ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΝΑΟΥΜ 1–ΑΒΒΑΚΟΥΜ 3

«Να Παραμένετε Πνευματικά Άγρυπνοι και Δραστήριοι»:

Αββ 1:5, 6 Η επικείμενη καταστροφή του Ιούδα από τους Βαβυλωνίους ίσως φαινόταν απίθανο να συμβεί. Ο Ιούδας βρισκόταν υπό την ισχυρή επιρροή της Αιγύπτου. Φυσικά, οι Χαλδαίοι δεν ήταν πιο δυνατοί από την Αίγυπτο. Επίσης, πολλοί Ιουδαίοι ούτε καν διανοούνταν ότι ο Ιεχωβά θα επέτρεπε να καταστραφεί η Ιερουσαλήμ και ο ναός της. Παρ’ όλα αυτά, η προφητεία θα εκπληρωνόταν, και ο Αββακούμ έπρεπε να συνεχίσει να την προσμένει παραμένοντας πνευματικά άγρυπνος και δραστήριος. Τι πείθει εμένα ότι το τέλος αυτού του συστήματος πραγμάτων είναι κοντά; Πώς μπορώ να παραμένω πνευματικά άγρυπνος και δραστήριος;

Αββ 2:1-4—Για να επιζήσουμε από την επικείμενη ημέρα κρίσης του Ιεχωβά, πρέπει να “συνεχίσουμε να την προσμένουμε” (w07 15/11 σ. 10 ¶4-6)

Αββ 2:1. Όπως ο Αββακούμ, έτσι και εμείς πρέπει να παραμένουμε πνευματικά άγρυπνοι και δραστήριοι. Πρέπει επίσης να είμαστε έτοιμοι να ευθυγραμμίσουμε τον τρόπο σκέψης μας με οποιονδήποτε «έλεγχο», ή διόρθωση, μπορεί να λάβουμε.

Αββ 2:3· 3:16. Καθώς προσμένουμε με πίστη την έλευση της ημέρας του Ιεχωβά, ας μη χάνουμε το αίσθημα του επείγοντος.

Αββ 2:4. Για να επιζήσουμε από την επικείμενη ημέρα κρίσης του Ιεχωβά, πρέπει να υπομένουμε με πιστότητα.—Εβραίους 10:36-38.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Να 1:8· 2:6—Πώς υπέστη εξόντωση η Νινευή; (w07 15/11 σ. 9 ¶2)

Ποιες «πύλες των ποταμών» ανοίχτηκαν; Αυτές οι πύλες αναφέρονται στο άνοιγμα των τειχών της Νινευή από τα νερά του ποταμού Τίγρη. Το 632 Π.Κ.Χ., όταν οι συνασπισμένες δυνάμεις των Βαβυλωνίων και των Μήδων ανέβηκαν εναντίον της Νινευή, αυτή δεν ένιωσε ότι απειλείται ιδιαίτερα. Ασφαλής πίσω από τα ψηλά της τείχη, νόμιζε ότι ήταν απόρθητη πόλη. Εντούτοις, ισχυρές βροχοπτώσεις έκαναν τον Τίγρη να υπερχειλίσει. Σύμφωνα με τον ιστορικό Διόδωρο, αυτό είχε ως αποτέλεσμα «να κατακλυστεί ένα μέρος της πόλης και επίσης να καταρρεύσουν τα τείχη σε μεγάλη απόσταση». Οι πύλες του ποταμού ανοίχτηκαν με αυτόν τον τρόπο και, όπως προειπώθηκε, η Νινευή κυριεύτηκε γρήγορα, όπως η φωτιά κατακαίει μια ξερή καλαμιά.—Ναούμ 1:8-10.

Αββ 3:17-19—Αν και μπορεί να περάσουμε κακουχίες πριν από τον Αρμαγεδδώνα και κατά τη διάρκειά του, για ποιο πράγμα μπορούμε να είμαστε πεπεισμένοι; (w07 15/11 σ. 10 ¶11)

Παρότι μπορεί να περάσουμε κακουχίες πριν από τον Αρμαγεδδώνα και κατά τη διάρκειά του, μπορούμε να είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Ιεχωβά θα μας δώσει «σφρίγος» καθώς συνεχίζουμε να τον υπηρετούμε χαρούμενα.

Να 1:9—Τι θα σημάνει για τον Ιούδα η “πλήρης εξόντωση” της Νινευή; Θα σημάνει οριστική ανακούφιση από την Ασσυρία. «Στενοχώρια δεν θα εμφανιστεί δεύτερη φορά». Μιλώντας σαν να μην υπάρχει πια η Νινευή, ο Ναούμ γράφει: «Ορίστε! Πάνω στα βουνά τα πόδια κάποιου που φέρνει καλά νέα, κάποιου που διαγγέλλει ειρήνη. Ιούδα, γιόρτασε τις γιορτές σου».—Ναούμ 1:15.

Να 2:6—Ποιες «πύλες των ποταμών» ανοίχτηκαν; Αυτές οι πύλες αναφέρονται στο άνοιγμα των τειχών της Νινευή από τα νερά του ποταμού Τίγρη. Το 632 Π.Κ.Χ., όταν οι συνασπισμένες δυνάμεις των Βαβυλωνίων και των Μήδων ανέβηκαν εναντίον της Νινευή, αυτή δεν ένιωσε ότι απειλείται ιδιαίτερα. Ασφαλής πίσω από τα ψηλά της τείχη, νόμιζε ότι ήταν απόρθητη πόλη. Εντούτοις, ισχυρές βροχοπτώσεις έκαναν τον Τίγρη να υπερχειλίσει. Σύμφωνα με τον ιστορικό Διόδωρο, αυτό είχε ως αποτέλεσμα «να κατακλυστεί ένα μέρος της πόλης και επίσης να καταρρεύσουν τα τείχη σε μεγάλη απόσταση». Οι πύλες του ποταμού ανοίχτηκαν με αυτόν τον τρόπο και, όπως προειπώθηκε, η Νινευή κυριεύτηκε γρήγορα, όπως η φωτιά κατακαίει μια ξερή καλαμιά.—Ναούμ 1:8-10.

Να 3:4—Με ποια έννοια ήταν η Νινευή σαν πόρνη; Η Νινευή εξαπατούσε έθνη με το να τους υπόσχεται φιλία και βοήθεια αλλά στην πραγματικότητα έφερνε πάνω τους το ζυγό της καταδυνάστευσης. Παραδείγματος χάρη, η Ασσυρία έδωσε κάποια βοήθεια στον Ιουδαίο Βασιλιά Άχαζ για να αντιμετωπίσει εκείνος τη συνωμοσία Συρίας-Ισραήλ. Τελικά, όμως, «ήρθε εναντίον του [Άχαζ] . . . , ο βασιλιάς της Ασσυρίας, και του προξένησε στενοχώρια».—2 Χρονικών 28:20.

Να 1:2-6. Το γεγονός ότι ο Ιεχωβά παίρνει εκδίκηση από τους εχθρούς του, οι οποίοι αρνούνται να του δώσουν αποκλειστική αφοσίωση, δείχνει ότι αυτό ακριβώς αναμένει από τους λάτρεις του—αποκλειστική αφοσίωση.—Έξοδος 20:5.

Να 1:10. Τα ογκώδη τείχη με τους εκατοντάδες πύργους δεν εμπόδισαν την εκπλήρωση του λόγου του Ιεχωβά εναντίον της Νινευή. Οι εχθροί του λαού του Ιεχωβά σήμερα δεν θα καταφέρουν να ξεφύγουν από τις δυσμενείς κρίσεις του Θεού.—Παροιμίες 2:22· Δανιήλ 2:44.

Να 1:7 Να Επωφελείστε Πλήρως από την Ανάγνωση της Γραφής Στο εδάφιο Ναούμ 1:7, διαβάζει χαμηλόφωνα ότι ο Ιεχωβά «γνωρίζει εκείνους που ζητούν καταφύγιο σε αυτόν» και τους προστατεύει σαν «οχυρό στην ημέρα της στενοχώριας». … Κατόπιν διαβάζει χαμηλόφωνα το εδάφιο 15

Να 3:1 Τι Είδους Στάση Προσμονής Εκδηλώνετε; Η Νινευή ήταν γνωστή ως η «πόλη της αιματοχυσίας» λόγω της κτηνώδους βίας και της σκληρότητας που επικρατούσε εκεί, γεγονός το οποίο πιστοποιείται από τους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους. (Ναούμ 3:1) … Μιλώντας για την «πόλη της αιματοχυσίας», ο Ιεχωβά διακήρυξε ότι θα κατέστρεφε την Ασσυρία και θα έκανε τη Νινευή αγριότοπο.

Να 1:9 Μάθετε από την Υπομονή του Ιεχωβά και του Ιησού Ο Ιεχωβά έχει θέσει προθεσμία για τον τερματισμό της πονηρίας, και θα δράσει ακριβώς στον κατάλληλο καιρό

Να 1:7 “Βρείτε Καταφύγιο στο Όνομα του Ιεχωβά” «Γνωρίζει εκείνους που ζητούν καταφύγιο σε αυτόν».

Να 1:9 Μπορεί Κανείς να Αλλάξει Πραγματικά τον Κόσμο; Η στενοχώρια και τα παθήματα που έχει επιτρέψει ο Θεός προσωρινά “δεν θα εμφανιστούν δεύτερη φορά”.

Να 1:7 Να Εμπιστεύεστε Απόλυτα στον Ιεχωβά σε Καιρούς Στενοχώριας Πάνω από όλα, διατηρήστε στενή σχέση με τον Ιεχωβά και την εκκλησία.

Να 1:3 «Να Αναζητάτε τον Ιεχωβά και την Ισχύ Του» Ο προφήτης Ναούμ είπε: «Ο Ιεχωβά είναι μακρόθυμος και μεγαλοδύναμος».

Αββ 1:5, 6—Γιατί μπορεί να φαινόταν απίστευτο στους Ιουδαίους το ότι οι Χαλδαίοι θα εγείρονταν εναντίον της Ιερουσαλήμ; Τον καιρό που άρχισε να προφητεύει ο Αββακούμ, ο Ιούδας είχε περιέλθει υπό την ισχυρή επιρροή της Αιγύπτου. (2 Βασιλέων 23:29, 30, 34) Μολονότι οι Βαβυλώνιοι βρίσκονταν σε ανοδική πορεία, ο στρατός τους δεν είχε νικήσει ακόμη τον Φαραώ Νεχώ. (Ιερεμίας 46:2) Επιπλέον, ο ναός του Ιεχωβά ήταν στην Ιερουσαλήμ, και η Δαβιδική δυναστεία είχε κυβερνήσει από εκεί χωρίς διακοπή. Για τους Ιουδαίους εκείνης της εποχής, η «ενέργεια» του Θεού να επιτρέψει στους Χαλδαίους να καταστρέψουν την Ιερουσαλήμ θα φαινόταν αδιανόητη. Εντούτοις, όσο απίστευτα και αν τους φαίνονταν τα λόγια του Αββακούμ, το όραμα για την καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τους Βαβυλωνίους “εξάπαντος βγήκε αληθινό” το 607 Π.Κ.Χ.—Αββακούμ 2:3.

Αββ 2:5—Ποιος είναι ο «ακμαίος άντρας», και γιατί «δεν θα φτάσει στο στόχο του»; Οι Βαβυλώνιοι, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τη στρατιωτική τους ικανότητα για να κατακτήσουν έθνη, αποτελούσαν έναν σύνθετο “ακμαίο άντρα”. Η εμπειρία της νίκης έκανε αυτόν τον άντρα να μοιάζει με κάποιον που είναι μεθυσμένος από κρασί. Ωστόσο, δεν θα κατάφερνε να συγκεντρώσει προς τον εαυτό του όλα τα έθνη, επειδή ο Ιεχωβά θα χρησιμοποιούσε τους Μήδους και τους Πέρσες για να προκαλέσει την πτώση του. Ο σύγχρονος σύνθετος «άντρας» αποτελείται από πολιτικές δυνάμεις. Και αυτός είναι μεθυσμένος από αυτοπεποίθηση και έπαρση και έχει ακόρεστη όρεξη για επέκταση. Αλλά δεν φτάνει στο στόχο του που είναι να “συγκεντρώσει προς τον εαυτό του όλα τα έθνη”. Μόνο η Βασιλεία του Θεού θα ενώσει την ανθρωπότητα.—Ματθαίος 6:9, 10.

Αββ 1:1-4· 1:12–2:1. Ο Αββακούμ έκανε ειλικρινή ερωτήματα και ο Ιεχωβά τού απάντησε. Ο αληθινός Θεός ακούει τις προσευχές των πιστών υπηρετών του.

Αββ 2:1. Όπως ο Αββακούμ, έτσι και εμείς πρέπει να παραμένουμε πνευματικά άγρυπνοι και δραστήριοι. Πρέπει επίσης να είμαστε έτοιμοι να ευθυγραμμίσουμε τον τρόπο σκέψης μας με οποιονδήποτε «έλεγχο», ή διόρθωση, μπορεί να λάβουμε.

Αββ 2:3· 3:16. Καθώς προσμένουμε με πίστη την έλευση της ημέρας του Ιεχωβά, ας μη χάνουμε το αίσθημα του επείγοντος.

Αββ 2:4. Για να επιζήσουμε από την επικείμενη ημέρα κρίσης του Ιεχωβά, πρέπει να υπομένουμε με πιστότητα.—Εβραίους 10:36-38.

Αββ 2:6, 7, 9, 12, 15, 19. Είναι βέβαιο ότι «αλίμονο» θα πλήξουν το άτομο που είναι άπληστο για ανέντιμο κέρδος, αγαπάει τη βία, διαπράττει ανηθικότητα ή συμμετέχει στην ειδωλολατρία. Πρέπει να φυλαγόμαστε ώστε να αποφεύγουμε τέτοια χαρακτηριστικά και συνήθειες.

Αββ 2:11. Αν εμείς δεν εκθέτουμε την πονηρία αυτού του κόσμου, τότε η «πέτρα θα κραυγάζει λυπητερά». Είναι σημαντικό να συνεχίζουμε να κηρύττουμε το άγγελμα της Βασιλείας θαρραλέα!

Αββ 3:6. Τίποτα δεν θα μπορέσει να εμποδίσει τον Ιεχωβά όταν θα εκτελέσει την κρίση του, ούτε ακόμη και οι ανθρώπινες οργανώσεις που φαίνονται ακλόνητες σαν τα βουνά και τους λόφους.

Αββ 3:13. Έχουμε τη διαβεβαίωση ότι η καταστροφή στον Αρμαγεδδώνα δεν θα γίνει αδιακρίτως. Ο Ιεχωβά θα σώσει τους πιστούς υπηρέτες του.

Αββ 3:17-19. Παρότι μπορεί να περάσουμε κακουχίες πριν από τον Αρμαγεδδώνα και κατά τη διάρκειά του, μπορούμε να είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Ιεχωβά θα μας δώσει «σφρίγος» καθώς συνεχίζουμε να τον υπηρετούμε χαρούμενα.

Αββ. 1:2, 3 Μην Κοιτάζετε «τα Πράγματα που Βρίσκονται Πίσω» Μερικές φορές μπορεί να νιώθουμε σαν τον προφήτη Αββακούμ ο οποίος, εξαιτίας της έλλειψης δικαιοσύνης, κραύγασε προς τον Ιεχωβά μη κατανοώντας γιατί επέτρεπε να συμβαίνουν ορισμένες αδικίες.

Αββ 3:17, 18 Αποδώστε Ευχαριστίες στον Ιεχωβά και θα Ευλογηθείτε Ας είμαστε λοιπόν αποφασισμένοι να έχουμε το ίδιο πνεύμα με τον προφήτη Αββακούμ, ο οποίος είπε: «Αν και η συκιά μπορεί να μην ανθίσει και να μην υπάρχει σοδειά στα κλήματα· το έργο του ελαιόδεντρου μπορεί να αποτύχει και οι αναβαθμίδες να μην παράγουν τροφή· το ποίμνιο μπορεί να είναι αποκομμένο από το μαντρί και να μην υπάρχουν βόδια στους στάβλους· εγώ, όμως, θα αγάλλομαι σε σχέση με τον Ιεχωβά· θα χαίρομαι σε σχέση με τον Θεό της σωτηρίας μου».

Αββ 3:17, 18 Μείνετε στην Προστατευτική Κοιλάδα του Ιεχωβά Πόσο ζωτικό θα είναι στη διάρκεια της μεγάλης θλίψης να διατηρήσουμε την πίστη μας στη σωτήρια δύναμη του Ιεχωβά και να παραμείνουμε στην προστατευτική κοιλάδα του!

Αββ 2:3 «Η Μεγάλη Ημέρα του Ιεχωβά Πλησιάζει» Δεν θα αργήσει».

Αββ 1:13 Ο Σκοπός του Ιεχωβά θα Εκπληρωθεί! Συνεπώς, “δεν μπορεί να ανέχεται την πονηρία”.

Αββ 2:3 «Να Εμπιστεύεσαι στον Ιεχωβά και να Κάνεις το Καλό» Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Ιεχωβά δεν θα επιτρέψει σε αυτόν τον κακό κόσμο να συνεχίσει να υπάρχει ούτε μία μέρα παραπάνω από όσο απαιτεί ο σκοπός του

Αββ 2:3 «Να Στέκεστε Σταθεροί στην Πίστη» Ίσως αρχίσουμε να αμφιβάλλουμε ότι το τέλος είναι όντως κοντά.

Αββ 2:3 Μάθετε από την Υπομονή του Ιεχωβά και του Ιησού Ο Ιεχωβά δεν θα αφήσει αυτό το πονηρό σύστημα να συνεχιστεί παραπάνω από ό,τι θεωρεί απολύτως αναγκαίο σε αρμονία με το σκοπό του.

Αββ 2:3 Λαβαίνουμε Δύναμη για να Καταπολεμούμε τον Πειρασμό και την Αποθάρρυνση Όσοι νιώθουν έτσι, όμως, μπορούν να αντλήσουν ενθάρρυνση από τα λόγια του εδαφίου

Αββ 2:3 Να Είστε Ζηλωτές για την Αληθινή Λατρεία Αντί να νιώθουμε απογοητευμένοι ή αποθαρρυμένοι επειδή η ημέρα του Ιεχωβά φαίνεται να καθυστερεί, πρέπει να είμαστε χαρούμενοι που υπάρχει ακόμη χρόνος ώστε να είμαστε ζηλωτές για την αληθινή λατρεία.

Αββ 1:13 Να Δέχεστε Πάντοτε τη Διαπαιδαγώγηση του Ιεχωβά Ο Ιεχωβά τη γνωρίζει, και δεν αγνοεί την αδικοπραγία

Αββ 1:13 Το να Επιζητούμε τη Δικαιοσύνη θα μας Προστατεύει Επειδή ο Ιεχωβά, ο “δίκαιος Θεός”, ευνοεί το λαό του όταν πράττει τη δικαιοσύνη.

Αββ 1:13 Παρηγοριά για Όσους Υποφέρουν Όπως οι πιστοί άνθρωποι της αρχαιότητας, μπορούμε και εμείς να του ανοίγουμε την καρδιά μας και να του εκφράζουμε τις αμφιβολίες και τις ανησυχίες μας.

Αββ 1:13 Κάντε την Καρδιά σας να Φοβάται τον Ιεχωβά Μολονότι είναι στοργικός και ελεήμων, ο Ιεχωβά δεν ανέχεται την αδικία και την εσκεμμένη αδικοπραγία.

Αββ 3:19 Ο Ιεχωβά Ενδυναμώνει τον Κουρασμένο Το εδάφιο Αββακούμ 3:19 λέει: «Ο Ιεχωβά, ο Υπέρτατος Κύριος, είναι το σφρίγος μου· και θα κάνει τα πόδια μου σαν της ελαφίνας, και πάνω στους υψηλούς τόπους μου θα με κάνει να πατώ»


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: