ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΣ 6, 7

«Να Επιζητείτε Πρώτα τη Βασιλεία»

Στην υποδειγματική προσευχή, ο Ιησούς έδειξε ότι τα ζητήματα που σχετίζονται με τον σκοπό του Ιεχωβά και τη Βασιλεία πρέπει να αποτελούν πρώτιστο μέλημά μας.

Ματθ 6:9-13 Ο Ιησούς στον ουράνιο θρόνο του, Το όνομα του Θεού, Η Βασιλεία του Θεού, Το θέλημα του Θεού, Το καθημερινό ψωμί, Η συγχώρηση των αμαρτιών, Η απελευθέρωση από τον πειρασμό

Μερικά πράγματα που σχετίζονται με τη Βασιλεία για τα οποία μπορώ να προσεύχομαι:

Να προοδεύει το έργο κηρύγματος, Να στηρίζει το άγιο πνεύμα του Θεού όσους διώκονται, Να ευλογεί ο Θεός συγκεκριμένα θεοκρατικά προγράμματα οικοδόμησης ή εκστρατείες κηρύγματος, Να καθοδηγεί η σοφία και η δύναμη του Θεού εκείνους που ασκούν την ηγεσία, Κάτι άλλο

Ματθ 6:10—Η Βασιλεία ήταν ανάμεσα στα πρώτα πράγματα που αναφέρθηκαν στην υποδειγματική προσευχή, κάτι που δείχνει τη σημασία της (bh σ. 169 ¶12)

Την πρώτιστη σπουδαιότητα στις προσευχές μας πρέπει να την έχουν τα θέματα που σχετίζονται με τον Ιεχωβά Θεό. Ασφαλώς έχουμε λόγους να εκφράζουμε εγκάρδιο αίνο και ευχαριστίες σε αυτόν για όλη του την αγαθότητα. (1 Χρονικών 29:10-13) Ο Ιησούς έδωσε την υποδειγματική προσευχή που έχει καταγραφεί στα εδάφια Ματθαίος 6:9-13, στην οποία μας δίδαξε να προσευχόμαστε να αγιαστεί, δηλαδή να αντιμετωπίζεται ως άγιο ή ιερό, το όνομα του Θεού. Αμέσως μετά αναφέρεται το να έρθει η Βασιλεία του Θεού και να γίνει το θέλημά του στη γη όπως γίνεται στον ουρανό. Ο Ιησούς έδωσε προσοχή στα προσωπικά ζητήματα μόνο αφού κάλυψε αυτά τα σημαντικά θέματα που σχετίζονται με τον Ιεχωβά. Όταν και εμείς δίνουμε στον Θεό την πιο σπουδαία θέση στις προσευχές μας, δείχνουμε ότι δεν μας ενδιαφέρει απλώς και μόνο η δική μας ευημερία.

Ματθ 6:24—Δεν μπορούμε να υπηρετούμε ως δούλοι και τον Θεό και «τον Πλούτο» («δούλος» σημείωση μελέτης για Ματ 6:24, nwtsty)

δούλος: Το ρήμα δουλεύειν του πρωτότυπου κειμένου αναφέρεται στο να δουλεύει κάποιος ως δούλος, δηλαδή να αποτελεί ιδιοκτησία ενός μόνο κυρίου. Ο Ιησούς δήλωνε εδώ ότι ένας Χριστιανός δεν μπορεί να δίνει στον Θεό την αποκλειστική αφοσίωση που Του αξίζει και ταυτόχρονα να είναι αφοσιωμένος στη συγκέντρωση υλικών αποκτημάτων.

Ματθ 6:33—Ο Ιεχωβά θα καλύπτει τις ανάγκες των πιστών υπηρετών του οι οποίοι βάζουν τα συμφέροντα της Βασιλείας πρώτα στη ζωή τους («εξακολουθήστε να επιζητείτε», «τη Βασιλεία», «του», «δικαιοσύνη» σημειώσεις μελέτης για Ματ 6:33, nwtsty· w16.07 σ. 12 ¶18)

εξακολουθήστε να επιζητείτε: Το ρήμα ζητεῖτε του πρωτότυπου κειμένου υποδηλώνει συνεχιζόμενη ενέργεια και θα μπορούσε να αποδοθεί «να επιζητείτε συνεχώς». Οι αληθινοί ακόλουθοι του Ιησού δεν θα επιζητούσαν τη Βασιλεία για κάποιο διάστημα και μετά θα ασχολούνταν με άλλα πράγματα. Αντιθέτως, πρέπει πάντοτε να την κάνουν το πρώτο τους μέλημα στη ζωή.

τη Βασιλεία: Κάποια αρχαία ελληνικά χειρόγραφα αναφέρουν «τη Βασιλεία του Θεού».

του: Αναφέρεται στον Θεό, τον “ουράνιο Πατέρα”, όπως λέει το εδάφιο Ματ 6:32.

δικαιοσύνη: Εκείνοι που επιζητούν τη δικαιοσύνη του Θεού κάνουν το θέλημά του πρόθυμα και συμμορφώνονται με τους κανόνες του περί ορθού και εσφαλμένου. Αυτή η διδασκαλία ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με αυτό που δίδασκαν οι Φαρισαίοι, οι οποίοι επιζητούσαν να εδραιώσουν τη δική τους δικαιοσύνη.​—Ματ 5:20.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ματθ 7:12—Πώς μπορούμε να εφαρμόζουμε αυτό το εδάφιο όταν προετοιμάζουμε προλόγους για τη διακονία; (w14 15/5 σ. 14, 15 ¶14-16)

14-16. (α) Γιατί πρέπει να εξηγούμε ξεκάθαρα στον οικοδεσπότη το σκοπό της επίσκεψής μας; Δώστε παράδειγμα. (β) Ποια προσέγγιση έχει βρει αποτελεσματική ένας περιοδεύων επίσκοπος;

14 Φανταστείτε ότι μια μέρα δεχόμαστε ένα τηλεφώνημα αλλά δεν αναγνωρίζουμε τη φωνή αυτού που μας καλεί. Κάποιος άγνωστος μας ρωτάει τι είδους τροφές μάς αρέσουν. Αναρωτιόμαστε ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος και τι θέλει πραγματικά. Από ευγένεια, ίσως συζητήσουμε για λίγο μαζί του, αλλά κατόπιν θα του δείχναμε πιθανότατα ότι προτιμούμε να μη συνεχίσουμε τη συζήτηση. Απεναντίας, φανταστείτε τώρα το ίδιο άτομο να μας συστήνεται, να μας ενημερώνει ότι εργάζεται στο διατροφικό τομέα και να μας λέει ευγενικά ότι έχει ορισμένες ωφέλιμες πληροφορίες. Πιθανότατα θα ήμασταν πιο δεκτικοί. Άλλωστε, το εκτιμούμε όταν μας μιλούν ξεκάθαρα αλλά με διακριτικότητα. Πώς μπορούμε να δείχνουμε την ίδια λεπτότητα σε εκείνους που συναντάμε στη διακονία μας;

15 Σε πολλές περιοχές, χρειάζεται να εξηγούμε ξεκάθαρα στον οικοδεσπότη το σκοπό της επίσκεψής μας. Είναι γεγονός ότι έχουμε πολύτιμες πληροφορίες τις οποίες δεν γνωρίζει ο οικοδεσπότης, αλλά ας υποθέσουμε ότι αρχίζουμε απότομα την παρουσίασή μας χωρίς να συστηθούμε, ρωτώντας κάτι σαν αυτό: «Αν είχατε τη δύναμη, ποιο από τα τόσα προβλήματα του κόσμου θα θέλατε να λύσετε;» Ξέρουμε ότι ο σκοπός αυτής της ερώτησης είναι να διαπιστώσουμε τι σκέφτεται ο οικοδεσπότης και ύστερα να κατευθύνουμε τη συζήτηση στη Γραφή. Ωστόσο, εκείνος ίσως αναρωτηθεί: “Ποιος είναι αυτός ο άγνωστος, και γιατί μου κάνει μια τέτοια ερώτηση; Τι θέλει, τέλος πάντων;” Γι’ αυτό, πρέπει να προσπαθήσουμε να τον κάνουμε να νιώσει άνετα. (Φιλιπ. 2:3, 4) Πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό;

16 Ένας περιοδεύων επίσκοπος έχει βρει αποτελεσματική την ακόλουθη προσέγγιση. Μετά τον αρχικό χαιρετισμό, δίνει στον οικοδεσπότη το φυλλάδιο Θα Θέλατε να Γνωρίσετε την Αλήθεια; και λέει: «Σήμερα προσφέρουμε σε όλους τους ανθρώπους στην περιοχή αυτό το φυλλάδιο. Εξετάζει έξι ερωτήματα που απασχολούν πολλούς. Αυτό είναι δικό σας». Ο αδελφός αναφέρει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται πως νιώθουν κάπως πιο άνετα όταν μαθαίνουν το σκοπό της επίσκεψης. Έτσι είναι συνήθως ευκολότερο να ξεκινήσει μια συζήτηση. Ο περιοδεύων επίσκοπος ρωτάει κατόπιν: «Έχετε σκεφτεί ποτέ κάποιο από αυτά τα ερωτήματα;» Αν ο οικοδεσπότης διαλέξει κάποιο, ο αδελφός ανοίγει το φυλλάδιο και εξετάζει τι λέει η Γραφή για αυτό το θέμα. Διαφορετικά, επιλέγει ο ίδιος ένα ερώτημα και συνεχίζει τη συζήτηση χωρίς να φέρει τον οικοδεσπότη σε δύσκολη θέση. Βέβαια, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αρχίσει κανείς μια συζήτηση. Σε ορισμένα μέρη, η εθιμοτυπία ίσως απαιτεί να κάνουμε περισσότερα εισαγωγικά σχόλια πριν αναφέρουμε το σκοπό της επίσκεψής μας. Το κλειδί είναι να προσαρμόζουμε την παρουσίασή μας στον τρόπο προσέγγισης που πιθανότατα προτιμούν οι άνθρωποι της περιοχής μας.

Ματθ 7:28, 29—Πώς επηρεάζονταν τα πλήθη από τη διδασκαλία του Ιησού, και γιατί; («είχαν μείνει έκπληκτα», «τον τρόπο της διδασκαλίας του», «όχι όπως οι γραμματείς τους» σημειώσεις μελέτης για Ματ 7:28, 29, nwtsty)

είχαν μείνει έκπληκτα: Το ρήμα ἐκπλήσσω του πρωτότυπου κειμένου μπορεί να οριστεί «γεμίζω με θαυμασμό μέχρι του σημείου να με κυριεύσει». Ο εξακολουθητικός χρόνος του ρήματος υποδηλώνει ότι τα λόγια του είχαν μόνιμη επίδραση στα πλήθη.

τον τρόπο της διδασκαλίας του: Αυτή η έκφραση αναφέρεται στο πώς δίδασκε ο Ιησούς, στις μεθόδους διδασκαλίας του, οι οποίες περιλάμβαναν τα όσα δίδασκε, δηλαδή ολόκληρη τη δομή της διδασκαλίας του στην Επί του Όρους Ομιλία.

όχι όπως οι γραμματείς τους: Αντί να παραθέτει τα λόγια ευυπόληπτων ραβίνων ως αυθεντία, όπως συνήθιζαν να κάνουν οι γραμματείς, ο Ιησούς μιλάει ως εκπρόσωπος του Ιεχωβά, ως άτομο που έχει εξουσία, βασίζοντας τις διδασκαλίες του στον Λόγο του Θεού.​—Ιωα 7:16.

Ματθ 7:16—Ποιοι “καρποί” χαρακτηρίζουν την αληθινή θρησκεία; Αυτοί οι καρποί δεν περιορίζονται στη διαγωγή μας. Περιλαμβάνουν επίσης τις πεποιθήσεις μας—τις διδασκαλίες στις οποίες είμαστε προσκολλημένοι.

Ματθ 6:14, 15 Εξακολουθήστε να Κάνετε το Καλό Μάλιστα, η υποδειγματική προσευχή του Ιησού περιέχει μεταξύ άλλων τα λόγια: «Συγχώρησέ μας τα χρέη μας, όπως και εμείς έχουμε συγχωρήσει τους χρεώστες μας». (Ματθ. 6:12) … Τονίζοντας αυτό το σημείο, ο Ιησούς πρόσθεσε: «Διότι αν συγχωρήσετε στους ανθρώπους τα παραπτώματά τους, ο ουράνιος Πατέρας σας θα συγχωρήσει και εσάς, ενώ αν δεν συγχωρήσετε στους ανθρώπους τα παραπτώματά τους, ούτε ο Πατέρας σας θα συγχωρήσει τα παραπτώματά σας». (Ματθ. 6:14, 15)

Ματθ 7:28 Επηρεάζουν τα Λόγια του Ιησού τις Προσευχές Σας; «Όταν . . . ο Ιησούς τελείωσε αυτά τα λόγια, το αποτέλεσμα ήταν να μείνουν τα πλήθη έκπληκτα με τον τρόπο με τον οποίο δίδασκε».

Ματθ 6:1-5 Για το Πώς να Βρούμε την Ευτυχία. Ο Ιησούς έδωσε πρακτική κατεύθυνση για ζητήματα όπως οι προσωπικές σχέσεις, ο γάμος, η ταπεινοφροσύνη και η κατάλληλη άποψη για τα υλικά πράγματα.

Ματθ 6:34 Να Ζείτε με το Αύριο Υπόψη Ο Ιησούς συνέχισε: «Η αυριανή ημέρα θα φροντίσει για τα δικά της».

Ματθ 6:31-33 Πώς να Καλλιεργήσετε Ισορροπημένη Άποψη για την Εργασία Αυτό τους καθιστά ικανούς να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις στη ζωή και να βλέπουν ότι η ευτυχία τους και το αίσθημα της σιγουριάς δεν εξαρτώνται απαραίτητα από την εργασία τους ή τη συχνά ασταθή αγορά εργασίας.

Ματθ 6:25-34 “Να Βρίσκετε Εξαιρετική Ευχαρίστηση στον Ιεχωβά” Αυτός παρέχει πάντοτε τα αναγκαία για τη ζωή

Ματθ 6:24-33 «Να Τρέχετε με Τέτοιον Τρόπο» Εξακολουθήστε, λοιπόν, να επιζητείτε πρώτα τη βασιλεία και τη δικαιοσύνη του, και όλα αυτά τα άλλα πράγματα θα σας προστεθούν».

Ματθ 6:25-33 Γιατί Πρέπει να Συναθροιζόμαστε; Οι συναθροίσεις μάς βοηθούν να “μην ανησυχούμε”, διότι ο Ιεχωβά προμηθεύει για τις ανάγκες μας και μας βοηθάει να αντεπεξερχόμαστε στα προβλήματα.

Ματθ 6:22-24 Να Καλλιεργείτε Γνήσια Ταπεινοφροσύνη Αντί να κυριεύονται από τέτοιες κοσμικές επιθυμίες, οι μαθητές του Ιησού πρέπει να κρατούν το μάτι τους απλό και να επικεντρώνουν την προσοχή τους στην επιτέλεση του θελήματος του Θεού.

Ματθ 7:15-23 Πρέπει να Ερευνάτε Άλλες Θρησκείες; Κατ’ αρχάς προειδοποίησε: «Να προσέχετε από τους ψευδοπροφήτες οι οποίοι έρχονται σε εσάς με ένδυμα προβάτου, αλλά από μέσα είναι αρπακτικοί λύκοι», και κατόπιν πρόσθεσε: «Από τους καρπούς τους θα τους αναγνωρίσετε».

Ματθ 7:12 «Πρέπει να Αγαπάς τον Πλησίον σου Όπως τον Εαυτό Σου» Ο Ιησούς διατύπωσε αυτόν τον κανόνα στην Επί του Όρους Ομιλία του με τα εξής λόγια: «Όλα όσα θέλετε . . . να κάνουν σε εσάς οι άνθρωποι πρέπει και εσείς, παρόμοια, να κάνετε σε αυτούς· αυτή τη σημασία έχουν, στην πραγματικότητα, ο Νόμος και οι Προφήτες».

Ματθ 6:16-18 Νηστεία—Σας Φέρνει Πιο Κοντά στον Θεό Είπε στους μαθητές του πώς έπρεπε να ενεργούν αν επέλεγαν να νηστέψουν, αλλά ποτέ δεν τους έδωσε την εντολή να νηστεύουν.

Ματθ 6:19-21 Ωφέλιμη Αναψυχή που Αναζωογονεί Ο Ιεχωβά δεν μας στερεί αυτή την ευχαρίστηση, αλλά γνωρίζουμε ρεαλιστικά ότι οι εν λόγω δραστηριότητες από μόνες τους δεν μας βοηθούν να συσσωρεύουμε πνευματικούς θησαυρούς στον ουρανό.

Ματθ 6:1-4 «Ας Αγαπάμε . . . με Έργα και Αλήθεια» Πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να εκδηλώνουμε έμπρακτα αγάπη για τους αδελφούς μας «στα κρυφά», δηλαδή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όταν είναι δυνατόν.

Ματθ 6:6 Προσωπική Μελέτη που μας Εξοπλίζει ως Δασκάλους Ο ίδιος μίλησε επίσης για το πόσο σημαντικό είναι να βρίσκει κανείς ένα μέρος για να προσεύχεται κατ’ ιδίαν.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: