ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΙΧΑΙΑΣ 1-7

«Τι Ζητάει ο Ιεχωβά από Εμάς;»

Ο Ιεχωβά κατανοεί τους περιορισμούς μας και ποτέ δεν ζητάει από εμάς περισσότερα από όσα μπορούμε να δώσουμε. Από την άποψη του Θεού, η σχέση μας με τους αδελφούς μας είναι σημαντικό κομμάτι της αληθινής λατρείας. Αν θέλουμε να δέχεται ο Ιεχωβά τις θυσίες μας, πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους αδελφούς μας με αγάπη και σεβασμό.

Μιχ 6:6, 7—Οι θυσίες μας δεν έχουν νόημα για τον Ιεχωβά αν δεν συμπεριφερόμαστε σωστά στον συνάνθρωπό μας (w08 15/5 σ. 6 ¶20)

Από την άποψη του Θεού, η σχέση μας με τους αδελφούς μας αποτελεί σημαντικό μέρος της αληθινής λατρείας. Οι θυσίες ζώων δεν είχαν νόημα για τον Ιεχωβά αν τα άτομα που τις πρόσφεραν δεν συμπεριφέρονταν σωστά στο συνάνθρωπό τους. (Μιχ. 6:6-8) Γι’ αυτό, ο Ιησούς πρότρεψε τους μαθητές του να “τακτοποιούν γρήγορα τα ζητήματα”. (Ματθ. 5:25) Παρόμοια, ο Παύλος έγραψε: «Να οργίζεστε και εντούτοις να μην αμαρτάνετε· ο ήλιος ας μη δύει βρίσκοντάς σας σε κατάσταση θυμού ούτε να αφήνετε τόπο για τον Διάβολο». (Εφεσ. 4:26, 27) Σε περίπτωση που θυμώσουμε δικαιολογημένα, πρέπει να κάνουμε ενέργειες ώστε να τακτοποιήσουμε γρήγορα τα ζητήματα για να μην παραμείνουμε σε κατάσταση θυμού και επιτρέψουμε έτσι στον Διάβολο να μας εκμεταλλευτεί.—Λουκ. 17:3, 4.

Μιχ 6:8—Οι απαιτήσεις του Ιεχωβά είναι λογικές (w12 1/11 σ. 22 ¶4-7)

«Να ασκείς δικαιοσύνη». Η εβραϊκή λέξη που αποδίδεται «δικαιοσύνη», σύμφωνα με κάποιο σύγγραμμα, «περιλαμβάνει τις σχέσεις μέσα στην κοινωνία που διέπονται από το ορθό και το δίκαιο». Ο Θεός μάς ζητάει να φερόμαστε στους άλλους ανάλογα με το τι είναι ορθό και δίκαιο σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια. Ασκούμε δικαιοσύνη αν είμαστε απροσωπόληπτοι, ευθείς και έντιμοι στις επαφές μας με τους άλλους. (Λευιτικό 19:15· Ησαΐας 1:17· Εβραίους 13:18) Όταν ενεργούμε δίκαια προς τους άλλους, ίσως υποκινηθούν και αυτοί να ενεργήσουν δίκαια προς εμάς σε ανταπόδοση.—Ματθαίος 7:12.

«Να αγαπάς τη στοργική καλοσύνη». Ο Θεός δεν μας ζητάει απλώς να εκδηλώνουμε στοργική καλοσύνη αλλά και να την αγαπάμε. Η εβραϊκή λέξη που αποδίδεται «καλοσύνη» (χάσεδ) μπορεί επίσης να αποδοθεί «στοργική καλοσύνη» ή «όσια αγάπη». Κάποιος Βιβλικός λόγιος αναφέρει: «Η έννοια της λέξης [χάσεδ] δεν αποδίδεται επαρκώς με την αγάπη, το έλεος και την καλοσύνη. Δεν πρόκειται για μία από αυτές τις αρετές, αλλά για όλες μαζί». Αν αγαπάμε τη στοργική καλοσύνη, δεν θα διστάζουμε να την εκδηλώνουμε. Θα χαιρόμαστε να βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη. Ως αποτέλεσμα, θα γευόμαστε την ευτυχία που προέρχεται από το να δίνουμε.—Πράξεις 20:35.

«Να είσαι μετριόφρων καθώς περπατάς με τον Θεό σου». Στη Γραφή, το ρήμα «περπατώ» σημαίνει «ακολουθώ συγκεκριμένη πορεία ενέργειας». Περπατάμε με τον Θεό αν ακολουθούμε την πορεία ζωής που έχει εκθέσει στη Γραφή. Χρειάζεται “να είμαστε μετριόφρονες” καθώς επιδιώκουμε μια τέτοια πορεία. Πώς το καταφέρνουμε αυτό; Όταν είμαστε μετριόφρονες ενώπιον του Θεού, αξιολογούμε ρεαλιστικά τη θέση μας ενώπιόν του και αναγνωρίζουμε τους περιορισμούς μας. Επομένως, «το να περπατάμε με μετριοφροσύνη» σημαίνει ότι έχουμε ρεαλιστική άποψη του τι απαιτεί εκείνος και του τι μπορούμε να δώσουμε εμείς.

Ευτυχώς, ο Ιεχωβά δεν απαιτεί ποτέ περισσότερα από όσα μπορούμε να δώσουμε. Είναι ευχαριστημένος όταν καταβάλλουμε τις καλύτερες προσπάθειες για να τον υπηρετούμε. (Κολοσσαείς 3:23) Κατανοεί τους περιορισμούς μας. (Ψαλμός 103:14) Όταν μαθαίνουμε και εμείς να τους αποδεχόμαστε, δείχνοντας έτσι την απαιτούμενη μετριοφροσύνη, βρίσκουμε χαρά καθώς περπατάμε με εκείνον. Σας προτρέπουμε να μάθετε πώς μπορείτε να αρχίσετε να περπατάτε με τον Θεό. Αυτή η πορεία φέρνει πλούσιες ευλογίες από εκείνον.—Παροιμίες 10:22.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Μιχ 2:12—Πώς εκπληρώθηκε αυτή η προφητεία; (w07 1/11 σ. 15 ¶6)

Πότε εκπληρώθηκε η προφητεία για τη “σύναξη όσων θα έχουν απομείνει από τον Ισραήλ”; Η πρώτη της εκπλήρωση ήταν το 537 Π.Κ.Χ. όταν ένα Ιουδαϊκό υπόλοιπο επέστρεψε στην πατρίδα του από τη βαβυλωνιακή εξορία. Στους σύγχρονους καιρούς, η προφητεία εκπληρώνεται «στον Ισραήλ του Θεού». (Γαλάτες 6:16) Από το 1919, οι χρισμένοι Χριστιανοί έχουν συγκεντρωθεί «σαν ποίμνιο στο μαντρί». Καθώς έχει ενωθεί μαζί τους το «μεγάλο πλήθος» των “άλλων προβάτων”, ιδιαίτερα από το 1935 και μετά, γίνεται “θόρυβος από το πλήθος των ανθρώπων”. (Αποκάλυψη 7:9· Ιωάννης 10:16) Μαζί προάγουν με ζήλο την αληθινή λατρεία.

Μιχ 7:7—Γιατί πρέπει να “εκδηλώνουμε στάση προσμονής” για τον Ιεχωβά; (w03 15/8 σ. 24 ¶20)

Το ότι γευόμαστε την ευλογία του Ιεχωβά μάς υποκινεί να μιμούμαστε τη διανοητική διάθεση του Μιχαία, ο οποίος δηλώνει: «Θα εκδηλώνω στάση προσμονής για τον Θεό της σωτηρίας μου». (Μιχαίας 7:7) Πώς σχετίζονται αυτά τα λόγια με το να περπατάμε με τον Θεό εκδηλώνοντας μετριοφροσύνη; Το να έχουμε στάση προσμονής, ή αλλιώς υπομονή, μας βοηθάει να μην απογοητευόμαστε για το ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ημέρα του Ιεχωβά. (Παροιμίες 13:12) Ειλικρινά, όλοι ποθούμε το τέλος αυτού του πονηρού κόσμου. Ωστόσο, κάθε εβδομάδα χιλιάδες άτομα αρχίζουν μόλις τώρα να περπατάνε με τον Θεό. Η γνώση αυτού του γεγονότος μάς δίνει έναν λόγο για να εκδηλώνουμε στάση προσμονής. Ένας παλιός αδελφός είπε σχετικά: «Αναπολώντας πάνω από 55 χρόνια στο έργο κηρύγματος, είμαι πεπεισμένος ότι δεν έχω χάσει τίποτα προσμένοντας τον Ιεχωβά. Απεναντίας, γλίτωσα από πολλές στενοχώριες». Έχετε εσείς παρόμοια εμπειρία;

Μιχ 2:12—Πότε εκπληρώθηκε η προφητεία για τη “σύναξη όσων θα έχουν απομείνει από τον Ισραήλ”; Η πρώτη της εκπλήρωση ήταν το 537 Π.Κ.Χ. όταν ένα Ιουδαϊκό υπόλοιπο επέστρεψε στην πατρίδα του από τη βαβυλωνιακή εξορία. Στους σύγχρονους καιρούς, η προφητεία εκπληρώνεται «στον Ισραήλ του Θεού». (Γαλάτες 6:16) Από το 1919, οι χρισμένοι Χριστιανοί έχουν συγκεντρωθεί «σαν ποίμνιο στο μαντρί». Καθώς έχει ενωθεί μαζί τους το «μεγάλο πλήθος» των “άλλων προβάτων”, ιδιαίτερα από το 1935 και μετά, γίνεται “θόρυβος από το πλήθος των ανθρώπων”. (Αποκάλυψη 7:9· Ιωάννης 10:16) Μαζί προάγουν με ζήλο την αληθινή λατρεία.

Μιχ 4:1-4—«Στο τελικό διάστημα των ημερών», πώς “αποδίδει ο Ιεχωβά κρίση ανάμεσα σε πολλούς λαούς και τακτοποιεί τα ζητήματα σχετικά με κραταιά έθνη”; Οι εκφράσεις “πολλοί λαοί” και «κραταιά έθνη» δεν αναφέρονται σε εθνότητες ή πολιτικές οντότητες. Αντίθετα, αυτές οι εκφράσεις αφορούν άτομα από όλα τα έθνη που έχουν γίνει λάτρεις του Ιεχωβά. Ο Ιεχωβά αποδίδει κρίση και τακτοποιεί τα ζητήματα σχετικά με αυτούς με πνευματικό τρόπο.

Μιχ 1:6, 9· 3:12· 5:2. Η Σαμάρεια ερημώθηκε από τους Ασσυρίους το 740 Π.Κ.Χ.—κατά τη διάρκεια της ζωής του Μιχαία. (2 Βασιλέων 17:5, 6) Οι Ασσύριοι έφτασαν ως την Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Εζεκία. (2 Βασιλέων 18:13) Η Ιερουσαλήμ πυρπολήθηκε από τους Βαβυλωνίους το 607 Π.Κ.Χ. (2 Χρονικών 36:19) Όπως προφητεύτηκε, ο Μεσσίας γεννήθηκε στη «Βηθλεέμ Εφραθά». (Ματθαίος 2:3-6) Ο προφητικός λόγος του Ιεχωβά ποτέ δεν αποτυχαίνει.

Μιχ 2:1, 2. Πόσο επικίνδυνο θα ήταν να ισχυριζόμαστε ότι υπηρετούμε τον Θεό αλλά να επιζητούμε πρώτα τα πλούτη αντί για «τη βασιλεία και τη δικαιοσύνη του».—Ματθαίος 6:33· 1 Τιμόθεο 6:9, 10.

Μιχ 3:1-3, 5. Ο Ιεχωβά αναμένει από τα άτομα που έχουν θέσεις ευθύνης μέσα στο λαό του να ενεργούν δίκαια.

Μιχ 3:4. Αν θέλουμε να απαντάει ο Ιεχωβά στις προσευχές μας, δεν πρέπει να πράττουμε την αμαρτία ούτε να ζούμε διπλή ζωή.

Μιχ 3:8. Η αποστολή μας να κηρύξουμε τα καλά νέα, στα οποία περιλαμβάνονται και αγγέλματα κρίσης, μπορεί να εκπληρωθεί μόνο αν ενισχυόμαστε από το άγιο πνεύμα του Ιεχωβά.

Μιχ 5:5. Αυτή η Μεσσιανική προφητεία μάς διαβεβαιώνει πως όταν ο λαός του Θεού δέχεται επίθεση από τους εχθρούς του, «εφτά [αριθμός που συμβολίζει πληρότητα] ποιμένες» και «οχτώ ηγεμόνες»—υπολογίσιμος αριθμός ικανών αντρών—εγείρονται για να αναλάβουν την ηγεσία ανάμεσα στο λαό του Ιεχωβά.

Μιχ 5:7, 8. Για πολλούς ανθρώπους, οι χρισμένοι Χριστιανοί σήμερα είναι «σαν δροσιά από τον Ιεχωβά»—ευλογία από τον Θεό. Αυτό συμβαίνει επειδή εκείνος χρησιμοποιεί τους χρισμένους για να διακηρύξουν το άγγελμα της Βασιλείας. Τα «άλλα πρόβατα» συμβάλλουν στην πνευματική αναζωογόνηση των ανθρώπων καθώς υποστηρίζουν ενεργά τους χρισμένους στο έργο κηρύγματος. (Ιωάννης 10:16) Τι προνόμιο είναι να συμμετέχουμε σε αυτό το έργο, το οποίο φέρνει αληθινή αναζωογόνηση σε άλλους!

Μιχ 6:3, 4. Πρέπει να μιμούμαστε τον Ιεχωβά Θεό και να δείχνουμε καλοσύνη και συμπόνια ακόμη και σε αυτούς με τους οποίους είναι δύσκολο να τα πάμε καλά ή είναι πνευματικά αδύναμοι.

Μιχ 7:7. Καθώς αντιμετωπίζουμε προβλήματα στο τέλος αυτού του πονηρού συστήματος πραγμάτων, δεν πρέπει να αποκαρδιωνόμαστε. Αντίθετα, όπως ο Μιχαίας, έτσι και εμείς χρειάζεται να “εκδηλώνουμε στάση προσμονής για τον Θεό μας”.

Μιχ 7:18, 19. Όπως ο Ιεχωβά είναι πρόθυμος να συγχωρεί τα λάθη μας, έτσι και εμείς πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να συγχωρούμε όσους αμαρτάνουν εναντίον μας.

Μιχ 5:7 Οι Υπηρέτες του Ιεχωβά Έχουν Αληθινή Ελπίδα «Εκείνοι που θα έχουν απομείνει από τον Ιακώβ θα γίνουν στο μέσο πολλών λαών σαν δροσιά από τον Ιεχωβά . . . η οποία δεν ελπίζει σε άνθρωπο».

Μιχ 6:8 Τι Αναμένει ο Ιεχωβά από Εμάς; «Τι σου ζητάει ο Ιεχωβά σε ανταπόδοση παρά να ασκείς δικαιοσύνη και να αγαπάς την καλοσύνη και να είσαι μετριόφρων καθώς περπατάς με τον Θεό σου;»—

Μιχ 2:12 Η Ενότητα Προσδιορίζει την Αληθινή Λατρεία «Σε ενότητα θα τους φέρω, σαν ποίμνιο στο μαντρί».

Μιχ. 4:1-5 Μία Ποίμνη, Ένας Ποιμένας Εκατομμύρια πνευματικών αλλοεθνών έχουν περιληφθεί στο ευνοημένο έθνος του Ιεχωβά.

Μιχ 4:1-4 Πώς θα Αναγνωρίσετε την Αληθινή Λατρεία; Αν και η ψεύτικη θρησκεία πολλές φορές υποστηρίζει ένθερμα τους πολέμους των εθνών, οι αληθινοί λάτρεις αρνούνται να κάνουν κάτι τέτοιο.

Μιχ 4:1-4 Ποιος Είναι ο Σκοπός του Θεού για τη Γη; Παιδιά και γονείς διδάσκονται μαζί ποια βάση υπάρχει για να πιστεύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.

Μιχ 4:1-4 Ποιοι Είναι Γνήσιοι Χριστιανοί; Πάρτε την απόφαση να βρίσκεστε ανάμεσα σε αυτούς για τους οποίους μίλησε ο προφήτης Μιχαίας όταν είπε ότι, «στο τελικό διάστημα των ημερών», οι αληθινοί λάτρεις—οι υποστηρικτές της αληθινής Χριστιανοσύνης—θα άκουγαν τις διδασκαλίες του Θεού και θα “περπατούσαν στους δρόμους του”, στις οδούς της αποκαταστημένης αγνής λατρείας.

Μιχ 4:1-4 Πλήθη Ενστερνίζονται τη Λατρεία του Ιεχωβά Τόσο ο Ησαΐας όσο και ο Μιχαίας προφήτευσαν ότι στον καιρό μας—«στο τελικό διάστημα των ημερών»—έθνη και λαοί θα λάτρευαν τον Ιεχωβά με αποδεκτό τρόπο.

Μιχ 4:4 Ειρήνη για Χίλια Χρόνια—Και για Πάντα! Ο προφήτης Μιχαίας έγραψε: «Θα κάθονται ο καθένας κάτω από το κλήμα του και κάτω από τη συκιά του, και δεν θα υπάρχει κανείς που να τους κάνει να τρέμουν».

Μιχ 6:6-8 Ας Επηρεάζουν τη Στάση σας τα Λόγια του Ιησού οι προσφορές που γίνονταν στον Θεό στους αρχαίους καιρούς δεν είχαν νόημα αν εκείνος που τις έκανε δεν συμπεριφερόταν σωστά στους συνανθρώπους του.

Μιχ 6:6-8 Να Αγαπάτε τον Θεό που σας Αγαπάει Ένα σπουργίτι που προσφερόταν στον Θεό με αγάπη και αφοσίωση άξιζε για αυτόν περισσότερο από χιλιάδες κριάρια που προσφέρονταν με εσφαλμένο κίνητρο.

Μιχ 4:1-3 Ο Θεός Καλοδέχεται Όλα τα Έθνη Επίσης, οι κήρυκες της Βασιλείας επιθυμούν ένθερμα να συμμετέχουν στην εκπλήρωση προφητειών που αφορούν τη συγκέντρωση αληθινών λάτρεων από πολλά και διάφορα έθνη.

Μιχ 6:8 Μπορείτε να Παραμένετε Μετριόφρονες υπό Δοκιμασία «Να είσαι μετριόφρων καθώς περπατάς με τον Θεό σου».

Μιχ 7:18, 19 Οικοδομήστε έναν Ισχυρό και Ευτυχισμένο Γάμο Απεναντίας, όταν οι γαμήλιοι σύντροφοι συγχωρούν ο ένας τον άλλον, όπως και ο Ιεχωβά συγχωρεί εκείνους, τότε ο γαμήλιος δεσμός γίνεται όλο και πιο δυνατός.

Μιχ 5:5 Αδελφοί—Να Σπέρνετε στο Πνεύμα για να Επιδιώκετε Προνόμια Υπηρεσίας! Η προφητεία που είναι καταγραμμένη στο εδάφιο Μιχαίας 5:5 μας διαβεβαιώνει ότι, στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, ο λαός του Ιεχωβά θα έχει «εφτά ποιμένες» και «οχτώ ηγεμόνες», δείχνοντας έτσι ότι θα υπήρχε υπολογίσιμος αριθμός ικανών αντρών οι οποίοι θα αναλάμβαναν την ηγεσία.

Μιχ 7:2, 7 Ευτυχισμένοι Καθώς Προσμένουμε τον Ιεχωβά Θα εκδηλώνω στάση προσμονής για τον Θεό της σωτηρίας μου».

Μιχ 4:3, 4 Πώς Μπορούν οι Αληθινοί Άγιοι να σας Βοηθήσουν; Τα αποτελέσματα της τέλειας διακυβέρνησης του Χριστού Ιησού και των 144.000 αγίων περιγράφονται περαιτέρω στα ακόλουθα λόγια που βρίσκονται καταγραμμένα στα εδάφια Μιχαίας 4:3, 4

Μιχ 4:3, 4 Τι θα Κάνει η Βασιλεία του Θεού Και θα κάθονται ο καθένας κάτω από το κλήμα του και κάτω από τη συκιά του, και δεν θα υπάρχει κανείς που να τους κάνει να τρέμουν».

Μιχ 6:8 Γιατί η Μετριοφροσύνη Παραμένει Σημαντική Άλλωστε, καλούμαστε “να είμαστε μετριόφρονες καθώς περπατάμε με τον Θεό μας”.

Μιχ 7:18 «Ο Ιεχωβά σάς Συγχώρησε Ανεπιφύλακτα» Αυτός είναι ο πρώτιστος λόγος για τον οποίο πρέπει να συγχωρούμε ανεπιφύλακτα τους άλλους: Ο Ιεχωβά Θεός συγχωρεί ανεπιφύλακτα εμάς.

Μιχ 4:4 Πρέπει να Φοβάστε το Τέλος του Κόσμου; Παραδεισένια γη με ασφάλεια και ευημερία για όλους

Μιχ 6:8 Καλοσύνη—Ουσιώδης στα Μάτια του Θεού Δεν είναι παράξενο το ότι μια από τις απαιτήσεις του Θεού για τους λάτρεις του είναι το “να αγαπούν την καλοσύνη”!

Μιχ 5:5 Εκπαιδεύστε Άλλους να Επιδιώκουν Προνόμια Υπηρεσίας Οι Γραφές μάς διαβεβαιώνουν ότι ανάμεσα στο λαό του Θεού θα εγερθούν «εφτά ποιμένες, ναι, οχτώ ηγεμόνες»—ο απαιτούμενος αριθμός ικανών αντρών—για να αναλάβουν την ηγεσία στην οργάνωση του Ιεχωβά.

Μιχ 4:4 Καλά Νέα για τους Φτωχούς Ο Λόγος του Θεού λέει: «Θα κάθονται ο καθένας κάτω από το κλήμα του και κάτω από τη συκιά του, και δεν θα υπάρχει κανείς που να τους κάνει να τρέμουν».

Μιχ 3:8 Λαβαίνουμε Δύναμη για να Καταπολεμούμε τον Πειρασμό και την Αποθάρρυνση Η δύναμη που χορηγεί ο Ιεχωβά στους υπηρέτες του μέσω του αγίου πνεύματος δίνει στον καθένα από εμάς την ικανότητα να εκπληρώνουμε τη Χριστιανική μας αφιέρωση και, όποτε είναι απαραίτητο, να αντιστεκόμαστε στις αρνητικές δυνάμεις που ασκούνται πάνω μας.

Μιχ 7:7 Να Είστε Ζηλωτές για την Αληθινή Λατρεία Αντί να νιώθουμε απογοητευμένοι ή αποθαρρυμένοι επειδή η ημέρα του Ιεχωβά φαίνεται να καθυστερεί, πρέπει να είμαστε χαρούμενοι που υπάρχει ακόμη χρόνος ώστε να είμαστε ζηλωτές για την αληθινή λατρεία.

Μιχ 6:8 Μη Συγκρίνετε τον Εαυτό σας με Άλλους Και τι σου ζητάει ο Ιεχωβά σε ανταπόδοση παρά να ασκείς δικαιοσύνη και να αγαπάς τη στοργική καλοσύνη και να είσαι μετριόφρων καθώς περπατάς με τον Θεό σου;»

Μιχ 6:8 Γιατί Πρέπει να Τιμούμε τους Ηλικιωμένους; Ανάμεσα στους υπηρέτες του Ιεχωβά σήμερα, βρίσκουμε εξαιρετικά παραδείγματα πιστών ατόμων που “περπατούν με τον Θεό” επί δεκαετίες.

Μιχ 6:8 Βλέπετε τον Ιεχωβά ως Πατέρα Σας; Μπορείτε να έχετε το υπέροχο προνόμιο να “περπατάτε” με τον Θεό για πάντα.

Μιχ 6:8 Να Καλλιεργείτε Λογικές Προσδοκίες και θα Είστε Χαρούμενοι Το να θυμόμαστε ότι ο Θεός μας δεν είναι ένας αυστηρός επιστάτης θα μας βοηθάει να είμαστε μετριόφρονες σε σχέση με όσα αναμένουμε από τον εαυτό μας, αναγνωρίζοντας τους περιορισμούς μας.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: