ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΡΑΞΕΙΣ 1-3

«Το Άγιο Πνεύμα Εκχέεται Πάνω στη Χριστιανική Εκκλησία»

Πραξ. 2:1-8, 14, 37, 38, 41-47 Το πολυεθνικό πλήθος στην Ιερουσαλήμ την Πεντηκοστή του 33 Κ.Χ.

Πολλοί Ιουδαίοι που βρίσκονταν στην Ιερουσαλήμ την Πεντηκοστή του 33 Κ.Χ. προέρχονταν από άλλα έθνη. (Πρ 2:9-11) Αν και τηρούσαν τον Μωσαϊκό Νόμο, μπορεί να είχαν ζήσει όλη τους τη ζωή σε ξένη χώρα. (Ιερ 44:1) Γι’ αυτό, μερικοί μπορεί να έμοιαζαν και να μιλούσαν περισσότερο όπως οι κάτοικοι της χώρας τους παρά όπως οι Ιουδαίοι. Όταν βαφτίστηκαν 3.000 άνθρωποι από αυτό το πολυεθνικό πλήθος, η Χριστιανική εκκλησία απέκτησε ξαφνικά πολύ μεγαλύτερη ποικιλία. Παρά το διαφορετικό τους υπόβαθρο, «βρίσκονταν διαρκώς στον ναό με ομοψυχία».​—Πρ 2:46.

Πώς μπορείτε εσείς να δείχνετε γνήσιο ενδιαφέρον για . . . ανθρώπους του τομέα σας που είναι από άλλες χώρες; αδελφούς και αδελφές της εκκλησίας σας που είναι από άλλες χώρες;

Πραξ. 2:1-8, 14, 37, 38, 41​—Όταν οι μαθητές του Ιησού έλαβαν άγιο πνεύμα, έδωσαν μαρτυρία χάρη στην οποία βαφτίστηκαν περίπου 3.000 άτομα

Την ημέρα της Πεντηκοστής του 33 Κ.Χ. υπήρχαν εκεί στο ναό του Ηρώδη στην Ιερουσαλήμ φυσικοί Ιουδαίοι και προσήλυτοι από την Παρθία, τη Μηδία, το Ελάμ, τη Μεσοποταμία, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την επαρχία της Ασίας, τη Φρυγία, την Παμφυλία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, η οποία είναι προς την Κυρήνη, τη Ρώμη, την Κρήτη, την Αραβία, καθώς και από την Ιουδαία. (Πράξεις 2:​1⁠-⁠11

Πραξ. 2:42-47​—Οι μαθητές του Ιησού έδειξαν μεγάλη γενναιοδωρία και φιλοξενία, κάτι που επέτρεψε στα νεοβαφτισμένα άτομα που είχαν επισκεφτεί την Ιερουσαλήμ να μείνουν και άλλο εκεί ώστε να ενισχυθεί η πίστη τους (w86 15/12 σ. 27 ¶3, 4, 6)

Από την πρώτη μέρα της ίδρυσης της Χριστιανικής εκκλησίας το έτος 33 μ.Χ., οι 3.000 νεοβαφτισμένοι προσήλυτοι ‘μοιράζονταν πράγματα ο ένας με τον άλλον, έτρωγαν μαζί, και προσεύχονταν’. Για ποιο λόγο; Για να μπορέσουν να ενισχύσουν τη νεοαποκτηθείσα πίστη τους με το να ‘συνεχίσουν να αφοσιώνονται στη διδασκαλία των αποστόλων’.—Πράξεις 2:41, 42.

Ιουδαίοι και προσήλυτοι είχαν έρθει στην Ιερουσαλήμ σχεδιάζοντας να μείνουν μόνο για την περίοδο της Γιορτής της Πεντηκοστής. Αλλά αυτοί που έγιναν Χριστιανοί επιθυμούσαν να παραμείνουν περισσότερο και να μάθουν πιο πολλά για να δυναμώσουν την καινούργια πίστη τους. Αυτό δημιούργησε ένα πρόβλημα τροφής και στέγης που χρειαζόταν επείγοντα χειρισμό. Μερικοί από τους επισκέπτες δεν είχαν αρκετές οικονομίες μαζί τους, ενώ άλλοι είχαν και περίσσευμα. Έτσι έγινε ένα προσωρινό κοινό ταμείο και διανομή υλικών πραγμάτων σ’ αυτούς που είχαν ανάγκη.—Πράξεις 2:43-47.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Πραξ. 3:15​—Γιατί αποκαλείται ο Ιησούς “ο Πρώτιστος Παράγοντας της ζωής”; (it-1 σ. 1307 ¶1)

“Πρώτιστος Παράγοντας της ζωής”. Μια εκδήλωση της παρ’ αξία καλοσύνης του Πατέρα του ήταν το ότι ο Χριστός Ιησούς κατέθεσε την τέλεια ανθρώπινη ζωή του ως θυσία. Αυτό κατέστησε εφικτή τόσο την ένωση των εκλεγμένων ακολούθων του Χριστού μαζί του στην ουράνια διακυβέρνησή του όσο και τη διευθέτηση που αφορούσε τους επίγειους υπηκόους της Βασιλείας του. (Ματ 6:10· Ιωα 3:16· Εφ 1:7· Εβρ 2:5· βλέπε ΛΥΤΡΟ.) Με αυτόν τον τρόπο, ο Χριστός έγινε “ο Πρώτιστος Παράγοντας [«Άρχοντας», KJ· JB] της ζωής” για όλο το ανθρώπινο γένος. (Πρ 3:15) Η λέξη ἀρχηγός του πρωτότυπου ελληνικού κειμένου η οποία χρησιμοποιείται εδώ σημαίνει, βασικά, «πρώτιστος ηγέτης», και μια συγγενική λέξη, η λέξη ἄρχων, εφαρμόστηκε στον Μωυσή (Πρ 7:27, 35) ως «άρχοντα» στον Ισραήλ.

Πραξ. 3:19​—Πώς περιγράφει αυτό το εδάφιο τον τρόπο με τον οποίο συγχωρεί ο Ιεχωβά τους μετανοημένους παραβάτες; (cl σ. 265 ¶14)

Η συγχωρητικότητα του Ιεχωβά περιγράφεται ακόμη στο εδάφιο Πράξεις 3:19: «Μετανοήστε, λοιπόν, και μεταστραφείτε για να εξαλειφθούν οι αμαρτίες σας». Το ρήμα ἐξαλείφω σημαίνει μεταξύ άλλων «σβήνω, . . . διαγράφω ή καταστρέφω». Σύμφωνα με μερικούς λόγιους, η εικόνα που παρουσιάζεται είναι η εικόνα ενός ατόμου το οποίο σβήνει κάτι που έγραψε. Πώς ήταν αυτό δυνατόν; Το μελάνι που χρησιμοποιούνταν συνήθως στην αρχαία εποχή φτιαχνόταν από ένα μείγμα το οποίο περιλάμβανε άνθρακα, πηκτίνη και νερό. Λίγο μετά τη χρησιμοποίηση αυτού του μελανιού, το άτομο μπορούσε να πάρει ένα βρεγμένο σφουγγάρι και να σβήσει όσα είχε γράψει. Εδώ υπάρχει μια όμορφη εικόνα του ελέους του Ιεχωβά. Όταν συγχωρεί τις αμαρτίες μας, είναι σαν να παίρνει ένα σφουγγάρι και να τις σβήνει.

Πράξ. 1:8. Το παγκόσμιο έργο μαρτυρίας που κάνουν οι λάτρεις του Ιεχωβά δεν μπορεί να επιτελεστεί χωρίς τη βοήθεια του αγίου πνεύματος.

Πράξ. 2:44-47· Γιατί πουλούσαν οι πιστοί τα αποκτήματά τους και μοίραζαν τα έσοδα; Πολλοί οι οποίοι έγιναν πιστοί είχαν έρθει από μακρινά μέρη και δεν διέθεταν αρκετές προμήθειες για να παρατείνουν την παραμονή τους στην Ιερουσαλήμ. Παρ’ όλα αυτά, επιθυμούσαν να παραμείνουν εκεί περισσότερο για να μάθουν και άλλα πράγματα σχετικά με την καινούρια τους πίστη καθώς και για να δώσουν μαρτυρία σε άλλους. Προκειμένου να βοηθήσουν τέτοια άτομα, μερικοί Χριστιανοί πουλούσαν την περιουσία τους, και τα χρήματα μοιράζονταν σε όσους είχαν ανάγκη.

Πράξ. 1:7 Να Εμπιστεύεστε στον Ιεχωβά και θα Ζήσετε! Ο Ιησούς επιβεβαίωσε ότι μπορούμε να εμπιστευόμαστε στον Ιεχωβά ως τον Μεγάλο Χρονομέτρη, δίχως να εστιάζουμε στους “χρόνους ή στους καιρούς” που ο Θεός δεν έχει αποκαλύψει ακόμα.

Πράξ. 1:13, 14 Τίνος την Αναγνώριση Επιδιώκετε; Αργότερα, η Μαρία βρισκόταν στην Ιερουσαλήμ μαζί με τους μαθητές τις ημέρες πριν από την Πεντηκοστή, οπότε εκχύθηκε το άγιο πνεύμα.

Πράξ. 3:19 «Ποιος Είναι με το Μέρος του Ιεχωβά;» Όλοι αυτοί είχαν την ευκαιρία να “μετανοήσουν και να μεταστραφούν”.

Πράξ. 1:8 Ας Είμαστε Όλοι Ένα Όπως ο Ιεχωβά και ο Ιησούς Είναι Ένα Προτού ο Ιησούς αναληφθεί στον ουρανό, τους ανέθεσε να δώσουν μαρτυρία σε «όλη την Ιουδαία και τη Σαμάρεια, και ως το πιο απομακρυσμένο μέρος της γης».

Πράξ. 1:6 «Η Βασιλεία μου Δεν Είναι Μέρος Αυτού του Κόσμου» Λίγο αργότερα, οι απόστολοι του Ιησού τον ρώτησαν: «Κύριε, αυτόν τον καιρό αποκαθιστάς τη βασιλεία στον Ισραήλ;»​

Πράξ. 2:19, 20 Να Ενθαρρύνετε ο Ένας τον Άλλον Όλο και Περισσότερο Μέσα σε πέντε μόλις χρόνια, οι Ιουδαίοι Χριστιανοί που ζούσαν στην Ιερουσαλήμ θα έβλεπαν να πλησιάζει μια «ημέρα του Ιεχωβά» και θα αναγνώριζαν το σημείο που τους είχε δώσει ο Ιησούς ώστε να φύγουν από εκείνη την πόλη για να σωθούν.

Πράξ. 2:41 Βάφτισμα—Απαίτηση για τους Χριστιανούς Η Γραφική αφήγηση αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τον πρώτο αιώνα οι νέοι μαθητές του Χριστού κατανοούσαν τη σημασία του βαφτίσματος και δεν το καθυστερούσαν χωρίς λόγο.​

Πράξ. 3:19 Διαπαιδαγώγηση—Απόδειξη της Αγάπης του Θεού Και επειδή ο Θεός διαπαιδαγωγεί όσο ακριβώς χρειάζεται, η αποκοπή μπορεί να εντυπώσει στον παραβάτη τη σοβαρότητα της αμαρτίας του και να τον υποκινήσει σε μετάνοια.​

Πράξ. 3:15 Να Μιμείστε τη Δικαιοσύνη και το Έλεος του Ιεχωβά Αντί για αυτό, εκείνοι έστρεφαν τους ανθρώπους μακριά από «τον Πρώτιστο Παράγοντα της ζωής», τον Ιησού, οδηγώντας τους σε μια πορεία που θα μπορούσε να καταλήξει σε αιώνια καταστροφή.

Πράξ. 1:7 Είστε Πρόθυμοι να Περιμένετε Υπομονετικά; Με παρόμοιο τρόπο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που είναι πέρα από τον έλεγχό μας καθώς περιμένουμε την εκπλήρωση των υποσχέσεων του Ιεχωβά.

Πράξ. 3:15 «Να Κλαίτε με Όσους Κλαίνε» Εφόσον “ο Πρώτιστος Παράγοντας της ζωής” κατανοεί προσωπικά τι σημαίνει να νιώθει κάποιος θλίψη, «είναι ικανός να προστρέξει σε βοήθεια εκείνων που υποβάλλονται σε δοκιμή».

Πράξ. 2:44-47 Μην Αφήσετε την Αγάπη σας να Ψυχρανθεί Από την άλλη, οι περισσότεροι Χριστιανοί εκείνον τον καιρό έμεναν πολυάσχολοι “διακηρύττοντας τα καλά νέα για τον Χριστό” και δείχνοντας αγάπη για τον Θεό, τους συγχριστιανούς τους και τους μη ομοπίστους.

Πράξ. 1:6-8 Το Λύτρο—Ένα «Τέλειο Δώρημα» από τον Πατέρα Στα τελευταία λόγια που είπε στους ακολούθους του προτού επιστρέψει στον ουρανό, ο Ιησούς τούς έδωσε την οδηγία να είναι μάρτυρές του «ως το πιο απομακρυσμένο μέρος της γης».

Πράξ. 1:8 «Κανένας Δρόμος Δεν Είναι Πολύ Τραχύς ή Πολύ Μακρύς» Οι αδελφοί, όμως, γνώριζαν πολύ καλά ότι οι ακόλουθοι του Ιησού θα έδιναν μαρτυρία για αυτόν «ως το πιο απομακρυσμένο μέρος της γης», περιλαμβανομένης και της απομακρυσμένης αυστραλιανής ενδοχώρας.

Πράξ. 3:19 «Να Εμπιστεύεσαι στον Ιεχωβά και να Κάνεις το Καλό» Αλλά εμπιστευόμαστε στα λόγια του Θεού, έχοντας την πεποίθηση ότι, αν μετανοούμε, ο Ιεχωβά θα μας στηρίζει στις δύσκολες περιόδους—ακόμα και αν για αυτές τις δυσκολίες ευθυνόμαστε εμείς οι ίδιοι.

Πράξ. 2:5, 44-47 «Μην Ξεχνάτε την Καλοσύνη προς τους Ξένους» Την Πεντηκοστή του 33 Κ.Χ., εκείνοι που ζούσαν στην Ιερουσαλήμ πρόσφεραν φιλοξενία σε άτομα από διάφορες χώρες τα οποία είχαν πρόσφατα μεταστραφεί στη Χριστιανοσύνη.

Πράξ. 2:8 Να Διατηρείτε την Πνευματική σας Υγεία Ενόσω Υπηρετείτε σε Ξένο Αγρό Γιατί πολλοί από εκείνους που υπηρετούν σε ξενόγλωσσο αγρό το βρίσκουν επωφελές να μελετούν τακτικά στη μητρική τους γλώσσα; Πολλοί από εκείνους που υπηρετούν σε ξενόγλωσσο αγρό το βρίσκουν επωφελές να μελετούν τη Γραφή τακτικά στη “γλώσσα στην οποία γεννήθηκαν”.

Πράξ. 1:8 «Πηγαίνετε . . . και Κάντε Μαθητές από Όλα τα Έθνη» Το γεγονός ότι μπορούμε να συνεχίζουμε αυτό το έργo αποδεικνύει ότι έχουμε το πνεύμα του Θεού.

Πράξ. 2:42 Γιατί Πρέπει να Συναθροιζόμαστε για Λατρεία; «Ήταν αφοσιωμένοι . . . στο να συναναστρέφονται μεταξύ τους».​—ΠΡΑΞ. 2:42, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ). … Αμέσως μετά τον σχηματισμό της Χριστιανικής εκκλησίας, οι ακόλουθοι του Ιησού άρχισαν να είναι «αφοσιωμένοι . . . στο να συναναστρέφονται μεταξύ τους».

Πράξ. 2:4-11 Ο Ιεχωβά Καθοδηγεί τον Λαό του στην Οδό της Ζωής Το άγιο πνεύμα του έδωσε σε περίπου 120 μέλη της νέας εκκλησίας τη δύναμη να μιλούν θαυματουργικά σε διάφορες γλώσσες σε Ιουδαίους και προσήλυτους.

Πράξ. 1:8 Μπορείτε να Βοηθήσετε στη Δική σας Εκκλησία; ΠΡΟΤΟΥ αναληφθεί στον ουρανό, ο Ιησούς είπε στους μαθητές του: «Θα είστε μάρτυρές μου . . . ως το πιο απομακρυσμένο μέρος της γης».

Πράξ. 1:8 Βλέπετε το Χέρι του Θεού στη Ζωή Σας; Πώς βλέπουμε το χέρι του Θεού στο έργο κηρύγματος και στην ενότητα που απολαμβάνουμε; Το κήρυγμα των καλών νέων παγκόσμια επιτελείται μόνο με τη βοήθεια του Θεού.

Πράξ. 3:19 «Να Στέκεστε Σταθεροί στην Πίστη» Αν όμως κυριευόμασταν από αισθήματα ενοχής για παλιά μας λάθη, ίσως αρχίζαμε να αμφιβάλλουμε ότι ο Ιεχωβά έχει όντως “εξαλείψει” όλες τις αμαρτίες μας.

Πράξ. 1:7 Συνεχίστε να Προσμένετε! Θα είμαστε σίγουρα ευγνώμονες για το γεγονός ότι ο Θεός, ο οποίος “έχει θέσει στη δική του δικαιοδοσία τούς χρόνους και τους καιρούς”, μας πρότρεπε να ζούμε έχοντας διαρκώς στον νου ότι “το τέλος όλων των πραγμάτων είχε πλησιάσει”.​

Πράξ. 1:8 Ας Υποστηρίζουμε Όσια τους Αδελφούς του Χριστού Και ένας από τους πρωταρχικούς τρόπους με τους οποίους δείχνουμε αγάπη για τον Θεό, τον Χριστό και τον πλησίον μας είναι κηρύττοντας τα καλά νέα της Βασιλείας.​

Πράξ. 2:42 Ενωμένοι Καθώς Πλησιάζει το Τέλος Αυτού του Παλιού Κόσμου Για παράδειγμα, όταν πολλοί Ιουδαίοι και προσήλυτοι έγιναν Χριστιανοί, αφοσιώθηκαν «στη διδασκαλία των αποστόλων και στο να δίνουν ο ένας στον άλλον, στη λήψη γευμάτων και στις προσευχές».

Πράξ. 2:1-4 Ποιος Είναι ο Ρόλος των Γυναικών στο Σκοπό του Ιεχωβά; Και την Πεντηκοστή του 33 Κ.Χ., περίπου 120 άτομα, άντρες και γυναίκες, έλαβαν το πνεύμα του Θεού με ξεχωριστό τρόπο.

Πράξ. 1:12-14· 2:1-4 Πώς να Αγγίξετε την Καρδιά των Μη Ομόπιστων Συγγενών Σας Αργότερα, ο Ιάκωβος και ο Ιούδας, ένας άλλος ετεροθαλής αδελφός του Ιησού, απόλαυσαν υπέροχα προνόμια.​

Πράξ. 3:19 “Να Βλέπετε την Τερπνότητα του Ιεχωβά” Εφόσον “εξαλείφονται οι αμαρτίες μας”, βιώνουμε “καιρούς αναζωογόνησης από τον Ιεχωβά”.

Πράξ. 3:19 Πρέπει να γνωρίσουμε τον Θεό μελετώντας το Λόγο του, την Αγία Γραφή, η οποία μας διδάσκει πώς να απολαμβάνουμε έναν καλύτερο τρόπο ζωής, όπως επίσης πώς να κερδίσουμε την εύνοια του Θεού και να αποκτήσουμε αιώνια ζωή.​


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: