ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΣ 24

«Να Παραμένετε Πνευματικά Άγρυπνοι στις Τελευταίες Ημέρες»

24:39 Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα επιτρέπουν στις φυσιολογικές επιδιώξεις της ζωής να βάζουν στο περιθώριο τις πνευματικές επιδιώξεις. Πώς διαφέρουν οι πνευματικά άγρυπνοι Χριστιανοί από τον κόσμο στον τρόπο με τον οποίο βλέπουν . . . την κοσμική εκπαίδευση; την ψυχαγωγία; την εργασία; τα υλικά πράγματα;

Ματ 24:12​—Η αύξηση της ανομίας θα κάνει την αγάπη των ανθρώπων να ψυχρανθεί (it-1 σ. 52 ¶4)

Η Αγάπη Κάποιου Μπορεί να Ψυχρανθεί. Ο Ιησούς Χριστός, μιλώντας στους μαθητές του για πράγματα που θα ήταν μελλοντικά, έδειξε ότι η αγάπη πολλών που θα ισχυρίζονταν ότι πιστεύουν στον Θεό θα ψυχραινόταν. (Ματ 24:3, 12) Ο απόστολος Παύλος είπε ότι, ως γνώρισμα των κρίσιμων καιρών που θα έρχονταν, οι άνθρωποι θα γίνονταν «φιλάργυροι». (2Τι 3:1, 2) Επομένως, είναι φανερό ότι μπορεί κάποιος να παραβλέψει τις σωστές αρχές και ότι το ορθό είδος αγάπης που έτρεφε κάποτε μπορεί να σβήσει. Αυτό τονίζει πόσο σημαντικό είναι να εκδηλώνει και να αναπτύσσει κάποιος συνεχώς την αγάπη, κάνοντας στοχασμούς γύρω από το Λόγο του Θεού και διαπλάθοντας τη ζωή του σύμφωνα με τις δικές Του αρχές.—Εφ 4:15, 22-24.

Ματ 24:39​—Κάποιοι θα έχουν ως πρώτιστο μέλημά τους τις φυσιολογικές επιδιώξεις της ζωής και έτσι θα αποσπάται η προσοχή τους (w99 15/11 σ. 19 ¶5)

Ο Ιησούς Χριστός είπε για τους κρίσιμους καιρούς μας: «Όπως ήταν οι ημέρες του Νώε, έτσι θα είναι η παρουσία του Γιου του ανθρώπου. Διότι όπως ήταν οι άνθρωποι εκείνες τις ημέρες πριν από τον κατακλυσμό, που έτρωγαν και έπιναν, και οι άντρες παντρεύονταν και οι γυναίκες δίνονταν σε γάμο, μέχρι την ημέρα που ο Νώε μπήκε στην κιβωτό, και δεν έδωσαν προσοχή μέχρι που ήρθε ο κατακλυσμός και τους σάρωσε όλους, έτσι θα είναι η παρουσία του Γιου του ανθρώπου». (Ματθαίος 24:37-39) Δεν υπάρχει τίποτε το εσφαλμένο στο να τρώμε και να πίνουμε με μετριοπάθεια, και ο γάμος είναι μια διευθέτηση θεσπισμένη από τον ίδιο τον Θεό. (Γένεση 2:20-24) Ωστόσο, αν αντιληφθούμε ότι οι φυσιολογικές επιδιώξεις της ζωής έχουν γίνει πρώτιστο μέλημά μας, γιατί να μην το κάνουμε αυτό θέμα προσευχής; Ο Ιεχωβά μπορεί να μας βοηθήσει να κρατάμε τα συμφέροντα της Βασιλείας στην πρώτη θέση, να κάνουμε το ορθό και να εκπληρώνουμε την υποχρέωσή μας προς αυτόν.

Ματ 24:44​—Ο Κύριος θα έρθει σε ανύποπτο χρόνο (jy σ. 259 ¶4)

Λέει ότι οι μαθητές του πρέπει να αγρυπνούν, να είναι σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα. Ο Ιησούς υπογραμμίζει αυτή την προειδοποίηση με άλλη μια παραβολή: «Να ξέρετε το εξής: Αν ο οικοδεσπότης γνώριζε σε ποια περίοδο της νύχτας θα ερχόταν ο κλέφτης, θα έμενε άγρυπνος και δεν θα άφηνε να γίνει διάρρηξη στο σπίτι του. Γι’ αυτό, να αποδειχτείτε και εσείς έτοιμοι, επειδή ο Γιος του ανθρώπου έρχεται κάποια ώρα που δεν τη θεωρείτε πιθανή».​—Ματθαίος 24:43, 44.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ματ 24:8​—Τι μπορεί να υποδηλώνουν τα λόγια του Ιησού; («βασανιστικών πόνων» σημείωση μελέτης για Ματ 24:8, nwtsty)

βασανιστικών πόνων:

Η λέξη ὠδῖνες του πρωτότυπου κειμένου αναφέρεται κατά κυριολεξία στους έντονους πόνους του τοκετού. Αν και εδώ χρησιμοποιείται για να περιγράψει γενικά τη θλίψη, τον πόνο και τα βάσανα, μπορεί να υποδηλώνει ότι, όπως οι πόνοι της γέννας, έτσι και τα προειπωμένα προβλήματα και βάσανα θα αυξάνονται σε συχνότητα, ένταση και διάρκεια τη χρονική περίοδο πριν από τη μεγάλη θλίψη που αναφέρεται στο εδάφιο Ματ 24:21

Ματ 24:20​—Γιατί το είπε αυτό ο Ιησούς; («χειμώνα», «ημέρα Σαββάτου» σημειώσεις μελέτης για Ματ 24:20, nwtsty )

χειμώνα:

Οι δυνατές βροχές, οι πλημμύρες και ο κρύος καιρός αυτής της εποχής θα δυσκόλευαν το ταξίδι, ενώ δεν θα ήταν εύκολο να βρεθεί τροφή και στέγη.​—Εσδ 10:9, 13.

ημέρα Σαββάτου:

Σε περιοχές όπως η Ιουδαία, οι περιορισμοί σχετικά με τον νόμο του Σαββάτου θα δυσκόλευαν κάποιον να ταξιδέψει μεγάλες αποστάσεις και να μεταφέρει φορτία. Επίσης, οι πύλες της πόλης παρέμεναν κλειστές στη διάρκεια της ημέρας του Σαββάτου.​—Βλέπε Πρ 1:12 και Παρ. Β12.

Ματθ 24:3 Μάθετε από την Παραβολή για τα Τάλαντα Ο Ιησούς είπε την παραβολή για τα τάλαντα ως μέρος της απάντησης που έδωσε στους μαθητές του όταν τον ρώτησαν σχετικά με «το σημείο της παρουσίας [του] και της τελικής περιόδου του συστήματος πραγμάτων».

Ματθ 24:45-47 Εσείς θα «Είστε σε Εγρήγορση»; Τους είπε ότι, στη διάρκεια εκείνης της κρίσιμης περιόδου, «ο πιστός και φρόνιμος δούλος» του θα τον αντιπροσώπευε πάνω στη γη, δίνοντας στους υπηρέτες του την επίκαιρη πνευματική τροφή που είχαν ανάγκη.​

Ματθ 24:3-35 Μία Αληθινή Χριστιανική Πίστη—Πράγματι Υπάρχει Η εκπλήρωση των Βιβλικών προφητειών δείχνει ότι ζούμε τώρα σε αυτόν τον καιρό.

Ματθ 24:42 Συνεχίστε να Προσμένετε! Ο Ιησούς είπε στους ακολούθους του “να είναι σε εγρήγορση” και “να είναι άγρυπνοι”.

Ματθ 24:1-14 Να Περπατάτε Μέσω Πίστης, Όχι Μέσω Όρασης! Απεναντίας, αποτελούν «το σημείο της παρουσίας [του Χριστού] και της τελικής περιόδου του συστήματος πραγμάτων».

Ματθ 24:3,7,14 Να Δίνετε Παρηγοριά σε Όσους Περνούν Θλίψεις Η προφητεία στα εδάφια Ματθαίος 24:3, 7, 14 ή 2 Τιμόθεο 3:1-5 θα μπορούσε να τους βοηθήσει να διακρίνουν τη συνολική εικόνα καθώς και το νόημα των καταστάσεων που υπομένουν, δηλαδή ότι ζούμε στην τελική περίοδο του παλιού συστήματος πραγμάτων.

Ματθ 24:3-14 Να Συμβαδίζετε με την Οργάνωση του Ιεχωβά Αυτό μας βοηθάει να διατηρούμε την ελπίδα μας ζωντανή και να συμμετέχουμε στην επίδοση μαρτυρίας για την εγκαθιδρυμένη Βασιλεία του Θεού, προτού το οριστικό τέλος σαρώσει αυτό το σύστημα πραγμάτων.​

Ματθ 24:1-3 «Να Βεβαιώνεστε για τα Πιο Σπουδαία Πράγματα» Γι’ αυτό, τον ρώτησαν: «Πες μας: Πότε θα γίνουν αυτά, και ποιο θα είναι το σημείο της παρουσίας σου και της τελικής περιόδου του συστήματος πραγμάτων;»

Ματθ 24:​37-39 Εναρμονίζονται τα Σχέδιά σας με το Σκοπό του Θεού; Διότι όπως ήταν οι άνθρωποι εκείνες τις ημέρες πριν από τον κατακλυσμό, που έτρωγαν και έπιναν, και οι άντρες παντρεύονταν και οι γυναίκες δίνονταν σε γάμο, μέχρι την ημέρα που ο Νώε μπήκε στην κιβωτό, και δεν έδωσαν προσοχή μέχρι που ήρθε ο κατακλυσμός και τους σάρωσε όλους, έτσι θα είναι η παρουσία του Γιου του ανθρώπου».​

Ματθ 24:30 Να Έχετε Πίστη στον Προφητικό Λόγο του Θεού! Γιατί αυτός ιδιαίτερα είναι ο καιρός για να αποδεικνύουμε την πίστη μας στον προφητικό λόγο του Θεού; 12 “Ο προφητικός λόγος” προφανώς περιλαμβάνει, όχι μόνο τις προφητείες των Εβραϊκών Γραφών σχετικά με τον Μεσσία, αλλά και τη δήλωση του Ιησού ότι θα ερχόταν «με δύναμη και μεγάλη δόξα».

Ματθ 24:36-42 Να Φυλάγεστε από την Απάτη Αυτοί αγάπησαν τα υλικά πράγματα, ξέχασαν σε ποιους καιρούς ζούσαν ή ενέδωσαν στην ανηθικότητα—πάντοτε με κακά αποτελέσματα.

Ματθ 24:3 Περπατάμε στο Δρόμο του Αυξανόμενου Φωτός Όπως η αντικατάσταση ενός κατώτερου υλικού με ένα ανώτερο σημαίνει βελτίωση, έτσι και οι Μάρτυρες του Ιεχωβά έχουν δει βελτιώσεις στις οργανωτικές τους διευθετήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια «της τελικής περιόδου του συστήματος πραγμάτων», δηλαδή “των τελευταίων ημερών”.

Ματθ 24:3 Λαβαίνετε Εσείς “Τροφή στον Κατάλληλο Καιρό”; Ο Ιησούς προείδε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς και διαβεβαίωσε τους ακολούθους του ότι θα λάβαιναν την απαραίτητη ενθάρρυνση ώστε να υπομείνουν ως το τέλος.

Ματθ 24:14 Γιατί Κηρύττουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά από Σπίτι σε Σπίτι; Μάλιστα, προείπε ότι πριν από το τέλος αυτού του συστήματος «αυτά τα καλά νέα της βασιλείας θα κηρυχτούν σε όλη την κατοικημένη γη για μαρτυρία».

Ματθ 24:14 Να Αναζητάτε Ένθερμα την Ευλογία του Ιεχωβά Ο Ιεχωβά προείπε ότι στις τελευταίες ημέρες θα είχε έναν καθαρό και ειρηνικό λαό από όλα τα έθνη, ο οποίος θα κήρυττε τα καλά νέα της Βασιλείας ως τα πέρατα της γης παρά το μίσος και την εναντίωση.

Ματθ 24:45-47 Να Προσηλώνεστε στην Αγαθότητα της Οργάνωσης του Ιεχωβά Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη γη λαβαίνουν με ευγνωμοσύνη αυτή την πνευματική “τροφή στον κατάλληλο καιρό”.

Ματθ 24:3-5 Να Μένετε Μακριά από την Ψεύτικη Λατρεία! Όταν ο Ιησούς Χριστός βρισκόταν στη γη, προείπε ότι στις τελευταίες ημέρες πολλοί θα ισχυρίζονταν απλώς ότι τον ακολουθούν.

Ματθ 24:14 Δέχεστε Εσείς τη Βοήθεια του Ιεχωβά; Αυτά τα «αιώνια καλά νέα» σχετίζονται σαφώς με τα «καλά νέα της βασιλείας» τα οποία, όπως προείπε ο Ιησούς, «θα κηρυχτούν σε όλη την κατοικημένη γη για μαρτυρία σε όλα τα έθνη» πριν από το τέλος αυτού του συστήματος πραγμάτων.

Ματθ 24:14 Πώς Πρέπει να Βλέπουμε τους Ανθρώπους Καθώς Πλησιάζει η Ημέρα του Ιεχωβά; Πιθανότατα θα ανησυχούσε για όσους δεν έχουν ακούσει ακόμη τα «καλά νέα της βασιλείας».

Ματθ 24:45-47 Να Υποτάσσεστε Όσια στη Θεϊκή Εξουσία Αυτοί αποτελούν τον αγωγό που χρησιμοποιεί ο Ιεχωβά για να παρέχει στο λαό του εκπαίδευση και πνευματική κατεύθυνση.​

Ματθ 24:45-47 Εξακολουθήστε να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά με Σταθερή Καρδιά Πόσο χαιρόμασταν καθώς λαβαίναμε πνευματική τροφή όταν ήρθαμε αρχικά σε επαφή με την αλήθεια του Θεού!

Ματθ 24:14 Να Χαίρεστε με τη Γνώση του Ιεχωβά Αυτή η σημαντική πτυχή των καλών νέων της Βασιλείας κηρύττεται τώρα σε ολόκληρη τη γη.​

Ματθ 24:45-47 Οι Χριστιανοί Βρίσκουν Ευτυχία Υπηρετώντας Μια παρόμοια δημόσια υπηρεσία αποδίδεται σήμερα, ιδιαίτερα από τους χρισμένους Χριστιανούς, οι οποίοι υπηρετούν ως «ο πιστός και φρόνιμος δούλος», παρέχοντας πνευματική τροφή στον κατάλληλο καιρό.

Ματθ 24:37-39 Δώστε Προσοχή στον Προφητικό Λόγο του Θεού για τις Ημέρες Μας Ο Ιησούς Χριστός χαρακτήρισε αυτή την περίοδο ως την «παρουσία» του ως ενθρονισμένου Βασιλιά στον ουρανό.​

Ματθ 24:7,8 Φυσικές Καταστροφές—Γιατί Τόσο Πολλές; Λόγου χάρη, στα εδάφια Ματθαίος 24:7, 8, διαβάζουμε τα λόγια του Ιησού: «Θα υπάρξουν πείνες και σεισμοί στον έναν τόπο μετά τον άλλον

Ματθ 24:45-47 Να Περπατάτε Σύμφωνα με το Πνεύμα και θα Εκπληρώνετε την Αφιέρωσή Σας Εκτός αυτού, η τάξη του πιστού και φρόνιμου δούλου παρέχει την άκρως απαραίτητη κατανόηση των καθαρών νερών της Γραφικής αλήθειας.

Ματθ 24:45-47 Να Αποδέχεστε την Εξουσία του Ιεχωβά Ο Θεός έχει θεσπίσει μια διευθέτηση στα πλαίσια της οποίας η τάξη του πιστού και φρόνιμου δούλου παρέχει πνευματική τροφή στον κατάλληλο καιρό.

Ματθ 24:45-47 Να Είστε Υποχωρητικοί, να Είστε Ισορροπημένοι Όλοι μέσα στην εκκλησία υποτάσσονται στη διευθέτηση που έκανε ο Ιησούς ώστε να παρέχει «ο πιστός και φρόνιμος δούλος» πνευματική τροφή στον κατάλληλο καιρό.

Ματθ 24:45-47 Να Διδάσκετε Όσα Διδάσκει Πράγματι η Αγία Γραφή Για να μας βοηθήσει να αντεπεξέλθουμε σε αυτή την πρόκληση, «ο πιστός και φρόνιμος δούλος» ετοίμασε ένα βιβλίο το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για να το χρησιμοποιούμε στη Χριστιανική διακονία μας.

Ματθ 24:45-47 Ωφεληθείτε από την Επιδίωξη Πνευματικών Αξιών Ο Ιεχωβά παρέχει πολύτιμα πετράδια αλήθειας μέσω του Λόγου του, του πνεύματός του και της οργάνωσής του.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: