ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΣ 26

«Το Πάσχα και η Ανάμνηση​—Ομοιότητες και Διαφορές»

Ματθ 26:18 Πασχαλινό αρνί, άζυμο ψωμί, πικρά χόρτα και κρασί. Γράψτε ποια είναι τα αριθμημένα είδη. Ποια από αυτά χρησιμοποιούνται και στο Δείπνο του Κυρίου;

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ; Αν και το Πάσχα δεν προσκίαζε την Ανάμνηση, ορισμένα χαρακτηριστικά του Πάσχα έχουν σημασία για εμάς. Για παράδειγμα, ο απόστολος Παύλος αποκάλεσε τον Ιησού «το πασχαλινό αρνί μας». (1Κο 5:7) Ακριβώς όπως το αίμα του αρνιού στους παραστάτες της πόρτας έσωσε ζωές, έτσι και το αίμα του Ιησού σώζει ζωές. (Εξ 12:12, 13) Επίσης, δεν έπρεπε να σπάσουν κανένα κόκαλο του πασχαλινού αρνιού. Παρόμοια, δεν έσπασε κανένα από τα κόκαλα του Ιησού, αν και συνηθιζόταν σε τέτοιου είδους εκτελέσεις.​—Εξ 12:46· Ιωα 19:31-33, 36.

Ματθ 26:17-20​—Ο Ιησούς έφαγε το τελευταίο του Πάσχα με τους αποστόλους του («Το Πασχαλινό Γεύμα» πολυμέσα για Ματ 26:18, nwtsty)

Το Πασχαλινό Γεύμα

Τα βασικά είδη στο πασχαλινό γεύμα ήταν: ψητό αρνί (δεν έπρεπε να σπάσουν τα κόκαλα του ζώου) (1), άζυμο ψωμί (2) και πικρά χόρτα (3). (Εξ 12:5, 8· Αρ 9:11) Τα πικρά χόρτα, που σύμφωνα με το Μισνά μπορεί να ήταν κάποια μαρούλια, ραδίκια, κάρδαμο, αντίδια ή πικραλίδες, προφανώς θύμιζαν στους Ισραηλίτες την πικρή δουλεία τους στην Αίγυπτο. Ο Ιησούς χρησιμοποίησε το άζυμο ψωμί ως σύμβολο του τέλειου ανθρώπινου σώματός του. (Ματ 26:26) Ο δε απόστολος Παύλος αποκάλεσε τον Ιησού «το πασχαλινό αρνί μας». (1Κο 5:7) Τον πρώτο αιώνα υπήρχε και κρασί (4) στο πασχαλινό γεύμα. Ο Ιησούς χρησιμοποίησε το κρασί για να συμβολίσει το αίμα του, το οποίο θα χυνόταν ως θυσία.​—Ματ 26:27, 28.

Ματθ 26:26​—Το ψωμί της Ανάμνησης αντιπροσωπεύει το σώμα του Ιησού («σημαίνει» σημείωση μελέτης για Ματ 26:26, nwtsty)

σημαίνει:

Η λέξη ἐστίν (κυριολεκτικά σημαίνει «είναι») του πρωτότυπου κειμένου εδώ έχει την έννοια «υποδηλώνει, συμβολίζει, σημαίνει, αντιπροσωπεύει». Αυτή η έννοια ήταν ξεκάθαρη για τους αποστόλους, εφόσον σε εκείνη την περίπτωση έβλεπαν με τα μάτια τους και το τέλειο σώμα του Ιησού και το άζυμο ψωμί που επρόκειτο να φάνε. Έτσι λοιπόν, το ψωμί δεν θα μπορούσε να είναι το κατά γράμμα σώμα του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια λέξη του πρωτότυπου κειμένου χρησιμοποιείται στο εδάφιο Ματ 12:7, και πολλές μεταφράσεις της Γραφής το αποδίδουν «σημαίνει».

Ματθ 26:27, 28​—Το κρασί της Ανάμνησης αντιπροσωπεύει το αίμα του Ιησού, “το αίμα του της διαθήκης” («αίμα . . . της διαθήκης» σημείωση μελέτης για Ματ 26:28, nwtsty)

αίμα . . . της διαθήκης:

Η νέα διαθήκη, μεταξύ του Ιεχωβά και των χρισμένων Χριστιανών, τέθηκε σε ισχύ με τη θυσία του Ιησού. (Εβρ 8:10) Ο Ιησούς χρησιμοποιεί εδώ την ίδια έκφραση που χρησιμοποίησε ο Μωυσής όταν, ως μεσίτης, εγκαινίασε τη διαθήκη του Νόμου με τον Ισραήλ στο Όρος Σινά. (Εξ 24:8· Εβρ 9:19-21) Όπως ακριβώς το αίμα ταύρων και κατσικιών επικύρωσε τη διαθήκη του Νόμου ανάμεσα στον Θεό και στο έθνος του Ισραήλ, έτσι και το αίμα του Ιησού επικύρωσε τη νέα διαθήκη που επρόκειτο να συνάψει ο Ιεχωβά με τον πνευματικό Ισραήλ. Αυτή η διαθήκη τέθηκε σε ισχύ την Πεντηκοστή του 33 Κ.Χ.​—Εβρ 9:14, 15.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ματθ 26:17​—Γιατί μπορούσε να ονομάζεται η 13η Νισάν «πρώτη ημέρα των Άζυμων Άρτων»; («Την πρώτη ημέρα των Άζυμων Άρτων» σημείωση μελέτης για Ματ 26:17, nwtsty)

Την πρώτη ημέρα των Άζυμων Άρτων:

Η Γιορτή των Άζυμων Άρτων άρχιζε στις 15 Νισάν, μια μέρα μετά το Πάσχα (14 Νισάν) και διαρκούσε εφτά μέρες. (Βλέπε Παρ. Β15) Την εποχή του Ιησού, όμως, το Πάσχα είχε συνδεθεί τόσο πολύ με αυτή τη γιορτή ώστε και οι οχτώ μέρες, μαζί με τη 14η Νισάν, ονομάζονταν μερικές φορές «η Γιορτή των Άζυμων Άρτων». (Λου 22:1) Με βάση τα συμφραζόμενα, η φράση «Την πρώτη ημέρα» θα μπορούσε να αποδοθεί «Την προηγουμένη». (Παράβαλε Ιωα 1:15, 30, όπου η λέξη πρῶτος του πρωτότυπου κειμένου αποδίδεται «πριν από» και συντάσσεται με παρόμοιο τρόπο, συγκεκριμένα, «υπήρχε πριν από εμένα [πρῶτός μου]».) Άρα, το πρωτότυπο κείμενο, σε συνδυασμό με το Ιουδαϊκό έθιμο, αφήνει το περιθώριο να έκαναν οι μαθητές αυτή την ερώτηση στον Ιησού στις 13 Νισάν. Στη διάρκεια εκείνης της μέρας, οι μαθητές έκαναν ετοιμασίες για το Πάσχα, το οποίο γιορτάστηκε αργότερα, «αφού βράδιασε», στην αρχή της 14ης Νισάν.​—Μαρ 14:16, 17.

Ματθ 26:39​—Τι μπορεί να υποκίνησε τον Ιησού να προσευχηθεί: «Ας απομακρυνθεί αυτό το ποτήρι από εμένα»; («ας απομακρυνθεί αυτό το ποτήρι» σημείωση μελέτης για Ματ 26:39, nwtsty)

ας απομακρυνθεί αυτό το ποτήρι:

Στην Αγία Γραφή, το «ποτήρι» χρησιμοποιείται πολλές φορές μεταφορικά για το θέλημα του Θεού, ή αλλιώς τη μερίδα που έχει καθορίσει ο Θεός για κάποιο άτομο. Ο Ιησούς αναμφίβολα ανησυχούσε πολύ για το όνειδος που θα μπορούσε να επιφέρει στον Θεό ο θάνατός του με την κατηγορία της βλασφημίας και του στασιασμού, και γι’ αυτό προσευχήθηκε να απομακρυνθεί από εκείνον αυτό το «ποτήρι».

Ματθ 26:6-13 Ο Πραγματικός Ιησούς Όταν κάποιοι θεώρησαν σπατάλη το δώρο που πρόσφερε από εκτίμηση μια γυναίκα, ο Ιησούς την υπερασπίστηκε και είπε ότι το υπόμνημα της γενναιοδωρίας της θα το θυμούνταν οι άνθρωποι για πολύ καιρό.

Ματθ 26:31-35 Διδάχτηκε τη Συγχώρηση από τον Κύριό Του Τότε ο Πέτρος, όχι μόνο αντέκρουσε τον Ιησού, αλλά καυχήθηκε ότι θα αποδεικνυόταν πιο πιστός από όλους τους άλλους αποστόλους!​

Ματθ 26:40-45 «Να Αγρυπνείτε σε Σχέση με τις Προσευχές» Ακόμη και αφού τους είπε “να είναι σε εγρήγορση και να προσεύχονται”, εκείνοι δεν το έκαναν.​

Ματθ 26:6-16 Να Φυλάγεστε από τη Σκλήρυνση της Αμαρτίας! Κάποια φορά, όμως, ο Ιησούς τον έλεγξε, και χολωμένος ο Ιούδας σχεδίασε να προδώσει τον Κύριό του.

Ματθ 26:31-33, 56, 69-75. Παραμένοντας Φίλος Όταν μια Φιλία Κινδυνεύει Ο Πέτρος είχε δηλώσει ανοιχτά ότι δεν θα εγκατέλειπε ποτέ τον Κύριό του, αλλά την ίδια εκείνη νύχτα αρνήθηκε ότι γνώριζε τον Ιησού!

Ματθ 26:39 Ο Ιεχωβά Διαφυλάττει Όσους Ελπίζουν σε Αυτόν Ανταποκρινόμενος, ο Ιεχωβά έδωσε στον Ιησού τη δύναμη να διακρατήσει ακεραιότητα.

Ματθ 26:45-47, 56, 69-75 Η Εμπιστοσύνη Είναι Ζωτική για μια Ευτυχισμένη Ζωή Το ότι τον απογοήτευσαν σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή δεν εμπόδισε τον Ιησού να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του στους εναπομείναντες 11 αποστόλους μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα.

Ματθ 18:1· 20:20-28· 26:56· Πώς Βλέπετε τον Εαυτό Σας; Όταν ήρθε η ώρα της μεγάλης δοκιμασίας, εγκατέλειψαν τον Ιησού και έφυγαν.

Ματθ 26:36-44 Αληθινή Πνευματικότητα—Πώς Μπορείτε να τη Βρείτε; Ο Ιησούς αντλούσε δύναμη από αυτές τις στιγμές κατά τις οποίες επικοινωνούσε ήρεμα με τον ουράνιο Πατέρα του.

Ματθ 26:69-75 Κερδίζοντας τη Νίκη επί της Ανθρώπινης Αδυναμίας Εφόσον άνθρωποι όπως ο Μωυσής, ο Δαβίδ, ο Σολομών και ο απόστολος Πέτρος έπεσαν στην αμαρτία, θα πρέπει άραγε να πιστεύουμε ότι εμείς δεν είμαστε ευάλωτοι;

Ματθ 26:6-13 Ο Ιεχωβά Είναι Θεός που Δείχνει Εκτίμηση Γι’ αυτό, αντί να επικρίνει τη Μαρία, της απέδωσε τιμή λέγοντας: «Οπουδήποτε κηρυχτούν αυτά τα καλά νέα σε όλο τον κόσμο, θα ειπωθεί και αυτό που έκανε αυτή η γυναίκα, σε ανάμνησή της».

Ματθ 26:6-13 Άντρας και Γυναίκα—Ένας Αξιοπρεπής Ρόλος για τον Καθένα Μια γυναίκα άλειψε το κεφάλι του και τα πόδια του με λάδι κατά τη διάρκεια ενός δείπνου στη Βηθανία.

Ματθ 26:14-16, 46, 47, 56, 59, 67· 27:26, 38-44, 46 «Ο Θεός Είναι Αγάπη» Πώς ένιωσε ο Ιεχωβά όταν ο Ιησούς άφησε την τελευταία του πνοή και, για πρώτη φορά από το ξεκίνημα όλης της δημιουργίας, ο αγαπητός Του Γιος δεν υπήρχε;

Ματθ 26:69-75 Γιατί Πρέπει να Είμαστε Φιλαλήθεις; Ασφαλώς το προσωρινό ολίσθημα του Πέτρου και η γρήγορη ανάνηψή του πρέπει να αποτελούν ενθάρρυνση για όλους εμάς, οι οποίοι μπορεί εύκολα να κυριευτούμε από μια στιγμή αδυναμίας και να σφάλουμε με λόγια ή πράξεις.

Ματθ 26:69-75 Ποιοι Είναι Γνήσιοι Χριστιανοί; Παραδείγματος χάρη, μολονότι ο απόστολος Πέτρος αρνήθηκε τον Ιησού τρεις φορές, μετανόησε και έλαβε συγχώρηση.

Ματθ 26:47-52 Συμβιβάζεται ο Πόλεμος με τη Χριστιανοσύνη; Ο Ιησούς είπε στον Πέτρο: «Επίστρεψε το σπαθί σου στη θέση του, γιατί όλοι εκείνοι που παίρνουν σπαθί θα αφανιστούν από σπαθί».​

Ματθ 26:51-56 Διδάξτε το Παιδί σας να Είναι Ειρηνικό Γι’ αυτό, να διαβάζετε και να συζητάτε με τα παιδιά σας Γραφικές αφηγήσεις στις οποίες ο Ιησούς δίδαξε πολύτιμα μαθήματα σχετικά με την αποφυγή προστριβών και διενέξεων.

Ματθ 26:63-68 Να Υποτάσσεστε Όσια στη Θεϊκή Εξουσία Παρ’ όλα αυτά, όπως και οι σκληροτράχηλοι πρόγονοί τους, οι περισσότεροι Λευίτες αρνήθηκαν να δεχτούν τον Ιησού.

Ματθ 26:7-11 Ενδιαφέρεται Πραγματικά ο Θεός για τις Γυναίκες; Όταν ο Ιησούς βρισκόταν στη γη, παρατήρησε τέτοιες προκαταλήψεις, οι οποίες ήταν βαθιά ριζωμένες σε παραδόσεις.

Ματθ 26:6-10 Να Θεωρείτε Πολύτιμη τη Θέση σας στην Εκκλησία Όταν σκεφτόμαστε πώς νιώθουν ο Ιεχωβά Θεός και ο Γιος του για αυτά που κάνουμε υπηρετώντας τα συμφέροντά τους, η καρδιά μας γεμίζει εκτίμηση για εκείνους.

Ματθ 26:50-54 Είστε Εσείς Υπέρ της Κυριαρχίας του Ιεχωβά; Ήθελε να κάνει το θέλημα του Πατέρα του και να υποστηρίξει την κυριαρχία του Ιεχωβά πάση θυσία.

Ματθ 26:42, 53, 54 «Ντυθείτε Ολόκληρη την Πανοπλία του Θεού» Είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στις αποφάσεις του Πατέρα του και χαιρόταν πολύ να κάνει το θέλημα του Θεού.

Ματθ 26:26-29 Είναι ο Ιησούς ο Παντοδύναμος Θεός; Αν ο Ιησούς ήταν ο Θεός, σε ποιον προσευχόταν ενόσω βρισκόταν εδώ στη γη;

Ματθ 26:6-9 Να Ακολουθείτε το Παράδειγμα του Ιησού—Να Ενδιαφέρεστε για τους Φτωχούς Αυτός και οι απόστολοί του είχαν ένα κοινό ταμείο από το οποίο έδιναν σε άπορους Ισραηλίτες.

Ματθ 26:63-66 Πώς Μπορεί η Ειρήνη του Χριστού να Κυριαρχεί στις Καρδιές Μας; Στη γη, ο Ιησούς υπέστη προσωπικά τη μεγαλύτερη αδικία όταν ο ίδιος, ένας αναμάρτητος άνθρωπος, κατηγορήθηκε για βλασφημία και θανατώθηκε ως εγκληματίας.

Ματθ 26:52-54 Πώς Δίνετε Εσείς Συμβουλές; Από την παράλληλη αφήγηση των εδαφίων Ματθαίος 26:52-54, παρατηρήστε ότι, ακόμη και υπό εκείνες τις συνθήκες, ο Ιησούς διέθεσε χρόνο για να βοηθήσει το μαθητή να αντιληφθεί το θέλημα του Ιεχωβά

Ματθ 26:48-50· 27:27-31 Είναι Σωστό να Παίρνουμε Εκδίκηση; Στη διάρκεια της επίγειας διακονίας του Ιησού, οι εχθροί του τον έφτυσαν, τον μαστίγωσαν και τον δίωξαν, ένας στενός του σύντροφος τον πρόδωσε, ακόμη δε και οι ίδιοι οι ακόλουθοί του τον εγκατέλειψαν.

Ματθ 26:38 Να Υπηρετείτε τον Θεό με Πρόθυμο Πνεύμα Τόσο έντονη ήταν η συναισθηματική πίεση ώστε, καθώς προσευχόταν, «ο ιδρώτας του έγινε σαν σταγόνες αίματος που έπεφταν στο έδαφος».​

Ματθ 26:51, 52 Βλέπετε τους Βίαιους Όπως τους Βλέπει ο Θεός; Μάλιστα, ο απόστολος Πέτρος τράβηξε το σπαθί του για να υπερασπιστεί τον Ιησού, αλλά εκείνος του είπε: «Επίστρεψε το σπαθί σου στη θέση του, γιατί όλοι εκείνοι που παίρνουν σπαθί θα αφανιστούν από σπαθί».

Ματθ 26:41, 42 Πρέπει να Προσευχόμαστε στον Ιησού; Προσευχόμενος στον ουράνιο Πατέρα του​—“τον Κύριο του ουρανού και της γης”—​ο Ιησούς έθεσε ξεκάθαρο πρότυπο για να το ακολουθούν όλοι.

Ματθ 26:63, 64 Το Ναι το Οποίο Λέτε ας Σημαίνει Ναι Όταν ο αρχιερέας όρκισε τον Ιησού στο Ιουδαϊκό Σάνχεδριν, εκείνος δεν έφερε αντίρρηση αλλά είπε την αλήθεια.

Ματθ 26:1, 2 “Να Αναγγέλλετε το Λόγο του Θεού με Τόλμη” Τους υποσχέθηκε ότι θα ήταν μαζί τους «όλες τις ημέρες μέχρι την τελική περίοδο του συστήματος πραγμάτων».​

Ματθ 26:41 «Ας Λάμψει το Φως σας» για να Δοξάζετε τον Ιεχωβά Ο Ιησούς επανειλημμένα πρότρεψε τους μαθητές του: «Να είστε σε εγρήγορση».

Ματθ 26:52 Να Παραμένετε Όσιοι στη Βασιλεία του Θεού Εμείς δεν συμμετέχουμε στις πολιτικές αντιπαραθέσεις του κόσμου ούτε παίρνουμε όπλα.

Ματθ 26:52 Ενήργησε με Σύνεση, Γενναιότητα και Ανιδιοτέλεια Οι σύγχρονοι υπηρέτες του Θεού χαίρονται γνωρίζοντας πως, όταν ο Μεσσίας, ο Ιησούς, ήρθε στη γη, απαγόρευσε στους ακολούθους του να συμμετέχουν στο εξής σε κατά γράμμα πολέμους.​

Ματθ 26:42 Λαβαίνουμε Δύναμη για να Καταπολεμούμε τον Πειρασμό και την Αποθάρρυνση Αλλά όταν αντιμετωπίζουμε τον πειρασμό, τότε χρειάζεται να προσευχόμαστε ακόμη πιο εντατικά.​

Ματθ 26:13 Πώς Πρέπει να Συμπεριφερόμαστε στους Άλλους; Σήμερα, εμείς αφήνουμε το φως μας να λάμπει κάνοντας το καλό στους πλησίον μας και συμμετέχοντας στο έργο κηρύγματος των καλών νέων «σε όλο τον κόσμο», ή αλλιώς «σε όλα τα έθνη».

Ματθ 26:39 Οι Πνευματικές Συζητήσεις Εποικοδομούν Τέτοιες συζητήσεις σίγουρα βοήθησαν τόσο τον Ιησού όσο και τον Ισαάκ να υποταχθούν ταπεινά στο θέλημα του Θεού.

Ματθ 26:39 Κάντε την Καρδιά σας να Φοβάται τον Ιεχωβά Όταν αντιμετώπιζε την επικείμενη εκτέλεση στο ξύλο του βασανισμού, είπε στον Ιεχωβά: «Όχι όπως εγώ θέλω, αλλά όπως εσύ θέλεις».

Ματθ 26:41 Μπορείτε να Παραμείνετε Ηθικά Καθαροί Πάντοτε δε, έχουμε την ευκαιρία να προσευχόμαστε για να μας βοηθάει το πνεύμα του Θεού.​

Ματθ 26:39 Γιατί Πρέπει να Είμαστε Αυτοθυσιαστικοί; Εντούτοις, ό,τι και αν του κόστιζε, ο Ιησούς Χριστός ήταν αποφασισμένος να κάνει το θέλημα του Πατέρα του.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: