ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΡΑΞΕΙΣ 19, 20

«Προσέχετε τον Εαυτό σας και Όλο το Ποίμνιο»

Πραξ. 20:28, 31, 35 Πρεσβύτερος μιλάει με γιατρό καθώς ένας αδελφός βρίσκεται στο κρεβάτι του νοσοκομείου. Οι πρεσβύτεροι τρέφουν, προστατεύουν και φροντίζουν το ποίμνιο, καθώς θυμούνται ότι το κάθε πρόβατο αγοράστηκε με το πολύτιμο αίμα του Χριστού. Οι Χριστιανοί εκτιμούν και αγαπούν αληθινά εκείνους που, σαν τον Παύλο, δαπανώνται ανιδιοτελώς για το ποίμνιο.

Αναρωτηθείτε: “Πώς δείχνω εγώ την εκτίμησή μου για τις σκληρές προσπάθειες των πρεσβυτέρων;”

Πραξ. 20:28​—Οι πρεσβύτεροι ποιμαίνουν την εκκλησία (w11 15/6 σ. 20, 21 ¶5)

Ο απόστολος έγραψε ότι οι πρεσβύτεροι έπρεπε να “ποιμάνουν το ποίμνιο του Θεού που ήταν στη φροντίδα τους”. Ήταν άκρως σημαντικό να αναγνωρίσουν ότι το ποίμνιο ανήκει στον Ιεχωβά και στον Ιησού Χριστό. Οι πρεσβύτεροι ήταν υπόλογοι για τον τρόπο με τον οποίο πρόσεχαν τα πρόβατα του Θεού. Υποθέστε ότι ένας στενός σας φίλος σάς ζητούσε να προσέχετε τα παιδιά του κατά την απουσία του. Δεν θα φροντίζατε επιμελώς για τις ανάγκες τους και για τη διατροφή τους; Αν κάποιο αρρώσταινε, δεν θα κάνατε τις απαραίτητες ενέργειες για να λάβει ιατρική περίθαλψη; Παρόμοια και οι πρεσβύτεροι πρέπει “να ποιμαίνουν την εκκλησία του Θεού την οποία αγόρασε με το αίμα του ίδιου του Γιου του”. (Πράξ. 20:28) Θυμούνται ότι το κάθε πρόβατο αγοράστηκε με το πολύτιμο αίμα του Ιησού Χριστού. Εφόσον είναι υπόλογοι, οι πρεσβύτεροι τρέφουν, προστατεύουν και φροντίζουν το ποίμνιο.

Πραξ. 20:31​—Οι πρεσβύτεροι προσφέρουν βοήθεια «νύχτα και ημέρα» όποτε χρειάζεται (w13 15/1 σ. 31 ¶15)

Η ποίμανση απαιτεί σκληρή προσπάθεια. Μερικές φορές, οι πρεσβύτεροι περνούν νύχτες αγρύπνιας επειδή προσεύχονται γεμάτοι ανησυχία για το ποίμνιο του Θεού ή παρέχουν πνευματική υποστήριξη στους ομοπίστους τους. (2 Κορ. 11:27, 28) Εντούτοις, εκπληρώνουν τις ευθύνες τους πλήρως και με ευχαρίστηση, όπως έκανε και ο Παύλος, ο οποίος έγραψε στους Κορινθίους: «Με μεγάλη ευχαρίστηση θα δαπανήσω και θα δαπανηθώ εντελώς για τις ψυχές σας». (2 Κορ. 12:15) Πράγματι, από αγάπη για τους αδελφούς του, ο Παύλος δαπανήθηκε εντελώς προκειμένου να τους ενισχύσει. (Διαβάστε 2 Κορινθίους 2:4· Φιλιπ. 2:17· 1 Θεσ. 2:8) Δεν είναι παράξενο που οι αδελφοί τον αγαπούσαν τόσο πολύ!​—Πράξ. 20:31-38.

Πραξ. 20:35​—Οι πρεσβύτεροι πρέπει να εκδηλώνουν αυτοθυσιαστικό πνεύμα (bt σ. 172 ¶20)

Η πορεία της ζωής του Παύλου ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με την πορεία εκείνων που θα εκμεταλλεύονταν το ποίμνιο μεταγενέστερα. Ο Παύλος εργαζόταν για να συντηρείται προκειμένου να μην επιβαρύνει την εκκλησία. Οι προσπάθειες που κατέβαλλε για χάρη των ομοπίστων του δεν αποσκοπούσαν σε προσωπικό κέρδος. Ο Παύλος πρότρεψε τους Εφέσιους πρεσβυτέρους να δείχνουν αυτοθυσιαστικό πνεύμα. «Πρέπει να βοηθάτε εκείνους που είναι αδύναμοι», τους είπε, «και . . . πρέπει να θυμάστε τα λόγια του Κυρίου Ιησού, ότι αυτός είπε: “Υπάρχει περισσότερη ευτυχία στο να δίνει κανείς παρά στο να λαβαίνει”».​—Πράξ. 20:35.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Πραξ. 19:9​—Γιατί αποτέλεσε ο απόστολος Παύλος παράδειγμα φιλοπονίας και προσαρμοστικότητας; (bt σ. 161 ¶11)

Ο Παύλος ίσως μιλούσε στην αίθουσα εκείνης της σχολής καθημερινά περίπου από τις 11:00 π.μ. μέχρι περίπου τις 4:00 μ.μ. (Πράξ. 19:9, υποσ. στη ΜΝΚ) Αυτές ήταν πιθανότατα οι πιο ήσυχες αλλά και οι πιο ζεστές ώρες της ημέρας κατά τις οποίες πολλοί σταματούσαν την εργασία τους για να φάνε και να ξεκουραστούν. Φανταστείτε ότι, αν ο Παύλος ακολούθησε αυτό το εντατικό πρόγραμμα επί δύο ολόκληρα χρόνια, πρέπει να δαπάνησε πολύ περισσότερες από 3.000 ώρες διδάσκοντας.* Αυτός, λοιπόν, είναι άλλος ένας παράγοντας χάρη στον οποίο αύξανε και υπερίσχυε ο λόγος του Ιεχωβά. Ο Παύλος ήταν φιλόπονος και ευπροσάρμοστος. Ρύθμιζε το πρόγραμμά του έτσι ώστε η διακονία του να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων σε εκείνη την περιοχή. Το αποτέλεσμα; «Όλοι όσοι κατοικούσαν στην περιφέρεια της Ασίας άκουσαν το λόγο του Κυρίου, Ιουδαίοι και Έλληνες». (Πράξ. 19:10) Πόσο πλήρη μαρτυρία έδωσε!

Πραξ. 19:19​—Γιατί αποτέλεσαν οι Εφέσιοι παράδειγμα άξιο μίμησης; (bt σ. 162, 163 ¶15)

Η ταπείνωση των γιων του Σκευά στάθηκε αφορμή να εξαπλωθεί ο φόβος για τον Θεό, πράγμα που ώθησε πολλούς να γίνουν πιστοί και να εγκαταλείψουν τις πνευματιστικές πράξεις. Ο πολιτισμός των Εφεσίων ήταν διαποτισμένος από τις μαγικές τέχνες. Οι μαγικές ρήσεις και τα φυλαχτά ήταν πολύ διαδεδομένα, όπως επίσης και τα ξόρκια, συχνά σε γραπτή μορφή. Πολλοί Εφέσιοι υποκινήθηκαν τώρα να πάρουν τα βιβλία τους που αφορούσαν τις μαγικές τέχνες και να τα κάψουν δημοσίως​—παρότι αυτά άξιζαν προφανώς δεκάδες χιλιάδες ευρώ με σημερινές τιμές.* Ο Λουκάς αναφέρει: «Έτσι αύξανε και υπερίσχυε ο λόγος του Ιεχωβά, με κραταιό τρόπο». (Πράξ. 19:17-20) Τι θαυμαστή νίκη της αλήθειας επί του ψεύδους και του δαιμονισμού! Εκείνοι οι πιστοί άνθρωποι έθεσαν καλό παράδειγμα για εμάς σήμερα. Ζούμε και εμείς σε έναν κόσμο διαποτισμένο από τον πνευματισμό. Αν διαπιστώσουμε ότι έχουμε στην κατοχή μας κάτι που συνδέεται με τον πνευματισμό, πρέπει να κάνουμε ό,τι έκαναν και οι Εφέσιοι​—να απαλλαχτούμε από αυτό αμέσως! Ας μένουμε μακριά από τέτοιες αηδιαστικές πράξεις, όποιο και αν είναι το κόστος.

Πραξ. 20:20, 21. Η μαρτυρία από σπίτι σε σπίτι αποτελεί ουσιώδη πτυχή της διακονίας μας.

Πραξ. 20:24· 21:13. Η διακράτηση ακεραιότητας στον Θεό έχει μεγαλύτερη σημασία από τη διατήρηση της ζωής μας.

Πράξ. 20:37 Να Δείχνετε Ενδιαφέρον για τα Αισθήματα των Άλλων Προσφέροντας πρόθυμα τον χρόνο του, ο πρεσβύτερος δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης, φιλίας και αγάπης με τους αδελφούς του.​

Πράξ. 20:35 Να Δείχνετε Κατανόηση για τους Άλλους στη Διακονία Σας Ξέρουμε ότι «μεγαλύτερη ευτυχία νιώθει κάποιος όταν δίνει παρά όταν λαβαίνει».

Πράξ. 19:19, 20 «Αγόραζε την Αλήθεια και Μην την Πουλάς Ποτέ» Έτσι ο λόγος του Ιεχωβά αύξανε και υπερίσχυε με κραταιό τρόπο».

Πράξ. 20:35 Τι Δώρο Μπορούμε να Δώσουμε στον Ιεχωβά; Ο ΙΗΣΟΥΣ είπε κάποτε: «Μεγαλύτερη ευτυχία νιώθει κάποιος όταν δίνει παρά όταν λαβαίνει».

Πράξ. 20:35 Ευτυχισμένοι Είναι Όσοι Υπηρετούν “τον Ευτυχισμένο Θεό” Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι ευαρεστούμε τον Ιεχωβά.

Πράξ. 20:35 Να Σκέφτεστε τους Άλλους με Καλοσύνη Όπως ο Ιεχωβά Αυτό θα ασκήσει θετική επίδραση πάνω του και θα εντυπώσει στην καρδιά του ότι «μεγαλύτερη ευτυχία νιώθει κάποιος όταν δίνει παρά όταν λαβαίνει».

Πράξ. 20:35 Να Συνεργάζεστε με τον Ιεχωβά Κάθε Μέρα Και όσοι συνεργάζονται με τον Ιεχωβά για να προσφέρουν βοήθεια νιώθουν βαθιά ικανοποίηση.​

Πράξ. 20:35 Να Ενθαρρύνετε ο Ένας τον Άλλον Όλο και Περισσότερο Θέλοντας να δείξει ότι δεν αρκούν πάντοτε τα ενθαρρυντικά λόγια, ο Παύλος είπε στους πρεσβυτέρους της Εφέσου: «Πρέπει να βοηθάτε εκείνους που είναι αδύναμοι και . . . πρέπει να θυμάστε τα λόγια του Κυρίου Ιησού, ο οποίος είπε: “Μεγαλύτερη ευτυχία νιώθει κάποιος όταν δίνει παρά όταν λαβαίνει”».

Πράξ. 19:3-5 Βάφτισμα—Απαίτηση για τους Χριστιανούς Επομένως, οι νέοι μαθητές πρέπει να βαφτίζονται έστω και αν στο παρελθόν είχαν βαφτιστεί ως μέλη άλλου θρησκεύματος.​

Πράξ. 20:35 Χαρά—Μια Ιδιότητα που μας Χορηγεί ο Θεός Καθώς θα βλέπουμε το καλό που προκύπτει, η χαρά μας θα αυξάνεται, θα τα πηγαίνουμε καλύτερα με τον εαυτό μας και θα συμβάλλουμε στην ευτυχία των άλλων.​

Πράξ. 20:35 Ποιο Είδος Αγάπης Φέρνει Αληθινή Ευτυχία; Επιπρόσθετα, ανόμοια με εκείνους που αγαπούν μόνο τον εαυτό τους και τους απασχολεί αποκλειστικά το τι θα λάβουν, οι υπηρέτες του Ιεχωβά χαίρονται να δίνουν από τον εαυτό τους για το καλό των άλλων.​

Πράξ. 20:7-12 «Ξέρω ότι θα Αναστηθεί» Γνωρίζοντας ότι ο νεαρός είχε πεθάνει και συνειδητοποιώντας ότι είχε γίνει μια ανάσταση, «παρηγορήθηκαν αφάνταστα».​

Πράξ. 20:24, 35. «Το Γενναιόδωρο Άτομο θα Ευλογηθεί» Ο Παύλος έμαθε εκ πείρας ότι το να θυσιάζουμε τον εαυτό μας για τους άλλους φέρνει, όχι μόνο προσωπική ικανοποίηση, αλλά και την ευλογία και την επιδοκιμασία του Ιεχωβά, που είναι και το σπουδαιότερο.​

Πράξ. 20:26, 27 Να Μιμείστε τη Δικαιοσύνη και το Έλεος του Ιεχωβά Ως αποτέλεσμα, μπορούσε να πει: «Είμαι καθαρός από το αίμα όλων».

Πράξ. 20:35 Να Απορρίπτετε τον Κοσμικό Τρόπο Σκέψης Οι υπηρέτες του είναι ευτυχισμένοι επειδή επικεντρώνονται στο να βοηθούν άλλους.

Πράξ. 20:35 «Ας Αγαπάμε . . . με Έργα και Αλήθεια» Αν ακολουθείτε αυτή τη συμβουλή, θα ανταμειφθείτε με την ευτυχία που προκύπτει όταν κάποιος δίνει με το σωστό κίνητρο.​

Πράξ. 19:20 «Ο Λόγος του Θεού . . . Ασκεί Δύναμη» Δεν συμφωνείτε ότι ο Λόγος του Θεού ασκεί δύναμη στη διακονία μας;​

Πράξ. 20:20, 21, 34, 35 «Το Φρόνημα του Πνεύματος Σημαίνει Ζωή και Ειρήνη» Η Γραφική αφήγηση δείχνει ότι ο Παύλος εργαζόταν ως σκηνοποιός, αλλά μετά αποκαλύπτει σε τι επικεντρωνόταν η ζωή του: Έδινε τακτικά προσοχή στο Χριστιανικό έργο κηρύγματος και διδασκαλίας.

Πράξ. 20:1, 2 Να Ενθαρρύνετε ο Ένας τον Άλλον Κάθε Μέρα Τα εδάφια Πράξεις 20:1, 2 λένε: «Όταν κόπασε ο σάλος, ο Παύλος έστειλε να καλέσει τους μαθητές και, αφού τους ενθάρρυνε και τους αποχαιρέτησε, ξεκίνησε να ταξιδέψει στη Μακεδονία.

Πράξ. 19:19, 20 Οράματα για Όσους Ζουν στους Αόρατους Ουρανούς Λόγου χάρη, τον πρώτο αιώνα, οι Χριστιανοί στην πόλη της Εφέσου συγκέντρωσαν όλα τα βιβλία μαγείας που είχαν και τα έκαψαν.

Πράξ. 20:24 Ευγνώμονες Αποδέκτες της Παρ’ Αξία Καλοσύνης του Θεού Ως ευγνώμονες αποδέκτες της γενναιόδωρης αγάπης του Θεού, πρέπει να υποκινούμαστε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε “ώστε να δίνουμε πλήρη μαρτυρία για τα καλά νέα της παρ’ αξία καλοσύνης του Θεού”.

Πράξ. 20:26 Μην Αφήνετε τα Λάθη των Άλλων να σας Κάνουν να Προσκόψετε Αυτό τους έχει βοηθήσει να παραμείνουν “καθαροί από το αίμα όλων”.​

Πράξ. 20:33-35 «Πηγαίνετε . . . και Κάντε Μαθητές από Όλα τα Έθνη» Εκείνοι που κηρύττουν το άγγελμα δεν πρέπει να επιζητούν προσωπικό κέρδος για το έργο που κάνουν.

Πράξ. 20:28 Να Ωφελείστε Πλήρως από τις Προμήθειες του Ιεχωβά. Πρεσβύτεροι Αναμένει να θέτουν το καλό παράδειγμα και τους θεωρεί υπόλογους για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζονται την εκκλησία, «την οποία αγόρασε με το αίμα του ίδιου του Γιου του».

Πράξεις 20:35 Πώς να Αντιμετωπίσετε τη Θλίψη Κάτι τέτοιο μπορεί να φέρει χαρά και να απαλύνει τη θλίψη.

Πράξ. 20:20 Να Μιμείστε το Πνεύμα των Προφητών Ένα δίδαγμα που αντλούμε είναι να είμαστε πρόθυμοι, ακόμα και αν προσωπικά μάς φαίνεται δύσκολο, να διακηρύττουμε τα καλά νέα της Βασιλείας «δημόσια και από σπίτι σε σπίτι».

Πράξ. 20:35 Μπορείτε να Βοηθήσετε στη Δική σας Εκκλησία; Καθώς ενεργούμε με αυτόν τον τρόπο, θα γευόμαστε τη χαρά που νιώθουν όσοι δίνουν και θα “καρποφορούμε όσον αφορά κάθε καλό έργο”.​

Πράξ. 19:19, 20 Η «Απερίγραπτη Δωρεά» του Θεού μάς Αναγκάζει Η αγάπη μας για τον Ιεχωβά πρέπει να μας αναγκάζει να πετάξουμε οτιδήποτε θα ήταν ακατάλληλο για έναν μαθητή του Χριστού, ανεξάρτητα από το κόστος που περιλαμβάνεται.

Πράξ. 20:35 Εργαζόμαστε Μαζί με τον Θεό—Αιτία για Χαρά Γιατί μας φέρνει χαρά το έργο κηρύγματος; Ο Ιησούς είπε ότι υπάρχει ευτυχία τόσο στο να δίνει κανείς όσο και στο να λαβαίνει.

Πράξ. 20:7-12 Τι Συμβαίνει Μετά τον Θάνατο; Ο απόστολος Παύλος τον επανέφερε στη ζωή.​

Πράξ. 20:35 Πρεσβύτεροι, Πώς Βλέπετε την Εκπαίδευση Άλλων; Και τι ικανοποίηση νιώθουν τέτοιοι ανιδιοτελείς δάσκαλοι καθώς τους παρατηρούν να χρησιμοποιούν τις ικανότητές τους προς όφελος της εκκλησίας!​

Πράξ. 20:29, 30 Είναι Πράγματι το Πάσχα Χριστιανική Γιορτή; Ο απόστολος Παύλος προειδοποίησε ότι “μετά την αναχώρησή του θα σηκώνονταν άντρες και θα έλεγαν διεστραμμένα πράγματα για να παρασύρουν τους μαθητές πίσω τους”.

Πράξ. 20:26, 27 Διατηρήστε Ζωντανό το Ζήλο σας για τη Διακονία Το οφείλουμε στους ανθρώπους να τους μιλήσουμε για τα καλά νέα.​

Πράξ. 20:29, 30 «Τώρα Είστε Λαός του Θεού» Προς το τέλος του τρίτου ιεραποστολικού ταξιδιού του, προειδοποίησε τα μέλη του λαού που έφερε το όνομα του Θεού: «Γνωρίζω ότι μετά την αναχώρησή μου θα μπουν ανάμεσά σας καταπιεστικοί λύκοι και δεν θα μεταχειρίζονται το ποίμνιο με τρυφερότητα, και από εσάς τους ίδιους θα σηκωθούν άντρες και θα λένε διεστραμμένα πράγματα για να παρασύρουν τους μαθητές πίσω τους».

Πράξ. 19:19 Πρέπει να Φοβόμαστε τον Σατανά; Το εδάφιο Πράξεις 19:19 μας λέει κάτι διαφωτιστικό σχετικά με τους Εφεσίους που είχαν πρόσφατα μεταστραφεί στη Χριστιανοσύνη: «Αρκετοί . . . από εκείνους που ασκούσαν μαγικές τέχνες μάζεψαν τα βιβλία τους και τα έκαψαν ενώπιον όλων.

Πράξ. 20:5–21:18 Να Θυμάστε τους Ολοχρόνιους Υπηρέτες Μπορούμε να φανταστούμε πόσο πρέπει να νοιαζόταν «ο αγαπητός γιατρός», ο Λουκάς​—ο συγγραφέας του βιβλίου των Πράξεων—​για τον Παύλο και άλλους περιοδεύοντες αδελφούς.​

Πράξ. 20:20 Μπορείτε, λοιπόν, να αναγνωρίσετε τους αληθινούς Χριστιανούς από το ότι επισκέπτονται φιλικά τους ανθρώπους στα σπίτια τους για να τους μεταδώσουν τα καλά νέα της Βασιλείας του Θεού.​

Πράξ. 20:29, 30 «Ο Ιεχωβά Γνωρίζει Εκείνους που Ανήκουν σε Αυτόν» Τα πιστά άτομα ίσως αναρωτιούνταν αν ο Ιεχωβά διέκρινε όντως τη διαφορά μεταξύ της ακλόνητης οσιότητάς τους και της υποκριτικής λατρείας των αποστατών.​

Πράξ. 20:35 Βλέπετε τις Ανθρώπινες Αδυναμίες Όπως ο Ιεχωβά; Πράγματι, όλοι μας έχουμε βάσιμους λόγους για να εφαρμόζουμε την προτροπή να “βοηθάμε εκείνους που είναι αδύναμοι”.​

Πράξ. 20:28 Να δείχνετε ότι εκτιμάτε τη διευθέτηση του Θεού για την ποίμανση του ποιμνίου του.

Πράξ. 19:11, 12· 20:9, 10 Πρέπει να Προσεύχεστε; Αν και ο Παύλος είχε λάβει το χάρισμα της θεραπείας, μάλιστα είχε κάνει και μια ανάσταση, έπρεπε να υπομείνει τη δική του ασθένεια.

Πράξ. 20:35 Θα Κάνετε Εσείς Θυσίες για τη Βασιλεία; Αυτό το γενναιόδωρο πνεύμα μάς φέρνει μεγάλη χαρά καθώς περιμένουμε τη Βασιλεία του Θεού.

Πράξ. 20:35 Ποιμένες, να Μιμείστε τους Μεγαλύτερους Ποιμένες Ενώ σέβεται την ιδιωτική τους ζωή, ενδιαφέρεται για ό,τι βλέπει και ακούει στην εκκλησία και διαθέτει τον εαυτό του πρόθυμα και στοργικά για να “βοηθάει εκείνους που είναι αδύναμοι”.​

Πράξ. 20:28 Να Υπακούτε στους Ποιμένες του Ιεχωβά Μιλώντας στους επισκόπους της εκκλησίας της Εφέσου τον πρώτο αιώνα, ο απόστολος Παύλος επισήμανε ότι το άγιο πνεύμα τούς είχε διορίσει επισκόπους “για να ποιμαίνουν την εκκλησία του Θεού”.

Πράξ. 20:35 Ζωή με Νόημα—Ο Ιησούς Δείχνει τον Τρόπο Όταν τον μιμούμαστε στην εκδήλωση ελέους, προσθέτουμε νόημα στη ζωή μας, διότι όσοι ελεούν άλλους είναι ευτυχισμένοι.

Πράξ. 19:19 Να Φυλάγεστε από τη Δεισιδαιμονική Χρήση της Γραφής Ωστόσο, ο Λόγος του Θεού καταδικάζει την αναζήτηση οιωνών.

Πράξ. 20:20, 21 «Δίδαξέ με να Κάνω το Θέλημά Σου» Επίσης, δεν χρειάζεται να διστάζουμε να μιλάμε σε όσους συναντάμε στο δρόμο όταν είμαστε στο έργο από σπίτι σε σπίτι.​

Πράξ. 20:28 Θεοκρατικές Σχολές—Απόδειξη της Αγάπης του Ιεχωβά Σκοπός: Να εκπαιδεύσει περιοδεύοντες επισκόπους, πρεσβυτέρους και μερικές φορές διακονικούς υπηρέτες να επιμελούνται τις ευθύνες τους σε σχέση με την επίβλεψη και τα οργανωτικά ζητήματα.

Πράξ. 20:35 Πώς να Ζήσετε με Μειωμένο Εισόδημα Ναι, ευτυχία και ικανοποίηση νιώθουμε διαθέτοντας ό,τι έχουμε για να βοηθούμε και να ενθαρρύνουμε άλλους.​

Πράξ. 20:28, 29 Αντανακλάτε Εσείς τη Δόξα του Ιεχωβά; Οι δε πρεσβύτεροι που αγαπούν τα πρόβατα του Θεού θα τα μεταχειρίζονται με τρυφερότητα.​

Πράξ. 20:30 Απόκρυφα Ευαγγέλια—Κρυμμένες Αλήθειες Σχετικά με τον Ιησού; Όπως είναι σαφές, σκοπός των Γνωστικών ευαγγελίων είναι να υπονομεύσουν και όχι να ενισχύσουν την πίστη στη Γραφή.​

Πράξ. 20:30 Οι Αληθινοί Χριστιανοί Σέβονται το Λόγο του Θεού Ο Παύλος προειδοποίησε τους πρεσβυτέρους της εποχής του: «Από εσάς τους ίδιους θα σηκωθούν άντρες και θα λένε διεστραμμένα πράγματα για να παρασύρουν τους μαθητές πίσω τους».


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: