ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΡΟΥΘ 1, 2

«Να Επιδιώκετε Όσια Αγάπη»

Η Ναομί παρότρυνε την Ορφά και τη Ρουθ να επιστρέψουν στον Μωάβ (Ρουθ 1:8-13· w16.02 σ. 14 ¶5)

Η Ρουθ θα μπορούσε κάλλιστα να είχε σκεφτεί ότι στον Μωάβ την περίμενε μια οικογένεια​—η μητέρα της καθώς και άλλοι συγγενείς που θα δέχονταν μια νεαρή χήρα στο σπίτι τους και θα τη φρόντιζαν. Ο Μωάβ ήταν η πατρίδα της. Ο πολιτισμός του ήταν πολιτισμός της, η γλώσσα του γλώσσα της, ο λαός του λαός της. Η Ναομί δεν μπορούσε να της υποσχεθεί ότι θα είχε αυτά τα πλεονεκτήματα στη Βηθλεέμ. Τη συμβούλεψε μάλιστα να μείνει στον Μωάβ. Η Ναομί φοβόταν ότι δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει ούτε σύζυγο ούτε σπίτι για τις νύφες της. Τι θα έκανε η Ρουθ; Προσέξτε την αντίθεση ανάμεσα σε εκείνη και στην Ορφά, η οποία «επέστρεψε στο λαό της και στους θεούς της». (Ρουθ 1:9-15) Ήθελε μήπως και η Ρουθ να επιστρέψει στους ψεύτικους θεούς και στον λαό της; Όχι, δεν ήθελε.

Η Ρουθ αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη Ναομί και τον Ιεχωβά (Ρουθ 1:16, 17· w16.02 σ. 14 ¶6)

Όπως φαίνεται, η Ρουθ είχε μάθει για τον Ιεχωβά Θεό πιθανώς από τον σύζυγό της που είχε πεθάνει ή από τη Ναομί. Ο Ιεχωβά δεν ήταν όπως οι θεοί του Μωάβ. Η Ρουθ γνώριζε ότι ο Ιεχωβά άξιζε την αγάπη και τη λατρεία της. Η γνώση από μόνη της, όμως, δεν αρκούσε. Η Ρουθ έπρεπε να πάρει μια απόφαση. Θα επέλεγε τον Ιεχωβά για Θεό της; Η επιλογή της ήταν σοφή. «Ο λαός σου θα είναι λαός μου», είπε στη Ναομί, «και ο Θεός σου, Θεός μου». (Ρουθ 1:16) Αν και συγκινούμαστε όταν σκεφτόμαστε την αγάπη της Ρουθ για τη Ναομί, η αγάπη της για τον Ιεχωβά ήταν πολύ πιο σημαντική. Ο γαιοκτήμονας Βοόζ επαίνεσε αργότερα τη Ρουθ επειδή ζήτησε καταφύγιο κάτω από τις φτερούγες του Ιεχωβά. (Διαβάστε Ρουθ 2:12) Αυτό ίσως μας θυμίζει ένα πουλάκι που καταφεύγει κάτω από τις φτερούγες του δυνατού και προστατευτικού γονέα του. (Ψαλμ. 36:7· 91:1-4) Ο Ιεχωβά έγινε ένας τέτοιος γονέας για τη Ρουθ. Την αντάμειψε για την πίστη της, και εκείνη δεν μετάνιωσε ποτέ για την απόφασή της.

Το καύσιμο της όσιας αγάπης είναι η δέσμευση, η ακεραιότητα, η οσιότητα και η βαθιά προσκόλληση. Ο Ιεχωβά δείχνει όσια αγάπη στους πιστούς υπηρέτες του. (Ψλ 63:3) Πρέπει και εμείς να δείχνουμε όσια αγάπη στους άλλους.​—Παρ 21:21.

Κολάζ: 1. Η μητέρα και το κοριτσάκι της μιλούν με ένα ζευγάρι μέσω βιντεοκλήσης. 2. Το ζευγάρι φέρνει στη μητέρα και στο κοριτσάκι της ένα φαγητό και ένα καλάθι με τρόφιμα.

Πνευματικά Πετράδια

Ρουθ 1:20, 21​—Γιατί είπε η Ναομί ότι ο Ιεχωβά είχε πικράνει τη ζωή της; (w05 1/3 σ. 27 ¶2)

Μήπως ο Ιεχωβά έκανε πικρή τη ζωή της Ναομί και της προξένησε συμφορά; Όχι, ούτε η Ναομί κατηγόρησε τον Θεό για κάποια αδικία. Ωστόσο, εξαιτίας όλων όσων της είχαν συμβεί, νόμιζε ότι ο Ιεχωβά ήταν εναντίον της. Αισθανόταν πικραμένη και απογοητευμένη. Επιπλέον, εκείνες τις ημέρες ο καρπός της κοιλιάς θεωρούνταν θεϊκή ευλογία ενώ η στειρότητα θεωρούνταν κατάρα. Χωρίς εγγόνια και με δύο νεκρούς γιους, η Ναομί μπορεί να πίστευε πως είχε δίκιο να νομίζει ότι ο Ιεχωβά την είχε ταπεινώσει.

Ρουθ 1:8—Γιατί είπε η Ναομί στις νύφες της να επιστρέψουν «η καθεμιά στο σπίτι της μητέρας της» αντί στο σπίτι του πατέρα της; Το αν ο πατέρας της Ορφά βρισκόταν τότε στη ζωή δεν αναφέρεται. Ωστόσο, ο πατέρας της Ρουθ ζούσε. (Ρουθ 2:11) Εντούτοις, η Ναομί μίλησε για το σπίτι της μητέρας, σκεπτόμενη ίσως ότι η αναφορά στη μητέρα τους θα τους έφερνε στο νου την παρηγοριά της μητρικής στοργής. Αυτό θα πρόσφερε ιδιαίτερη ανακούφιση στις κόρες οι οποίες ήταν συντετριμμένες εξαιτίας του αποχωρισμού από την αγαπημένη τους πεθερά. Το σχόλιο μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι, ανόμοια με τη Ναομί, οι μητέρες της Ρουθ και της Ορφά είχαν καλά εδραιωμένα σπιτικά.

Ρουθ 1:13, 21—Μήπως ο Ιεχωβά έκανε πικρή τη ζωή της Ναομί και της προξένησε συμφορά; Όχι, ούτε η Ναομί κατηγόρησε τον Θεό για κάποια αδικία. Ωστόσο, εξαιτίας όλων όσων της είχαν συμβεί, νόμιζε ότι ο Ιεχωβά ήταν εναντίον της. Αισθανόταν πικραμένη και απογοητευμένη. Επιπλέον, εκείνες τις ημέρες ο καρπός της κοιλιάς θεωρούνταν θεϊκή ευλογία ενώ η στειρότητα θεωρούνταν κατάρα. Χωρίς εγγόνια και με δύο νεκρούς γιους, η Ναομί μπορεί να πίστευε πως είχε δίκιο να νομίζει ότι ο Ιεχωβά την είχε ταπεινώσει.

Ρουθ 2:12—Ποιον “τέλειο μισθό” έλαβε η Ρουθ από τον Ιεχωβά; Η Ρουθ απέκτησε γιο και έλαβε το προνόμιο να γίνει συνδετικός κρίκος στην πιο σημαντική γενεαλογική γραμμή της ιστορίας—αυτήν του Ιησού Χριστού.—Ρουθ 4:13-17· Ματθαίος 1:5, 16.

Ρουθ 1:8· 2:20. Παρά τις τραγωδίες που έζησε, η Ναομί διατήρησε την πεποίθησή της στη στοργική καλοσύνη του Ιεχωβά. Πρέπει και εμείς να κάνουμε το ίδιο, ιδιαίτερα όταν υφιστάμεθα σοβαρές δοκιμασίες.

Ρουθ 1:9. Το σπίτι πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από ένα μέρος όπου τα μέλη της οικογένειας τρώνε και κοιμούνται. Πρέπει να είναι ειρηνικός τόπος ανάπαυσης και παρηγοριάς.

Ρουθ 1:14-16. Η Ορφά «επέστρεψε στο λαό της και στους θεούς της». Η Ρουθ δεν το έκανε αυτό. Άφησε την άνεση και την ασφάλεια της χώρας της και παρέμεινε όσια στον Ιεχωβά. Η καλλιέργεια όσιας αγάπης για τον Θεό και η εκδήλωση αυτοθυσιαστικού πνεύματος θα μας προστατεύει ώστε να μην υποκύπτουμε σε ιδιοτελείς επιθυμίες και “οπισθοχωρούμε για καταστροφή”.—Εβραίους 10:39.

Ρουθ 2:2. Η Ρουθ ήθελε να επωφεληθεί από την διευθέτηση της σταχυολόγησης που είχε γίνει προς όφελος των αλλοεθνών και των ταλαιπωρημένων. Ήταν ταπεινή στην καρδιά. Ένας Χριστιανός που βρίσκεται σε ανάγκη δεν πρέπει να είναι τόσο υπερήφανος ώστε να μη δέχεται τη στοργική βοήθεια των ομοπίστων του ή οποιοδήποτε κρατικό βοήθημα μπορεί να δικαιούται.

Ρουθ 2:7. Παρότι είχε το δικαίωμα να σταχυολογήσει, η Ρουθ ζήτησε άδεια προτού το κάνει αυτό. (Λευιτικό 19:9, 10) Κάτι τέτοιο ήταν ένδειξη πραότητας από μέρους της. Είναι σοφό να “εκζητούμε πραότητα”, διότι «οι πράοι . . . θα γίνουν κάτοχοι της γης και θα βρίσκουν εξαιρετική ευχαρίστηση στην αφθονία της ειρήνης».—Σοφονίας 2:3· Ψαλμός 37:11.

Ρουθ 2:11. Η Ρουθ αποδείχτηκε κάτι παραπάνω από συγγενής για τη Ναομί. Ήταν αληθινή φίλη. (Παροιμίες 17:17) Η φιλία τους ήταν στερεή επειδή βασιζόταν σε ιδιότητες όπως η αγάπη, η οσιότητα, η συμπόνια, η καλοσύνη και το αυτοθυσιαστικό πνεύμα. Κάτι ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι βασιζόταν στην πνευματικότητά τους—την επιθυμία τους να υπηρετούν τον Ιεχωβά και να συγκαταλέγονται στους λάτρεις του. Και εμείς έχουμε θαυμάσιες ευκαιρίες για να καλλιεργούμε γνήσιες φιλίες με αληθινούς λάτρεις.

Ρουθ 2:15-17. Ακόμη και όταν ο Βοόζ έδωσε στη Ρουθ τη δυνατότητα να ελαττώσει το φόρτο εργασίας της, «εκείνη συνέχισε να σταχυολογεί στον αγρό ως το βράδυ». Η Ρουθ ήταν φιλόπονη. Ο Χριστιανός πρέπει να έχει τη φήμη επιμελούς εργάτη.

Ρουθ 2:19-22. Η Ναομί και η Ρουθ απολάμβαναν ευχάριστες συζητήσεις τις βραδινές ώρες, όπου η μεγαλύτερη γυναίκα έδειχνε ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες της νεότερης, ενώ και οι δύο εξέφραζαν ελεύθερα τις σκέψεις και τα αισθήματά τους. Δεν πρέπει να συμβαίνει το ίδιο και στις Χριστιανικές οικογένειες;

Ρουθ 2:22, 23. Ανόμοια με την κόρη του Ιακώβ, τη Δείνα, η Ρουθ επιζητούσε να συναναστρέφεται με τους λάτρεις του Ιεχωβά. Τι θαυμάσιο παράδειγμα για εμάς!—Γένεση 34:1, 2· 1 Κορινθίους 15:33.

Ρουθ 1:3-5· 2:1 Να Δείχνετε Όσια Αγάπη ο Ένας στον Άλλον Οι δύο γιοι της παντρεύτηκαν, αλλά δυστυχώς πέθαναν και εκείνοι.

Ρουθ 1:7, 8, 18 Να Εκτιμάτε τη Δύναμη των Νέων Αλλά όταν εκείνη επέμεινε να πάει στη Βηθλεέμ μαζί της, η Ναομί δέχτηκε την όσια υποστήριξή της.

Ρουθ 1:1-5 «Ο Ιεχωβά . . . Σώζει Εκείνους που Είναι Αποθαρρυμένοι» Ωστόσο, δέκα χρόνια μετά, οι δύο άντρες πέθαναν άτεκνοι.

Ρουθ 2:10-13 «Να Δείχνετε Ευγνωμοσύνη» Η Ρουθ αναμφίβολα χάρηκε πολύ βλέποντας ότι κάποιος νοιαζόταν για εκείνη.​

Ρουθ 1:3, 5, 20, υποσ., 21 Να Βοηθάτε Άλλους να Υπομένουν τις Στενοχώριες Αλλά όταν πέθαναν ο άντρας της και οι δύο γιοι της, ήθελε να αλλάξει το όνομά της από Ναομί σε «Μαρά», το οποίο σημαίνει «πικραμένη».

Ρουθ 1:14, 16 Επιλέξτε για Φίλους Άτομα που Αγαπούν τον Θεό Της είπε: «Ο λαός σου θα είναι λαός μου, και ο Θεός σου, Θεός μου».

Ρουθ 1:4, 16, 17 Τα Έθνη «θα Γνωρίσουν Εξάπαντος ότι Εγώ Είμαι ο Ιεχωβά» Επίσης, η Ρουθ η Μωαβίτισσα έγινε μια πιστή λάτρις του Ιεχωβά. Μην κάνετε ούτε βήμα προς τον «γκρεμό» του συμβιβασμού

Ρουθ 2:4 Το Όνομα του Θεού Επίσης, δεν δίσταζαν να το χρησιμοποιούν στις καθημερινές τους συζητήσεις.​

Ρουθ 2:5-7, 15, 16 «Μην Ξεχνάτε την Καλοσύνη προς τους Ξένους» Όταν άκουσε ότι είχε ζητήσει την άδεια να σταχυολογήσει—παρότι δικαιούνταν πλήρως να το κάνει αυτό—ο Βοόζ τής επέτρεψε με γενναιοδωρία να σταχυολογήσει ακόμα και από τα δεμάτια.

Ρουθ 1:16, 17 Μια Θεϊκή Ιδιότητα Πολυτιμότερη από τα Διαμάντια Η Ρουθ πήγε να ζήσει στον Ισραήλ, όπου θα μπορούσε να λατρεύει τον αληθινό Θεό.

Ρουθ 1:1-8, 14 Να Μιμείστε τους Στενούς Φίλους του Ιεχωβά Μπορεί είτε να επιστρέψει στον λαό της στον Μωάβ είτε να μείνει στο πλευρό της πεθεράς της, της Ναομί, και να ταξιδέψει ως τη Βηθλεέμ.​

Ρουθ 1:3, 12 Να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά στις «Ημέρες της Συμφοράς» Τόσο ο Αβραάμ όσο και η Ναομί βίωσαν τον πόνο της απώλειας του συντρόφου τους.​

Ρουθ 1:16, 17· 2:6, 7, 11 Να Παντρεύεστε «Μόνο εν Κυρίω»—Παραμένει Ρεαλιστικό; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αγαμία σας για να καλλιεργήσετε πνευματική διάκριση, γενναιοδωρία, εργατικότητα, ευχάριστη προσωπικότητα, θεοσεβή αφοσίωση και καλή φήμη​—ανεκτίμητα εφόδια για μια ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή.

Ρουθ 1:9 Σύζυγοι​—Δημιουργήστε Ασφαλές Σπιτικό Τι πρέπει να κάνει ο σύζυγος για να δημιουργήσει ασφαλές σπιτικό, «τόπο ανάπαυσης» για τη σύζυγό του;​

Ρουθ 2:2-7 “Η Τρυφερή Συμπόνια του Θεού Μας” Αυτά που έμεναν ήταν για εκείνους που βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση.

Ρουθ 1:16 «Ο Λαός του Οποίου Θεός Είναι ο Ιεχωβά» Μερικοί έγιναν λάτρεις του Ιεχωβά, νιώθοντας όπως η Μωαβίτισσα Ρουθ, η οποία δήλωσε στην Ισραηλίτισσα Ναομί: «Ο λαός σου θα είναι λαός μου, και ο Θεός σου, Θεός μου».

Ρουθ 1:16, 17 Ποιος Είναι ο Ρόλος των Γυναικών στο Σκοπό του Ιεχωβά; Λόγου χάρη, μπορούμε να κάνουμε στοχασμούς γύρω από την οσιότητα της Ρουθ.

Ρουθ 1:3-6 «Όπου Πας Εσύ θα Πάω και Εγώ» Η Ρουθ όδευε προς το άγνωστο, αφήνοντας πίσω τους συγγενείς της, τον τόπο της και όλα του τα έθιμα​—μαζί και τους θεούς του.​

Ρουθ 1:16 Να Τιμάτε το Μεγάλο Όνομα του Ιεχωβά Ήταν σαν να είπαν τα λόγια που απηύθυνε η Μωαβίτισσα Ρουθ στη Ναομί: «Ο λαός σου θα είναι λαός μου, και ο Θεός σου, Θεός μου».​

Ρουθ 2:11-13 «Έξοχη Γυναίκα» Η Ρουθ χαμογελούσε μέσα της όταν σκεφτόταν πώς την είχε επαινέσει με καλοσύνη επειδή φρόντιζε την προχωρημένη σε ηλικία Ναομί και επειδή είχε επιλέξει να ζητήσει καταφύγιο κάτω από τις φτερούγες του αληθινού Θεού, του Ιεχωβά.​

Ρουθ 1:4, 5, 15-17 Γιατί Απαιτούσε ο Θεός από τους Λάτρεις του να Παντρεύονται Μόνο Ομοπίστους; Ο γάμος της Ρουθ και του Βοόζ αποδείχτηκε ευλογία και για τους δύο.​

Ρουθ 1:8-17 Παράδειγμα Προς Μίμηση—Ρουθ Η αγάπη της για τη Ναομί και η επιθυμία της να είναι με το λαό του Ιεχωβά έχουν για εκείνη μεγαλύτερη σημασία από το να ικανοποιήσει την επιθυμία της για γάμο παρορμητικά.​

Ρουθ 1:9 Να Φέρεστε στο Σύντροφό σας με Σεβασμό Στην αρχαιότητα, κάποια ηλικιωμένη χήρα παρότρυνε τις νύφες της “να βρουν τόπο ανάπαυσης η καθεμιά στο σπίτι του συζύγου της”.

Ρουθ 1:9· 2:12 Να Σέβεστε το Γάμο ως Δώρο από τον Θεό 2. Ποιες οδηγίες έδωσε ο Ιεχωβά στο πρώτο αντρόγυνο; Η Αγία Γραφή παρουσιάζει το γάμο ως ένα από αυτά τα “καλά” δώρα του Θεού.

Ρουθ 1:9 Γυναίκες, Γιατί Πρέπει να Υποτάσσεστε στην Ηγεσία; Μπορούν να είναι ιδιαίτερα ευγνώμονες στον Θεό για το ευλογητό δώρο του γάμου επειδή αυτό τους έχει δώσει την ευκαιρία να ενώσουν τις ζωές τους και να περπατούν με τον Ιεχωβά.

Ρουθ 1:15-17 Άτομα που Χηρεύουν—Τι Ανάγκες Έχουν; Πώς θα Βοηθήσετε; Αυτή η συγκινητική αφήγηση περιγράφει πώς το αμοιβαίο ενδιαφέρον που εκδήλωσαν αυτές οι γυναίκες τις βοήθησε να ξεπεράσουν τη θλίψη και να τα βγάλουν πέρα με τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονταν.​

Ρουθ 1:1-6· 2:2-12 Είναι η Φτώχεια Σημάδι Θεϊκής Αποδοκιμασίας; Αν και η Ναομί με τη Ρουθ κατέληξαν πάμφτωχες λόγω του θανάτου των συζύγων τους, ο Ιεχωβά Θεός τις ευλόγησε και φρόντισε να καλυφθούν οι ανάγκες τους.​

Ρουθ 1:20, 21 Επηρεάζουν τα Λόγια του Ιησού τις Προσευχές Σας; Ωστόσο, η Γραφή εμφανίζει τον Θεό να κάνει κάποια πράγματα τα οποία στην ουσία εκείνος απλώς επιτρέπει.

Ρουθ 1:16 Να Αγαπάτε Εκείνους που Αγαπάει ο Θεός Μπορείτε να διαβάσετε για τη σχέση της Ναομί και της νύφης της τής Ρουθ,

Ρουθ 2:12 Ο Ιεχωβά Είναι Θεός που Δείχνει Εκτίμηση Ο πιστός Βοόζ ήταν εξοικειωμένος με αυτή την εξαίρετη πλευρά της προσωπικότητας του Θεού, διότι είπε τα εξής στη Μωαβίτισσα Ρουθ, η οποία φρόντιζε στοργικά τη χήρα πεθερά της: «Είθε ο Ιεχωβά να ανταμείψει τον τρόπο με τον οποίο ενεργείς και είθε να υπάρξει για εσένα τέλειος μισθός από τον Ιεχωβά».

Ρουθ 1:3-9 Να Δείχνετε Αγάπη και Σεβασμό Ελέγχοντας τη Γλώσσα Σας 2 Η Ισραηλίτισσα χήρα Ναομί είπε στις νεαρές Ορφά και Ρουθ: «Είθε ο Ιεχωβά να σας κάνει ένα δώρο και να βρείτε τόπο ανάπαυσης η καθεμιά στο σπίτι του συζύγου της».

Ρουθ 1:16, 17 Να Καλλιεργείτε Γνήσια Ταπεινοφροσύνη Να συλλογίζεστε τα πολυάριθμα παραδείγματα ατόμων που ευλογήθηκαν για την ταπεινή τους στάση, όπως τη Ρουθ

Ρουθ 1:14-17 Να Εμπιστεύεστε στο Λόγο του Ιεχωβά Η Μωαβίτισσα Ρουθ εγκατέλειψε τους θεούς της, υπηρέτησε τον Ιεχωβά και συμμορφώθηκε με το Νόμο που είχε δώσει Εκείνος στον Ισραήλ.

Ρουθ 1:16, 17 Θεωρείτε Πολύτιμους τους Ηλικιωμένους Ομοπίστους Σας; H νεαρή Ρουθ είχε αρνηθεί με σταθερότητα να αφήσει τη Ναομί

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: