ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ 17-21

«Να Επιδιώκετε Ειρήνη με τους Άλλους»

Η ειρήνη ανάμεσα στον λαό του Ιεχωβά δεν είναι τυχαία. Όταν δημιουργούνται διαφωνίες, τα αισθήματα ίσως είναι πολύ ισχυρά, αλλά οι συμβουλές του Λόγου του Θεού είναι ακόμα πιο ισχυρές.

Σε δύσκολες καταστάσεις, οι πιστοί Χριστιανοί επιδιώκουν ειρήνη αν . . .

Παρ 19:11 παραμένουν ήρεμοι

Παρ 18:13, 17 βεβαιώνονται ότι έχουν όλα τα στοιχεία πριν απαντήσουν

Παρ 17:9 συγχωρούν με αγάπη την παράβαση

Παρ 19:11—Να παραμένετε ήρεμοι όταν σας προσβάλλουν (w14 1/12 12, 13)

«Η Ενόραση του Ανθρώπου Ασφαλώς Καταστέλλει το Θυμό Του»

Ο προπονητής μιας πανεπιστημιακής ομάδας μπάσκετ απολύεται επειδή δεν συγκρατεί τα νεύρα του.

Ένα παιδί έχει νευρικό ξέσπασμα επειδή δεν γίνεται το δικό του.

Μια μητέρα βάζει τις φωνές στο γιο της για το ακατάστατο δωμάτιό του.

ΟΛΟΙ έχουμε δει άλλους να θυμώνουν, και ασφαλώς και εμείς οι ίδιοι εξοργιζόμαστε κάπου κάπου. Μολονότι ίσως θεωρούμε το θυμό αρνητικό συναίσθημα το οποίο πρέπει να καταπνίγουμε, συχνά πιστεύουμε ότι έχουμε βάσιμους λόγους να αναστατωνόμαστε, ιδίως όταν κάποιος φαίνεται ότι θίγει το αίσθημά μας περί δικαίου. Μάλιστα, ο Αμερικανικός Ψυχολογικός Σύλλογος σε κάποιο άρθρο του αφήνει να εννοηθεί ότι «ο θυμός είναι ένα εντελώς φυσιολογικό, κατά κανόνα υγιές, ανθρώπινο συναίσθημα».

Μια τέτοια άποψη μπορεί να φαίνεται λογική, αν λάβουμε υπόψη ότι ο Χριστιανός απόστολος Παύλος αναγνώρισε υπό θεϊκή έμπνευση πως ίσως κάποιες φορές θυμώνουμε, λέγοντας: «Να οργίζεστε και εντούτοις να μην αμαρτάνετε· ο ήλιος ας μη δύει βρίσκοντάς σας σε κατάσταση θυμού». (Εφεσίους 4:26) Με βάση τα παραπάνω, πρέπει άραγε να αφήνουμε το θυμό μας να ξεσπάει ή να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον ελέγχουμε;

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΩΝΕΤΕ;

Όταν ο Παύλος έδωσε τη συμβουλή για το θυμό, προφανώς είχε κατά νου τα λόγια του ψαλμωδού ο οποίος έγραψε: «Να ταράζεστε, αλλά να μην αμαρτάνετε». (Ψαλμός 4:4) Πού αποσκοπούσε, όμως, η θεόπνευστη νουθεσία του; Ο ίδιος εξήγησε στη συνέχεια: «Κάθε μοχθηρή πικρία και θυμός και οργή και κραυγή και υβριστικά λόγια ας αφαιρεθούν από εσάς μαζί με κάθε κακία». (Εφεσίους 4:31) Ο Παύλος στην ουσία παρότρυνε τους Χριστιανούς να μην αφήνουν το θυμό τους να ξεσπάει. Είναι ενδιαφέρον ότι το άρθρο του Αμερικανικού Ψυχολογικού Συλλόγου αναφέρει στη συνέχεια: «Σύμφωνα με έρευνες, όταν ξεσπάτε ανεξέλεγκτα λόγω θυμού, τόσο ο θυμός όσο και η επιθετικότητα κλιμακώνονται, πράγμα που δεν σας βοηθάει . . . να λύσετε το πρόβλημα».

Πώς θα “αφαιρέσουμε”, λοιπόν, το θυμό και όλες τις άσχημες συνέπειές του; Ο σοφός Βασιλιάς Σολομών του αρχαίου Ισραήλ έγραψε: «Η ενόραση του ανθρώπου ασφαλώς καταστέλλει το θυμό του, και είναι ωραίο το να παραβλέπει την παράβαση». (Παροιμίες 19:11) Πώς μας βοηθάει «η ενόραση» όταν κυριευόμαστε από οργή;

ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΕΙ Η ΕΝΟΡΑΣΗ ΤΟ ΘΥΜΟ

Ενόραση είναι η ικανότητα που έχει κάποιος να βλέπει μια κατάσταση σε βάθος. Του επιτρέπει να διακρίνει κάτω από την επιφάνεια. Πώς βοηθάει αυτό όταν μας προσβάλλουν ή μας προκαλούν;

Όταν βλέπουμε κάποια αδικία, ίσως αγανακτούμε δικαίως. Ωστόσο, αν ενδώσουμε στα αισθήματά μας και αντιδράσουμε βίαια, ίσως κάνουμε κακό στον εαυτό μας ή σε κάποιον άλλον. Όπως η ανεξέλεγκτη φωτιά μπορεί να κάψει ένα σπίτι, έτσι και η έξαψη του θυμού είναι πιθανόν να καταστρέψει τη φήμη μας, καθώς και τη σχέση μας με τους άλλους, ακόμη δε και με τον Θεό. Όταν, λοιπόν, μας κυριεύει ο θυμός, πρέπει να προσπαθούμε να δούμε την κατάσταση με πιο διεισδυτική ματιά. Αν έχουμε πληρέστερη εικόνα των όσων συμβαίνουν, ασφαλώς θα μας είναι πιο εύκολο να ελέγχουμε τα αισθήματά μας.

Ο πατέρας του Σολομώντα, ο Βασιλιάς Δαβίδ, απέφυγε την τελευταία στιγμή την ενοχή αίματος στην περίπτωση του Νάβαλ, επειδή βοηθήθηκε να δει την κατάσταση σε βάθος. Ο Δαβίδ και οι άντρες του προστάτευαν τα πρόβατα του Νάβαλ στην έρημο του Ιούδα. Όταν έφτασε ο καιρός της κουράς των ποιμνίων, ο Δαβίδ ζήτησε από τον Νάβαλ μερικές προμήθειες. Εκείνος, όμως, του απάντησε: «Θα πάρω . . . εγώ το ψωμί μου και το νερό μου και τα σφαχτά που έσφαξα για τους κουρευτές μου και θα τα δώσω σε ανθρώπους για τους οποίους δεν ξέρω καν από πού είναι;» Τι προσβολή! Όταν ο Δαβίδ άκουσε αυτά τα λόγια, ξεκίνησε με 400 άντρες του για να αφανίσει τον Νάβαλ και το σπιτικό του.—1 Σαμουήλ 25:4-13.

Η σύζυγος του Νάβαλ, η Αβιγαία, πληροφορήθηκε το περιστατικό και πήγε να βρει τον Δαβίδ. Μόλις συνάντησε αυτόν και τους άντρες του, έπεσε στα πόδια του και είπε: «Ας μιλήσει, σε παρακαλώ, η δούλη σου σε εσένα, και άκουσε τα λόγια της δούλης σου». Κατόπιν, εξήγησε στον Δαβίδ πόσο ασύνετος ήταν ο Νάβαλ και του επισήμανε ότι θα το μετάνιωνε αν έπαιρνε εκδίκηση και έχυνε αίμα.—1 Σαμουήλ 25:24-31.

Πώς συνέβαλαν τα λόγια της Αβιγαίας στο να ηρεμήσουν τα πράγματα προσφέροντας ενόραση στον Δαβίδ; Ο Δαβίδ αντιλήφθηκε πρώτον ότι ο Νάβαλ ήταν ασύνετος εκ φύσεως και δεύτερον ότι, αν έπαιρνε εκδίκηση για τον εαυτό του, θα γινόταν ένοχος αίματος. Όπως ο Δαβίδ, έτσι και εσείς ίσως γίνετε έξω φρενών με κάτι. Τι πρέπει να κάνετε; «Σταματήστε, πάρτε βαθιά ανάσα και μετρήστε ως το 10», συνιστά ένα άρθρο της Κλινικής Μάγιο σχετικά με τη διαχείριση του θυμού. Ναι, σταματήστε και σκεφτείτε ποια είναι η αιτία του προβλήματος και ποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό που σκοπεύετε να κάνετε. Αφήστε την ενόραση να καταστείλει το θυμό σας ή ακόμη και να τον εξαφανίσει.—1 Σαμουήλ 25:32-35.

Παρόμοια, πολλοί σήμερα έχουν βοηθηθεί να ελέγχουν το θυμό τους. Ο Σεμπάστιαν, ο οποίος στα 23 του βρισκόταν σε μια φυλακή στην Πολωνία, εξήγησε πώς έμαθε να ελέγχει το θυμό και τα έντονα αισθήματά του μελετώντας την Αγία Γραφή. «Στην αρχή σκέφτομαι το πρόβλημα», είπε. «Μετά προσπαθώ να εφαρμόσω τις συμβουλές της Γραφής. Διαπίστωσα ότι η Γραφή είναι ο καλύτερος οδηγός».

Ο Σετσουό, ο οποίος ουσιαστικά εφάρμοσε την ίδια τακτική, είπε: «Όταν κάποιοι με εκνεύριζαν στη δουλειά, τους έβαζα τις φωνές. Τώρα που έχω μελετήσει τη Γραφή, αντί να βάζω τις φωνές, αναρωτιέμαι: “Ποιος φταίει τελικά; Εγώ δεν προκαλώ το πρόβλημα;”» Με τη βοήθεια τέτοιων ερωτήσεων, κατέστελλε το θυμό του και κατάφερνε να χαλιναγωγεί τα έντονα αισθήματα που κυρίευαν την καρδιά του.

Τα αισθήματα θυμού ίσως είναι πολύ ισχυρά, αλλά οι συμβουλές του Λόγου του Θεού είναι ακόμη πιο ισχυρές. Εφαρμόζοντας τις σοφές συμβουλές της Γραφής και προσευχόμενοι για τη βοήθεια του Θεού, θα αφήνετε και εσείς την ενόραση να καταστέλλει, ή να ελέγχει, το θυμό σας.

Παρ 18:13, 17· 21:13—Να βεβαιώνεστε ότι έχετε όλα τα στοιχεία (w11 15/8 σ. 30 ¶11-14)

11. Τι πρέπει να προσέξει ένας πρεσβύτερος αν ένας Χριστιανός ή μια Χριστιανή θέλει να του μιλήσει για κάποια διένεξη με έναν ομόπιστο;

11 Τι μπορεί να γίνει αν ένας Χριστιανός ή μια Χριστιανή θέλει να μιλήσει σε έναν πρεσβύτερο για το πρόβλημα που έχει με κάποιον συγγενή ή με άλλον ομόπιστο; Το εδάφιο Παροιμίες 21:13 δηλώνει: «Όποιος φράζει το αφτί του στην παραπονετική κραυγή του ασήμαντου, θα φωνάξει και αυτός και δεν θα του δοθεί απάντηση». Ο πρεσβύτερος δεν πρέπει βεβαίως να «φράζει το αφτί του». Ωστόσο, μια άλλη παροιμία προειδοποιεί: «Όποιος στη δίκη του μιλάει πρώτος, φαίνεται να ’χει δίκιο· μα έρχεται ο αντίδικός του και τα λεγόμενά του τα αντικρούει». (Παρ. 18:17, Η Αγία Γραφή, Μετάφραση από τα Πρωτότυπα Κείμενα) Ο πρεσβύτερος πρέπει να ακούσει με καλοσύνη, αλλά χρειάζεται να προσέξει να μην πάρει το μέρος του ατόμου που αναφέρει το πρόβλημα. Αφού ακούσει το ζήτημα, πιθανότατα θα ρωτήσει αν το άτομο που θεωρεί ότι αδικήθηκε έχει μιλήσει σε εκείνον που προκάλεσε την αναστάτωση. Ο πρεσβύτερος μπορεί επίσης να ανασκοπήσει τα Γραφικά βήματα που θα μπορούσε να κάνει αυτό το άτομο για να επιδιώξει την ειρήνη.

12. Αναφέρετε παραδείγματα τα οποία δείχνουν τον κίνδυνο που υπάρχει αν ενεργήσει κάποιος βιαστικά αφού ακούσει ένα παράπονο.

12 Τρία Γραφικά παραδείγματα υπογραμμίζουν τον κίνδυνο που υπάρχει αν ενεργήσει κάποιος βιαστικά αφού ακούσει τη μία μόνο πλευρά. Ο Πετεφρής πίστεψε την ιστορία της συζύγου του για τη δήθεν απόπειρα βιασμού της από τον Ιωσήφ. Με αδικαιολόγητο θυμό, ο Πετεφρής διέταξε να ρίξουν τον Ιωσήφ στη φυλακή. (Γέν. 39:19, 20) Ο Βασιλιάς Δαβίδ πίστεψε τον Ζιβά, ο οποίος είπε ότι ο κύριός του, ο Μεφιβοσθέ, είχε ταχθεί με τους εχθρούς του Δαβίδ. «Ορίστε! Δικό σου είναι ό,τι ανήκει στον Μεφιβοσθέ», βιάστηκε να πει ο Δαβίδ. (2 Σαμ. 16:4· 19:25-27) Ο Βασιλιάς Αρταξέρξης έλαβε μια αναφορά ότι οι Ιουδαίοι ανοικοδομούσαν τα τείχη της Ιερουσαλήμ και ότι ήταν έτοιμοι να στασιάσουν ενάντια στην Περσική Αυτοκρατορία. Ο βασιλιάς πίστεψε την ψευδή αναφορά και διέταξε να σταματήσει κάθε οικοδομική δραστηριότητα στην Ιερουσαλήμ. Ως αποτέλεσμα, οι Ιουδαίοι διέκοψαν τις εργασίες στο ναό του Θεού. (Έσδρ. 4:11-13, 23, 24) Ενεργώντας σοφά, οι Χριστιανοί πρεσβύτεροι ακολουθούν τη συμβουλή που έδωσε ο Παύλος στον Τιμόθεο να αποφεύγει τις βεβιασμένες κρίσεις.—Διαβάστε 1 Τιμόθεο 5:21.

13, 14. (α) Ποιους περιορισμούς έχουμε όλοι μας αναφορικά με τις διενέξεις των άλλων; (β) Ποια βοήθεια έχουν οι πρεσβύτεροι προκειμένου να εκφέρουν σωστή κρίση για κάποιον ομόπιστό τους;

13 Ακόμη και όταν φαίνεται ότι έχουν έρθει στο φως οι απόψεις και των δύο πλευρών, είναι σημαντικό να συνειδητοποιούμε ότι, «αν κανείς νομίζει ότι έχει αποκτήσει γνώση για κάτι, δεν το γνωρίζει ακόμη όπως πρέπει να το γνωρίζει». (1 Κορ. 8:2) Γνωρίζουμε πράγματι όλες τις λεπτομέρειες που οδήγησαν στη διένεξη; Μπορούμε να καταλάβουμε πλήρως το υπόβαθρο των ατόμων που περιλαμβάνονται; Όταν οι πρεσβύτεροι καλούνται να κρίνουν, πόσο ζωτικό είναι να μην αφήσουν τον εαυτό τους να εξαπατηθεί από ψέματα, τεχνάσματα ή διαδόσεις! Ο Ιησούς Χριστός, ο Κριτής τον οποίο έχει διορίσει ο Θεός, κρίνει με δικαιοσύνη. “Δεν κρίνει με βάση αυτό που βλέπουν τα μάτια του ούτε παρέχει έλεγχο σύμφωνα με αυτό που ακούν τα αφτιά του και μόνο”. (Ησ. 11:3, 4) Απεναντίας, ο Ιησούς καθοδηγείται από το πνεύμα του Ιεχωβά. Οι Χριστιανοί πρεσβύτεροι έχουν και αυτοί το πλεονέκτημα της καθοδηγίας από το άγιο πνεύμα του Θεού.

14 Προτού εκφέρουν κρίση για κάποιον ομόπιστό τους, οι πρεσβύτεροι χρειάζεται να προσευχηθούν για τη βοήθεια του πνεύματος του Ιεχωβά και να βασιστούν στην καθοδηγία του πνεύματος, ανατρέχοντας στο Λόγο του Θεού και στα έντυπα που εκδίδει η τάξη του πιστού και φρόνιμου δούλου.—Ματθ. 24:45.

Παρ 17:9—Να συγχωρείτε με αγάπη την παράβαση (w11 15/8 σ. 31 ¶17)

Πώς μπορούν να συμβάλλουν όλοι οι Χριστιανοί στην επιδίωξη της ειρήνης; Οι περισσότερες διενέξεις μεταξύ αδελφών δεν αφορούν σοβαρές αδικοπραγίες που απαιτούν δικαστική ενέργεια. Πόσο καλό είναι, λοιπόν, να καλύπτουμε με αγάπη τα λάθη των άλλων! «Όποιος καλύπτει παράβαση επιζητεί αγάπη», λέει ο Λόγος του Θεού, «και αυτός που εξακολουθεί να μιλάει για κάποιο ζήτημα χωρίζει εκείνους που έχουν οικειότητα μεταξύ τους». (Παρ. 17:9) Η εφαρμογή αυτών των λόγων θα μας βοηθήσει όλους να διατηρούμε την ειρήνη μέσα στην εκκλησία αλλά και μια καλή σχέση με τον Ιεχωβά.—Ματθ. 6:14, 15.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Παρ 17:5—Ποιος είναι ένας λόγος για τον οποίο πρέπει να διαλέγουμε σοφά την ψυχαγωγία μας; (w10 15/11 σ. 6 ¶17· w10 15/11 σ. 31 ¶15)

Ποιες ερωτήσεις θα μπορούσατε να κάνετε στον εαυτό σας όταν επιλέγετε ψυχαγωγία; Για να παραμένετε όσιοι στον Θεό όταν είστε μόνοι σας, πρέπει να αναπτύξετε “τις δυνάμεις της αντίληψής σας . . . ώστε να διακρίνετε και το ορθό και το εσφαλμένο” και έπειτα να τις εκπαιδεύσετε «μέσω χρήσης», ενεργώντας σύμφωνα με αυτό που γνωρίζετε ότι είναι σωστό. (Εβρ. 5:14) Για παράδειγμα, όταν διαλέγετε τι μουσική θα ακούσετε, ποιες ταινίες θα δείτε ή ποιες ιστοσελίδες θα επισκεφτείτε στο Ιντερνέτ, οι ακόλουθες ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να διαλέξετε το σωστό και να αποφύγετε το εσφαλμένο: “Θα με παρακινήσει αυτό που βλέπω ή ακούω να είμαι τρυφερά συμπονετικός ή μήπως θα με κάνει να χαίρομαι «με τη συμφορά του άλλου»;” (Παρ. 17:5) “Θα με βοηθήσει να «αγαπώ το καλό» ή θα με κάνει να δυσκολεύομαι να «μισώ το κακό»;” (Αμώς 5:15) Αυτά που κάνετε όταν είστε μόνοι σας αποκαλύπτουν ποιες αξίες θεωρείτε πραγματικά πολύτιμες.—Λουκ. 6:45.

Γιατί είναι εσφαλμένο να χαιρόμαστε όταν βρίσκει συμφορά κάποιον που μας μισεί; Ως ευθύς άνθρωπος, ο Ιώβ ποτέ δεν χαιρόταν όταν κάποια συμφορά έβρισκε εκείνους που τον μισούσαν. Μια μεταγενέστερη παροιμία προειδοποιεί: «Όταν πέφτει ο εχθρός σου, μη χαίρεσαι· και όταν σκοντάφτει, ας μην ευφραίνεται η καρδιά σου, για να μην το δει ο Ιεχωβά και φανεί κακό στα μάτια του και απομακρύνει το θυμό του από εκείνον». (Παρ. 24:17, 18) Εφόσον ο Ιεχωβά μπορεί να διαβάσει την καρδιά, γνωρίζει αν χαιρόμαστε κρυφά για τη συμφορά κάποιου άλλου και ασφαλώς δεν επιδοκιμάζει μια τέτοια στάση. (Παρ. 17:5) Αυτό μπορεί να κάνει τον Θεό να μας αντιμετωπίσει με ανάλογο τρόπο, διότι εκείνος λέει: «Η εκδίκηση είναι δική μου, και η ανταπόδοση».—Δευτ. 32:35.

Παρ 20:25—Πώς εφαρμόζεται αυτή η αρχή στη στενή γνωριμία και στον γάμο; (w09 15/5 σ. 15, 16 ¶12, 13)

Γιατί πρέπει ο Χριστιανός που σκέφτεται το γάμο να εφαρμόσει την αρχή η οποία βρίσκεται στο εδάφιο Παροιμίες 20:25; Μερικοί νεαροί ενήλικοι έχουν σπεύσει να παντρευτούν, πιστεύοντας ότι αυτό αποτελεί τη λύση για τη δυστυχία, τη μοναξιά, την πλήξη και τα προβλήματα που έχουν στο σπίτι. Εντούτοις, η ανταλλαγή γαμήλιων υποσχέσεων είναι σοβαρό ζήτημα. Μερικοί στους Βιβλικούς χρόνους έδιναν απερίσκεπτα ιερές, άγιες υποσχέσεις, ή αλλιώς ευχές, χωρίς να αναλύουν προσεκτικά τι περιλαμβανόταν. (Διαβάστε Παροιμίες 20:25) Μερικές φορές, οι νεαροί ενήλικοι δεν σκέφτονται σοβαρά τις απαιτήσεις που έχει ο γάμος. Αργότερα, διαπιστώνουν ότι περιλαμβάνονται πολύ περισσότερα από όσα νόμιζαν.

Ποια ερωτήματα πρέπει να εξετάσουν όσοι σκέφτονται να αρχίσουν στενή γνωριμία, και ποιες ωφέλιμες συμβουλές έχουν στη διάθεσή τους; Γι’ αυτό, προτού αρχίσεις στενή γνωριμία, αναρωτήσου: “Γιατί θέλω να παντρευτώ; Τι προσδοκίες έχω; Είναι αυτό το κατάλληλο άτομο για εμένα; Τι μπορώ να συνεισφέρω εγώ σε έναν γάμο;” Για να σε βοηθήσει να εξετάσεις το ζήτημα με ενόραση, «ο πιστός και φρόνιμος δούλος» έχει δημοσιεύσει πολύ συγκεκριμένα άρθρα.* (Ματθ. 24:45-47) Να βλέπεις αυτή την ύλη ως συμβουλές που σου δίνει ο Ιεχωβά. Να αξιολογείς προσεκτικά όσα αναφέρονται εκεί και να τα εφαρμόζεις. Μην επιτρέψεις ποτέ στον εαυτό σου να γίνει «σαν το άλογο ή το μουλάρι, που δεν έχουν κατανόηση». (Ψαλμ. 32:8, 9) Να γίνεις πλήρως αναπτυγμένο άτομο όσον αφορά την κατανόηση των απαιτήσεων που έχει ο γάμος. Αν πιστεύεις ότι είσαι έτοιμος να αρχίσεις στενή γνωριμία, να θυμάσαι πάντοτε να είσαι «παράδειγμα . . . σε αγνότητα».—1 Τιμ. 4:12.

Παρ 18:19—Πώς «ο αδελφός σε βάρος του οποίου έγινε παράβαση υποχωρεί δυσκολότερα από ισχυρή πόλη»; Όπως μια ισχυρή πόλη που βρίσκεται υπό πολιορκία, έτσι και ένα τέτοιο άτομο μπορεί να αρνείται πεισματικά να κάνει παραχωρήσεις. Οι φιλονικίες μεταξύ του ίδιου και του παραβάτη μπορούν εύκολα να αποτελέσουν φραγμό όπως η «αμπάρα πυργωτής κατοικίας».

Παρ 17:24. Ανόμοια με τον «άφρονα», του οποίου τα μάτια και η διάνοια περιπλανιούνται αντί να προσηλώνονται σε σπουδαία ζητήματα, εμείς πρέπει να επιζητούμε κατανόηση ώστε να μπορούμε να ενεργούμε με σοφία.

Παρ 17:27 Ωστόσο, διάκριση δεν σημαίνει να μην εκφραζόμαστε ποτέ

Παρ 18:21 Ναι, όσο απλό και αν ακούγεται, ο τρόπος με τον οποίο μιλάτε στο σύντροφό σας έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει τη σχέση σας ή να την αναζωογονήσει.

Παρ 18:1 Από την άλλη πλευρά, το άτομο που αισθάνεται μοναξιά πρέπει να καταλάβει ότι είναι ένδειξη πρακτικής σοφίας το να μη ζητάει επανειλημμένα συμβουλή ή παρηγοριά από κάποιο άτομο του αντίθετου φύλου

Παρ 18:1 Να συζητάτε εποικοδομητικά πράγματα με τους φίλους σας επειδή, αν παραπονιέστε συνέχεια για τον πρώην σύντροφό σας, έστω και με το δίκιο σας, ίσως τους κάνετε να σας αποφεύγουν.

Παρ 19:22 Η στοργική καλοσύνη πρέπει να είναι φανερή στην ομιλία όλων των αληθινών λάτρεων.

Παρ 18:10 Αυτό το εδάφιο αποκαλύπτει μια βασική αλήθεια σχετικά με το τρυφερό ενδιαφέρον του Ιεχωβά για τα πλάσματά του.

Παρ 17:17 Ο Λόγος του Θεού παρακινεί όλους όσους είναι μέλη της εκκλησίας να τιμούν και να αγαπούν ο ένας τον άλλον.

Παρ 17:17 Τα λόγια αυτά προφανώς περιγράφουν ένα είδος φιλίας βαθύτερο από τις φιλίες που δημιουργούσες παλιά στην παιδική χαρά!

Παρ 17:17 Η συναναστροφή με Χριστιανικές οικογένειες μπορεί να σου προμηθεύσει ένα υγιές πρότυπο οικογενειακής ζωής, το οποίο θα εξουδετερώσει το αλλοιωμένο πρότυπο που παρατηρείς στο σπίτι.

Παρ 20:1,4 Επομένως, μια αληθινή πράξη ελέους, ως ανταπόκριση, συνδυάζει τρυφερά αισθήματα συμπόνιας με ορθή λογίκευση.

Παρ 21:21 Ναι, αν επιδιώκουμε να δείχνουμε στοργική καλοσύνη, αυτό θα μας καθιστά αγαπητούς στον Θεό και έτσι θα έχουμε την προοπτική να απολαύσουμε μελλοντικές ευλογίες, περιλαμβανομένης της αιώνιας ζωής.

Παρ 18:11 Συνεπώς, η ισχυρή πίστη στη στοργική φροντίδα του Ιεχωβά μπορεί να σας βοηθάει να τα βγάζετε πέρα με τέτοιου είδους ανησυχία ή να την αποφεύγετε.

Παρ 18:21 Φυσικά, δεν σταματάμε να μιλάμε επειδή φοβόμαστε ότι μπορεί να πούμε κάτι επιβλαβές, όπως δεν παύουμε να χρησιμοποιούμε τη φωτιά επειδή φοβόμαστε τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει.

Παρ 18:17 Θα σας είναι πιο εύκολο να ζητάτε συγνώμη αν έχετε ρεαλιστική άποψη για τον εαυτό σας και τα ελαττώματά σας.

Παρ 20:29 Ένα νεαρό άτομο που χρησιμοποιεί τα ταλέντα και τις δυνάμεις του για να υπηρετεί τον Ιεχωβά μπορεί να πετύχει πνευματικούς στόχους και να έχει πραγματική ευτυχία

Παρ 20:5 Η διάκριση και η ενόραση είναι ιδιαίτερα αναγκαίες για να “ανασύρετε” τις σκέψεις των παιδιών σας σε ευαίσθητα θέματα.

Παρ 17:3· 21:2 Και αυτό που βρίσκει μέσα στην καρδιά μας επηρεάζει καθοριστικά τη σχέση μας μαζί του καθώς και το μέλλον μας.

Παρ 19:11 Η ενόραση μας βοηθάει να βλέπουμε πέρα από τα προφανή, να διακρίνουμε γιατί κάποιοι μιλούν ή ενεργούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο

Παρ 17:17 Αν, για να εντυπωσιάσεις τους άλλους, συμμετέχεις σε άσοφες πράξεις, στο τέλος θα νιώθεις ότι έχεις πέσει χαμηλά και ότι σε έχουν χρησιμοποιήσει.

Παρ 18:13 Αλλά τα λόγια που επιλέγετε και ο τόνος με τον οποίο μιλάτε είτε θα κατεδαφίσουν είτε θα οικοδομήσουν το γάμο σας.

Παρ 18:11 Όλοι οι υπηρέτες του Ιεχωβά ωφελούνται αν υπενθυμίζουν στον εαυτό τους την ισορροπημένη άποψη για τα υλικά πράγματα που εκφράζεται στο Λόγο του.

Παρ 21:21 Πράγματι, το να επιζητούμε πρώτα τη δικαιοσύνη του Θεού έχει ως αποτέλεσμα μια αρμονική σχέση με τον Ιεχωβά, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στη σωτηρία μας

Παρ 21:5 Οποιεσδήποτε τέτοιες μεγάλες αλλαγές στη ζωή πρέπει να αναβάλλονται μέχρις ότου καταλαγιάσουν τα συναισθήματά σας.

Παρ 21:2 Κατά συνέπεια, αν και δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να θέλεις να έχεις ωραία εμφάνιση, πολύ πιο σημαντική από την εμφάνισή σου είναι η προσωπικότητά σου.

Παρ 17:3· 21:2 Γι’ αυτό, αφού κάνουμε έρευνα με προσευχή σχετικά με κάποιο ιατρικό προϊόν ή διαδικασία, πρέπει να ακούμε τη Γραφικά εκπαιδευμένη συνείδησή μας.

Παρ 17:3· 21:2 Ναι, έχει την ικανότητα να αξιολογεί τον τρόπο σκέψης μας, τα κίνητρά μας και τις ενδόμυχες επιθυμίες μας.

Παρ 21:19 Αν είστε η σύζυγος σε έναν τέτοιον γάμο, αναρωτηθείτε: “Μήπως η διάθεσή μου δυσκολεύει το σύζυγό μου να βρίσκεται κοντά μου;”

Παρ 17:17 Όντως, η ηθική ακεραιότητα έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από τα υλικά πλούτη.

Παρ 17:22 Τα αισθήματα αποθάρρυνσης μπορούν να απομυζήσουν τη δύναμή μας, κάνοντάς μας να νιώθουμε αδύναμοι και ευάλωτοι χωρίς καμιά επιθυμία να αλλάξουμε ή να ζητήσουμε βοήθεια.

Παρ 18:13 Όταν ανακύπτει μια διαφωνία, τότε εσείς και ο σύντροφός σας χρειάζεται να συζητήσετε το ζήτημα και να ακούσετε ειλικρινά ο ένας τον άλλον.

Παρ 17:17 Όταν δημιουργούνται δε παρεξηγήσεις μεταξύ αληθινών φίλων, αυτοί συμφιλιώνονται γρήγορα και συγχωρούν ο ένας τον άλλον.

Παρ 18:15 Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία κάποιος μπορεί να αποκτήσει γνώση, αλλά η ακριβής γνώση που συνδέεται με τον Ιεχωβά Θεό και την πολιτεία του έχει μέγιστη σπουδαιότητα.

Παρ 21:23 Στο βαθμό που καταφέρνουμε να χαλιναγωγούμε τη γλώσσα μας, βοηθάμε τόσο τον εαυτό μας όσο και εκείνους που μας ακούνε.*

Παρ 20:5 Πάνω από όλα, ποτέ μην αφήνετε τη στάση των άλλων να σας εμποδίζει να μιλάτε για τα πράγματα που αγγίζουν την καρδιά σας.

Παρ 18:12· 19:20 Επομένως, αν εμείς “κάνουμε κάποιο εσφαλμένο βήμα προτού το αντιληφθούμε” και λάβουμε την αναγκαία συμβουλή από το Λόγο του Θεού, ας μιμηθούμε την ωριμότητα, την πνευματική διάκριση και την ταπεινοφροσύνη του Βαρούχ.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: