ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΣ 8, 9

«Ο Ιησούς Αγαπούσε τους Ανθρώπους»

Τα κεφάλαια 8 και 9 του Ματθαίου καλύπτουν ένα τμήμα της διακονίας του Ιησού στην περιοχή της Γαλιλαίας. Όταν ο Ιησούς γιάτρευε τους ανθρώπους, έδειχνε τη δύναμή του, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έδειχνε τη μεγάλη αγάπη και συμπόνια του για τους άλλους.

 • Πόλεις της Γαλιλαίας όπου ο Ιησούς γιάτρευε ανθρώπους
 • Ο Ιησούς γιάτρεψε έναν λεπρό.—Ματ 8:1-3
 • Ο Ιησούς γιάτρεψε τον υπηρέτη ενός εκατόνταρχου.—Ματ 8:5-13
 • Γιάτρεψε την πεθερά του Πέτρου.—Ματ 8:14, 15
 • Εξέβαλε δαίμονες και θεράπευσε όσους υπέφεραν.—Ματ 8:16, 17
 • Ο Ιησούς εξέβαλε ασυνήθιστα άγριους δαίμονες, στέλνοντάς τους σε ένα κοπάδι με γουρούνια.—Ματ 8:28-32
 • Ο Ιησούς γιάτρεψε έναν παράλυτο.—Ματ 9:1-8
 • Θεράπευσε μια γυναίκα που είχε αγγίξει το ρούχο του, και ανέστησε την κόρη του Ιαείρου.—Ματ 9:18-26
 • Γιάτρεψε τους τυφλούς και τους βουβούς.—Ματ 9:27-34
 • Ο Ιησούς περιόδευε στις πόλεις και στα χωριά, θεραπεύοντας κάθε είδους ασθένεια και πάθηση.—Ματ 9:35, 36
 • Πώς μπορώ εγώ να δείχνω περισσότερη αγάπη και συμπόνια στους γύρω μου;

 

Ματθ 8:1-3—Ο Ιησούς εκδήλωσε εξαιρετική συμπόνια σε έναν λεπρό («τον άγγιξε», «θέλω» σημειώσεις μελέτης για Ματ 8:3, nwtsty)

τον άγγιξε: Ο Μωσαϊκός Νόμος απαιτούσε να μπαίνουν οι λεπροί σε καραντίνα για να προστατεύονται οι άλλοι από τη μόλυνση. (Λευ 13:45, 46· Αρ 5:1-4) Ωστόσο, οι Ιουδαίοι θρησκευτικοί ηγέτες επέβαλλαν επιπρόσθετους κανόνες. Για παράδειγμα, κανένας δεν έπρεπε να πλησιάζει κάποιον λεπρό σε απόσταση μικρότερη των τεσσάρων πήχεων (περίπου δύο μέτρων), αλλά τις μέρες που φυσούσε η απόσταση αυξανόταν στους 100 πήχεις, περίπου 45 μέτρα. Τέτοιοι κανόνες οδηγούσαν σε άκαρδη μεταχείριση των λεπρών. Η παράδοση αναφέρεται με καλά λόγια σε κάποιον ραβίνο που κρυβόταν από τους λεπρούς και σε κάποιον άλλον που τους έριχνε πέτρες για να τους κρατάει μακριά. Αντίθετα, ο Ιησούς συγκινήθηκε τόσο βαθιά από την άσχημη κατάσταση του λεπρού ώστε έκανε αυτό που άλλοι Ιουδαίοι θεωρούσαν αδιανόητο​—τον άγγιξε. Το έκανε αυτό ενώ θα μπορούσε να τον είχε γιατρέψει με μια μόνο λέξη.​—Ματ 8:5-12.

θέλω: Ο Ιησούς όχι μόνο έλαβε υπόψη του το αίτημα αλλά εξέφρασε την έντονη επιθυμία να ανταποκριθεί, δείχνοντας ότι δεν το έκανε αυτό απλώς από καθήκον.

Ματθ 9:9-13—Ο Ιησούς αγαπούσε εκείνους που ήταν καταφρονημένοι («γευμάτιζε», «εισπράκτορες φόρων» σημειώσεις μελέτης για Ματ 9:10, nwtsty)

γευμάτιζε: Ή αλλιώς «πλάγιαζε μπροστά στο τραπέζι». Όταν ένα άτομο πλάγιαζε με κάποιον μπροστά στο τραπέζι έδειχνε ότι έχει στενή φιλία μαζί του. Έτσι λοιπόν, οι Ιουδαίοι στην εποχή του Ιησού κανονικά δεν θα πλάγιαζαν ποτέ μπροστά στο τραπέζι, δηλαδή δεν θα γευμάτιζαν, με άτομα που δεν ήταν Ιουδαίοι.

εισπράκτορες φόρων: Πολλοί Ιουδαίοι συγκέντρωναν φόρους για τις ρωμαϊκές αρχές. Ο κόσμος μισούσε αυτούς τους Ιουδαίους επειδή, όχι μόνο συνεργάζονταν με μια απεχθή ξένη δύναμη, αλλά και επειδή άρπαζαν περισσότερα από τον επίσημο φόρο. Οι Ιουδαίοι συνήθως απέφευγαν τους εισπράκτορες φόρων, αν και ήταν συμπατριώτες τους, βάζοντάς τους στο ίδιο επίπεδο με τους αμαρτωλούς και τις πόρνες.​—Ματ 11:19· 21:32.

Ματθ 9:35-38—Επειδή ο Ιησούς αγαπούσε τους ανθρώπους κήρυττε τα καλά νέα ακόμα και όταν ήταν κουρασμένος, και προσευχόταν στον Θεό να στείλει περισσότερους εργάτες («σπλαχνίστηκε» σημείωση μελέτης για Ματ 9:36, nwtsty)

σπλαχνίστηκε: Το ρήμα σπλαγχνίζομαι του πρωτότυπου κειμένου είναι παράγωγο της λέξης σπλάγχνα και υποδηλώνει ένα αίσθημα που νιώθει κάποιος βαθιά μέσα στο σώμα του, ένα έντονο συναίσθημα. Είναι μια από τις πιο δυνατές λέξεις που υπάρχουν στην κοινή ελληνική για το αίσθημα της συμπόνιας.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ματθ 8:8-10—Τι μαθαίνουμε από τη συζήτηση του Ιησού με τον εκατόνταρχο; (w02 15/8 σ. 13 ¶16)

Παρόμοια, όταν κάποιος αξιωματικός—ίσως Εθνικός, Ρωμαίος—τον πλησίασε και του ζήτησε να θεραπεύσει έναν δούλο του που υπέφερε, ο Ιησούς γνώριζε ότι ο στρατιωτικός είχε ελαττώματα. Το παρελθόν ενός αξιωματικού εκείνων των ημερών πιθανώς αμαυρωνόταν από πολλές πράξεις βίας, αιματοχυσίας και ψεύτικης λατρείας. Ωστόσο, ο Ιησούς συγκέντρωσε την προσοχή του σε κάτι καλό—στην εξαιρετική πίστη του. (Ματθαίος 8:5-13) Αργότερα, όταν ο Ιησούς μίλησε στον κακοποιό που κρεμόταν δίπλα του στο ξύλο του βασανισμού, δεν τον επέπληξε για το εγκληματικό του παρελθόν αλλά τον ενθάρρυνε δίνοντάς του ελπίδα για το μέλλον. (Λουκάς 23:43) Ο Ιησούς γνώριζε καλά ότι η αρνητική, επικριτική άποψη για τους άλλους το μόνο που θα έκανε θα ήταν να τους αποθαρρύνει. Αναμφίβολα, οι προσπάθειες που κατέβαλλε για να εντοπίζει τα καλά σημεία των άλλων ενθάρρυναν πολλούς να βελτιωθούν.

Ματθ 9:16, 17—Ποιο σημείο ήθελε να τονίσει ο Ιησούς με αυτές τις δύο παραβολές; (jy σ. 70 ¶6)

Ο Ιησούς βοηθάει τους μαθητές του Ιωάννη του Βαφτιστή να αντιληφθούν ότι κανείς δεν πρέπει να αναμένει από τους δικούς του ακολούθους να συμμορφώνονται με τις παλιές συνήθειες του Ιουδαϊσμού, όπως είναι η τυπολατρική νηστεία. Ο Ιησούς δεν ήρθε να μπαλώσει και να παρατείνει έναν παλιό, «φθαρμένο» τρόπο λατρείας, ένα ολόκληρο σύστημα λατρείας που επρόκειτο σύντομα να καταργηθεί. Η λατρεία που προωθεί ο Ιησούς δεν συμμορφώνεται με τον Ιουδαϊσμό εκείνης της εποχής και τις ανθρώπινες παραδόσεις του. Όχι, ο Ιησούς δεν προσπαθεί να βάλει καινούριο μπάλωμα σε ένα παλιό ρούχο ή καινούριο κρασί σε ένα ξερό, παλιό ασκί.

Ματθ 9:37, 38. Πρέπει να ενεργούμε σε αρμονία με το αίτημά μας προς τον Κύριο να «στείλει εργάτες στο θερισμό του», συμμετέχοντας με ζήλο στο έργο μαθήτευσης.—Ματθ. 28:19, 20.

Ματθ 8:2, 3 Ανακούφιση από το Άγχος—Μια Πρακτική Αντιμετώπιση Πώς μπορώ να αντανακλώ συμπόνια για όσους βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, όπως έκανε τόσο συχνά ο Ιησούς;

Ματθ 8:5-10 Σας Υποκινεί η Πίστη σας σε Δράση; Διακρίνοντας ότι ο αξιωματικός πίστευε πως ο Ιησούς θα μπορούσε να θεραπεύσει ακόμη και από απόσταση, ο Ιησούς είπε στο πλήθος που τον ακολουθούσε: «Σας λέω την αλήθεια: Σε κανέναν στον Ισραήλ δεν βρήκα τόσο μεγάλη πίστη».

Ματθ 9:35-38 Υποκινείστε Εσείς σε Δράση Όπως ο Ιησούς; Γι’ αυτό, παρακαλέστε τον Κύριο του θερισμού να στείλει εργάτες στο θερισμό του”».

Ματθ 9:36 Εκπαιδευμένοι για να Δίνουμε Πλήρη Μαρτυρία Η Γραφή αναφέρει σχετικά με κάποια περίπτωση: «Βλέποντας τα πλήθη, τα σπλαχνίστηκε, επειδή ήταν γδαρμένοι και παραπεταμένοι σαν πρόβατα χωρίς ποιμένα».

Ματθ 8:28-32 Να Είστε σε Εγρήγορση—Ο Σατανάς Θέλει να σας Καταβροχθίσει! Επανειλημμένα, οι δαίμονες έχουν δείξει την υπερανθρώπινη ισχύ τους, προκαλώντας μεγάλα βάσανα στα θύματά τους.

Ματθ 8:5-9 Θα Προμηθεύσει ο Θεός μια Παγκόσμια Κυβέρνηση; Όπως κάποιος ανθρώπινος κυβερνήτης δεν χρειάζεται να είναι παρών σε κάθε πόλη της επικράτειάς του, έτσι και ο Ιησούς δεν χρειάζεται να είναι σωματικά παρών στη γη προκειμένου να κυβερνήσει την ανθρωπότητα.

Ματθ 9:36 Ο Πραγματικός Ιησούς Η ευσπλαχνία και η συμπόνια υποκινούσαν τον Ιησού να βοηθάει τους ανθρώπους που υπέφεραν από αρρώστιες, τύφλωση και άλλα δεινά.

Ματθ 9:9-13 Να Μιμείστε τη Δικαιοσύνη και το Έλεος του Ιεχωβά Διότι ήρθα να καλέσω, όχι δίκαιους ανθρώπους, αλλά αμαρτωλούς».

Ματθ 9:2-6 Σχετικά με την Ελπίδα για τους Νεκρούς Ωστόσο, για να γνωρίσετε ότι ο Γιος του ανθρώπου έχει εξουσία πάνω στη γη να συγχωρεί αμαρτίες—” τότε είπε στον παράλυτο: “Σήκω, πάρε το κρεβάτι σου και πήγαινε στο σπίτι σου”».

Ματθ 8:24-27 Μπορείτε να Πιστεύετε στα Θαύματα που Αναφέρει η Αγία Γραφή; Όλα αυτά τα θαύματα, καθώς και πολλά άλλα, δείχνουν ότι πίσω τους πρέπει να κρυβόταν μια υπερανθρώπινη δύναμη ικανή να επιδρά σε κάθε είδους ύλη.

Ματθ 9:36 Να Βρίσκετε Χαρά στο Έργο Μαθήτευσης Πολλοί άνθρωποι είναι τραυματισμένοι από πνευματική άποψη—γδαρμένοι και παραπεταμένοι από ψευδοποιμένες.

Ματθ 9:35-38 Πώς Μπορεί να μας Βοηθήσει ο Ιησούς Χριστός Επειδή ένιωθε ευσπλαχνία, ο Ιησούς έκανε πρακτικές ενέργειες για να καλύψει τις σωματικές, συναισθηματικές και πνευματικές ανάγκες των ανθρώπων.

Ματθ 8:19, 20 Βοηθήστε τους Άντρες να Προοδεύσουν Πνευματικά Η σκέψη ότι δεν θα είχε εξασφαλισμένη την τροφή του ούτε τη διαμονή του φαίνεται πως δεν πολυάρεσε στο γραμματέα, διότι δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι έγινε ακόλουθος του Χριστού.

Ματθ 8:29-31 Φοβάστε τους Νεκρούς; Τουναντίον, ο Ιησούς είπε ότι ήταν «δαίμονες», ή αλλιώς ακάθαρτα πνεύματα.

Ματθ 8:20 Ιησούς—Το Τέλειο Υπόδειγμα που Πρέπει να Ακολουθούμε Μολονότι ο Ιησούς είπε ότι δεν είχε «πουθενά να γείρει το κεφάλι του», δεν ακολουθούσε ούτε υποστήριζε έναν ασκητικό τρόπο ζωής.

Ματθ 9:35-37 Βλέπετε τους Άλλους Όπως τους Βλέπει ο Ιεχωβά; Κατόπιν, «βλέποντας τα πλήθη, τα σπλαχνίστηκε» και εξέφρασε την ανάγκη να τα βοηθήσει.

Ματθ 9:20-22 Τι Σημαίνει να Αγαπάμε τον Πλησίον Μας Παρότι ήρθε στη γη για να αφαιρέσει την αμαρτία του κόσμου, έδειχνε αγάπη για τους άλλους ως άτομα—για μια άρρωστη γυναίκα, έναν λεπρό, ένα παιδί.

Ματθ 9:36-38 Ένας Κόσμος Χωρίς Φτώχεια Πλησιάζει Το σημαντικότερο είναι ότι οι Μάρτυρες δείχνουν ενδιαφέρον για τις πνευματικές ανάγκες όλων, περιλαμβανομένων και των φτωχών.

Ματθ 9:37, 38 Όλοι οι Αληθινοί Χριστιανοί Είναι Ευαγγελιστές Γι’ αυτό, παρακαλέστε τον Κύριο του θερισμού να στείλει εργάτες στο θερισμό του».

Ματθ 9:36, 37 Να Περιφρουρείτε το Θετικό Πνεύμα της Εκκλησίας Καθώς δείχνουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους που συναντούμε και προσπαθούμε να αγγίξουμε πιο αποτελεσματικά την καρδιά των ακροατών μας, ο ενθουσιασμός μας για τη διακονία αυξάνει.

Ματθ 9:14 Νηστεία—Σας Φέρνει Πιο Κοντά στον Θεό; Είπε στους μαθητές του πώς έπρεπε να ενεργούν αν επέλεγαν να νηστέψουν, αλλά ποτέ δεν τους έδωσε την εντολή να νηστεύουν.

Ματθ 8:3 Όχι μόνο δεν έδιωχνε τους λεπρούς, αλλά ήταν διατεθειμένος να τους αγγίζει—ακόμη δε και να τους θεραπεύει.

Ματθ 8:20 Να Μιμείστε την Ταπεινοφροσύνη και την Τρυφερότητα του Ιησού Ο Ιησούς επέλεξε έναν ταπεινό τρόπο ζωής, χωρίς πολλά υλικά πράγματα.

Ματθ 9:4 Το Τέλος των Παθημάτων Πλησιάζει! Σε όσους αρνούνται να αλλάξουν τις πονηρές οδούς τους δεν θα επιτραπεί να ζήσουν στο νέο κόσμο του Θεού.

Ματθ 9:12 Πώς Μπορείτε να Καταπολεμάτε τα Αρνητικά Αισθήματα; Όσοι βασανίζονται από παρατεταμένη ή βαριά κατάθλιψη ίσως χρειάζεται να συμβουλευτούν κάποιον γιατρό με την ανάλογη ειδικότητα.

Ματθ 9:36 Μιμούμενοι τον Ιησού, να Διδάσκετε με Αγάπη Αντίθετα, ο Ιησούς τούς σπλαχνιζόταν, επειδή ήταν «γδαρμένοι και παραπεταμένοι σαν πρόβατα χωρίς ποιμένα».

Ματθ 9:37 Οικοδόμηση Προς Αίνο του Ιεχωβά Ενώ έχει επιτελεστεί μεγάλος όγκος καλού έργου, πολλά μένουν να γίνουν ακόμη.

Ματθ 9:36 Αληθινή Πνευματικότητα—Πώς Μπορείτε να τη Βρείτε; Ιδιότητες όπως η αγάπη, η καλοσύνη και η αγαθότητα γίνονταν ιδιαίτερα φανερές από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόταν ο Ιησούς σε όσους θεωρούνταν ασήμαντα μέλη της κοινωνίας.

Ματθ 8:16 Τα Θαύματα του Ιησού—Τι Μπορείτε να Μάθετε; Ενόσω ήταν στην Καπερναούμ της Γαλιλαίας, «του έφεραν πολλούς δαιμονισμένους· και αυτός εξέβαλε τα πνεύματα με έναν λόγο και θεράπευσε όλους εκείνους που βρίσκονταν σε άσχημη κατάσταση».

Ματθ 9:9 Προσέγγιση Ανθρώπων στην Εργασία Τους Ο Ματθαίος βρισκόταν στο γραφείο όπου εισπράττονταν οι φόροι όταν προσκλήθηκε να γίνει μαθητής του Ιησού.

Ματθ 9:38 Ένας «Δούλος» που Είναι και Πιστός και Φρόνιμος Οι εργάτες ήταν λίγοι, αλλά ο δούλος χρησιμοποιούσε διάφορες ευρηματικές μεθόδους για να διαδώσει τα καλά νέα.

Ματθ 9:35 Πού Μπορεί να Βρεθεί Αληθινή Παρηγοριά; Μέσω δε του Ιησού Χριστού, ο Ιεχωβά κατέδειξε ότι ο σκοπός του περιλαμβάνει θεραπεία των ανθρώπων από «κάθε είδους πάθηση», ακόμη και ανάσταση των νεκρών.

Ματθ 9:36 Χριστιανοί Ποιμένες, “Να Πλατύνετε την Καρδιά Σας”! Τα παραμελημένα πρόβατα ήταν διασκορπισμένα και περιφέρονταν άσκοπα χωρίς να έχουν κάποιον να τα φροντίσει.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: