ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΙΤΟ 1– ΦΙΛΗΜΟΝΑ

«Να Κάνεις Διορισμούς Πρεσβυτέρων»

Τίτο 1:5-9 Ο Τίτος έλαβε την εντολή να “κάνει διορισμούς πρεσβυτέρων στη μια πόλη μετά την άλλη”. Αυτό το Γραφικό προηγούμενο ακολουθείται και σήμερα όταν οι επίσκοποι περιοχής κάνουν διορισμούς στην εκκλησία.

ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΣΩΜΑ

Ακολουθώντας το υπόδειγμα που τέθηκε τον πρώτο αιώνα, το Κυβερνών Σώμα εμπιστεύεται στους επισκόπους περιοχής τη σοβαρή ευθύνη να διορίζουν πρεσβυτέρους και διακονικούς υπηρέτες.

ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Κάθε επίσκοπος περιοχής πρέπει να εξετάζει προσεκτικά και με προσευχή τις συστάσεις των πρεσβυτέρων και κατόπιν να διορίζει τους αδελφούς που έχουν τα προσόντα.

ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΙ

Ακόμα και μετά τον διορισμό τους, οι πρεσβύτεροι πρέπει να συνεχίσουν να διαθέτουν τα Γραφικά προσόντα.

Ο Τίτος μιλάει με μερικούς αδελφούς σε μια Χριστιανική εκκλησία του πρώτου αιώνα

Τίτο 1:5-9​—Οι επίσκοποι περιοχής διορίζουν ως πρεσβυτέρους όσους διαθέτουν τα Γραφικά προσόντα (w14 15/11 28, 29)

Αν και οι Γραφές δεν εξηγούν με λεπτομέρειες πώς γινόταν τότε ο κάθε διορισμός, έχουμε ωστόσο κάποιες ενδείξεις σχετικά με αυτό. Διαβάζουμε πως, όταν ο Παύλος και ο Βαρνάβας επέστρεφαν από το πρώτο ιεραποστολικό τους ταξίδι, «διόρισαν . . . πρεσβυτέρους σε κάθε εκκλησία και, αφού προσευχήθηκαν με νηστείες, τους εμπιστεύτηκαν στον Ιεχωβά, στον οποίο είχαν πιστέψει». (Πράξ. 14:23) Χρόνια αργότερα, ο Παύλος έγραψε στον περιοδεύοντα συνεργάτη του, τον Τίτο: «Γι’ αυτόν το λόγο σε άφησα στην Κρήτη, για να διορθώσεις τα πράγματα που παρουσίαζαν ελλείψεις και να κάνεις διορισμούς πρεσβυτέρων στη μια πόλη μετά την άλλη, όπως εγώ σου παρήγγειλα». (Τίτο 1:5) Παρόμοια εξουσία φαίνεται ότι είχε λάβει και ο Τιμόθεος, ο οποίος περιόδευε συχνά με τον απόστολο Παύλο. (1 Τιμ. 5:22) Σαφώς, λοιπόν, αυτοί οι διορισμοί γίνονταν από περιοδεύοντες επισκόπους, όχι από τους αποστόλους και τους πρεσβυτέρους στην Ιερουσαλήμ.

Με αυτό το Γραφικό προηγούμενο υπόψη, το Κυβερνών Σώμα των Μαρτύρων του Ιεχωβά έχει προσαρμόσει τον τρόπο με τον οποίο διορίζονται οι πρεσβύτεροι και οι διακονικοί υπηρέτες. Από την 1η Σεπτεμβρίου του 2014, οι διορισμοί γίνονται ως εξής: Κάθε επίσκοπος περιοχής εξετάζει με προσοχή τις συστάσεις που γίνονται στην περιοχή του. Καθώς επισκέπτεται τις εκκλησίες, θα προσπαθεί να γνωριστεί με όσους συστήνονται για διορισμό, βγαίνοντας μαζί τους στο έργο αν είναι δυνατόν. Αφού συζητήσει τις συστάσεις με το τοπικό πρεσβυτέριο, ο επίσκοπος περιοχής έχει την ευθύνη να κάνει τους διορισμούς των πρεσβυτέρων και των διακονικών υπηρετών στις εκκλησίες της περιοχής του. Με αυτόν τον τρόπο, η όλη διευθέτηση είναι πιο κοντά στο πρότυπο του πρώτου αιώνα.

Ποιοι χειρίζονται τους διάφορους ρόλους σε αυτή τη διαδικασία; Όπως πάντα, «ο πιστός και φρόνιμος δούλος» έχει την κύρια ευθύνη να τρέφει το υπηρετικό προσωπικό. (Ματθ. 24:45-47) Στα πλαίσια αυτής της ευθύνης, ερευνάει τις Γραφές, με τη βοήθεια του αγίου πνεύματος, για να παρέχει κατεύθυνση όσον αφορά την πρακτική εφαρμογή των Γραφικών αρχών που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένη η παγκόσμια εκκλησία. Ο πιστός δούλος διορίζει επίσης όλους τους επισκόπους περιοχής και τα μέλη των Επιτροπών Τμήματος. Το κάθε γραφείο τμήματος, με τη σειρά του, παρέχει πρακτική βοήθεια για να τίθεται σε εφαρμογή η κατεύθυνση που δίνεται. Κάθε πρεσβυτέριο έχει το βαρυσήμαντο καθήκον να εξετάζει σχολαστικά τα Γραφικά προσόντα των αδελφών τους οποίους συστήνει για διορισμό στην εκκλησία του Θεού. Κάθε επίσκοπος περιοχής έχει τη σοβαρή ευθύνη να εξετάζει προσεκτικά και με προσευχή τις συστάσεις των πρεσβυτέρων και κατόπιν να διορίζει τους αδελφούς που έχουν τα προσόντα.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Τίτο 1:12​—Γιατί δεν δικαιολογεί αυτό το εδάφιο την εθνική προκατάληψη; (w89 15/5 σ. 31 ¶5)

Οπωσδήποτε, δεν συμφωνούσε με κανένα γενικευμένο ρατσιστικού περιεχομένου υποτιμητικό σχόλιο κατά του Κρητικού λαού. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι γι’ αυτό, επειδή ο Παύλος γνώριζε ότι στην Κρήτη υπήρχαν καλοί Χριστιανοί, τους οποίους ο Θεός είχε επιδοκιμάσει και χρίσει με το άγιο πνεύμα Του. (Πράξεις 2:5, 11, 33) Υπήρχαν αρκετοί αφοσιωμένοι Χριστιανοί για να σχηματίσουν εκκλησίες «εν πάση πόλει». Μολονότι εκείνοι οι Χριστιανοί δεν ήταν τέλειοι άνθρωποι, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν ήταν ψεύτες ούτε τεμπέληδες λαίμαργοι· αλλιώς δεν θα εξακολουθούσαν να έχουν την επιδοκιμασία του Ιεχωβά. (Φιλιππησίους 3:18, 19· Αποκάλυψις 21:8) Και όπως εμείς σήμερα βρίσκουμε σε όλα τα έθνη ανθρώπους με ειλικρινή καρδιά, είναι πιθανό να υπήρχαν και στην Κρήτη τέτοιοι άνθρωποι που στενοχωριούνταν εξαιτίας των χαμηλών ηθικών αρχών που επικρατούσαν γύρω τους και ήταν έτοιμοι να ανταποκριθούν στο Χριστιανικό άγγελμα.—Ιεζεκιήλ 9:4· παράβαλε Πράξεις 13:48.

Φιλήμ. 15, 16​—Γιατί δεν ζήτησε ο Παύλος από τον Φιλήμονα να απελευθερώσει τον Ονήσιμο; (w08 15/10 σ. 31 ¶4)

Γιατί δεν ζήτησε ο Παύλος από τον Φιλήμονα να απελευθερώσει τον Ονήσιμο; Ο Παύλος ήθελε να είναι αυστηρά προσηλωμένος στην αποστολή που είχε να “κηρύττει τη βασιλεία του Θεού και να διδάσκει τα σχετικά με τον Κύριο Ιησού Χριστό”. Ως εκ τούτου, επέλεγε να μην αναμειγνύεται σε κοινωνικά ζητήματα, όπως εκείνα που αφορούσαν τη δουλεία.​—Πράξ. 28:31.

Τίτο 1:15​—Πώς μπορούν «τα πάντα» να είναι «καθαρά στους καθαρούς», αλλά ακάθαρτα στους «μολυσμένους και απίστους»; Για να βρούμε την απάντηση πρέπει να καταλάβουμε τι εννοούσε ο Παύλος με την έκφραση «τα πάντα». Ο Παύλος μιλούσε, όχι για πράγματα που καταδικάζονται ευθέως στο γραπτό Λόγο του Θεού, αλλά για ζητήματα στα οποία οι Γραφές αφήνουν στους πιστούς περιθώρια για ποικίλες επιλογές. Για ένα άτομο του οποίου ο τρόπος σκέψης εναρμονίζεται με τους κανόνες του Θεού, τέτοια πράγματα είναι καθαρά. Το αντίθετο συμβαίνει με κάποιον του οποίου ο τρόπος σκέψης είναι διαστρεβλωμένος και η συνείδηση μολυσμένη.*

Τίτο 3:5​—Πώς “σώζονται μέσω λουτρού” και “ανακαινίζονται με άγιο πνεύμα” οι χρισμένοι Χριστιανοί; “Σώζονται μέσω λουτρού” με την έννοια ότι ο Θεός τούς έλουσε, δηλαδή τους καθάρισε, με το αίμα του Ιησού με βάση την αξία της λυτρωτικής θυσίας. “Ανακαινίζονται με άγιο πνεύμα” επειδή έχουν γίνει «νέα δημιουργία» ως γεννημένοι από το πνεύμα γιοι του Θεού.​—2 Κορ. 5:17.

Τίτο 1:10-13· 2:15. Οι Χριστιανοί επίσκοποι πρέπει να εκδηλώνουν θάρρος διορθώνοντας ό,τι είναι εσφαλμένο μέσα στην εκκλησία.

Τίτο 2:3-5. Όπως τον πρώτο αιώνα, έτσι και σήμερα οι ώριμες Χριστιανές αδελφές χρειάζεται να «είναι ευλαβείς στη συμπεριφορά, όχι συκοφάντριες ούτε υποδουλωμένες σε πολύ κρασί, άτομα που διδάσκουν το καλό». Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να είναι αποτελεσματικές καθώς νουθετούν σε προσωπική βάση «τις νεαρές γυναίκες» της εκκλησίας.

Τίτο 3:8, 14. Αν έχουμε “το νου μας προσηλωμένο στο να εμμένουμε σε καλά έργα”, αυτό είναι “καλό και ωφέλιμο” επειδή μας βοηθάει να είμαστε καρποφόροι στην υπηρεσία του Θεού και μας κρατάει χωρισμένους από τον πονηρό κόσμο.

Τίτο 1:2 Πώς θα Νικηθεί ο Εχθρός μας ο Θάνατος; Δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο, επειδή «ο Θεός . . . δεν μπορεί να πει ψέματα».

Τίτο 1:8· 2:3 Αγαθότητα—Πώς Μπορείτε να την Καλλιεργήσετε; Μην ξεχνάτε και τις πιστές αδελφές οι οποίες με τα λόγια και το παράδειγμά τους «διδάσκουν το καλό».

Τίτο 2:12 Πώς Μπορείτε να Προφυλάσσετε την Καρδιά Σας; Ξέρουμε ότι πρέπει να «απορρίψουμε την ασέβεια και τις κοσμικές επιθυμίες».

Τίτο 3:3 Νεαροί, ο Δημιουργός σας Θέλει να Είστε Ευτυχισμένοι Σαφώς, η «ελευθερία» τους είναι μια οδυνηρή αυταπάτη.​

Τίτο 2:13 Ευτυχισμένοι Είναι Όσοι Υπηρετούν “τον Ευτυχισμένο Θεό” Επίσης, θα ενθαρρυνθούμε από «τη χαρμόσυνη ελπίδα» που παρέχει ο Λόγος του Θεού στους αληθινούς λάτρεις.​

Τίτο 1:5-9 Μην Κρίνετε από την Εξωτερική Εμφάνιση Όλοι οι πρεσβύτεροι είναι καλό να θυμούνται ότι οι Γραφές δεν ορίζουν ένα κατώτατο όριο ηλικίας προκειμένου να συστηθεί κάποιος για να υπηρετήσει ως διακονικός υπηρέτης ή πρεσβύτερος.

Τίτο 2:11-14 «Ποιος Είναι με το Μέρος του Ιεχωβά;» Μας δίνει την ευκαιρία «να απορρίψουμε την ασέβεια και τις κοσμικές επιθυμίες».

Τίτο 2:12 Ανήκουμε στον Ιεχωβά Επειδή όμως εμείς ανήκουμε στον Ιεχωβά, μας δίνεται η νουθεσία να απορρίψουμε «την ασέβεια και τις κοσμικές επιθυμίες και να ζήσουμε με σωφροσύνη, δικαιοσύνη και θεοσεβή αφοσίωση στο παρόν σύστημα πραγμάτων».

Τίτο 2:11-14 Διαπαιδαγώγηση—Απόδειξη της Αγάπης του Θεού Ο Ιεχωβά ευλογεί αυτό το είδος εκπαίδευσης, το οποίο εξοπλίζει τους σπουδαστές έτσι ώστε με τη σειρά τους να κάνουν και εκείνοι μαθητές του Χριστού.

Τίτο 2:12 «Ακούστε τη Διαπαιδαγώγηση Ώστε να Γίνετε Σοφοί» Ως αποτέλεσμα, μαθαίνουμε “να απορρίπτουμε την ασέβεια και τις κοσμικές επιθυμίες και να ζούμε με σωφροσύνη, δικαιοσύνη και θεοσεβή αφοσίωση στο παρόν σύστημα πραγμάτων”.​

Τίτο 2:11, 12 Να Προοδεύετε ως Πνευματικό Άτομο! Ταυτόχρονα, μαθαίνουμε να απορρίπτουμε ό,τι θα μπορούσε να παρεμποδίσει την πνευματική μας ανάπτυξη.​

Τίτο 2:11-14 Να Βλέπετε τη Διαφορά στους Ανθρώπους Έχουμε εκπαιδευτεί “να απορρίπτουμε την ασέβεια και τις κοσμικές επιθυμίες και να ζούμε με σωφροσύνη, δικαιοσύνη και θεοσεβή αφοσίωση στο παρόν σύστημα πραγμάτων”.

Τίτο 2:3-5 «Να Είσαι Θαρραλέος . . . και να Αναλάβεις Δράση» Μερικές ίσως δεν μπορούν να κάνουν όσα έκαναν άλλοτε στην υπηρεσία του Θεού, αλλά μπορούν ακόμα να δείχνουν θάρρος και να αναλαμβάνουν δράση.

Τίτο 1:2 Επίγειος Παράδεισος—Φαντασία ή Πραγματικότητα; Η ζωή σε έναν επίγειο Παράδεισο είναι μια ελπίδα «την οποία ο Θεός, που δεν μπορεί να πει ψέματα, υποσχέθηκε πριν από καιρούς μακρόχρονους».

Τίτο 1:10 Η Μάχη για τη Διάνοιά Σας—Πώς να την Κερδίσετε «Μην κλονιστείτε γρήγορα από τη λογική σας» όταν βρεθείτε αντιμέτωποι με κάτι που φαίνεται να είναι επιβλαβής επίθεση από αποστάτες ή άλλα τέτοια άτομα που απατούν τον νου​—όσο αληθοφανείς και αν μοιάζουν οι κατηγορίες τους.

Τίτο 1:5-9 Οργανωμένοι σε Αρμονία με το Βιβλίο του Θεού Συμβουλές και οδηγίες παρέχονταν επίσης μέσω θεόπνευστων επιστολών τις οποίες έγραφαν άντρες που ήταν μέλη του κυβερνώντος σώματος του πρώτου αιώνα ή συνδέονταν στενά με αυτό.

Τίτο 2:2 Να Ασκείτε την Πίστη σας στις Υποσχέσεις του Ιεχωβά Αλλά αν της δίνουμε τη δέουσα προσοχή, η πίστη μας θα παραμένει ζωντανή και θα συνεχίσει να «μεγαλώνει», ενώ εμείς θα είμαστε «υγιείς στην πίστη».

Τίτο 3:1, 2 Υπεράσπιση των Καλών Νέων Ενώπιον Ανώτερων Αξιωματούχων Ό,τι και αν συνέβη, ο Παύλος πιθανότατα εξήγησε ότι λάτρευε τον Θεό των Ιουδαίων και ότι πρότρεπε όλους τους ανθρώπους να αποδίδουν στην κυβέρνηση τη δέουσα τιμή.

Τίτο 3:2 Νεαροί, Ενισχύστε την Πίστη Σας Αν εσύ είσαι λογικός και πρόθυμος να ακούσεις, ίσως θελήσει να σε ακούσει και εκείνος.

Τίτο 1:7-9 Διακρίνετε την Ανάγκη να Κάνετε Πνευματική Πρόοδο; Τέτοιες ιδιότητες είναι ζωτικές για εκείνους που αναλαμβάνουν την ηγεσία στην αληθινή λατρεία.

Τίτο 2:3-5 Πώς Παίρνετε Προσωπικές Αποφάσεις; Στις βαρυσήμαντες αποφάσεις, όμως, ενδείκνυται μερικές φορές να ζητάμε συμβουλή από τους πρεσβυτέρους ή άλλους έμπειρους Χριστιανούς.

Τίτο 2:2 Να Ωφελείστε Πλήρως από τις Προμήθειες του Ιεχωβά Γνωρίζουμε ότι αυτές οι προμήθειες του Ιεχωβά μάς βοηθούν να παραμένουμε πνευματικά άγρυπνοι, να τρεφόμαστε καλά και να είμαστε «υγιείς στην πίστη».​

Τίτο 2:3-7 Μπορείτε να Συμβάλλετε στην Ενίσχυση της Χριστιανικής μας Ενότητας—Πώς; Καθώς οι νεότεροι θα είναι μαζί σας, θα παρατηρούν ότι η στοργή και η αρμονία είναι σημαντικά στοιχεία σε έναν γάμο, όσα χρόνια και αν περάσουν.​

Τίτο 2:3-5 “Αγαπάτε τον Πλησίον σας Όπως τον Εαυτό Σας”; Όταν ο σύζυγος μιμείται τον στοργικό τρόπο ηγεσίας του Ιησού, είναι πολύ πιο εύκολο για τη σύζυγό του να τον αγαπάει, να τον σέβεται και να υποτάσσεται σε αυτόν.​

Τίτο 2:12 Να Προσέχετε τις Συναναστροφές σας σε Αυτές τις Τελευταίες Ημέρες Ως εκ τούτου, χρειάζεται να προσέχουμε πάρα πολύ ώστε να μην επιλέγουμε ύλη που θα μπορούσε να διεγείρει μέσα μας «κοσμικές επιθυμίες».​

Τίτο 3:3 Να Παίρνετε Σοφές Προσωπικές Αποφάσεις Επιπλέον, πολλοί από εμάς ήμασταν κάποτε ανάμεσα σε εκείνους των οποίων τις διάνοιες είχε «τυφλώσει» ο Σατανάς​—είχαμε άγνοια για τον Ιεχωβά και τους δίκαιους κανόνες του.

Τίτο 1:13 Βοηθήστε τον Εαυτό σας και Άλλους με το Λόγο του Θεού Πράγματι, οι επίσκοποι έχουν την ευθύνη να “ελέγχουν εκείνους που αμαρτάνουν”.

Τίτο 2:3 Σεβασμός και Αξιοπρέπεια υπό τη Φροντίδα του Θεού Σέβονται τις ώριμες γυναίκες επειδή αυτές είναι «άτομα που διδάσκουν το καλό», τόσο κατ’ ιδίαν όσο και με το παράδειγμά τους.

Φιλήμ. 10, 11, 18​—Πώς ο προηγουμένως “άχρηστος” Ονήσιμος έγινε “χρήσιμος”; Ο Ονήσιμος ήταν ένας απρόθυμος δούλος ο οποίος δραπέτευσε από το σπιτικό του Φιλήμονα στις Κολοσσές και διέφυγε στη Ρώμη. Είναι επίσης πιθανό ότι ο Ονήσιμος έκλεψε από τον κύριό του για να καλύψει τα έξοδα αυτού του ταξιδιού, απόστασης 1.400 χιλιομέτρων. Όντως, ήταν άχρηστος στον Φιλήμονα. Ωστόσο, στη Ρώμη ο Ονήσιμος βοηθήθηκε από τον Παύλο να γίνει Χριστιανός. Τώρα, ως πνευματικός αδελφός, αυτός ο προηγουμένως “άχρηστος” δούλος έγινε “χρήσιμος”.

Φιλήμ. 15, 16 ​—Γιατί δεν ζήτησε ο Παύλος από τον Φιλήμονα να απελευθερώσει τον Ονήσιμο; Ο Παύλος ήθελε να είναι αυστηρά προσηλωμένος στην αποστολή που είχε να “κηρύττει τη βασιλεία του Θεού και να διδάσκει τα σχετικά με τον Κύριο Ιησού Χριστό”. Ως εκ τούτου, επέλεγε να μην αναμειγνύεται σε κοινωνικά ζητήματα, όπως εκείνα που αφορούσαν τη δουλεία.​—Πράξ. 28:31.

Φιλήμ. 2. Ο Φιλήμων διέθετε το σπίτι του για Χριστιανικές συναθροίσεις. Είναι προνόμιο να διεξάγεται μια συνάθροιση για υπηρεσία αγρού στο σπίτι μας.​—Ρωμ. 16:5· Κολ. 4:15.

Φιλήμ. 4-7. Πρέπει να παίρνουμε την πρωτοβουλία να επαινούμε τους ομοπίστους μας που είναι υποδειγματικοί στην πίστη και στην αγάπη.

Φιλήμ. 15, 16. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε στις δυσμενείς εξελίξεις της ζωής να μας προξενούν υπερβολική ανησυχία. Τα αποτελέσματα μπορούν να αποβούν ωφέλιμα, όπως συνέβη στην περίπτωση του Ονήσιμου.

Φιλήμ. 21. Ο Παύλος ανέμενε από τον Φιλήμονα να συγχωρήσει τον Ονήσιμο. Παρόμοια, αναμένεται και από εμάς να είμαστε συγχωρητικοί απέναντι σε κάποιον αδελφό ο οποίος μπορεί να μας έχει προσβάλλει.​—Ματθ. 6:14.

Φιλήμ. 1 Μην Αφήσετε την Αγάπη σας να Ψυχρανθεί Μάλιστα, ενόσω ήταν φυλακισμένος, έγραψε αρκετές ενθαρρυντικές επιστολές.

Φιλήμ. 1, 2 “Να Έχετε Αγάπη Μεταξύ Σας” Τον πρώτο αιώνα, οι Χριστιανοί αποκαλούσαν ο ένας τον άλλον “αδελφό” ή «αδελφή».

Φιλήμ. 1, 2 Πώς και Γιατί Πρέπει να Κηρυχθή Σήμερα Ο Παύλος, λοιπόν, γράφοντάς του, λέγει: «Παύλος δέσμιος του Ιησού Χριστού, και Τιμόθεος ο αδελφός, προς Φιλήμονα . . . και την κατ’ οίκόν σου εκκλησίαν.»

Φιλήμ. 1, 7, 20 Είναι Πράγματι Εφικτή μια Κοινωνία Χωρίς Τάξεις; Θεωρούσαν ο ένας τον άλλον ίσο στην πίστη και το έδειχναν αυτό αποκαλώντας ο ένας τον άλλον “αδελφό”.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: