ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΡΑΞΕΙΣ 15, 16

«Μια Ομόφωνη Απόφαση με Βάση τον Λόγο του Θεού»

Τι μαθαίνουμε από τον τρόπο με τον οποίο διευθετήθηκε αυτή η κατάσταση;

15:1, 2​—Να δείχνουμε ταπεινοφροσύνη και υπομονή. Αντί να τακτοποιήσουν μόνοι τους το ζήτημα, ο Παύλος και ο Βαρνάβας ζήτησαν κατεύθυνση από την οργάνωση του Ιεχωβά.

15:28, 29​—Να εμπιστευόμαστε την οργάνωση του Θεού. Η εκκλησία ήταν πεπεισμένη ότι ο Ιεχωβά θα κατηύθυνε τα ζητήματα μέσω του αγίου πνεύματός του και του Χριστού Ιησού.

16:4, 5​—Να υπακούμε. Οι εκκλησίες ευημερούσαν όταν ακολουθούσαν την κατεύθυνση από το κυβερνών σώμα.

Ποιο είναι ένα παράδειγμα πρόσφατης κατεύθυνσης που λάβαμε από την οργάνωση του Ιεχωβά; Πώς ωφελούμαι εγώ όταν την ακολουθώ;

Πραξ. 15:1, 2​—Το ζήτημα της περιτομής απειλούσε να διαιρέσει την πρώτη Χριστιανική εκκλησία (bt σ. 102, 103 ¶8)

Ο Λουκάς συνέχισε: «Αφού έγινε αρκετή διένεξη και αντιλογία ανάμεσα στον Παύλο και τον Βαρνάβα και σε αυτούς [τους αναφερόμενους ως “κάποιους”], [οι πρεσβύτεροι] διευθέτησαν να ανεβούν ο Παύλος και ο Βαρνάβας και ορισμένοι άλλοι από αυτούς προς τους αποστόλους και τους πρεσβυτέρους στην Ιερουσαλήμ σχετικά με την αντιλογία αυτή».* (Πράξ. 15:2) Το γεγονός ότι έγινε «διένεξη και αντιλογία» δείχνει ότι υπήρχαν έντονα αισθήματα και ισχυρές πεποιθήσεις και από τις δύο πλευρές, και η εκκλησία της Αντιόχειας δεν μπορούσε να λύσει το ζήτημα. Για χάρη της ειρήνης και της ενότητας, η εκκλησία διευθέτησε σοφά να θέσει το ερώτημα “στους αποστόλους και στους πρεσβυτέρους στην Ιερουσαλήμ”, οι οποίοι αποτελούσαν το κυβερνών σώμα. Τι μπορούμε να μάθουμε από τους πρεσβυτέρους της Αντιόχειας;

Πραξ. 15:13-20​—Η απόφαση του κυβερνώντος σώματος βασίστηκε στις Γραφές (w12 15/1 σ. 5 ¶6, 7)

Πώς χρησιμοποιήθηκαν οι Γραφές για να διευθετηθεί το ζήτημα της περιτομής;

Σημαντική συμβολή στη διευθέτηση του ζητήματος είχαν τα εδάφια Αμώς 9:11, 12. Η περικοπή αυτή παρατίθεται ως εξής στα εδάφια Πράξεις 15:16, 17: «Θα επιστρέψω και θα ανοικοδομήσω τη σκηνή του Δαβίδ που είναι πεσμένη· και θα ανοικοδομήσω τα ερείπιά της και θα τη στήσω πάλι, ώστε εκείνοι που απομένουν από τους ανθρώπους να αναζητήσουν ένθερμα τον Ιεχωβά, μαζί με άτομα από όλα τα έθνη, άτομα που καλούνται με το όνομά μου, λέει ο Ιεχωβά».

“Μια στιγμή όμως”, θα μπορούσε να διαμαρτυρηθεί κάποιος. “Τα εδάφια αυτά δεν λένε ότι οι Εθνικοί που γίνονταν πιστοί δεν ήταν απαραίτητο να περιτέμνονται”. Αυτό είναι αλήθεια. Εντούτοις, οι Ιουδαίοι Χριστιανοί μπορούσαν να αντιληφθούν το σημείο. Δεν θεωρούσαν τους περιτμημένους Εθνικούς ως “άτομα από τα έθνη” αλλά ως αδελφούς. (Έξοδ. 12:48, 49) Για παράδειγμα, το εδάφιο Εσθήρ 8:17, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, Μετάφραση από τα Πρωτότυπα Κείμενα, αναφέρει: «Πολλοί από τους άλλους λαούς έκαναν περιτομή και γίνονταν Ιουδαίοι [περιετέμοντο καὶ ἰουδάιζον, Μετάφραση των Εβδομήκοντα]». Επομένως, όταν οι Γραφές προέλεγαν ότι εκείνοι που θα απέμεναν από τον οίκο του Ισραήλ (οι Ιουδαίοι και οι περιτμημένοι προσήλυτοι στον Ιουδαϊσμό) μαζί με «άτομα από όλα τα έθνη» (απερίτμητους Εθνικούς) θα γίνονταν ένας λαός για το όνομα του Θεού, το μήνυμα ήταν σαφές. Η περιτομή δεν αποτελούσε απαίτηση για τους Εθνικούς που ήθελαν να γίνουν Χριστιανοί.

Πραξ. 15:28, 29· 16:4, 5​—Η απόφαση του κυβερνώντος σώματος ενίσχυσε τις εκκλησίες (bt σ. 123 ¶18)

Ο Παύλος και ο Τιμόθεος συνεργάστηκαν επί σειρά ετών. Ως περιοδεύοντες διάκονοι, έφεραν σε πέρας διάφορες αποστολές για λογαριασμό του κυβερνώντος σώματος. Το Γραφικό υπόμνημα αναφέρει: «Καθώς . . . περνούσαν από τις πόλεις, παρέδιδαν σε εκείνους που ήταν εκεί τα διατάγματα τα οποία είχαν αποφασιστεί από τους αποστόλους και τους πρεσβυτέρους που ήταν στην Ιερουσαλήμ, για να τα τηρούν». (Πράξ. 16:4) Προφανώς, οι εκκλησίες ακολούθησαν την κατεύθυνση που έδωσαν οι απόστολοι και οι πρεσβύτεροι στην Ιερουσαλήμ. Ως αποτέλεσμα αυτής της υπακοής, «οι εκκλησίες συνέχισαν να σταθεροποιούνται στην πίστη και να αυξάνουν σε αριθμό κάθε ημέρα».​—Πράξ. 16:5.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Πραξ. 16:6-9​—Τι μαθαίνουμε από αυτή την αφήγηση σχετικά με το πώς να επεκτείνουμε τη διακονία μας; (w12 15/1 σ. 10 ¶8)

Τι μπορούμε να διδαχτούμε εμείς από αυτή την αφήγηση; Προσέξτε ότι, αφού πρώτα ο Παύλος ξεκίνησε για την Ασία, τότε παρενέβη το πνεύμα του Θεού. Έπειτα, αφού πρώτα ο Παύλος πλησίασε στη Βιθυνία, τότε επενέβη ο Ιησούς. Και τελικά, αφού πρώτα ο Παύλος έφτασε στην Τρωάδα, τότε τον κατηύθυνε ο Ιησούς στη Μακεδονία. Ως Κεφαλή της εκκλησίας, ο Ιησούς μπορεί να πολιτευτεί παρόμοια και με εμάς. (Κολ. 1:18) Για παράδειγμα, ίσως σκέφτεστε να κάνετε σκαπανικό ή να μετακομίσετε σε κάποια περιοχή όπου η ανάγκη είναι μεγαλύτερη. Εντούτοις, είναι πιθανό ότι, αφού πρώτα κάνετε συγκεκριμένα βήματα για να πετύχετε το στόχο σας, τότε θα σας καθοδηγήσει ο Ιησούς μέσω του πνεύματος του Θεού. Ας το δείξουμε αυτό με ένα παράδειγμα: Κάποιος οδηγός μπορεί να κατευθύνει το αυτοκίνητό του έτσι ώστε να στρίψει αριστερά ή δεξιά, αλλά μόνο αν το αυτοκίνητο βρίσκεται ήδη σε κίνηση. Παρόμοια, ο Ιησούς μπορεί να μας κατευθύνει ώστε να διευρύνουμε τη διακονία μας, αλλά μόνο αν εμείς βρισκόμαστε ήδη σε κίνηση​—αν καταβάλλουμε προσπάθειες να πετύχουμε το στόχο μας.

Πραξ. 16:37​—Πώς αξιοποίησε ο Παύλος τη ρωμαϊκή του υπηκοότητα για την προώθηση των καλών νέων; («είμαστε Ρωμαίοι» σημείωση μελέτης για Πρ 16:37, nwtsty)

είμαστε Ρωμαίοι:

Δηλαδή Ρωμαίοι πολίτες. Ο Παύλος όπως προφανώς και ο Σίλας ήταν Ρωμαίοι πολίτες. Ο ρωμαϊκός νόμος όριζε ότι ένας πολίτης δικαιούνταν πάντοτε να περάσει από κανονική δίκη και ότι ποτέ δεν έπρεπε να τιμωρείται δημόσια χωρίς να έχει καταδικαστεί. Η ρωμαϊκή υπηκοότητα παρείχε συγκεκριμένα δικαιώματα και προνόμια στον κάτοχό της οπουδήποτε εντός της αυτοκρατορίας. Ο Ρωμαίος πολίτης υπόκειτο στο ρωμαϊκό δίκαιο και όχι στους νόμους των επαρχιακών πόλεων. Όταν του απευθυνόταν κάποια κατηγορία, ίσως συναινούσε να δικαστεί σύμφωνα με τους τοπικούς νόμους, αλλά διατηρούσε και το δικαίωμα να εξεταστεί από ρωμαϊκό δικαστήριο. Σε περίπτωση αδικήματος που επέσυρε τον θάνατο, είχε το δικαίωμα να επικαλεστεί τον αυτοκράτορα. Ο απόστολος Παύλος κήρυξε ευρέως σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Αξιοποίησε τα δικαιώματά του ως Ρωμαίος πολίτης σε τρεις καταγραμμένες περιπτώσεις. Η πρώτη είναι εδώ στους Φιλίππους όταν πληροφόρησε τους διοικητές ότι, χτυπώντας τον, είχαν παραβιάσει τα δικαιώματά του.​—Για τις άλλες δύο περιπτώσεις, βλέπε τα εδάφια Πρ 22:25· 25:11.

Πραξ. 16:6, 7—Γιατί απαγόρευσε το άγιο πνεύμα στον Παύλο και στους συνεργάτες του να κηρύξουν στην περιφέρεια της Ασίας και στη Βιθυνία; Υπήρχαν λίγοι εργάτες. Γι’ αυτό, το άγιο πνεύμα τούς κατηύθυνε σε πιο παραγωγικούς αγρούς.

Πραξ. 16:1, 2. Οι Χριστιανοί νεαροί πρέπει να επιδίδονται σε πνευματική δραστηριότητα και να επιζητούν τη βοήθεια του Ιεχωβά για να αποκτούν καλή φήμη.

Πραξ. 16:3. Πρέπει να κάνουμε όλα όσα μπορούμε εντός των Γραφικών ορίων ώστε να γίνονται τα καλά νέα αποδεκτά σε άλλους.—1 Κορ. 9:19-23.

Πράξ. 15:14 Ποιο Είναι το Όνομα του Θεού; «Διότι όλοι οι λαοί θα περπατούν ο καθένας σύμφωνα με το όνομα του θεού του, αλλά εμείς θα περπατάμε σύμφωνα με το όνομα του Ιεχωβά του Θεού μας στους αιώνες των αιώνων».​

Πράξ. 15:28, 29 Κάνετε Κτήμα σας τις Σκέψεις του Ιεχωβά; Ωστόσο, για ορισμένες διαδικασίες που περιλαμβάνουν το αίμα απαιτείται να πάρουμε προσωπική απόφαση βασισμένη σε Γραφικές αρχές που φανερώνουν τον τρόπο σκέψης του Ιεχωβά.

Πράξ. 16:14, 15 Μην Κρίνετε από την Εξωτερική Εμφάνιση Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να προσκαλέσετε άτομα διαφορετικής προέλευσης να συνεργαστούν μαζί σας στη διακονία ή να έρθουν στο σπίτι σας για φαγητό ή παρέα.

Πράξ. 16:3 Να Επιτρέπετε στους Νόμους και στις Αρχές του Θεού να Εκπαιδεύουν τη Συνείδησή Σας Η στάση του ήταν παρόμοια με του αποστόλου Παύλου.

Πράξ. 16:14 Ο Ιεχωβά Αγαπάει Εκείνους που «Καρποφορούν με Υπομονή» Δεύτερον, ικετεύουμε μέσω προσευχής τον Ιεχωβά να ανοίξει την καρδιά των ειλικρινών ατόμων.

Πράξ. 16:1-3 Διορισμένοι Άντρες—Μάθετε από τον Τιμόθεο Εξετάστε το παράδειγμα του Χριστιανού μαθητή Τιμόθεου.​

Πράξ. 16:25 Να Ενθαρρύνετε ο Ένας τον Άλλον Όλο και Περισσότερο Ο Παύλος έδειξε ότι το να ψάλουμε μαζί έναν ύμνο της Βασιλείας μπορεί να αποτελέσει πηγή ενθάρρυνσης όταν έγραψε: «Να διδάσκετε και να ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλον με ψαλμούς, αίνους προς τον Θεό και πνευματικούς ύμνους που ψάλλονται από ευγνωμοσύνη, υμνώντας στην καρδιά σας τον Ιεχωβά».​

Πράξ. 16:1-3 Γονείς, Βοηθάτε Εσείς το Παιδί σας να Προοδεύσει ως το Βάφτισμα; Στο τέλος της εφηβείας του ή λίγο μετά τα 20, ο Τιμόθεος ήταν ήδη ένας Χριστιανός μαθητής που μπορούσε να συστηθεί για ειδικά προνόμια στην εκκλησία.​

Πράξ. 16:14, 15, 32, 33. Βάφτισμα—Απαίτηση για τους Χριστιανούς Η Γραφική αφήγηση αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τον πρώτο αιώνα οι νέοι μαθητές του Χριστού κατανοούσαν τη σημασία του βαφτίσματος και δεν το καθυστερούσαν χωρίς λόγο.​

Πράξ. 16:23-25 Χαρά—Μια Ιδιότητα που μας Χορηγεί ο Θεός Για παράδειγμα, αφού υπέστησαν έναν φρικτό ξυλοδαρμό και ρίχτηκαν στη φυλακή, «κατά τα μεσάνυχτα, . . . προσεύχονταν και αινούσαν τον Θεό με ύμνους».

Πράξ. 16:1-5 «Ας Στέψει με Επιτυχία Όλα σου τα Σχέδια» Ο απόστολος Παύλος προσκάλεσε τον Τιμόθεο στην ιεραποστολική υπηρεσία επειδή «είχε καλή φήμη μεταξύ των αδελφών».​

Πράξ. 15:36-40 Θα Λύνετε τις Συγκρούσεις και θα Προάγετε την Ειρήνη; Στην πραγματικότητα, απηχούσε τις διαφορετικές απόψεις τους ως προς τα προσόντα του Ιωάννη Μάρκου για την ιεραποστολική υπηρεσία.​

Πράξ. 16:9, 10 Να Προσηλώνετε την Καρδιά σας σε Πνευματικούς Θησαυρούς Θα μπορούσαμε επίσης να μάθουμε μια άλλη γλώσσα, να μετακομίσουμε σε κάποια άλλη περιοχή στη χώρα μας ή ακόμα και να μετακομίσουμε σε άλλη χώρα.​

Πράξ. 15:6-11, 13, 14, 28, 29 Συμμερίζεστε Εσείς το Αίσθημα Δικαιοσύνης του Ιεχωβά; Τα λεγόμενα του Πέτρου ως αυτόπτη μάρτυρα βοήθησαν πάρα πολύ το κυβερνών σώμα του πρώτου αιώνα να πάρει μια απόφαση.

Πράξ. 16:4, 5 Ποιος Οδηγεί τον Λαό του Θεού Σήμερα; Ως κυβερνών σώμα, έδιναν κατεύθυνση σε όλες τις εκκλησίες.—Πράξ. 15:2. … Οι εκκλησίες ακολούθησαν την κατεύθυνσή του και «συνέχισαν να σταθεροποιούνται στην πίστη και να αυξάνουν σε αριθμό κάθε ημέρα».

Πράξ. 15:17 Συνεχίστε να Αγωνίζεστε για την Ευλογία του Ιεχωβά Το ρήμα του πρωτότυπου κειμένου που αποδίδεται «αναζητούν ένθερμα» υποδηλώνει ζέση και επισταμένη προσπάθεια.

Πράξ. 16:1-5 Διακρίνετε την Ανάγκη να Εκπαιδεύετε Άλλους; Ζήτησε από τον νεαρό άντρα να τον συνοδεύσει.

Πράξ. 15:21 Η Αγία Γραφή Επέζησε από την Εναντίωση Οι Ιουδαίοι διατηρούσαν στις συναγωγές τους αντίγραφα των Γραφών​—των ίδιων εκείνων Γραφών που χρησιμοποίησαν οι μετέπειτα γενιές, καθώς και οι Χριστιανοί.​

Πράξ. 15:28, 29 Πώς Παίρνετε Προσωπικές Αποφάσεις; Για παράδειγμα, προκειμένου να έχουμε την επιδοκιμασία του Θεού, πρέπει να ενεργούμε σε αρμονία με τον νόμο του για το αίμα.

Πράξ. 15:30-32 Γιατί Πρέπει να Συναθροιζόμαστε για Λατρεία; οι συναθροίσεις μάς ενθαρρύνουν και μας ενδυναμώνουν.

Πράξ. 15:14 Μια Ζωντανή Μετάφραση του Λόγου του Θεού Αναρίθμητα Γραφικά εδάφια δείχνουν πόσο σημαντικό είναι το όνομα του Θεού και ο αγιασμός του.

Πράξ. 16:25 Να Στοχάζεστε Πνευματικά Πράγματα Κανένας δεν θα μπορέσει να σας στερήσει την ικανότητα να στοχάζεστε αυτά που έχετε αποθηκεύσει στη μνήμη σας, όπως για παράδειγμα τα αγαπημένα σας εδάφια ή τα λόγια των ύμνων της Βασιλείας.

Πράξ. 15:29 Είναι η Συνείδησή σας Αξιόπιστος Οδηγός; Για παράδειγμα, ο Χριστιανός πρέπει να θυμάται τη Γραφική εντολή “να απέχουμε από . . . αίμα”.

Πράξ. 15:14 Να Ζείτε σε Αρμονία με την Υποδειγματική Προσευχη Ποιο προνόμιο έχει ο λαός του Θεού, αλλά τι απαιτείται από εμάς; Τι προνόμιο είναι, όχι μόνο να γνωρίζουμε το προσωπικό όνομα του Θεού, αλλά και να το φέρουμε πάνω μας ως “λαός για το όνομά του”!

Πράξ. 15:28, 29 Να Μιμείστε το Θάρρος και τη Διάκριση του Ιησού Αρνούμαστε οποιαδήποτε θεραπεία συγκρούεται με τις Γραφικές αρχές.

Πράξ. 15:28, 29 Γιατί Πρέπει να Είμαστε Άγιοι Η αποχή από αίμα, είτε ζώων είτε ανθρώπων, αποτελεί απαίτηση και για τους Χριστιανούς.

Πράξ. 15:28 Να Ακούτε τη Φωνή του Ιεχωβά Όπου και αν Είστε Σήμερα, ο Ιεχωβά καθοδηγεί το λαό του μέσω της Αγίας Γραφής, του αγίου του πνεύματος και της εκκλησίας.

Πράξ. 15:36, 40, 41 Ο Ιεχωβά Είναι Θεός Οργάνωσης Και πόση χαρά πρέπει να έδιναν στις εκκλησίες οι επισκέψεις περιοδευόντων πρεσβυτέρων, όπως ήταν ο Παύλος!

Πράξ. 16:1-3 Κάντε Σοφές Επιλογές στα Νεανικά σας Χρόνια Για παράδειγμα, ο Τιμόθεος από τα Λύστρα έκανε προφανώς σοφές επιλογές χάρη στις οποίες διορίστηκε ιεραπόστολος πιθανώς στα τέλη της εφηβείας του ή λίγο πάνω από τα 20.

Πράξ. 15:36 Πρεσβύτεροι—Θα Αναζωογονήσετε «την Κουρασμένη Ψυχή»; Μπορείτε να δείξετε ότι νοιάζεστε ειλικρινά για τους αδελφούς και τις αδελφές σας συνεχίζοντας να εκδηλώνετε ενδιαφέρον και μετά την επίσκεψη.

Πράξ. 15:36-39 Βοηθήστε τον Εαυτό σας και Άλλους με το Λόγο του Θεού Ο Παύλος έμαθε να συγκρατεί τον εαυτό του, ωστόσο κάποιες φορές πρέπει να πάλευε για να τιθασεύσει τα αισθήματα και τα λόγια του.

Πράξ. 15:32 “Μην Αποκάμνετε” Τον πρώτο αιώνα, οι Ιουδαίοι είχαν τη συνήθεια να πηγαίνουν στις συναγωγές όπου γινόταν ανάγνωση των Γραφών. (Λουκ. 4:16· Πράξ. 15:21) … Η εξέταση Γραφικών θεμάτων μάς ενισχύει και μας κάνει σταθερούς στην πίστη.

Πράξ. 15:28 «Να Βεβαιώνεστε για τα Πιο Σπουδαία Πράγματα» Αντιθέτως, ακολουθούν τις Γραφές και την καθοδηγία του αγίου πνεύματος του Θεού καθώς κάνουν διευθετήσεις που είναι αναγκαίες για την προώθηση του έργου κηρύγματος.

Πράξ. 16:16-18 Τώρα Ξέρω τον Θεό που Λατρεύω Είμαι πολύ χαρούμενη που απαγκιστρώθηκα από την επιρροή τους, όπως η υπηρέτρια την οποία ελευθέρωσε ο Παύλος από «έναν δαίμονα μαντείας».​

Πράξ. 16:25 Υπέρμαχοι της Αλήθειας Το εδάφιο Πράξεις 16:25 αναφέρει: «Κατά τα μεσάνυχτα, ο Παύλος και ο Σίλας προσεύχονταν και αινούσαν τον Θεό με ύμνους· μάλιστα οι φυλακισμένοι τούς άκουγαν».

Πράξ. 15:14 Γιατί Πρέπει να Χρησιμοποιούμε το Όνομα του Θεού; Σήμερα, οι ακόλουθοί του συνεχίζουν να γνωστοποιούν το όνομα του Θεού σε όλα τα έθνη ως ενωμένος “λαός για το όνομά του”.

Πράξ. 16:13-15 Ο Ιεχωβά μάς Περιφρουρεί για Σωτηρία Ναι, ο Θεός χρησιμοποίησε το πνεύμα του για να τη βοηθήσει να συλλάβει το νόημα του αγγέλματος, με αποτέλεσμα να βαφτιστεί η ίδια και το σπιτικό της.​

Πράξ. 16:31, 32 Βοηθήστε τους Ανθρώπους να “Ξυπνήσουν από τον Ύπνο” Γιατί δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες για να βοηθήσουμε τους συγγενείς μας; Ασφαλώς, θέλουμε να βοηθήσουμε τους συγγενείς μας να δεχτούν τα καλά νέα.

Πράξ. 15:14, 17 Γιατί Έχει ο Θεός Οργάνωση; Παλιά, μάρτυρές του ήταν οι Ισραηλίτες, ενώ τώρα είναι οι αληθινοί Χριστιανοί.​

Πράξ. 15:12-21 Ποιος Μπορεί να Ερμηνεύει Προφητείες; Δεν τη χορηγούν ανθρώπινοι προγνώστες, έξω από τα πλαίσια της Γραφής.​

Πράξ. 16:14, 15 Θεωρείτε “Προνόμιο το να Προσφέρετε με Καλοσύνη”; Ο Παύλος θυμόταν καλά τον καιρό που η Λυδία και το σπιτικό της βαφτίστηκαν και εκείνη επέμεινε να φιλοξενήσει στο σπίτι της τον ίδιο και τους συνεργάτες του στο κήρυγμα.​

Πράξ. 15:32 “Να Παρηγορείτε Όλους Όσους Πενθούν” Διαβάζουμε ότι ο Ιούδας και ο Σίλας «ενθάρρυναν τους αδελφούς με πολλές ομιλίες και τους ενίσχυσαν».

Πράξ. 16:14 Μπορείτε να Βρείτε «τη Γνώση του Θεού» Μόνο με τη βοήθεια του Θεού μπορούμε να συλλάβουμε πλήρως τις αλήθειες της Γραφής.

Πράξ. 15:2, 6, 7 «Να Έχετε Εκτίμηση για Εκείνους που Εργάζονται Σκληρά Μεταξύ Σας» Όταν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, όπως συνέβη τον πρώτο αιώνα τότε που το κυβερνών σώμα εξέταζε το ζήτημα της περιτομής, ίσως χρειάζεται επιπρόσθετος χρόνος και έρευνα για να υπάρξει ομοφωνία με βάση τις Γραφές.​

Πράξ. 15:21 “Φέρε τους Ρόλους, Ιδιαίτερα τις Περγαμηνές” Η δημόσια ανάγνωση ήταν μέρος των συναθροίσεων στις Χριστιανικές εκκλησίες και αποτελούσε συνήθεια του λαού του Θεού από την εποχή του Μωυσή.​

Πράξ. 15:14, 17 Να Εμπιστεύεστε στον Ιεχωβά Καθώς το Τέλος Πλησιάζει Εξάλλου, είμαστε δικά του «πρόβατα» και εκείνος έχει θέσει το όνομά του πάνω μας.​

Πράξ. 15:28, 29 Δέχονται οι Μάρτυρες του Ιεχωβά Ιατρική Περίθαλψη; Παραδείγματος χάρη, δεν δέχονται μεταγγίσεις αίματος επειδή η Γραφή απαγορεύει τη λήψη αίματος για τη διατήρηση της ζωής.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: