ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΡΑΞΕΙΣ 12-14

«Ο Βαρνάβας και ο Παύλος Κάνουν Μαθητές σε Μακρινά Μέρη»

Πραξ. 13:12, 48· 14:1, 21, 22 Παρά τη σφοδρή εναντίωση, ο Βαρνάβας και ο Παύλος έκαναν σκληρές προσπάθειες για να βοηθήσουν τους πράους να ενστερνιστούν τη Χριστιανοσύνη

Κήρυτταν σε κάθε είδους ανθρώπους Πρότρεπαν τους νέους μαθητές «να παραμείνουν στην πίστη»

Εμείς δεν μπορούμε ποτέ να ξέρουμε ποιος έχει «τη σωστή διάθεση για αιώνια ζωή» αν δεν δώσουμε πρώτα μαρτυρία​—ίσως πολλές φορές. Γι’ αυτό, κηρύττουμε σε όλους αμερόληπτα.

Σε ποιον μπορώ να προσφέρω Γραφική μελέτη αυτή την εβδομάδα; Με ποιους τρόπους μπορώ να προτρέψω τους συγχριστιανούς μου «να παραμείνουν στην πίστη»;

Πραξ. 13:2, 3​—Ο Ιεχωβά επέλεξε τον Βαρνάβα και τον Σαύλο για ένα ειδικό έργο (bt σ. 86 ¶4)

(α) Τι κατηύθυνε την επιλογή του Βαρνάβα και του Σαύλου, και πώς αντέδρασαν σε αυτόν το διορισμό οι ομόπιστοί τους; (β) Πώς μπορούμε να παρέχουμε υποστήριξη σε εκείνους που λαβαίνουν θεοκρατικούς διορισμούς;

Αλλά γιατί το άγιο πνεύμα κατηύθυνε την εκκλησία να ξεχωρίσει συγκεκριμένα τον Βαρνάβα και τον Σαύλο «για το έργο»; (Πράξ. 13:2) Η Γραφή δεν λέει. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το άγιο πνεύμα κατηύθυνε όντως την επιλογή αυτών των αντρών. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι προφήτες και οι δάσκαλοι στην Αντιόχεια διαφώνησαν με αυτή την απόφαση. Απεναντίας, υποστήριξαν πλήρως το διορισμό. Φανταστείτε πώς πρέπει να ένιωσαν ο Βαρνάβας και ο Σαύλος όταν οι πνευματικοί αδελφοί τους, χωρίς φθόνο, «νήστεψαν και προσευχήθηκαν και έθεσαν τα χέρια τους πάνω σε αυτούς και τους άφησαν να φύγουν». (Πράξ. 13:3) Και εμείς επίσης πρέπει να υποστηρίζουμε εκείνους που λαβαίνουν θεοκρατικούς διορισμούς, περιλαμβανομένων και των αντρών που διορίζονται επίσκοποι στις εκκλησίες. Αντί να φθονούμε εκείνους που λαβαίνουν τέτοια προνόμια, πρέπει “να τους δείχνουμε υπεράφθονη εκτίμηση με αγάπη λόγω του έργου τους”.​—1 Θεσ. 5:13.

Πραξ. 13:12, 48· 14:1​—Οι σκληρές τους προσπάθειες έφεραν αποτελέσματα (bt σ. 95 ¶5)

Αρχικά, ο Παύλος και ο Βαρνάβας σταμάτησαν στο Ικόνιο, έναν θύλακα ελληνικού πολιτισμού και μία από τις κυριότερες πόλεις της ρωμαϊκής επαρχίας της Γαλατίας.* Αυτή η πόλη φιλοξενούσε μια Ιουδαϊκή παροικία, η οποία ασκούσε σημαντική επιρροή, καθώς και μεγάλο αριθμό μη Ιουδαίων προσηλύτων. Όπως το συνήθιζαν, ο Παύλος και ο Βαρνάβας μπήκαν στη συναγωγή και άρχισαν να κηρύττουν. (Πράξ. 13:5, 14) «Μίλησαν με τέτοιον τρόπο που μεγάλο πλήθος Ιουδαίων και Ελλήνων έγιναν πιστοί».​—Πράξ. 14:1.

Το Ικόνιο βρισκόταν σε ένα ψηλό, εύφορο οροπέδιο με άφθονα νερά. Η πόλη ήταν χτισμένη σε κομβικό σημείο​—σε μια σημαντική εμπορική οδό η οποία συνέδεε τη Συρία με τη Ρώμη, την Ελλάδα και τη ρωμαϊκή επαρχία της Ασίας.

Η τοπική θρησκεία στο Ικόνιο ήταν η λατρεία της Κυβέλης, φρυγικής θεάς της γονιμότητας, και περιλάμβανε στοιχεία που είχαν υιοθετηθεί από την ελληνική λατρεία κατά τη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου. Η πόλη περιήλθε υπό ρωμαϊκή επιρροή το 65 Π.Κ.Χ., και τον πρώτο αιώνα Κ.Χ. ήταν μεγάλο και ακμάζον κέντρο εμπορίου και γεωργίας. Παρότι στο Ικόνιο υπήρχε Ιουδαϊκή παροικία η οποία ασκούσε σημαντική επιρροή, φαίνεται πως η πόλη είχε διατηρήσει τον ελληνιστικό της χαρακτήρα. Μάλιστα η αφήγηση των Πράξεων κάνει λόγο για Ιουδαίους και “Έλληνες” κατοίκους.​—Πράξ. 14:1.

Το Ικόνιο βρισκόταν στη μεθόριο μεταξύ της Λυκαονίας και της Φρυγίας, περιοχών της Γαλατίας. Ορισμένοι αρχαίοι συγγραφείς, μεταξύ αυτών ο Κικέρων και ο Στράβων, αποκαλούσαν το Ικόνιο πόλη της Λυκαονίας, και από γεωγραφική άποψη η πόλη όντως ανήκε σε εκείνη την περιοχή. Η αφήγηση των Πράξεων, όμως, διαχωρίζει το Ικόνιο από τη Λυκαονία, στην οποία μιλιόταν η «λυκαονική γλώσσα». (Πράξ. 14:1-6, 11) Γι’ αυτόν το λόγο, διάφοροι επικριτές ισχυρίζονταν ότι το βιβλίο των Πράξεων ήταν ανακριβές. Το 1910, όμως, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην πόλη κάποιες επιγραφές οι οποίες έδειχναν ότι η γλώσσα που χρησιμοποιούνταν στο Ικόνιο επί δύο αιώνες μετά την επίσκεψη του Παύλου και του Βαρνάβα ήταν όντως η φρυγική. Επομένως, ο συγγραφέας των Πράξεων ορθά διαχώρισε το Ικόνιο από τις πόλεις της Λυκαονίας.

Πραξ. 14:21, 22​—Ο Βαρνάβας και ο Παύλος ενίσχυαν τους νέους μαθητές (w14 15/9 σ. 13 ¶4, 5)

Αφού επισκέφτηκαν τη Δέρβη, ο Παύλος και ο Βαρνάβας «επέστρεψαν στα Λύστρα και στο Ικόνιο και στην Αντιόχεια, ενισχύοντας τις ψυχές των μαθητών, ενθαρρύνοντάς τους να παραμείνουν στην πίστη και λέγοντας: “Πρέπει να μπούμε στη βασιλεία του Θεού διαμέσου πολλών θλίψεων”». (Πράξ. 14:21, 22) Με μια πρώτη ματιά, αυτή η δήλωση ίσως φαίνεται παράξενη. Άλλωστε, η προοπτική της αντιμετώπισης «πολλών θλίψεων» θα φαινόταν αποκαρδιωτική, όχι ενθαρρυντική. Πώς γίνεται, λοιπόν, να “ενίσχυσαν τους μαθητές” ο Παύλος και ο Βαρνάβας κάνοντας λόγο για ακόμη περισσότερες θλίψεις;

Μπορούμε να βρούμε την απάντηση αν εξετάσουμε προσεκτικά τα λόγια του Παύλου. Δεν είπε απλώς: «Πρέπει να υπομείνουμε πολλές θλίψεις». Απεναντίας, είπε: «Πρέπει να μπούμε στη βασιλεία του Θεού διαμέσου πολλών θλίψεων». Επομένως, ο Παύλος ενίσχυσε τους μαθητές τονίζοντας την αίσια έκβαση που θα είχε η πιστή τους πορεία. Αυτή η ανταμοιβή δεν ήταν απλώς ευσεβής πόθος. Πράγματι, ο Ιησούς δήλωσε: «Εκείνος που θα έχει υπομείνει ως το τέλος, αυτός θα σωθεί».​—Ματθ. 10:22.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Πραξ. 12:21-23​—Τι μαθαίνουμε από αυτό που συνέβη στον Ηρώδη; (w08 15/5 σ. 32 ¶7)

Ο Ηρώδης δέχτηκε πρόθυμα δόξα που έπρεπε να δοθεί μόνο στον Θεό. Πόσο διέφερε από τον Παύλο και τον Βαρνάβα οι οποίοι αρνήθηκαν αμέσως και κατηγορηματικά να λάβουν ανάρμοστο έπαινο και τιμή! Εμείς δεν πρέπει να επιθυμούμε δόξα για οποιαδήποτε επιτεύγματά μας στην υπηρεσία του Ιεχωβά.

Πραξ. 13:9​—Γιατί ο Σαύλος “λεγόταν και Παύλος”; («ο Σαύλος, που λέγεται και Παύλος» και «Παύλος» σημειώσεις μελέτης για Πρ 13:9, nwtsty)

ο Σαύλος, που λέγεται και Παύλος:

Από αυτό το σημείο και έπειτα, ο Σαύλος αναφέρεται ως Παύλος. Ο απόστολος γεννήθηκε Εβραίος με ρωμαϊκή υπηκοότητα. (Πρ 22:27, 28· Φλπ 3:5) Γι’ αυτό, πιθανότατα από την παιδική του ηλικία είχε τόσο το εβραϊκό όνομα Σαύλος (Σαούλ) όσο και το ρωμαϊκό όνομα Παύλος. Δεν ήταν ασυνήθιστο για τους Ιουδαίους εκείνης της εποχής, ιδιαίτερα για όσους ζούσαν εκτός του Ισραήλ, να έχουν δύο ονόματα. (Πρ 12:12· 13:1) Παρόμοια, κάποιοι συγγενείς του Παύλου είχαν και ρωμαϊκό και ελληνικό όνομα. (Ρω 16:7, 21) Ως «απόστολος των εθνών», ο Παύλος είχε λάβει την αποστολή να διακηρύξει τα καλά νέα σε μη Ιουδαίους. (Ρω 11:13) Προφανώς αποφάσισε να χρησιμοποιεί το ρωμαϊκό του όνομα επειδή ίσως πίστευε ότι θα ήταν πιο αποδεκτό. (Πρ 9:15· Γα 2:7, 8) Μερικοί ισχυρίζονται ότι υιοθέτησε το ρωμαϊκό όνομα προς τιμήν του Σέργιου Παύλου, κάτι που φαίνεται απίθανο, εφόσον ο Παύλος διατήρησε αυτό το όνομα ακόμα και όταν έφυγε από την Κύπρο. Άλλοι ισχυρίζονται ότι ο Παύλος απέφευγε να χρησιμοποιεί το εβραϊκό του όνομα επειδή η προφορά του στα ελληνικά έμοιαζε με μια ελληνική λέξη η οποία χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει κάποιο άτομο (ή ακόμη και ζώο) που περπατούσε με προκλητικό τρόπο.

Παύλος: Στις Χριστιανικές Ελληνικές Γραφές, το όνομα Παῦλος, από το λατινικό Paulus, που σημαίνει «Μικρός», χρησιμοποιείται 157 φορές όταν αναφέρεται στον απόστολο Παύλο και μία φορά όταν αναφέρεται στον ανθύπατο της Κύπρου, τον Σέργιο Παύλο.​—Πρ 13:7.

Πραξ. 12:5-11. Μπορούμε και πρέπει να προσευχόμαστε για τους αδελφούς μας.

Πραξ. 12:21-23· 14:14-18. Ο Ηρώδης δέχτηκε πρόθυμα δόξα που έπρεπε να δοθεί μόνο στον Θεό. Πόσο διέφερε από τον Παύλο και τον Βαρνάβα οι οποίοι αρνήθηκαν αμέσως και κατηγορηματικά να λάβουν ανάρμοστο έπαινο και τιμή! Εμείς δεν πρέπει να επιθυμούμε δόξα για οποιαδήποτε επιτεύγματά μας στην υπηρεσία του Ιεχωβά.

Πραξ. 14:5-7. Η σύνεση μπορεί να μας βοηθήσει να παραμένουμε δραστήριοι στην υπηρεσία.—Ματθ. 10:23.

Πραξ. 14:22. Οι Χριστιανοί αναμένουν θλίψεις. Δεν προσπαθούν να τις αποφύγουν συμβιβάζοντας την πίστη τους.—2 Τιμ. 3:12.

Πραξ. 14:8-13—Γιατί αποκαλούσαν οι άνθρωποι στα Λύστρα «τον Βαρνάβα Δία, τον δε Παύλο Ερμή»; Ο Δίας ήταν ο άρχοντας των θεών της ελληνικής μυθολογίας, και ο γιος του ο Ερμής ήταν γνωστός για την ευγλωττία του. Εφόσον ο Παύλος έπαιρνε την πρωτοβουλία στο λόγο, οι άνθρωποι στα Λύστρα αποκαλούσαν τον ίδιο Ερμή και τον Βαρνάβα Δία.

Πράξ. 13:48 Τι Φανερώνει για Εμάς η Παρουσία μας στις Συναθροίσεις Ελπίζουμε ότι ανάμεσα σε αυτούς που θα παρευρεθούν θα είναι ενδεχομένως και μερικοί με «τη σωστή διάθεση για αιώνια ζωή».​

Πράξ. 14:17 Τι Έχει Κάνει Ήδη ο Θεός; Σύμφωνα με τα λόγια του αποστόλου Παύλου, ο Θεός “δεν παύει να αποκαλύπτει τον εαυτό του καθώς κάνει το καλό, δίνοντάς μας βροχές από τον ουρανό και καρποφόρες εποχές, χορταίνοντάς μας με τροφή και γεμίζοντας την καρδιά μας με χαρά”.

Πράξ. 13:44-48 Να Διδάσκετε την Αλήθεια Αυτό σημαίνει να αναζητούμε με ζήλο όλους όσους έχουν «τη σωστή διάθεση για αιώνια ζωή» και να τους βοηθάμε να γίνουν πιστοί.​

Πράξ. 14:21 Ο Ιεχωβά Αγαπάει Εκείνους που «Καρποφορούν με Υπομονή» Στα σχεδόν 30 χρόνια της διακονίας του, βοήθησε πάρα πολλά άτομα να γίνουν μαθητές του Χριστού.

Πράξ. 13:48 Βάφτισμα—Απαίτηση για τους Χριστιανούς Το υπηρεσιακό έτος 2017, πάνω από 284.000 άτομα που είχαν «τη σωστή διάθεση» συμβόλισαν την αφιέρωσή τους στον Ιεχωβά με το βάφτισμα.

Πράξ. 13:21 Είστε Πρόθυμοι να Περιμένετε Υπομονετικά; Αν και ο Ιεχωβά απέρριψε τον Σαούλ ενώ είχε κυβερνήσει λίγο πάνω από δύο χρόνια, του επέτρεψε να συνεχίσει να κυβερνάει επί 38 ακόμα χρόνια, μέχρι τον θάνατό του.​

Πράξ. 14:19-22 Να Προσηλώνετε την Καρδιά σας σε Πνευματικούς Θησαυρούς Ποια θετικά αποτελέσματα προκύπτουν όταν συνεχίζουμε να κηρύττουμε παρά τον διωγμό; Αν εμείς θεωρούμε πολύτιμη τη διακονία μας, θα είμαστε σαν τον απόστολο Παύλο, συνεχίζοντας να κηρύττουμε παρά τον διωγμό.

Πράξ. 13:2, 3 Θα Λύνετε τις Συγκρούσεις και θα Προάγετε την Ειρήνη; Σύντομα, οι δυο τους άρχισαν να υπηρετούν μαζί ως ιεραπόστολοι.​

Πράξ. 14:17 Απολαύστε τα Οφέλη που Προκύπτουν Όταν Δίνετε Εκείνος μας έδωσε ζωή και όλα όσα χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι.

Πράξ. 14:19-22 Να Ενθαρρύνετε ο Ένας τον Άλλον Κάθε Μέρα «Αν υπάρχει κάποιος λόγος ενθάρρυνσης τον οποίο έχετε για το λαό, πείτε τον».​—ΠΡΑΞ. 13:15. … Λόγου χάρη, παρότι είχαν αντιμετωπίσει φανατική εναντίωση στα Λύστρα, επέστρεψαν εκεί για να ενθαρρύνουν τους καινούριους μαθητές να παραμείνουν στην πίστη.

Πράξ. 14:27 «Μην Ξεχνάτε την Καλοσύνη προς τους Ξένους» Εφόσον ο Ιεχωβά έχει «ανοίξει στα έθνη την πόρτα για την πίστη», δεν μπορούμε να ανοίξουμε και εμείς τη δική μας πόρτα στους ξένους που είναι «συγγενείς [μας] στην πίστη»;

Πράξ. 14:17 Ο Ιεχωβά «Ενδιαφέρεται για Εσάς» Μεταξύ άλλων πραγμάτων, μέσω αυτών, ο Θεός “γεμίζει τις καρδιές των ανθρώπων στο πλήρες με τροφή και ευθυμία”.

Πράξ. 14:8-10 Ο Ιεχωβά Θα σας Στηρίξει Γνωρίζουμε ότι σε μερικές περιπτώσεις ο Παύλος λάβαινε δύναμη για να θεραπεύει αρρώστους.

Πράξ. 14:17 Να Στοχάζεστε Πνευματικά Πράγματα Αναμφίβολα, αυτό θα σας υποκινήσει να αναπέμψετε αίνο στον Ιεχωβά για την αγαθότητά του και​—αν είστε με κάποιον άλλον—​να μοιραστείτε μαζί του αυτά τα αισθήματα εκτίμησης.

Πράξ. 13:46 «Δώσε μας Περισσότερη Πίστη» Όπως οι πρώτοι Χριστιανοί, μαθαίνουμε να θέτουμε πλήρη πίστη στον Ιεχωβά και να μιλάμε με τόλμη σε κάθε περίπτωση.​

Πράξ. 14:16, 17 Να Στοχάζεστε την Ανεξάντλητη Αγάπη του Ιεχωβά Ο στοργικός ουράνιος Πατέρας μας βρίσκει ευχαρίστηση στα δημιουργικά του έργα, και θέλει να τα απολαμβάνουμε και εμείς.​

Πράξ. 14:15 Έχετε Ανάγκη από Υπομονή Είναι ατελείς άνθρωποι και “έχουν τις ίδιες αδυναμίες με [εμάς]”.

Πράξ. 14:3 Να Μιμείστε το Θάρρος και τη Διάκριση του Ιησού Ως αληθινοί Χριστιανοί, χρειάζεται να “μιλάμε τολμηρά με την εξουσία του Ιεχωβά”.

Πράξ. 13:48 Εσείς “Συλλαμβάνετε το Νόημα”; Ο Ιησούς μάς βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Ιεχωβά είναι αυτός ο οποίος κάνει την αλήθεια να αναπτύσσεται στην καρδιά των ανθρώπων που “έχουν τη σωστή διάθεση”.

Πράξ. 14:17 Κάνετε Ό,τι Ζητάει ο Θεός; Επιπλέον, κάνει πράγματα που ευχαριστούν ακόμη και εκείνους που δεν τον γνωρίζουν, “γεμίζοντας τις καρδιές τους στο πλήρες με τροφή και ευθυμία”.​

Πράξ. 13:47-49 Να Θεωρείτε Πολύτιμο το Προνόμιο της Συνεργασίας σας με τον Ιεχωβά! Σκοπός και αυτού του έργου είναι να φέρνει δόξα στον Ιεχωβά και να ωφελεί τους υπάκουους ανθρώπους.

Πράξ. 12:25 Βοηθήστε τους Άλλους να Αξιοποιήσουν Πλήρως τις Δυνατότητές Τους Ο Βαρνάβας έδειξε παρόμοια διορατικότητα στην περίπτωση του Ιωάννη, ο οποίος είχε τη ρωμαϊκή επονομασία Μάρκος.

Πράξ. 13:48 «Πρέπει να Αγαπάς τον Πλησίον σου Όπως τον Εαυτό Σου» Πράγματι, είναι συγκινητικό να βλέπουμε πώς βοηθάει ο Θεός όσους έχουν «τη σωστή διάθεση για αιώνια ζωή» να κάνουν τις αναγκαίες αλλαγές και να αποκτήσουν στενή σχέση μαζί του.

Πράξ. 13:14, 45-47 Ο Ιεχωβά Είναι Θεός Οργάνωσης Μάλιστα, ο Ιεχωβά μάς έχει δώσει εντολή με τα εξής λόγια: “Σε διόρισα φως των εθνών για να είσαι σωτηρία μέχρι την άκρη της γης”».

Πράξ. 13:48 Να Ακολουθείτε το Χρυσό Κανόνα στη Διακονία Σας Αν χρειάζεται να εφαρμόζουμε το Χρυσό Κανόνα στους εχθρούς μας, πόσο μάλλον όταν δίνουμε μαρτυρία στους ανθρώπους​—πολλοί από τους οποίους ίσως έχουν «τη σωστή διάθεση για αιώνια ζωή»!​

Πράξ. 13:48 Ιεχωβά—Ο Προμηθευτής μας και ο Προστάτης Μας Τα όσα επιτελούν ως πρεσβευτές του Θεού και του Χριστού δίνουν τη δυνατότητα σε εκείνους που έχουν τη σωστή διάθεση να ελκυστούν από τον Ιεχωβά και να γίνουν πιστοί.​

Πράξ. 13:36 Δεν Τελειώνουν Όλα με το Θάνατο! «Ο Δαβίδ μεν υπηρέτησε το ρητό θέλημα του Θεού στη δική του γενιά και κοιμήθηκε τον ύπνο του θανάτου».​

Πράξ. 14:17 Να Εκτιμάτε τη Γενναιοδωρία και τη Λογικότητα του Ιεχωβά Γι’ αυτό και ο απόστολος Παύλος, απευθυνόμενος σε μη ομοπίστους του, μπορούσε να πει ότι ο Ιεχωβά έκανε «το καλό, δίνοντάς σας βροχές από τον ουρανό και καρποφόρες εποχές, γεμίζοντας τις καρδιές σας στο πλήρες με τροφή και ευθυμία».

Πράξ. 13:48 Ενδιαφέρεται Πραγματικά ο Ιεχωβά για Εσάς; Ο Ιεχωβά ελκύει τρυφερά, ή αλλιώς θέλγει, την καρδιά όποιου έχει «τη σωστή διάθεση».

Πράξ. 13:48 “Μην Αποκάμνετε” Πολλές σύγχρονες εμπειρίες πιστοποιούν ότι οι άγγελοι υποστηρίζουν το έργο μας και μας κατευθύνουν σε όσους έχουν «τη σωστή διάθεση για αιώνια ζωή».

Πράξ. 14:16, 17 Είναι η Αναψυχή σας Ωφέλιμη; Ναι, ο Ιεχωβά θέλει να χαιρόμαστε, να έχουμε καρδιά γεμάτη «ευθυμία».​

Πράξ. 14:23 «Να Έχετε Εκτίμηση για Εκείνους που Εργάζονται Σκληρά Μεταξύ Σας» Ίσως να είχε διορίσει πρεσβυτέρους για να ηγούνται, όπως είχε συμβεί και σε άλλες εκκλησίες.

Πράξ. 13:29 Πέθανε Πράγματι ο Ιησούς Πάνω σε Σταυρό; Στο εδάφιο Πράξεις 13:29, Η Βίβλος της Ιερουσαλήμ (The Jerusalem Bible) λέει για τον Ιησού: «Αφού εκπλήρωσαν όλα όσα προλέγει η γραφή για αυτόν, τον κατέβασαν από το δέντρο [ξύλον, Κείμενο] και τον έθαψαν».

Πράξ. 14:26 Να Θεωρείτε Πολύτιμη τη Θέση σας στην Εκκλησία Χρειάζεται επίσης να θυμόμαστε πως οτιδήποτε είμαστε σε θέση να κάνουμε στην οργάνωση του Ιεχωβά Θεού εξαρτάται από την παρ’ αξία καλοσύνη του.​


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: