ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΡΩΜΑΙΟΥΣ 15, 16

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΡΩΜΑΙΟΥΣ 15, 16

«Να Αποβλέπετε στον Ιεχωβά για Υπομονή και Παρηγοριά»

Ρωμ. 15:4-7 Ένας τρόπος με τον οποίο μας παρηγορεί και μας βοηθάει ο Ιεχωβά ώστε να υπομένουμε είναι μέσω του Λόγου του. Πώς σας παρηγορούν και σας ενθαρρύνουν αυτά τα Γραφικά παραδείγματα;

Ρωμ. 15:4​—Να διαβάζετε τον Λόγο του Θεού για παρηγοριά (w17.07 σ. 14 ¶11)

Η αφήγηση για την έντονη θλίψη του Ιησού όταν πέθανε ο Λάζαρος είναι ένα μόνο παράδειγμα από τα αμέτρητα ενθαρρυντικά εδάφια του παρηγορητικού Λόγου του Θεού. Διόλου παράξενο, «διότι όλα όσα γράφτηκαν παλιότερα γράφτηκαν για τη διδασκαλία μας, ώστε, μέσω της υπομονής μας και μέσω της παρηγοριάς από τις Γραφές, να έχουμε ελπίδα». (Ρωμ. 15:4) Αν πενθείτε, μπορείτε και εσείς να βρείτε μεγάλη παρηγοριά σε εδάφια όπως τα παρακάτω:

«Ο Ιεχωβά είναι κοντά σε εκείνους που έχουν συντετριμμένη καρδιά· και σώζει εκείνους που έχουν καταθλιμμένο πνεύμα».​—Ψαλμ. 34:18, 19.

«Όταν οι ανησυχητικές μου σκέψεις πληθύνθηκαν μέσα μου, η παρηγοριά σου [Ιεχωβά] άρχισε να χαϊδεύει την ψυχή μου».​—Ψαλμ. 94:19.

«Είθε ο ίδιος ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός και ο Θεός ο Πατέρας μας, ο οποίος μας αγάπησε και έδωσε αιώνια παρηγοριά και καλή ελπίδα μέσω παρ’ αξία καλοσύνης, να παρηγορήσουν τις καρδιές σας και να σας κάνουν σταθερούς».​—2 Θεσ. 2:16, 17.

Ρωμ. 15:5​—Να ικετεύετε τον Ιεχωβά να σας χορηγεί «υπομονή και παρηγοριά» (w16.04 σ. 14 ¶5)

Να στρέφεστε στον Ιεχωβά για δύναμη. Ο Ιεχωβά είναι «ο Θεός που χορηγεί υπομονή και παρηγοριά». (Ρωμ. 15:5) Μόνο εκείνος κατανοεί πλήρως, όχι μόνο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά και το πώς μας επηρεάζει το περιβάλλον μας, τα συναισθήματά μας, ακόμα και η γενετική κατασκευή μας. Επομένως, είναι ο πλέον κατάλληλος για να μας εξοπλίσει ώστε να υπομείνουμε. «Θα εκπληρώσει την επιθυμία εκείνων που τον φοβούνται», λέει η Γραφή. «Θα ακούσει την κραυγή που υψώνουν για βοήθεια και θα τους σώσει». (Ψαλμ. 145:19) Πώς όμως θα απαντήσει ο Θεός στις προσευχές που κάνουμε ζητώντας δύναμη για να υπομείνουμε;

Ρωμ. 15:13​—Ο Ιεχωβά μάς δίνει ελπίδα (w14 15/6 σ. 14 ¶11)

Ο Ιεχωβά “δίνει ελπίδα που μας γεμίζει με χαρά και ειρήνη”. (Ρωμ. 15:13) Η θεόδοτη ελπίδα μας μάς βοηθάει να υπομένουμε τις δοκιμασίες της πίστης. Οι χρισμένοι που αποδεικνύονται “πιστοί μέχρι θανάτου θα λάβουν το στεφάνι της ουράνιας ζωής”. (Αποκ. 2:10) Οι τηρητές ακεραιότητας που έχουν επίγεια ελπίδα θα απολαύσουν αιώνιες ευλογίες στον υποσχεμένο παγγήινο Παράδεισο. (Λουκ. 23:43) Ποια αισθήματα γεννούν μέσα μας αυτές οι προοπτικές; Δεν μας γεμίζουν με χαρά και ειρήνη, καθώς και με αγάπη για Αυτόν που δίνει «κάθε καλό δώρο και κάθε τέλειο δώρημα»;​—Ιακ. 1:17.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ρωμ. 15:27​—Με ποια έννοια ήταν οι Εθνικοί Χριστιανοί «χρεώστες» στους Χριστιανούς στην Ιερουσαλήμ; (w89 1/12 σ. 24 ¶3)

Είναι βέβαιο ότι οι Εθνικοί αδελφοί τους έπρεπε να υποκινηθούν να τους βοηθήσουν στη δύσκολη κατάστασή τους. Στο κάτω-κάτω, είχαν ένα ειδικό «χρέος» προς τους Χριστιανούς στην Ιερουσαλήμ. Από την Ιερουσαλήμ δεν διαδόθηκαν τα καλά νέα στους Εθνικούς; Ο Παύλος έκανε τη σκέψη: «Αν οι Ιουδαίοι Χριστιανοί έδωσαν τους πνευματικούς θησαυρούς τους στους Εθνικούς, οι Εθνικοί έχουν σαφές καθήκον να συνεισφέρουν για τις υλικές ανάγκες τους».—Ρωμαίους 15:27, Η Νέα Αγγλική Βίβλος (The New English Bible).

Ρωμ. 16:25​—Ποιο είναι “το ιερό μυστικό το οποίο κρατήθηκε στη σιωπή επί μακρόχρονους καιρούς”; (it-2 σ. 764 ¶2)

Ο Μεσσίας, δηλαδή ο Χριστός, επρόκειτο να είναι το υποσχεμένο Σπέρμα μέσω του οποίου θα ευλογούνταν όλα τα δίκαια άτομα από κάθε οικογένεια της γης. (Γα 3:8, 14) Η πρώτη αναφορά σε αυτό το «σπέρμα» έγινε αφού είχε ήδη ξεκινήσει ο στασιασμός στην Εδέμ αλλά προτού γεννηθεί ο Άβελ. (Γε 3:15) Αυτό συνέβη κάπου 4.000 χρόνια προτού γίνει η αποκάλυψη “του ιερού μυστικού” με το σαφή προσδιορισμό της ταυτότητας εκείνου του Μεσσιανικού “σπέρματος”. Επομένως, αυτό το μυστικό πράγματι «κρατήθηκε σε σιωπή επί μακρόχρονους καιρούς».—Ρω 16:25-27· Εφ 1:8-10· 3:4-11.

Ρωμ. 15:7. Πρέπει να καλοδεχόμαστε απροσωπόληπτα στην εκκλησία όλους τους ειλικρινείς εκζητητές της αλήθειας και να διακηρύττουμε το άγγελμα της Βασιλείας σε όλους όσους συναντούμε.

Ρωμ. 15:4 Να Δείχνετε Ενδιαφέρον για τα Αισθήματα των Άλλων Τελικά ο Ιωνάς κατάλαβε το σημείο, και ο Ιεχωβά μάλιστα τον χρησιμοποίησε για να καταγράψει αυτή την αφήγηση προς όφελός μας.​—

Ρωμ. 15:2 Αγαθότητα—Πώς Μπορείτε να την Καλλιεργήσετε; Αν είμαστε άγρυπνοι ώστε να παρατηρούμε τις περιστάσεις των άλλων, ίσως διακρίνουμε τρόπους για να ευαρεστούμε τον πλησίον μας “για το καλό του, ώστε να τον εποικοδομούμε”.

Ρωμ. 16:27 Ο Ιεχωβά Εκτιμάει το «Αμήν» Σας Οι Βιβλικοί συγγραφείς συχνά το περιλάμβαναν στις επιστολές τους.

Ρωμ. 15:4 Αγάπη και Δικαιοσύνη στον Αρχαίο Ισραήλ Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα μας δώσουν παρηγοριά και ελπίδα και θα μας φέρουν πιο κοντά στον στοργικό μας Πατέρα.​

Ρωμ. 15:4 «Μην Ανησυχείς, Γιατί Εγώ Είμαι ο Θεός Σου» Ωστόσο, ο Ιεχωβά φρόντισε να διατηρηθεί αυτό το άγγελμα προς όφελος, όχι μόνο των Ιουδαίων εξορίστων, αλλά και όλων των υπηρετών του έκτοτε.

Ρωμ. 15:4 Νεαροί, ο Δημιουργός σας Θέλει να Είστε Ευτυχισμένοι Κάποιος που το απέδειξε αυτό τόσο στον εαυτό του όσο και σε εμάς ήταν ο βασιλιάς Σολομών.​

Ρωμ. 15:4 Να Εμπιστεύεστε στον Ιεχωβά και θα Ζήσετε! Το βιβλίο του περιλαμβάνεται σε «όλα όσα γράφτηκαν στο παρελθόν» και έχουν διαφυλαχτεί στον Λόγο του Θεού, την Αγία Γραφή, «ώστε μέσω της υπομονής μας και μέσω της παρηγοριάς από τις Γραφές να έχουμε ελπίδα».

Ρωμ. 15:1, 2 Να Εκδηλώνετε Αγάπη, μια Ιδιότητα που Εποικοδομεί Όλοι στην εκκλησία​—όχι μόνο οι πρεσβύτεροι—​μπορούν να μιμούνται τον Ιεχωβά και τον Ιησού παρηγορώντας και εποικοδομώντας τους αδελφούς και τις αδελφές.​

Ρωμ. 15:7 Η Δύναμη ενός Χαιρετισμού Ο απόστολος Παύλος πρότρεψε τους αδελφούς στην εκκλησία: «Να καλοδέχεστε . . . ο ένας τον άλλον, όπως και ο Χριστός καλοδέχτηκε εσάς».

Ρωμ. 15:7 Ας Είμαστε Όλοι Ένα Όπως ο Ιεχωβά και ο Ιησούς Είναι Ένα Μας άνοιξε την πόρτα, σαν να λέγαμε, ώστε να γίνουμε μέλη της οικογένειας του Θεού. (Διαβάστε Ρωμαίους 15:7) … Σαφώς περιλαμβάνονταν και αδελφές, αρκετές από τις οποίες ανέφερε ονομαστικά.

Ρωμ. 15:13 Ειρήνη—Πώς Μπορείτε να τη Βρείτε; Όταν στηριζόμαστε με προσευχή στο πνεύμα του Ιεχωβά, ο Θεός μας μάς γεμίζει με μια εσωτερική ειρήνη που ανήκει μόνο σε όσους έχουν πολύτιμη φιλία μαζί του.​

Ρωμ. 16:20 Γνωρίστε τον Εχθρό Σας Αυτό είναι κατάλληλο, καθώς ο Ιεχωβά θα χρησιμοποιήσει τον Ιησού και τους χρισμένους συγκυβερνήτες του για να συντρίψουν τον Σατανά και τους ακολούθους του.

Ρωμ. 15:30-32 Να Ενθαρρύνετε ο Ένας τον Άλλον Όλο και Περισσότερο Ναι, ο Παύλος, ο οποίος παρείχε εξαιρετική ενθάρρυνση στους άλλους, κάποιες φορές χρειαζόταν και ο ίδιος εποικοδόμηση.​

Ρωμ. 15:5 Να Προοδεύετε ως Πνευματικό Άτομο! Με τη βοήθεια του πνεύματος, θα αρχίσουμε σταδιακά να σκεφτόμαστε όλο και περισσότερο όπως ο Χριστός.

Ρωμ. 16:17, 18 «Ας Αγαπάμε . . . με Έργα και Αλήθεια» Παρόμοια και σήμερα, οι αποστάτες και άλλοι που δημιουργούν διαιρέσεις στην εκκλησία χρησιμοποιούν «μελιστάλακτα λόγια και φιλοφρονήσεις» για να φανούν στοργικοί, αλλά το πραγματικό τους κίνητρο είναι ιδιοτελές.​

Ρωμ. 15:4 «Ο Λόγος του Θεού μας Παραμένει για Πάντα» Θα βαθύνει επίσης την αγάπη μας για Εκείνον που ενέπνευσε τη συγγραφή της Αγίας Γραφής και την έκανε διαθέσιμη προς όφελός μας.

Ρωμ. 15:4 Είστε Πρόθυμοι να Περιμένετε Υπομονετικά; Τι χρειάζεται να θυμόμαστε καθώς στοχαζόμαστε το παράδειγμα πιστών αντρών και γυναικών της αρχαιότητας; Θα είμαστε πιο πρόθυμοι να περιμένουμε αν θυμόμαστε πιστούς άντρες και γυναίκες της αρχαιότητας που περίμεναν υπομονετικά να εκπληρώσει ο Ιεχωβά τις υποσχέσεις του.

Ρωμ. 15:4 «Να Κλαίτε με Όσους Κλαίνε» Διόλου παράξενο, «διότι όλα όσα γράφτηκαν παλιότερα γράφτηκαν για τη διδασκαλία μας, ώστε, μέσω της υπομονής μας και μέσω της παρηγοριάς από τις Γραφές, να έχουμε ελπίδα».

Ρωμ. 15:4 Να Κρατάτε τα Μάτια σας στο Μεγάλο Ζήτημα Άλλωστε, ο Ιεχωβά διατήρησε αυτή την αφήγηση «για τη διδασκαλία μας, ώστε, μέσω της υπομονής μας και μέσω της παρηγοριάς από τις Γραφές, να έχουμε ελπίδα».

Ρωμ. 15:4 Θα Προσηλώσετε την Καρδιά σας σε Αυτά που Έχουν Γραφτεί; Ο στοχασμός γύρω από αυτά τα παραδείγματα μπορεί να μας βοηθήσει να ωφεληθούμε από όσα γράφτηκαν παλιότερα για τη διδασκαλία μας.

Ρωμ. 15:4 Ερωτήσεις από Αναγνώστες Ο Ιεχωβά μπορεί να καθησυχάσει το μυαλό μας, την καρδιά μας και τα συναισθήματά μας μέσω του Λόγου του, του αγίου πνεύματός του και της πνευματικής τροφής που χορηγεί ο πιστός δούλος.

Ρωμ. 15:4 Ο Ιεχωβά Ανταμείβει Εκείνους που τον Αναζητούν Ένθερμα Περιέχει πολλές αφηγήσεις που δείχνουν πώς ο Θεός όντως αντάμειψε πιστούς υπηρέτες του.

Ρωμ. 15:7 «Μην Ξεχνάτε την Καλοσύνη προς τους Ξένους» Αλλά αντί να αναμένουμε από αυτούς να ενστερνιστούν τον πολιτισμό μας, γιατί να μην τους δεχτούμε όπως ακριβώς είναι;

Ρωμ. 15:4 Να Ωφελείστε Πλήρως από τις Προμήθειες του Ιεχωβά Αυτή παρέχει αξιόπιστη διδασκαλία και μας βοηθάει να βρίσκουμε παρηγοριά και ελπίδα.

Ρωμ. 15:4 Ιεχωβά, ο Θεός της Επικοινωνίας Όλες αυτές οι πληροφορίες έχουν ανεκτίμητη αξία σήμερα.​

Ρωμ. 15:4 Βιβλίο που Γράφτηκε για να Είναι Κατανοητό Είναι εύκολο να δούμε πώς μας αφορούν αυτές οι αφηγήσεις για πραγματικούς ανθρώπους και γεγονότα, καθώς και να κατανοήσουμε τα ζωτικά μαθήματα που περιέχουν.​

Ρωμ. 15:26 Πώς Χρηματοδοτείται η Διακονία Μας; Οι πρώτοι Χριστιανοί συμμετείχαν με χαρά στις διευθετήσεις για παροχή βοήθειας σε όσους αντιμετώπιζαν αντιξοότητες.

Ρωμ. 16:17, 18 Να Προσέχετε τις Συναναστροφές σας σε Αυτές τις Τελευταίες Ημέρες Αν τέτοια άτομα που δηλώνουν Χριστιανοί αναμειχθούν σε σοβαρή αδικοπραγία και δεν μετανοήσουν, διακόπτουμε τη συναναστροφή μαζί τους.​

Ρωμ. 16:17, 18 Να Παραμένετε Όσιοι στη Βασιλεία του Θεού Ούτε και σήμερα πρέπει να υπάρχουν οποιεσδήποτε διαιρέσεις μέσα στη Χριστιανική εκκλησία.​

Ρωμ. 15:13 «Δεν Ανήκουν οι Ερμηνείες στον Θεό;» Όπως στην περίπτωση του Ιωσήφ, θα βοηθήσει και εμάς να καταπολεμήσουμε την απόγνωση και να διακρατήσουμε την ελπίδα.​

Ρωμ. 15:16 Πρέπει να Είμαστε Άγιοι σε Όλη τη Διαγωγή Μας Να υπακούτε πρόθυμα στον υπέρτατο νόμο του “Αγίου”, του Ιεχωβά, και να συμμετέχετε με ζήλο στο «άγιο έργο των καλών νέων του Θεού».

Ρωμ. 16:1, 12 Βοηθήστε τους Άλλους να Αξιοποιήσουν Πλήρως τις Δυνατότητές Τους Πολλές αδελφές έχουν έφεση στις ξένες γλώσσες και τις χρησιμοποιούν στη διακονία, ενώ άλλες διακρίνονται για την προθυμία τους να στηρίζουν όσους χρειάζονται ενθάρρυνση ή να φροντίζουν τους αρρώστους.

Ρωμ. 15:16 Συνεχίζετε να Προχωρείτε Μαζί με την Οργάνωση του Ιεχωβά; Ως μέλη της οργάνωσης του Θεού, έχουμε τη χαρά να συμμετέχουμε στο «άγιο έργο των καλών νέων του Θεού».

Ρωμ. 15:4 Οι Υπενθυμίσεις του Ιεχωβά Είναι Αξιόπιστες Αυτή η ιστορική αφήγηση καταγράφηκε για το δικό μας όφελος.

Ρωμ. 15:4 Να Σκέφτεστε Τι Είδους Άτομα Πρέπει να Είστε Ανακαλώντας στη μνήμη μας Γραφικά παραδείγματα πιστών ανθρώπων που ήταν όσιοι στον Θεό, θα μπορούμε να τους μιμηθούμε.

Ρωμ. 15:4 Να Αφήνετε τη Διαπαιδαγώγηση του Ιεχωβά να σας Διαπλάθει Ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασαν είναι καταγραμμένος στην Αγία Γραφή «για τη διδασκαλία μας» και «για προειδοποίηση δική μας, στους οποίους έχουν φτάσει τα τέλη των συστημάτων πραγμάτων».

Ρωμ. 15:30 Πρέπει να Προσευχόμαστε σε Αγίους; Για παράδειγμα, έγραψε στους Χριστιανούς της Ρώμης: «Σας προτρέπω δε, αδελφοί, μέσω του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και μέσω της αγάπης του πνεύματος, να αγωνίζεστε μαζί μου στις προσευχές προς τον Θεό για εμένα».

Ρωμ. 15:4 Μωυσής—Άνθρωπος Αγάπης Όσο πιο πιστά μιμούμαστε το παράδειγμά του τόσο περισσότερο ωφελούμε τον εαυτό μας και τους άλλους.​

Ρωμ. 16:3, 21 Χριστιανοί Πρεσβύτεροι—“Συνεργάτες για τη Χαρά Μας” Επιπλέον, όταν χρησιμοποιούσε τον όρο «συνεργάτες» στις επιστολές του, εννοούσε πάντα τους συντρόφους του στο έργο, όπως ήταν ο Ακύλας και η Πρίσκα, ο Απολλώς, ο Τιμόθεος, ο Τίτος και άλλοι.

Ρωμ. 15:13 Χαιρόμαστε σε Σχέση με την Ελπίδα Μας Πώς μπορεί να μας βοηθήσει να υπομείνουμε η ελπίδα που μας έχει δώσει ο Ιεχωβά; Ο ΙΕΧΩΒΑ είναι «ο Θεός που δίνει ελπίδα», είπε ο απόστολος Παύλος, προσθέτοντας ότι Αυτός είναι σε θέση “να μας γεμίσει με κάθε χαρά και ειρήνη εφόσον πιστεύουμε, για να έχουμε άφθονη ελπίδα με δύναμη αγίου πνεύματος”.

Ρωμ. 15:13 Πιστά Άτομα της Αρχαιότητας που Καθοδηγούνταν από το Πνεύμα του Θεού Να είστε βέβαιοι ότι ο Θεός, μέσω του πνεύματός του, είναι σε θέση να σας δίνει τη δύναμη που χρειάζεστε για να αντεπεξέρχεστε σε οποιαδήποτε κατάσταση.​

Ρωμ. 15:4 Να Τρέχετε τον Αγώνα με Υπομονή Τα όσα βίωσαν αυτοί οι άνθρωποι, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες τους, καθώς και τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους, αξίζουν όντως την προσοχή μας.​

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: