ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ 27-31

«Η Αγία Γραφή Περιγράφει την Άξια Σύζυγο»

Παρ 31 Το 31ο κεφάλαιο των Παροιμιών περιέχει ένα βαρυσήμαντο άγγελμα για τον Βασιλιά Λεμουήλ από τη μητέρα του. Οι σοφές συμβουλές της τον δίδαξαν τι να αναζητάει σε μια άξια σύζυγο. Η άξια σύζυγος είναι αξιόπιστη

Παρ 31:10-12 Συμβάλλει με αξιόλογες εισηγήσεις στις οικογενειακές αποφάσεις παραμένοντας υποτακτική Ο σύζυγός της είναι σίγουρος ότι εκείνη παίρνει σοφές αποφάσεις, και δεν απαιτεί από τη σύζυγό του να ζητάει τη συγκατάθεσή του σε κάθε ζήτημα Η άξια σύζυγος είναι φιλόπονη

Παρ 31:13-27 Μαθαίνει να κάνει οικονομία και να ζει λιτά ώστε τα μέλη της οικογένειάς της να είναι καλοντυμένα, ευπαρουσίαστα και να τρέφονται καλά Εργάζεται σκληρά και είναι άγρυπνη για το σπιτικό της μέρα νύχτα Η άξια σύζυγος είναι πνευματικό άτομο

Παρ 31:30 Φοβάται τον Θεό και καλλιεργεί προσωπική σχέση μαζί του

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ; Το κόκκινο κοράλλι θεωρούνταν εξαιρετικά πολύτιμο στους Βιβλικούς χρόνους. Ήταν όμορφο και σπάνιο, καθώς επίσης δύσκολο να το αποκτήσει κανείς. Βρισκόταν στη Μεσόγειο και στην Ερυθρά θάλασσα, και ήταν σημαντικό εμπορικό προϊόν. Η Αγία Γραφή δείχνει την αξία του κοραλλιού αναφερόμενη σε αυτό σχεδόν σαν να πρόκειται για χρυσάφι, ασήμι και ζαφείρια. Ο Λόγος του Θεού λέει ότι η άξια σύζυγος «αξίζει πολύ περισσότερο από τα κοράλλια».—Παρ 31:10.

Παρ 31:10-12—Είναι αξιόπιστη (w15 15/1 σ. 20 ¶10· w00 1/2 σ. 31 ¶2· it-2 σ. 1052 ¶4)

Γιατί είναι σημαντική η υποταγή που ωθείται από αγάπη; Η σύζυγος έχει αξιότιμη θέση ως «σύντροφος» του συζύγου της. (Μαλ. 2:14) Συμβάλλει με πολύτιμο τρόπο στη λήψη των οικογενειακών αποφάσεων εκφράζοντας με σεβασμό τις σκέψεις και τα αισθήματά της ενώ παράλληλα παραμένει υποτακτική. Ο σοφός σύζυγος ακούει προσεκτικά τα λόγια της γυναίκας του. (Παρ. 31:10-31) Από την άλλη πλευρά, η υποταγή που ωθείται από αγάπη φέρνει χαρά, ειρήνη και αρμονία στην οικογένεια, κάνοντας και τους δύο να νιώθουν ικανοποιημένοι επειδή γνωρίζουν ότι ευαρεστούν τον Θεό.—Εφεσ. 5:22.

Οι Σοφές Συμβουλές μιας Μητέρας Σχετικά με την άξια σύζυγο, ειπώθηκε στον Λεμουήλ: «Σε αυτήν έχει θέσει εμπιστοσύνη η καρδιά του ιδιοκτήτη της». (Εδάφιο 11) Με άλλα λόγια, αυτός δεν πρέπει να απαιτεί από τη σύζυγό του να ζητάει τη συγκατάθεσή του σε κάθε ζήτημα. Βεβαίως, οι γαμήλιοι σύντροφοι θα πρέπει να συμβουλεύονται ο ένας τον άλλον προτού πάρουν σημαντικές αποφάσεις, όπως όταν περιλαμβάνονται δαπανηρές αγορές ή η ανατροφή των παιδιών τους. Η επικοινωνία σε αυτούς τους τομείς συμβάλλει στη δημιουργία ενός στενού δεσμού ανάμεσά τους.

Περιγραφή της Καλής Συζύγου. Η ευτυχία και οι δραστηριότητες της πιστής συζύγου περιγράφονται στο 31ο κεφάλαιο των Παροιμιών. Αναφέρεται ότι για το σύζυγό της εκείνη αξίζει περισσότερο από τα κοράλλια. Μπορεί να της έχει εμπιστοσύνη. Είναι εργατική—υφαίνει, φτιάχνει ρούχα για την οικογένειά της, φροντίζει να αγοράζει ό,τι χρειάζεται το σπιτικό, εργάζεται στο αμπέλι, διαχειρίζεται το σπιτικό με τους υπηρέτες, βοηθάει όσους έχουν ανάγκη, ντύνει ωραία την οικογένειά της, συνεισφέρει μάλιστα και κάποιο εισόδημα με τα έργα των χεριών της, προνοεί για την οικογένειά της όσον αφορά μελλοντικές έκτακτες καταστάσεις, εκφράζεται με σοφία και στοργική καλοσύνη, και, μέσω του φόβου της για τον Ιεχωβά και των καλών της έργων, λαβαίνει έπαινο από το σύζυγο και από τους γιους της, τιμώντας έτσι τόσο το σύζυγό της όσο και την οικογένειά της σε όλον τον τόπο. Πράγματι, αυτός που έχει βρει καλή σύζυγο έχει βρει κάτι καλό και απολαμβάνει την καλή θέληση του Ιεχωβά.—Παρ 18:22.

Παρ 31:13-27—Είναι φιλόπονη (w00 1/2 σ. 31 ¶3, 4)

Φυσικά, μια άξια σύζυγος έχει πολλά να κάνει. Από το 13ο ως το 27ο εδάφιο, αναφέρονται συμβουλές και αρχές τις οποίες μπορούν να εφαρμόσουν γυναίκες κάθε ηλικίας για να ωφελήσουν την οικογένειά τους. Λόγου χάρη, καθώς αυξάνονται τα έξοδα για την αμφίεση και για το σπίτι, η άξια σύζυγος μαθαίνει να είναι επιδέξια και να κάνει οικονομία ώστε τα μέλη της οικογένειάς της να είναι κατάλληλα ντυμένα και ευπαρουσίαστα. (Εδάφια 13, 19, 21, 22) Για να μειώσει τα έξοδα φαγητού της οικογένειας, καλλιεργεί μόνη της ό,τι προϊόντα μπορεί και ψωνίζει προσεκτικά.—Εδάφια 14, 16.

Είναι προφανές ότι αυτή η γυναίκα δεν τρώει «ψωμί τεμπελιάς». Εργάζεται σκληρά και συντονίζει αποτελεσματικά τις δραστηριότητες του σπιτικού της. (Εδάφιο 27) Περιζώνει «τους γοφούς της με ισχύ», δηλαδή ετοιμάζεται να κάνει εργασίες που απαιτούν σωματική δύναμη. (Εδάφιο 17) Σηκώνεται προτού χαράξει για να αρχίσει την ημέρα της, και εργάζεται φιλόπονα ως τη νύχτα. Μιλώντας μεταφορικά, το λυχνάρι που φέγγει για να κάνει τις εργασίες της είναι συνεχώς αναμμένο.—Εδάφια 15, 18.

Παρ 31:28-31—Είναι πνευματικό και αξιέπαινο άτομο (w15 15/1 σ. 20 ¶8· w00 1/2 σ. 31 ¶5, 8)

Πώς μπορεί να κερδίσει ο σύζυγος την αγάπη και το σεβασμό της γυναίκας του; Οι Χριστιανοί σύζυγοι δεν πρέπει να απαιτούν συνεχώς από τις γυναίκες τους να τους σέβονται. Αντίθετα, “κατοικούν μαζί τους σύμφωνα με τη γνώση”, δείχνοντάς τους στοχαστικό ενδιαφέρον και κατανόηση. “Αποδίδουν τιμή σε αυτές ως πιο αδύναμο σκεύος, το γυναικείο”. (1 Πέτρ. 3:7) Είτε είναι άλλοι μπροστά είτε όχι, δείχνουν με τα γεμάτα σεβασμό λόγια τους και τις συμπονετικές τους πράξεις ότι οι γυναίκες τους είναι πολύτιμες για αυτούς. (Παρ. 31:28) Τέτοια στοργική ηγεσία κερδίζει την αγάπη και το σεβασμό της συζύγου και φέρνει την ευλογία του Θεού στο γάμο.

Οι Σοφές Συμβουλές μιας Μητέρας Πάνω από όλα, η άξια σύζυγος είναι πνευματικό άτομο. Φοβάται τον Θεό και τον λατρεύει με βαθύ σεβασμό και ευλαβικό δέος. (Εδάφιο 30) Επίσης, βοηθάει το σύζυγό της καθώς εκπαιδεύουν τα παιδιά τους να κάνουν το ίδιο. Το εδάφιο 26 λέει: «Με σοφία» διδάσκει τα παιδιά της, και «υπάρχει νόμος στοργικής καλοσύνης στη γλώσσα της».

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Παρ 27:12—Πώς μπορούμε να αποδειχτούμε οξυδερκείς όσον αφορά την ψυχαγωγία; (w15 1/7 σ. 8 ¶3)

Γνωρίζοντας ότι συμβαίνουν άσχημα πράγματα, “ο οξυδερκής που βλέπει τη συμφορά κρύβεται”. (Παροιμίες 27:12) Και όπως ακριβώς προσπαθούμε να προστατεύουμε τη σωματική μας ευημερία, μπορούμε να παίρνουμε μέτρα για να θωρακίζουμε τη διανοητική και τη συναισθηματική μας υγεία. Η βίαιη ψυχαγωγία αλλά και οι ειδήσεις με τρομακτικές εικόνες αυξάνουν την ανησυχία, τόσο τη δική μας όσο και των παιδιών μας. Το να αποφεύγουμε την άσκοπη επαφή με όλα αυτά δεν σημαίνει ότι κρυβόμαστε από την πραγματικότητα. Ο Θεός δεν σχεδίασε τη διάνοιά μας για να συλλογίζεται άσχημα πράγματα. Αντίθετα, πρέπει να τη γεμίζουμε με «όσα είναι αληθινά, . . . δίκαια, . . . αγνά, . . . αξιαγάπητα». Αν το κάνουμε αυτό, «ο Θεός της ειρήνης» θα μας δίνει ειρήνη διάνοιας και καρδιάς.—Φιλιππησίους 4:8, 9.

Παρ 27:21—Πώς δοκιμάζεται ένα άτομο «ανάλογα με τον έπαινο» που λαβαίνει; (w11 1/8 σ. 29 ¶1· w06 15/9 σ. 19 ¶12)

Ο αδελφός Μόρις διάβασε το εδάφιο Παροιμίες 27:21: «Ο λέβητας του καθαρισμού είναι για το ασήμι και το καμίνι για το χρυσάφι· και ο άνθρωπος είναι ανάλογα με τον έπαινό του». Εξήγησε ότι, όπως το χρυσάφι και το ασήμι χρειάζεται να καθαριστούν, ή αλλιώς να εξαγνιστούν, έτσι και εμείς μπορούμε να εξαγνιστούμε από τον έπαινο. Με ποιον τρόπο; Ο έπαινος δοκιμάζει το χαρακτήρα μας. Είτε οδηγεί σε υπερηφάνεια και πνευματική πτώση είτε μας υποκινεί να αναγνωρίζουμε ότι οφείλουμε πολλά στον Ιεχωβά και επομένως να είμαστε πιο αποφασισμένοι να ανταποκρινόμαστε πάντοτε στα κριτήριά του. Γι’ αυτό, ο αδελφός Μόρις παρότρυνε τους σπουδαστές να βλέπουν όποιον έπαινο τυχόν τους δίνεται υπό το σωστό πρίσμα—ως ευκαιρία για να αποδείξουν ότι έχουν τον κατάλληλο “τρόμο του Ιεχωβά”.

Ο έπαινος μπορεί να δείξει ποιοι είμαστε. Η ταπεινοφροσύνη φαίνεται από το αν ο έπαινος μας ωθεί να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε υπόχρεοι στον Ιεχωβά καθώς και αν μας παρακινεί να συνεχίσουμε να τον υπηρετούμε. Η έλλειψη ταπεινοφροσύνης φανερώνεται όταν ο έπαινος προάγει ένα αίσθημα ανωτερότητας.

Παρ 27:21. Ο έπαινος μπορεί να δείξει ποιοι είμαστε. Η ταπεινοφροσύνη φαίνεται από το αν ο έπαινος μας ωθεί να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε υπόχρεοι στον Ιεχωβά καθώς και αν μας παρακινεί να συνεχίσουμε να τον υπηρετούμε. Η έλλειψη ταπεινοφροσύνης φανερώνεται όταν ο έπαινος προάγει ένα αίσθημα ανωτερότητας.

Παρ 27:23-27. Χρησιμοποιώντας ένα ειδυλλιακό σκηνικό, αυτές οι παροιμίες τονίζουν πόση αξία έχει το να βρίσκουμε ικανοποίηση σε μια απλή ζωή η οποία είναι απόρροια επιμελούς εργασίας. Ιδιαίτερα πρέπει να μας εντυπώνουν την ανάγκη να βασιζόμαστε στον Θεό.*

Παρ 28:5. Αν “εκζητούμε τον Ιεχωβά” μέσω προσευχής και μελέτης του Λόγου του, θα “μπορούμε να κατανοήσουμε τα πάντα”, δηλαδή καθετί που χρειάζεται για να τον υπηρετούμε με αποδεκτό τρόπο.

Παρ 30:1–31:31 Το Γραφικό βιβλίο των Παροιμιών ολοκληρώνεται με δύο “βαρυσήμαντα αγγέλματα”. (Παροιμίες 30:1· 31:1) Μέσω παραλληλισμών που υποκινούν σε σκέψεις, το άγγελμα του Αγούρ δείχνει παραστατικά πόσο ακόρεστη είναι η απληστία και πόσο δυσδιάκριτες είναι οι πειστικές μέθοδοι με τις οποίες κάποιος αποπλανά μια κοπέλα.* Μας προειδοποιεί επίσης για την αυτοεξύψωση και τα θυμωμένα λόγια. Το βαρυσήμαντο άγγελμα που έλαβε ο Λεμουήλ από τη μητέρα του περιέχει ωφέλιμες συμβουλές για τη χρήση του κρασιού και του μεθυστικού ποτού καθώς και για τη δίκαιη κρίση. Η περιγραφή μιας καλής συζύγου τελειώνει με την εξής δήλωση: «Δώστε της από τους καρπούς των χεριών της, και ας την επαινούν τα έργα της».—Παροιμίες 31:31.

Παρ 31:1 Η περιγραφή που έκανε αυτή η μητέρα για την άξια σύζυγο εξακολουθεί να βοηθάει τους γιους να επιλέξουν σοφά τη γαμήλια σύντροφό τους.

Παρ 31:10-31 Από την άλλη πλευρά, η υποταγή που ωθείται από αγάπη φέρνει χαρά, ειρήνη και αρμονία στην οικογένεια, κάνοντας και τους δύο να νιώθουν ικανοποιημένοι επειδή γνωρίζουν ότι ευαρεστούν τον Θεό.

Παρ 31:10-27 Να επιζητείτε πρώτα τη Βασιλεία συμμετέχοντας πλήρως στο κήρυγμα και σε άλλες Χριστιανικές δραστηριότητες.

Παρ 31:11, 16-19 Η γυναίκα υπό το Μωσαϊκό Νόμο θεωρούνταν ξεχωριστή προσωπικότητα και όχι εξάρτημα του άντρα.

Παρ 31:10,27,28 Τα παιδιά μαθαίνουν πολλά από τους γονείς τους—ειδικά στα πνευματικά ζητήματα—όταν τους ακούν να συζητούν για τον Ιεχωβά καθημερινά και παρατηρούν το παράδειγμά τους.

Παρ 31:1,10,26 Η στοργική καλοσύνη είναι επιθυμητό χαρακτηριστικό στη γλώσσα, όχι μόνο της σοφής γυναίκας, αλλά και όλων όσων επιθυμούν να ευαρεστούν τον Ιεχωβά Θεό.

Παρ 27:11 Αυτά και πολλά άλλα ζωτικά μαθήματα μπορείτε να τα διδάξετε στα παιδιά χρησιμοποιώντας το βιβλίο Μάθε από τον Μεγάλο Δάσκαλο.*

Παρ 27:11 Αν και είναι νέοι, μπορούν να έχουν την πεποίθηση ότι τα ακόλουθα θεόπνευστα λόγια εφαρμόζονται σε αυτούς: «Να παρατηρείς τον άμεμπτο και να βλέπεις τον ευθύ, γιατί το μέλλον αυτού του ανθρώπου θα είναι ειρηνικό». … Σας παροτρύνουμε να διαβάσετε τα παρακάτω εδάφια και να σκεφτείτε πώς μπορούν να βοηθήσουν ένα νεαρό άτομο να είναι ισορροπημένο στο θέμα της επιλογής σταδιοδρομίας

Παρ 28:26 Ναι, μπορείτε να περπατάτε με σοφία και να διαφύγετε από την καταστροφή, αν χρησιμοποιείτε το Λόγο του Θεού ως οδηγό σας, όπως ακριβώς θα συμβουλευόσασταν έναν χάρτη προτού ξεκινήσετε κάποιο ταξίδι.

Παρ 30:7-9 Η τήρηση των υπενθυμίσεων του Ιεχωβά μάς συγκρατεί επίσης από το να παίρνουμε εκδίκηση, να μνησικακούμε ή να συκοφαντούμε κάποιον.

Παρ 28:20 Η εφαρμογή της συμβουλής του Παύλου θα μας βοηθάει επίσης να βάζουμε πρώτα τη Βασιλεία του Θεού, πεπεισμένοι ότι οι βασικές μας ανάγκες θα καλύπτονται.

Παρ 27:15 Αν εκφράζεστε με σεβασμό, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα—έναν σύζυγο που δεν διστάζει να αναλάβει τα ηνία.

Παρ 28:13 Πόσο άσοφο θα ήταν να εμμένετε σε μια εσφαλμένη πορεία και να «λυπείτε το άγιο πνεύμα του Θεού»!

Παρ 31:11 Πράγματι, η σύζυγος είναι δυνατόν να ασκεί σημαντική επιρροή μέσα στην οικογένεια, είτε προς το καλό είτε προς το κακό.

Παρ 31:28 Οι γονείς που εκφράζουν εκτίμηση ο ένας στον άλλον δείχνουν στα παιδιά τους ότι τέτοιες εκφράσεις χαροποιούν το άτομο προς το οποίο απευθύνονται, βελτιώνουν τις οικογενειακές σχέσεις και αποτελούν ένδειξη ωριμότητας

Παρ 27:5 Όταν η στοργή μας είναι πραγματική, αυτό πιθανότατα φαίνεται στο πρόσωπό μας και μπορεί να υποκινήσει την καρδιά των άλλων να ανταποκριθεί.

Παρ 29:15 Το να διστάζει κανείς να ασκήσει τη γονική του εξουσία φανερώνει αδιαφορία ή έλλειψη αγάπης.

Παρ 28:20 Η πιστή μας εγκαρτέρηση στη διακήρυξη των καλών νέων όπου και αν ζούμε και σε οποιονδήποτε μπορούμε φέρνει σίγουρα ανταμοιβές από τον Ιεχωβά.

Παρ 27:11 Δεν ξεχειλίζει η καρδιά μας από χαρά όταν μαθαίνουμε για το τεράστιο έργο κηρύγματος που επιτελούν οι αδελφοί μας σε χώρες οι οποίες βρίσκονταν κάποτε υπό ολοκληρωτική ή δικτατορική διακυβέρνηση;

Παρ 29:1 Αντίθετα, φροντίζοντας καλά τη συμβολική μας καρδιά, μπορούμε να νιώθουμε την ευχαρίστηση και την ειρήνη διάνοιας που απολαμβάνει όποιος ζει μια απλή ζωή, απαλλαγμένη από περιττά βάρη.

Παρ 27:11 Το να τον υπηρετούμε ολόκαρδα δεν θα απομακρύνει βεβαίως όλα μας τα προβλήματα, αλλά οδηγεί οπωσδήποτε σε μεγάλη ευφροσύνη.

Παρ 30:8, 9 Εντούτοις, ο Παύλος μάς υπενθυμίζει τι ακριβώς είναι η φτώχεια: έλλειψη της τροφής, του ρουχισμού και της στέγης που είναι απαραίτητα για την επιβίωση κάποιου στο μέρος όπου ζει.

Παρ 28:13 Αν πέσουμε σε κάποιο σοβαρό αμάρτημα, θα πρέπει να δώσουμε προσοχή σε αυτή τη θεόπνευστη συμβουλή, η οποία αποτελεί και προειδοποίηση και νουθεσία.

Παρ 27:11 Οι γονείς μπορούν να ενσταλάζουν στα παιδιά τους υγιή σεβασμό για τον άγιο Θεό που λατρεύουν θέτοντας το σωστό παράδειγμα για εκείνα και παρέχοντάς τους στοργική και πρακτική εκπαίδευση.

Παρ 27:20 Ο κόσμος προσφέρει κάθε λογής υλικά πράγματα, από εξαίσια μέχρι εντελώς ανόητα, μερικά εκ των οποίων φαντάζουν άκρως δελεαστικά.

Παρ 27:11 Ωστόσο, αν ο Ιεχωβά μάς απάλλασσε εντελώς από την ανάγκη να αγωνιζόμαστε για την καταπολέμηση των ατελών μας τάσεων προκειμένου να τον ευαρεστούμε, οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί οσιότητας και υποστήριξης της κυριαρχίας του θα ήταν ανούσιος.

Παρ 27:11 Αν παραμείνουμε όσιοι στον Ιεχωβά, θα δούμε πώς κατευθύνει τελικά τα πράγματα ώστε να υπάρξει καλή έκβαση για όσους τον αγαπούν.

Παρ 27:12 Και όπως ακριβώς προσπαθούμε να προστατεύουμε τη σωματική μας ευημερία, μπορούμε να παίρνουμε μέτρα για να θωρακίζουμε τη διανοητική και τη συναισθηματική μας υγεία.

Παρ 27:11 Πόσο ευτυχισμένοι νιώθουμε όταν έχουμε την επιδοκιμασία του επειδή συσσωρεύουμε «θησαυρούς στον ουρανό»!

Παρ 29:25 Η γνήσια ελπίδα μάς βοηθάει να βλέπουμε πέρα από τις τωρινές δοκιμασίες και να ατενίζουμε το μέλλον με πεποίθηση.

Παρ 27:2 Απεναντίας, θα αναζητάμε το καλό στους αδελφούς και στις αδελφές μας και θα τους επαινούμε για τις καλές ιδιότητες, τις ικανότητες και τα επιτεύγματά τους.

Παρ 31:27 Μιμούμενοι τον Δημιουργό μας, παραμένουμε πολυάσχολοι σε θεοκρατικές δραστηριότητες.

Παρ 27:23 Αν οι πρεσβύτεροι είναι στη διάθεση των ομοπίστων τους και απολαμβάνουν την παρέα τους, τα πρόβατα θα νιώθουν πιο άνετα να ζητήσουν βοήθεια όταν τη χρειάζονται.

Παρ 29:11 Όταν σας είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελέγξετε την ομιλία σας, να προσεύχεστε όπως ο Βασιλιάς Δαβίδ του Ισραήλ


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: