ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΣ 10, 11

«Ο Ιησούς Πρόσφερε Αναζωογόνηση»

Ματθ 11:28-30 «Ο ζυγός μου είναι καλός» Εφόσον ο Ιησούς ήταν ξυλουργός, ήξερε πώς να διαμορφώσει έναν ζυγό, ίσως επενδύοντάς τον με ύφασμα ή δέρμα ώστε η δουλειά να γίνεται όσο το δυνατόν πιο άνετα. Όταν αποδεχόμαστε τον ζυγό του Ιησού ως μαθητές με το βάφτισμά μας, αναλαμβάνουμε ένα δύσκολο έργο καθώς και ευθύνες, αλλά τελικά αυτό μας αναζωογονεί και φέρνει πολλές ευλογίες. Ποιες ευλογίες έχετε γευτεί από τότε που μπήκατε κάτω από τον ζυγό του Ιησού;

Ματθ 10:29, 30 —Η διαβεβαίωση του Ιησού ότι ο Ιεχωβά ενδιαφέρεται πολύ για τον καθέναν μας είναι αναζωογονητική («σπουργίτια», «αντί ενός νομίσματος μικρής αξίας», «ακόμη και οι τρίχες του κεφαλιού σας είναι όλες αριθμημένες» σημειώσεις μελέτης και «Σπουργίτι» πολυμέσα για Ματ 10:29, 30, nwtsty)

σπουργίτια: Η λέξη στρουθίον του πρωτότυπου κειμένου είναι ένα υποκοριστικό που υποδηλώνει οποιοδήποτε μικρό πουλί, αλλά αναφερόταν συχνά στο σπουργίτι, το φτηνότερο από τα πουλιά που πουλούσαν ως τροφή.

αντί ενός νομίσματος μικρής αξίας: Κυριολεκτικά «για ένα ασσάριο», το οποίο ήταν η αμοιβή για εργασία 45 λεπτών. (Βλέπε Παράρτημα Β14.) Σε αυτή την περίπτωση, κατά τη διάρκεια της τρίτης περιοδείας του στη Γαλιλαία, ο Ιησούς λέει ότι δύο σπουργίτια κοστίζουν ένα ασσάριο. Σε μια άλλη περίπτωση, προφανώς περίπου έναν χρόνο αργότερα κατά τη διακονία του στην Ιουδαία, ο Ιησούς λέει ότι κάποιος μπορούσε να αγοράσει πέντε σπουργίτια με τα διπλάσια χρήματα. (Λου 12:6) Συγκρίνοντας αυτές τις δύο αφηγήσεις, μαθαίνουμε ότι τα σπουργίτια είχαν τόσο μικρή αξία για τους εμπόρους ώστε το πέμπτο προσφερόταν δωρεάν.

ακόμη και οι τρίχες του κεφαλιού σας είναι όλες αριθμημένες: Λέγεται ότι ο αριθμός των τριχών στο ανθρώπινο κεφάλι ξεπερνάει κατά μέσο όρο τις 100.000. Η βαθιά γνώση του Ιεχωβά για τέτοιες μικρολεπτομέρειες αποτελεί εγγύηση ότι ενδιαφέρεται έντονα για τον κάθε ακόλουθο του Χριστού.

Σπουργίτι Το σπουργίτι ήταν το φτηνότερο από τα πουλιά που πουλούσαν ως τροφή. Κάποιος μπορούσε να αγοράσει δύο με τα χρήματα που θα έπαιρνε αν εργαζόταν 45 λεπτά. Η λέξη στρουθίον του πρωτότυπου κειμένου αναφέρεται σε διάφορα μικρά πουλιά, όπως το κοινό σπουργίτι (Passer domesticus biblicus) καθώς και το δεντροσπουργίτι (στρουθίο το ισπανικό [Passer hispaniolensis]), τα οποία αφθονούν ακόμα στο Ισραήλ.

Ματθ 11:28 —Η υπηρεσία προς τον Ιεχωβά είναι αναζωογονητική («καταφορτωμένοι», «θα σας αναζωογονήσω» σημειώσεις μελέτης για Ματ 11:28, nwtsty)

καταφορτωμένοι: Εκείνοι τους οποίους προσκαλεί ο Ιησούς να έρθουν ήταν «καταφορτωμένοι» από την ανησυχία και τον μόχθο. Η λατρεία προς τον Ιεχωβά τούς είχε γίνει βάρος εξαιτίας των ανθρώπινων παραδόσεων που είχαν προστεθεί στον Μωσαϊκό Νόμο. (Ματ 23:4) Ακόμα και το Σάββατο, που έπρεπε να είναι πηγή αναζωογόνησης, είχε γίνει βάρος.​—Εξ 23:12· Μαρ 2:23-28· Λου 6:1-11.

θα σας αναζωογονήσω: Το ρήμα ἀναπαύσω του πρωτότυπου κειμένου μπορεί να αναφέρεται τόσο στην ανάπαυση (Ματ 26:45· Μαρ 6:31) όσο και στην ανακούφιση από τον μόχθο προκειμένου κάποιος να ανακάμψει και να ξαναβρεί τις δυνάμεις του (2Κο 7:13· Φλμ 7). Τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι το να βάλει κάποιος τον «ζυγό» του Ιησού πάνω του (Ματ 11:29) περιλαμβάνει υπηρεσία, όχι ανάπαυση. Αυτό το ρήμα, που είναι σε ενεργητική φωνή και έχει ως υποκείμενο τον Ιησού, μεταδίδει την ιδέα ότι εκείνος ανανεώνει και δραστηριοποιεί τους αποκαμωμένους ώστε να έχουν την επιθυμία να βάλουν πάνω τους τον ελαφρύ και καλό ζυγό του.

Ματθ 11:29, 30 —Η υποταγή στην εξουσία και στην κατεύθυνση του Χριστού φέρνει αναζωογόνηση («Βάλτε τον ζυγό μου πάνω σας» σημείωση μελέτης για Ματ 11:29, nwtsty)

Βάλτε τον ζυγό μου πάνω σας: Ο Ιησούς χρησιμοποίησε τον «ζυγό» μεταφορικά με την έννοια της υποταγής στην εξουσία και στην κατεύθυνση. Αν είχε υπόψη του έναν διπλό ζυγό, δηλαδή έναν ζυγό που έβαλε ο Θεός πάνω στον Ιησού, τότε θα καλούσε τους μαθητές του να μπουν κάτω από τον ζυγό μαζί του και εκείνος θα τους βοηθούσε. Σε αυτή την περίπτωση, η φράση θα μπορούσε να αποδοθεί: «Μπείτε κάτω από τον ζυγό μου μαζί μου». Αν πρόκειται για ζυγό τον οποίο βάζει ο ίδιος ο Ιησούς πάνω σε άλλους, τότε το νόημα είναι ότι κάποιος υποτάσσεται στην εξουσία και στην κατεύθυνση του Χριστού ως μαθητής του.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ματθ 11:2, 3 —Γιατί έκανε ο Ιωάννης ο Βαφτιστής αυτή την ερώτηση; (jy σ. 96 ¶2, 3)

Σας φαίνεται παράξενη αυτή η ερώτηση; Ο Ιωάννης είναι ευλαβής άνθρωπος και, όταν βάφτισε τον Ιησού πριν από δύο περίπου χρόνια, είδε το πνεύμα του Θεού να κατεβαίνει πάνω στον Ιησού και άκουσε τη φωνή του Θεού να τον επιδοκιμάζει. Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι η πίστη του έχει εξασθενήσει. Αλλιώς ο Ιησούς δεν θα μιλούσε τόσο εγκωμιαστικά για αυτόν όπως μιλάει σε αυτή την περίπτωση. Αν, όμως, ο Ιωάννης δεν έχει αμφιβολίες, γιατί κάνει στον Ιησού αυτή την ερώτηση;

Ο Ιωάννης ίσως θέλει απλώς να τον διαβεβαιώσει ο ίδιος ο Ιησούς ότι είναι ο Μεσσίας. Αυτό θα τον ενισχύσει καθώς μαραζώνει στη φυλακή. Αλλά φαίνεται πως με την ερώτηση αυτή θέλει να μάθει και κάτι άλλο. Ο Ιωάννης γνωρίζει καλά τις Βιβλικές προφητείες που δείχνουν ότι ο Χρισμένος του Θεού θα είναι βασιλιάς και απελευθερωτής. Παρ’ όλα αυτά, αν και έχουν περάσει μήνες από το βάφτισμα του Ιησού, ο Ιωάννης είναι ακόμη στη φυλακή. Γι’ αυτό, ρωτάει αν θα έρθει κάποιος άλλος, ένας διάδοχος του Ιησού, σαν να λέγαμε, ο οποίος θα εκπληρώσει σε πλήρη βαθμό όλα όσα είχε προειπωθεί ότι θα έκανε ο Μεσσίας.

Ματθ 11:16-19—Πώς πρέπει να κατανοήσουμε αυτά τα εδάφια; (jy σ. 98 ¶1, 2)

Ο Ιησούς έχει τον Ιωάννη τον Βαφτιστή σε μεγάλη υπόληψη, αλλά τι γνώμη έχουν για αυτόν οι περισσότεροι; Ο Ιησούς δηλώνει ότι αυτή η γενιά «μοιάζει με μικρά παιδιά που κάθονται στις αγορές και φωνάζουν στα παιδιά με τα οποία παίζουν: “Σας παίξαμε αυλό, αλλά δεν χορέψατε· θρηνήσαμε, αλλά δεν χτυπήσατε το στήθος σας από λύπη”».​—Ματθαίος 11:16, 17.

Τι εννοεί ο Ιησούς; Διευκρινίζει τη σκέψη του ως εξής: «Ο Ιωάννης ήρθε χωρίς να τρώει και να πίνει, και λένε: “Έχει δαίμονα”. Ο Γιος του ανθρώπου ήρθε τρώγοντας και πίνοντας, και λένε: “Ορίστε! Άνθρωπος λαίμαργος και οινοπότης, φίλος με εισπράκτορες φόρων και αμαρτωλούς”». (Ματθαίος 11:18, 19) Από τη μια πλευρά, ο Ιωάννης έχει ζήσει απλή ζωή ως Ναζηραίος, απέχοντας μάλιστα από κρασί, αλλά αυτή η γενιά λέει πως είναι δαιμονισμένος. (Αριθμοί 6:2, 3· Λουκάς 1:15) Από την άλλη πλευρά, ο Ιησούς ζει όπως ζουν και άλλοι άνθρωποι. Τρώει και πίνει μετρημένα, αλλά τον κατηγορούν ότι κάνει καταχρήσεις. Φαίνεται πως οι άνθρωποι δεν είναι με τίποτα ευχαριστημένοι.

Ματθ 10:34-38 —Φταίει το Γραφικό άγγελμα όταν δημιουργούνται ρήξεις στην οικογένεια; Σε καμία περίπτωση. Αντίθετα, οι ρήξεις προξενούνται από τη θέση που παίρνουν τα μη ομόπιστα μέλη της οικογένειας. Ίσως επιλέξουν να απορρίψουν τη Χριστιανοσύνη ή να της εναντιωθούν, δημιουργώντας διαιρέσεις στην οικογένεια.—Λουκ. 12:51-53.

Ματθ 11:2-6 —Αν ο Ιωάννης γνώριζε ήδη ότι ο Ιησούς ήταν ο Μεσσίας, εφόσον είχε ακούσει την έκφραση επιδοκιμασίας του Θεού, γιατί ρώτησε αν ο Ιησούς ήταν «ο Ερχόμενος»; Ο Ιωάννης μπορεί να έκανε αυτό το ερώτημα για να λάβει προσωπική διαβεβαίωση από τον Ιησού. Εκτός αυτού, όμως, ο Ιωάννης ήθελε να μάθει αν θα υπήρχε “κάποιος άλλος” που θα ερχόταν με Βασιλική δύναμη και θα εκπλήρωνε τις ελπίδες των Ιουδαίων. Η απάντηση του Ιησού έδειξε ότι δεν θα ακολουθούσε κάποιος άλλος.

Ματθ 10:32, 33. Δεν πρέπει ποτέ να φοβόμαστε να μιλήσουμε για την πίστη μας.

Ματθ 10:5-7 Διακρίνετε την Ανάγκη να Εκπαιδεύετε Άλλους; Ωστόσο, εκείνος αφιέρωνε χρόνο για να εκπαιδεύει άλλους ώστε να γίνουν ποιμένες και δάσκαλοι.

Ματθ 10:1, 7 Η Ευτυχία Είναι Εφικτή σε ένα Διαιρεμένο Σπιτικό Όταν κάποιος δέχεται το άγγελμα της Βασιλείας, πώς μπορεί να αντιδράσει η οικογένειά του; ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ περίπτωση που ο Ιησούς έστειλε τους αποστόλους του να κηρύξουν, είπε: «Καθώς πηγαίνετε, να κηρύττετε λέγοντας: “Η βασιλεία των ουρανών έχει πλησιάσει”».

Ματθ 10:5 Διωκόμενοι και Όμως Ευτυχισμένοι Ποια διαβεβαίωση έδωσε ο Ιησούς στους ακολούθους του όσον αφορά την ευτυχία και το διωγμό; ΟΤΑΝ ο Ιησούς έστειλε για πρώτη φορά τους αποστόλους του να κηρύξουν τη Βασιλεία, τους προειδοποίησε ότι επρόκειτο να αντιμετωπίσουν εναντίωση, λέγοντάς τους: «Θα είστε αντικείμενα του μίσους όλων των ανθρώπων εξαιτίας του ονόματός μου».

Ματθ 11:20-24 Πραότητα—Μια Απαραίτητη Χριστιανική Ιδιότητα Μολονότι τους υπενθύμισε με σταθερότητα τις συνέπειες της απιστίας τους, ένιωσε ευσπλαχνία για την αξιοθρήνητη πνευματική κατάσταση των ‛αμ χα’άρετς, των ταπεινών, συνηθισμένων ανθρώπων ανάμεσά τους.​

Ματθ 10:12, 13 “Να Συγκρατείτε τον Εαυτό σας Όταν Συμβαίνει Κάτι Κακό” Όταν έστειλε τους αποστόλους του να κηρύξουν, ο Ιησούς τούς συμβούλεψε: «Όταν μπαίνετε στο σπίτι, χαιρετήστε το σπιτικό [«χαιρετήστε τους με τα λόγια, “Ειρήνη ας είναι εις το σπίτι τούτο”», Καινή Διαθήκη «των Τεσσάρων Καθηγητών»]· και αν το σπίτι είναι άξιο, ας έρθει πάνω σε αυτό η ειρήνη που του εύχεστε· αλλά αν δεν είναι άξιο, η ειρήνη σας ας επιστρέψει πάνω σας».

Ματθ 10:16-23, 28 Ουδέτεροι Χριστιανοί στις Τελευταίες Ημέρες Ο Ιησούς είπε: «Μη φοβηθείτε εκείνους που θανατώνουν το σώμα αλλά δεν μπορούν να θανατώσουν την ψυχή· απεναντίας, να φοβάστε αυτόν που μπορεί να καταστρέψει και την ψυχή και το σώμα στη Γέεννα».

Ματθ 11:28-30 Ανακούφιση από το Άγχος—Μια Πρακτική Αντιμετώπιση «Ελάτε σε εμένα, όλοι εσείς που μοχθείτε και είστε καταφορτωμένοι, και εγώ θα σας αναζωογονήσω».​—ΜΑΤΘΑΙΟΣ 11:28. … Διότι ο ζυγός μου είναι καλός και το φορτίο μου είναι ελαφρό».

Ματθ 10:34-39 Γνωρίζω Ποιο Είναι το Σωστό και το Πράττω Παρ’ όλα αυτά, γνώριζε ότι η υπακοή στον Θεό αποτελούσε ύψιστο καθήκον και η ίδια ήταν αποφασισμένη να πράττει αυτό που ήταν σωστό στα μάτια του.

Ματθ 11:4-6 Η Ελπίδα της Ανάστασης Είναι Βέβαιη! Γιατί μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο Ιησούς μπορεί τώρα να αναστήσει τους νεκρούς; 9 Όταν ο Ιωάννης ο Βαφτιστής βρισκόταν στη φυλακή, ο Ιησούς τού έστειλε το εξής ενθαρρυντικό μήνυμα: «Οι τυφλοί ξαναβλέπουν . . . και οι νεκροί εγείρονται».

Ματθ 10:7, 11, 12 Γιατί Κηρύττουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά από Σπίτι σε Σπίτι; Κηρύττουν το άγγελμα που κήρυττε και ο Ιησούς, δηλαδή “τη βασιλεία των ουρανών”.​—Ματθαίος 10:7. … Ο Ιησούς, που ήξερε πώς να πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερους, έστειλε τους μαθητές του σε πόλεις, χωριά και σπίτια.

Ματθ 11:28, 29 Να Διατηρείτε τη Διανοητική Στάση του Χριστού Μέσα Σας «Μάθετε από εμένα, διότι είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά, και θα βρείτε αναζωογόνηση για τις ψυχές σας».

Ματθ 11:29 Είστε Αναζωογονητικοί για τους Άλλους; Ο Ιησούς είπε: «Βάλτε το ζυγό μου πάνω σας και μάθετε από εμένα, διότι είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά, και θα βρείτε αναζωογόνηση για τις ψυχές σας».

Ματθ 10:17-22 Θεϊκή Παρέμβαση—Τι Μπορούμε να Αναμένουμε; Εξάλλου, ο Ιησούς είχε προειδοποιήσει τους μαθητές του ότι θα τους πήγαιναν ενώπιον δικαστηρίων και ότι θα έπρεπε να ήταν έτοιμοι να υποφέρουν, ακόμη και να πεθάνουν, για την πίστη τους.​

Ματθ 10:23 Να Βοηθάτε τους «Ξένους Κατοίκους» να “Υπηρετούν τον Ιεχωβά με Χαρά” Εκείνος είπε: «Όταν σας διώκουν σε μια πόλη, να φεύγετε σε άλλη».

Ματθ 10:16-20 Να Εμπιστεύεστε στο Λόγο του Ιεχωβά Η προσευχή και το πνεύμα του Ιεχωβά θα μας βοηθούν επίσης να λέμε αυτό που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει.

Ματθ 11:29 Να Μιμείστε την Ταπεινοφροσύνη και την Τρυφερότητα του Ιησού Δεν είναι ολοφάνερο ότι ο Ιησούς, ο Γιος του ανθρώπου, ήταν «ταπεινός στην καρδιά»;​

Ματθ 10:5-7 «Τώρα Είναι ο Ιδιαίτερα Ευπρόσδεκτος Καιρός» Όσο δε για τον ίδιο τον Ιησού, διαβάζουμε: «Αφού . . . τελείωσε τις οδηγίες που έδινε στους δώδεκα μαθητές του, αναχώρησε από εκεί για να διδάξει και να κηρύξει στις πόλεις τους».​

Ματθ 11:28-30 Να Καλλιεργείτε Ιδιότητες που Μπορούν να σας Βοηθήσουν να Κάνετε Μαθητές Όταν ζούσε ως άνθρωπος στη γη, ένιωθε συμπόνια για τους ανθρώπους και αναζωογονούσε όσους έρχονταν σε αυτόν.

Ματθ 11:3-6 Πού Μπορεί να Βρεθεί Αληθινή Παρηγοριά; Μέσω δε του Ιησού Χριστού, ο Ιεχωβά κατέδειξε ότι ο σκοπός του περιλαμβάνει θεραπεία των ανθρώπων από «κάθε είδους πάθηση», ακόμη και ανάσταση των νεκρών.

Ματθ 11:16-19 Κάντε Φανερή την Πρόοδό Σας Γι’ αυτό πρόσθεσε: «Ωστόσο, η σοφία αποδεικνύεται δίκαιη από τα έργα της».​

Ματθ 11:28-30 Να Ρίχνετε Κάθε Ανησυχία σας στον Ιεχωβά Πλήθη ελκύονταν κοντά του επειδή ηρεμούσε τις ταραγμένες καρδιές, ενίσχυε τους αδύναμους και παρηγορούσε τους καταθλιμμένους.

Ματθ 11:28-30 Ο Ιεχωβά Είναι ο Θεός της Αγάπης Διότι ο ζυγός μου είναι καλός και το φορτίο μου είναι ελαφρύ».

Ματθ 10:40-42 Ας Υποστηρίζουμε Όσια τους Αδελφούς του Χριστού Περιγράφει τα πρόβατα ως “δίκαιους” επειδή αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μια ομάδα χρισμένων αδελφών του Χριστού που βρίσκονται ακόμα στη γη, και τους υποστηρίζουν όσια στη διάρκεια αυτών των κρίσιμων τελευταίων ημερών.​

Ματθ 10:29-31 Στηρίξτε τους Διαζευγμένους Ομοπίστους Σας​—Πώς; Ασφαλώς, εμείς “αξίζουμε περισσότερο από πολλά σπουργίτια”​—είμαστε μοναδικοί και πολύτιμοι στα μάτια του.

Ματθ 10:29-31 Εφόσον «Γνωρίσατε τον Θεό», Τι Πρέπει να Κάνετε Τώρα; Για σκεφτείτε: Αν ο Ιεχωβά νοιάζεται για τα πουλιά, πόσο περισσότερο νοιάζεται για εσάς, που τον αγαπάτε και του έχετε δώσει τον εαυτό σας;

Ματθ 10:16 Να Αντιστέκεστε στο «Πνεύμα του Κόσμου» Όταν ο Ιησούς έδωσε στους μαθητές του το διορισμό να κηρύξουν τα καλά νέα παγκόσμια, ήξερε ότι τους έστελνε σε επικίνδυνο περιβάλλον, το οποίο εξουσιάζεται από τον Σατανά και το πνεύμα του κόσμου.

Ματθ 11:28-30 Να Υποτάσσεστε Ταπεινά στους Στοργικούς Ποιμένες Και ο Ιησούς, επίσης, κατά τη διάρκεια της επίγειας διακονίας του έδειχνε τρυφερό ενδιαφέρον για τους μαθητές του και για τους ανθρώπους γενικά.

Ματθ 11:28-30 Όταν Ασκείτε Εξουσία, να Μιμείστε τον Χριστό Οι μαθητές του Ιησού έβρισκαν μεγάλη αναζωογόνηση καθώς υπηρετούσαν υπό την εξουσία του.

Ματθ 11:28-30 Ελευθερωθήκαμε με «Πολύτιμο Αίμα» Όλοι όσοι αφιερώνονται στον Ιεχωβά και γίνονται βαφτισμένοι μαθητές του Γιου του βρίσκουν παρηγοριά.

Ματθ 10:11 Να Αναζητάτε το Καλό σε Όλους Πράγματι, ο Ιησούς έδωσε την εξής οδηγία: «Σε όποια πόλη ή χωριό μπείτε, ψάξτε να βρείτε ποιος μέσα σε αυτά είναι άξιος».​

Ματθ 11:28-30 Ο Χριστός Ηγείται στην Εκκλησία Του Δεν μας εκπλήσσει, λοιπόν, το ότι αποτελούσε πηγή αναζωογόνησης για πολλούς ανθρώπους.​

Ματθ 11:28-30 Οι Δάσκαλοι του Λόγου του Θεού Παροτρύνονται να Εκπληρώνουν την Αποστολή Τους Ο Ιησούς προσκάλεσε με καλοσύνη τους ακολούθους του να έρθουν κάτω από το ζυγό του και να μάθουν από αυτόν.

Ματθ 11:28-30 Είστε Πραγματικά Ανεκτικοί; Παρά το ζήλο του για τη δικαιοσύνη, όμως, ο Ιησούς δεν παραλείπει ποτέ να αντανακλά την υπομονή, το έλεος και το στοργικό ενδιαφέρον του ουράνιου Πατέρα του για όλους όσους θέλουν να κάνουν το σωστό.

Ματθ 10:18-20 Αγαπάτε Εσείς Πάρα Πολύ τις Υπενθυμίσεις του Ιεχωβά; Η εβραϊκή λέξη που αποδίδεται «υπενθυμίσεις» δείχνει ότι ο Θεός επαναφέρει στη διάνοιά μας το νόμο, τις προσταγές, τις διατάξεις, τις εντολές και τα νομοθετήματά του.

Ματθ 11:28-30 Γιατί Πρέπει να Έχουμε Λογικές Προσδοκίες; Ναι, ως Χριστιανοί, πράγματι έχουμε να βαστάξουμε έναν ζυγό, αλλά αυτός είναι «καλός» και “ελαφρός”, και ο Ιησούς υποσχέθηκε ότι θα είναι αναζωογονητικός ζυγός αν μάθουμε να τον σηκώνουμε σωστά.​


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: