ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΡΙΘΜΟΙ 13, 14

«Πώς μας Κάνει Θαρραλέους η Πίστη»

Οι κατάσκοποι που έδωσαν κακή αναφορά είχαν έλλειψη πίστης Αριθ. 13:31-33· 14:11)

Η έλλειψη πίστης των δέκα κατασκόπων αποθάρρυνε τους αδελφούς τους Αριθ. 14:1-4)

Οι κατάσκοποι που παρέμειναν θαρραλέοι είχαν ισχυρή πίστη Αριθ. 14:6-9· w06 1/10 σ. 17 ¶5, 6) Δύο από τους κατασκόπους, όμως, ο Ιησούς του Ναυή και ο Χάλεβ, αδημονούσαν να μπουν στην Υποσχεμένη Γη. Οι Χαναναίοι «είναι ψωμί για εμάς», είπαν. «Η σκέπη τους έχει απομακρυνθεί από πάνω τους, και ο Ιεχωβά είναι μαζί μας. Μην τους φοβάστε». (Αριθμοί 14:9) Μήπως ήταν ανόητο από μέρους του Ιησού του Ναυή και του Χάλεβ να είναι τόσο αισιόδοξοι; Κάθε άλλο! Μαζί με το υπόλοιπο έθνος, είχαν δει τον Ιεχωβά να ταπεινώνει την ισχυρή Αίγυπτο και τους θεούς της μέσω των Δέκα Πληγών. Κατόπιν είδαν τον Ιεχωβά να πνίγει τον Φαραώ και τη στρατιωτική του δύναμη στην Ερυθρά Θάλασσα. (Ψαλμός 136:15) Αναμφίβολα, ο φόβος που έδειξαν οι δέκα κατάσκοποι καθώς και όσοι επηρεάστηκαν από αυτούς ήταν αδικαιολόγητος. «Ως πότε δεν θα θέτει [αυτός ο λαός] πίστη σε εμένα για όλα τα σημεία που εκτέλεσα ανάμεσά τους;» είπε ο Ιεχωβά, δείχνοντας πόσο βαθιά είχε πληγωθεί.—Αριθμοί 14:11.

Με ποιον τρόπο συνδέεται το θάρρος με την πίστη, και πώς φαίνεται αυτό στους σύγχρονους καιρούς; Ο Ιεχωβά έδειξε ποια ακριβώς ήταν η ρίζα του προβλήματος—η δειλία του λαού πρόδιδε την έλλειψη πίστης του. Ναι, η πίστη και το θάρρος είναι αλληλένδετα, και μάλιστα σε τέτοιον βαθμό που ο απόστολος Ιωάννης μπορούσε να γράψει τα εξής όσον αφορά τη Χριστιανική εκκλησία και τον πνευματικό της πόλεμο: «Αυτή είναι η νίκη που έχει νικήσει τον κόσμο, η πίστη μας». (1 Ιωάννη 5:4) Σήμερα, η πίστη σαν του Ιησού του Ναυή και του Χάλεβ έχει ως αποτέλεσμα να κηρύττονται τα καλά νέα της Βασιλείας παγκόσμια από έξι και πλέον εκατομμύρια Μάρτυρες του Ιεχωβά, νέους και ηλικιωμένους, δυνατούς και αδύναμους. Κανένας εχθρός δεν έχει καταφέρει να κατασιωπήσει αυτό το ισχυρό, θαρραλέο στράτευμα.—Ρωμαίους 8:31.

Οι Ισραηλίτες είχαν δει τι έκανε ο Ιεχωβά στο παρελθόν για να τους σώσει. Αυτό θα έπρεπε να έχει ενισχύσει την πίστη τους ότι εκείνος θα τους βοηθούσε να κατακτήσουν τη Χαναάν.

Ο Ιησούς του Ναυή και ο Χάλεβ δείχνουν στους άλλους κατασκόπους ένα μεγάλο τσαμπί σταφύλια

Πνευματικά Πετράδια

Αριθ. 13:27​—Τι ανέφεραν οι κατάσκοποι το οποίο θα έπρεπε να είχε ενισχύσει την πίστη του Ισραήλ στον Ιεχωβά; (Λευ 20:24· it-1 σ. 740 ¶1)

Η ΓΗ που έδωσε ο Θεός στον Ισραήλ ήταν πράγματι καλή γη. Όταν ο Μωυσής έστειλε κατασκόπους μπροστά από το έθνος για να εξερευνήσουν την Υποσχεμένη Γη και να πάρουν δείγματα των προϊόντων της, αυτοί έφεραν σύκα, ρόδια και ένα τσαμπί σταφύλια τόσο μεγάλο ώστε το μετέφεραν δύο άντρες πάνω τους με ένα ραβδί! Παρότι φοβήθηκαν και οπισθοχώρησαν εξαιτίας της απιστίας τους, αυτοί ανέφεραν: Στη γη «πράγματι ρέει το γάλα και το μέλι».—Αρ 13:23, 27.

Αριθ. 14:24. Ένας βασικός παράγοντας για να αντιστεκόμαστε στις πιέσεις του κόσμου που μας ωθούν προς την αδικοπραγία είναι να καλλιεργούμε «διαφορετικό πνεύμα», δηλαδή διανοητική στάση. Το πνεύμα μας δεν πρέπει να μοιάζει με του κόσμου.

Αριθ. 14:11 Πίστη—Μια Ενισχυτική Ιδιότητα Να γιατί στους Βιβλικούς χρόνους δεν ανέπτυξαν πίστη όλοι όσοι είδαν θαύματα με τα ίδια τους τα μάτια.

Αριθ. 14:18 Παρηγοριά για Θύματα Κακοποίησης Ο Ιεχωβά βλέπει τα πάντα και δεν θα αφήσει ατιμώρητους τους αμετανόητους παραβάτες.

Αριθ. 14:22-24 Γιατί Πρέπει να Εκφράζουμε Εκτίμηση; Αργότερα προείπε ότι ολόκληρη εκείνη η γενιά των Ισραηλιτών θα πέθαινε στην έρημο, με εξαίρεση τον Ιησού του Ναυή και τον Χάλεβ.

Αριθ. 14:26, 27 ΜΕΡΙΚΕΣ φορές, μπορεί κάποιος να μας δώσει συμβουλή βασισμένη σε Γραφικές αρχές. Δείτε τρεις λόγους για τους οποίους ίσως δυσκολευόμαστε να δεχτούμε συμβουλή.​—Παροιμίες 19:20.Θεωρούμε ότι η συμβουλή δεν εφαρμόζεται σε εμάς. Ίσως νομίζουμε ότι το άτομο που μας συμβούλεψε δεν καταλαβαίνει πλήρως την κατάστασή μας. (Εβραίους 12:5) Πρέπει όμως να αναρωτηθούμε μήπως υπήρχε βάσιμος λόγος για αυτό που μας είπε. (Παροιμίες 19:3) Αν καταλάβουμε για ποιον λόγο μας δόθηκε η συμβουλή, ίσως μας είναι πιο εύκολο να τη δεχτούμε.​—Διαβάστε Παροιμίες 4:13.Δεν μας αρέσει ο τρόπος με τον οποίο μας δόθηκε η συμβουλή. Μόνο ένας τέλειος άνθρωπος θα μπορούσε να μας δώσει τέλεια συμβουλή με τέλειο τρόπο. (Ρωμαίους 3:23· Ιακώβου 3:2) Αντί να επικεντρωνόμαστε στο πώς μας δίνει κάποιος μια συμβουλή, πρέπει να επικεντρωθούμε στο τι μας λέει και να σκεφτούμε πώς θα το εφαρμόσουμε.Νομίζουμε ότι δεν χρειαζόμαστε συμβουλές επειδή είμαστε μεγάλοι ή έμπειροι. Στον αρχαίο Ισραήλ, ακόμη και ο βασιλιάς έπαιρνε συμβουλές από προφήτες, ιερείς και άλλους υπηκόους του. (2 Σαμουήλ 12:1-13· 2 Χρονικών 26:16-20) Αν δεχόμαστε ταπεινά τις συμβουλές που βασίζονται στη Γραφή, θα πλησιάζουμε περισσότερο τον Ιεχωβά.​—Τίτο 3:2.Να θυμάστε ότι οι συμβουλές που βασίζονται στη Γραφή είναι δώρα του Ιεχωβά, ο οποίος μας αγαπάει και θέλει το καλύτερο για εμάς. Να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε για να τις δέχεστε και να τις εφαρμόζετε.​—Εβραίους 12:6-11.

Αριθ. 14:26-30, 34 Πού Κοιτάζουν τα Μάτια Σας; Προηγουμένως, ο Ιεχωβά είχε απαγορεύσει σε μια ολόκληρη γενιά Ισραηλιτών να μπουν στη γη Χαναάν εξαιτίας του στασιασμού τους.

Αριθ. 14:3, 4 Να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά, τον Θεό της Ελευθερίας Διόλου παράξενο που ο Ιεχωβά θύμωσε πάρα πολύ με τον λαό του.

Αριθ. 14:2, 11 Ο Ιεχωβά Οδηγεί τον Λαό Του Όταν ο λαός παραπονέθηκε για την ηγεσία του Μωυσή, ο Ιεχωβά ρώτησε: «Ως πότε θα μου συμπεριφέρεται αυτός ο λαός χωρίς σεβασμό;»

Αριθ. 14:1-4, 11 Αφήνετε Εσείς τον Μεγάλο Αγγειοπλάστη να σας Διαπλάθει; «Ως πότε θα μου συμπεριφέρεται αυτός ο λαός χωρίς σεβασμό;» είπε.

Αριθ. 14:41-45 Η Άποψη του Θεού για τον Πόλεμο στην Αρχαιότητα Για παράδειγμα, σε μια περίπτωση, οι Ισραηλίτες ηττήθηκαν όταν πολέμησαν με τους Αμαληκίτες και τους Χαναναίους παρότι ο Θεός τούς είχε διατάξει να μην πολεμήσουν.

Αριθ. 14:30, 37, 38 Ο Ιεχωβά Είναι Θεός Οργάνωσης Όταν, όμως, ο Ιεχωβά Θεός έδωσε στους Ισραηλίτες την οδηγία να μπουν στη Χαναάν, εκείνη η γενιά αποδείχτηκε άπιστη, και γι’ αυτό τους είπε: «Εσείς δεν θα μπείτε στη γη στην οποία, σηκώνοντας το χέρι μου, ορκίστηκα να κατοικώ μαζί σας, παρά μόνο ο Χάλεβ, ο γιος του Ιεφοννή, και ο Ιησούς, ο γιος του Ναυή», επειδή αυτοί έφεραν καλή αναφορά αφού κατασκόπευσαν την Υποσχεμένη Γη.

Αριθμοί 14:18 Υπέμεινε Παρά την Αδικία Η δε κρίση του περιλαμβάνει και την εκδήλωση ελέους, αν υπάρχει βάση για κάτι τέτοιο.

Αριθ. 14:1-4 Ποτέ Μην “Εξοργιστείτε Εναντίον του Ιεχωβά” Η αρνητική αναφορά κάποιων που είχαν σταλεί να κατασκοπεύσουν τη γη έκανε την καρδιά τους να λιώσει.

Αριθ. 14:2-4 Μην Κοιτάζετε «τα Πράγματα που Βρίσκονται Πίσω» Ναι, η άποψή τους είχε διαστρεβλωθεί​—τόσο πολύ μάλιστα ώστε ήθελαν να επιστρέψουν στη χώρα που τους είχε υποδουλώσει!

Αριθ. 13:20, 23 «Τα Εφτά Είδη» της Καλής Γης Ήταν μια πρόγευση των καλών πραγμάτων που τους περίμεναν!​

Αριθ. 13:25-33 Θα Ακολουθήσετε τη Στοργική Καθοδηγία του Ιεχωβά; Μέσα σε εκείνη την έκρυθμη κατάσταση, τι έκαναν ο Ιησούς του Ναυή και ο Χάλεβ;​

Αριθ. 14:1-4 Έχει Αισθήματα ο Ιεχωβά; Ο λαός άρχισε να γογγύζει εναντίον του Θεού, αμφισβητώντας το αν εκείνος μπορούσε και ήθελε να τους φροντίζει.

Αριθ. 14:14 Διακρίνετε τις Αποδείξεις της Θεϊκής Καθοδηγίας; Αντιπροσώπευε τον Ιεχωβά, ο οποίος κατά καιρούς τούς μιλούσε μέσα από αυτήν.

Αριθ. 14:11-16 Αποδειχτείτε Έτοιμοι! Επειδή αγαπούσε το όνομα και την κυριαρχία του Ιεχωβά πιο πολύ από το δικό του όνομα.

Αριθ. 13:30· 14:6-10, 24 Λαβαίνουμε Δύναμη για να Υπερνικούμε Κάθε Δοκιμασία Το άγιο πνεύμα έκανε να αναπτυχθεί μέσα τους διαφορετικό «πνεύμα», ή αλλιώς διανοητική διάθεση.

Αριθ. 14:11-20 Να Παραμένετε στην Εύνοια του Θεού Παρά τις Αλλαγές Για να συνειδητοποιήσουμε πόσο πράος ήταν ο Μωυσής, ας εξετάσουμε τι συνέβη όταν ο Ιεχωβά είπε ότι ήθελε να απορρίψει το ανυπάκουο έθνος και να κάνει τους απογόνους του Μωυσή κραταιό έθνος.

Αριθ. 14:26, 27 «Κρατήστε τον Εαυτό σας στην Αγάπη του Θεού» Για παράδειγμα, όταν οι Ισραηλίτες γόγγυσαν και στασίασαν εναντίον του Μωυσή, ο Ιεχωβά θεώρησε ότι οι στασιαστικές τους πράξεις στρέφονταν προσωπικά εναντίον του.

Αριθ. 14:26, 27 Γιατί Πρέπει να Σεβόμαστε την Εξουσία; Όταν οι Ισραηλίτες γόγγυσαν και στασίασαν εναντίον του Μωυσή, ο Ιεχωβά θεώρησε ότι οι πράξεις τους στρέφονταν προσωπικά εναντίον του.​

Αριθ. 14:11 Παίρνετε την Πρωτοβουλία στην Απόδοση Τιμής; Όταν ο αρχαίος Ισραήλ δεν Του έδειξε εμπιστοσύνη, ο Ιεχωβά ρώτησε τον Μωυσή: «Ως πότε θα μου συμπεριφέρεται αυτός ο λαός χωρίς σεβασμό, και ως πότε δεν θα θέτει πίστη σε εμένα για όλα τα σημεία που εκτέλεσα ανάμεσά τους;»

Αριθ. 14:6-9 Να Έχετε Μόνιμα τον Ιεχωβά Μπροστά Σας Μετά την απελευθέρωση του Ισραήλ από την Αίγυπτο το 16ο αιώνα Π.Κ.Χ., ο Μωυσής έστειλε 12 άντρες να κατασκοπεύσουν τη Χαναάν, αλλά μόνο 2 από τους κατασκόπους—ο Χάλεβ και ο Ιησούς του Ναυή—παρότρυναν το λαό να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Θεό και να μπει στη γη.

Αριθ. 14:1-3 Να Αποφεύγετε τους Γογγυσμούς Δεν είναι καλύτερα για εμάς να επιστρέψουμε στην Αίγυπτο;”»

Αριθ. 13:28 Να Περπατάτε Μέσω Πίστης, Όχι Μέσω Όρασης! Το ότι περπατούσαν μέσω όρασης τους έκανε να τρέμουν από φόβο για τους εχθρούς τους.

Αριθ. 13:30 Ας Προφυλάσσουμε τη Χριστιανική μας Ταυτότητα Ήταν βέβαιος ότι οι υποσχέσεις του Θεού ήταν αξιόπιστες και ανταμείφθηκε πλούσια για τη στάση του.

Αριθ. 13:27, 28, 31 Να Εμπιστεύεστε στον Ιεχωβά με Όλη σας την Καρδιά Δεν μπορούμε να ανεβούμε εναντίον αυτού του λαού, επειδή είναι ισχυρότερος από εμάς».

Αριθ. 14:27 Μη Γίνεστε Ακροατές που Ξεχνούν Μερικοί αναμείχθηκαν σε ειδωλολατρία και σεξουαλική ανηθικότητα.​

Αριθ. 14:30-34 Ευτυχισμένοι Είναι Εκείνοι που Μένουν Άγρυπνοι! Ο Χάλεβ και ο Ιησούς του Ναυή υπέμειναν κακουχίες μαζί τους όλη εκείνη την περίοδο, αλλά τελικά αυτοί οι δυο άντρες μπήκαν στη γη της υπόσχεσης.

Αριθ. 14:1-4 Συγχωρείτε Εσείς Όπως Συγχωρεί ο Ιεχωβά; Αφού είχαν δει τον Ιεχωβά να τους απελευθερώνει από την Αίγυπτο με δέκα καταστροφικές πληγές, να ανοίγει οδό διαφυγής μέσα από την Ερυθρά Θάλασσα, να καταστρέφει τον αιγυπτιακό στρατό που προσπάθησε να τους ακολουθήσει, να εγκαινιάζει μαζί τους στο όρος Σινά τη διαθήκη του Νόμου η οποία τους καθιστούσε το εκλεκτό έθνος του Ιεχωβά, και να τους παρέχει θαυματουργικά κάθε ημέρα μάννα από τον ουρανό για να τους συντηρήσει, εκείνοι φοβούνταν να μπουν στην Υποσχεμένη Γη εξαιτίας μερικών γιγαντόσωμων Χαναναίων!

Αριθ. 13:1-33· 14:35-38 Να Ασκείτε Πίστη Βασισμένη στην Αλήθεια Επειδή άσκησαν πίστη, μόνο αυτοί από εκείνους τους άντρες επέζησαν για να μπουν στη Γη της Επαγγελίας.

Αριθ. 14:13-19 Ανταποκρίθηκαν Ανιδιοτελώς στην Αγάπη του Θεού Έτσι, σε δυο περιπτώσεις ο Μωυσής ικέτευσε επιτυχώς τον Ιεχωβά να δείξει έλεος στον Ισραήλ γιατί περιλαμβανόταν το όνομα του Θεού.

Αριθ. 13:21–14:38 Γιατί να Φοβόμαστε τον Θεό και Όχι τους Ανθρώπους; Σαν αποτέλεσμα, στη διάρκεια των επόμενων 40 χρόνων, όλοι οι ενήλικοι άντρες εκείνης της εποχής, με λίγες εξαιρέσεις, πέθαναν στην έρημο.

Αριθ. 14:11-19 Πόσο Νόημα Έχουν οι Προσευχές Σας; Ο Μωυσής, με μια ειλικρινή και γεμάτη νόημα προσευχή, παρακάλεσε τον Ιεχωβά να μην το κάνει αυτό επειδή το όνομά Του είχε συνδεθεί μ’ αυτούς.

Αριθ. 14:26, 27 Αντιστέκεστε Σεις στο Πνεύμα της Δυσαρέσκειας; Σε μια περίπτωση ο Ιεχωβά ρώτησε: «Έως πότε θέλω υποφέρει την συναγωγήν ταύτην την πονηράν, όσα αυτοί γογγύζουσιν εναντίον μου;»

Αριθ. 13:1–14:38 Περπατάτε με Εμπιστοσύνη στην Ηγεσία του Ιεχωβά Αλλά ο Ισραήλ δεν ενήργησε με πίστη στον Θεό, γι’ αυτό ο Θεός αποφάσισε να πεθάνουν στη διάρκεια μιας 40χρονης περιόδου στην έρημο όλοι οι άντρες «από είκοσι ετών και επάνω», εκτός από τη φυλή του Λευί και τους πιστούς Χάλεβ και Ιησού του Ναυή.

Αριθ. 13:32-14:4 Θα Διαδίδατε έναν Ψίθυρο; Και εξαπατούν αυτόν που ακούει τη φήμη, υποκινώντας τον ίσως να ενεργήσει άσοφα.

Αριθ. 14:1-4, 10 Οι Κανόνες του Ιεχωβά Μάς Βοηθούν Αλλά πόσο αντίθετη ήταν η πορεία που πήραν τα επόμενα χρόνια!


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: