ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΡΑΞΕΙΣ 17, 18

«Να Μιμείστε τον Απόστολο Παύλο στο Κήρυγμα και στη Διδασκαλία»

Πραξ. 17:2, 3, 17, 22, 23 Πώς μπορούμε να μιμούμαστε τον απόστολο Παύλο;

Μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις Γραφές για να συζητάμε λογικά με τους ανθρώπους, και να προσαρμόζουμε τους συλλογισμούς μας ανάλογα με τους ακροατές μας

Μπορούμε να κηρύττουμε οπουδήποτε και οποτεδήποτε είναι πιθανό να βρούμε ανθρώπους

Μπορούμε να αναφερόμαστε διακριτικά στις πεποιθήσεις των άλλων για να δημιουργούμε κοινή βάση

ΓΙΑ ΣΤΟΧΑΣΜΟ: Πού και πότε μπορώ να βρω περισσότερους ανθρώπους για να δώσω μαρτυρία στον τομέα της εκκλησίας μου;

Πραξ. 17:2, 3​—Ο Παύλος συζητούσε λογικά από τις Γραφές και χρησιμοποιούσε παραθέσεις όταν δίδασκε («συζητούσε . . . λογικά» σημείωση μελέτης για Πρ 17:2, nwtsty· «αποδεικνύοντας με παραθέσεις» σημείωση μελέτης για Πρ 17:3, nwtsty)

συζητούσε . . . λογικά:

Ο Παύλος δεν τους μιλούσε απλώς για τα καλά νέα. Τα εξηγούσε και παρουσίαζε αποδείξεις από τις Γραφές, δηλαδή από τις θεόπνευστες Εβραϊκές Γραφές. Δεν έμενε στο να διαβάζει τις Γραφές· συζητούσε λογικά από αυτές, και προσάρμοζε τους συλλογισμούς του ανάλογα με τους ακροατές του. Το ρήμα διαλέγομαι του πρωτότυπου κειμένου ορίζεται ως «συνομιλώ με κάποιον· συζητώ». Το πρωτότυπο κείμενο χρησιμοποιεί την ίδια λέξη στα εδάφια Πρ 17:17· 18:4, 19· 19:8, 9· 20:7, 9.

αποδεικνύοντας με παραθέσεις:

Η λέξη παρατιθέμενος του πρωτότυπου κειμένου προέρχεται από το ρήμα παρατίθημι, το οποίο κυριολεκτικά σημαίνει «τοποθετώ δίπλα». Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι ο Παύλος σύγκρινε προσεκτικά τις Μεσσιανικές προφητείες των Εβραϊκών Γραφών με τα γεγονότα της ζωής του Ιησού για να δείξει πώς είχε εκπληρώσει ο Ιησούς αυτές τις προφητείες.

Πραξ. 17:17​—Ο Παύλος κήρυττε οπουδήποτε έβρισκε ανθρώπους («στην αγορά» σημείωση μελέτης για Πρ 17:17, nwtsty)

στην αγορά:

Βρισκόταν ΒΔ της Ακρόπολης. Η αγορά της Αθήνας κάλυπτε έκταση περίπου 50 στρεμμάτων. Η αγορά δεν ήταν απλώς μια τοποθεσία για αγοραπωλησίες. Ήταν το κέντρο της οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της πόλης. Στους Αθηναίους άρεσε να συναντιούνται σε αυτό το κέντρο της δημόσιας ζωής για να επιδίδονται σε φιλοσοφικές συζητήσεις.

Πραξ. 17:22, 23​—Ο Παύλος ήταν παρατηρητικός και δημιουργούσε κοινή βάση («Στον Άγνωστο Θεό» σημείωση μελέτης για Πρ 17:23, nwtsty)

Στον Άγνωστο Θεό:

Η φράση ᾿Αγνώστῳ Θεῷ ήταν μέρος μιας επιγραφής σε κάποιον βωμό που υπήρχε στην Αθήνα. Οι Αθηναίοι εξέφραζαν τον φόβο τους για τις θεότητες χτίζοντας πολλούς ναούς και βωμούς. Έφτιαχναν βωμούς ακόμα και για αφηρημένες θεότητες, όπως για τη Φήμη, την Αιδώ, την Ορμή, την Πειθώ και το Έλεος. Πιθανώς επειδή φοβούνταν ότι μπορεί να παρέλειπαν κάποιον θεό και να επέσυραν έτσι τη δυσμένειά του, αφιέρωσαν έναν βωμό «στον Άγνωστο Θεό». Μέσω ενός τέτοιου βωμού, οι άνθρωποι παραδέχονταν την ύπαρξη κάποιου Θεού για τον οποίο δεν γνώριζαν τίποτα. Ο Παύλος χρησιμοποίησε επιδέξια την ύπαρξη αυτού του βωμού ως βάση για το κήρυγμά του ώστε να παρουσιάσει στους ακροατές του τον Θεό​—τον αληθινό Θεό—​ο οποίος μέχρι τότε ήταν άγνωστος σε εκείνους.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Πραξ. 18:18​—Τι μπορούμε να πούμε για την ευχή που έκανε ο Παύλος; (w08 15/5 σ. 32 ¶5)

Τι ευχή έκανε ο Παύλος; Μερικοί λόγιοι προβάλλουν την άποψη ότι ο Παύλος είχε κάνει ευχή Ναζηραίου. (Αριθ. 6:1-21) Ωστόσο, η Γραφή δεν λέει τι ευχή έκανε ο Παύλος. Επιπλέον, οι Γραφές δεν αναφέρουν αν η ευχή έγινε πριν ή έπειτα από τη μεταστροφή του Παύλου ούτε αν αυτός άρχιζε να εκπληρώνει ή αν ολοκλήρωνε την ευχή του τότε. Ούτως ή άλλως, το ότι έκανε αυτή την ευχή δεν αποτελούσε αμαρτία.

Πραξ. 18:21​—Πώς πρέπει να μιμούμαστε τον Παύλο καθώς επιδιώκουμε πνευματικούς στόχους; («αν θέλει ο Ιεχωβά» σημείωση μελέτης για Πρ 18:21, nwtsty)

αν θέλει ο Ιεχωβά:

Έκφραση η οποία τονίζει την ανάγκη να λαβαίνει κάποιος υπόψη το θέλημα του Θεού σε ό,τι κάνει ή σχεδιάζει να κάνει. Ο απόστολος Παύλος είχε διαρκώς στον νου του αυτή την αρχή. (1Κο 4:19· 16:7· Εβρ 6:3) Ο μαθητής Ιάκωβος παρότρυνε και αυτός τους αναγνώστες του να λένε: «Αν ο Ιεχωβά θέλει, θα ζήσουμε και θα κάνουμε αυτό ή εκείνο». (Ιακ 4:15) Τέτοιες εκφράσεις δεν πρέπει να είναι κενά λόγια. Οποιοσδήποτε λέει με ειλικρίνεια «αν θέλει ο Ιεχωβά» πρέπει να προσπαθεί να ενεργεί σε αρμονία με το θέλημα του Ιεχωβά. Δεν χρειάζεται να λέει κάποιος αυτή τη φράση πάντα μεγαλόφωνα. Πολλές φορές τη λέει απλώς μέσα στην καρδιά του.​—Βλέπε επίσης Πρ 21:14 και Παράρτημα Α5.

Πραξ. 18:12-17—Γιατί δεν παρενέβη ο ανθύπατος Γαλλίων όταν οι παρατηρητές άρχισαν να χτυπούν τον Σωσθένη; Ο Γαλλίων ίσως σκέφτηκε ότι ο άνθρωπος που, όπως φαινόταν, είχε ηγηθεί της οχλοκρατικής ενέργειας εναντίον του Παύλου έπαθε ό,τι του άξιζε. Εντούτοις, αυτό το περιστατικό είχε προφανώς καλή κατάληξη διότι οδήγησε στη μεταστροφή του Σωσθένη στη Χριστιανοσύνη. Αργότερα, ο Παύλος αποκαλεί τον Σωσθένη “αδελφό μας”.—1 Κορ. 1:1.

Πραξ. 18:18—Τι ευχή έκανε ο Παύλος; Μερικοί λόγιοι προβάλλουν την άποψη ότι ο Παύλος είχε κάνει ευχή Ναζηραίου. (Αριθ. 6:1-21) Ωστόσο, η Γραφή δεν λέει τι ευχή έκανε ο Παύλος. Επιπλέον, οι Γραφές δεν αναφέρουν αν η ευχή έγινε πριν ή έπειτα από τη μεταστροφή του Παύλου ούτε αν αυτός άρχιζε να εκπληρώνει ή αν ολοκλήρωνε την ευχή του τότε. Ούτως ή άλλως, το ότι έκανε αυτή την ευχή δεν αποτελούσε αμαρτία.

Πράξ. 17:1, 2· 18:4 Όσοι ενδιαφέρονταν για τα πνευματικά πράγματα ήταν φυσικό να πηγαίνουν στη συναγωγή, γι’ αυτό όταν ο Παύλος έμπαινε σε μια πόλη, συνήθως πήγαινε πρώτα στη συναγωγή και κήρυττε εκεί.​—

Πράξ. 17:27 Αγάπη και Δικαιοσύνη στον Αρχαίο Ισραήλ Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα μας δώσουν παρηγοριά και ελπίδα και θα μας φέρουν πιο κοντά στον στοργικό μας Πατέρα.​

Πράξ. 17:26-28 Ποιος Είναι ο Θεός; Αν γνωρίσετε καλύτερα τον Θεό, η ζωή σας θα αποκτήσει σκοπό και νόημα.

Πράξ. 18:24 Να Αινείτε τον Ιεχωβά στην Εκκλησία Όταν κάνουμε σχόλια, δεν απαιτεί να είμαστε όλοι εύγλωττοι σαν τον Απολλώ ή πειστικοί σαν τον Παύλο.

Πράξ. 17:29 Σας Προσέχει ο Θεός; ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ: Αν ο Θεός δημιούργησε έναν τόσο σύνθετο μηχανισμό για να εξασφαλίσει ότι η μητέρα θα προσέχει με τρυφερότητα το μωρό της και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του, δεν είναι λογικό να ενδιαφέρεται και Εκείνος προσωπικά για εμάς, εφόσον είμαστε «παιδιά του»;​

Πράξ. 17:22, 23 Να Καλλιεργείτε Συμπόνια για “Κάθε Είδους Ανθρώπους” Το εδάφιο Πράξεις 17:16 αναφέρει ότι, ενώ βρισκόταν στην Αθήνα, «αγανακτούσε βλέποντας την πόλη γεμάτη είδωλα». … Παρ’ όλα αυτά, χρησιμοποίησε την ίδια την αιτία της αγανάκτησής του για να δώσει θαυμάσια μαρτυρία.

Πράξ. 17:26 Ας Είμαστε Όλοι Ένα Όπως ο Ιεχωβά και ο Ιησούς Είναι Ένα Φυσικά, κατά μία έννοια όλοι είμαστε «αδελφοί» επειδή καταγόμαστε από τον Αδάμ.

Πράξ. 17:1, 4, 5, 13 Ο Ιεχωβά Αγαπάει Εκείνους που «Καρποφορούν με Υπομονή» Αντίθετα, οι περισσότεροι τον απέρριπταν και μερικοί μάλιστα τον δίωκαν.

Πράξ. 17:30 Γνωρίστε τον Εχθρό Σας Αλλά όταν μαθαίνουν την αλήθεια, ο καθένας τους επιλέγει ποιον θα υπηρετεί.

Πράξ. 17:27 Η Αγία Γραφή και το Μέλλον Σας Αλλά η Γραφή μάς διαβεβαιώνει ότι, αν “αναζητούμε τον Θεό”, θα “τον βρούμε”, επειδή «δεν είναι μακριά από τον καθέναν μας».

Πράξ. 17:26 Διδασκαλίες της Αγίας Γραφής—Διαχρονική Σοφία Ο Θεός «έκανε από έναν άνθρωπο κάθε έθνος ανθρώπων για να κατοικούν σε ολόκληρη την επιφάνεια της γης».

Πράξ. 17:11 Να Προσηλώνετε την Καρδιά σας σε Πνευματικούς Θησαυρούς Όταν μας παρέχεται αυτή η καινούρια κατανόηση, ενδείκνυται να αφιερώνουμε χρόνο για να μελετάμε τις πληροφορίες προσεκτικά και να κάνουμε στοχασμούς γύρω από αυτές.

Πράξ. 18:4, 5, 26 Να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά με Πλήρη Καρδιά! Επίσης, η Πρίσκιλλα και ο Ακύλας χρησιμοποιούσαν τον χρόνο τους για να εξηγούν «πιο ορθά την οδό του Θεού» στους άλλους.

Πράξ. 17:26-28 Απολαύστε τα Οφέλη που Προκύπτουν Όταν Δίνετε Εκείνος μας έδωσε ζωή και όλα όσα χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι.

Πράξ. 18:2 «Αυτά να τα Εμπιστευτείς σε Πιστούς Ανθρώπους» Και εσείς, γυναίκες, να μιμείστε τη σύζυγο του Ακύλα, την Πρίσκιλλα, η οποία συνόδευε και υποστήριζε πιστά τον Ακύλα καθώς οι περιστάσεις τους άλλαζαν.

Πράξ. 17:27, 28 Θεωρείτε Εσείς Εξαιρετικά Πολύτιμο το Βιβλίο του Ιεχωβά; Οι Γραφές τονίζουν επίσης το καθήκον και το προνόμιο που έχουμε να κηρύττουμε από σπίτι σε σπίτι, σε δημόσια μέρη, καθώς και ανεπίσημα. (Ματθ. 28:19, 20· Πράξ. 5:42· 17:17· 20:20) … Του χρωστάμε την ίδια μας τη ζωή, επειδή χωρίς αυτόν ούτε καν θα κινούμασταν ούτε θα υπήρχαμε.

Πράξ. 17:11 Ενισχύστε την Πίστη σας στα Όσα Ελπίζετε Προκειμένου να είμαστε “ευτυχισμένοι” και να “έχουμε επιτυχία”, πρέπει να διαβάζουμε τακτικά τον Λόγο του Θεού, αν είναι δυνατόν καθημερινά.

Πράξ. 17:11 Αφήνετε Εσείς τον Μεγάλο Αγγειοπλάστη να σας Διαπλάθει; Στα συγγράμματά τους παρέθεσαν από τις Εβραϊκές Γραφές και παρέπεμψαν σε αυτές εκατοντάδες φορές, παρότρυναν δε τους ανθρώπους στους οποίους κήρυτταν να κάνουν και αυτοί το ίδιο.

Πράξ. 17:24-27 Πρέπει να Ασκούν οι Χριστιανοί Λατρεία σε Ιερά; Οπουδήποτε και αν είμαστε μπορούμε να προσευχόμαστε σε αυτόν και θα μας ακούει επειδή «αυτός δεν είναι μακριά από τον καθένα μας».​

Πράξ. 17:27 Πώς να Ξεπερνάτε τα Αισθήματα Ανασφάλειας «Αυτός δεν είναι μακριά από τον καθένα μας», μας διαβεβαιώνει ο απόστολος Παύλος.

Πράξ. 17:24-27 Γνωστοποιεί γιατί δημιούργησε την ανθρώπινη ζωή, τι θα κάνει για την ανθρωπότητα και πώς θέλει να ζούμε.

Πράξ. 17:14 «Αγαπητό και Πιστό Παιδί μου Όσον Αφορά τον Κύριο» Μπόρεσε να τον αφήσει στη Βέροια με τον Σίλα.

Πράξ. 17:11 Να Στοχάζεστε Πνευματικά Πράγματα Πράγματι, εκείνοι που “εξετάζουν τις Γραφές καθημερινά” και στοχάζονται αυτά που μαθαίνουν απολαμβάνουν θαυμάσια οφέλη.​

Πράξ. 17:26, 27 Μπορούμε Όντως να Βρούμε τον Θεό; Πολλοί βρίσκουν παρηγορητικά και ελκυστικά τα λόγια του Σαύλου από την Ταρσό, ο οποίος αποκαλείται επίσης απόστολος Παύλος.

Πράξ. 17:24, 25, 28 Πώς μας Δείχνει ο Ιεχωβά την Αγάπη Του; Από αυτόν έχουμε ζωή και κινούμαστε και υπάρχουμε».

Πράξ. 17:31 Ελπίδα για τους Νεκρούς—Πώς Μπορείτε να Είστε Βέβαιοι; Ουσιαστικά, η ανάσταση του ίδιου του Ιησού αποτέλεσε εγγύηση για αυτήν.

Πράξ. 17:26 Μπορείτε να Πολεμήσετε τον Σατανά—Και να Νικήσετε! Αν έχουμε αισθήματα φυλετικής ή εθνικής υπερηφάνειας, αγνοούμε το γεγονός ότι ο Θεός «έκανε από έναν άνθρωπο κάθε έθνος ανθρώπων».

Πράξ. 17:18, 23-25 «Τώρα Είστε Λαός του Θεού» Μιλώντας μπροστά σε ειδωλολάτρες φιλοσόφους, υπερασπίστηκε με τόλμη την κυριαρχία του Ιεχωβά, του Θεού «που έκανε τον κόσμο και όλα όσα υπάρχουν σε αυτόν, καθώς Αυτός είναι Κύριος ουρανού και γης».

Πράξ. 17:31 Η Ανάσταση του Ιησού​—Τι Σημαίνει για Εμάς Μιλώντας σε μια ομάδα αντρών και γυναικών στην αρχαία Αθήνα, ο Παύλος είπε: «[Ο Θεός] έχει προσδιορίσει ημέρα κατά την οποία σκοπεύει να κρίνει την κατοικημένη γη με δικαιοσύνη μέσω ενός άντρα τον οποίο διόρισε, και έδωσε εγγύηση σε όλους τους ανθρώπους ανασταίνοντάς τον από τους νεκρούς».

Πράξ. 17:11 Η Βασιλεία του Θεού​—Τι θα Σημάνει για Εσάς; Απεναντίας, εξέταζαν με προσοχή τις Γραφές «για το αν ήταν έτσι τα πράγματα».

Πράξ. 18:26 Να Θυμάστε τους Ολοχρόνιους Υπηρέτες Στο πλευρό αυτών των πιστών αδελφών υπηρέτησαν και Χριστιανές αδελφές.

Πράξ. 17:27 Σας Υπολογίζει ο Θεός ως Άτομο; Η Γραφή δηλώνει: «Αυτός δεν είναι μακριά από τον καθένα μας».

Πράξ. 17:30 Υπάρχει Ελπίδα για τους Προγόνους Μου; Το εδάφιο Πράξεις 17:30 μας διαβεβαιώνει πως «ο Θεός έχει παραβλέψει τους καιρούς της άγνοιας».

Πράξ. 17:2, 3 Πώς Πρέπει να “Απαντάμε στον Καθένα”; Σε μεγάλο βαθμό, η αποτελεσματικότητά μας στη διακονία εξαρτάται, όχι από το πόσα εδάφια διαβάζουμε, αλλά από το τι επιχειρήματα χρησιμοποιούμε και πώς εξηγούμε αυτά που διαβάζουμε.

Πράξ. 17:18 Να Μιμείστε την Πίστη του Μωυσή Όπως οι φιλόσοφοι στις ημέρες του Παύλου τον έλεγαν αδαή «φλύαρο», οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα πιστεύουν ότι η ελπίδα που κηρύττουμε είναι σκέτη ανοησία.​

Πράξ. 17:31 Πώς Μπορούμε να Διατηρούμε «Στάση Προσμονής»; Εκείνος έχει προσδιορίσει μια ημέρα για να κρίνει τους ανθρώπους μέσω του Ιησού Χριστού, του «άντρα τον οποίο διόρισε».

Πράξ. 17:25 Η Δημιουργία Αποκαλύπτει τον Ζωντανό Θεό Με κυριολεκτικό τρόπο, ο Ιεχωβά χρησιμοποιεί τη βλάστηση που σχεδίασε για να δίνει «σε όλους ζωή και πνοή».

Πράξ. 17:11 Έχετε Μεταμορφωθεί; Επειδή με αυτούς τους τρόπους, επιτρέπουμε στον Ιεχωβά να μας διαπλάθει.​

Πράξ. 18:2, 3 Εμπιστεύεστε τη Θρησκεία Όσον Αφορά τα Χρήματα; Ο Παύλος εργαζόταν ως σκηνοποιός για να συντηρείται στη διακονία του.​

Πράξ. 17:26, 27 Ο Ιεχωβά «Δεν Είναι Προσωπολήπτης» Ο Ιεχωβά ελκύει στην αληθινή λατρεία ανθρώπους από όλα τα έθνη.

Πράξ. 17:1-4 Βοηθήστε τον Εαυτό σας και Άλλους με το Λόγο του Θεού «Ορισμένοι [Ιουδαίοι] έγιναν πιστοί . . . και το ίδιο έκανε ένα μεγάλο πλήθος από τους Έλληνες».​

Πράξ. 17:26-28 Έχει Πράγματι Σημασία για τον Θεό αν Κάνω Χρήση Καπνού; Εφόσον η ζωή είναι δώρο από τον Θεό, όποιος κάνει χρήση καπνού δείχνει κατάφωρη έλλειψη σεβασμού για αυτό το δώρο, και επομένως έλλειψη αγάπης για τον Θεό.

Πράξ. 17:17 Γιατί Κηρύττουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά από Σπίτι σε Σπίτι; Όπως ο Ιησούς, κήρυτταν και εκείνοι ανεπίσημα και σε δημόσιους χώρους.

Πράξ. 17:20 Διατηρήστε την Καρδιά σας Πλήρη Απέναντι στον Ιεχωβά Και στον απόστολο Παύλο ειπώθηκε: «Παρουσιάζεις ορισμένα πράγματα που είναι παράξενα στα αφτιά μας».​

Πράξ. 17:22, 23, 34 Βοηθήστε τους Ανθρώπους να “Ξυπνήσουν από τον Ύπνο” Αυτό φαίνεται από την περίπτωση του αποστόλου Παύλου, ο οποίος προσάρμοζε την παρουσίασή του ώστε να ελκύει ανθρώπους διαφορετικών ομάδων και αντιλήψεων.​

Πράξ. 17:10-12 Πρέπει να Εμπιστεύεστε τις Πρώτες Εντυπώσεις Σας; Να θυμάστε: Πολλές φορές, τα φαινόμενα απατούν και οι εντυπώσεις δεν ευσταθούν, αλλά μια αντικειμενική εξέταση των στοιχείων μπορεί να οδηγήσει σε ευχάριστες εκπλήξεις.​

Πράξ. 17:2, 3 Όταν οι Έφηβοι Αμφισβητούν την Πίστη των Γονέων Στο κάτω κάτω, η ύπαρξη ερωτημάτων αποτελεί σημαντική πτυχή της πνευματικής ανάπτυξης του Χριστιανού.​

Πράξ. 17:26, 27 Να Καλλιεργείτε Πνευματικότητα ως Αντρόγυνο Μάλιστα, η Γραφή διδάσκει ότι ο καθένας ατομικά έχει την ευθύνη να μαθαίνει για τον Θεό και να τον μιμείται.​


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: