ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΣ 14, 15

«Τρέφονται Πολλοί Μέσω των Χεριών των Λίγων»

Λίγο πριν από το Πάσχα του 32 Κ.Χ., ο Ιησούς έκανε ένα θαύμα, το μόνο που έχουν καταγράψει και οι τέσσερις Ευαγγελιστές.

Με αυτό το θαύμα, ο Ιησούς εφάρμοσε μια τακτική που ακολουθεί μέχρι και σήμερα.

14:16-21 Ο Ιησούς έδωσε στους μαθητές του την οδηγία να θρέψουν τα πλήθη, παρότι είχαν μόνο πέντε ψωμιά και δύο ψάρια

Ο Ιησούς πήρε τα ψωμιά και τα ψάρια και, αφού προσευχήθηκε, άρχισε να τα μοιράζει στους μαθητές οι οποίοι, με τη σειρά τους, τα μοίρασαν στα πλήθη

Με θαυματουργικό τρόπο, υπήρξε υπεραρκετή τροφή για όλους. Ο Ιησούς έθρεψε χιλιάδες μέσω των χεριών μόνο λίγων ανθρώπων​—των μαθητών του

Ο Ιησούς μοιράζει ψωμί στους μαθητές του· η Σκοπιά Ο Ιησούς προείπε ότι, στις τελευταίες ημέρες, θα διόριζε έναν αγωγό για να παρέχει πνευματική “τροφή στον κατάλληλο καιρό”.​—Ματ 24:45

Το 1919, ο Ιησούς διόρισε “τον πιστό και φρόνιμο δούλο”, μια μικρή ομάδα χρισμένων αδελφών, υπεύθυνο στο «υπηρετικό του προσωπικό», δηλαδή σε εκείνους που τρέφονται

Μέσω αυτής της μικρής ομάδας χρισμένων αδελφών, ο Ιησούς ακολουθεί την τακτική που εφάρμοσε τον πρώτο αιώνα

Πώς μπορώ να δείξω ότι αναγνωρίζω και σέβομαι τον αγωγό που χρησιμοποιεί ο Ιησούς για να τρέφει πνευματικά τους ανθρώπους;

Ματθ 14:16, 17​—Οι μαθητές είχαν μόνο πέντε ψωμιά και δύο ψάρια (w13 15/7 σ. 15 ¶2)

Μόλις βλέπει ο Ιησούς τους ανθρώπους, τους σπλαχνίζεται, γι’ αυτό και θεραπεύει όσους είναι άρρωστοι ανάμεσά τους και τους διδάσκει πολλά πράγματα για τη Βασιλεία του Θεού. Όταν βραδιάζει, οι μαθητές προτρέπουν τον Ιησού να διαλύσει το πλήθος ώστε να πάνε στα γύρω χωριά και να αγοράσουν τρόφιμα για να φάνε. Αλλά ο Ιησούς λέει στους μαθητές του: «Δώστε τους εσείς να φάνε». Τα λόγια του πρέπει να τους προβληματίζουν, διότι οι προμήθειες που έχουν είναι πενιχρές​—πέντε ψωμιά και δύο μικρά ψάρια.

Ματθ 14:18, 19​—Ο Ιησούς έθρεψε μεγάλα πλήθη μέσω των χεριών των αποστόλων του (w13 15/7 σ. 15 ¶3)

Υποκινούμενος από συμπόνια, ο Ιησούς εκτελεί ένα θαύμα​—το μόνο που αναφέρουν και οι τέσσερις Ευαγγελιστές. (Μάρκ. 6:35-44· Λουκ. 9:10-17· Ιωάν. 6:1-13) Ζητάει από τους μαθητές του να βάλουν τα πλήθη να πλαγιάσουν στο χλωρό χορτάρι σε ομάδες των 50 και των 100. Αφού λέει μια ευλογία, αρχίζει να σπάει το ψωμί και να κόβει τα ψάρια σε κομμάτια. Έπειτα, αντί να δώσει ο ίδιος τα τρόφιμα στους ανθρώπους, ο Ιησούς τα μοιράζει «στους μαθητές, οι δε μαθητές στα πλήθη». Κατά θαυματουργικό τρόπο, υπάρχει υπεραρκετή τροφή για όλους! Για σκεφτείτε: Ο Ιησούς έχει θρέψει χιλιάδες μέσω των χεριών των λίγων​—των μαθητών του.*

Ματθ 14:20, 21​—Το θαύμα του Ιησού ωφέλησε χιλιάδες ανθρώπους («εκτός από τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά» σημείωση μελέτης για Ματ 14:21, nwtsty· w13 15/7 σ. 15 ¶1)

εκτός από τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά: Μόνο ο Ματθαίος αναφέρει γυναίκες και μικρά παιδιά όταν περιγράφει αυτό το θαύμα. Είναι πιθανό ότι ο συνολικός αριθμός εκείνων που τράφηκαν θαυματουργικά ήταν πάνω από 15.000.

ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ τη σκηνή. (Διαβάστε Ματθαίος 14:14-21) Είναι λίγο πριν από το Πάσχα του 32 Κ.Χ. Ένα πλήθος περίπου 5.000 αντρών, εκτός από τα γυναικόπαιδα, βρίσκονται με τον Ιησού και τους μαθητές του σε κάποιο ερημικό μέρος στην περιοχή της Βηθσαϊδά, ενός χωριού στη βόρεια ακτή της Θάλασσας της Γαλιλαίας.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ματθ 15:7-9​—Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε την υποκρισία; («υποκριτές» σημείωση μελέτης για Ματ 15:7, nwtsty)

υποκριτές: Η λέξη του πρωτότυπου κειμένου ὑποκριταί αρχικά αναφερόταν στους Έλληνες (και αργότερα στους Ρωμαίους) ηθοποιούς οι οποίοι φορούσαν μεγάλα προσωπεία που ενίσχυαν τη φωνή τους. Ο όρος κατέληξε να χρησιμοποιείται με μεταφορική έννοια για όσους ψεύδονταν ή προσποιούνταν προκειμένου να κρύψουν τις πραγματικές τους προθέσεις ή την προσωπικότητά τους. Ο Ιησούς εδώ αποκαλεί τους Ιουδαίους θρησκευτικούς ηγέτες «υποκριτές».​—Ματ 6:5, 16.

Ματθ 15:26​—Τι μπορεί να εννοούσε ο Ιησούς όταν χρησιμοποίησε τον όρο «σκυλάκια»; («παιδιών . . . σκυλάκια» σημείωση μελέτης για Ματ 15:26, nwtsty)

παιδιών . . . σκυλάκια: Εφόσον τα σκυλιά ήταν ακάθαρτα σύμφωνα με τον Μωσαϊκό Νόμο, οι Γραφές συχνά χρησιμοποιούν τον όρο με υποτιμητική έννοια. (Λευ 11:27· Ματ 7:6· Φλπ 3:2· Απ 22:15) Ωστόσο, και στην αφήγηση του Μάρκου (7:27) και στην αφήγηση του Ματθαίου σχετικά με τη συνομιλία του Ιησού, χρησιμοποιείται το υποκοριστικό της λέξης το οποίο σημαίνει «σκυλάκι» ή «κατοικίδιο σκυλί», κάνοντας ηπιότερη τη σύγκριση. Πιθανώς αυτό δείχνει ότι ο Ιησούς χρησιμοποίησε έναν τρυφερό όρο αναφερόμενος στα κατοικίδια που ζούσαν σε μη Ιουδαϊκά σπιτικά. Παρομοιάζοντας τους Ισραηλίτες με «παιδιά» και τους μη Ιουδαίους με «σκυλάκια», ο Ιησούς ήθελε προφανώς να δείξει τη σειρά προτεραιότητας. Σε ένα σπιτικό όπου υπήρχαν και παιδιά και σκυλιά, τα παιδιά θα έτρωγαν πρώτα.

Ματθ 14:12, 13, 23. Οι περίοδοι απομόνωσης είναι απαραίτητες για να κάνουμε ουσιαστικό στοχασμό.

Ματθ 14:14 Έχετε Εσείς «το Νου του Χριστού»; Η θέα και μόνο των ταλαιπωρημένων τον άγγιζε τόσο βαθιά ώστε υποκινούνταν να τους ανακουφίσει από τα βάσανά τους. (Ματθαίος 14:14) … Εκεί σύντομα τους βρήκαν μεγάλα πλήθη τα οποία έφεραν στον Ιησού πολλούς αρρώστους και αναπήρους, και αυτός τους θεράπευσε όλους. (Ματθαίος 15:29, 30)

Ματθ 15:1-11 Κανένα Όπλο που Κατασκευάζεται Εναντίον σου Δεν θα Έχει Επιτυχία Όταν ο Ιησούς βρισκόταν στη γη, μερικές φορές ήρθε δημοσίως σε αντιπαράθεση με τους επικριτές του αντικρούοντας τις ψευδείς κατηγορίες τους.

Ματθ 15:1-11 Απόλυτα Εξοπλισμένοι ως Δάσκαλοι του Λόγου του Θεού Είτε δίδασκε κάποιον μικρό όμιλο, όπως τους αποστόλους του, είτε τεράστια πλήθη, ο Ιησούς έκανε καλή χρήση των άγιων συγγραμμάτων.

Ματθ 14:24-32 «Να Στέκεστε Σταθεροί στην Πίστη» Τότε φωνάζει τον Ιησού, ο οποίος τον πιάνει αμέσως λέγοντάς του: «Ολιγόπιστε, γιατί ενέδωσες στην αμφιβολία;»​

Ματθ 15:5, 6 Να Ακολουθείτε το Παράδειγμα του Ιησού—Να Ενδιαφέρεστε για τους Φτωχούς Οι θρησκευτικοί ηγέτες περιγράφτηκαν ως «φιλάργυροι» οι οποίοι “καταβρόχθιζαν τα σπίτια των χηρών” και τους απασχολούσε περισσότερο να κρατούν τις παραδόσεις τους παρά να φροντίζουν για τους ηλικιωμένους και τους άπορους.

Ματθ 15:29-37 Είναι η Αναψυχή σας Ωφέλιμη; Όταν ήταν στη γη, έδειξε στοργικό ενδιαφέρον για κάθε είδους ανθρώπους.

Ματθ 15:30, 31 Ποιος Είναι ο Ιησούς Χριστός; Χρησιμοποιώντας το άγιο πνεύμα του Θεού για να εκτελεί θαύματα, ο Ιησούς θεράπευε συμπονετικά τους αρρώστους και τους ταλαιπωρημένους.

Ματθ 15:1-9 Να Καθοδηγείτε τα Βήματά σας Βάσει Θεϊκών Αρχών Επίσης, έδιναν έμφαση στις παραδόσεις τους, τοποθετώντας τες πάνω από τη διδασκαλία του Θεού.

Ματθ 14:17-20· 15:34-37 Πώς Παίρνετε Προσωπικές Αποφάσεις; Σε δύο καταγραμμένες περιπτώσεις, ο Ιησούς πρώτα προσευχήθηκε και κατόπιν προμήθευσε θαυματουργικά τροφή σε μεγάλα πλήθη.

Ματθ 15:21-28 Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια—Εφικτή για Όλους Σε αυτή την περίπτωση, όμως, επέλεξε να αγγίξει τον άνθρωπο.

Ματθ 14:14-21 «Βρήκε ένα Μαργαριτάρι Μεγάλης Αξίας» Τι έκανε ο Ιησούς για να δείξει τι θα επιτελέσει η Βασιλεία; 8 Κάνοντας πολυάριθμα θαύματα σε όλη τη χώρα—όπως το να θεραπεύει αρρώστους, να τρέφει πεινασμένους, να τιθασεύει τα στοιχεία της φύσης, ακόμα και να ανασταίνει νεκρούς—ο Ιησούς έδειξε επίσης τι θα επιτελέσει η Βασιλεία του Θεού.

Ματθ 14:14-21 «Ας Εργαζόμαστε το Καλό Προς Όλους» Εκτός από το να διδάσκει το Λόγο του Θεού, ο Ιησούς έκανε και άλλα καλά έργα, όπως το να θεραπεύει τους αρρώστους και να τρέφει τους πεινασμένους.

Ματθ 15:32-38 Να Μιμείστε την Ταπεινοφροσύνη και την Τρυφερότητα του Ιησού Προσέξτε ότι η τρυφερότητα του Ιησού δεν ήταν απλώς ένα συναίσθημα​—τον υποκινούσε να παίρνει την πρωτοβουλία για να βοηθάει τους άλλους.​

Ματθ 15:3-9 «Αν ο Θεός Είναι με το Μέρος μας, Ποιος θα Είναι Εναντίον Μας;» Όπως είναι λογικό, για να απολαμβάνει κάποιος την υποστήριξη του Θεού, πρέπει να διδάσκει μόνο ό,τι αποκαλύπτει ο Θεός στο Λόγο του και να απορρίπτει τις διδασκαλίες που βασίζονται στην ανθρώπινη σοφία ή παράδοση.​

Ματθ 14:6-10 Χριστουγεννιάτικα Έθιμα—Είναι Χριστιανικά; Η Γραφή συνδέει τον εορτασμό γενεθλίων με τους ειδωλολάτρες, όχι με τους αληθινούς λάτρεις του Θεού.​

Ματθ 15:35-38 Γιατί να Δίνουμε σε Αυτόν που Έχει τα Πάντα; Με την υποστήριξη του Ιεχωβά, ο Ιησούς προμήθευσε θαυματουργικά τροφή ακόμα δε και χρήματα όταν υπήρξε ανάγκη για κάτι τέτοιο.​

Ματθ 15:3-6 Να Λαβαίνετε το Πνεύμα του Θεού, Όχι του Κόσμου Όταν αντιμετώπισε τους θρησκευτικούς εναντίους του, χρησιμοποίησε το Λόγο του Θεού ως αυθεντία.

Ματθ 15:7-9 Πώς θα Αναγνωρίσετε την Αληθινή Λατρεία; Έτσι λοιπόν, η αληθινή θρησκεία διαφέρει από εκείνες που βασίζονται σε ανθρώπινες ιδέες.

Ματθ 15:29-31 Ποιος Μπορεί να Ελευθερώσει Αυτούς που Κραυγάζουν για Βοήθεια; Δικαίως εντυπωσιαζόμαστε από τη μεγάλη συμπόνια του για όσους υπέφεραν.

Ματθ 15:7-9 Καρποφορεί η Αλήθεια σε Εκείνους που Διδάσκετε; Το να τηρεί και μόνο κάποιος ένα στερεότυπο πρόγραμμα λατρείας δεν αποκαλύπτει πάντοτε τι συμβαίνει πραγματικά στην καρδιά του.

Ματθ 15:4-6 Ανακούφιση από το Άγχος—Μια Πρακτική ΑντιμετώπισηΑπό τα σχόλια του Ιησού, τι διακρίνω σχετικά με την παροχή στοργικής φροντίδας στους ηλικιωμένους;

Ματθ 15:6 Ενδιαφέρεται Πραγματικά ο Θεός για τις Γυναίκες; Όταν ο Ιησούς βρισκόταν στη γη, παρατήρησε τέτοιες προκαταλήψεις, οι οποίες ήταν βαθιά ριζωμένες σε παραδόσεις.

Ματθ 15:18, 19 Μισείτε Εσείς την Ανομία; Παραδείγματος χάρη, από την καρδιά εξέρχονται πονηροί διαλογισμοί, φόνοι, μοιχείες, πορνείες, κλοπές, ψευδομαρτυρίες, βλασφημίες».​

Ματθ 15:18, 19 Αποδειχτείτε Αληθινοί Ακόλουθοι του Χριστού Πράγματι, οι άνθρωποι επηρεάζονται αναπόφευκτα από αυτά που βάζουν στη διάνοια και στην καρδιά τους.

Ματθ 14:13 Τι Λένε για Εσάς οι Προσευχές Σας; Συχνά, ο Ιησούς αποσυρόταν από τα πλήθη για να προσευχηθεί στον Πατέρα του κατ’ ιδίαν.

Ματθ 14:13, 14 Να Μιμείστε τον Ιησού—Να Αποδίδετε Αποδεκτή Λατρεία στον Θεό Λόγω του αυτοθυσιαστικού του πνεύματος δεν είχε πολύ χρόνο για τον εαυτό του, αλλά χαιρόταν να διακονεί τους άλλους.

Ματθ 15:30, 31 Πώς θα Τερματιστούν οι Αναπηρίες Η αφήγηση του Ματθαίου, ενός αυτόπτη μάρτυρα, συνεχίζει: «Το πλήθος θαύμασε βλέποντας τους βουβούς να μιλούν και τους κουτσούς να περπατούν και τους τυφλούς να βλέπουν, και δόξασαν τον Θεό του Ισραήλ».​

Ματθ 14:14 Ο Πραγματικός Ιησούς Η ευσπλαχνία και η συμπόνια υποκινούσαν τον Ιησού να βοηθάει τους ανθρώπους που υπέφεραν από αρρώστιες, τύφλωση και άλλα δεινά.

Ματθ 15:7, 8 Να Υπηρετείτε τον Θεό με Πρόθυμο Πνεύμα Μπορεί άραγε να πιστεύει κανείς ειλικρινά ότι ο Θεός θα δεχόταν την προσφορά ενός απρόθυμου Ισραηλίτη, ο οποίος στην ουσία δεν ήθελε να διαλέξει το καλύτερο ζώο του για θυσία αλλά τον είχε αναγκάσει να το προσφέρει κάποιο καλοπροαίρετο μέλος της οικογένειάς του ή ένας ζηλωτής Λευίτης;

Ματθ 15:30, 31 Τι θα Κάνει η Βασιλεία του Θεού Με την υποστήριξη του αγίου πνεύματος, ο Ιησούς περιόδευε σε ολόκληρη τη χώρα γιατρεύοντας τους αναπήρους και θεραπεύοντας τους αρρώστους.​

Ματθ 14:31 Να Επιζητείτε τη Βασιλεία, Όχι Πράγματα Οι μαθητές του Ιησού, όμως, ήταν σε κάποιον βαθμό ελλιπείς σε πίστη.

Ματθ 14:23 Να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά Χωρίς Περισπασμούς Και κάτι ακόμα πιο σημαντικό, εξαγόραζε τακτικά χρόνο για προσευχή, περισυλλογή και την αναγκαία ξεκούραση.​

Ματθ 15:31 Αγαπούσε τους Ανθρώπους Το θεόπνευστο υπόμνημα αναφέρει: «Το πλήθος θαύμασε βλέποντας τους βουβούς να μιλούν και τους κουτσούς να περπατούν και τους τυφλούς να βλέπουν».

Ματθ 15:19 Αφήστε τον Ιεχωβά να Ενισχύσει και να Προστατέψει το Γάμο Σας Ο Ιησούς είπε: «Από την καρδιά εξέρχονται πονηροί διαλογισμοί, φόνοι, μοιχείες, πορνείες».​

Ματθ 15:32 «Πρέπει να Αγαπάς τον Ιεχωβά τον Θεό Σου» Ο Ιεχωβά εκδηλώνει έλεος σε όσους υποφέρουν, και ο Ιησούς νιώθει παρόμοια ευσπλαχνία για τους ανθρώπους.

Ματθ 14:14 Ζωή με Νόημα—Ο Ιησούς Δείχνει τον Τρόπο Υποκινούμενος από βαθιά συμπόνια, έπαιρνε την πρωτοβουλία να ανακουφίζει τον πόνο των άλλων.

Ματθ 15:19 Να Προσέχετε τις Προθέσεις της Καρδιάς Οι Γραφές μάς προειδοποιούν: «Από την καρδιά εξέρχονται πονηροί διαλογισμοί, φόνοι, μοιχείες, πορνείες, κλοπές, ψευδομαρτυρίες, βλασφημίες».

Ματθ 15:24 Να Μιμείστε το Παράδειγμα Εγρήγορσης του Ιησού Ωστόσο, η αποστολή του ήταν να κηρύξει σε όλα τα «χαμένα πρόβατα του οίκου του Ισραήλ», όχι στους κατοίκους μιας μόνο πόλης.

Ματθ 15:36 Πώς Μπορείτε να Πλησιάσετε τον Θεό; Μας καλεί να προσευχόμαστε οποτεδήποτε, όπως στην αρχή και στο τέλος της μέρας, στα γεύματα και όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα.​

Ματθ 15:4 Η Ευχάριστη Ομιλία Προάγει τις Καλές Σχέσεις Οι γονείς και τα παιδιά πρέπει παρόμοια να μιλούν μεταξύ τους «με χάρη», ή αλλιώς με ευχάριστο τρόπο.

Ματθ 14:14 Η Αγάπη του Χριστού μάς Υποκινεί σε Αγάπη Όταν κάποτε τα πλήθη τού έφεραν τους ασθενείς τους, «θεράπευσε όλους εκείνους που βρίσκονταν σε άσχημη κατάσταση».​

Ματθ 15:24 Βοηθήστε Εκείνους που Ξεστρατίζουν από το Ποίμνιο Οι Γραφές προείπαν την έλευσή του και έδειξαν ότι αυτός ήταν μοναδικός στο είδος του Ποιμένας ο οποίος επιδίωκε να βρει τα «χαμένα πρόβατα» του Ισραήλ.

Ματθ 15:10 Να Αυξάνετε σε Ακριβή Γνώση με «Προθυμία» Αυτό το γεγονός τονίζει πόση αξία έχει το να διαβάζουμε τη Γραφή και να προσπαθούμε επισταμένα να “συλλαμβάνουμε το νόημα”.

Ματθ 14:23 Γιατί Πρέπει να Προσευχόμαστε στο Όνομα του Ιησού; Μάλιστα ο ίδιος ενίσχυσε τη διδασκαλία του μέσω του δικού του παραδείγματος.

Ματθ 15:14 Η Γνώμη των Άλλων για Εμάς—Έχει Σημασία; Τόσο ο Ιησούς όσο και ο Παύλος αγνόησαν αυτές τις επικρίσεις και παρέμειναν πολυάσχολοι στο έργο τους.

Ματθ 15:24 Να Μιμείστε τον Ιεχωβά, τον Απροσωπόληπτο Θεό Μας Εντούτοις, δεν δίστασε να δώσει μαρτυρία σε μια Σαμαρείτισσα σε κάποιο πηγάδι.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: