ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΣ 18, 19

«Να Προσέχετε για να μη Σκανδαλίσετε τον Εαυτό σας και τους Άλλους»

Ο Ιησούς χρησιμοποίησε παραβολές για να διδάξει πόσο σοβαρό είναι να σκανδαλιστεί κανείς ή να σκανδαλίσει τους άλλους.

18:6, 7 Το «σκάνδαλο» αναφέρεται σε μια πράξη ή κατάσταση που κάνει ένα άτομο να ακολουθήσει ακατάλληλη πορεία, να σκοντάψει ή να πέσει από ηθική άποψη, ή να πέσει στην αμαρτία

Εκείνος που σκανδαλίζει κάποιον θα ήταν καλύτερο να πέσει στη θάλασσα με μια μυλόπετρα κρεμασμένη στον λαιμό του

18:8, 9 Ο Ιησούς συμβούλεψε τους ακολούθους του να αφαιρέσουν ακόμα και κάτι τόσο πολύτιμο όσο ένα χέρι ή ένα μάτι αν αυτό τους σκανδαλίζει

Καλύτερα να στερηθεί κάποιος κάτι τόσο πολύτιμο και να μπει στη Βασιλεία του Θεού παρά να το κρατήσει και να καταλήξει στη Γέεννα, ένα σύμβολο μόνιμης καταστροφής

Τι θα μπορούσε να γίνει σκάνδαλο στη δική μου ζωή, και πώς θα καταφέρω να μη σκανδαλιστώ ή να μη σκανδαλίσω τους άλλους;

Ματθ 18:6, 7​—Δεν πρέπει να σκανδαλίζουμε τους άλλους («μια μυλόπετρα που τη γυρίζει γαϊδούρι», «σκάνδαλα» σημειώσεις μελέτης και «Μυλόπετρα», «Πάνω και Κάτω Μυλόπετρα» πολυμέσα για Ματ 18:6, 7, nwtsty)

μια μυλόπετρα που τη γυρίζει γαϊδούρι:

Ή «μια τεράστια μυλόπετρα». Κυριολ., «μυλόπετρα ενός γαϊδουριού». Μια τέτοια μυλόπετρα, πιθανότατα με διάμετρο 1,2-1,5 μ., ήταν τόσο βαριά ώστε έπρεπε να τη γυρίζει γαϊδούρι.

σκάνδαλα:

Η αρχική έννοια της λέξης σκάνδαλον του πρωτότυπου κειμένου θεωρείται ότι αναφερόταν σε μια παγίδα· μερικοί υποστηρίζουν ότι ήταν το ξύλο σε μια παγίδα στο οποίο έδεναν το δόλωμα. Κατ’ επέκταση, κατέληξε να αναφέρεται σε οποιοδήποτε εμπόδιο θα έκανε κάποιον να σκοντάψει ή να πέσει. Με μεταφορική έννοια, αναφέρεται σε μια πράξη ή κατάσταση που κάνει ένα άτομο να ακολουθήσει ακατάλληλη πορεία, να σκοντάψει ή να πέσει από ηθική άποψη, ή να πέσει στην αμαρτία. Στα εδάφια Ματ 18:8, 9, το συγγενικό ρήμα σκανδαλίζω, θα μπορούσε να αποδοθεί επίσης «γίνομαι παγίδα· κάνω κάποιον να αμαρτήσει».

Μυλόπετρα

Οι μυλόπετρες χρησιμοποιούνταν για την άλεση σιτηρών και την εξαγωγή λαδιού από ελιές. Μερικές ήταν αρκετά μικρές ώστε να μπορεί κάποιος να τις γυρίζει με τα χέρια του, ενώ άλλες ήταν τόσο μεγάλες ώστε έπρεπε να τις γυρίζει ένα ζώο. Ίσως αυτή ήταν μια μεγάλη μυλόπετρα, παρόμοια με εκείνη που αναγκάστηκε να γυρίζει ο Σαμψών για τους Φιλισταίους. (Κρ 16:21) Ο μύλος που κινούνταν από ζώα ήταν κάτι το συνηθισμένο, όχι μόνο στον Ισραήλ, αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Πάνω και Κάτω Μυλόπετρα

Μια μεγάλη μυλόπετρα, όπως αυτή που απεικονίζεται εδώ, τη γύριζε ένα κατοικίδιο ζώο, όπως ένα γαϊδούρι, και χρησιμοποιούνταν για να αλέθονται σιτηρά και να συνθλίβονται ελιές. Μια πάνω μυλόπετρα μπορεί να είχε διάμετρο μέχρι και 1,5 μ. και γύριζε πάνω σε μια ακόμα μεγαλύτερη κάτω μυλόπετρα.

Ματθ 18:8, 9​—Πρέπει να αποφεύγουμε οτιδήποτε θα μας έκανε να σκανδαλιστούμε («Γέεννα» σημείωση μελέτης για Ματ 18:9, nwtsty και γλωσσάριο)

Γέεννα

Προέρχεται από την εβραϊκή φράση γκε χιννόμ, η οποία σημαίνει «κοιλάδα του Εννόμ». Η κοιλάδα αυτή βρισκόταν δυτικά και νότια της αρχαίας Ιερουσαλήμ. (Βλέπε Παρ. Β12, χάρτης «Ιερουσαλήμ και Περίχωρα».) Εφόσον στις ημέρες του Ιησού η κοιλάδα είχε γίνει τόπος όπου έκαιγαν σκουπίδια, η λέξη «Γέεννα» ήταν κατάλληλο σύμβολο πλήρους καταστροφής.

Γλωσσάριο Γέεννα

Εξελληνισμένο όνομα της Κοιλάδας του Εννόμ, νοτιοδυτικά της αρχαίας Ιερουσαλήμ. (Ιερ 7:31) Είχε προφητευτεί ότι αυτό το μέρος θα γέμιζε από νεκρά σώματα. (Ιερ 7:32· 19:6) Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι στη Γέεννα πετούσαν ζώα ή ανθρώπους για να τους κάψουν ζωντανούς ή να τους βασανίσουν. Επομένως, αυτό το μέρος δεν θα μπορούσε να συμβολίζει κάποιον αόρατο τόπο όπου ανθρώπινες ψυχές βασανίζονται αιώνια σε κατά γράμμα φωτιά. Αντίθετα, ο Ιησούς και οι μαθητές του χρησιμοποίησαν τη Γέεννα ως σύμβολο της αιώνιας τιμωρίας που επιφέρει «ο δεύτερος θάνατος», δηλαδή ως σύμβολο παντοτινής καταστροφής, εξάλειψης.​—Απ 20:14· Ματ 5:22· 10:28.

Ματθ 18:10​—Ο Ιεχωβά ξέρει αν έχουμε σκανδαλίσει τους άλλους («βλέπουν πάντοτε το πρόσωπο του Πατέρα μου» σημείωση μελέτης για Ματ 18:10, nwtsty· w10 1/11 16)

βλέπουν πάντοτε το πρόσωπο του Πατέρα μου:

Ή «έχουν πρόσβαση στον Πατέρα μου». Επειδή έχουν πρόσβαση στην ίδια την παρουσία του Θεού, μόνο τα πνευματικά πλάσματα μπορούν να δουν το πρόσωπο του Θεού.​—Εξ 33:20.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ματθ 18:21, 22​—Πόσες φορές πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να συγχωρήσουμε τον αδελφό μας; («77 [φορές]» σημείωση μελέτης για Ματ 18:22, nwtsty)

77 φορές

Κυριολ., «εβδομήντα επί εφτά». Η φράση ἑβδομηκοντάκις ἑπτά του πρωτότυπου κειμένου θα μπορούσε να σημαίνει είτε «70 και 7» (77 φορές) είτε «70 επί 7» (490 φορές). Η ίδια φρασεολογία υπάρχει στη Μετάφραση των Εβδομήκοντα στο εδάφιο Γε 4:24, όπου η εβραϊκή έκφραση αποδίδεται «εβδομηκοντάκις επτά», κάτι το οποίο υποστηρίζει την απόδοση «77 [φορές]». Ανεξάρτητα από το τι σημαίνει, η επανάληψη του αριθμού εφτά είχε την έννοια «επ’ άπειρον» ή «απεριόριστα». Αλλάζοντας τις 7 φορές του Πέτρου σε 77, ο Ιησούς έλεγε στους ακολούθους του να μη θέτουν αυθαίρετα κάποιο όριο στη συγχώρηση. Αντίθετα, το Βαβυλωνιακό Ταλμούδ (Γιομά 86β) λέει: «Αν κάποιος διαπράξει ένα παράπτωμα, την πρώτη, τη δεύτερη και την τρίτη φορά συγχωρείται· την τέταρτη φορά δεν συγχωρείται».

Ματθ 19:7​—Ποιος ήταν ο σκοπός του “πιστοποιητικού αποπομπής”; («πιστοποιητικό αποπομπής» σημείωση μελέτης και «Πιστοποιητικό Διαζυγίου» πολυμέσα για Ματ 19:7, nwtsty)

πιστοποιητικό αποπομπής:

Ή «πιστοποιητικό διαζυγίου». Ο Νόμος απαιτούσε από κάποιον άντρα που σκεφτόταν το διαζύγιο να ετοιμάσει ένα νομικό έγγραφο και πιθανότατα να συμβουλευτεί τους πρεσβυτέρους, και έτσι του έδινε χρόνο να ξανασκεφτεί μια τόσο σοβαρή απόφαση. Σκοπός του Νόμου ήταν προφανώς να αποτρέπει τα βιαστικά διαζύγια και να προσφέρει στις γυναίκες κάποιον βαθμό νομικής προστασίας. (Δευ 24:1) Αλλά στις ημέρες του Ιησού, οι θρησκευτικοί ηγέτες είχαν κάνει το διαζύγιο εύκολη υπόθεση. Ο ιστορικός του πρώτου αιώνα Ιώσηπος, που ήταν και ο ίδιος διαζευγμένος Φαρισαίος, ισχυρίστηκε ότι το διαζύγιο επιτρεπόταν «για οποιαδήποτε αιτία, και στους ανθρώπους πολλές τέτοιες αιτίες μπορεί να υπάρξουν».

Πιστοποιητικό Διαζυγίου

Αυτό το πιστοποιητικό διαζυγίου, που χρονολογείται από το 71 ή το 72 Κ.Χ., γράφτηκε στην αραμαϊκή. Βρέθηκε στη βόρεια πλευρά του Ουάντι Μουραμπαάτ, μιας ξερής κοίτης ποταμού στην Έρημο του Ιούδα. Αναφέρει ότι το έκτο έτος της Ιουδαϊκής εξέγερσης, ο Ιωσήφ, γιος του Νακσάν, κάτοικος της Μασάδας, πήρε διαζύγιο από τη Μαριάμ, κόρη του Ιωνάθαν.

Ματθ 19:28​—Τι αντιπροσωπεύουν οι «δώδεκα φυλές του Ισραήλ» οι οποίες θα κριθούν; Δεν αντιπροσωπεύουν τις 12 φυλές του πνευματικού Ισραήλ. (Γαλ. 6:16· Αποκ. 7:4-8) Οι απόστολοι στους οποίους μιλούσε ο Ιησούς θα αποτελούσαν μέρος του πνευματικού Ισραήλ, όχι κριτές των μελών του. Ο Ιησούς έκανε “διαθήκη με αυτούς για μια βασιλεία”, και εκείνοι θα ήταν «βασιλεία και ιερείς στον Θεό». (Λουκ. 22:28-30· Αποκ. 5:10) Τα μέλη του πνευματικού Ισραήλ θα «κρίνουν τον κόσμο». (1 Κορ. 6:2) Επομένως, οι «δώδεκα φυλές του Ισραήλ», τις οποίες κρίνουν όσοι βρίσκονται στους ουράνιους θρόνους, αντιπροσωπεύουν προφανώς τον κόσμο της ανθρωπότητας που δεν ανήκει σε αυτή τη βασιλική, ιερατική τάξη και ο οποίος απεικονίζεται από τις 12 φυλές την Ημέρα της Εξιλέωσης.—Λευιτ., κεφ. 16.

Ματθ 18:1-4 Η ανθρώπινη ατέλεια και το θρησκευτικό τους υπόβαθρο, που έδινε έμφαση στη θέση κάποιου, έκαναν τους μαθητές του Ιησού να ασχολούνται υπερβολικά με τη μεγαλοσύνη. Εμείς πρέπει να καλλιεργούμε ταπεινοφροσύνη καθώς φυλαγόμαστε από αμαρτωλές τάσεις και πρέπει να διατηρούμε κατάλληλη άποψη για τα προνόμια και τις ευθύνες.

Ματθ 18:21-34 Να Συγχωρείτε ο Ένας τον Άλλον Ανεπιφύλακτα «Τότε εξοργισμένος ο κύριός του τον παρέδωσε [το δούλο που δεν συγχώρησε] στους δεσμοφύλακες μέχρι να ξεπληρώσει όλο το χρέος».​

Ματθ 18:15-17 Εντούτοις, ενώ μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δημιουργούνται προβλήματα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μένουν άλυτες οι προσωπικές διαφορές.

Ματθ 18:15-17 Να Τακτοποιείτε τις Διαφορές σας με Πνεύμα Αγάπης Πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα τρία βήματα των εδαφίων Ματθαίος 18:15-17 για να λυθούν κάποιες συγκρούσεις

Ματθ 18:23-35 Να Πράττετε Έλεος—Πώς; Ο Ιησούς ολοκλήρωσε την παραβολή λέγοντας: «Με όμοιο τρόπο θα σας φερθεί και ο ουράνιος Πατέρας μου αν δεν συγχωρήσετε ο καθένας τον αδελφό του από την καρδιά σας».

Ματθ 9:13· 18:21-35 Πόσο περισσότερο πρέπει να δείχνουν οι σύγχρονοι υπηρέτες του συμπόνια ο ένας στον άλλον!

Ματθ 18:23-35 Η «Απερίγραπτη Δωρεά» του Θεού μάς Αναγκάζει Δεν έπρεπε και εσύ να είχες ελεήσει το σύνδουλό σου όπως σε ελέησα και εγώ;»

Ματθ 18:23-35 Ποια Επιρροή Ασκεί Πάνω σας ο Ιησούς Χριστός; Για να διδάξει ένα μάθημα από αυτή την ιστορία, ο Ιησούς είπε: «Με όμοιο τρόπο θα σας φερθεί και ο ουράνιος Πατέρας μου αν δεν συγχωρήσετε ο καθένας τον αδελφό του από την καρδιά σας».

Ματθ 18:23-35 Ο Ιεχωβά Προμηθεύει για τις Καθημερινές μας Ανάγκες Ο Ιησούς ολοκλήρωσε την παραβολή του λέγοντας: «Με όμοιο τρόπο θα σας φερθεί και ο ουράνιος Πατέρας μου αν δεν συγχωρήσετε ο καθένας τον αδελφό του από την καρδιά σας».

Ματθ 19:16-21 Πόσο Σταθερή Είναι η Εμπιστοσύνη σας στον Θεό; Πολλοί ίσως θεώρησαν μη πρακτική την απάντηση του Ιησού, ο οποίος είπε: «Αν θέλεις να είσαι τέλειος, πήγαινε να πουλήσεις τα υπάρχοντά σου και δώσε τα στους φτωχούς, και θα έχεις θησαυρό στον ουρανό· και έλα να γίνεις ακόλουθός μου».

Ματθ 19:16-21 Ας Μη Ζούμε Πια για τον Εαυτό Μας Απαντώντας, ο Ιησούς απηύθυνε στο νεαρό μια μοναδική πρόσκληση, λέγοντας: «Αν θέλεις να είσαι τέλειος [«πλήρης», Νέα Αμερικανική Στερεότυπη Βίβλος (New American Standard Bible)], πήγαινε να πουλήσεις τα υπάρχοντά σου και δώσε τα στους φτωχούς, και θα έχεις θησαυρό στον ουρανό· και έλα να γίνεις ακόλουθός μου».

Ματθ 19:3-6,9 Πώς θα Έχετε Ευτυχισμένη Οικογένεια; Ο Ιεχωβά επιτρέπει στους Χριστιανούς να πάρουν διαζύγιο και να ξαναπαντρευτούν μόνο αν ο σύντροφός τους μοιχεύσει.

Ματθ 19:3-9 Η Εκδήλωση Οσιότητας Αποφέρει Οφέλη Οι σύζυγοι έπρεπε να είναι πιστοί ο ένας στον άλλον και να συνεργάζονται μεταξύ τους

Ματθ 19:16-22 Να Φυλάγεστε από την Απάτη Αυτοί αγάπησαν τα υλικά πράγματα, ξέχασαν σε ποιους καιρούς ζούσαν ή ενέδωσαν στην ανηθικότητα—πάντοτε με κακά αποτελέσματα.

Ματθ 19:4-9 Πώς να Αντιμετωπίσετε τη Συζυγική Προδοσία Όταν ένας γαμήλιος σύντροφος διαπράξει μοιχεία, αμαρτάνει όχι μόνο ενάντια στο αθώο μέλος αλλά και ενάντια στον Ιεχωβά.

Ματθ 18:12-14 Βοηθήστε Εκείνους που Ξεστρατίζουν από το Ποίμνιο Παρόμοια, δεν είναι επιθυμητό ενώπιον του Πατέρα μου που είναι στον ουρανό να αφανιστεί ούτε ένα από αυτά τα μικρά».

Ματθ 18:15-19 Ο Ιεχωβά Ενδυναμώνει τον Κουρασμένο Ο Ιησούς είπε: «Όπου υπάρχουν δύο ή τρεις συναθροισμένοι στο όνομά μου, εκεί είμαι εγώ ανάμεσά τους». (Ματθαίος 18:20) … Όταν ο Ιησούς έδωσε αυτή την υπόσχεση, αναφερόταν σε ζητήματα τα οποία χρειάζονταν την προσοχή εκείνων που αναλάμβαναν την ηγεσία στην εκκλησία.

Ματθ 19:3-6, 9 Προδοσία—Δυσοίωνο Σημείο των Καιρών! Εναρμονιζόμενος πλήρως με τον Πατέρα του, ο Ιησούς δίδαξε ότι δεν μπορεί κάποιος να διώχνει ή να εγκαταλείπει το αθώο μέλος και να παριστάνει ότι δεν έχει κάνει τίποτα κακό.​

Ματθ 19:3-6 «Επιβίωση» από τον Πρώτο Χρόνο του Γάμου Να θυμάστε ότι ο Ιεχωβά Θεός θεωρεί το αντρόγυνο «μία σάρκα».

Ματθ 19:1-5 Η Αλήθεια για την Αμαρτία Ο Ιησούς, επικαλούμενος τα πρώτα κεφάλαια της Γένεσης ως αυθεντική πηγή, έδειξε ότι πίστευε στην αφήγηση για τον Αδάμ και την Εύα.​

Ματθ 19:10-12 Πώς να Βρίσκετε Χαρά στο Χάρισμα της Αγαμίας Αυτός είπε στους μαθητές του ότι μερικοί από τους ακολούθους του θα “άφηναν χώρο” για την αγαμία.

Ματθ 18:3 Τι Μπορείτε να Μάθετε από τα Παιδιά; Μολαταύτα, σε μια περίπτωση ο Ιησούς είπε στους μαθητές του: «Αληθινά σας λέω: Αν δεν μεταστραφείτε και δεν γίνετε όπως τα μικρά παιδιά, δεν πρόκειται να μπείτε στη βασιλεία των ουρανών».

Ματθ 18:1-5 Μήπως Συγκρίνετε τον Εαυτό σας με Άλλους; Αυτά τα άτομα, όχι μόνο στερούνται ταπεινοφροσύνης, αλλά συνήθως δεν εφαρμόζουν τη Γραφική συμβουλή να αγαπούν το συνάνθρωπό τους, εφόσον η στάση τους μπορεί να διεγείρει εύκολα στους άλλους αισθήματα κατωτερότητας και ταπείνωσης.

Ματθ 19:13-15 Πώς Θυμόμαστε Ορισμένα Άτομα Αφιερώνετε εσείς χρόνο για τα παιδιά ή μήπως είστε τόσο πολυάσχολοι ώστε δεν αντιλαμβάνεστε καν την παρουσία τους;

Ματθ 18:21,22· 19:27-29 Να Προσπαθείτε να Βλέπετε τους Άλλους Όπως τους Βλέπει ο Ιεχωβά Αυτό οδήγησε στην ενισχυτική υπόσχεση του Ιησού: «Όποιος άφησε σπίτια ή αδελφούς ή αδελφές ή πατέρα ή μητέρα ή παιδιά ή κτήματα για χάρη του ονόματός μου θα λάβει πολλές φορές περισσότερα και θα κληρονομήσει αιώνια ζωή».

Ματθ 18:1-4 «Αυτός Είναι ο Τρόπος Ενέργειας που Έχεις Επιδοκιμάσει» Και το κυριότερο, ο Ιησούς δίδασκε τους ακολούθους του να είναι σαν παιδιά, παραμένοντας ταπεινοί και ευδίδακτοι.

Ματθ 19:9 Πώς να Αποκαταστήσετε την Εμπιστοσύνη Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ δίνει στα θύματα της μοιχείας το ελεύθερο να αποφασίσουν αν θα πάρουν διαζύγιο ή όχι.

Ματθ 19:4-6 Να Σέβεστε το Γάμο ως Δώρο από τον Θεό Όταν ο Ιεχωβά τέλεσε τον πρώτο γάμο, έδωσε στο αντρόγυνο, τον Αδάμ και την Εύα, συγκεκριμένες οδηγίες για να πετύχει ο γάμος τους.

Ματθ 18:17-20 Να Εποικοδομείτε την Εκκλησία Εντούτοις, όταν οι πρεσβύτεροι που έχουν διοριστεί να εξετάσουν την υπόθεση κρίνουν, σε αρμονία με την κατεύθυνση του Ιεχωβά, ότι ο μετανοημένος αμαρτωλός πρέπει να γίνει ξανά δεκτός στην εκκλησία, αυτό υποδεικνύει ότι ο Ιεχωβά τον έχει συγχωρήσει.

Ματθ 18:15 Η Ευχάριστη Ομιλία Προάγει τις Καλές Σχέσεις Μιλήστε στον αδελφό σας για το εν λόγω ζήτημα με ειλικρινή αλλά ευχάριστο τρόπο, επιδιώκοντας τη συμφιλίωση.​—

Ματθ 18:1-4 Ποιμένες που Είναι «Παραδείγματα για το Ποίμνιο» Για παράδειγμα, ο Ιησούς προσπάθησε αρκετές φορές να τους εντυπώσει την ανάγκη να είναι ταπεινοί.

Ματθ 18:18-20 Να Μιμείστε τη Δικαιοσύνη και το Έλεος του Ιεχωβά Εσείς, πρεσβύτεροι, είστε υποποιμένες του Ιησού, και εκείνος θα σας βοηθήσει να κρίνετε όπως κρίνει ο ίδιος.

Ματθ 18:12-14 Να Μιμείστε την Ταπεινοφροσύνη και την Τρυφερότητα του Ιησού Βεβαίωνε τους ακολούθους του ότι ο Θεός νοιάζεται τρυφερά για τον κάθε λάτρη Του, περιλαμβανομένων και αυτών που ήταν “μικροί”​—αυτών που ίσως φαίνονταν ασήμαντοι από την άποψη του κόσμου.​

Ματθ 19:4-6 Πορνογραφία—Ακίνδυνη ή Δηλητηριώδης; Ο Ιεχωβά θέλει να προφυλάξει τους γάμους και τις οικογένειες.​

Ματθ 18:12-14 Τι Δίδαξε ο Ιησούς για τον Θεό Ο Ιησούς δίδαξε ότι ο Ιεχωβά είναι σαν ποιμένας ο οποίος θεωρεί κάθε πρόβατό του ξεχωριστό και πολύτιμο.

Ματθαίος 19:9 Μήπως οι Μάρτυρες του Ιεχωβά Διαλύουν Γάμους Ο Ιησούς Χριστός είπε: «Σας λέω ότι όποιος διαζευχθεί τη σύζυγό του, εκτός εξαιτίας πορνείας [σεξουαλικής ανηθικότητας], και παντρευτεί άλλη μοιχεύει».

Ματθ 19:3-5 Συμβιβάζεται η Εξέλιξη με την Αγία Γραφή; Όταν απευθύνθηκε σε μορφωμένους θρησκευτικούς ηγέτες, είπε: «Δεν διαβάσατε ότι αυτός που τους δημιούργησε από την αρχή τούς έκανε αρσενικό και θηλυκό;»

Ματθ 18:15-17 Να Αποφεύγετε τους Γογγυσμούς Αν το ζήτημα είναι σοβαρό, πρέπει να εφαρμόσουμε τις αρχές που βρίσκονται στα λόγια του Ιησού τα οποία έχουν καταγραφεί στα εδάφια

Ματθ 18:3, 4 Να Καλλιεργείτε Γνήσια Ταπεινοφροσύνη Κατόπιν συνέχισε: «Όποιος . . . ταπεινώσει τον εαυτό του σαν αυτό το μικρό παιδί, εκείνος είναι ο μεγαλύτερος στη βασιλεία των ουρανών».

Ματθ 18:8, 9 Καταφεύγετε Εσείς στον Ιεχωβά; Πρέπει να είναι προετοιμασμένος να εγκαταλείψει ακόμα και κάτι που αγαπάει πολύ αν εξαιτίας του κινδυνεύει να πέσει στην αμαρτία.

Ματθ 18:15, 16 Μην Αφήνετε Τόπο για τον Διάβολο Γι’ αυτό, χρειάζεται να τακτοποιούμε γρήγορα τις διαφορές μας με τους άλλους με θεοσεβή τρόπο.

Ματθ 19:16, 17 Εξακολουθήστε να Εκδηλώνετε Αγαθότητα Το σπουδαιότερο είναι ότι η διακονία μας και η καλή μας διαγωγή δοξάζουν τον Ιεχωβά, αυτή καθαυτή την πηγή της αγαθότητας.​

Ματθ 19:5 Να Φέρεστε στο Σύντροφό σας με Σεβασμό Η Δυσκολία: Ορισμένοι νιόπαντροι έχουν συμπεράνει εσφαλμένα ότι το να είναι «μία σάρκα» ως αντρόγυνο, όπως λέει η Γραφή, σημαίνει ότι πρέπει να έχουν ταυτόσημες απόψεις ή προσωπικότητες.

Ματθ 18:20 Γιατί Πρέπει να Συναθροιζόμαστε; Υπάρχει σοβαρός λόγος να είμαστε παρόντες, διότι σε κάποια άλλη περίπτωση ο Ιησούς ανέφερε: «Όπου υπάρχουν δύο ή τρεις συναθροισμένοι στο όνομά μου, εκεί είμαι εγώ ανάμεσά τους».

Ματθ 18:18 Να Δέχεστε Πάντοτε τη Διαπαιδαγώγηση του Ιεχωβά Εφόσον οποιαδήποτε εκδήλωση ελέους θα βασίζεται στην προσευχή και στις Γραφές, η απόφαση των πρεσβυτέρων θα αντανακλά την άποψη του Θεού για τα ζητήματα.

Ματθ 18:20 Ας Δείχνουμε Σεβασμό για τις Ιερές Συνάξεις Μας Η περικοπή όπου εμφανίζεται αυτή η δήλωση εφαρμόζεται σε Χριστιανούς πρεσβυτέρους που συναθροίζονται για να χειριστούν σοβαρά προβλήματα μεταξύ ατόμων, αλλά κατ’ επέκταση εφαρμόζεται και στις συναθροίσεις μας.

Ματθ 18:6 Να Διατηρείτε Ισορροπημένη Άποψη για τη Χρήση Αλκοόλ «Όποιος σκανδαλίσει έναν από αυτούς τους μικρούς που θέτουν πίστη σε εμένα», προειδοποίησε ο Ιησούς, «είναι πιο ωφέλιμο για αυτόν να του κρεμαστεί γύρω από το λαιμό του μια μυλόπετρα, σαν αυτήν που τη γυρίζει ένα γαϊδούρι, και να καταποντιστεί στο πέλαγος της θάλασσας».

Ματθ 18:6 Χρειάζεστε Πάντοτε Κάποια Γραφική Εντολή; Ο υποδειγματικός Χριστιανός δεν θα ενδιαφέρεται υπερβολικά για τις δικές του προτιμήσεις ή για τα υποτιθέμενα δικαιώματά του αλλά, απεναντίας, θα ενδιαφέρεται να μη γίνει αιτία περισπασμού ή προσκόμματος για τους άλλους.​

Ματθ 18:35 «Να Συγχωρείτε ο Ένας τον Άλλον Ανεπιφύλακτα» Εφόσον το συγχωρητικό πνεύμα προάγει καλές σχέσεις με τον Θεό και με τον πλησίον μας, έχουμε βάσιμο λόγο να είμαστε διατεθειμένοι να συγχωρούμε ο ένας τον άλλον ανεπιφύλακτα από καρδιάς.​

Ματθ 19:29 Καλά Παραδείγματα—Ωφελείστε από Αυτά; Τι θα λεχθεί για τους χιλιάδες αυτοθυσιαστικούς ιεραποστόλους οι οποίοι “άφησαν σπίτια ή αδελφούς ή αδελφές ή πατέρα ή μητέρα ή παιδιά ή κτήματα” προκειμένου να εκπληρώσουν τη Χριστιανική αποστολή σε ξένους αγρούς;

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: