ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΨΑΛΜΟΙ 120-134

Ψαλμ 121:1, 2—H ιδιότητα του Ιεχωβά ως Δημιουργού αποτελεί βάση για πεποίθηση (w04 15/12 σ. 12 ¶3)

Προς ποια βουνά ίσως σήκωσε τα μάτια του ο ψαλμωδός, και γιατί; Ξεκινώντας, ο ψαλμωδός έδειξε ότι η ιδιότητα του Ιεχωβά ως Δημιουργού αποτελεί βάση για πεποίθηση: «Θα σηκώσω τα μάτια μου προς τα βουνά. Από πού θα έρθει η βοήθειά μου; Η βοήθειά μου έρχεται από τον Ιεχωβά, τον Δημιουργό του ουρανού και της γης». (Ψαλμός 121:1, 2) Ο ψαλμωδός δεν σήκωσε τα μάτια του προς ένα οποιοδήποτε βουνό. Όταν γράφτηκαν αυτά τα λόγια, υπήρχε ο ναός του Ιεχωβά στην Ιερουσαλήμ. Εκείνη η πόλη, η οποία βρισκόταν ψηλά στα βουνά του Ιούδα, ήταν ο συμβολικός τόπος κατοίκησης του Ιεχωβά. (Ψαλμός 135:21) Ο ψαλμωδός ίσως σήκωσε τα μάτια του προς τα βουνά της Ιερουσαλήμ, όπου ήταν χτισμένος ο ναός του Ιεχωβά, αποβλέποντας με πεποίθηση στον Ιεχωβά για βοήθεια. Γιατί ήταν ο ψαλμωδός τόσο βέβαιος ότι ο Ιεχωβά μπορούσε να τον βοηθήσει; Επειδή Εκείνος είναι “ο Δημιουργός του ουρανού και της γης”. Στην ουσία, ο ψαλμωδός έλεγε: “Είναι βέβαιο ότι τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει τον παντοδύναμο Δημιουργό να με βοηθήσει!”—Ησαΐας 40:26.

Ψαλμ 121:3, 4—O Ιεχωβά είναι άγρυπνος ως προς τις ανάγκες των υπηρετών του (w04 15/12 σ. 12, 13 ¶4)

Πώς έδειξε ο ψαλμωδός ότι ο Ιεχωβά είναι πάντα άγρυπνος ως προς τις ανάγκες του λαού του, και γιατί είναι παρηγορητική αυτή η σκέψη; Κατόπιν ο ψαλμωδός εξήγησε ότι ο Ιεχωβά είναι πάντα άγρυπνος ως προς τις ανάγκες των υπηρετών του: «Αποκλείεται να επιτρέψει να κλονιστεί το πόδι σου. Αυτός που σε φυλάει αποκλείεται να νυστάξει. Δες! Δεν θα νυστάξει ούτε θα αποκοιμηθεί αυτός που φυλάει τον Ισραήλ». (Ψαλμός 121:3, 4) Ο Θεός αποκλείεται να επιτρέψει “να κλονιστούν”, δηλαδή να υποστούν ανεπανόρθωτη πτώση, εκείνοι που εμπιστεύονται σε αυτόν. (Παροιμίες 24:16) Γιατί όχι; Επειδή ο Ιεχωβά είναι σαν ποιμένας που βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση για να φυλάει τα πρόβατά του. Δεν είναι παρηγορητική αυτή η σκέψη; Ούτε για μια στιγμή δεν θα κλείσει τα μάτια του στις ανάγκες του λαού του. Ημέρα και νύχτα αυτοί είναι ο λόγος για τον οποίο μένει σε επαγρύπνηση.

Ψαλμ 121:5-8—O Ιεχωβά είναι ο όσιος Προστάτης του λαού του (w04 15/12 σ. 13 ¶5-7)

Γιατί αναφέρεται πως ο Ιεχωβά βρίσκεται “στο δεξί χέρι”; Με την πεποίθηση ότι ο Ιεχωβά είναι ο όσιος Προστάτης του λαού του, ο ψαλμωδός έγραψε: «Ο Ιεχωβά σε φυλάει. Ο Ιεχωβά είναι για εσένα ίσκιος στο δεξί σου χέρι. Την ημέρα δεν θα σε χτυπήσει ο ήλιος, ούτε η σελήνη τη νύχτα». (Ψαλμός 121:5, 6) Για κάποιον πεζοπόρο στη Μέση Ανατολή, ένα σκιερό μέρος θα παρείχε ανακουφιστική προστασία από τον καυτό ήλιο. Ο Ιεχωβά είναι σαν σκιά για το λαό του, καθώς τον προστατεύει από τον καύσωνα των συμφορών. Προσέξτε ότι αναφέρεται πως ο Ιεχωβά βρίσκεται “στο δεξί χέρι”. Στους αρχαίους πολέμους, το δεξί χέρι του στρατιώτη έμενε ως έναν βαθμό απροστάτευτο από την ασπίδα, την οποία αυτός κρατούσε με το αριστερό χέρι. Ένας όσιος φίλος μπορούσε να παρέχει προστασία με το να στέκεται και να πολεμάει στα δεξιά του στρατιώτη. Όπως ένας τέτοιος φίλος, έτσι και ο Ιεχωβά στέκεται όσια στο πλευρό των λάτρεών του, πάντοτε έτοιμος να τους βοηθήσει. (α) Πώς μας διαβεβαιώνει ο ψαλμωδός ότι ο Ιεχωβά δεν θα πάψει ποτέ να βοηθάει το λαό του; (β) Γιατί μπορούμε να συμμεριζόμαστε την πεποίθηση του ψαλμωδού; Θα πάψει ποτέ ο Ιεχωβά να βοηθάει το λαό του; Αυτό είναι αδιανόητο. Ο ψαλμωδός κατέληξε: «Ο Ιεχωβά θα σε φυλάει από κάθε συμφορά. Θα φυλάει την ψυχή σου. Ο Ιεχωβά θα φυλάει την έξοδό σου και την είσοδό σου από τώρα μέχρι και στον αιώνα». (Ψαλμός 121:7, 8) Προσέξτε ότι ο συγγραφέας μετατόπισε την έμφαση από το παρόν στο μέλλον. Προηγουμένως, στο εδάφιο 5, ο ψαλμωδός είπε: «Ο Ιεχωβά σε φυλάει». Σε αυτά τα εδάφια, όμως, ο ψαλμωδός έγραψε: «Ο Ιεχωβά θα σε φυλάει». Με αυτόν τον τρόπο δίνεται στους αληθινούς λάτρεις η διαβεβαίωση ότι η βοήθεια του Ιεχωβά θα είναι διαθέσιμη και στο μέλλον. Όπου και αν πάνε, όποια συμφορά και αν αντιμετωπίσουν, πάντα θα μπορεί να τους φτάσει το χέρι βοήθειας που προσφέρει ο Ιεχωβά.—Παροιμίες 12:21. Πράγματι, ο συγγραφέας του 121ου Ψαλμού ήταν πεπεισμένος ότι ο παντοδύναμος Δημιουργός προσέχει τους υπηρέτες του με την τρυφερότητα ενός στοργικού ποιμένα και με την εγρήγορση ενός άγρυπνου φρουρού. Έχουμε κάθε λόγο να συμμεριζόμαστε την πεποίθηση του ψαλμωδού, διότι ο Ιεχωβά δεν αλλάζει. (Μαλαχίας 3:6) Μήπως αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε πάντοτε προστατευμένοι από σωματική άποψη; Όχι, αλλά αν αποβλέπουμε σε εκείνον ως Βοηθό μας, αυτός θα μας προφυλάσσει από οτιδήποτε θα μπορούσε να μας προξενήσει πνευματική βλάβη. Οπότε, το ερώτημα που έρχεται φυσιολογικά στο νου μας είναι: “Πώς μας βοηθάει ο Ιεχωβά;” Ας εξετάσουμε τέσσερις τρόπους με τους οποίους το κάνει αυτό. Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα δούμε πώς βοηθούσε τους υπηρέτες του στους Βιβλικούς χρόνους. Στο επόμενο άρθρο, θα εξετάσουμε πώς βοηθάει το λαό του σήμερα.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ψαλμ 123:2—Ποια είναι η σημασία του παραδείγματος αναφορικά με «τα μάτια των υπηρετών»; (w06 1/9 σ. 15 ¶4)

Ψαλμ 133:1-3—Ποιο είναι ένα από τα μαθήματα που υπάρχουν σε αυτόν τον ψαλμό; (w06 1/9 σ. 16 ¶3)

Ψαλμ 122:3—Πώς ήταν η Ιερουσαλήμ πόλη «συγκροτημένη σε ενιαίο σύνολο»; Όπως συνηθιζόταν στις πόλεις των αρχαίων χρόνων, τα σπίτια στην Ιερουσαλήμ ήταν χτισμένα το ένα κοντά στο άλλο. Η πόλη ήταν πυκνοδομημένη, πράγμα που διευκόλυνε την υπεράσπισή της. Επιπλέον, η γειτνίαση των σπιτιών επέτρεπε στους κατοίκους της πόλης να βασίζονται ο ένας στον άλλον για βοήθεια και προστασία. Αυτό παραπέμπει στην πνευματική ενότητα των 12 φυλών του Ισραήλ όταν συγκεντρώνονταν για λατρεία.

Ψαλμ 123:2—Ποια είναι η σημασία του παραδείγματος αναφορικά με τα μάτια των υπηρετών; Οι υπηρέτες και οι υπηρέτριες κοιτούσαν το χέρι του κυρίου ή της κυρίας τους για δύο λόγους: για να καθορίσουν τις επιθυμίες των κυρίων τους και για να λάβουν προστασία καθώς και τα αναγκαία της ζωής. Παρόμοια, αποβλέπουμε στον Ιεχωβά για να διακρίνουμε το θέλημά του και για να αποκτήσουμε την εύνοιά του.

Ψαλμ 131:1-3 —Πώς ο Δαβίδ “ηρέμησε και ησύχασε την ψυχή του σαν το απογαλακτισμένο παιδί πάνω στη μητέρα του”; Όπως το απογαλακτισμένο παιδί μαθαίνει να βρίσκει παρηγοριά και ικανοποίηση στην αγκαλιά της μητέρας του, ο Δαβίδ έμαθε να ηρεμεί και να γαληνεύει την ψυχή του «σαν το απογαλακτισμένο παιδί πάνω στη μητέρα του». Πώς; Με το να μην έχει υπεροπτική καρδιά και επηρμένα μάτια, καθώς και με το να μην επιδιώκει πράγματα πολύ μεγάλα για εκείνον. Αντί να επιζητεί εξοχότητα, ο Δαβίδ αναγνώριζε συνήθως τους περιορισμούς του και εκδήλωνε ταπεινοφροσύνη. Είναι σοφό να μιμούμαστε τη στάση του, ιδιαίτερα όταν επιδιώκουμε προνόμια στην εκκλησία.

Ψαλμ 120:1, 2, 6, 7. Η συκοφαντική και δηκτική ομιλία μπορεί να προξενήσει αφόρητη στενοχώρια στους άλλους. Το να κρατάμε τη γλώσσα μας υπό έλεγχο είναι ένας τρόπος για να δείχνουμε ότι “υποστηρίζουμε την ειρήνη”.

Ψαλμ 120:3, 4. Αν χρειαστεί να ανεχτούμε κάποιον που έχει «δόλια γλώσσα», μπορούμε να αντλήσουμε παρηγοριά γνωρίζοντας ότι ο Ιεχωβά θα τακτοποιήσει τα ζητήματα στον προσδιορισμένο του καιρό. Οι συκοφάντες θα υποστούν συμφορά στα χέρια «κραταιού άντρα». Θα λάβουν οπωσδήποτε την πύρινη κρίση του Ιεχωβά την οποία συμβολίζουν τα «αναμμένα κάρβουνα από σπάρτα».

Ψαλμ 127:1, 2. Σε όλες μας τις προσπάθειες, πρέπει να αποβλέπουμε στον Ιεχωβά για καθοδηγία.

Ψαλμ 133:1-3. Η ενότητα του λαού του Ιεχωβά ηρεμεί, ωφελεί και αναζωογονεί. Δεν πρέπει να τη διαταράσσουμε εμπλεκόμενοι σε επικρίσεις, λογομαχίες ή παράπονα.

Ψαλμ 130:3,4 Ο σκοπός του είναι να αποκαταστήσει την υπάκουη ανθρωπότητα σε ζωή στον Παράδεισο.

Ψαλμ 131:1-3 Όταν είμαστε ταπεινοί και προσμένουμε τον Ιεχωβά, απολαμβάνουμε ασφάλεια και ευλογίες, ανακούφιση και ικανοποίηση.

Ψαλμ 121:2-8 Αν εγκαταλείψεις τους κανόνες του Ιεχωβά απλώς και μόνο για να προσεγγίσεις τους συμμαθητές σου, το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να θέσεις σε κίνδυνο τη δική σου πνευματική υγεία και ευτυχία.

Ψαλμ 122:3,4 Σήμερα και στις κρίσιμες ημέρες που βρίσκονται μπροστά μας, χρειάζεται και εμείς να παραμένουμε ενωμένοι σαν ένα «ενιαίο σύνολο».

Ψαλμ 130:1-4 Προσπαθήστε με όλο σας το είναι να τον ευαρεστείτε τώρα και για πάντα, και «η χαρά του Ιεχωβά [θα] είναι το οχυρό σας».

Ψαλμ 130:3,4 Μια άλλη περικοπή αναφέρει: «Όσο μακριά είναι η ανατολή από τη δύση, τόσο μακριά από εμάς έβαλε τις παραβάσεις μας.

Ψαλμ 127:1 Η μεγαλύτερη επιτυχία στην προσπάθεια για να υπάρξει ευτυχία μέσα στο σπίτι έρχεται όταν βάζουμε τον Θεό στην πρώτη θέση στην οικογενειακή ζωή.

Ψαλμ 127:3 Εφόσον εκείνος είναι ο αληθινός Ζωοδότης, ο Ιεχωβά ουσιαστικά εμπιστεύεται στους γονείς κάτι που σε τελική ανάλυση ανήκει σε αυτόν

Ψαλμ 121:5 Δεν υπάρχει πιο ασφαλές καταφύγιο ή πιο φοβερό οχυρό από τον Υπέρτατο Κύριό μας, τον Ιεχωβά.

Ψαλμ 133:1-3 Επομένως, δεν πρέπει να λυπούμε το πνεύμα συμμετέχοντας σε επιβλαβή κουτσομπολιά ή λέγοντας πράγματα που θα υπονόμευαν το σεβασμό προς τους διορισμένους από το πνεύμα ποιμένες.

Ψαλμ 133:1-3 Αν είμαστε πράοι, ειρηνικοί και λογικοί μεταξύ μας, το αποτέλεσμα θα είναι ότι οι σχέσεις μας ασφαλώς θα βελτιωθούν και θα είναι φανερό ότι έχουμε τη «σοφία που κατεβαίνει από πάνω».

Ψαλμ 133:1-3 Αυτό επαυξάνει τις αποδείξεις για το ότι το άγιο πνεύμα βρίσκεται σε δράση στη ζωή όσων υπηρετούν τον Θεό.

Ψαλμ 127:3-5 Με αυτόν τον τρόπο, καλλιεργούν Χριστιανική αγάπη, η οποία τους βοηθάει να προστατεύουν τα παιδιά τους από τις φθοροποιές επιρροές, θύματα των οποίων είναι δυνατόν να πέσουν τα νεαρά άτομα.

Ψαλμ 122:3,4 Σήμερα και στις κρίσιμες ημέρες που βρίσκονται μπροστά μας, χρειάζεται και εμείς να παραμένουμε ενωμένοι σαν ένα «ενιαίο σύνολο».

Ψαλμ 130:3,4 Κάτι που την άγγιξε ιδιαίτερα είναι η σκέψη πως, όταν συγχωρούμε τους άλλους, τότε θα συγχωρεί και εμάς ο Ιεχωβά.

Ψαλμ 127:1 Θα εξετάσουμε τώρα πώς μπορούν οι γαμήλιοι σύντροφοι να ενισχύσουν το γάμο τους προφυλάσσοντας την καρδιά τους, πλησιάζοντας τον Θεό, φορώντας τη νέα προσωπικότητα, έχοντας ουσιαστική επικοινωνία και αποδίδοντας τη γαμήλια οφειλή.

Ψαλμ 128:1,2 Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους μεταδίδουμε στους άλλους τα καλά πράγματα που έχουμε μάθει από τη Γραφή.

Ψαλμ 120:1,2 Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι ο Θεός μπορεί να ερευνήσει τον ενδόμυχο εαυτό μας, “να δοκιμάσει την καρδιά και τα νεφρά” μας, για να διαπιστώσει αν είμαστε γνήσιοι τηρητές ακεραιότητας.

Ψαλμ 130:3 Οι σύζυγοι χρειάζεται να έχουν παρόμοια θετική και συγχωρητική στάση ο ένας απέναντι στον άλλον.

Ψαλμ 128:1 «Ευτυχισμένος είναι ο καθένας που φοβάται τον Ιεχωβά, που περπατάει στις οδούς του»,

Ψαλμ 133:1,3 Όπως το Όρος Αερμών παρέχει αναζωογονητική δροσιά στη βλάστηση, έτσι και εμείς μπορούμε να αναζωογονούμε όσους συναντούμε.

Ψαλμ 130:3,4 Η γνώση και μόνο αυτών των παραγόντων μπορεί να σε βοηθήσει να τα βγάζεις πέρα με επιτυχία όταν σε συγκρίνουν με άλλους.

Ψαλμ 133:1,3 Μετέχουμε σε αυτή την ευλογία αν είμαστε παρόντες και παρακολουθούμε προσεκτικά το πνευματικό πρόγραμμα.

Ψαλμ 127:3,4 Τα παιδιά είναι πολύτιμο δώρο από τον Θεό, και εκείνος θέλει να ευημερούν.

Ψαλμ 127:4 Το να διαπαιδαγωγείτε τα παιδιά σας δεν σημαίνει απλώς να τα τιμωρείτε, αλλά και να τα βοηθάτε να καταλάβουν γιατί υπάρχουν κανόνες.

Ψαλμ 130:3 Δεν είμαστε ευγνώμονες που ο δίκαιος και ελεήμων Θεός μας επιλέγει να μην εμμένει στις αποτυχίες μας;

Ψαλμ 130:3 Αυτή η γνώση πρέπει να μας υποκινεί να πλησιάζουμε περισσότερο τον Ιεχωβά, τον Θεό ο οποίος εξετάζει λεπτομερώς την καρδιά μας αναζητώντας το παραμικρό ίχνος καλοσύνης.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: