ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΡΑΞΕΙΣ 27, 28

«Ο Παύλος Αποπλέει για τη Ρώμη»

Πραξ. 27:23, 24· 28:1, 2, 16, 17 Αν και ο Παύλος ήταν φυλακισμένος, ποτέ δεν σταμάτησε να μιλάει για την πίστη του. Στο πλοίο, έδωσε μαρτυρία στα μέλη του πληρώματος και στους συνεπιβάτες του. Μετά το ναυάγιο στη Μάλτα, αναμφίβολα εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να μεταδώσει τα καλά νέα σε όσους γιάτρεψε. Μόλις τρεις μέρες μετά την άφιξή του στη Ρώμη, κάλεσε τους προύχοντες των Ιουδαίων για να τους δώσει μαρτυρία. Επίσης, στα δύο χρόνια που βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, κήρυττε σε όλους όσους τον επισκέπτονταν.

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να μεταδίδετε τα καλά νέα παρά τους όποιους περιορισμούς σας;

Πραξ. 27:23, 24​—Ένας άγγελος είπε στον Παύλο ότι όλοι οι συνταξιδιώτες του θα επιζούσαν από τη θύελλα (bt σ. 208 ¶15)

Ο Παύλος πιθανότατα είχε δώσει μαρτυρία σε πολλά άτομα πάνω στο πλοίο σχετικά με «την ελπίδα της υπόσχεσης που έδωσε ο Θεός». (Πράξ. 26:6· Κολ. 1:5) Τώρα που αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο του ναυαγίου, ο Παύλος μπορούσε να προσφέρει ισχυρή βάση για ακόμα πιο άμεση ελπίδα, λέγοντας: «Αυτή τη νύχτα στάθηκε κοντά μου ένας άγγελος . . . , και είπε: “Μη φοβάσαι, Παύλε. Πρέπει να σταθείς ενώπιον του Καίσαρα· και δες! ο Θεός σού έχει χαρίσει όλους όσους πλέουν μαζί σου”». Ο Παύλος τούς πρότρεψε: «Γι’ αυτό, άντρες, να είστε εύθυμοι· διότι πιστεύω τον Θεό, ότι θα γίνει όπως ακριβώς μου ειπώθηκε. Ωστόσο, θα εξοκείλουμε σε κάποιο νησί».​—Πράξ. 27:23-26.

Πραξ. 28:1, 2​—Ο Παύλος ναυάγησε στη Μάλτα (bt σ. 209 ¶18· σ. 210 ¶21)

Διαπιστώθηκε ότι οι επιζώντες βρίσκονταν στη Μάλτα, νότια της Σικελίας. (Βλέπε το πλαίσιο «Μάλτα​—Πού Ακριβώς;», σε αυτή τη σελίδα.) Οι ξενόγλωσσοι κάτοικοι του νησιού τούς έδειξαν «ασυνήθιστη ανθρώπινη καλοσύνη». (Πράξ. 28:2) Άναψαν φωτιά για αυτούς τους ξένους που είχαν φτάσει στις ακτές τους βρεγμένοι ως το κόκαλο και τρέμοντας. Η φωτιά τούς βοήθησε να ζεσταθούν παρά το κρύο και τη βροχή. Στάθηκε επίσης η αφορμή για ένα θαύμα.

Σε εκείνη την περιοχή έμενε ο πλούσιος γαιοκτήμονας Πόπλιος. Ίσως ήταν ο ανώτατος Ρωμαίος αξιωματούχος στη Μάλτα. Ο Λουκάς ανέφερε ότι ήταν «ο πρώτος του νησιού», χρησιμοποιώντας τον ακριβή τίτλο που έχει βρεθεί σε δύο μαλτέζικες επιγραφές. Ο Πόπλιος φιλοξένησε και περιποιήθηκε τον Παύλο και τους συντρόφους του τρεις ημέρες. Αλλά ο πατέρας του Πόπλιου ήταν άρρωστος. Ο Λουκάς περιέγραψε και πάλι μια πάθηση με ακρίβεια. Έγραψε ότι εκείνος ο άνθρωπος «ήταν κατάκοιτος, καθώς βασανιζόταν από πυρετό και δυσεντερία», προσδιορίζοντας επακριβώς την ιατρική φύση της ασθένειας. Ο Παύλος προσευχήθηκε και έθεσε τα χέρια του πάνω του, και εκείνος γιατρεύτηκε. Έχοντας εντυπωσιαστεί βαθιά από αυτό το θαύμα, οι ντόπιοι έφεραν και άλλους αρρώστους για να γιατρευτούν, καθώς και δώρα για να καλύψουν τις ανάγκες του Παύλου και των συντρόφων του.​—Πράξ. 28:7-10.

Πραξ. 28:16, 17​—Ο Παύλος έφτασε με ασφάλεια στη Ρώμη (bt σ. 213 ¶10)

Όταν η ομάδα των ταξιδιωτών τελικά μπήκε στη Ρώμη, «επιτράπηκε στον Παύλο να μένει μόνος του με το στρατιώτη που τον φρουρούσε». (Πράξ. 28:16) Οι φυλακισμένοι που βρίσκονταν υπό χαλαρή επιτήρηση δεν μπορούσαν να αποδράσουν επειδή ήταν συνήθως δεμένοι με το φρουρό τους με μια αλυσίδα. Ακόμα και έτσι όμως, ο Παύλος ήταν διαγγελέας της Βασιλείας, και μια αλυσίδα ασφαλώς δεν μπορούσε να τον κάνει να σωπάσει. Γι’ αυτό, αφού παραχώρησε στον εαυτό του τρεις μόνο ημέρες για να συνέλθει από το ταξίδι, κάλεσε τους προύχοντες των Ιουδαίων στη Ρώμη για να τους συστηθεί και να δώσει μαρτυρία.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Πραξ. 27:9​—Τι ήταν «η νηστεία της Ημέρας της Εξιλέωσης»; («η νηστεία της Ημέρας της Εξιλέωσης» σημείωση μελέτης για Πρ 27:9, nwtsty)

η νηστεία της Ημέρας της Εξιλέωσης:

Ή αλλιώς «η φθινοπωρινή νηστεία»· τὴν νηστείαν, Κείμενο. Η λέξη νηστεία του πρωτότυπου κειμένου αναφέρεται στη μοναδική νηστεία που όριζε ο Μωσαϊκός Νόμος, δηλαδή τη νηστεία που σχετιζόταν με την ετήσια Ημέρα της Εξιλέωσης, η οποία ονομάζεται επίσης Γιομ Κιπούρ (στην εβραϊκή, γιωμ χακκιππουρίμ, «ημέρα των καλύψεων»). (Λευ 16:29-31· 23:26-32· Αρ 29:7· βλέπε Γλωσσάριο, «Ημέρα της Εξιλέωσης».) Η έκφραση “υποβάλλω τον εαυτό μου σε ταλαιπωρία”, η οποία χρησιμοποιείται σε σχέση με την Ημέρα της Εξιλέωσης, θεωρείται γενικά ότι σημαίνει πως κάποιος συμμετέχει σε διάφορες μορφές αυταπάρνησης, όπως είναι η νηστεία. (Λευ 16:29, υποσ.) Η χρήση της έκφρασης «η νηστεία» στο εδάφιο Πρ 27:9 υποστηρίζει την άποψη ότι μια κύρια μορφή αυταπάρνησης την Ημέρα της Εξιλέωσης περιλάμβανε νηστεία. Η νηστεία της Ημέρας της Εξιλέωσης έπεφτε τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου.

Πραξ. 28:11​—Τι είναι αξιοσημείωτο σχετικά με τη λεπτομέρεια που αφορά το ακρόπρωρο του πλοίου; («Διόσκουρους» σημείωση μελέτης για Πρ 28:11, nwtsty)

Διόσκουρους:

Σύμφωνα με την ελληνική και τη ρωμαϊκή μυθολογία, ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης ήταν οι δίδυμοι γιοι του θεού Δία και της Λήδας, βασίλισσας της Σπάρτης. Γι’ αυτό και αποκαλούνταν Διόσκουροι, δηλαδή «γιοι του Δία». Μεταξύ άλλων, θεωρούνταν προστάτες των ναυτικών, ικανοί να τους σώζουν όταν κινδύνευαν στη θάλασσα. Αυτή η λεπτομέρεια σχετικά με το ακρόπρωρο του πλοίου είναι άλλη μια απόδειξη ότι η αφήγηση γράφτηκε από αυτόπτη μάρτυρα.

Πράξ. 28:16, 30, 31 Επιτελείτε Εσείς Πλήρως τη Διακονία Σας; Αργότερα, όταν βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Ρώμη επί δύο χρόνια, έδινε μαρτυρία στους επισκέπτες και έγραφε επιστολές.

Πράξ. 28:1, 2 Καλοσύνη—Μια Ιδιότητα που Εκδηλώνεται με Λόγια και Πράξεις Για παράδειγμα, ο Ιούλιος, ένας Ρωμαίος αξιωματικός υπό την επιτήρηση του οποίου ταξίδεψε ο απόστολος Παύλος στη Ρώμη, συμπεριφέρθηκε στον απόστολο «με καλοσύνη και του επέτρεψε να πάει στους φίλους του για να τον περιποιηθούν» στην πόλη της Σιδώνας. (Πράξ. 27:3) … Μάλιστα, άναψαν ακόμα και φωτιά για να τους ζεστάνουν.

Πράξ. 28:13-15 Η Δύναμη ενός Χαιρετισμού Με το που τους είδε από μακριά, ο Παύλος «ευχαρίστησε τον Θεό και πήρε θάρρος».

Πράξ. 28:16 Νεαροί—Μείνετε Σταθεροί Ενάντια στον Διάβολο Όταν ο Παύλος χρησιμοποίησε αυτό το παράδειγμα, ίσως είχε κατά νου την πανοπλία που φορούσαν οι Ρωμαίοι λεγεωνάριοι.

Πράξ. 28:23 Λαμπρές Προοπτικές Ακόμα πιο πολύτιμο, όμως, θεωρούν το προνόμιο που έχουν να “δίνουν πλήρη μαρτυρία σχετικά με τη βασιλεία του Θεού”.

Πράξ. 28:15 Αποδώστε Ευχαριστίες στον Ιεχωβά και θα Ευλογηθείτε Και όταν αντιμετώπιζε δοκιμασίες, δεν παρέλειπε να ευχαριστεί τον Ιεχωβά για την υποστήριξη που του πρόσφεραν στην κατάλληλη στιγμή.

Πράξ. 28:31 Ο Θεός Συστήνει την Αγάπη του σε Εμάς Ένα από αυτά τα έργα είναι “το κήρυγμα της βασιλείας του Θεού . . . και η διδασκαλία σχετικά με τον Κύριο Ιησού Χριστό”.

Πράξ. 28:23 Να Χειρίζεστε Επιδέξια «το Σπαθί του Πνεύματος» Ο Παύλος μιλούσε με «πειστικά επιχειρήματα», κάτι που πρέπει να κάνουμε και εμείς.

Πράξ. 28:31 “Να Αναγγέλλετε το Λόγο του Θεού με Τόλμη” Αν ανταποκρινόμαστε στην κατεύθυνση του πνεύματος, θα εκδηλώνουμε «τη μεγαλύτερη παρρησία» στη διακονία μας.

Πράξ. 28:23 Αποφασισμένοι να Δίνουμε Πλήρη Μαρτυρία Όπως ο Παύλος δεν γνώριζε όλους τους καρπούς του έργου του στην «περιφέρεια της Ασίας», έτσι και εσείς ίσως δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε όλα τα καλά αποτελέσματα της πλήρους μαρτυρίας που δίνετε.

Πράξ. 28:14, 15 Πώς να Γίνετε Παιδιά του Θεού Καθώς θα τους συναναστρέφεστε, ίσως τους νιώσετε τελικά πιο κοντά σας από ό,τι τα μέλη της φυσικής σας οικογένειας.

Πράξ. 28:22 Όσοι Έχουν «τη Σωστή Διάθεση» Ανταποκρίνονται Εκείνοι οι Χριστιανοί κήρυκες του πρώτου αιώνα ήταν τόσο ζηλωτές ώστε οι εχθροί τους ισχυρίζονταν ότι είχαν «αναστατώσει την κατοικημένη γη».

Πράξ. 27:3· 28:2 “Θα Περπατάτε Εσείς Σύμφωνα με το Πνεύμα”; Ακόμα και μερικοί άνθρωποι που δεν είχαν προσωπική σχέση με τον Θεό έδειξαν «ασυνήθιστη ανθρώπινη καλοσύνη».

Πράξ. 28:16-31 Επίδοση Πλήρους Μαρτυρίας με «Μεγάλο Θάρρος» Όντας φυλακισμένος εκεί, ο επινοητικός απόστολος συνεχίζει επί δύο και πλέον χρόνια να βρίσκει τρόπους ώστε να κηρύττει για τον Χριστό.

Πράξ. 28:23 Υπηρετούμε Όσια τον Βασιλιά Χριστό Οι υπήκοοι της Βασιλείας του Θεού έχουν τώρα το κρίσιμο έργο να “δίνουν πλήρη μαρτυρία σχετικά με τη βασιλεία του Θεού”.

Πράξ. 28:15 Πώς θα Βοηθήσουν οι Άλλοι; Και μόνο η παρουσία σας μπορεί να αποτελεί πηγή ενθάρρυνσης.

Πράξ. 28:22 Η Γνώμη των Άλλων για Εμάς—Έχει Σημασία; Οι απροκάλυπτοι εναντιούμενοι μπορεί να ισχυρίζονται ότι αποτελούμε ενοχλητική αίρεση την οποία πρέπει να καταπνίξουν.

Πράξ. 28:13, 14 «Να Είστε Φιλόξενοι ο Ένας Προς τον Άλλον» Πόσο ανταμειφτικές από πνευματική άποψη πρέπει να ήταν οι περιστάσεις αυτές για τους οικοδεσπότες που τον φιλοξένησαν!

Πράξ. 28:7-9 Μπορεί η Πίστη να Θεραπεύσει Αρρώστους; Επομένως, το άγιο πνεύμα του Θεού ήταν αυτό που έκανε τη θεραπεία, και όχι απλώς η πίστη του συγκεκριμένου ατόμου.

Πράξ. 28:19-22 Να Εμπιστεύεστε στον Ιεχωβά με Όλη σας την Καρδιά Στις ημέρες του, η Χριστιανοσύνη κακοπαριστανόταν στις αρχές, και ο ίδιος προσπάθησε μερικές φορές να διορθώσει αυτές τις κακές εντυπώσεις ή να εδραιώσει το έργο κηρύγματος νομικά.

Πράξ. 28:23 Ουδέτεροι Χριστιανοί στις Τελευταίες Ημέρες Το κύριο έργο των Χριστιανών σήμερα, όπως και τον πρώτο αιώνα, είναι “το να δίνουν πλήρη μαρτυρία σχετικά με τη βασιλεία του Θεού”.

Πράξ. 27:3 «Όλοι Εσείς Είστε Αδελφοί» Εντούτοις, δείχνουμε «ανθρώπινη καλοσύνη», χωρίς να καταφρονούμε τους ανθρώπους που δεν πιστεύουν ό,τι πιστεύουμε εμείς.​

Πράξ. 28:27 Ένας «Καιρός για Ειρήνη» Είναι Πολύ Κοντά! Αντί να δεχτούν τον Μεσσιανικό Κυβερνήτη του Θεού, οι περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν να τον απορρίπτουν, ακριβώς όπως έκαναν και οι περισσότεροι τον πρώτο αιώνα.

Πράξ. 27:14, 20-22 Ο Παύλος Θριαμβεύει Παρά τις Αντιξοότητες Εντούτοις, ο Παύλος τούς παρηγορεί λέγοντάς τους αυτό που του αποκαλύφτηκε από θεϊκή πηγή σε ένα όνειρο: «Ούτε μία ψυχή από εσάς δεν θα χαθεί παρά μόνο το πλοίο».

Πράξ. 28:23, 24 Γιατί Πρέπει να Συζητάτε Θρησκευτικά Θέματα Έχουμε το θαυμάσιο παράδειγμα του αποστόλου Παύλου, ο οποίος χρησιμοποιούσε “λογική” και “πειθώ” στη διακονία του.

Πράξ. 27:13-24 Πως Μπορούν να σας Βοηθήσουν οι Άγγελοι Και όταν κινδύνεψε η ζωή του Παύλου στη θάλασσα, ένας άγγελος τον διαβεβαίωσε ότι θα έφτανε με ασφάλεια στη Ρώμη.

Πράξ. 28:22 Η Οργάνωση του Ιεχωβά Υποστηρίζει τη Διακονία Σας Ακριβώς όπως ο Ιουδαϊκός κλήρος της εποχής του Χριστού πάλεψε με νύχια και με δόντια για να σταματήσει τη διακονία του, έτσι και ο κλήρος και οι αποστάτες, συμμαχώντας με τους πολιτικούς εραστές τους, έχουν προσπαθήσει να καταπνίξουν το μεγάλο εκπαιδευτικό έργο μαρτυρίας του λαού του Ιεχωβά.

Πράξ. 28:23 Αγγίζουμε Καρδιές με την Τέχνη της Πειθούς Ενώ βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Ρώμη, ο Παύλος έδωσε πλήρη μαρτυρία σε πολλούς, «μιλώντας με πειστικά επιχειρήματα σε αυτούς σχετικά με τον Ιησού τόσο από το νόμο του Μωυσή όσο και από τους Προφήτες, από το πρωί ως το βράδυ».

Πράξ. 28:23 Η Μεγαλύτερη Δόξα του Οίκου του Ιεχωβά Πρέπει να εξακολουθήσουμε να δίνουμε πλήρη μαρτυρία, ακριβώς όπως έδιναν πλήρη μαρτυρία οι πρώτοι μαθητές κατά την τελική περίοδο του Ιουδαϊκού συστήματος πραγμάτων.

Πράξ. 28:31 Έχετε Θεοσεβή Άποψη για τα Οινοπνευματώδη Ποτά; Μπορεί ένας Χριστιανός διάκονος ο οποίος συμμετέχει σε παρέες όπου οι άνθρωποι πίνουν επί ώρες να διατηρεί καλή φήμη και να επιτελεί τη δημόσια διακονία του με παρρησία;

Πράξ. 28:15 Περιοδεύοντες Επίσκοποι—Δώρα σε Μορφή Ανθρώπων Υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες ο Παύλος χρειαζόταν ενθάρρυνση, και συχνά ζητούσε από τους συγχριστιανούς του να προσεύχονται για αυτόν.

Πράξ. 28:10 Οι Χριστιανές Γυναίκες Αξίζουν Τιμή και Σεβασμό Τύποι αυτής της λέξης της κοινής ελληνικής αποδίδονται «δώρα» και «πολύτιμος».

Πράξ. 28:15 Γιατί Χρειάζεται να Παρακολουθείτε τις Χριστιανικές Συναθροίσεις Αλλά, όταν είδε αδελφούς από τη Ρώμη, οι οποίοι είχαν περπατήσει 60 και πλέον χιλιόμετρα από την πόλη για να τον συναντήσουν, «ο Παύλος ηυχαρίστησε τον Θεόν και έλαβε θάρρος».

Πράξ. 28:3, 6 Μπορώ στ’ Αλήθεια να Εθιστώ στο Ποτό; Το δηλητήριο που χύνει ένα δηλητηριώδες φίδι μπορεί να βλάψει ή να σκοτώσει έναν άνθρωπο αργά και βασανιστικά.

Πράξ. 27:20-44 Να Ακολουθείτε την Υπερέχουσα Οδό της Αγάπης Ο Παύλος χρησιμοποίησε την ειδική κατανόηση των ιερών μυστικών για να βοηθήσει άλλους, και το χάρισμα της γνώσης τού έδωσε την ικανότητα να προείπει ότι τα θύματα ενός ναυαγίου θα επιζούσαν.

Πράξ. 28:2 Να Ευαρεστείτε τον Ιεχωβά Δείχνοντας Καλοσύνη Ανταποκρινόμενοι όχι απλώς και μόνο με ‘ανθρώπινη καλοσύνη’, οι Χριστιανοί από άλλα μέρη δείχνουν αδελφική αγάπη προσφέροντας υλικά πράγματα για να βοηθήσουν αυτούς τους λάτρεις του Ιεχωβά.

Πράξ. 28:23, 24 Αναζητήστε Αυτούς που Έχουν τη Σωστή Διάθεση για την Αιώνια Ζωή Και όταν βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Ρώμη, ο απόστολος καλούσε ανθρώπους και τους έδινε μαρτυρία ‘πείθοντάς τους’, και μερικοί πίστεψαν.

Πράξ. 28:16, 23 Υπηρετήστε τον Ιεχωβά με Χαρά Σε πολλές χώρες όπου ο Ιεχωβά έχει ανοίξει το δρόμο, αυτοί εκδηλώνουν την έντονη χαρά τους με το να δίνουν πλήρη μαρτυρία για το όνομα του Ιεχωβά και την επικείμενη Βασιλεία υπό τον Χριστό Ιησού.

Πράξ. 28:23 Ο Αληθινός Θεός και το Μέλλον Σας Η αληθινή θρησκεία αναγγέλλει τη Βασιλεία του Θεού ως τη βέβαιη ελπίδα του ανθρώπου, και όχι κάποια πολιτική ή κοινωνική φιλοσοφία.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: