ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΣ 20, 21

«Όποιος Θέλει να Γίνει Μεγάλος Μεταξύ σας Πρέπει να Είναι Υπηρέτης Σας»

20:28 Οι υπερήφανοι γραμματείς και Φαρισαίοι ήθελαν πολύ να τραβούν την προσοχή και να δέχονται χαιρετισμούς στην αγορά

Οι υπερήφανοι γραμματείς και Φαρισαίοι ήθελαν να εντυπωσιάζουν τους άλλους και επιθυμούσαν εξοχότητα. (Ματ 23:5-7) Ο Ιησούς όμως ήταν διαφορετικός. «Ο Γιος του ανθρώπου ήρθε, όχι για να τον υπηρετήσουν, αλλά για να υπηρετήσει». (Ματ 20:28) Μήπως εμείς επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας κυρίως σε πτυχές της λατρείας που μπορεί να μας φέρνουν αναγνώριση και έπαινο; Αν θέλουμε να είμαστε μεγάλοι, όπως ήταν ο Ιησούς, θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τους άλλους. Πολλές φορές αυτό το έργο γίνεται στα παρασκήνια​—το παρατηρεί μόνο ο Ιεχωβά. (Ματ 6:1-4) Ο ταπεινός υπηρέτης . . .

  • συμμετέχει στην καθαριότητα και στη συντήρηση της Αίθουσας Βασιλείας

  • παίρνει την πρωτοβουλία να βοηθάει ηλικιωμένους και άλλους

  • κάνει συνεισφορές για να υποστηρίζει τα συμφέροντα της Βασιλείας

Ματθ 20:3​—Οι υπερήφανοι γραμματείς και Φαρισαίοι ήθελαν πολύ να τραβούν την προσοχή και να δέχονται χαιρετισμούς «στην αγορά» («Η Αγορά» πολυμέσα για Ματ 20:3, nwtsty)

Η Αγορά

Μερικές αγορές, όπως αυτή που απεικονίζεται εδώ, βρίσκονταν κατά μήκος ενός δρόμου. Συνήθως, οι πωλητές έβαζαν τόσο πολλά εμπορεύματα στον δρόμο ώστε διέκοπταν την κυκλοφορία. Οι ντόπιοι μπορούσαν να αγοράσουν συνηθισμένα είδη για το σπίτι, πήλινα σκεύη, ακριβά γυαλικά καθώς και φρέσκα προϊόντα. Επειδή δεν υπήρχαν ψυγεία, οι άνθρωποι έπρεπε να πηγαίνουν καθημερινά στην αγορά για να ψωνίσουν τρόφιμα. Εδώ, όσοι έκαναν τα ψώνια τους, μάθαιναν τα νέα που έφερναν οι έμποροι ή άλλοι επισκέπτες, τα παιδιά έπαιζαν και οι άνεργοι περίμεναν να τους προσλάβει κάποιος. Στην αγορά, ο Ιησούς γιάτρεψε αρρώστους και ο Παύλος κήρυξε. (Πρ 17:17) Σε αντίθεση, οι υπερήφανοι γραμματείς και Φαρισαίοι ήθελαν πολύ να τραβούν την προσοχή και να δέχονται χαιρετισμούς σε τέτοιους δημόσιους χώρους.

Ματθ 20:20, 21​—Δύο απόστολοι ζήτησαν θέσεις τιμής και εξουσίας («μητέρα των γιων του Ζεβεδαίου», «ένας στα δεξιά σου και ένας στα αριστερά σου» σημειώσεις μελέτης για Ματ 20:20, 21, nwtsty)

μητέρα των γιων του Ζεβεδαίου:

Πρόκειται για τη μητέρα των αποστόλων Ιακώβου και Ιωάννη. Σύμφωνα με την αφήγηση του Μάρκου, εκείνοι που πλησιάζουν τον Ιησού είναι ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης. Προφανώς λοιπόν, το αίτημα είναι δικό τους, αλλά το υποβάλλουν μέσω της μητέρας τους, της Σαλώμης, η οποία μπορεί να ήταν θεία του Ιησού.​—Ματ 27:55, 56· Μαρ 15:40, 41· Ιωα 19:25.

ένας στα δεξιά σου και ένας στα αριστερά σου:

Εδώ και οι δύο θέσεις υποδηλώνουν τιμή και εξουσία, αλλά η θέση με τη μεγαλύτερη τιμή είναι πάντα στα δεξιά.​—Ψλ 110:1· Πρ 7:55, 56· Ρω 8:34.

Ματθ 20:25-28​—Ο Ιησούς εξήγησε ότι οι ακόλουθοί του πρέπει να είναι ταπεινοί υπηρέτες («υπηρέτης» σημειώσεις μελέτης για Ματ 20:26, 28, nwtsty)

υπηρέτης:

Ή «διάκονος». Το πρωτότυπο κείμενο χρησιμοποιεί συχνά τη λέξη διάκονος για να αναφερθεί σε κάποιον που δεν σταματάει να προσφέρει ταπεινά υπηρεσία προς όφελος των άλλων. Με αυτή τη λέξη το πρωτότυπο κείμενο περιγράφει τον Χριστό (Ρω 15:8), τους διακόνους ή τους υπηρέτες του Χριστού (1Κο 3:5-7· Κολ 1:23), τους διακονικούς υπηρέτες (Φλπ 1:1· 1Τι 3:8), καθώς επίσης τους υπηρέτες ενός σπιτιού (Ιωα 2:5, 9) και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους (Ρω 13:4).

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ματθ 21:9​—Τι εννοούσαν τα πλήθη όταν φώναζαν: «Σώσε, σε ικετεύουμε, τον Γιο του Δαβίδ!»; («Σώσε, σε ικετεύουμε», «Γιο του Δαβίδ» σημειώσεις μελέτης για Ματ 21:9, nwtsty)

Σώσε, σε ικετεύουμε:

Κυριολ. «Ὡσαννὰ». Αυτή η λέξη του πρωτότυπου κειμένου προέρχεται από μια εβραϊκή έκφραση που σημαίνει «σώσε, σε ικετεύουμε» ή «σώσε, σε παρακαλούμε». Εδώ η λέξη χρησιμοποιείται ως παράκληση προς τον Θεό για σωτηρία ή νίκη. Θα μπορούσε να αποδοθεί «σε παρακαλούμε, χορήγησε σωτηρία σε». Με τον καιρό, έγινε έκφραση τόσο προσευχής όσο και αίνου. Η εβραϊκή έκφραση βρίσκεται στο εδάφιο Ψλ 118:25, που ήταν μέρος των Ψαλμών Χαλλέλ οι οποίοι ψέλνονταν την περίοδο του Πάσχα. Έτσι λοιπόν, αυτά τα λόγια ήρθαν αμέσως στο μυαλό των ανθρώπων σε εκείνη την περίσταση. Ένας τρόπος με τον οποίο απάντησε ο Θεός σε αυτή την προσευχή​—στο αίτημα να σωθεί ο Γιος του Δαβίδ—​ήταν ανασταίνοντάς τον από τους νεκρούς. Στο εδάφιο Ματ 21:42, ο ίδιος ο Ιησούς παραθέτει από τα εδάφια Ψλ 118:22, 23 και τα εφαρμόζει στον Μεσσία.

Γιο του Δαβίδ:

Έκφραση που εδώ αποτελεί αναγνώριση της γενεαλογικής γραμμής του Ιησού και του ρόλου του ως υποσχεμένου Μεσσία.

Ματθ 21:18, 19​—Γιατί έκανε ο Ιησούς μια συκιά να ξεραθεί; (jy σ. 244 ¶4-6)

Αλλά γιατί έκανε ο Ιησούς εκείνο το δέντρο να ξεραθεί; Η απάντησή του αποκαλύπτει τον λόγο: «Αληθινά σας λέω: Αν έχετε πίστη και δεν αμφιβάλλετε, όχι μόνο θα κάνετε ό,τι έκανα εγώ στη συκιά, αλλά ακόμη και αν πείτε σε αυτό το βουνό: “Σήκω και πέσε στη θάλασσα”, θα γίνει. Και όλα όσα ζητάτε στην προσευχή, αν έχετε πίστη, θα τα λάβετε». (Ματθαίος 21:21, 22) Επαναλαμβάνει λοιπόν κάτι που είχε πει και άλλοτε, δηλαδή ότι η πίστη είναι ικανή να μετακινήσει βουνό.​—Ματθαίος 17:20.

Άρα, κάνοντας το δέντρο να ξεραθεί, ο Ιησούς διδάσκει με ένα ζωντανό παράδειγμα ότι πρέπει να έχουμε πίστη στον Θεό. Δηλώνει: «Όλα αυτά για τα οποία προσεύχεστε και τα οποία ζητάτε, να έχετε πίστη ότι τα έχετε λάβει, και θα τα έχετε». (Μάρκος 11:24) Πόσο σημαντικό είναι αυτό το δίδαγμα για όλους τους ακολούθους του Ιησού! Είναι ιδιαίτερα επίκαιρο για τους αποστόλους δεδομένου ότι σε λίγο θα αντιμετωπίσουν δύσκολες δοκιμασίες. Αλλά το γεγονός ότι η συκιά ξεράθηκε συνδέεται και με άλλον τρόπο με την ιδιότητα της πίστης.

Όπως αυτή η συκιά, έτσι και το έθνος του Ισραήλ δίνει παραπλανητική εικόνα. Τα μέλη του βρίσκονται σε σχέση διαθήκης με τον Θεό και ίσως δίνουν την εντύπωση ότι τηρούν τον Νόμο του. Ωστόσο, το έθνος ως σύνολο δεν έχει ούτε πίστη ούτε καλούς καρπούς. Μάλιστα απορρίπτουν τον ίδιο τον Γιο του Θεού! Επομένως, κάνοντας τη μη παραγωγική συκιά να ξεραθεί, ο Ιησούς δείχνει τι τέλος θα έχει αυτό το άκαρπο, άπιστο έθνος.

Ματθ 20:20-28. Η ανθρώπινη ατέλεια και το θρησκευτικό τους υπόβαθρο, που έδινε έμφαση στη θέση κάποιου, έκαναν τους μαθητές του Ιησού να ασχολούνται υπερβολικά με τη μεγαλοσύνη. Εμείς πρέπει να καλλιεργούμε ταπεινοφροσύνη καθώς φυλαγόμαστε από αμαρτωλές τάσεις και πρέπει να διατηρούμε κατάλληλη άποψη για τα προνόμια και τις ευθύνες.

Ματθ 21:28-31. Αυτό που έχει πραγματικά σημασία για τον Ιεχωβά είναι το να κάνουμε το θεϊκό θέλημα. Παραδείγματος χάρη, πρέπει να συμμετέχουμε με ζήλο στο έργο κηρύγματος της Βασιλείας και μαθήτευσης.—Ματθ. 24:14· 28:19, 20.

Ματθ 20:8-16 Εξακολουθήστε να Επιζητείτε Πρώτα «τη Δικαιοσύνη Του» Σκεφτείτε, λόγου χάρη, την παραβολή του Ιησού για τους εργάτες στο αμπέλι.

Ματθ 20:1-16 Να Βρίσκετε Ικανοποίηση Εφαρμόζοντας τις Γραφικές Αρχές Προσέξτε πώς το κατέδειξε αποτελεσματικά αυτό ο Ιησούς, καθώς διαβάζουμε τα εδάφια

Ματθ 21:4-11 Ο Ιησούς Έθεσε Υπόδειγμα Ταπεινοφροσύνης Ακόμη και όταν τον επευφημούσαν ως Βασιλιά, ο Ιησούς ήταν ταπεινός.​

Ματθ 21:5 Πραότητα—Μια Απαραίτητη Χριστιανική Ιδιότητα Ο Βασιλιάς σου έρχεται σε εσένα πράος και ανεβασμένος σε γαϊδούρι, ναι, σε πουλάρι, σε γέννημα υποζυγίου».

Ματθ 20:20-28 Να Διατηρείτε τη Διανοητική Στάση του Χριστού Μέσα Σας Κατόπιν, ο Ιησούς έστρεψε την προσοχή στο δικό του παράδειγμα: «Ακριβώς όπως ο Γιος του ανθρώπου ήρθε, όχι για να τον διακονήσουν, αλλά για να διακονήσει και να δώσει την ψυχή του λύτρο σε αντάλλαγμα για πολλούς».​

Ματθ 20:29-34 Παρηγοριά σε Άτομα που Πάσχουν από Ανίατη Καταληκτική Ασθένεια Όταν ο Ιησούς έβλεπε τους ανθρώπους να ταλαιπωρούνται από ασθένειες, “ένιωθε ευσπλαχνία” για αυτούς.

Ματθ 20:30-34 Ζωή με Νόημα—Ο Ιησούς Δείχνει τον Τρόπο Υποκινούμενος από βαθιά συμπόνια, έπαιρνε την πρωτοβουλία να ανακουφίζει τον πόνο των άλλων.

Ματθ 20:24-28 Ο Ιεχωβά Εκπαιδεύει Ποιμένες για το Ποίμνιό Του Ενόσω ήταν μαζί τους στη γη, ο Ιησούς δίδαξε τους αποστόλους όχι μόνο πώς να συγκεντρώνουν τα προβατοειδή άτομα αλλά και πώς να τα ποιμαίνουν από τη στιγμή που αυτά θα γίνονταν μέρος του ποιμνίου.

Ματθ 20:25-28 Λύσεις σε Συνηθισμένα Παράπονα Έβαζε πάντα τα δικά τους συμφέροντα πάνω από τα δικά του.​

Ματθ 21:28-31 Ένα Μάθημα για το Έλεος του Θεού Παρότι ο Ιωνάς ήταν στην αρχή απρόθυμος να προφητεύσει στη Νινευή, γιατί μπορεί να αποκληθεί πιστός και θαρραλέος προφήτης;

Ματθ 20:25-28 Η Βασιλεία του Θεού—Ανώτερη από Κάθε Άποψη Ακόμη και σήμερα, άντρες με τα κατάλληλα προσόντα οι οποίοι υπηρετούν ως πρεσβύτεροι στη Χριστιανική εκκλησία διδάσκονται, όχι να «καταδυναστεύουν» τους ομοπίστους τους, αλλά να τους προστατεύουν, να τους αναζωογονούν και να τους παρηγορούν.

Ματθ 20:25, 26 Όταν Ασκείτε Εξουσία, να Μιμείστε τον Χριστό Δεν είναι έτσι τα πράγματα μεταξύ σας· αλλά όποιος θέλει να γίνει μεγάλος μεταξύ σας πρέπει να είναι διάκονός σας».

Ματθ 20:25-27 Ποιμένες που Είναι «Παραδείγματα για το Ποίμνιο» Για παράδειγμα, ο Ιησούς προσπάθησε αρκετές φορές να τους εντυπώσει την ανάγκη να είναι ταπεινοί.

Ματθ 20:26, 27 Είστε Εσείς Ανάμεσα σε Αυτούς που Αγαπάει ο Θεός; Οι αληθινοί Χριστιανοί πρέπει να υπηρετούν τους αδελφούς τους με προθυμία και χαρά.​

Ματθ 21:21, 22 «Να Στέκεστε Σταθεροί στην Πίστη» Όπως η πίστη του Πέτρου τον βοήθησε να περπατήσει στο νερό, έτσι και η δική μας πίστη μάς βοηθάει να κάνουμε πράγματα που από ανθρώπινη άποψη μοιάζουν αδύνατα.

Ματθ 21:15, 16 Πώς θα Έχετε Ευτυχισμένη Οικογένεια; Ο Ιεχωβά εκτιμάει οτιδήποτε κάνετε για να τον αινείτε.​

Ματθ 21:15, 16 Οι Νέοι που Αινούν τον Ιεχωβά Εμπλουτίζουν τη Ζωή Τους Λόγω της εκπαίδευσής τους από τις Γραφές, μερικά αγόρια που είδαν τον Ιησού στο ναό κραύγασαν: «Σώσε, σε ικετεύουμε, τον Γιο του Δαβίδ!»

Ματθ 21:12, 13 Ευτυχισμένοι Υπηρέτες του Ιεχωβά Εντούτοις, ο Ιησούς υπεράσπιζε με θάρρος τις δίκαιες αρχές.​

Ματθ 21:12, 13 Μάθετε και Διδάξτε τη Χριστιανική Ηθική Άλλοι λήστευαν κατά μία έννοια το ναό του Θεού προσφέροντας ελαττωματικές θυσίες και προάγοντας την άπληστη κερδοσκοπία στους χώρους του, μετατρέποντας το ναό σε «σπηλιά ληστών».​

Ματθ 20:26, 27 Η Αυθάδεια Οδηγεί στην Ατίμωση Θυμηθείτε ότι ο Ιησούς είπε: «Όποιος θέλει να γίνει μεγάλος μεταξύ σας πρέπει να είναι διάκονός σας, και όποιος θέλει να είναι πρώτος μεταξύ σας πρέπει να είναι δούλος σας».

Ματθ 21:43 Ο Ιεχωβά Αγαπάει Εκείνους που «Καρποφορούν με Υπομονή» Με άλλα λόγια, ο Ιεχωβά μάς θεωρεί υπηρέτες του μόνο αν κάνουμε καρπό.

Ματθ 20:28 Πώς Ντυνόμαστε τη Νέα Προσωπικότητα και τη Διατηρούμε Είναι ιδιαίτερα καλό να αναλογιζόμαστε τις διδασκαλίες του Ιησού και το υπέροχο παράδειγμα της ταπεινής του υπηρεσίας.

Ματθ 20:28 Διακρίνετε την Ανάγκη να Εκπαιδεύετε Άλλους; Ο Γιος του Θεού έδωσε τα πάντα, ακόμα και τη ζωή του, καθώς διακονούσε άλλους.

Ματθ 21:43 Ο Ιεχωβά Είναι Θεός Οργάνωσης Γι’ αυτό, ο Ιησούς τούς είπε: «Η βασιλεία του Θεού θα αφαιρεθεί από εσάς και θα δοθεί σε έθνος που παράγει τους καρπούς της».​

Ματθ 20:28 Διαλέξτε ένα Επιτυχημένο Μέλλον—Πώς; Η Γραφή εξηγεί ότι μέσω της λυτρωτικής θυσίας του Χριστού Ιησού ο Θεός κατέστησε εφικτή την προοπτική της αιώνιας ζωής.

Ματθ 20:28 Όταν οι Ηλικιωμένοι θα Ξαναγίνουν Νέοι Ο Ιεχωβά έδωσε με αγάπη ως λύτρο για εμάς τον Γιο του, τον Ιησού.

Ματθ 20:28 Ας Επηρεάζουν τη Στάση σας τα Λόγια του Ιησού Ας είμαστε, λοιπόν, αποφασισμένοι να εφαρμόζουμε τις συμβουλές του Ιησού σχετικά με την ηθική και ας μην επιτρέπουμε ποτέ στον εαυτό μας να ενεργεί με τρόπους που δείχνουν έλλειψη ευγνωμοσύνης για τη λυτρωτική του θυσία.​

Ματθ. 20:28 Να Μιμείστε τον Ιησού—Να Αποδίδετε Αποδεκτή Λατρεία στον Θεό Λόγω του αυτοθυσιαστικού του πνεύματος δεν είχε πολύ χρόνο για τον εαυτό του, αλλά χαιρόταν να διακονεί τους άλλους.

Ματθ 20:28 Το να Επιζητούμε τη Δικαιοσύνη θα μας Προστατεύει Είναι δυνατόν επειδή ο Ιησούς έδωσε την τέλεια ζωή του ως λύτρο για εμάς, και αν ασκούμε πίστη σε αυτή τη θυσία, ο Ιεχωβά είναι πρόθυμος να συγχωρεί τις αμαρτίες μας.

Ματθ 20:28 Τι Σημαίνει για Εσάς το Δείπνο του Κυρίου; Ο ίδιος ο εορτασμός μάς υπενθυμίζει την αγάπη που έδειξε ο Θεός και ο Χριστός σε σχέση με τη λυτρωτική θυσία του Ιησού.

Ματθ 20:28 Τα Προβλήματα της Ανθρωπότητας σε Λίγο θα Τελειώσουν! Η λυτρωτική του θυσία παρέχει τη νομική βάση για να υιοθετήσει ο Ιεχωβά στην ουράνια οικογένειά του μερικούς απογόνους του Αδάμ, καθώς και για να ανακουφίσει την ανθρωπότητα από τις συνέπειες της Αδαμιαίας αμαρτίας, χωρίς να υποσκάπτει την εμπιστοσύνη στους νόμους και στις αρχές Του.

Ματθ 20:28 Γιατί Είναι Αναγκαίο το Βάφτισμα; Αυτοί που έχουν τα προσόντα για βάφτισμα δέχονται τον Ιησού ως εκείνον μέσω του οποίου ο Θεός έχει προμηθεύσει «λύτρο σε αντάλλαγμα για πολλούς».

Ματθ 21:43 Οι Χριστιανοί Βρίσκουν Ευτυχία Υπηρετώντας Η απόδοση δημόσιας υπηρεσίας υπό το Νόμο αποτελούσε πραγματικό προνόμιο για τους Ισραηλίτες ιερείς, αλλά η υπηρεσία τους έπαψε να έχει οποιαδήποτε αξία όταν ο Ισραήλ απορρίφθηκε εξαιτίας απιστίας.

Ματθ 20:28 Να Αντανακλάτε τη Διανοητική Στάση του Χριστού Ο Ιησούς, ο οποίος ήταν από πνευματική άποψη ισχυρότερος από οποιονδήποτε άνθρωπο που έζησε ποτέ, είπε για τον εαυτό του: «Ο Γιος του ανθρώπου ήρθε, όχι για να τον διακονήσουν, αλλά για να διακονήσει και να δώσει την ψυχή του λύτρο σε αντάλλαγμα για πολλούς».


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: