ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΨΑΛΜΟΙ 110-118

Ψαλμ 116:3, 4, 8—Ο Ιεχωβά διαφύλαξε τον ψαλμωδό από τον θάνατο (w87 15/3 σ. 24 ¶5)

Τι είναι οι «πόνοι [τα σχοινιά (ΜΝΚ)] θανάτου»; Φαινόταν σαν να είχε δέσει ο θάνατος τόσο σφιχτά τον ψαλμωδό με πολύ γερά σχοινιά ώστε ήταν αδύνατη η διαφυγή. Όταν τα άκρα του σώματος δένονται σφιχτά με σχοινιά, προκαλούνται φοβεροί πόνοι, ή οδύνες, και η ελληνική μετάφραση των Εβδομήκοντα αποδίδει την Εβραϊκή λέξη που σημαίνει ‘σχοινιά’ ως «ωδίνες». Έτσι, όταν ο Ιησούς Χριστός πέθανε, είχε, θα λέγαμε, παραλύσει από τη σφιχτή λαβή ή τις «ωδίνες» του θανάτου. Όταν όμως ο Ιεχωβά ανέστησε τον Ιησού, ‘έλυσε τις ωδίνες του θανάτου’.—Πράξεις 2:24.

Ψαλμ 116:12—Ο ψαλμωδός ήθελε να δείξει την ευγνωμοσύνη του στον Ιεχωβά (w09 15/7 σ. 29 ¶4, 5· w98 1/12 σ. 24 ¶3)

Ο ψαλμωδός διερωτήθηκε: «Τι θα ανταποδώσω στον Ιεχωβά για όλες τις ευεργεσίες του προς εμένα;» (Ψαλμ. 116:12) Σε ποιες ευεργεσίες αναφερόταν; Ο Ιεχωβά τον είχε στηρίξει σε περίοδο “στενοχώριας και λύπης”. Επιπλέον, ο Ιεχωβά είχε “διαφυλάξει την ψυχή του από το θάνατο”. Τώρα εκείνος ήθελε να “ανταποδώσει” στον Ιεχωβά με κάποιον τρόπο. Τι θα μπορούσε να κάνει ο ψαλμωδός; Ο ίδιος είπε: «Θα εκπληρώσω τις ευχές μου προς τον Ιεχωβά». (Ψαλμ. 116:3, 4, 8, 10-14) Ήταν αποφασισμένος να τηρήσει όλες τις επίσημες υποσχέσεις που είχε δώσει στον Ιεχωβά και να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του προς αυτόν. Μπορείτε να κάνετε και εσείς το ίδιο. Με ποιον τρόπο; Ακολουθώντας μια πορεία ζωής που εναρμονίζεται πάντοτε με τους νόμους και τις αρχές του Θεού. Γι’ αυτό, να βεβαιώνεστε ότι η λατρεία του Ιεχωβά παραμένει το πιο σπουδαίο πράγμα στη ζωή σας και ότι επιτρέπετε στο πνεύμα του Θεού να σας κατευθύνει σε οτιδήποτε κάνετε. (Εκκλ. 12:13· Γαλ. 5:16-18) Βέβαια, στην πραγματικότητα δεν θα μπορούσατε ποτέ να ανταποδώσετε πλήρως στον Ιεχωβά για όλα όσα έχει κάνει εκείνος για εσάς. Από την άλλη μεριά, όμως, το να σας βλέπει ο Ιεχωβά να δίνετε ολόκαρδα από τον εαυτό σας στην υπηρεσία του όντως “κάνει την καρδιά του να χαίρεται”. (Παρ. 27:11) Τι υπέροχο προνόμιο είναι να ευαρεστούμε τον Ιεχωβά με αυτόν τον τρόπο!

Τι να σκεφτόταν άραγε ο Ιησούς καθώς έψαλλε τα λόγια: «Τι θα ανταποδώσω στον Ιεχωβά για όλες τις ευεργεσίες του προς εμένα»; (Ψαλμός 116:12) Ίσως να συλλογιζόταν το τέλειο σώμα που του είχε ετοιμάσει ο Ιεχωβά. (Εβραίους 10:5) Την επομένη, επρόκειτο να προσφέρει αυτό το σώμα ως θυσία, αποδεικνύοντας το βάθος της αγάπης του. Οι σπουδαστές της 105ης τάξης είχαν γευτεί την αγαθότητα του Ιεχωβά στη διάρκεια των περασμένων πέντε μηνών. Τώρα θα έδειχναν την αγάπη τους για τον Θεό καταβάλλοντας σκληρές προσπάθειες στους ιεραποστολικούς τους διορισμούς.

Ψαλμ 116:13, 14, 17, 18—Ο ψαλμωδός ήταν αποφασισμένος να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του προς τον Ιεχωβά (w10 15/4 σ. 27, πλαίσιο)

Τι θα σας Βοηθήσει να Ακολουθείτε Συνεχώς τον Χριστό;

▪ Να διαβάζετε το Λόγο του Θεού καθημερινά και να στοχάζεστε αυτά που διαβάζετε.—Ψαλμ. 1:1-3· 1 Τιμ. 4:15.

▪ Να προσεύχεστε συχνά για την υποστήριξη και την καθοδήγηση του πνεύματος του Θεού.—Ζαχ. 4:6· Λουκ. 11:9, 13.

▪ Να συναναστρέφεστε με εκείνους που εκδηλώνουν εγκάρδιο ζήλο για τη διακονία.—Παρ. 13:20· Εβρ. 10:24, 25.

▪ Να αναγνωρίζετε το επείγον των καιρών στους οποίους ζούμε.—Εφεσ. 5:15, 16.

▪ Να έχετε συναίσθηση των σοβαρών συνεπειών που προκύπτουν όταν “ζητάει κανείς απαλλαγή”.—Λουκ. 9:59-62.

▪ Να συλλογίζεστε τακτικά την ευχή της αφιέρωσής σας και τις άφθονες ευλογίες που απορρέουν όταν υπηρετεί κανείς τον Ιεχωβά και ακολουθεί τον Χριστό ολόκαρδα.—Ψαλμ. 116:12-14· 133:3· Παρ. 10:22.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ψαλμ 110:4—Τι είναι ο “όρκος” που αναφέρεται σε αυτό το εδάφιο; (w14 15/10 σ. 11 ¶15-17· w06 1/9 σ. 14 ¶1)

Σύμφωνα με τη διαθήκη για ιεροσύνη όμοια με του Μελχισεδέκ, με ποια επιπρόσθετη ιδιότητα θα υπηρετούσε το σπέρμα, και γιατί; Παρότι τόσο η Αβραμιαία όσο και η Δαβιδική διαθήκη διευκρινίζουν ότι το σπέρμα της γυναίκας θα είχε βασιλική εξουσία, αυτός και μόνο ο ρόλος δεν θα αρκούσε για να έρθουν ευλογίες στους ανθρώπους όλων των εθνών. Προκειμένου να ευλογηθούν πραγματικά, θα έπρεπε να ελευθερωθούν από την αμαρτωλή τους κατάσταση και να γίνουν μέρος της οικογένειας που έχει ο Ιεχωβά σε όλο το σύμπαν. Για να γίνει αυτό, το σπέρμα θα έπρεπε να υπηρετεί και με ιερατική ιδιότητα. Ο σοφός Δημιουργός προνόησε για αυτό με μια άλλη νομική διευθέτηση, τη διαθήκη για ιεροσύνη όμοια με του Μελχισεδέκ.

Ο Ιεχωβά αποκάλυψε μέσω του Βασιλιά Δαβίδ ότι θα έκανε προσωπική διαθήκη με τον Ιησού η οποία θα είχε διπλό σκοπό: να τον βάλει να “καθήσει στα δεξιά Του” ώσπου να κατακυριεύσει τους εχθρούς του και να τον διορίσει “ιερέα στον αιώνα σύμφωνα με τον τρόπο με τον οποίο ήταν ο Μελχισεδέκ”. (Διαβάστε Ψαλμός 110:1, 2, 4) Γιατί, όμως, «σύμφωνα με τον τρόπο με τον οποίο ήταν ο Μελχισεδέκ»; Επειδή πολύ πριν κληρονομήσουν οι απόγονοι του Αβραάμ την Υποσχεμένη Γη, ο Μελχισεδέκ, ο βασιλιάς της Σαλήμ, υπηρέτησε ως «ιερέας του Υψίστου Θεού». (Εβρ. 7:1-3) Διορίστηκε σε αυτή τη θέση απευθείας από τον Ιεχωβά. Είναι ο μόνος στις Εβραϊκές Γραφές που αναφέρεται ότι υπηρέτησε και ως βασιλιάς και ως ιερέας. Επιπλέον, εφόσον δεν είχε κανέναν καταγραμμένο προκάτοχο ή διάδοχο, μπορεί να λεχθεί ότι «παραμένει ιερέας παντοτινά».

Ο Ιησούς έχει λάβει απευθείας διορισμό να είναι ιερέας μέσω αυτής της προσωπικής διαθήκης που έκανε ο Ιεχωβά μαζί του, και θα παραμείνει «ιερέας για πάντα σύμφωνα με τον τρόπο με τον οποίο ήταν ο Μελχισεδέκ». (Εβρ. 5:4-6) Αυτό δείχνει καθαρά ότι ο Ιεχωβά έχει δεσμευτεί νομικά να χρησιμοποιήσει τη Μεσσιανική Βασιλεία ώστε να επιτελέσει τον αρχικό του σκοπό για τους ανθρώπους στη γη.

Σε τι “έχει ορκιστεί ο Ιεχωβά χωρίς να μεταμεληθεί”; Αυτός ο όρκος είναι η διαθήκη που σύναψε ο Ιεχωβά με τον Ιησού Χριστό για να υπηρετήσει αυτός ως Βασιλιάς και Αρχιερέας.—Λουκάς 22:29.

Ψαλμ 116:15—Σε ομιλία κηδείας, γιατί δεν πρέπει να εφαρμόζεται αυτό το εδάφιο στον θανόντα; (w12 15/5 σ. 22 ¶2)

Όταν κάποιος εκφωνεί την ομιλία κηδείας ενός Χριστιανού, δεν είναι κατάλληλο να εφαρμόζει το εδάφιο Ψαλμός 116:15 στον θανόντα, έστω και αν πέθανε ως όσιος υπηρέτης του Ιεχωβά. Γιατί; Επειδή η δήλωση του ψαλμωδού έχει ευρύτερη έννοια. Σημαίνει ότι ο θάνατος ολόκληρης της ομάδας των οσίων Του θα στοίχιζε στον Θεό τόσο πολύ ώστε δεν θα επέτρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο.—Βλέπε Ψαλμός 72:14· 116:8.

Ψαλμ 110:3—Ποια είναι η σημασία τού να είναι «οι νέοι σου . . . ως η δρόσος [σταγόνες δροσιάς (ΜΝΚ)]»; Η «δρόσος» συσχετίζεται με την ευλογία, την παραγωγικότητα και την αφθονία. (Γένεσις 27:28) Οι σταγόνες δροσιάς είναι επίσης αναψυκτικές, αναζωογονητικές, και πολυάριθμες. Στη μέρα της στρατιωτικής δύναμης του Μεσσιανικού Βασιλιά, οι υπήκοοί του γρήγορα και χαρούμενα προσφέρουν τους εαυτούς τους σε τόσο μεγάλους αριθμούς ώστε μπορούν να συγκριθούν με σταγόνες δροσιάς. Σαν αναψυκτικές σταγόνες δροσιάς, σε όλη την οργάνωση του Ιεχωβά σήμερα πολυάριθμοι νεαροί και νεαρές υπηρετούν τον Θεό και τους συλλάτρεις τους.

Ψαλμ 116:3—Τι είναι οι «πόνοι [τα σχοινιά (ΜΝΚ)] θανάτου»; Φαινόταν σαν να είχε δέσει ο θάνατος τόσο σφιχτά τον ψαλμωδό με πολύ γερά σχοινιά ώστε ήταν αδύνατη η διαφυγή. Όταν τα άκρα του σώματος δένονται σφιχτά με σχοινιά, προκαλούνται φοβεροί πόνοι, ή οδύνες, και η ελληνική μετάφραση των Εβδομήκοντα αποδίδει την Εβραϊκή λέξη που σημαίνει ‘σχοινιά’ ως «ωδίνες». Έτσι, όταν ο Ιησούς Χριστός πέθανε, είχε, θα λέγαμε, παραλύσει από τη σφιχτή λαβή ή τις «ωδίνες» του θανάτου. Όταν όμως ο Ιεχωβά ανέστησε τον Ιησού, ‘έλυσε τις ωδίνες του θανάτου’.—Πράξεις 2:24.

Ψαλμ 110:3 Η Γραφή λέει ότι ο λαός του Ιεχωβά, περιλαμβανομένων και των νεαρών, «θα προσφέρει πρόθυμα τον εαυτό του» στην υπηρεσία Του. (Ψαλμ. 110:3) Έτσι λοιπόν, ένα άτομο που σκέφτεται το βάφτισμα πρέπει να είναι βέβαιο ότι αυτό αποτελεί προσωπική του επιθυμία. Άρα, ίσως χρειαστεί να κάνεις αυτοεξέταση, ιδιαίτερα αν έχεις ανατραφεί στην αλήθεια.

Ψαλμ 110:3 Κάποιοι νεότεροι πρεσβύτεροι έχουν προοδεύσει τόσο ώστε να αποκτήσουν τα προσόντα για το έργο περιοχής, υπηρετώντας αδελφούς και αδελφές σε πολλές εκκλησίες. Δεν είμαστε ευγνώμονες για την πρόθυμη υποστήριξη των νεότερων ατόμων;—Διαβάστε Ψαλμός 110:3·

Ψαλμ 110:1, 2, ο Ιησούς αποδεικνύει ότι ο Μεσσίας θα είναι κάτι περισσότερο από ανθρώπινος άρχοντας.

Ψαλμ 113:1-9 Πώς αποδεικνύεται ταπεινός ο Ιεχωβά στην πολιτεία του με τους ανθρώπους;

Ψαλμ 110:1-3 Όλοι όσοι περιλαμβάνονται σε δραστηριότητες που υποστηρίζουν τη Βασιλεία συμμετέχουν στην εκπλήρωση αυτών των προφητικών λόγων.

Ψαλμ 115:4-8 Αλλά αν καταφέρουμε να τους αφυπνίσουμε πνευματικά ώστε να κατανοήσουν το αληθινό άγγελμα της Γραφής, τότε θα μπορέσουν να ωφεληθούν από τη Βασιλεία του Θεού.

Ψαλμ 118:5-9 Αν έχεις υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, να έχεις πρόχειρο έναν κατάλογο εδαφίων που μπορούν να σε παρηγορήσουν, όπως τα εδάφια Ψαλμός 37:28· 46:1· 118:5-9·

Ψαλμ 118:22,23 Ο Ιησούς έστρεψε την προσοχή των θρησκευτικών του εναντιουμένων σε αυτή την περικοπή, και ο Πέτρος είπε ότι εκπληρώθηκε στο πρόσωπο του Χριστού.

Ψαλμ 115:4-8 Συνεπώς, μπορείτε να πάρετε θέση υπέρ της αληθινής λατρείας καταστρέφοντας οποιαδήποτε αντικείμενα έχετε τα οποία συνδέονται με την ψεύτικη λατρεία.

Ψαλμ 115:4-8 Είναι φανερό, λοιπόν, ότι οποιαδήποτε εργασία που σχετίζεται άμεσα με την κατασκευή αντικειμένων λατρείας, μεταξύ αυτών και εθνικών σημαιών, δεν είναι αποδεκτή για τους λάτρεις του Ιεχωβά.

Ψαλμ 115:4-8 Αυτή η σημαντικότατη εκπαίδευση είναι διαθέσιμη μόνο μέσω μελέτης του Λόγου του Θεού, της Αγίας Γραφής.

Ψαλμ 115:4-8 Παρατηρήστε τις εικόνες, την απλότητα και την αδιαμφισβήτητη λογική που εκφράζονται από το ρυθμό των επόμενων στίχων στα εδάφια Ψαλμός 115:4-8, τα οποία περιγράφουν τη μωρία της ειδωλολατρίας:

Ψαλμ 113:5-7 Ναι, ο παντοδύναμος Δημιουργός του σύμπαντος καταδέχεται να κοιτάζει κάτω στη γη, και τα μάτια του βλέπουν «τον ταπεινό», «τον ασήμαντο», ανθρώπους που «στενάζουν και βογκούν για όλα τα απεχθή πράγματα που γίνονται».

Ψαλμ 113:6-8 Συγχρόνως, ο Ιεχωβά μάς επιτρέπει να έχουμε προσωπική σχέση μαζί του και υπόσχεται να φροντίζει για εμάς αν “εξακολουθούμε . . .

Ψαλμ 112:1,3 Να είστε αποφασισμένοι, λοιπόν, να προσκολληθείτε στη θεϊκή εντολή να παντρευτείτε «μόνο εν Κυρίω».

Ψαλμ 110:3 Πράγματι, ο Ιεχωβά έχει επιτελέσει μεγάλα και θαυμαστά πράγματα μέσω της Μεσσιανικής Βασιλείας.

Ψαλμ 110:2 Οι ανθρώπινες κυβερνήσεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Σατανά εξακολουθούν να εναντιώνονται στη Βασιλεία.

Ψαλμ 110:1,4 Σε εκπλήρωση αυτής της προφητείας, ο Ιησούς Χριστός, το υποσχεμένο Σπέρμα, κυβερνάει τώρα από τον ουρανό.

Ψαλμ 110:3 Τι πηγή ενθάρρυνσης αποτελούν αυτά τα νεαρά άτομα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία συνεργάτες τους και, πάνω από όλα, τι πηγή χαράς αποτελούν για τον ουράνιο Πατέρα τους, τον Ιεχωβά Θεό!

Ψαλμ 112:1 Καμία ανθρώπινη σχέση, κανένα υλικό απόκτημα και κανένα προσωπικό επίτευγμα δεν μπορεί να φέρει την ευτυχία που προέρχεται από το να ανήκουμε “στο λαό του οποίου Θεός είναι ο Ιεχωβά”

Ψαλμ 111:10 Το πραγματικά σοφό άτομο ξέρει ότι είναι υποχρέωσή του να “φοβάται τον αληθινό Θεό και να τηρεί τις εντολές του”.

Ψαλμ 111:2,10 Έχοντας τέτοια εκτίμηση, το παιδί μπορεί να αναπτύξει την επιθυμία να ευαρεστεί τον Θεό καθώς και το φόβο μήπως τον δυσαρεστήσει.

Ψαλμ 112:6,7 Με πίστη στον Θεό και βασιζόμενοι πλήρως σε αυτόν, μπορείτε να ζείτε σύμφωνα με την αφιέρωσή σας και να εξακολουθήσετε να υπηρετείτε τον Ιεχωβά με σταθερή καρδιά.

Ψαλμ 118:7 Ας δείχνουμε λοιπόν όλοι μας, νέοι και ηλικιωμένοι, την εκτίμησή μας, φανερώνοντας με τον τρόπο της ζωής μας τη φλογερή επιθυμία μας να δίνουμε στον Ιεχωβά «δόξα στους αιώνες».

Ψαλμ 118:7 Αυτό μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς, ακόμη και όταν διωκόμαστε.

Ψαλμ 115:17 Είναι, λοιπόν, φυσικό να θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμένουμε υγιείς.

Ψαλμ 110:3 Επιπρόσθετα, μπορείς να είσαι βέβαιος ότι ο Ιεχωβά Θεός “δεν είναι άδικος ώστε να ξεχάσει το έργο σου”

Ψαλμ 118:6 Το βάφτισμα ανοίγει επίσης το δρόμο για να λάβουμε πολλές άλλες πνευματικές ευλογίες τώρα και στο μέλλον.

Ψαλμ 115:1 Η επιτέλεση του θεϊκού θελήματος δίνει σκοπό στη ζωή, και αυτό είναι μια πτυχή της πνευματικής μας ανάγκης εξίσου ζωτική με τη φυσική μας ανάγκη για τροφή.

Ψαλμ 116:12 Τόσο μεγάλο είναι το χρέος μας προς τον Θεό για τις υλικές του ευλογίες, την πνευματική του καθοδήγηση και το μέσο που μας παρέχει για μελλοντική σωτηρία ώστε ούτε η αιωνιότητα δεν θα μας φτάσει για να του το ανταποδώσουμε.

Ψαλμ 110:3 Πρέπει να βαφτιστείς μόνο όταν συνειδητοποιήσεις πλήρως τι σημαίνει να είσαι Μάρτυρας του Ιεχωβά και νιώσεις τη σιγουριά ότι είσαι σε θέση να αναλάβεις αυτή την ευθύνη.

Ψαλμ 113:3 Επομένως, είτε οι άνθρωποι ακούν είτε όχι, εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να διακηρύττουμε το άγγελμα της Βασιλείας.

Ψαλμ 111:1 Ναι, το να ψάλλουμε αίνους στον Ιεχωβά είναι πολύ σημαντικός λόγος για να ερχόμαστε νωρίς στις συναθροίσεις μας και να μένουμε μέχρι το τέλος.

Ψαλμ 110:3 Ολόκληρη η οργάνωση του Ιεχωβά, τόσο το ουράνιο όσο και το επίγειο μέρος, λειτουργεί με βάση την υποκινούμενη από αγάπη υποταγή στο θέλημα του Θεού.

Ψαλμ 115:15 Εντούτοις, η Αγία Γραφή λέει: «Ο Ιεχωβά είναι κοντά σε όλους όσους τον επικαλούνται, σε όλους όσους τον επικαλούνται με αλήθεια.

Ψαλμ 110:3 Αποφεύγετε να εκφράζετε τις δικές σας απόψεις για τις προσωπικές αποφάσεις που πρέπει να πάρουν—ακόμη και αν σας ζητήσουν να το κάνετε αυτό, να προσέχετε να μην παίρνετε εσείς τις αποφάσεις για αυτούς.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: