ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΡΑΞΕΙΣ 25, 26

«Ο Παύλος Επικαλείται τον Καίσαρα και Κατόπιν Δίνει Μαρτυρία στον Βασιλιά Ηρώδη Αγρίππα»

Πραξ. 25:11· 26:1-3, 28 Αν και δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το τι θα πούμε όταν μας «φέρουν μπροστά σε κυβερνήτες και βασιλιάδες», πρέπει να είμαστε «έτοιμοι για υπεράσπιση» μπροστά σε όποιον ζητάει λόγο για την ελπίδα μας. (Ματ 10:18-20· 1Πε 3:15) Αν οι εναντιούμενοι προσπαθήσουν να μηχανευτούν «προβλήματα στο όνομα του νόμου», πώς μπορούμε εμείς να μιμηθούμε το παράδειγμα του Παύλου;​—Ψλ 94:20.

Αξιοποιούμε τις νομικές διατάξεις για να υπερασπιστούμε τα καλά νέα.​—Πρ 25:11

Δείχνουμε σεβασμό όταν μιλάμε στις εξουσίες.​—Πρ 26:2, 3

Αν είναι κατάλληλο, εξηγούμε πώς έχουν ωφελήσει εμάς και άλλους τα καλά νέα.​—Πρ 26:11-20

Έχετε σκεφτεί πώς μπορείτε να απαντήσετε σε όποιους αμφισβητήσουν τα πιστεύω σας;

Πραξ. 25:11​—Ο Παύλος επωφελήθηκε από μια νομική διάταξη και επικαλέστηκε τον Καίσαρα (bt σ. 198 ¶6)

Η επιθυμία που είχε ο Φήστος να ευαρεστήσει τους Ιουδαίους θα μπορούσε να θέσει τον Παύλο σε θανάσιμο κίνδυνο. Γι’ αυτό, ο Παύλος άσκησε ένα δικαίωμα που είχε ως Ρωμαίος πολίτης, λέγοντας στον Φήστο: «Στέκομαι ενώπιον της δικαστικής έδρας του Καίσαρα, εκεί που πρέπει να δικάζομαι. Δεν έχω αδικήσει τους Ιουδαίους, όπως εξακριβώνεις και εσύ πολύ καλά. . . . Τον Καίσαρα επικαλούμαι!» Αυτή η επίκληση ήταν αμετάκλητη άπαξ και γινόταν. Ο Φήστος το τόνισε αυτό, λέγοντας: «Τον Καίσαρα επικαλέστηκες, στον Καίσαρα θα πας». (Πράξ. 25:10-12) Προσφεύγοντας σε μια ανώτερη νομική αρχή, ο Παύλος έθεσε προηγούμενο για τους αληθινούς Χριστιανούς σήμερα. Όταν οι εναντιούμενοι προσπαθούν να μηχανευτούν «προβλήματα μέσω διατάγματος», οι Μάρτυρες του Ιεχωβά επωφελούνται από τις νομικές διατάξεις για να υπερασπιστούν τα καλά νέα.*​—Ψαλμ. 94:20.

Πραξ. 26:1-3​—Ο Παύλος υπερασπίστηκε επιδέξια τον εαυτό του μπροστά στον βασιλιά Ηρώδη Αγρίππα (bt σ. 198-201 ¶10-16)

10 Ο Παύλος ευχαρίστησε με σεβασμό τον Βασιλιά Αγρίππα για την ευκαιρία που του δόθηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του μπροστά σε αυτόν και αναγνώρισε ότι ο βασιλιάς ήταν ειδικός σε όλα τα έθιμα καθώς και στις διαφωνίες μεταξύ των Ιουδαίων. Κατόπιν ο Παύλος περιέγραψε τη ζωή του στο παρελθόν: «Σύμφωνα με την αυστηρότερη αίρεση της θρησκείας μας έζησα Φαρισαίος». (Πράξ. 26:5) Ως Φαρισαίος, ο Παύλος έτρεφε την ελπίδα ότι θα ερχόταν ο Μεσσίας. Τώρα ως Χριστιανός, έλεγε με τόλμη ότι ο Ιησούς Χριστός ήταν αυτός που πρόσμεναν τόσον καιρό. Μια πεποίθηση που είχαν από κοινού ο ίδιος και οι κατήγοροί του​—δηλαδή η ελπίδα για την εκπλήρωση της υπόσχεσης που είχε δώσει ο Θεός στους προπάτορές τους—​ήταν ο λόγος για τον οποίο δικαζόταν ο Παύλος εκείνη την ημέρα. Αυτή η κατάσταση κίνησε ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον του Αγρίππα για όσα είχε να πει ο Παύλος.*

11 Ενθυμούμενος τον απαίσιο τρόπο με τον οποίο μεταχειριζόταν τους Χριστιανούς στο παρελθόν, ο Παύλος είπε: «Εγώ, για παράδειγμα, σκέφτηκα πράγματι μέσα μου ότι έπρεπε να κάνω πολλές πράξεις εναντίωσης κατά του ονόματος του Ιησού του Ναζωραίου . . . Επειδή ήμουν υπερβολικά μανιασμένος εναντίον τους [των ακολούθων του Χριστού], τους δίωκα ακόμη και στις έξω πόλεις». (Πράξ. 26:9-11) Ο Παύλος δεν υπερέβαλε. Πολλοί γνώριζαν πόσο είχε βιαιοπραγήσει εναντίον των Χριστιανών. (Γαλ. 1:13, 23) Ο Αγρίππας ίσως αναρωτήθηκε: “Τι μπορεί να άλλαξε έναν τέτοιον άνθρωπο;”

12 Τα επόμενα λόγια του Παύλου έδωσαν την απάντηση: «Καθώς ταξίδευα προς τη Δαμασκό με εξουσία και αποστολή από τους πρωθιερείς, είδα το μεσημέρι στο δρόμο, βασιλιά, ένα φως που υπερέβαινε τη λαμπρότητα του ήλιου να αστράφτει από τον ουρανό γύρω από εμένα και γύρω από εκείνους που ταξίδευαν μαζί μου. Και αφού πέσαμε όλοι στο έδαφος, άκουσα μια φωνή να μου λέει στην εβραϊκή γλώσσα: “Σαούλ, Σαούλ, γιατί με διώκεις; Είναι σκληρό για εσένα να κλωτσάς βούκεντρα”. Τότε εγώ είπα: “Ποιος είσαι, Κύριε;” Και ο Κύριος είπε: “Εγώ είμαι ο Ιησούς, τον οποίο εσύ διώκεις”».*​—Πράξ. 26:12-15.

13 Πριν από αυτό το υπερφυσικό γεγονός, ο Παύλος “κλωτσούσε βούκεντρα” με μεταφορική έννοια. Όπως ένα υποζύγιο θα τραυματιζόταν χωρίς λόγο αν κλωτσούσε την αιχμηρή άκρη του βούκεντρου, έτσι και ο Παύλος είχε βλάψει τον εαυτό του πνευματικά αντιστεκόμενος στο θέλημα του Θεού. Εμφανιζόμενος στον Παύλο καθ’ οδόν προς τη Δαμασκό, ο αναστημένος Ιησούς έκανε αυτόν τον ειλικρινή αλλά σαφώς παροδηγημένο άνθρωπο να αλλάξει τρόπο σκέψης.​—Ιωάν. 16:1, 2.

14, 15. Τι είπε ο Παύλος σχετικά με τις αλλαγές που είχε κάνει στη ζωή του;

14 Ο Παύλος όντως έκανε ριζικές αλλαγές στη ζωή του. Απευθυνόμενος στον Αγρίππα, είπε: «Δεν έδειξα ανυπακοή στο ουράνιο θέαμα αλλά, τόσο σε εκείνους στη Δαμασκό πρώτα όσο και σε εκείνους στην Ιερουσαλήμ και σε όλη τη χώρα της Ιουδαίας και στα έθνη, άρχισα να φέρνω το άγγελμα ότι πρέπει να μετανοήσουν και να στραφούν στον Θεό κάνοντας έργα που αρμόζουν στη μετάνοια». (Πράξ. 26:19, 20) Επί χρόνια, ο Παύλος εκπλήρωνε την αποστολή που του είχε αναθέσει ο Ιησούς Χριστός σε εκείνο το μεσημεριάτικο όραμα. Με ποια αποτελέσματα; Όσοι ανταποκρίνονταν στα καλά νέα που κήρυττε ο Παύλος μετανοούσαν για την ανήθικη, ανέντιμη διαγωγή τους και στρέφονταν στον Θεό. Αυτά τα άτομα γίνονταν καλοί πολίτες, οι οποίοι υποστήριζαν και σέβονταν το νόμο και την τάξη.

15 Αυτά τα οφέλη, όμως, δεν σήμαιναν τίποτα για τους Ιουδαίους πολέμιους του Παύλου. Ο ίδιος είπε: «Εξαιτίας αυτών των πραγμάτων, με έπιασαν Ιουδαίοι στο ναό και αποπειράθηκαν να με σκοτώσουν. Ωστόσο, επειδή έχω αποκτήσει τη βοήθεια που έρχεται από τον Θεό, συνεχίζω μέχρι αυτή την ημέρα να δίνω μαρτυρία και σε μικρούς και σε μεγάλους».​—Πράξ. 26:21, 22.

16. Πώς μπορούμε να μιμούμαστε τον Παύλο όταν μιλάμε σε δικαστές και άρχοντες για τις πεποιθήσεις μας;

16 Ως αληθινοί Χριστιανοί, πρέπει να είμαστε «πάντοτε έτοιμοι για υπεράσπιση» της πίστης μας. (1 Πέτρ. 3:15) Όταν μιλάμε σε δικαστές και άρχοντες για τις πεποιθήσεις μας, ίσως διαπιστώσουμε ότι είναι χρήσιμο να μιμούμαστε τη μέθοδο που χρησιμοποίησε ο Παύλος μιλώντας στον Αγρίππα και στον Φήστο. Λέγοντάς τους με σεβασμό πώς οι Γραφικές αλήθειες έχουν αλλάξει ζωές προς το καλύτερο​—τη δική μας ζωή καθώς και τις ζωές εκείνων που ανταποκρίνονται στο άγγελμά μας—​μπορεί να αγγίξουμε την καρδιά αυτών των υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων.

Πραξ. 26:28​—Τα λόγια του Παύλου άσκησαν ισχυρή επίδραση στον βασιλιά (bt σ. 202 ¶18)

Αλλά ο Παύλος είχε απάντηση για τον κυβερνήτη: «Δεν παραφρονώ, Εξοχότατε Φήστε, αλλά λέω λόγια αλήθειας και σωφροσύνης. Μάλιστα ο βασιλιάς στον οποίο μιλώ με παρρησία τα γνωρίζει καλά αυτά . . . Πιστεύεις, Βασιλιά Αγρίππα, τους Προφήτες; Ξέρω ότι πιστεύεις». Ο Αγρίππας είπε: «Ακόμη λίγο και θα με πείσεις να γίνω Χριστιανός». (Πράξ. 26:25-28) Αυτά τα λόγια, είτε ειπώθηκαν με ειλικρίνεια είτε όχι, δείχνουν ότι η μαρτυρία του Παύλου άσκησε ισχυρή επίδραση στο βασιλιά.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Πραξ. 26:14​—Τι είναι το βούκεντρο; («κλοτσώντας βούκεντρα» σημείωση μελέτης για Πρ 26:14 nwtsty· «Βούκεντρο» γλωσσάριο, nwt)

κλοτσώντας βούκεντρα:

Το βούκεντρο είναι ένα αιχμηρό ραβδί με το οποίο κεντρίζουν τα ζώα. (Κρ 3:31) Η φράση κέντρα λακτίζειν του πρωτότυπου κειμένου είναι μια παροιμία που συναντάται στην ελληνική λογοτεχνία. Βασίζεται στην εικόνα ενός πεισματάρικου βοδιού που αντιστέκεται στο κέντρισμα του βούκεντρου κλοτσώντας το, πράγμα που καταλήγει στον τραυματισμό του ζώου. Ο Σαύλος συμπεριφερόταν με παρόμοιο τρόπο προτού γίνει Χριστιανός. Μαχόμενος εναντίον των ακολούθων του Ιησού, οι οποίοι είχαν την υποστήριξη του Ιεχωβά Θεού, ο Παύλος παραλίγο να τραυματίσει σοβαρά τον εαυτό του. (Παράβαλε Πρ 5:38, 39· 1Τι 1:13, 14.) Στο εδάφιο Εκ 12:11, η λέξη «βούκεντρα» χρησιμοποιείται με μεταφορική έννοια και αναφέρεται στα λόγια ενός σοφού ατόμου τα οποία υποκινούν τον ακροατή να ακολουθήσει μια συμβουλή.

Βούκεντρο.

Μακρύ ραβδί με αιχμηρό μεταλλικό άκρο, με το οποίο οι αγρότες κέντριζαν τα ζώα. Το βούκεντρο παραβάλλεται με τα λόγια ενός σοφού, τα οποία υποκινούν τον ακροατή να προσέξει μια σοφή συμβουλή. Η έκφραση «κλοτσώ βούκεντρα» προέρχεται από την εικόνα ενός πεισματάρικου βοδιού που αντιστέκεται στο κέντρισμα του βούκεντρου κλοτσώντας το, πράγμα που καταλήγει στον τραυματισμό του.​—Πρ 26:14· Κρ 3:31.

Πραξ. 26:27​—Ποιο δίλημμα αντιμετώπισε ο βασιλιάς Αγρίππας όταν ο Παύλος τον ρώτησε αν πίστευε στους προφήτες; (w03 15/11 σ. 16, 17 ¶14)

Ο Παύλος γνώριζε ότι ο Αγρίππας ήταν κατ’ όνομα Ιουδαίος. Κάνοντας έκκληση στη γνώση του Αγρίππα περί Ιουδαϊσμού, ο Παύλος ανέφερε το επιχείρημα ότι το κήρυγμά του στην πραγματικότητα δεν περιλάμβανε «τίποτα άλλο παρά τα πράγματα που οι Προφήτες καθώς και ο Μωυσής δήλωσαν ότι επρόκειτο να γίνουν» αναφορικά με το θάνατο και την ανάσταση του Μεσσία. (Πράξεις 26:22, 23) Απευθυνόμενος άμεσα στον Αγρίππα, ο Παύλος ρώτησε: «Πιστεύεις, Βασιλιά Αγρίππα, τους Προφήτες;» Ο Αγρίππας αντιμετώπιζε ένα δίλημμα. Αν έλεγε ότι απέρριπτε τους προφήτες, η υπόληψή του ως Ιουδαίου πιστού θα καταστρεφόταν. Αν όμως συναινούσε με το επιχείρημα του Παύλου, θα συμφωνούσε δημόσια με τον απόστολο και θα διακινδύνευε να αποκληθεί Χριστιανός. Ενεργώντας σοφά, ο Παύλος απάντησε ο ίδιος στην ερώτησή του, λέγοντας: «Ξέρω ότι πιστεύεις». Πώς υποκίνησε τον Αγρίππα η καρδιά του να απαντήσει; Ο ίδιος αποκρίθηκε: «Ακόμη λίγο και θα με πείσεις να γίνω Χριστιανός». (Πράξεις 26:27, 28) Μολονότι ο Αγρίππας δεν έγινε Χριστιανός, ο Παύλος προφανώς επηρέασε την καρδιά του σε κάποιον βαθμό με το άγγελμά του.​—Εβραίους 4:12.

Πραξ. 25:8-12. Οι Χριστιανοί σήμερα μπορούν και πρέπει να αξιοποιούν τα διαθέσιμα νομικά μέσα για την «υπεράσπιση και νομική εδραίωση των καλών νέων».—Φιλιπ. 1:7.

Πραξ. 26:24, 25. Πρέπει να λέμε «λόγια αλήθειας και σωφροσύνης» παρότι αυτά φαίνονται ανοησία στον “φυσικό άνθρωπο”.—1 Κορ. 2:14.

Πράξ. 26:28 Να Αινείτε τον Ιεχωβά στην Εκκλησία Όταν κάνουμε σχόλια, δεν απαιτεί να είμαστε όλοι εύγλωττοι σαν τον Απολλώ ή πειστικοί σαν τον Παύλο.

Πράξ. 26:2, 25 Γιατί Πρέπει να Σεβόμαστε την Εξουσία; Κάνοντάς το αυτό, μιμούμαστε τον απόστολο Παύλο, ο οποίος έδειχνε σεβασμό στους αξιωματούχους παρότι μερικές φορές ήταν δύσκολο.

Πράξ. 25:11 Να Παραμένετε Κοντά στην Οργάνωση του Ιεχωβά Κάποιες φορές, ο λαός του Ιεχωβά διεκδικεί τα νομικά δικαιώματα που εγγυώνται οι πολιτικές κυβερνήσεις και δικαιώνεται.

Πράξ. 26:11 Θα Λύνετε τις Συγκρούσεις και θα Προάγετε την Ειρήνη; Αργότερα, περιέγραψε τα αισθήματα που έτρεφε προηγουμένως για τους ακολούθους του Χριστού: «Ήμουν υπερβολικά μανιασμένος εναντίον τους».​

Πράξ. 25:1-12· 26:1-3 Να Δίνετε Τιμή σε Εκείνους που τους Οφείλεται Αργότερα, όταν ο Παύλος κατηγορήθηκε για αδικοπραγία, υπερασπίστηκε με σεβασμό τον εαυτό του και έδειξε την κατάλληλη τιμή στον βασιλιά Ηρώδη Αγρίππα και στον Φήστο, τον κυβερνήτη της ρωμαϊκής επαρχίας της Ιουδαίας.

Πράξ. 25:11 Διακρατήστε την Ουδετερότητά σας σε έναν Διαιρεμένο Κόσμο Επικαλούμαστε τις αρχές για να έχουμε δίκαιη μεταχείριση, όπως έκανε ο απόστολος Παύλος.

Πράξ. 26:19-23 Η Πραιτωριανή Φρουρά Λαβαίνει Μαρτυρία Ο Παύλος δεν χάνει αυτή τη σπουδαία ευκαιρία για να δώσει «μαρτυρία και σε μικρούς και σε μεγάλους».

Πράξ. 26:20 Απαιτεί ο Θεός Εξομολόγηση Αμαρτιών; Ο Θεός είναι διατεθειμένος να βοηθήσει οποιονδήποτε αμαρτωλό μετανοεί ειλικρινά και κάνει «έργα που αρμόζουν στη μετάνοια».​

Πράξ. 26:21, 22 «Να Φλέγεστε με το Πνεύμα» Όταν ο απόστολος Παύλος αντιμετώπιζε αντιξοότητες στη διακονία του, “αποκτούσε τη βοήθεια που έρχεται από τον Θεό”.

Πράξ. 25:11 Είναι Εφικτό να Αγαπάμε τους Εχθρούς Μας; Όπως οι Χριστιανοί του πρώτου αιώνα, έτσι και οι Μάρτυρες του Ιεχωβά υπερασπίζονται νομικά τις θρησκευτικές ελευθερίες τους όταν αυτό είναι απαραίτητο.​

Πράξ. 25:11 Είναι Σωστό να Χρησιμοποιούμε Τιμητικούς Τίτλους; Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας αποκαλούνταν «Αύγουστος», δηλαδή «Σεβαστός».​—Πράξεις 25:21. … Ο Παύλος, όμως, επειδή γνώριζε ότι δεν υπήρχε πιθανότητα να δικαστεί δίκαια εκεί, επωφελήθηκε από το γεγονός ότι είχε ρωμαϊκή υπηκοότητα και έκανε την εξής έκκληση: «Τον Καίσαρα επικαλούμαι!»​

Πράξ. 26:12-18 «Να Μην Ανταποδίδετε Κακό Αντί Κακού σε Κανέναν» Εκείνος ο πρώην διώκτης έγινε ακόλουθος του Χριστού και αργότερα έγινε ο απόστολος Παύλος, ο συγγραφέας της επιστολής προς τους Ρωμαίους.

Πράξ. 26:20 Να Δέχεστε Πάντοτε τη Διαπαιδαγώγηση του Ιεχωβά Όταν ζητάει να επανενταχθεί, πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει ότι έχει μετανοήσει καθώς και ότι παράγει «έργα που αρμόζουν στη μετάνοια».

Πράξ. 26:16-18 Να Γίνεστε Προοδευτικοί και Ευπροσάρμοστοι Διάκονοι Φανταστείτε πόσο θα συγκλονίστηκε ο Παύλος όταν έμαθε ότι ο Θεός τον είχε επιλέξει για να κηρύξει τον Χριστό ειδικά στους Εθνικούς!

Πράξ. 26:11 “Να Συγκρατείτε τον Εαυτό σας Όταν Συμβαίνει Κάτι Κακό” Μολονότι ορισμένοι συγγενείς του ίσως είχαν ήδη γίνει Χριστιανοί, ο ίδιος είπε τα εξής σχετικά με τη δική του στάση απέναντι στους ακολούθους του Χριστού: «Επειδή ήμουν υπερβολικά μανιασμένος εναντίον τους, τους δίωκα ακόμη και στις έξω πόλεις».

Πράξ. 26:23 Ποιος Είναι «ο Αληθινός Θεός και Ζωή Αιώνια»; Ο Θεός έγινε μισθαποδότης στον Γιο του ανασταίνοντάς τον από τους νεκρούς, και ο Πατέρας θα προσφέρει ως μισθαποδοσία αιώνια ζωή σε εκείνους που Τον υπηρετούν με όλη τους την καρδιά.​

Πράξ. 26:28, 29 Ας Προσφέρουμε στον Ιεχωβά Ό,τι Καλύτερο Έχουμε Μας παρακινεί να κάνουμε όλα όσα μπορούμε ώστε να τους βοηθάμε να προοδεύσουν πνευματικά.

Πράξ. 26:20 Ο Ιεχωβά Προμηθεύει για τις Καθημερινές μας Ανάγκες Για να αποδεικνύουμε την ειλικρίνεια της προσευχής μας, πρέπει να υποστηρίζουμε το αίτημά μας για συγχώρηση με «έργα που αρμόζουν στη μετάνοια».

Πράξ. 26:17, 18 Μπορούν να Αλλάξουν Όσοι Κάνουν Άσχημα Πράγματα; Εκεί, ο Ιησούς μίλησε στον Σαύλο από τον ουρανό και είπε: “Σε στέλνω για να ανοίξεις τα μάτια του λαού, να τους στρέψεις από το σκοτάδι στο φως και από την εξουσία του Σατανά στον Θεό”.

Πράξ. 25:8-12 Διωκόμαστε για Χάρη της Δικαιοσύνης Υπό την κατεύθυνση του Κυρίου Ιησού Χριστού, ο Παύλος επιδίωξε να δώσει μαρτυρία στον ισχυρότερο ηγεμόνα της εποχής όταν δήλωσε: «Τον Καίσαρα επικαλούμαι!»

Πράξ. 26:14 Μήπως “Κλωτσάτε Βούκεντρα”; Κακομεταχειριζόμενος τους Χριστιανούς, ο Σαύλος στην πραγματικότητα μαχόταν εναντίον του Θεού, ακολουθώντας μια πορεία η οποία μπορούσε μόνο να βλάψει τον εαυτό του.​

Πράξ. 26:4-23 Πώς να Βελτιώσετε τις Ικανότητές σας στη Συνομιλία Σε ορισμένα μέρη είναι δυνατόν να παρακινήσετε ένα άτομο να συμμετάσχει στη συζήτηση λέγοντάς του κάτι για τον εαυτό σας—για το ιστορικό σας, γιατί ήρθατε στην πόρτα του, γιατί πιστεύετε στον Θεό, γιατί αρχίσατε να μελετάτε την Αγία Γραφή και πώς σας έχει βοηθήσει η Γραφή.

Πράξ. 26:20 “Ντυθείτε τη Μακροθυμία” Όποιο και αν είναι το παρελθόν μας, αν εναποθέτουμε την πίστη μας στον Ιησού, εκείνος θα είναι μακρόθυμος μαζί μας​—ενώ, βεβαίως, θα αναμένει από εμάς να παράγουμε «έργα που αρμόζουν στη μετάνοια».

Πράξ. 26:17, 18 Είναι Όλες οι Θρησκείες Διαφορετικοί Δρόμοι που Οδηγούν στον Θεό; Ο Ιησούς τον έστειλε στους ανθρώπους των εθνών “για να ανοίξει τα μάτια τους, να τους στρέψει από το σκοτάδι στο φως και από την εξουσία του Σατανά στον Θεό”.

Πράξ. 26:28 Πώς να Πείθετε Άλλους Μέχρι και ο Βασιλιάς Αγρίππας τού είπε: «Ακόμη λίγο και θα με πείσεις να γίνω Χριστιανός».

Πράξ. 26:24, 25 Πώς Μετράτε την Επιτυχία; Αλλά το κύριο έργο του ήταν η διακήρυξη των καλών νέων​—κάτι που ποτέ δεν θα μπορούσε να του είχε διδάξει η σχολική εκπαίδευση που έλαβε στο παρελθόν.​

Πράξ. 26:14 Ποιος θα Λάβη Μέρος στην Τελική Μαρτυρία; Τα σοφά λόγια από τη Γραφή ή που βασίζονται στη Γραφή κρατούν τους αληθινούς Χριστιανούς σε κίνησι προς τα εμπρός στην υπηρεσία της Βασιλείας, μη επιτρέποντάς τους να αργοπορούν ή να καθυστερούν ή να εκτρέπωνται σε πλανερά μονοπάτια χωρίς να κεντάται η ένοχη συνείδησίς τους.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: