ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΡΑΞΕΙΣ 23, 24

«Κατηγορήθηκε ότι Ήταν Πραγματική Πληγή και Υποκινούσε Στασιασμούς»

Πραξ. 23:12, 16· 24:2, 5, 6, 10-21 Οι Ιουδαίοι στην Ιερουσαλήμ «δεσμεύτηκαν με κατάρα» να σκοτώσουν τον Παύλο. (Πρ 23:12) Ωστόσο, ήταν θέλημα του Ιεχωβά να πάει ο Παύλος στη Ρώμη για να δώσει μαρτυρία. (Πρ 23:11) Ο ανιψιός του Παύλου άκουσε για την πλεκτάνη και την ανέφερε, εμποδίζοντας έτσι τον πρόωρο θάνατο του Παύλου. (Πρ 23:16) Τι σας διδάσκει αυτή η αφήγηση για . . .

  • κάθε απόπειρα που γίνεται ώστε να ανατραπεί ο σκοπός του Θεού;
  • τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μας βοηθήσει ο Θεός;
  • το θάρρος;

Πραξ. 23:12, 16​—Αποτράπηκε η πλεκτάνη για τη δολοφονία του Παύλου (bt σ. 191 ¶5, 6)

Η ενθάρρυνση που δόθηκε στον Παύλο ήταν επίκαιρη. Την επόμενη ακριβώς ημέρα, 40 και πλέον Ιουδαίοι «έκαναν συνωμοσία και δεσμεύτηκαν με κατάρα, λέγοντας ότι ούτε θα έτρωγαν ούτε θα έπιναν μέχρι να σκοτώσουν τον Παύλο». Αυτή η ένορκη συνωμοσία έδειξε πόσο αποφασισμένοι ήταν εκείνοι οι Ιουδαίοι να δολοφονήσουν τον απόστολο. Πίστευαν ότι, αν δεν κατάφερναν να υλοποιήσουν την πλεκτάνη τους, θα ερχόταν πάνω τους κάποια κατάρα, με άλλα λόγια κάποια συμφορά. (Πράξ. 23:12-15) Το σχέδιό τους, το οποίο είχε την έγκριση των πρωθιερέων και των πρεσβυτέρων, ήταν να ζητήσουν να οδηγηθεί ξανά ο Παύλος στο Σάνχεδριν για περαιτέρω ανάκριση, δήθεν για να εξακριβώσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα ζητήματα που τον αφορούσαν. Αλλά στη διαδρομή οι συνωμότες θα παραμόνευαν για να επιτεθούν στον Παύλο και να τον σκοτώσουν.

Πώς ξεσκεπάστηκε η πλεκτάνη για τη δολοφονία του Παύλου, και ποιο παράδειγμα μπορούν να αντλήσουν οι νεαροί σήμερα από αυτή την αφήγηση; Ο ανιψιός του Παύλου, όμως, άκουσε για αυτή την πλεκτάνη και την ανέφερε στον Παύλο. Ο Παύλος με τη σειρά του ζήτησε από τον νεαρό να την αναφέρει στον Ρωμαίο στρατιωτικό διοικητή Κλαύδιο Λυσία. (Πράξ. 23:16-22) Ασφαλώς ο Ιεχωβά αγαπάει τους νεαρούς οι οποίοι, όπως αυτός ο ανιψιός του Παύλου που δεν κατονομάζεται, βάζουν θαρραλέα το καλό του λαού του Θεού πάνω από το δικό τους και κάνουν πιστά ό,τι μπορούν για να προάγουν τα συμφέροντα της Βασιλείας.

Πραξ. 24:2, 5, 6​—Ένας δημόσιος ομιλητής, ο Τέρτυλλος, κατηγόρησε τον Παύλο στον Ρωμαίο κυβερνήτη (bt σ. 192 ¶10)

Στην Καισάρεια, ο Παύλος “φρουρούνταν στο πραιτωριανό ανάκτορο του Ηρώδη” σε αναμονή της άφιξης των κατηγόρων από την Ιερουσαλήμ. (Πράξ. 23:35) Ύστερα από πέντε ημέρες, αυτοί ήρθαν​—ο Αρχιερέας Ανανίας, ένας δημόσιος ομιλητής ονόματι Τέρτυλλος και μια ομάδα πρεσβυτέρων. Αρχικά, ο Τέρτυλλος επαίνεσε τον Φήλικα για όσα έκανε για τους Ιουδαίους, προφανώς με σκοπό να τον κολακεύσει και να κερδίσει την εύνοιά του.* Κατόπιν, περνώντας στο προκείμενο, ο Τέρτυλλος είπε ότι ο Παύλος είναι «φθοροποιός και υποκινεί στασιασμούς μεταξύ όλων των Ιουδαίων σε ολόκληρη την κατοικημένη γη και είναι πρωτοστάτης της αίρεσης των Ναζωραίων, ο οποίος και προσπάθησε να βεβηλώσει το ναό και τον οποίο πιάσαμε». Οι άλλοι Ιουδαίοι «έλαβαν μέρος . . . στην επίθεση, ισχυριζόμενοι ότι έτσι έχουν τα πράγματα». (Πράξ. 24:5, 6, 9) Υποκίνηση στασιασμού, πρωτοστασία σε επικίνδυνη αίρεση και βεβήλωση του ναού​—αυτές ήταν σοβαρές κατηγορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατική καταδίκη.

Πραξ. 24:10-21​—Ο Παύλος αρνήθηκε τις κατηγορίες με σεβασμό και έδωσε μαρτυρία με τόλμη (bt σ. 193, 194 ¶13, 14)

Ο Παύλος έθεσε καλό παράδειγμα για εμάς σε περίπτωση που οδηγηθούμε μπροστά σε κοσμικές εξουσίες λόγω της λατρείας μας και κατηγορηθούμε ψευδώς ότι είμαστε ταραχοποιοί, στασιαστές, μέλη «επικίνδυνης αίρεσης» ή κάτι παρόμοιο. Ο Παύλος δεν προσπάθησε να καλοπιάσει τον κυβερνήτη με κολακείες, όπως έκανε ο Τέρτυλλος. Παρέμεινε ήρεμος και έδειξε σεβασμό. Ήταν διακριτικός και εξέθεσε με σαφήνεια την αλήθεια. Ο Παύλος ανέφερε ότι οι «Ιουδαίοι από την περιφέρεια της Ασίας» οι οποίοι τον είχαν κατηγορήσει πως μίανε το ναό δεν ήταν παρόντες και ότι, από νομική άποψη, έπρεπε να του δοθεί η δυνατότητα να τους αντιμετωπίσει και να ακούσει τις κατηγορίες τους.​—Πράξ. 24:18, 19.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο Παύλος δεν δίστασε να δώσει μαρτυρία για τις πεποιθήσεις του. Ο απόστολος δήλωσε ξανά με τόλμη την πίστη του στην ανάσταση, το ζήτημα που είχε δημιουργήσει τόση ταραχή όταν ο ίδιος βρισκόταν ενώπιον του Σάνχεδριν. (Πράξ. 23:6-10) Στην υπεράσπισή του, ο Παύλος έδωσε έμφαση στην ελπίδα της ανάστασης. Γιατί; Επειδή η μαρτυρία του αφορούσε τον Ιησού και την ανάστασή Του από τους νεκρούς​—πράγμα που εκείνοι οι εναντιούμενοι δεν μπορούσαν να δεχτούν. (Πράξ. 26:6-8, 22, 23) Ναι, επίκεντρο της αντιλογίας ήταν το ζήτημα της ανάστασης​—για την ακρίβεια, η πίστη στον Ιησού και στην ανάστασή του.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Πραξ. 23:6​—Γιατί είπε ο Παύλος ότι ήταν Φαρισαίος; («εγώ είμαι Φαρισαίος» σημείωση μελέτης για Πρ 23:6, nwtsty)

εγώ είμαι Φαρισαίος:

Κάποιοι από το ακροατήριο γνώριζαν τον Παύλο. (Πρ 22:5) Θα κατάλαβαν πως, όταν εκείνος αποκάλεσε τον εαυτό του γιο Φαρισαίων, αναγνώριζε την κοινή κληρονομιά που είχε μαζί τους. Κατανοούσαν ότι ο Παύλος δεν έδινε ανακριβή εικόνα για τον εαυτό του, καθώς οι Φαρισαίοι που ήταν μέλη του Σάνχεδριν ήξεραν ότι είχε γίνει ζηλωτής Χριστιανός. Αλλά σε αυτά τα συμφραζόμενα, η δήλωση του Παύλου ότι ήταν Φαρισαίος θα μπορούσε να κατανοηθεί με μια σχετική έννοια​—ο Παύλος ταύτισε τον εαυτό του με τους Φαρισαίους και όχι με τους Σαδδουκαίους επειδή συμμεριζόταν την πίστη των Φαρισαίων στην ανάσταση. Με αυτόν τον τρόπο έθεσε κοινή βάση με τους Φαρισαίους που ήταν παρόντες. Προφανώς έλπιζε ότι, εγείροντας αυτό το αμφιλεγόμενο ζήτημα, θα έκανε κάποια μέλη του Σάνχεδριν να πάρουν το μέρος του, και το σχέδιό του είχε επιτυχία. (Πρ 23:7-9) Η δήλωση του Παύλου εδώ στο εδάφιο Πρ 23:6 συμφωνεί επίσης με την περιγραφή που έδωσε για τον εαυτό του όταν αργότερα έκανε την υπεράσπισή του μπροστά στον βασιλιά Αγρίππα. (Πρ 26:5) Ο Παύλος αναφέρθηκε και πάλι στην κληρονομιά του ως Φαρισαίος όταν έγραψε από τη Ρώμη στους συγχριστιανούς του στους Φιλίππους. (Φλπ 3:5) Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτο το πώς περιγράφονται άλλοι Χριστιανοί που ήταν πρώην Φαρισαίοι στο εδάφιο Πρ 15:5.

Πραξ. 24:24, 27​—Ποια ήταν η Δρουσίλλα; («Δρουσίλλα» σημείωση μελέτης για Πρ 24:24, nwtsty)

Δρουσίλλα:

Η τρίτη και μικρότερη κόρη του Ηρώδη ο οποίος αναφέρεται στο εδάφιο Πρ 12:1, δηλαδή του Ηρώδη Αγρίππα Α΄. Γεννήθηκε περίπου το 38 Κ.Χ. και ήταν αδελφή του Αγρίππα Β΄ και της Βερνίκης. (Βλέπε Γλωσσάριο, «Ηρώδης».) Ο κυβερνήτης Φήλιξ ήταν ο δεύτερος άντρας της. Ο πρώτος ήταν ο Σύριος βασιλιάς Άζιζος από την Έμεσα. Η Δρουσίλλα όμως πήρε διαζύγιο από αυτόν και παντρεύτηκε τον Φήλικα περίπου το 54 Κ.Χ., δηλαδή όταν ήταν περίπου 16 χρονών. Είναι πιθανό ότι ήταν παρούσα όταν ο Παύλος μίλησε ενώπιον του Φήλικα «για δικαιοσύνη και για εγκράτεια και για την ερχόμενη κρίση». (Πρ 24:25) Όταν ο Φήλιξ παρέδωσε τη διακυβέρνηση στον Φήστο, άφησε τον Παύλο υπό κράτηση για «να κερδίσει την εύνοια των Ιουδαίων», πράγμα το οποίο μερικοί πιστεύουν ότι έκανε για να ευχαριστήσει τη νεαρή σύζυγό του, η οποία ήταν Ιουδαία.​—Πρ 24:27.

Πράξ. 24:15 Να Υποστηρίζετε την Αλήθεια Σχετικά με τον Θάνατο Μάλιστα, τώρα περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ άλλοτε γνωρίζουν και διακηρύττουν τη Γραφική διδασκαλία σχετικά με την κατάσταση των νεκρών και την ελπίδα που υπάρχει για αυτούς.

Πράξ. 23:1 Με κάθε απόφαση που παίρνουμε, θέλουμε να διατηρούμε αγαθή συνείδηση και να παραμένουμε πιστοί στον Ιεχωβά.​

Πράξ. 24:16 Δεχτείτε τη Βοήθεια του Ιεχωβά για να Αντισταθείτε στα Πονηρά Πνεύματα Θέλουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να “διατηρούμε καθαρή συνείδηση” ενώπιον του Θεού μας.​

Πράξ. 24:15 Νεαροί—Μείνετε Σταθεροί Ενάντια στον Διάβολο Η ελπίδα μάς κρατάει προσηλωμένους στις υποσχέσεις του Θεού και μας βοηθάει να βλέπουμε τα προβλήματα στη σωστή τους διάσταση.

Πράξ. 23:6-8 «Έχω Ελπίδα Προς τον Θεό» Ακόμα και όταν μας χλευάζουν, εμείς πιστεύουμε ακράδαντα στην ανάσταση.​

Πράξ. 24:15 Τι θα Παρέλθει Όταν Έρθει η Βασιλεία του Θεού; Αναλογιστείτε την προοπτική να καλωσορίζετε στη ζωή εκατομμύρια νεκρούς και να τους βοηθάτε να μάθουν τις οδούς του Ιεχωβά καθώς και την ιστορία των ενεργειών του απέναντι στην ανθρωπότητα.

Πράξ. 24:15 Το Λύτρο—Ένα «Τέλειο Δώρημα» από τον Πατέρα Ο στοργικός ουράνιος Πατέρας μας θα τους επαναφέρει στη ζωή και θα τους δώσει την ευκαιρία να μάθουν για τον σκοπό του και να αποκτήσουν αιώνια ζωή.

Πράξ. 24:15 Προετοιμαστείτε Τώρα για τη Ζωή στον Νέο Κόσμο Σκεφτείτε πόσο ευχάριστο θα είναι να περνάμε χρόνο με την αγαπημένη μας οικογένεια και τους φίλους μας, περιλαμβανομένων και αυτών που θα έχουν αναστηθεί! (Ιωάν. 5:28, 29· Πράξ. 24:15) … Στη Χιλιετή Βασιλεία του Χριστού, ίσως χρειαστεί να περάσει κάποιο διάστημα για να αποβάλουν τόσο οι δίκαιοι όσο και οι άδικοι τα ατελή χαρακτηριστικά τους.

Πράξ. 24:15 Να Ζείτε σε Αρμονία με την Υποδειγματική Προσευχή Θα είναι προνόμιό μας να τους μεταδώσουμε γνώση για το θέλημα του Θεού και τον σκοπό του, βοηθώντας τους έτσι να θεωρηθούν κατάλληλοι για «αιώνια ζωή».​

Πράξ. 24:15 Μπορεί ένα Κομμένο Δέντρο να Βλαστήσει Ξανά; Ακριβώς όπως ο καλλιεργητής λαχταράει να δει τις ρίζες ενός κομμένου ελαιόδεντρου να βλαστάνουν ξανά, έτσι και ο Ιεχωβά Θεός λαχταράει να επαναφέρει στη ζωή τούς υπηρέτες του, καθώς και πολλούς άλλους, που έχουν πεθάνει.

Πράξ. 24:15 Σε έναν μελλοντικό νέο κόσμο, ο Θεός θα αναιρέσει τις συνέπειες που έχουν προκαλέσει αυτές οι τραγωδίες, και όσοι έχουν πεθάνει θα ξαναζήσουν.​

Πράξ. 24:15 Η ελπίδα μας στην ανάσταση βασίζεται, όχι στο τι μπορεί να συμβεί με το υλικό σώμα κάποιου, αλλά στην πίστη μας ότι ο Θεός έχει την ικανότητα και την επιθυμία να εκπληρώνει τις υποσχέσεις του.

Πράξ. 24:15 Υποσχέθηκε ο Ιησούς στον Κακοποιό Ζωή στον Ουρανό; Μετά την ανάσταση, θα βρίσκεται στον επίγειο Παράδεισο, τον οποίο θα κυβερνάει ο Ιησούς.

Πράξ. 24:15 Βοηθήστε τους Ανθρώπους να “Ξυπνήσουν από τον Ύπνο” Επιπρόσθετα, θα ήταν λάθος να σκεφτεί κανείς ότι, εφόσον «πρόκειται να γίνει ανάσταση δικαίων και αδίκων», δεν χρειάζεται να κηρύττει εντατικά.

Πράξ. 24:15 Έχουν Όλοι Εξίσου την Ευκαιρία να Γνωρίσουν τον Θεό; Ακόμη δε και σε αυτούς που δεν είχαν ποτέ τη δυνατότητα να μάθουν για εκείνον, θα φροντίσει να τους δοθεί αυτή η ευκαιρία μέσω ανάστασης σε ζωή σε έναν δίκαιο νέο κόσμο.​

Πράξ. 23:11 Αποφασισμένοι να Δίνουμε Πλήρη Μαρτυρία Όπως ο Παύλος δεν γνώριζε όλους τους καρπούς του έργου του στην «περιφέρεια της Ασίας», έτσι και εσείς ίσως δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε όλα τα καλά αποτελέσματα της πλήρους μαρτυρίας που δίνετε.

Πράξ. 24:15 Πώς Επηρεάζει Εσάς η Γνώση της Αλήθειας για την Κόλαση; Το άδειασμα του «Άδη» θα σημάνει αποκατάσταση της ζωής όλων εκείνων τους οποίους ο Θεός κρίνει άξιους ανάστασης.

Πράξ. 24:15 Παρηγοριά σε Άτομα που Πάσχουν από Ανίατη Καταληκτική Ασθένεια Μην αφήσετε την έλλειψη ανταπόκρισης από μέρους του να σας κάνει να μην τον αποχαιρετήσετε και να μην του εκφράσετε την αγάπη σας, καθώς και την ελπίδα σας να ξαναϊδωθείτε στην ανάσταση.

Πράξ. 24:15 Υπολογίζονται Άξιοι να Οδηγηθούν σε Πηγές Νερών Ζωής Ποιο έργο επιφυλάσσεται για εκείνους που θα επιζήσουν από τον Αρμαγεδδώνα; Μετά τον Αρμαγεδδώνα, τα πλήθη των αδίκων που θα αναστηθούν θα χρειάζονται εκπαίδευση στις οδούς του Ιεχωβά.

Πράξ. 24:15 Ο Σκοπός του Θεού για τη Γη θα Εκπληρωθεί Σύντομα Η ανάσταση των προσφιλών μας καθώς και άλλων θα φέρει χαρά στην καρδιά μας.

Πράξ. 24:15 Λόγου χάρη, φανταστείτε πόσο θα χαρείτε όταν συναντήσετε πιστούς υπηρέτες του Θεού καθώς θα επανέρχονται στη ζωή κατά “την ανάσταση των δικαίων”.

Πράξ. 24:5 Είναι ενδιαφέρον ότι, τον πρώτο μετά Χριστόν αιώνα, οι εχθροί της Χριστιανοσύνης κακοχαρακτήριζαν ως αίρεση ακόμα και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και δραστηριότητες των αποστόλων του Ιησού Χριστού.​

Πράξ. 23:1 Πώς Μπορείτε να Διατηρείτε Αγαθή Συνείδηση; Έχει μεγάλη σημασία να είναι καθαρή η συνείδησή μας τόσο στα δικά μας μάτια όσο και στα μάτια του Θεού.​


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: