ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΡΑΞΕΙΣ 6-8

«Η Νέα Χριστιανική Εκκλησία Δοκιμάζεται»

Πραξ. 6:1-7· 7:58–8:1 Οι νεοβαφτισμένες ελληνόφωνες χήρες που είχαν παρατείνει την παραμονή τους στην Ιερουσαλήμ προφανώς έπεσαν θύματα διακρίσεων. Μήπως σκανδαλίστηκαν εξαιτίας αυτής της αδικίας ή περίμεναν υπομονετικά τον Ιεχωβά να διορθώσει τα ζητήματα;

Όταν ο Στέφανος λιθοβολήθηκε και ο έντονος διωγμός ανάγκασε τους Χριστιανούς στην Ιερουσαλήμ να διασκορπιστούν σε όλη την Ιουδαία και τη Σαμάρεια, μήπως εκείνοι επιβράδυναν τη δράση τους στη διακονία; Με την υποστήριξη του Ιεχωβά, η νέα Χριστιανική εκκλησία υπέμενε και άκμαζε.​—Πρ 6:7· 8:4.

ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ: “Τι κάνω εγώ όταν περνάω δοκιμασίες;”

Πραξ. 6:1​—Οι ελληνόφωνες χήρες προφανώς έπεσαν θύματα διακρίσεων στην εκκλησία (bt σ. 41 ¶17)

Η νεοσύστατη εκκλησία αντιμετώπισε τώρα έναν ύπουλο κίνδυνο ο οποίος την απείλησε εκ των έσω. Περί τίνος επρόκειτο; Πολλοί από τους μαθητές που βαφτίζονταν ήταν επισκέπτες στην Ιερουσαλήμ και ήθελαν να μάθουν περισσότερα προτού επιστρέψουν στον τόπο τους. Οι μαθητές που ζούσαν στην Ιερουσαλήμ πρόσφεραν με προθυμία χρήματα ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες για τρόφιμα και άλλες προμήθειες. (Πράξ. 2:44-46· 4:34-37) Εκείνο το διάστημα, ανέκυψε ένα λεπτό ζήτημα. «Στην καθημερινή διανομή» τροφίμων, οι ελληνόφωνες χήρες «παραβλέπονταν». (Πράξ. 6:1) Οι εβραιόφωνες χήρες, όμως, δεν παραβλέπονταν. Προφανώς, λοιπόν, υπήρχε πρόβλημα διακρίσεων. Λίγα ζητήματα μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη διαίρεση από αυτό.

Πραξ. 6:2-7​—Οι απόστολοι ενήργησαν για να λύσουν το πρόβλημα (bt σ. 42 ¶18)

Οι απόστολοι, ενεργώντας ως το κυβερνών σώμα της διευρυνόμενης εκκλησίας, αντιλήφθηκαν ότι δεν θα ήταν σοφό να “αφήσουν το λόγο του Θεού για να μοιράζουν τροφή”. (Πράξ. 6:2) Για να λυθεί το ζήτημα, κατηύθυναν τους μαθητές να αναζητήσουν εφτά άντρες «γεμάτους πνεύμα και σοφία» τους οποίους οι απόστολοι θα μπορούσαν να διορίσουν υπεύθυνους «για την αναγκαία αυτή εργασία». (Πράξ. 6:3) Χρειάζονταν άντρες που θα είχαν τα κατάλληλα προσόντα επειδή η εν λόγω εργασία περιλάμβανε πιθανότατα, όχι μόνο τη διανομή τροφίμων, αλλά και τη διαχείριση χρημάτων, την αγορά προμηθειών και την προσεκτική τήρηση αρχείων. Όλοι οι άντρες που επιλέχθηκαν είχαν ελληνικά ονόματα, πράγμα που ίσως τους έκανε πιο αποδεκτούς στις προσβεβλημένες χήρες. Αφού εξέτασαν τη σύσταση με προσευχή, οι απόστολοι διόρισαν τους εφτά άντρες να φροντίζουν «για την αναγκαία αυτή εργασία».*

Πραξ. 7:58–8:1​—Έγινε μεγάλος διωγμός εναντίον της εκκλησίας

Να Κάνετε Πνευματική Πρόοδο Ακολουθώντας το Παράδειγμα του Παύλου Ο Σαύλος προφανώς πήρε θάρρος από όσα είδε, θεωρώντας ίσως την εκτέλεση του Στεφάνου δίκαιη τιμωρία. Είναι σαφές ότι η συνείδησή του δεν μιλούσε σωστά τότε. Ο Στέφανος πέθανε έχοντας την πεποίθηση ότι θα γινόταν ανάσταση νεκρών.​

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Πραξ. 6:15​—Με ποια έννοια ήταν το πρόσωπο του Στεφάνου «σαν πρόσωπο αγγέλου»; (bt σ. 45 ¶2)

Υπάρχει κάτι αξιοπρόσεκτο στην όψη του Στεφάνου αυτή τη στιγμή. Οι δικαστές τον ατενίζουν και βλέπουν ότι το πρόσωπό του είναι «σαν πρόσωπο αγγέλου». (Πράξ. 6:15) Οι άγγελοι μεταφέρουν αγγέλματα από τον Ιεχωβά Θεό και γι’ αυτό έχουν κάθε λόγο να είναι άφοβοι, γαλήνιοι και ειρηνικοί. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Στέφανο​—ακόμα και αυτοί οι δικαστές που ξεχειλίζουν από μίσος το βλέπουν αυτό. Πώς μπορεί να είναι τόσο ήρεμος;

Πραξ. 8:26-30​—Με ποιον τρόπο έχουν σήμερα οι Χριστιανοί το προνόμιο να συμμετέχουν σε ένα έργο παρόμοιο με αυτό που έκανε ο Φίλιππος; (bt σ. 58 ¶16)

Οι Χριστιανοί σήμερα έχουν το προνόμιο να συμμετέχουν σε ένα έργο παρόμοιο με αυτό που έκανε ο Φίλιππος. Πολλές φορές έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το άγγελμα της Βασιλείας σε άτομα τα οποία συναντούν σε ανεπίσημες περιστάσεις, όπως όταν ταξιδεύουν. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι προφανές ότι η συνάντησή τους με ένα άτομο που έχει ειλικρινή καρδιά δεν αποτελεί σύμπτωση. Κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο, διότι η Γραφή δηλώνει σαφώς ότι οι άγγελοι κατευθύνουν το έργο κηρύγματος ώστε να φτάσει το άγγελμα σε «κάθε έθνος και φυλή και γλώσσα και λαό». (Αποκ. 14:6) Αυτή η αγγελική κατεύθυνση στο έργο κηρύγματος είναι ό,τι ακριβώς προείπε ο Ιησούς. Στην παραβολή του για το σιτάρι και τα ζιζάνια, είπε ότι στον καιρό του θερισμού​—την τελική περίοδο του συστήματος πραγμάτων—​«οι θεριστές είναι άγγελοι». Πρόσθεσε ότι αυτά τα πνευματικά πλάσματα επρόκειτο να «μαζέψουν από τη βασιλεία του όλα όσα προξενούν σκάνδαλο καθώς και εκείνους που πράττουν την ανομία». (Ματθ. 13:37-41) Ταυτόχρονα, οι άγγελοι θα συγκέντρωναν τους μελλοντικούς ουράνιους κληρονόμους της Βασιλείας​—και αργότερα «ένα μεγάλο πλήθος» από «άλλα πρόβατα»—​που ο Ιεχωβά θέλει να ελκύσει στην οργάνωσή του.​—Αποκ. 7:9· Ιωάν. 6:44, 65· 10:16.

Πραξ. 7:59—Προσευχόταν ο Στέφανος στον Ιησού; Όχι. Η λατρεία κάποιου—επομένως και οι προσευχές του—πρέπει να απευθύνεται μόνο στον Ιεχωβά Θεό. (Λουκ. 4:8· 6:12) Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο Στέφανος θα επικαλούνταν τον Ιεχωβά, στο όνομα του Ιησού. (Ιωάν. 15:16) Σε αυτή την περίπτωση, όμως, ο Στέφανος είδε σε όραμα «τον Γιο του ανθρώπου να στέκεται στα δεξιά του Θεού». (Πράξ. 7:56) Γνωρίζοντας καλά ότι είχε δοθεί στον Ιησού η δύναμη να αναστήσει τους νεκρούς, ο Στέφανος μίλησε, αλλά δεν προσευχήθηκε, απευθείας στον Ιησού, ζητώντας Του να διαφυλάξει το πνεύμα του.—Ιωάν. 5:27-29.

Πράξ. 8:18-20 «Αγόραζε την Αλήθεια και Μην την Πουλάς Ποτέ» Στην πραγματικότητα, όταν κάποιος άνθρωπος ονόματι Σίμων πρόσφερε στον απόστολο Πέτρο χρήματα για να του δοθεί η εξουσία να μεταδίδει άγιο πνεύμα, ο Πέτρος τον επέπληξε, λέγοντάς του: «Το ασήμι σου ας αφανιστεί μαζί με εσένα, επειδή νόμισες ότι μπορείς να αποκτήσεις τη δωρεά του Θεού με χρήματα»

Πράξ. 7:9, 10 Να Διατηρείτε την Εσωτερική σας Ειρήνη Παρά τις Μεταβαλλόμενες Περιστάσεις Ο Ιεχωβά απάντησε στις εγκάρδιες προσευχές του δίνοντάς του την εσωτερική πεποίθηση ότι θα ήταν «μαζί του» σε όλες του τις δοκιμασίες.​

Πράξ. 6:1-4 Να Συνεργάζεστε με τον Ιεχωβά Κάθε Μέρα Εκείνοι που το κάνουν αυτό θέλουν να βοηθούν τους άλλους τόσο από πρακτική όσο και από πνευματική άποψη.

Πράξ. 6:8, 12· 7:54-60 Να Επιτρέπετε στους Νόμους και στις Αρχές του Θεού να Εκπαιδεύουν τη Συνείδησή Σας Αυτό αλήθευε στην περίπτωση εκείνων που δολοφόνησαν τον μαθητή Στέφανο, καθώς και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Πράξ. 8:26-33 Πώς σας Βοηθούν οι Άγγελοι Ένας άγγελος είπε στον ευαγγελιστή Φίλιππο να πάει στον ερημικό δρόμο που κατέβαινε από την Ιερουσαλήμ στη Γάζα και να κηρύξει σε κάποιον Αιθίοπα που είχε πάει στην Ιερουσαλήμ για να προσφέρει λατρεία.​

Πράξ. 6:1-3 «Ας Στέψει με Επιτυχία Όλα σου τα Σχέδια» Ο Ιεχωβά χαίρεται να χρησιμοποιεί εκείνους που έχουν ταπεινό, πρόθυμο πνεύμα.

Πράξ. 6:1-4 Να Ασκείτε Πίστη—Να Παίρνετε Σοφές Αποφάσεις! Αυτό μπορεί να προάγει την ειρήνη και την ευταξία μέσα στην εκκλησία.

Πράξ. 8:26-35 Το άγιο πνεύμα υποκινεί επίσης Χριστιανούς που έχουν πιο πολλή γνώση να βοηθήσουν όσους επιζητούν καλύτερη κατανόηση.

Πράξ. 6:1-6 Οργανωμένοι σε Αρμονία με το Βιβλίο του Θεού Τι δείχνει ότι η Χριστιανική εκκλησία του πρώτου αιώνα ήταν οργανωμένη; Η Χριστιανική εκκλησία του πρώτου αιώνα ήταν οργανωμένη, και ωφελούνταν από την κατεύθυνση του κυβερνώντος σώματος, το οποίο αποτελούνταν αρχικά από τους αποστόλους.

Πράξ. 6:1 Διακρατήστε την Ουδετερότητά σας σε έναν Διαιρεμένο Κόσμο Οι Χριστιανοί δεν είναι άτρωτοι σε αυτή την υπερηφάνεια, εφόσον ακόμα και μερικοί στην εκκλησία του πρώτου αιώνα έκαναν διακρίσεις σε βάρος των αδελφών τους λόγω της εθνικότητάς τους.

Πράξ. 6:3-6 Μπορείτε να Συμβάλλετε στην Ενίσχυση της Χριστιανικής μας Ενότητας—Πώς; Καθώς συνεργαζόμαστε με αυτούς τους αδελφούς, συμβάλλουμε στην ομαλή λειτουργία της εκκλησίας.​

Πράξ. 8:27-35 Βρείτε Βοήθεια για την Κατανόηση της Αγίας Γραφής Τότε ο Φίλιππος τού εξήγησε τη σημασία της περικοπής.​

Πράξ. 7:60 Τι Συμβαίνει Μετά τον Θάνατο; Λόγου χάρη, οι πιστοί άντρες Δαβίδ και Στέφανος “κοιμήθηκαν τον ύπνο του θανάτου”.​

Πράξ. 6:7 Μάθετε από την Παραβολή για τα Τάλαντα Το Γραφικό βιβλίο των Πράξεων αποδεικνύει περίτρανα την επιμέλειά τους στο έργο κηρύγματος και μαθήτευσης.

Πράξ. 8:4 Ας Υποστηρίζουμε Όσια τους Αδελφούς του Χριστού. Αλλά όλοι οι πιστοί μαθητές του τον πρώτο αιώνα αναγνώριζαν ότι αυτή η εντολή εφαρμοζόταν στους ίδιους, έστω και αν δεν είχαν ακούσει προσωπικά τα λόγια του Ιησού.

Πράξ. 7:55-60 Η Ανάσταση του Ιησού​—Τι Σημαίνει για Εμάς Για παράδειγμα, ο Στέφανος πέθανε έχοντας την πεποίθηση ότι θα γινόταν ανάσταση νεκρών.​

Πράξ. 7:9, 10 Να Υπηρετείτε τον Θεό Όσια Παρά τις “Πολλές Θλίψεις” Πουλήθηκε ως δούλος, αλλά ο Ιεχωβά «τον ελευθέρωσε από όλες τις θλίψεις του».

Πράξ. 8:26-31 Λαβαίνετε Εσείς “Τροφή στον Κατάλληλο Καιρό”; Ο ευνούχος απάντησε: «Μα πώς θα μπορούσα να τα καταλάβω, αν δεν με καθοδηγήσει κάποιος;»

Πράξ. 6:1-5 Να Τιμάτε τους Ηλικιωμένους Ανάμεσά Σας Έτσι λοιπόν, οι απόστολοι φρόντισαν να διοριστούν άντρες με τα κατάλληλα προσόντα, οι οποίοι με τη σειρά τους έκαναν διευθετήσεις ώστε να καλύπτονται επαρκώς και δίκαια οι ανάγκες των χηρών.

Πράξ. 7:21, 22 Κάντε Σοφές Επιλογές στα Νεανικά σας Χρόνια Ως νεαρός, εκείνος είχε όλες τις ευκαιρίες που του πρόσφερε η βασιλική αυλή ενώ οι άλλοι Εβραίοι ήταν δούλοι.

Πράξ. 7:30-36 “Αυτό θα Αποτελεί Ενθύμημα για Εσάς” Άλλες φορές, θα μπορούσατε να τονίσετε αυτό το σημείο εξετάζοντας τα εδάφια

Πράξ. 8:26, 27, 35 Να Εκπληρώνετε το Ρόλο σας ως Ευαγγελιστές Όχι μόνο λένε οι ίδιοι καλά νέα, αλλά βοηθούν και άλλους να τα μεταδίδουν.

Πράξ. 6:4 «Να Βεβαιώνεστε για τα Πιο Σπουδαία Πράγματα» Όπως εκείνοι που ηγούνταν τον πρώτο αιώνα, οι Χριστιανοί πρεσβύτεροι που επιβλέπουν το έργο κηρύγματος σήμερα είναι αφοσιωμένοι «στη διακονία του λόγου».

Πράξ. 7:51 Έχετε «Καρδιά για να Γνωρίζετε» τον Ιεχωβά; Το να “αφαιρέσουν την ακροβυστία της καρδιάς τους” σήμαινε να αποβάλουν οτιδήποτε έκανε την καρδιά τους μη δεκτική​—σκέψεις, επιθυμίες ή κίνητρα που συγκρούονταν με εκείνα του Θεού.​

Πράξ. 8:12 Γιατί Βαφτίζονται οι Χριστιανοί; Επομένως, ένας Χριστιανός δεν πρέπει να βαφτίζεται όταν είναι βρέφος, αλλά όταν είναι αρκετά μεγάλος ώστε να μάθει για τον Θεό και να γίνει μαθητής του Ιησού.

Πράξ. 6:7 Εκπαιδεύστε Άλλους να Επιδιώκουν Προνόμια Υπηρεσίας Όταν επέστρεψε στον ουρανό το 33 Κ.Χ., ο Ιησούς άφησε πίσω του το θεμέλιο μιας αξιοθαύμαστης εκκλησίας η οποία πολύ σύντομα θα αριθμούσε χιλιάδες μέλη.​

Πράξ. 7:55, 56 Ο Θεός Είναι Τριάδα; «[Ο Στέφανος] γεμάτος από το Άγιο Πνεύμα, ατένισε τον ουρανό και είδε τη δόξα του Θεού και τον Ιησού να στέκεται στα δεξιά του Θεού· και είπε: “Να, βλέπω τον ουρανό ανοιχτό και τον Υιό του Ανθρώπου να στέκεται στα δεξιά του Θεού”».​

Πράξ. 6:3 Μεταβίβαση Αρμοδιοτήτων—Γιατί και Πώς; Όταν προέκυψε κάποια ανάγκη σε σχέση με τη διανομή της καθημερινής τροφής στην Ιερουσαλήμ, οι απόστολοι επέλεξαν “εφτά αναγνωρισμένους άντρες, γεμάτους πνεύμα και σοφία”.

Πράξ. 8:2· 9:39 Χριστιανικές Κηδείες—Αξιοπρεπείς, Σεμνές και Ευάρεστες στον Θεό Σε μερικές περιπτώσεις, ο Ιησούς και οι μαθητές του πένθησαν για το θάνατο προσφιλών τους.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: