ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΡΑΞΕΙΣ 9-11

«Ένας Βίαιος Διώκτης Γίνεται Ζηλωτής Μάρτυρας»

Πραξ. 9:15, 16, 20-22 Ο Σαύλος ενήργησε γρήγορα σύμφωνα με όσα έμαθε. Γιατί ανταποκρίθηκε ο Σαύλος, ενώ άλλοι όχι; Επειδή φοβόταν τον Θεό περισσότερο από τους ανθρώπους και εκτιμούσε βαθιά το έλεος που του είχε δείξει ο Χριστός. Αν εσείς μελετάτε τη Γραφή αλλά δεν έχετε βαφτιστεί, θα μιμηθείτε τον Σαύλο ενεργώντας αποφασιστικά σύμφωνα με όσα μαθαίνετε;

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ; Οι Ρωμαίοι επέτρεπαν στους Ιουδαίους να χειρίζονται οι ίδιοι τις δικαστικές τους υποθέσεις. Επίσης, το Σάνχεδριν και ο αρχιερέας ασκούσαν εξουσία στους απανταχού Ιουδαίους όσον αφορά τα ηθικά ζητήματα. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα μπορούσαν να εξουσιοδοτήσουν τον Σαύλο να συλλαμβάνει τους Ιουδαίους που είχαν γίνει Χριστιανοί, ακόμα και εκείνους που βρίσκονταν σε μακρινά μέρη όπως η Δαμασκός.

Πραξ. 9:1, 2​—Ο Σαύλος δίωκε βάναυσα τους μαθητές του Ιησού (bt σ. 60 ¶1, 2)

ΟΙ ΒΛΟΣΥΡΟΙ ταξιδιώτες πλησιάζουν στη Δαμασκό, όπου σκοπεύουν να θέσουν σε εφαρμογή ένα αποτρόπαιο σχέδιο. Θα βγάλουν διά της βίας τους μισητούς μαθητές του Ιησού από τα σπίτια τους, θα τους δέσουν, θα τους εξευτελίσουν και θα τους σύρουν στην Ιερουσαλήμ για να αντιμετωπίσουν την οργή του Σάνχεδριν.

Ο αρχηγός αυτής της κακόβουλης ομάδας, ονόματι Σαύλος, έχει ήδη βάψει τα χέρια του με αίμα. Πρόσφατα, παρακολούθησε με επιδοκιμασία φανατικούς ομοϊδεάτες του να σκοτώνουν διά λιθοβολισμού τον Στέφανο, έναν αφοσιωμένο μαθητή του Ιησού. (Πράξ. 7:57–8:1) Μη αρκούμενος στο να διώκει λυσσαλέα τους ακολούθους του Ιησού που ζουν στην Ιερουσαλήμ, γίνεται σαν δαυλός που είναι έτοιμος να μεταδώσει τη φωτιά του διωγμού και αλλού. Θέλει να εξαλείψει την επικίνδυνη αίρεση που είναι γνωστή ως “Η Οδός”.​—Πράξ. 9:1, 2·

Πραξ. 9:15, 16​—Ο Σαύλος επιλέχθηκε ώστε να δώσει μαρτυρία για τον Ιησού (w16.06 σ. 7 ¶4)

Όταν ο Ιεχωβά παρατηρεί τους ανθρώπους, δεν δίνει προσοχή στην εξωτερική εμφάνιση. Αντιθέτως, εξετάζει την καρδιά, τον εσωτερικό άνθρωπο. (Διαβάστε 1 Σαμουήλ 16:7β) Αυτό το γεγονός καταδείχτηκε περίτρανα όταν ο Θεός σχημάτισε τη Χριστιανική εκκλησία. Έλκυσε στον εαυτό του και στον Γιο του πολλά άτομα τα οποία από ανθρώπινη άποψη μπορεί να φαίνονταν ανεπιθύμητα. (Ιωάν. 6:44) Ένα τέτοιο άτομο ήταν κάποιος Φαρισαίος ονόματι Σαύλος​—άνθρωπος «βλάσφημος και διώκτης και θρασύς». (1 Τιμ. 1:13) «Αυτός που εξετάζει καρδιές», ωστόσο, δεν έβλεπε τον Σαύλο σαν άχρηστο πηλό. (Παρ. 17:3) Απεναντίας, ο Θεός έβλεπε ότι μπορούσε να διαπλαστεί ώστε να γίνει επιθυμητό σκεύος​—στην πραγματικότητα, «σκεύος εκλεγμένο» για να δώσει μαρτυρία «στα έθνη καθώς και σε βασιλιάδες και στους γιους του Ισραήλ». (Πράξ. 9:15) Κάποιοι άλλοι τους οποίους ο Θεός έβλεπε σαν πιθανά σκεύη «για αξιότιμη χρήση» περιλάμβαναν πρώην μέθυσους, ανήθικους και κλέφτες. (Ρωμ. 9:21· 1 Κορ. 6:9-11) Καθώς αποκτούσαν ακριβή γνώση του Λόγου του Θεού και εξέφραζαν πίστη, αυτοί επέτρεπαν στον Ιεχωβά να τους διαπλάθει.

Πραξ. 9:20-22​—Ο Σαύλος έγινε ζηλωτής μάρτυρας (bt σ. 64 ¶15)

Μπορείτε να φανταστείτε το κύμα έκπληξης, αναστάτωσης και θυμού που πρέπει να σάρωσε τα πλήθη όταν ο Σαύλος άρχισε να κηρύττει για τον Ιησού στις συναγωγές; «Δεν είναι αυτός που έσπειρε όλεθρο στην Ιερουσαλήμ ανάμεσα σε εκείνους που επικαλούνται αυτό το όνομα;» ρωτούσαν. (Πράξ. 9:21) Καθώς ο Σαύλος εξηγούσε γιατί άλλαξε στάση ως προς τον Ιησού, «αποδείκνυε λογικά ότι αυτός είναι ο Χριστός». (Πράξ. 9:22) Αλλά η λογική δεν είναι κλειδί που ανοίγει όλες τις πόρτες. Δεν μπορεί να ξεκλειδώσει κάθε διάνοια που είναι αλυσοδεμένη από την παράδοση ούτε κάθε καρδιά που είναι δέσμια της υπερηφάνειας. Ωστόσο, ο Σαύλος δεν εγκατέλειψε τις προσπάθειες.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Πραξ. 9:4​—Γιατί ρώτησε ο Ιησούς τον Σαύλο: «Γιατί με διώκεις»; (bt σ. 60, 61 ¶5, 6)

Όταν ο Ιησούς σταμάτησε τον Σαύλο καθ’ οδόν προς τη Δαμασκό, δεν ρώτησε: «Γιατί διώκεις τους μαθητές μου;» Όπως προαναφέρθηκε, είπε: «Γιατί με διώκεις;» (Πράξ. 9:4) Ναι, ο Ιησούς συναισθάνεται προσωπικά τις δοκιμασίες που υφίστανται οι ακόλουθοί του.​—Ματθ. 25:34-40, 45.

Αν αντιμετωπίζετε καταδυνάστευση λόγω της πίστης σας στον Χριστό, να είστε βέβαιοι ότι και ο Ιεχωβά και ο Ιησούς έχουν επίγνωση της κατάστασής σας. (Ματθ. 10:22, 28-31) Προς το παρόν, η δοκιμασία ίσως δεν απομακρυνθεί. Να θυμάστε ότι ο Ιησούς παρατήρησε την ανάμειξη του Σαύλου στο θάνατο του Στεφάνου και είδε τον Σαύλο να σέρνει πιστούς μαθητές έξω από τα σπίτια τους στην Ιερουσαλήμ. (Πράξ. 8:3) Εντούτοις, ο Ιησούς δεν παρενέβη τότε. Μολαταύτα, ο Ιεχωβά μέσω του Χριστού έδωσε στον Στέφανο και στους άλλους μαθητές τη δύναμη που χρειάζονταν για να παραμείνουν πιστοί.

Πραξ. 10:6​—Γιατί είναι αξιοσημείωτο το ότι ο απόστολος Πέτρος έμεινε με έναν βυρσοδέψη; («Σίμωνα, έναν βυρσοδέψη» σημείωση μελέτης για Πρ 10:6, nwtsty)

Σίμωνα, έναν βυρσοδέψη:

Ο βυρσοδέψης επεξεργαζόταν το τομάρι του ζώου, χρησιμοποιώντας διάλυμα ασβέστη για να απομακρύνει το τρίχωμα ή τα μικρά κομμάτια σάρκας και λίπους. Μετά άπλωνε στο τομάρι ένα δραστικό εκχύλισμα φυτών ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή δερμάτινων ειδών. Η βυρσοδεψική κατεργασία ήταν δύσοσμη διαδικασία και απαιτούσε πολύ νερό, κάτι που μπορεί να εξηγεί γιατί ο Σίμων ζούσε κοντά στη θάλασσα, πιθανότατα στα περίχωρα της Ιόππης. Σύμφωνα με τον Μωσαϊκό Νόμο, όποιος ασχολούνταν με τα κουφάρια των ζώων ήταν τελετουργικά ακάθαρτος. (Λευ 5:2· 11:39) Γι’ αυτό, πολλοί Ιουδαίοι περιφρονούσαν τους βυρσοδέψες και δίσταζαν να μείνουν στο ίδιο σπίτι με κάποιον από αυτούς. Μάλιστα, το Ταλμούδ κατέταξε αργότερα το επάγγελμα του βυρσοδέψη σε κατώτερη θέση από το επάγγελμα όσων μάζευαν κοπριά. Ωστόσο, ο Πέτρος δεν επέτρεψε στην προκατάληψη να τον εμποδίσει να μείνει με τον Σίμωνα. Είναι ενδιαφέρον ότι το ανοιχτό μυαλό του Πέτρου σε αυτή την περίπτωση τον βοήθησε να προετοιμαστεί για τον επόμενο διορισμό του​—την επίσκεψη στο σπίτι ενός Εθνικού. Κάποιοι λόγιοι πιστεύουν ότι η λέξη βυρσεύς του πρωτότυπου κειμένου, η οποία αποδίδεται βυρσοδέψης, είναι μια επονομασία που δόθηκε στον Σίμωνα.

Πράξ. 9:23-25. Το να ξεφεύγουμε από τους εχθρούς μας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το κήρυγμα δεν είναι ένδειξη δειλίας.

Πράξ. 9:28-30. Αν η επίδοση μαρτυρίας σε ορισμένες γειτονιές ή σε κάποια άτομα συνεπάγεται σωματικούς, ηθικούς ή πνευματικούς κινδύνους, χρειάζεται να είμαστε συνετοί και επιλεκτικοί όσον αφορά το πού και το πότε κηρύττουμε.

Πράξ. 9:31. Σε σχετικά ειρηνικές περιόδους, πρέπει να πασχίζουμε να ενισχύουμε την πίστη μας μέσω μελέτης και στοχασμού. Αυτό θα μας βοηθάει να περπατάμε στο φόβο του Ιεχωβά εφαρμόζοντας όσα μαθαίνουμε και να είμαστε ζηλωτές στη διακονία.

Πράξ. 10:34, 35 Τι Προσωπικότητα Έχει ο Θεός; Ο απόστολος Πέτρος δήλωσε: «Ο Θεός δεν είναι προσωπολήπτης, αλλά σε κάθε έθνος όποιος τον φοβάται και κάνει το σωστό είναι ευπρόσδεκτος σε αυτόν».

Πράξ. 10:34, 35 Είναι σημαντικό να προσπαθούμε να βλέπουμε τους άλλους με τα απροσωπόληπτα μάτια του Θεού!

Πράξ. 10:34, 35 Ποιος Διαπλάθει τον Τρόπο Σκέψης Σας; Από την άλλη πλευρά, οι Χριστιανοί που αποδέχονται την άποψη του Θεού απολαμβάνουν βελτιωμένες οικογενειακές σχέσεις, τα οφέλη της ηθικής καθαρότητας στην υγεία τους, καθώς και ειρήνη με τους ομοπίστους τους σε παγκόσμια κλίμακα.

Πράξ. 10:28, 34, 35 Ας Είμαστε Όλοι Ένα Όπως ο Ιεχωβά και ο Ιησούς Είναι Ένα Αλλά όταν ο Θεός ξεκαθάρισε ότι οι Χριστιανοί δεν έπρεπε να μεροληπτούν, ο Πέτρος κήρυξε στον Κορνήλιο, έναν Ρωμαίο στρατιωτικό.

Πράξ. 10:34 Όταν ο απόστολος Πέτρος υποδέχτηκε στη Χριστιανική εκκλησία τον πρώτο Εθνικό, τον Κορνήλιο, είπε: «Ο Θεός δεν είναι προσωπολήπτης».

Πράξ. 9:31 Ειρήνη—Πώς Μπορείτε να τη Βρείτε; Κάτι άλλο που μας βοηθάει να βρούμε διαρκή ειρήνη είναι ένα ξεχωριστό δώρο από τον ουράνιο Πατέρα μας​—το άγιο πνεύμα του.​

Πράξ. 11:27-30 Γιατί να Δίνουμε σε Αυτόν που Έχει τα Πάντα; Στην πρώτη Χριστιανική εκκλησία, όταν οι αδελφοί έμαθαν για την ανάγκη που προέκυψε εξαιτίας μιας πείνας, «αποφάσισαν, ο καθένας σύμφωνα με τις δυνατότητές του, να στείλουν βοήθεια στους αδελφούς της Ιουδαίας».​

Πράξ. 10:3-5 Πώς σας Βοηθούν οι Άγγελοι Όταν ήρθε ο καιρός του Θεού να γίνουν Χριστιανοί και άτομα που δεν ήταν Ιουδαίοι, ένας άγγελος εμφανίστηκε στον Ρωμαίο αξιωματικό Κορνήλιο σε όραμα και του έδωσε την οδηγία να καλέσει τον απόστολο Πέτρο στο σπίτι του.​

Πράξ. 10:34 «Ο Λόγος του Θεού μας Παραμένει για Πάντα» Δεν σας ελκύει αυτό ακόμα περισσότερο στον στοργικό και αμερόληπτο Θεό μας;​

Πράξ. 9:31 «Να Κλαίτε με Όσους Κλαίνε» 6 Ένας τρόπος με τον οποίο μας βοηθάει ο Θεός είναι μέσω “της παρηγοριάς του αγίου πνεύματος”.

Πράξ. 11:28, 29 Να Βοηθάτε τους «Ξένους Κατοίκους» να “Υπηρετούν τον Ιεχωβά με Χαρά” Όταν οι Ιουδαίοι Χριστιανοί του πρώτου αιώνα απειλήθηκαν από την πείνα, η εκκλησία οργάνωσε την παροχή βοήθειας σε αυτούς.

Πράξ. 10:47 Συμμερίζεστε Εσείς το Αίσθημα Δικαιοσύνης του Ιεχωβά; Όταν ο Κορνήλιος και το σπιτικό του έλαβαν το άγιο πνεύμα, ο Πέτρος αναγνώρισε: «Μπορεί κανείς να εμποδίσει το νερό ώστε να μη βαφτιστούν αυτοί που έλαβαν το άγιο πνεύμα όπως και εμείς;»

Πράξ. 10:22-26 Να Δίνετε Τιμή σε Εκείνους που τους Οφείλεται Αυτό ίσχυε και για τους πρώτους χριστιανούς.

Πράξ. 11:13-18 Ποιος Οδηγεί τον Λαό του Θεού Σήμερα; Αυτό υποκίνησε τους αποστόλους και άλλους αδελφούς να υποταχθούν στο θέλημα του Θεού και να δεχτούν απερίτμητους Εθνικούς στη Χριστιανική εκκλησία.

Πράξ. 10:38 Ο Ιεχωβά Οδηγεί τον Λαό Του Στην υπόλοιπη επίγεια διακονία του, το άγιο πνεύμα του Θεού ενδυνάμωνε τον Ιησού ώστε να κάνει θαύματα και να μιλάει με θεϊκή εξουσία.

Πράξ. 9:31 Πώς Δίνει Παρηγοριά ο Θεός Επειδή «περπατούσε στο φόβο του Ιεχωβά και στην παρηγοριά του αγίου πνεύματος».

Πράξ. 9:15 Ας Εκτιμούμε τον Ιεχωβά ως τον Αγγειοπλάστη Μας Απεναντίας, ο Θεός έβλεπε ότι μπορούσε να διαπλαστεί ώστε να γίνει επιθυμητό σκεύος​—στην πραγματικότητα, «σκεύος εκλεγμένο» για να δώσει μαρτυρία «στα έθνη καθώς και σε βασιλιάδες και στους γιους του Ισραήλ».

Πράξ. 10:34, 35 Ο Ιεχωβά Καθοδηγεί τον Λαό του στην Οδό της Ζωής Πράγματι, «ο Θεός δεν είναι προσωπολήπτης, αλλά σε κάθε έθνος όποιος τον φοβάται και εργάζεται δικαιοσύνη είναι ευπρόσδεκτος σε αυτόν».

Πράξ. 10:42 Εργαζόμαστε Μαζί με τον Θεό—Αιτία για Χαρά Όταν συμμετέχουμε στο έργο κηρύγματος, φανερώνουμε την υπακοή μας σε αυτές τις εντολές.​

Πράξ. 10:42 Ας Υποστηρίζουμε Όσια τους Αδελφούς του Χριστού Συνεπώς, όλοι οι μαθητές του Χριστού πρέπει να κηρύττουν, είτε η ελπίδα τους είναι να κυβερνήσουν στον ουρανό είτε να ζήσουν στη γη.​

Πράξ. 10:34, 35 Η Βασιλεία του Θεού—Μια Αδιάφθορη Κυβέρνηση Μπορείτε να γίνετε υπήκοος της Βασιλείας του Θεού, ανεξάρτητα από την εθνικότητά σας.

Πράξ. 9:31 Να Ακούτε τη Φωνή του Ιεχωβά Όπου και αν Είστε Σήμερα, ο Ιεχωβά καθοδηγεί το λαό του μέσω της Αγίας Γραφής, του αγίου του πνεύματος και της εκκλησίας.

Πράξ. 10:44, 45 Ο Ιεχωβά Είναι Θεός Οργάνωσης Αργότερα, ο Ιεχωβά παρείχε μια παρόμοια απόδειξη της υποστήριξής του όταν άρχισε να φέρνει στη Χριστιανική εκκλησία και «εθνικούς».​

Πράξ. 10:42 Να Ακολουθείτε το Χρυσό Κανόνα στη Διακονία Σας Είναι αλήθεια ότι πρέπει να είμαστε σχολαστικοί στο έργο κηρύγματος.

Πράξ. 10:22-33 Πώς να Αγγίξετε την Καρδιά των Μη Ομόπιστων Συγγενών Σας Έτσι λοιπόν, ο Κορνήλιος έδωσε στους συγγενείς του την ευκαιρία να ακούσουν τον Πέτρο και να πάρουν μια απόφαση με βάση τα λόγια του.​

Πράξ. 10:35 Η Χήρα από τα Σαρεπτά Ανταμείφθηκε για την Πίστη Της Πράγματι, «σε κάθε έθνος όποιος τον φοβάται [τον Θεό] και εργάζεται δικαιοσύνη είναι ευπρόσδεκτος σε αυτόν».​

Πράξ. 11:28-30 Πώς Μπορούμε να Καλύψουμε τις Ανάγκες Άλλων Παρόμοια και τον πρώτο αιώνα, όταν οι μαθητές έλαβαν προειδοποίηση για μια επερχόμενη πείνα, «αποφάσισαν, ο καθένας τους σύμφωνα με ό,τι μπορούσε να διαθέσει, να στείλουν βοήθεια ως διακονία στους αδελφούς που κατοικούσαν στην Ιουδαία».​

Πράξ. 10:34 Να Εκτιμάτε τις Ιδιότητες του Ιεχωβά στο Πλήρες Στις Χριστιανικές Ελληνικές Γραφές, η φράση που αποδίδεται «δεν είναι προσωπολήπτης» σημαίνει κατά κυριολεξία «δεν λαβαίνει πρόσωπα», δηλαδή δεν ευνοεί κάποιο πρόσωπο σε βάρος κάποιου άλλου.

Πράξ. 9:1, 2 Ας Υπηρετούμε Χωρίς Ενοχές για το Παρελθόν Γι’ αυτό, δίωκε τους Χριστιανούς με απάνθρωπη σκληρότητα, “πνέοντας απειλή και φόνο εναντίον . . . αντρών και γυναικών” και προσπαθώντας να τους εξοντώσει.​

Πράξ. 10:42 Πρέπει να Φοβάστε το Τέλος του Κόσμου; Η εντολή του Ιησού «να δώσουμε πλήρη μαρτυρία» μας αναγκάζει να προειδοποιούμε τους άλλους σχετικά με το τέλος.​

Πράξ. 10:42 Γιατί Κηρύττουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά από Σπίτι σε Σπίτι; Παραδείγματος χάρη, ο απόστολος Πέτρος είπε: «[Ο Ιησούς] μας πρόσταξε να κηρύξουμε στο λαό και να δώσουμε πλήρη μαρτυρία».

Πράξ. 10:34, 35 Αντανακλάτε Εσείς τη Δόξα του Ιεχωβά; Επειδή «ο Θεός δεν είναι προσωπολήπτης, αλλά σε κάθε έθνος όποιος τον φοβάται και εργάζεται δικαιοσύνη είναι ευπρόσδεκτος σε αυτόν».​

Πράξ. 11:28, 29 Αντιμετώπιση των Φυσικών Καταστροφών Η αφήγηση αναφέρει: «Εκείνοι . . . που ήταν μαθητές αποφάσισαν, ο καθένας τους σύμφωνα με ό,τι μπορούσε να διαθέσει, να στείλουν βοήθεια ως διακονία στους αδελφούς που κατοικούσαν στην Ιουδαία».

Πράξ. 10:34, 35 Τι Πρέπει να Μαθαίνουν τα Παιδιά; Τι διδάσκει η Γραφή: «Ο Θεός δεν είναι προσωπολήπτης, αλλά σε κάθε έθνος όποιος τον φοβάται και εργάζεται δικαιοσύνη είναι ευπρόσδεκτος σε αυτόν».​

Πράξ. 10:34, 35 Θεωρεί ο Θεός Κάποια Φυλή Ανώτερη από τις Άλλες; Η Αγία Γραφή δηλώνει ξεκάθαρα: «Ο Θεός δεν είναι προσωπολήπτης, αλλά σε κάθε έθνος όποιος τον φοβάται και εργάζεται δικαιοσύνη είναι ευπρόσδεκτος σε αυτόν».​

Πράξ. 10:34, 35 Μας Εισακούει ο Θεός; Η Γραφή μάς διαβεβαιώνει: «Ο Θεός δεν είναι προσωπολήπτης, αλλά σε κάθε έθνος όποιος τον φοβάται και εργάζεται δικαιοσύνη είναι ευπρόσδεκτος σε αυτόν».


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: