ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΡΟΥΘ 3, 4

«Δημιουργήστε και Διατηρήστε ένα Καλό Όνομα»

Η Ρουθ σκεφτόταν τους άλλους, και το έδειχνε με πράξεις (Ρουθ 3:10· w12 1/10 σ. 22 ¶5)

Τα λόγια που είπε ο Βοόζ στη συνέχεια, ασφαλώς με τρυφερό, απαλό τόνο, καθησύχασαν τη Ρουθ: «Ευλογημένη να είσαι από τον Ιεχωβά, κόρη μου. Εξέφρασες καλύτερα τη στοργική σου καλοσύνη στην τελευταία περίπτωση παρά στην πρώτη περίπτωση, μη πηγαίνοντας πίσω από τους νεαρούς, είτε ασήμαντους είτε πλούσιους». (Ρουθ 3:10) “Η πρώτη περίπτωση” αναφερόταν στην όσια αγάπη που έδειξε η Ρουθ γυρίζοντας μαζί με τη Ναομί στον Ισραήλ και φροντίζοντάς την. “Η τελευταία περίπτωση” ήταν εκείνη η στιγμή. Ο Βοόζ τόνισε ότι μια νέα γυναίκα όπως η Ρουθ θα μπορούσε άνετα να είχε αναζητήσει σύζυγο ανάμεσα σε πολύ πιο νέους άντρες, είτε πλούσιους είτε φτωχούς. Απεναντίας, εκείνη ήθελε να κάνει καλό όχι μόνο στη Ναομί αλλά και στο νεκρό σύζυγο της Ναομί, ώστε να συνεχιστεί το όνομά του στην πατρίδα του. Εύλογα, ο Βοόζ εντυπωσιάστηκε από την ανιδιοτέλεια αυτής της νέας γυναίκας.

Όλοι γνώριζαν ότι η Ρουθ ήταν «εξαιρετική γυναίκα» (Ρουθ 3:11· w12 1/10 σ. 23 ¶1)

Πόση ικανοποίηση πρέπει να ένιωθε η Ρουθ αναλογιζόμενη τα λόγια του Βοόζ​—ότι ήταν γνωστή σε όλους ως «έξοχη γυναίκα»! Αναμφίβολα, η λαχτάρα της να γνωρίσει τον Ιεχωβά και να τον υπηρετήσει συνέβαλε καθοριστικά στη φήμη της. Επίσης, είχε δείξει μεγάλη καλοσύνη και ευαισθησία προς τη Ναομί και το λαό της, με το να προσαρμοστεί πρόθυμα σε ήθη και έθιμα που σίγουρα της ήταν άγνωστα. Αν μιμούμαστε την πίστη της Ρουθ, θα επιδιώκουμε να αντιμετωπίζουμε τους άλλους, καθώς επίσης τα ήθη και τα έθιμά τους, με βαθύ σεβασμό. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως ανακαλύψουμε και εμείς ότι έχουμε αποκτήσει έξοχη φήμη.

Ο Ιεχωβά πρόσεξε τις καλές ιδιότητες της Ρουθ και την ευλόγησε (Ρουθ 4:11-13· w12 1/10 σ. 24 ¶3)

Ο Βοόζ παντρεύτηκε τη Ρουθ. Στη συνέχεια, διαβάζουμε: «Ο Ιεχωβά έδωσε σε αυτήν σύλληψη και γέννησε γιο». Οι γυναίκες της Βηθλεέμ ευλογούσαν τη Ναομί και παίνευαν τη Ρουθ, λέγοντας ότι ήταν καλύτερη για τη Ναομί από ό,τι εφτά γιοι. Όπως μαθαίνουμε, ο γιος της Ρουθ έγινε μεταγενέστερα πρόγονος του μεγάλου Βασιλιά Δαβίδ. (Ρουθ 4:11-22) Ο Δαβίδ, με τη σειρά του, υπήρξε πρόγονος του Ιησού Χριστού.​—Ματθαίος 1:1.*

Για ποιες καλές ιδιότητες θα θέλατε να είστε γνωστοί;

Ο Βοόζ επαινεί τη Ρουθ καθώς εκείνη σταχυολογεί στους αγρούς.

Πνευματικά Πετράδια

Ρουθ 4:6​—Με ποιον τρόπο θα μπορούσε κάποιος εξαγοραστής να “καταστρέψει” την κληρονομιά του κάνοντας την εξαγορά; (w05 1/3 σ. 29 ¶3)

Ρουθ 4:6—Με ποιον τρόπο θα μπορούσε κάποιος εξαγοραστής να “καταστρέψει” την κληρονομιά του κάνοντας την εξαγορά; Πρώτα από όλα, αν εκείνος που έπεφτε σε φτώχεια είχε πουλήσει τη δική του κληρονομιά γης, κάποιος εξαγοραστής θα έπρεπε να διαθέσει χρήματα για να αγοράσει τη γη σε τιμή η οποία καθοριζόταν ανάλογα με τον αριθμό των ετών που απέμεναν μέχρι το επόμενο Ιωβηλαίο. (Λευιτικό 25:25-27) Κάνοντάς το αυτό θα μείωνε την αξία της δικής του περιουσίας. Επιπλέον, αν η Ρουθ γεννούσε γιο, αυτός ο γιος, και όχι κάποιος από τους υπάρχοντες στενούς συγγενείς του εξαγοραστή, θα κληρονομούσε τον εξαγορασμένο αγρό.

Ρουθ 3:11—Γιατί είχε η Ρουθ τη φήμη “έξοχης γυναίκας”; Δεν ήταν «το εξωτερικό πλέξιμο των μαλλιών» ή «η τοποθέτηση χρυσών κοσμημάτων ή το ντύσιμο με εξωτερικά ενδύματα» που έκανε τους άλλους να θαυμάζουν τη Ρουθ. Αντίθετα, ήταν «ο κρυφός άνθρωπος της καρδιάς»—η οσιότητα και η αγάπη της, η ταπεινοφροσύνη και η πραότητά της, η επιμέλεια και το αυτοθυσιαστικό της πνεύμα. Κάθε θεοφοβούμενη γυναίκα που επιθυμεί φήμη όμοια με της Ρουθ πρέπει να αγωνίζεται να καλλιεργεί αυτές τις ιδιότητες.—1 Πέτρου 3:3, 4· Παροιμίες 31:28-31.

Ρουθ 3:14—Γιατί ξύπνησαν η Ρουθ και ο Βοόζ πριν από τη χαραυγή; Όχι επειδή είχε συμβεί κάτι ανήθικο κατά τη διάρκεια της νύχτας και ήθελαν να το κρατήσουν μυστικό. Οι ενέργειες της Ρουθ εκείνη τη νύχτα ήταν προφανώς σύμφωνες με ό,τι έκανε συνήθως κάποια γυναίκα που διεκδικούσε το δικαίωμα του ανδραδελφικού γάμου. Ενήργησε σε αρμονία με τις οδηγίες της Ναομί. Επιπλέον, η απάντηση του Βοόζ δείχνει ξεκάθαρα ότι εκείνος δεν βρήκε τίποτα το εσφαλμένο σε αυτό που έκανε η Ρουθ. (Ρουθ 3:2-13) Όπως φαίνεται, η Ρουθ και ο Βοόζ σηκώθηκαν νωρίς ώστε κανένας να μην έχει λόγο να αρχίσει να διαδίδει ανυπόστατες φήμες.

Ρουθ 3:15—Τι σήμαινε η ενέργεια του Βοόζ να δώσει στη Ρουθ έξι μέτρα κριθάρι; Αυτή η ενέργεια ίσως σήμαινε ότι, όπως μια ημέρα ανάπαυσης ερχόταν ύστερα από έξι εργάσιμες ημέρες, η ημέρα ανάπαυσης της Ρουθ πλησίαζε. Ο Βοόζ θα φρόντιζε να βρει εκείνη «τόπο ανάπαυσης» στο σπίτι του συζύγου της. (Ρουθ 1:9· 3:1) Είναι επίσης πιθανό ότι μόνο έξι μέτρα κριθάρι μπορούσε να μεταφέρει η Ρουθ στο κεφάλι της.

Ρουθ 3:16—Γιατί ρώτησε η Ναομί τη Ρουθ: «Ποια είσαι εσύ, κόρη μου;» Μήπως δεν αναγνώρισε τη νύφη της; Θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί αυτό, εφόσον όταν η Ρουθ επέστρεψε στη Ναομί, ίσως ήταν ακόμη σκοτάδι. Η ερώτηση, όμως, μπορεί να σημαίνει επίσης ότι η Ναομί ζητούσε να μάθει την πιθανή νέα ταυτότητα της Ρουθ σε σχέση με την εξαγορά της.

Ρουθ 4:6—Με ποιον τρόπο θα μπορούσε κάποιος εξαγοραστής να “καταστρέψει” την κληρονομιά του κάνοντας την εξαγορά; Πρώτα από όλα, αν εκείνος που έπεφτε σε φτώχεια είχε πουλήσει τη δική του κληρονομιά γης, κάποιος εξαγοραστής θα έπρεπε να διαθέσει χρήματα για να αγοράσει τη γη σε τιμή η οποία καθοριζόταν ανάλογα με τον αριθμό των ετών που απέμεναν μέχρι το επόμενο Ιωβηλαίο. (Λευιτικό 25:25-27) Κάνοντάς το αυτό θα μείωνε την αξία της δικής του περιουσίας. Επιπλέον, αν η Ρουθ γεννούσε γιο, αυτός ο γιος, και όχι κάποιος από τους υπάρχοντες στενούς συγγενείς του εξαγοραστή, θα κληρονομούσε τον εξαγορασμένο αγρό.

Ρουθ 3:12· 4:1-6. Ο Βοόζ ακολούθησε σχολαστικά τη διευθέτηση του Ιεχωβά. Ακολουθούμε εμείς ευσυνείδητα τις θεοκρατικές διαδικασίες;—1 Κορινθίους 14:40.

Ρουθ 3:18. Η Ναομί είχε εμπιστοσύνη στον Βοόζ. Δεν πρέπει και εμείς να έχουμε παρόμοια εμπιστοσύνη στους πιστούς συλλάτρεις μας; Η Ρουθ ήταν πρόθυμη να κάνει ανδραδελφικό γάμο με έναν άντρα που ούτε καν γνώριζε και ο οποίος δεν κατονομάζεται στη Γραφή. (Ρουθ 4:1) Γιατί; Επειδή είχε εμπιστοσύνη στη διευθέτηση του Θεού. Έχουμε εμείς παρόμοια εμπιστοσύνη; Παραδείγματος χάρη, αν αναζητούμε γαμήλιο σύντροφο, δίνουμε προσοχή στη συμβουλή να παντρευόμαστε «μόνο εν Κυρίω»;—1 Κορινθίους 7:39.

Ρουθ 4:13-16. Αν και ήταν Μωαβίτισσα και πρώην λάτρης του θεού Χεμώς, τι προνόμιο έλαβε η Ρουθ! Αυτό δείχνει παραστατικά την αρχή ότι «εξαρτάται, όχι από εκείνον που θέλει ούτε από εκείνον που τρέχει, αλλά από τον Θεό, ο οποίος ελεεί».—Ρωμαίους 9:16.

Ρουθ 4:13-16 Να Εκτιμάτε τη Δύναμη των Νέων Αυτό αποδείχτηκε τεράστια ευλογία και για τις δυο τους!

Ρουθ 3:11· 4:15 «Ο Ιεχωβά . . . Σώζει Εκείνους που Είναι Αποθαρρυμένοι» Ως αποτέλεσμα, η νεαρή γυναίκα γρήγορα απέκτησε θαυμάσια φήμη.​

Ρουθ 3:6 Επιλέξτε για Φίλους Άτομα που Αγαπούν τον Θεό Η Ρουθ την άκουγε και, ως αποτέλεσμα, ευλογήθηκαν πολύ και οι δύο.

Ρουθ 4:13 Να Υποστηρίζετε την Κυριαρχία του Ιεχωβά! Και φανταστείτε τη συγκίνησή της όταν ανακαλύψει ότι η ιστορία της διατηρήθηκε σε ένα βιβλίο της Γραφής που φέρει το όνομά της!​

Ρουθ 4:13-17 Μια Θεϊκή Ιδιότητα Πολυτιμότερη από τα Διαμάντια Την επέλεξε ως πρόγονο του Βασιλιά Δαβίδ, ακόμα δε και του υποσχεμένου Μεσσία!​

Ρουθ 4:17-22 Να Είστε Θαρραλέοι—Ο Ιεχωβά Είναι Μαζί Σας! Ναι, ο Ιεχωβά ευλογεί τις πιστές και θαρραλέες πράξεις.​

Ρουθ 4:13-17 Γιατί Απαιτούσε ο Θεός από τους Λάτρεις του να Παντρεύονται Μόνο Ομοπίστους; Ο γάμος της Ρουθ και του Βοόζ αποδείχτηκε ευλογία και για τους δύο.​

Ρουθ 4:13-17 Παράδειγμα προς Μίμηση ή προς Αποφυγή; Ακόμη και αν το έκανε αυτό κάποτε, μπορεί να είχε εγκαταλείψει τα είδωλα και να είχε ενστερνιστεί την αληθινή λατρεία, όπως η Ραάβ και η Ρουθ.

Ρουθ 4:13-17, 22 «Τι Είδους Άτομα Πρέπει να Είστε!» Ως εκ τούτου, ο Ιεχωβά αντάμειψε αυτή την εξαίρετη γυναίκα.

Ρουθ 3:1· 4:14,15 Άτομα που Χηρεύουν—Τι Ανάγκες Έχουν; Πώς θα Βοηθήσετε; Αυτή η συγκινητική αφήγηση περιγράφει πώς το αμοιβαίο ενδιαφέρον που εκδήλωσαν αυτές οι γυναίκες τις βοήθησε να ξεπεράσουν τη θλίψη και να τα βγάλουν πέρα με τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονταν.​

Ρουθ 4:11 Οι Δυστυχισμένες Αδελφές που “Οικοδόμησαν τον Οίκο του Ισραήλ” Δικαιολογημένα λέγεται ότι η Ραχήλ και η Λεία “οικοδόμησαν τον οίκο του Ισραήλ”.

Ρουθ 4:13, 17 Ο Ιεχωβά Είναι Θεός που Δείχνει Εκτίμηση Επιπρόσθετα, παντρεύτηκε τον Βοόζ και έγινε πρόγονος και του Βασιλιά Δαβίδ και του Ιησού Χριστού.

Ρουθ 4:15 Μπορείτε να Πλατυνθείτε σε Αγάπη; Και οι δύο αυτές φιλίες αποτελούσαν πηγή ευχαρίστησης και πνευματικής υποστήριξης για όσους περιλαμβάνονταν.

Ρουθ 4:17-22 Αγγέλματα του Ιεχωβά για Τότε και για Τώρα Αυτό το μικρό βιβλίο τονίζει ότι πρέπει να είμαστε προσκολλημένοι στην αληθινή λατρεία, δείχνει παραστατικά πόσο πολύτιμες θεωρεί ο Θεός τις γυναίκες και παρέχει σημαντικές λεπτομέρειες για τη γενεαλογική γραμμή του Ιησού.

Ρουθ 4:9-13 Να Εμπιστεύεστε στο Λόγο του Ιεχωβά Η Μωαβίτισσα Ρουθ εγκατέλειψε τους θεούς της, υπηρέτησε τον Ιεχωβά και συμμορφώθηκε με το Νόμο που είχε δώσει Εκείνος στον Ισραήλ.

Ρουθ 3:9-13· 4:1-22 Τι Κληρονομιά Οφείλετε στα Παιδιά Σας; Πολυάριθμες Βιβλικές αφηγήσεις δείχνουν ότι τα ζητήματα κληρονομιάς είχαν μεγάλη σημασία για τους υπηρέτες του Θεού στους Βιβλικούς χρόνους.

Ρουθ 4:13-17 Να Διατηρείτε Θετική Στάση Όπως δείχνει το υπόμνημα, ο Ιεχωβά την αντάμειψε πλούσια για τη θαυμάσια πορεία της.

Ρουθ 4:20-22 Πόσο Ισχυρή Είναι η Πίστη Σας; Η Ραάβ είχε το μεγαλειώδες προνόμιο να γίνει πρόγονος του Μεσσία.

Ρουθ 3:6-9 Να Δείχνετε Στοργική Καλοσύνη σε Όσους Έχουν Ανάγκη Η Ρουθ εξέφρασε αργότερα τη στοργική της καλοσύνη όταν έδειξε ότι ήταν πρόθυμη να παντρευτεί έναν ηλικιωμένο συγγενή της Ναομί, τον Βοόζ.

Ρουθ 4:13-17 Αντιμετώπισαν τα Αγκάθια της Σάρκας Τους Στο τέλος, όμως, ο Ιεχωβά αντάμειψε την υπομονή της χαρίζοντάς της έναν εγγονό ο οποίος έγινε συνδετικός κρίκος στη γραμμή που οδήγησε στον Μεσσία.​

Ρουθ 4:13,15 Βοηθώντας τις Χήρες στις Δοκιμασίες Τους Με τον καιρό, η Ρουθ αποδείχτηκε «καλύτερη για [τη Ναομί] από εφτά γιους»​—όχι μόνο λόγω της βαθιάς της αγάπης για τη Ναομί αλλά και λόγω της αγάπης της για τον Θεό. (Ρουθ 4:15) … Πώς μπορούμε λοιπόν να συμπαραστεκόμαστε εμείς σήμερα στις χήρες που έχουμε ανάμεσά μας;​

Ρουθ 4:1 Μην Αφήνετε τη Μοναξιά να Αμαυρώνει τη Ζωή Σας Μάλιστα, έγινε και πρόγονος του Ιησού Χριστού!

Ρουθ 3:3,4,18 Εκδήλωση Χριστιανικής Αγάπης στους Ηλικιωμένους Όταν έφτασαν στη Βηθλεέμ, η Ναομί ήταν αυτή που παρατήρησε ότι το χέρι του Ιεχωβά κατηύθυνε τα ζητήματα, και εκείνη έδωσε κατόπιν οδηγίες στη Ρουθ για το πώς να συμπεριφερθεί.

Ρουθ 4:13-17 Να Κρατάτε Σφιχτά το Λόγο του Θεού Τι θα πούμε για τη συγκινητική αφήγηση σχετικά με τη Ρουθ τη Μωαβίτισσα;

Ρουθ 4:20-22 Ραάβ—Ανακηρύχτηκε Δίκαιη Μέσω Έργων Πίστης Ως γονείς του θεοσεβούς Βοόζ, ο Σαλμών και η Ραάβ σχημάτισαν έναν κρίκο στη γραμμή των απογόνων που οδήγησε στο Βασιλιά του Ισραήλ, τον Δαβίδ.

Ρουθ 4:13-15 Γιατί Νιώθω Τόση Μοναξιά; Στην περίπτωση της Ναομί, οι περιστάσεις που άλλαξαν και οι καινούριες συγγένειες που δημιουργήθηκαν βοήθησαν να ‘ανακουφιστεί η ψυχή της’.

Ρουθ 3:11 «Εκτιμούμε τους Ηλικιωμένους!» Ναι, σαν αποτέλεσμα της φιλίας της με τη Ναομί, η Ρουθ έγινε «γυνή ενάρετος».

Ρουθ 3:1–4:17 Περπατάτε με Εμπιστοσύνη στην Ηγεσία του Ιεχωβά Ναι, και πολλοί άλλοι πιστοί άντρες και γυναίκες δέχθηκαν με χαρά την καθοδηγία του Ιεχωβά.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: