ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΣ 12, 13

«Η Παραβολή για το Σιτάρι και τα Ζιζάνια»

Ο Ιησούς χρησιμοποίησε το σιτάρι και τα ζιζάνια για να δείξει παραστατικά πώς και πότε θα συγκέντρωνε από το ανθρώπινο γένος ολόκληρη την τάξη του σιταριού, τους χρισμένους Χριστιανούς, αρχίζοντας από το 33 Κ.Χ.

13:24 “Κάποιος έσπειρε καλό σπόρο στον αγρό του”

 • Σπορέας: Ο Ιησούς Χριστός
 • Σπορά καλού σπόρου: Οι μαθητές του Ιησού χρίονται με άγιο πνεύμα
 • Αγρός: Ο κόσμος της ανθρωπότητας

13:25 «Ενώ κοιμούνταν οι άνθρωποι, ήρθε ο εχθρός του και έσπειρε από πάνω ζιζάνια»

 • Εχθρός: Ο Διάβολος
 • Οι άνθρωποι κοιμούνταν: Θάνατος των αποστόλων

13:30 «Αφήστε τα να μεγαλώνουν και τα δύο μαζί μέχρι τον θερισμό»

 • Σιτάρι: Οι χρισμένοι Χριστιανοί
 • Ζιζάνια: Οι κατ’ απομίμηση Χριστιανοί
 • «Πρώτα μαζέψτε τα ζιζάνια . . . · έπειτα μαζέψτε το σιτάρι»
 • Δούλοι/θεριστές: Οι άγγελοι
 • Τα ζιζάνια μαζεύονται: Οι κατ’ απομίμηση Χριστιανοί ξεχωρίζονται από τους χρισμένους Χριστιανούς
 • Συγκέντρωση στην αποθήκη: Οι χρισμένοι Χριστιανοί συγκεντρώνονται στην αποκαταστημένη εκκλησία
 • Όταν άρχισε η εποχή του θερισμού, τι ήταν αυτό που έκανε τους αληθινούς Χριστιανούς να ξεχωρίζουν από τους κατ’ απομίμηση Χριστιανούς;

Πώς με ωφελεί προσωπικά η κατανόηση αυτής της παραβολής;

Το σιτάρι και τα ζιζάνια μεγαλώνουν μαζί. Τα ζιζάνια σε αυτή την παραβολή θεωρούνται γενικά ότι είναι η ήρα, ένα δηλητηριώδες φυτό που μοιάζει πολύ με το σιτάρι, όταν αυτό βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης. Καθώς το σιτάρι και τα ζιζάνια μεγαλώνουν μαζί, οι ρίζες τους μπλέκονται, και έτσι είναι αδύνατον να αφαιρέσει κάποιος τα ζιζάνια χωρίς να ξεριζώσει και το σιτάρι. Μόλις η ήρα ωριμάσει, μπορεί να τη διακρίνει κανείς εύκολα και να την αφαιρέσει.

Ματθ 13:24-26​—Ένας άνθρωπος έσπειρε καλό σπόρο στον αγρό του, και ο εχθρός του έσπειρε από πάνω ζιζάνια (w13 15/7 σ. 9, 10 ¶2, 3)

2. (α) Τι δείχνουν παραστατικά τα γεγονότα που συμβαίνουν στον αγρό του γεωργού; (β) Ποιο τμήμα της παραβολής θα εξετάσουμε; Τα γεγονότα που συμβαίνουν στον αγρό εκείνου του γεωργού δείχνουν παραστατικά πώς και πότε θα συγκέντρωνε ο Ιησούς από το ανθρώπινο γένος ολόκληρη την τάξη του σιταριού​—τους χρισμένους Χριστιανούς που θα κυβερνήσουν μαζί του στη Βασιλεία του. Η σπορά άρχισε την Πεντηκοστή του 33 Κ.Χ. Η συγκομιδή θα ολοκληρωθεί όταν οι χρισμένοι που θα είναι ζωντανοί στο τέλος αυτού του συστήματος πραγμάτων λάβουν το τελικό τους σφράγισμα και κατόπιν παρθούν στον ουρανό. (Ματθ. 24:31· Αποκ. 7:1-4) Όπως ένα παρατηρητήριο στο βουνό δίνει σε κάποιον τη δυνατότητα να έχει πανοραμική άποψη του τοπίου, έτσι και αυτή η παραβολή μάς παρέχει μια πανοραμική άποψη των εξελίξεων που θα λάβαιναν χώρα σε μια περίοδο 2.000 περίπου ετών. Από αυτή την πλεονεκτική θέση, ποιες εξελίξεις που σχετίζονται με τη Βασιλεία διακρίνουμε; Η παραβολή περιγράφει έναν καιρό σποράς, ανάπτυξης και θερισμού. Αυτό το άρθρο θα εστιάσει κυρίως την προσοχή στο θερισμό.*

3. (α) Ποια κατάσταση προέκυψε μετά τον πρώτο αιώνα; (β) Σύμφωνα με το εδάφιο Ματθαίος 13:28, ποια ερώτηση τέθηκε, και από ποιους; Με την έναρξη του δεύτερου αιώνα Κ.Χ., “τα ζιζάνια φάνηκαν” όταν οι κατ’ απομίμηση Χριστιανοί έκαναν αισθητή την παρουσία τους στον αγρό του κόσμου. (Ματθ. 13:26) Τον τέταρτο αιώνα, οι όμοιοι με ζιζάνια Χριστιανοί είχαν ξεπεράσει κατά πολύ τους χρισμένους Χριστιανούς. Θυμηθείτε ότι στην παραβολή οι δούλοι ζήτησαν από τον κύριό τους την άδεια να ξεριζώσουν τα ζιζάνια.* (Ματθ. 13:28) Ποια ήταν η απάντησή του;

Ματθ 13:27-29​—Το σιτάρι και τα ζιζάνια μεγάλωναν μαζί μέχρι τον θερισμό (w13 15/7 σ. 10 ¶4)

Μιλώντας για το σιτάρι και τα ζιζάνια, ο Ιησούς είπε: «Αφήστε να μεγαλώνουν και τα δύο μαζί μέχρι το θερισμό». Αυτή η εντολή αποκαλύπτει ότι, από τον πρώτο αιώνα μέχρι σήμερα, υπήρχαν πάντα στη γη κάποιοι χρισμένοι Χριστιανοί, όμοιοι με σιτάρι. Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνεται από τα λόγια που είπε αργότερα ο Ιησούς στους μαθητές του: «Εγώ είμαι μαζί σας όλες τις ημέρες μέχρι την τελική περίοδο του συστήματος πραγμάτων». (Ματθ. 28:20) Άρα λοιπόν, οι χρισμένοι Χριστιανοί θα είχαν την προστασία του Ιησού όλες τις ημέρες που θα μεσολαβούσαν ως τον καιρό του τέλους. Εφόσον όμως υπερκαλύφτηκαν από τους όμοιους με ζιζάνια Χριστιανούς, δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιοι ανήκαν στην τάξη του σιταριού εκείνη τη μακρά περίοδο χρόνου. Εντούτοις, λίγες δεκαετίες πριν από την έναρξη της εποχής του θερισμού, η τάξη του σιταριού έγινε εμφανής. Με ποιον τρόπο;

Ματθ 13:30​—Κατά τη διάρκεια του θερισμού, οι θεριστές μάζεψαν πρώτα τα ζιζάνια και μετά μάζεψαν το σιτάρι (w13 15/7 σ. 12 ¶10-12)

10 Πρώτον, μαζεύονται τα ζιζάνια. Ο Ιησούς λέει: «Την εποχή του θερισμού θα πω στους θεριστές: Πρώτα μαζέψτε τα ζιζάνια και δέστε τα σε δεμάτια». Μετά το 1914, οι άγγελοι άρχισαν να “μαζεύουν” τους όμοιους με ζιζάνια Χριστιανούς ξεχωρίζοντάς τους από τους χρισμένους “γιους της βασιλείας”.​—Ματθ. 13:30, 38, 41.

11. Μέχρι σήμερα, ποιο χαρακτηριστικό κάνει τους αληθινούς Χριστιανούς να ξεχωρίζουν από τους κατ’ απομίμηση Χριστιανούς; Καθώς το έργο συγκέντρωσης των ζιζανίων προχωρούσε, η διάκριση ανάμεσα στις δύο ομάδες γινόταν όλο και πιο σαφής. (Αποκ. 18:1, 4) Το 1919, έγινε φανερό ότι η Βαβυλώνα η Μεγάλη είχε πέσει. Ποιο ήταν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έκανε τους αληθινούς Χριστιανούς να ξεχωρίζουν από τους κατ’ απομίμηση Χριστιανούς; Το έργο κηρύγματος. Εκείνοι που ηγούνταν μεταξύ των Σπουδαστών της Γραφής άρχισαν να τονίζουν τη σπουδαιότητα της προσωπικής συμμετοχής στο κήρυγμα της Βασιλείας. Λόγου χάρη, το βιβλιάριο Σε Ποιον Είναι Εμπιστευμένο το Έργο (To Whom the Work Is Entrusted), που εκδόθηκε το 1919, παρότρυνε όλους τους χρισμένους Χριστιανούς να κηρύττουν από σπίτι σε σπίτι. Έλεγε τα εξής: «Το έργο φαντάζει γιγαντιαίο, αλλά είναι του Κυρίου, και με τη δύναμή του θα το εκτελέσουμε. Εσείς έχετε το προνόμιο να συμμετέχετε σε αυτό». Ποια ήταν η ανταπόκριση; Όπως ανέφερε Η Σκοπιά το 1922, έκτοτε οι Σπουδαστές της Γραφής επιτάχυναν τη δράση τους στο κήρυγμα. Σύντομα, το έργο από σπίτι σε σπίτι έγινε το σήμα κατατεθέν εκείνων των πιστών Χριστιανών​—και παραμένει μέχρι σήμερα.

12. Από πότε συγκεντρώνεται η τάξη του σιταριού; Δεύτερον, μαζεύεται το σιτάρι. Ο Ιησούς προστάζει τους αγγέλους του: «Αρχίστε να μαζεύετε το σιτάρι στην αποθήκη μου». (Ματθ. 13:30) Από το 1919, οι χρισμένοι συγκεντρώνονται στην αποκαταστημένη Χριστιανική εκκλησία. Για τους χρισμένους Χριστιανούς που θα είναι ζωντανοί στο τέλος αυτού του συστήματος πραγμάτων, η τελική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί όταν λάβουν την ουράνια ανταμοιβή τους.​—Δαν. 7:18, 22, 27.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ματθ 12:20​—Πώς μπορούμε να μιμούμαστε τη συμπόνια του Ιησού; («φιτίλι που σιγοκαίει» σημείωση μελέτης για Ματ 12:20, nwtsty)

φιτίλι που σιγοκαίει: Το συνηθισμένο σπιτικό λυχνάρι ήταν ένα μικρό πήλινο σκεύος γεμάτο ελαιόλαδο. Το λινό φιτίλι απορροφούσε το λάδι προς τα πάνω για να τροφοδοτεί τη φλόγα. Η φράση λίνον τυφόμενον του πρωτότυπου κειμένου μπορεί να αναφέρεται σε ένα φιτίλι που βγάζει καπνό επειδή υπάρχει ακόμα σε αυτό κάποια σπίθα, αλλά η φλόγα τρεμοσβήνει ή έχει σβήσει. Η προφητεία του εδαφίου Ησ 42:3 προείπε τη συμπόνια του Ιησού​—ότι εκείνος ποτέ δεν θα έσβηνε την τελευταία σπίθα ελπίδας των ταπεινών και ταλαιπωρημένων ανθρώπων.

Ματθ 13:25​—Μπορούμε να πιστέψουμε ότι κάποιος στην αρχαιότητα θα έσπερνε όντως ζιζάνια στον αγρό ενός άλλου ανθρώπου; (w16.10 32)

Μπορούμε να πιστέψουμε ότι στην αρχαιότητα κάποιος θα έσπερνε όντως ζιζάνια στον αγρό ενός άλλου ανθρώπου;

ΣΤΑ εδάφια Ματθαίος 13:24-26, βρίσκουμε τα εξής λόγια του Ιησού: «Η βασιλεία των ουρανών έχει ομοιωθεί με κάποιον άνθρωπο που έσπειρε καλό σπόρο στον αγρό του. Ενώ κοιμούνταν οι άνθρωποι, ήρθε ο εχθρός του και έσπειρε από πάνω ζιζάνια ανάμεσα στο σιτάρι και έφυγε. Όταν βλάστησε το χόρτο και παρήγαγε καρπό, τότε φάνηκαν και τα ζιζάνια». Διάφοροι συγγραφείς έχουν διατυπώσει αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορεί να ευσταθεί αυτή η παραβολή, αλλά αρχαία ρωμαϊκά νομικά συγγράμματα υποδηλώνουν ότι πρέπει να εκληφθεί ως πραγματική.

«Το να σπείρει κάποιος ήρα σε έναν αγρό για λόγους εκδίκησης . . . συνιστούσε έγκλημα υπό τη ρωμαϊκή νομοθεσία. Η ανάγκη για την ύπαρξη νόμου σχετικού με αυτό το ζήτημα υποδηλώνει ότι η συγκεκριμένη πράξη δεν ήταν σπάνια», λέει ένα Βιβλικό λεξικό. Ο νομικός μελετητής Άλασταρ Κερ εξηγεί ότι το 533 Κ.Χ. ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Ιουστινιανός εξέδωσε τον Πανδέκτη (Digesta), που περιείχε μια σύνοψη του ρωμαϊκού δικαίου καθώς και αποσπάσματα από τα έργα νομοδιδασκάλων της κλασικής περιόδου του ρωμαϊκού δικαίου (περίπου 100-250 Κ.Χ.). Σύμφωνα με αυτό το έργο (Digesta, 9.2.27.14), ο νομοδιδάσκαλος Ουλπιανός έκανε λόγο για μια υπόθεση που είχε εκδικάσει ο Κέλσος, διαπρεπής Ρωμαίος πολιτικός του δεύτερου αιώνα. Κάποιος είχε σπείρει ζιζάνια σε ξένο αγρό με αποτέλεσμα να καταστραφεί η σοδειά. Ο Πανδέκτης αναφέρει τα ένδικα μέσα που είχε στη διάθεσή του ο ιδιοκτήτης, ή ο ενοικιαστής, του αγρού προκειμένου να διεκδικήσει αποζημίωση από τον δράστη για την απώλεια που υπέστη.

Το γεγονός ότι τέτοιες κακόβουλες αχρειότητες συνέβαιναν εντός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην αρχαιότητα δείχνει ότι η κατάσταση που περιέγραψε ο Ιησούς ήταν ρεαλιστική.

Ματθ 13:51, 52. Όταν συλλαμβάνουμε το νόημα των αληθειών της Βασιλείας, αναλαμβάνουμε και την ευθύνη να διδάξουμε άλλους και να μοιραστούμε μαζί τους αυτούς τους θησαυρούς.

Ματθ 13:11-15 Οι Προαναλαμπές της Βασιλείας του Θεού Γίνονται Πραγματικότητα Η πνευματική ενόραση προορίζεται μόνο για εκείνους που «περιτρέχουν» ειλικρινά το Λόγο του Θεού, δηλαδή τον μελετούν επιμελώς, υποτάσσονται στους κανόνες του Θεού και αγωνίζονται να κάνουν το θέλημά του.​

Ματθ 13:10-23 Να Καλλιεργείτε Ιδιότητες που Μπορούν να σας Βοηθήσουν να Κάνετε Μαθητές Αν οι μαθητές δεν καταλάβαιναν κάτι, ο Ιησούς το εξηγούσε υπομονετικά ή έφερνε κάποιο παράδειγμα.

Ματθ 13:3-9 Σας Υποκινεί η Πίστη σας σε Δράση; Παρόμοια, οι άνθρωποι που μαθαίνουν τις απαιτήσεις του Θεού μέσω μελέτης της Γραφής πρέπει να επιτρέπουν στους σπόρους της αλήθειας να φτάνουν στην καρδιά ώστε να βλαστήσουν και να τους υποκινήσουν σε δράση.

Ματθ 12:22-30 Να Μιμείστε τον Μεγάλο Δάσκαλο Εκτός του ότι ήταν καλός ακροατής, πολλές φορές γνώριζε τι σκέφτονταν οι άνθρωποι και ήξερε τι ακριβώς να πει.

Ματθ 13:34, 35 Πώς Πρέπει να “Απαντάμε στον Καθένα”; Γιατί χρησιμοποιούσε ο Ιησούς παραβολές και παραδείγματα; 12 Εκτός από ερωτήσεις, ο Ιησούς χρησιμοποιούσε επίσης παραβολές και παραδείγματα όταν κήρυττε.

Ματθ 13:10-17 Απόλυτα Εξοπλισμένοι ως Δάσκαλοι του Λόγου του Θεού Είτε δίδασκε κάποιον μικρό όμιλο, όπως τους αποστόλους του, είτε τεράστια πλήθη, ο Ιησούς έκανε καλή χρήση των άγιων συγγραμμάτων.

Ματθ 12:1-7 «Ο Πατέρας σας Είναι Ελεήμων» Σε δύο περιπτώσεις τους επέπληξε, τονίζοντας ότι ο Θεός είχε πει: «Έλεος θέλω, και όχι θυσία».

Ματθ 12:9-14 Να Μιμείστε τη Συμπόνια του Ιεχωβά Η στάση του ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με των Φαρισαίων, οι οποίοι δεν είχαν καμιά επιθυμία να βοηθήσουν τον κοινό λαό.

Ματθ 13:18-23 Να Αναζητάτε τον Ιεχωβά με Έτοιμη Καρδιά Ασφαλώς, αν έχετε αποκτήσει ακριβή γνώση του Λόγου του Θεού και έχετε αφιερώσει τη ζωή σας στον Ιεχωβά, τότε η καρδιά σας έχει αποδειχτεί ότι βρίσκεται σίγουρα σε έτοιμη κατάσταση και μπορεί να παραβληθεί με το «καλό χώμα» για το οποίο μίλησε ο Ιησούς στην παραβολή του σχετικά με το σπορέα.​

Ματθ 12:1-5 Να Μιμείστε το Θάρρος και τη Διάκριση του Ιησού Πολλές φορές, άφηνε το Λόγο του Θεού να μιλήσει αντί για αυτόν​—ήξερε ακριβώς ποια εδάφια να διαβάσει, να παραθέσει ή να αναφέρει για να υποστηρίξει το σημείο που ήθελε να τονίσει.

Ματθ 13:19-23 Επιδιώκουμε το Σκοπό του Θεού Σήμερα Δεν αναμένουμε να ανταποκριθούν ευνοϊκά όλοι όσοι ακούν τα καλά νέα, αλλά κάποιοι θα ανταποκριθούν.

Ματθ 13:55 «Παιδιά, να Είστε Υπάκουα στους Γονείς Σας» Και ο Ιησούς έγινε ξυλουργός, μαθαίνοντας προφανώς την τέχνη από τον Ιωσήφ.

Ματθ 13:11-15 Μιμούμαστε τον Θεό της Αλήθειας Οι υψηλόφρονες, οι υπερήφανοι, δεν μπορούν να συλλάβουν τις πολύτιμες αλήθειες του Λόγου του Θεού.

Ματθ 13:36-39 Να Φυλάγεστε από την Απάτη Ο Σατανάς χρησιμοποιεί επί μακρόν τους αποστάτες στην προσπάθειά του να παραπλανήσει τους υπηρέτες του Θεού.

Ματθ 12:36, 37 Οι Πνευματικές Συζητήσεις Εποικοδομούν Επιπλέον, ο Ιησούς είπε: «Κάθε ανώφελο λόγο τον οποίο θα πουν οι άνθρωποι, θα δώσουν λογαριασμό για αυτόν στην Ημέρα της Κρίσης· διότι από τα λόγια σου θα ανακηρυχτείς δίκαιος, και από τα λόγια σου θα καταδικαστείς».

Ματθ 12:18-21 Είστε Πραγματικά Ανεκτικοί; Παρά το ζήλο του για τη δικαιοσύνη, όμως, ο Ιησούς δεν παραλείπει ποτέ να αντανακλά την υπομονή, το έλεος και το στοργικό ενδιαφέρον του ουράνιου Πατέρα του για όλους όσους θέλουν να κάνουν το σωστό.

Ματθ 12:48-50 Πώς να Ξεπερνάτε τα Αισθήματα Ανασφάλειας Ο Ιησούς ήθελε να αγαπούν οι αληθινοί μαθητές του ο ένας τον άλλον και να αποτελούν αυτό που θα αποκαλούσαμε μεγάλη πνευματική οικογένεια​

Ματθ 13:45,46 Ας Επιζητούμε το «Μαργαριτάρι Μεγάλης Αξίας» Σήμερα Καθώς περνούσε ο καιρός, ο Ιησούς δίδαξε υπομονετικά πολλά πράγματα στους μαθητές του, περιλαμβανομένης και της παραβολής για το μαργαριτάρι μεγάλης αξίας την οποία εξετάσαμε στο προηγούμενο άρθρο, τονίζοντάς τους πόσο σημαντικό ήταν να αγωνίζονται καθώς επιζητούσαν την ουράνια Βασιλεία.

Ματθ 13:36-38 Να Αναζητάτε το Καλό σε Όλους Ως σύγχρονοι μαθητές του Χριστού, αναγνωρίζουμε αυτή την αλήθεια όταν ενασχολούμαστε με τη διακονία μας.

Ματθ 13:19, 23 Να Βοηθάτε τους «Ξένους Κατοίκους» να “Υπηρετούν τον Ιεχωβά με Χαρά” Χάρη σε ζηλωτές Μάρτυρες στις χώρες που δέχονται πρόσφυγες, χιλιάδες από αυτούς ακούν «το λόγο της βασιλείας» για πρώτη φορά.

Ματθ 13:23 Νεαροί, Ενισχύστε την Πίστη Σας Να χρησιμοποιείς την ικανότητα σκέψης σου ώστε να “συλλαμβάνεις το νόημα” όσων διαβάζεις.

Ματθ 13:45, 46 Πόσο Σταθερή Είναι η Εμπιστοσύνη σας στον Θεό; Σαν τον έμπορο της παραβολής του Ιησού, ο οποίος θυσίασε τα πάντα για ένα πολύτιμο μαργαριτάρι, έτσι και αυτοί ήταν αποφασισμένοι να μη χάσουν την ελπίδα της Βασιλείας, οποιοδήποτε κόστος και αν συνεπαγόταν αυτό.

Ματθ 13:44 Χαρά—Μια Ιδιότητα που μας Χορηγεί ο Θεός Επίσης, αφού θα έχουμε αληθινή χαρά, θα απορρίπτουμε τον υλιστικό τρόπο ζωής και θα επιδιώκουμε να κάνουμε μεγαλύτερες προσωπικές θυσίες για χάρη της Βασιλείας του Θεού.

Ματθ 12:34 Να Χρησιμοποιείτε τη Δύναμη της Γλώσσας σας για Καλό Πώς περιλαμβάνεται η καρδιά μας στην επιλογή των σωστών λέξεων; Ο Ιησούς δίδαξε ότι «από την αφθονία της καρδιάς μιλάει το στόμα».

Ματθ 13:22 Πώς να Παραμένετε Έντιμοι σε έναν Ανέντιμο Κόσμο Ωστόσο, εξαιτίας της “απατηλής δύναμης του πλούτου”, δεν πρέπει ποτέ να υποτιμήσουμε τον κίνδυνο να κυριευτούμε από την απληστία και την πλεονεξία.

Ματθ 12:7 Ο Ιεχωβά Εκτιμάει την Υπακοή Σας Γιατί δίνει ο Ιεχωβά περισσότερη έμφαση στην υπακοή από ό,τι στις θυσίες; 7 Σε σχέση με αυτό, θυμηθείτε ότι στο παρελθόν ο Ιεχωβά αποκάλυψε στον αρχαίο λαό του πως η υπακοή ήταν πιο σημαντική από τις θυσίες ζώων.

Ματθ 13:21 Διαθέτουν τον Εαυτό Τους Όπως ακριβώς το ελαιόδεντρο χρειάζεται εκτεταμένες ρίζες για να επιβιώσει σε περίοδο ξηρασίας, έτσι και οι σπουδαστές πρέπει να ενισχύουν τις πνευματικές τους ρίζες προκειμένου να υπομείνουν την αδιαφορία, την εναντίωση ή άλλες δοκιμασίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν υπηρετώντας στο εξωτερικό.

Ματθ 12:34 Καθαριότητα—Τι Σημαίνει στην Πραγματικότητα; Επομένως, οι Χριστιανοί δεν πρέπει να μολύνουν τον εαυτό τους καλλιεργώντας ακάθαρτες σκέψεις οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε τρόπο ομιλίας και πράξεις που είναι ακάθαρτα, όχι άγια.​

Ματθ 13:22 Υπερνικήστε τα Εμπόδια που Επηρεάζουν την Πρόοδό Σας! Λόγου χάρη, ο Ιησούς προειδοποίησε ότι πράγματα όπως «η ανησυχία αυτού του συστήματος πραγμάτων και η απατηλή δύναμη του πλούτου» θα μπορούσαν να “πνίξουν το λόγο” της αλήθειας και να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη.​


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: