ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΣ 25

«Να Είστε σε Εγρήγορση»

Ματθ 25:1-12 Αν και η παραβολή του Ιησού για τις δέκα παρθένες απευθυνόταν στους χρισμένους ακολούθους του, το βασικό της μήνυμα εφαρμόζεται σε όλους τους Χριστιανούς. (w15 15/3 12-16) «Γι’ αυτό, να είστε σε εγρήγορση, επειδή δεν γνωρίζετε ούτε την ημέρα ούτε την ώρα». (Ματ 25:13) Μπορείτε να εξηγήσετε την παραβολή του Ιησού;

Ο γαμπρός (εδ. 1)?—Ο Ιησούς

Οι φρόνιμες, προετοιμασμένες παρθένες (εδ. 2)?—Οι χρισμένοι Χριστιανοί που έχουν προετοιμαστεί ώστε να επιτελέσουν τον διορισμό τους πιστά και λάμπουν ως φωτοδότες μέχρι το τέλος (Φλπ 2:15)

Η δυνατή φωνή: «Να ο γαμπρός!» (εδ. 6)?—Οι αποδείξεις της παρουσίας του Ιησού

Οι ανόητες παρθένες (εδ. 8)?—Οι χρισμένοι Χριστιανοί που βγαίνουν για να συναντήσουν τον Γαμπρό αλλά δεν παραμένουν άγρυπνοι και δεν διακρατούν την ακεραιότητά τους

Οι φρόνιμες παρθένες αρνούνται να μοιραστούν το λάδι τους (εδ. 9)?—Μετά το τελικό σφράγισμα, είναι πολύ αργά για να βοηθήσουν οι πιστοί χρισμένοι όποιους έχουν γίνει άπιστοι

«Ήρθε ο γαμπρός» (εδ. 10)?—Ο Ιησούς έρχεται για να αποδώσει κρίση προς το τέλος της μεγάλης θλίψης

Οι φρόνιμες παρθένες μπαίνουν στο γαμήλιο συμπόσιο με τον γαμπρό, και η πόρτα κλείνει (εδ. 10)?—Ο Ιησούς συγκεντρώνει τους πιστούς χρισμένους του στον ουρανό, αλλά οι άπιστοι χάνουν την ουράνια ανταμοιβή τους

Η παραβολή δεν δείχνει ότι πολλοί χρισμένοι θα αποδεικνύονταν άπιστοι και θα έπρεπε να αντικατασταθούν. Αντίθετα, αποτελεί προειδοποίηση ότι κάθε χρισμένος Χριστιανός είναι πλήρως ικανός να επιλέξει είτε μια πορεία προετοιμασίας και επαγρύπνησης είτε μια πορεία ανοησίας και απιστίας. Ο Ιησούς πρότρεψε: «Να αποδειχτείτε . . . έτοιμοι». (Ματ 24:44) Ανεξάρτητα από την ελπίδα που έχουμε, ο Ιησούς απαιτεί από όλους μας να προετοιμάζουμε την καρδιά μας για πιστή υπηρεσία και να παραμένουμε όλοι σε εγρήγορση στον ίδιο βαθμό.

Πώς δείχνω εγώ ότι είμαι σε εγρήγορση;

Ματθ 25:1-6?—Πέντε φρόνιμες και πέντε ανόητες παρθένες βγήκαν για να συναντήσουν τον γαμπρό

Ματθ 25:7-10?—Οι ανόητες παρθένες δεν ήταν εκεί όταν έφτασε ο γαμπρός

Ματθ 25:11, 12?—Μόνο οι φρόνιμες παρθένες έγιναν δεκτές στο γαμήλιο συμπόσιο

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ματθ 25:31-33?—Εξηγήστε την παραβολή για τα πρόβατα και τα κατσίκια. (w15 15/3 σ. 27 ¶7)

Σήμερα, η κατανόηση που έχουμε σχετικά με την παραβολή για τα πρόβατα και τα κατσίκια είναι ξεκάθαρη. Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα των προσώπων, ο Ιησούς είναι «ο Γιος του ανθρώπου», ο Βασιλιάς. Εκείνοι τους οποίους αποκαλεί «αδελφούς μου» είναι χρισμένοι με το πνεύμα άντρες και γυναίκες, οι οποίοι θα κυβερνήσουν με τον Χριστό από τον ουρανό. (Ρωμ. 8:16, 17) «Τα πρόβατα» και «τα κατσίκια» αντιπροσωπεύουν άτομα από όλα τα έθνη. Αυτοί δεν έχουν χριστεί με άγιο πνεύμα. Τι θα πούμε για το χρονικό σημείο της κρίσης; Αυτή η κρίση θα συμβεί προς το τέλος της μεγάλης θλίψης η οποία επίκειται. Και ποιος είναι ο λόγος βάσει του οποίου θα κριθούν οι άνθρωποι είτε ως πρόβατα είτε ως κατσίκια; Η έκβαση εξαρτάται από το πώς έχουν συμπεριφερθεί στους χρισμένους με το πνεύμα αδελφούς του Χριστού που απομένουν στη γη. Καθώς το τέλος αυτού του συστήματος είναι πολύ κοντά, πόσο ευγνώμονες είμαστε που ο Ιεχωβά έχει ρίξει προοδευτικά φως τόσο σε αυτήν όσο και στις άλλες συναφείς παραβολές των κεφαλαίων 24 και 25 του Ματθαίου!

Ματθ 25:40?—Πώς μπορούμε να εκδηλώνουμε τη φιλία μας προς τους αδελφούς του Χριστού; (w09 15/10 σ. 16 ¶16-18)

16, 17. Πώς μπορούμε να εκδηλώνουμε τη φιλία μας προς τους αδελφούς του Χριστού;

16 Αν ελπίζετε να ζήσετε στη γη υπό τη Βασιλεία του Θεού, πώς μπορείτε να εκδηλώνετε τη φιλία σας προς τους αδελφούς του Χριστού; Ας εξετάσουμε τρεις μόνο τρόπους. Πρώτον, συμμετέχοντας ολόκαρδα στο έργο κηρύγματος. Ο Χριστός έδωσε στους αδελφούς του την εντολή να κηρύξουν τα καλά νέα σε όλο τον κόσμο. (Ματθ. 24:14) Ωστόσο, οι αδελφοί του Χριστού που απομένουν στη γη σήμερα θα δυσκολεύονταν πολύ να φέρουν σε πέρας αυτή την ευθύνη χωρίς τη βοήθεια των συντρόφων τους από τα άλλα πρόβατα. Πράγματι, κάθε φορά που τα μέλη της τάξης των άλλων προβάτων συμμετέχουν στο έργο κηρύγματος, βοηθούν τους αδελφούς του Χριστού να εκπληρώσουν την ιερή αποστολή τους. Η τάξη του πιστού και φρόνιμου δούλου εκτιμάει πολύ αυτή την πράξη φιλίας, όπως άλλωστε και ο Χριστός.

17 Ένας δεύτερος τρόπος με τον οποίο αυτοί που ανήκουν στην τάξη των άλλων προβάτων μπορούν να βοηθούν τους αδελφούς του Χριστού είναι η οικονομική υποστήριξή τους στο έργο κηρύγματος. Ο Ιησούς παρότρυνε τους ακολούθους του να κάνουν φίλους μέσω «του άδικου πλούτου». (Λουκ. 16:9) Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αγοράσουμε τη φιλία του Ιησού ή του Ιεχωβά. Χρησιμοποιώντας, όμως, τους υλικούς πόρους μας για την προώθηση των συμφερόντων της Βασιλείας, αποδεικνύουμε τη φιλία και την αγάπη μας, όχι μόνο με λόγια, αλλά «με έργα και αλήθεια». (1 Ιωάν. 3:16-18) Παρέχουμε τέτοια οικονομική υποστήριξη συμμετέχοντας στο έργο κηρύγματος και συνεισφέροντας χρήματα τόσο για την οικοδόμηση και τη συντήρηση των χώρων λατρείας μας όσο και για το παγκόσμιο έργο κηρύγματος. Είτε το ποσό που προσφέρουμε είναι μικρό είτε μεγάλο, ο Ιεχωβά και ο Ιησούς εκτιμούν οπωσδήποτε τη συνεισφορά που κάνουμε ως χαρωποί δότες.?—2 Κορ. 9:7.

18. Γιατί πρέπει να υπακούμε στη Γραφική κατεύθυνση που παρέχουν οι πρεσβύτεροι; Ένας τρίτος τρόπος με τον οποίο αποδεικνύουμε όλοι μας ότι είμαστε φίλοι του Χριστού είναι η συνεργασία μας με την κατεύθυνση που παρέχουν οι πρεσβύτεροι της εκκλησίας μας. Αυτοί είναι διορισμένοι από το άγιο πνεύμα υπό την κατεύθυνση του Χριστού. (Εφεσ. 5:23) «Να είστε υπάκουοι σε εκείνους που αναλαμβάνουν την ηγεσία μεταξύ σας και να είστε υποτακτικοί», έγραψε ο απόστολος Παύλος. (Εβρ. 13:17) Ορισμένες φορές μπορεί να δυσκολευόμαστε να υπακούσουμε στη Γραφική κατεύθυνση που μας δίνουν οι τοπικοί πρεσβύτεροι. Πιθανότατα γνωρίζουμε τις ατέλειές τους, και αυτό μπορεί να διαστρέψει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τη συμβουλή τους. Εντούτοις, ο Χριστός, η Κεφαλή της εκκλησίας, ευαρεστείται να χρησιμοποιεί αυτούς τους ατελείς ανθρώπους. Ως εκ τούτου, ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε στην εξουσία τους επηρεάζει άμεσα τη φιλία μας με τον Χριστό. Όταν παραβλέπουμε τα λάθη των πρεσβυτέρων και ακολουθούμε χαρωπά την κατεύθυνσή τους, αποδεικνύουμε την αγάπη μας για τον Χριστό.

Ματθ 25:14-30 Πώς Διαφέρει το Κυβερνών Σώμα από ένα Νομικό Σωματείο Τα μέλη της τάξης του δούλου γνωρίζουν ότι θα κληθούν να δώσουν λογαριασμό για τον τρόπο με τον οποίο έχουν χρησιμοποιήσει αυτά που τους έχουν ανατεθεί.

Ματθ 25:15-19 Τι Είδους Στάση Προσμονής Εκδηλώνετε; Έπειτα από πολύ καιρό, ήρθε ο κύριος εκείνων των δούλων και τακτοποίησε τους λογαριασμούς μαζί τους».

Ματθ 25:31-46 Να Διακηρύττετε Πρόθυμα τα Καλά Νέα Δεν ανήκει σε εμάς να πούμε ποια θα είναι η έκβαση όταν ο Ιησούς θα έρθει για να χωρίσει «τα πρόβατα» από «τα κατσίκια».

Ματθ 25:31-46 Διατηρήστε Λαμπρή την «Ελπίδα της Σωτηρίας» Σας! Μολονότι η κρίση και ο διαχωρισμός θα γίνουν «όταν έρθει ο Γιος του ανθρώπου με τη δόξα του», το έργο κηρύγματος παρέχει στους ανθρώπους σήμερα την ευκαιρία να αναγνωρίσουν τους πνευματικούς αδελφούς του Χριστού και, ως εκ τούτου, να τους υποστηρίξουν ενεργά για τη δική τους αιώνια σωτηρία.?

Ματθ 25:34-46 Βρίσκετε Εσείς Ευχαρίστηση «στο Νόμο του Ιεχωβά»; Πράγματι, οι υπάκουοι άνθρωποι θα λάβουν τελικά από τον Θεό το δώρο της αιώνιας ζωής.

Ματθ 25:31-34, 40, 41, 45, 46 Αιώνια Ζωή στη Γη—Χριστιανική Ελπίδα; «Οι δίκαιοι» που θα λάβουν αιώνια ζωή είναι εκείνοι που υποστηρίζουν όσια τους χρισμένους με το πνεύμα «αδελφούς» του Χριστού.

Ματθ 25:34-40 Η Χήρα από τα Σαρεπτά Ανταμείφθηκε για την Πίστη Της Η ιστορία της μας διδάσκει ότι ο Θεός ευλογεί όσους κάνουν καλές πράξεις προς τους υπηρέτες του.

Ματθ 25:34-40 Χαιρόμαστε σε Σχέση με την Ελπίδα Μας Τα άλλα πρόβατα δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούν ότι η σωτηρία τους εξαρτάται από την ενεργή τους υποστήριξη προς τους χρισμένους «αδελφούς» του Χριστού που απομένουν στη γη.

Ματθ 25:34-40 Λάβετε Ευλογίες Μέσω του Βασιλιά που Καθοδηγείται από το Πνεύμα του Θεού! Στην πραγματικότητα, η στάση μας απέναντι στους πνευματικούς αδελφούς του Χριστού αποτελεί βασικό παράγοντα που θα καθορίσει το πώς θα κριθούμε στη διάρκεια της επικείμενης μεγάλης θλίψης.

Ματθ 25:34-40 «Εγώ Είμαι Μαζί Σας» Είτε έχουμε αφθονία υλικών πραγμάτων είτε όχι, αν δεν λαβαίνουμε την ευλογία του Ιεχωβά, σίγουρα θα ζημιωθούμε πνευματικά.

Ματθ 25:34-40 Θα σας Καταφθάσει η Ευλογία του Ιεχωβά; Ο Ιησούς θεωρεί τέτοιες στοργικές πράξεις σαν να γίνονται στον ίδιο προσωπικά, και το να κάνει κάποιος αυτά τα καλά πράγματα αποφέρει την πλούσια ευλογία του Ιεχωβά.?

Ματθ 25:31-34, 46 Τι Δίδαξε ο Ιησούς για τη Βασιλεία του Θεού Ο Ιησούς δίδαξε ότι η Βασιλεία του Θεού θα απομακρύνει το κακό εξαλείφοντας εκείνους που επιμένουν να το πράττουν.

Ματθ 25:19-23 Γιατί Πρέπει να Δείχνουμε Εκτίμηση; Άλλωστε, είναι φυσιολογικό να θέλουμε να νιώθουμε ότι οι άλλοι μας θεωρούν πολύτιμους και μας εκτιμούν.?

Ματθ 25:34, 46 Ευτυχισμένοι Υπηρέτες του Ιεχωβά Για τα «άλλα πρόβατα», σημαίνει αιώνια ζωή σε μια παραδεισιακή γη υπό την κυβέρνηση αυτής της Βασιλείας.​

Ματθ 25:19-23 Όλοι Χρειαζόμαστε Έπαινο Μολονότι οι ικανότητες και τα επιτεύγματά τους είναι πολύ διαφορετικά, επαινούνται εξίσου.​

Ματθ 25:20-23 Γιατί Συνεχίζουμε να “Κάνουμε Πολύ Καρπό” Όπως τα κλήματα που παράγουν καλά σταφύλια φέρνουν τιμή στον καλλιεργητή τους, έτσι και εμείς φέρνουμε τιμή, ή αλλιώς δόξα, στον Ιεχωβά όταν κηρύττουμε το άγγελμα της Βασιλείας όσο καλύτερα μπορούμε.​

Ματθ 25:37-40 Συμμερίζεστε την Άποψη του Ιεχωβά για τα Ιερά Πράγματα; Τα «άλλα πρόβατα» θεωρούν πολύτιμο το προνόμιο να είναι συνταυτισμένα με την τάξη του ναού.

Ματθ 25:32, 41, 46 Βοηθήστε τους Ανθρώπους να “Ξυπνήσουν από τον Ύπνο” Το κήρυγμά μας αποτελεί έκφραση του ελέους του Θεού, διότι δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να αλλάξουν και να λάβουν «αιώνια ζωή».

Ματθ 25:21-23 «Λόγος που Λέγεται στην Κατάλληλη Στιγμή Πόσο Καλός Είναι!» Αν θυμόμαστε με πόση γενναιοδωρία ο Ιεχωβά και ο Γιος του λένε καλά πράγματα για ατελείς ανθρώπους θα υποκινούμαστε και εμείς να είμαστε γενναιόδωροι σε αυτόν τον τομέα.

Ματθ 25:39, 40 Η Αγάπη του Χριστού μάς Υποκινεί σε Αγάπη Κάνοντάς το αυτό, ακολουθούν κατά βάση την πορεία ενέργειας που περιγράφουν τα εδάφια

Ματθ 25:34, 46 Κρατήστε τα Μάτια σας στο Βραβείο Τα προβατοειδή άτομα που θα ζήσουν στη γη θα “κληρονομήσουν” την επίγεια επικράτεια της Βασιλείας “που έχει ετοιμαστεί για αυτούς από τη θεμελίωση του κόσμου”.

Ματθ 25:21, 23 Αναζωπυρώστε Εκείνη την Πρώτη Αγάπη! Αυτή η ομάδα Χριστιανών, αφού είχε διαπαιδαγωγηθεί από τους διωγμούς και τις αντιξοότητες, είναι φανερό ότι κρίθηκε άξια να ακούσει το «πολύ καλά» από τον Κύριό της καθώς και να της απευθυνθεί πρόσκληση για να μπει στη χαρά του.

Ματθ 25:14, 15 Πώς Μπορεί η Ειρήνη του Χριστού να Κυριαρχεί στις Καρδιές Μας; Μπορούμε να αποκαταστήσουμε αυτή την ειρήνη στις καρδιές μας κάνοντας στοχασμούς γύρω από το γεγονός ότι ο Ιησούς ποτέ δεν είπε πως η αξία μας υπολογίζεται συγκρίνοντας τα όσα κάνουμε εμείς με τα όσα κάνουν οι άλλοι.

Ματθ 25:34 Να Επιδιώκετε τον Αληθινό Πλούτο Η χαρά των επίγειων λάτρεων του Ιεχωβά θα ξεπεράσει κάθε όριο όταν ακούσουν τον Ιησού να λέει: «Ελάτε, εσείς οι ευλογημένοι από τον Πατέρα μου, κληρονομήστε τη βασιλεία που έχει ετοιμαστεί για εσάς από τη θεμελίωση του κόσμου».​

Ματθ 25:13 Η Προσοχή στην Έγκαιρη Προειδοποίηση Μπορεί να Σώσει τη Ζωή Σας! Ωστόσο, μας πρότρεψε “να είμαστε σε εγρήγορση”.

Ματθ 25:40 Να Ακολουθείτε τον Χριστό, τον Τέλειο Ηγέτη Μάλιστα, ο Ιησούς αποκάλεσε τους χρισμένους εκπροσώπους του «αδελφούς» του.

Ματθ 25:34 Να Αναζητάτε Ένθερμα την Ευλογία του Ιεχωβά Τα «άλλα πρόβατα» του Χριστού, που αγωνίζονται να λάβουν ευλογία για τον εαυτό τους μέσω του σπέρματος του Αβραάμ, θα έχουν τη χαρά να Τον ακούσουν να λέει: «Ελάτε, εσείς οι ευλογημένοι από τον Πατέρα μου, κληρονομήστε τη βασιλεία που έχει ετοιμαστεί για εσάς από τη θεμελίωση του κόσμου».

Ματθ 25:40 Τι Λένε για Εσάς οι Προσευχές Σας; Ο Ιεχωβά ξέρει τι σκεφτόμαστε για τους «αδελφούς» του Χριστού.

Ματθ 25:40 Όσιοι στον Χριστό και στον Πιστό του Δούλο Από ευγνωμοσύνη και οσιότητα, τα άλλα πρόβατα υποστηρίζουν στοργικά τους χρισμένους «αδελφούς» του Χριστού στη γη σε αυτόν τον καιρό του τέλους.

Ματθ 25:​40 Ο Ιεχωβά Ενδιαφέρεται για τους Συνηθισμένους Ανθρώπους Ο Ιησούς Χριστός έδειξε στους ακολούθους του πόσο σπουδαίο είναι να συμπεριφέρονται ακόμη και στον πιο ασήμαντο από τους πνευματικούς αδελφούς του σαν να είχαν μπροστά τους τον Ιησού προσωπικά: «Στο βαθμό στον οποίο το κάνατε αυτό σε έναν από τους πιο μικρούς αυτούς αδελφούς μου, το κάνατε σε εμένα».

Ματθ 25:40 Να Καλλιεργείτε Υπακοή Καθώς Πλησιάζει το Τέλος Με αυτόν τον τρόπο, δείχνουμε την υποταγή μας στον Σηλώ, ο οποίος θα ανταμείψει όλους τους υπάκουους υπηκόους του με αιώνια ζωή.​


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: