ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΨΑΛΜΟΙ 135-141

Ψαλμ 139:14—O στοχασμός γύρω από τα έργα του Ιεχωβά ενισχύει την εκτίμησή μας για αυτόν (w07 15/6 σ. 21 ¶1-4)

Γιατί πολλοί σκεπτόμενοι άνθρωποι αποδίδουν τα θαυμαστά πράγματα της γης στον Θεό; Ο ΦΥΣΙΚΟΣ κόσμος είναι γεμάτος θαυμαστά δημιουργήματα. Πώς ήρθαν σε ύπαρξη αυτά; Μερικοί πιστεύουν ότι η απάντηση μπορεί να βρεθεί χωρίς να γίνει καμία αναφορά σε νοήμονα Δημιουργό. Άλλοι θεωρούν ότι το να αποκλείουμε αυθαίρετα τον Δημιουργό περιορίζει την ικανότητα που έχουμε να κατανοούμε τη φύση. Πιστεύουν ότι τα πλάσματα της γης είναι τόσο πολύπλοκα, τόσο ποικίλα και, μπορεί να πει κανείς, τόσο θαυμαστά, ώστε αποκλείεται να εμφανίστηκαν τυχαία. Κατά τη γνώμη πολλών ανθρώπων, στους οποίους περιλαμβάνονται και μερικοί επιστήμονες, τα στοιχεία δείχνουν ότι το σύμπαν είχε έναν σοφό, ισχυρό και φιλάγαθο Δημιουργό.*

Τι υποκινούσε τον Δαβίδ να αινεί τον Ιεχωβά; Ο Βασιλιάς Δαβίδ του αρχαίου Ισραήλ ήταν πεπεισμένος ότι ο Δημιουργός αξίζει αίνο για τα θαυμαστά δημιουργήματά Του. Μολονότι ο Δαβίδ έζησε πολύ καιρό πριν από τη σημερινή επιστημονική εποχή, αντιλαμβανόταν ότι τον περιέβαλλαν θαυμάσια δείγματα του δημιουργικού έργου του Θεού. Για τον Δαβίδ αρκούσε απλώς να σκεφτεί πώς ήταν πλασμένος ο ίδιος ώστε να νιώσει βαθύ δέος μπροστά στη δημιουργική ικανότητα του Θεού. «Θα σε εξυμνώ επειδή με φοβερό και θαυμαστό τρόπο είμαι πλασμένος», έγραψε. «Θαυμαστά είναι τα έργα σου, όπως γνωρίζει πολύ καλά η ψυχή μου».—Ψαλμός 139:14.

Γιατί είναι σημαντικό να κάνει ο καθένας από εμάς σοβαρές σκέψεις γύρω από τα έργα του Ιεχωβά; Ο Δαβίδ απέκτησε αυτή την ισχυρή πεποίθηση κάνοντας σοβαρές σκέψεις. Σήμερα, τα σχολικά μαθήματα και τα μέσα επικοινωνίας βρίθουν από θεωρίες για την προέλευση του ανθρώπου οι οποίες καταστρέφουν την πίστη. Προκειμένου να έχουμε πίστη σαν του Δαβίδ, πρέπει και εμείς να κάνουμε σοβαρές σκέψεις. Δεν έχουμε το περιθώριο να αφήσουμε άλλους να σκέφτονται για λογαριασμό μας, ιδιαίτερα για ζητήματα τόσο θεμελιώδη όσο η ύπαρξη και ο ρόλος του Δημιουργού. Επιπρόσθετα, ο στοχασμός γύρω από τα έργα του Ιεχωβά ενισχύει την εκτίμησή μας για αυτόν και μας κάνει να έχουμε πεποίθηση όσον αφορά τις υποσχέσεις του για το μέλλον. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να μας υποκινήσει να γνωρίσουμε τον Ιεχωβά ακόμη καλύτερα και να τον υπηρετούμε. Ας εξετάσουμε, λοιπόν, πώς έχει επιβεβαιώσει η σύγχρονη επιστήμη το συμπέρασμα του Δαβίδ ότι είμαστε “πλασμένοι με θαυμαστό τρόπο”.

Ψαλμ 139:15, 16—Τα γονίδια και τα κύτταρά μας αναδεικνύουν τη δύναμη και τη σοφία του Ιεχωβά (w07 15/6 σ. 22, 23 ¶7-11)

(α) Περιγράψτε τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης ενός αγέννητου μωρού. (β) Με ποια έννοια ένα μωρό που αναπτύσσεται “υφαίνεται στα χαμηλότερα μέρη της γης” «Τα κόκαλά μου δεν ήταν κρυμμένα από εσένα όταν διαμορφωνόμουν στα κρυφά, όταν υφαινόμουν στα χαμηλότερα μέρη της γης». (Ψαλμός 139:15) Το αρχικό κύτταρο διαιρέθηκε, και τα νέα κύτταρα συνέχισαν να διαιρούνται. Σύντομα τα κύτταρα άρχισαν να διαφοροποιούνται, παίρνοντας εξειδικευμένη μορφή, και να γίνονται νευρικά κύτταρα, μυϊκά κύτταρα, δερματικά κύτταρα, και ούτω καθεξής. Κύτταρα του ίδιου τύπου ενώθηκαν για να σχηματίσουν ιστούς και κατόπιν όργανα. Λόγου χάρη, την τρίτη εβδομάδα μετά τη σύλληψή σας άρχισε να αναπτύσσεται ο σκελετός σας. Όταν ήσασταν μόλις εφτά εβδομάδων και είχατε μήκος μόνο δυόμισι εκατοστά περίπου, τα 206 κόκαλα που έχετε ως ενήλικο άτομο βρίσκονταν όλα στη θέση τους, στην πρώιμη μορφή τους, παρότι δεν είχαν οστεοποιηθεί, δηλαδή δεν είχαν σκληρύνει ακόμη. Αυτή η εκπληκτική διαδικασία ανάπτυξης έλαβε χώρα μέσα στη μήτρα της μητέρας σας, κρυμμένη από τα μάτια των ανθρώπων σαν να ήταν θαμμένη βαθιά στη γη. Πράγματι, πολλά στοιχεία σχετικά με το πώς αναπτυσσόμαστε παραμένουν άγνωστα στον άνθρωπο. Για παράδειγμα, τι ήταν αυτό που ενεργοποίησε συγκεκριμένα γονίδια στα κύτταρά σας ώστε να θέσουν σε λειτουργία τη διαδικασία της διαφοροποίησης; Η επιστήμη πιθανόν να το εξακριβώσει τελικά, αλλά, όπως σχολίασε κατόπιν ο Δαβίδ, ο Δημιουργός μας—ο Ιεχωβά—ανέκαθεν το κατανοούσε πλήρως.

Με ποια έννοια είναι ο σχηματισμός των μελών ενός εμβρύου “καταγραμμένος” στο «βιβλίο» του Θεού; «Τα μάτια σου με είδαν όταν ήμουν έμβρυο, και στο βιβλίο σου ήταν καταγραμμένα όλα τα μέρη μου, όσον αφορά τις ημέρες κατά τις οποίες σχηματίζονταν και δεν υπήρχε ακόμη ούτε ένα από αυτά». (Ψαλμός 139:16) Το πρώτο σας κύτταρο περιείχε ένα πλήρες σχέδιο για ολόκληρο το σώμα σας. Αυτό το σχέδιο κατηύθυνε την ανάπτυξή σας τους εννιά μήνες μέσα στη μήτρα ώσπου να γεννηθείτε και κατόπιν τις δύο και πλέον δεκαετίες της ανάπτυξής σας προς την ενηλικίωση. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, το σώμα σας πέρασε από πολλά στάδια, όλα κατευθυνόμενα από τις πληροφορίες που ήταν προγραμματισμένες σε εκείνο το αρχικό κύτταρο. Ο Δαβίδ δεν γνώριζε τίποτα για τα κύτταρα και τα γονίδια και δεν είχε καν μικροσκόπιο. Αλλά διέκρινε σωστά ότι η ανάπτυξη του σώματός του αποδείκνυε πως υπήρχε σχεδιασμός εκ των προτέρων. Ο Δαβίδ ίσως είχε κάποια γνώση τού πώς αναπτύσσονται τα έμβρυα, οπότε μπορούσε να κάνει το συλλογισμό ότι κάθε στάδιο πρέπει να γίνεται σύμφωνα με κάποιο προϋπάρχον σχέδιο και χρονοδιάγραμμα. Με ποιητική γλώσσα, περιέγραψε αυτό το σχέδιο ως κάτι “καταγραμμένο” στο «βιβλίο» του Θεού.

Πώς αποκτήσαμε τα σωματικά χαρακτηριστικά μας; Σήμερα, είναι γνωστό ότι τα χαρακτηριστικά που κληρονομήσατε από τους γονείς και τους προγόνους σας—όπως το ύψος σας, τα χαρακτηριστικά του προσώπου σας, το χρώμα των ματιών και των μαλλιών σας και χιλιάδες άλλα στοιχεία—καθορίστηκαν από τα γονίδιά σας. Το καθένα από τα κύτταρά σας περιέχει δεκάδες χιλιάδες γονίδια, και κάθε γονίδιο είναι μέρος μιας μακριάς αλυσίδας αποτελούμενης από DNA (δεσοξυριβονουκλεϊνικό οξύ). Οι οδηγίες για τη διάπλαση του σώματός σας είναι “καταγραμμένες” στη χημική δομή του προσωπικού σας DNA. Κάθε φορά που διαιρούνται τα κύτταρά σας—για να δημιουργήσουν νέα κύτταρα ή για να αντικαταστήσουν παλιά—το DNA σας μεταβιβάζει αυτές τις οδηγίες, κρατώντας σας έτσι στη ζωή και διατηρώντας τη βασική σας εμφάνιση. Τι εξαιρετικό δείγμα της δύναμης και της σοφίας του ουράνιου Δημιουργού μας!

Ψαλμ 139:17, 18—Οι άνθρωποι είναι μοναδικοί όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τη γλώσσα και τη σκέψη (w07 15/6 σ. 23 ¶12, 13· w06 1/9 σ. 16 ¶8)

Κυρίως ποια πράγματα ξεχωρίζουν τους ανθρώπους από τα ζώα; «Πόσο πολύτιμες, λοιπόν, είναι για εμένα οι σκέψεις σου! Θεέ, πόσο μεγάλος είναι ο συνολικός αριθμός τους! Αν προσπαθούσα να τις μετρήσω, είναι περισσότερες και από τους κόκκους της άμμου». (Ψαλμός 139:17, 18α) Και τα ζώα επίσης είναι πλασμένα με θαυμαστό τρόπο, ενώ ορισμένα διαθέτουν κάποιες αισθήσεις και ικανότητες που υπερέχουν από εκείνες των ανθρώπων. Αλλά ο Θεός έδωσε στους ανθρώπους διανοητικές λειτουργίες που ξεπερνούν κατά πολύ τις διανοητικές λειτουργίες οποιουδήποτε ζώου. «Παρότι εμείς οι άνθρωποι μοιάζουμε από πολλές απόψεις με άλλα είδη, είμαστε μοναδικοί ανάμεσα στις μορφές ζωής που υπάρχουν στη γη κατά το ότι διαθέτουμε την ικανότητα να χρησιμοποιούμε τη γλώσσα και τη σκέψη», σχολιάζει ένα επιστημονικό εγχειρίδιο. «Είμαστε επίσης μοναδικοί επειδή έχουμε βαθιά περιέργεια για τον εαυτό μας: Πώς είναι συναρμολογημένο το σώμα μας; Πώς σχηματιστήκαμε;» Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία συλλογιζόταν και ο Δαβίδ.

(α) Με ποια έννοια συλλογιζόταν ο Δαβίδ τις σκέψεις του Θεού; (β) Πώς μπορούμε εμείς να ακολουθούμε το παράδειγμα του Δαβίδ; Το σημαντικότερο είναι ότι, σε αντίθεση με τα ζώα, είμαστε μοναδικοί επειδή έχουμε την ικανότητα να στοχαζόμαστε τις σκέψεις του Θεού.* Αυτό το ειδικό χάρισμα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι είμαστε πλασμένοι «κατά την εικόνα του Θεού». (Γένεση 1:27) Ο Δαβίδ έκανε καλή χρήση αυτού του χαρίσματος. Συλλογιζόταν τις αποδείξεις για την ύπαρξη του Θεού, καθώς και τις καλές ιδιότητες που ήταν φανερές στη γη γύρω του. Ο Δαβίδ είχε επίσης τα πρώτα βιβλία των Αγίων Γραφών, τα οποία περιέχουν αποκαλύψεις από τον Θεό σχετικά με τον ίδιο και τα έργα του. Αυτά τα θεόπνευστα συγγράμματα βοηθούσαν τον Δαβίδ να κατανοεί τις σκέψεις, την προσωπικότητα και το σκοπό του Θεού. Ο στοχασμός γύρω από τις Γραφές, τη δημιουργία και την πολιτεία του Θεού μαζί του υποκινούσε τον Δαβίδ να αινεί τον Δημιουργό του.

Έχει γίνει η γνώση του Ιεχωβά απολαυστική για εμάς; (Παροιμίες 2:10) Αν ναι, έχουμε βρει ανεξάντλητη πηγή ευχαρίστησης. Οι σκέψεις του Ιεχωβά «είναι περισσότερες και από τους κόκκους της άμμου». Θα υπάρχουν πάντοτε περισσότερα πράγματα να μαθαίνουμε για αυτόν.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ψαλμ 136:15—Τι αποκαλύπτει αυτό το εδάφιο για την αφήγηση της Εξόδου; (it-1 σ. 977 ¶3)

Έτσι λοιπόν, με μια θεαματική εκδήλωση δύναμης, ο Ιεχωβά εξύψωσε το όνομά του και απελευθέρωσε τον Ισραήλ. Καθώς ο λαός ήταν πια ασφαλής στην ανατολική ακτή της Ερυθράς Θάλασσας, ο Μωυσής μπήκε επικεφαλής των γιων του Ισραήλ και άρχισαν να ψάλλουν έναν ύμνο, ενώ η αδελφή του η Μαριάμ, η προφήτισσα, πήρε ένα ντέφι στο χέρι της και μπήκε επικεφαλής όλων των γυναικών, οι οποίες άρχισαν να παίζουν ντέφια και να χορεύουν, ενώ παράλληλα αποκρινόταν στους άντρες υμνολογώντας. (Εξ 15:1, 20, 21) Ο Ισραήλ είχε διαχωριστεί πλήρως από τους εχθρούς του. Όταν βγήκαν από την Αίγυπτο, δεν επιτράπηκε να πάθουν κακό ούτε από άνθρωπο ούτε από ζώο—ακόμη και σκύλος δεν γρύλισε προς τους Ισραηλίτες ούτε κίνησε τη γλώσσα του εναντίον τους. (Εξ 11:7) Μολονότι η αφήγηση της Εξόδου δεν αναφέρει ότι ο ίδιος ο Φαραώ μπήκε μαζί με τις στρατιωτικές του δυνάμεις στη θάλασσα και αφανίστηκε, το εδάφιο Ψαλμός 136:15 δηλώνει ότι ο Ιεχωβά «τίναξε τον Φαραώ και τη στρατιωτική του δύναμη μέσα στην Ερυθρά Θάλασσα».

Ψαλμ 141:5—Τι παραδέχτηκε ο Βασιλιάς Δαβίδ; (w15 15/4 σ. 31 ¶1)

Χρειάζεται αγάπη και σταθερότητα για να προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα. «Αν με χτυπήσει ο δίκαιος, αυτό θα είναι στοργική καλοσύνη», είπε ο ψαλμωδός Δαβίδ, και «αν με ελέγξει, θα είναι λάδι πάνω στο κεφάλι». (Ψαλμ. 141:5) Ας αναφέρουμε ένα παράδειγμα: Φανταστείτε κάποιον πεζοπόρο ο οποίος, μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα, καταβάλλεται από την εξάντληση. Αρχίζει να υποφέρει από υποθερμία και αισθάνεται υπνηλία. Αν αποκοιμηθεί πάνω στο χιόνι, θα πεθάνει. Όση ώρα περιμένουν την ομάδα διάσωσης, ο σύντροφός του πότε πότε τον χαστουκίζει για να τον κρατήσει ξύπνιο. Το χαστούκι ίσως πονάει, αλλά μπορεί να του σώσει τη ζωή. Παρόμοια, ο Δαβίδ παραδέχτηκε ότι ίσως χρειαζόταν να λάβει επώδυνη διόρθωση από κάποιον δίκαιο για το δικό του καλό.

Ψαλμ 137:1, 5, 6. Οι εξόριστοι λάτρεις του Ιεχωβά ήταν συναισθηματικά δεμένοι με τη Σιών, η οποία αντιπροσώπευε την οργάνωση του Θεού. Τι θα λεχθεί για εμάς; Είμαστε όσια προσκολλημένοι στην οργάνωση που χρησιμοποιεί ο Ιεχωβά σήμερα;

Ψαλμ 138:2. Ο Ιεχωβά “μεγαλύνει το λόγο του πιο πάνω και από όλο το όνομά του” με την έννοια ότι η εκπλήρωση όλων όσων έχει υποσχεθεί στο όνομά του θα υπερβεί κατά πολύ οποιεσδήποτε προσδοκίες μπορεί να έχουμε. Πραγματικά, διανοίγονται μπροστά μας μεγαλειώδεις προοπτικές.

Ψαλμ 139:1-6, 15, 16. Ο Ιεχωβά γνωρίζει τις δραστηριότητές μας, τις σκέψεις μας καθώς και τα λόγια μας ακόμη και προτού τα εκφράσουμε. Μας γνωρίζει από τότε που σχηματιστήκαμε ως έμβρυα, προτού γίνει ευδιάκριτο το κάθε μέρος του σώματός μας. Η γνώση που έχει ο Θεός για εμάς ως άτομα είναι «πολύ θαυμαστή» για να την κατανοήσουμε. Πόσο παρηγορητικό είναι να γνωρίζουμε ότι ο Ιεχωβά, όχι μόνο βλέπει μια αντίξοη κατάσταση που ίσως αντιμετωπίζουμε, αλλά επίσης κατανοεί πώς αυτή μας επηρεάζει!

Ψαλμ 139:7-12. Κανένα μέρος στο οποίο θα μπορούσαμε να πάμε δεν είναι τόσο μακρινό για τον Θεό ώστε να μη μας ενισχύσει.

Ψαλμ 139:17, 18. Έχει γίνει η γνώση του Ιεχωβά απολαυστική για εμάς; (Παροιμίες 2:10) Αν ναι, έχουμε βρει ανεξάντλητη πηγή ευχαρίστησης. Οι σκέψεις του Ιεχωβά «είναι περισσότερες και από τους κόκκους της άμμου». Θα υπάρχουν πάντοτε περισσότερα πράγματα να μαθαίνουμε για αυτόν.

Ψαλμ 139:23, 24. Πρέπει να θέλουμε να εξετάζει ο Ιεχωβά τον εσωτερικό μας άνθρωπο για “οδυνηρές οδούς”—ακατάλληλες σκέψεις, επιθυμίες και τάσεις—καθώς και να μας βοηθάει να τις ξεριζώνουμε.

Ψαλμ 135 και 136 απεικονίζουν τον Ιεχωβά ως Αυτόν που κάνει οτιδήποτε τον ευαρεστεί, σε έντονη αντίθεση με τα ανήμπορα είδωλα. Ο 136ος Ψαλμός ψελνόταν με αντιφωνήσεις, δηλαδή το τελευταίο μέρος κάθε εδαφίου ψελνόταν ως απόκριση στο πρώτο μέρος. Ο επόμενος ψαλμός αναφέρει την αποκαρδιωτική κατάσταση των Ιουδαίων στη Βαβυλώνα οι οποίοι ήθελαν να λατρεύουν τον Ιεχωβά στη Σιών.

Ψαλμ 139:1-24 Πώς δείχνουν τα θεόπνευστα λόγια του Βασιλιά Δαβίδ ότι ο Ιεχωβά ενδιαφέρεται ζωηρά για εμάς ως άτομα;

Ψαλμ 139:14 Όταν αναλογίζεστε πώς ένα μωρό έρχεται σε ύπαρξη από ένα και μόνο κύτταρο, δεν κυριεύεστε από δέος

Ψαλμ 139:16,23 Ναι, ο Δαβίδ ήταν βέβαιος πως μολονότι αμάρτανε—μάλιστα πολύ σοβαρά μερικές φορές—ο Ιεχωβά μπορούσε να διακρίνει τη μετανοημένη καρδιά του.

Ψαλμ 139:6 Η απεριόριστη μνήμη του δεν μοιάζει με εκείνη ενός κομπιούτερ, στην οποία αποθηκεύονται μηχανικά πληροφορίες για διάφορα άτομα.

Ψαλμ 139:23,24 Ο Ιεχωβά μπορεί να σε ενδυναμώσει δίνοντάς σου ειρήνη η οποία «υπερέχει από κάθε σκέψη».

Ψαλμ 139:23,24 Τον ικετεύουμε τακτικά να μας βοηθάει να διακρατούμε την ακεραιότητά μας όταν αντιμετωπίζουμε πειρασμούς;

Ψαλμ 139:14 Όντως, όσο περισσότερα μαθαίνουμε για το ανθρώπινο σώμα, τόσο περισσότερο δέος νιώθουμε για τη σοφία του Ιεχωβά.

Ψαλμ 138:6 Χρειάζεται να ζητάμε από τον Ιεχωβά να μας εξετάζει, όπως έκανε και ο Δαβίδ όταν είπε: «Ερεύνησε πλήρως μέσα μου, Θεέ, και γνώρισε την καρδιά μου.

Ψαλμ 139:23,24 Ας μην αρκούμαστε απλώς στην προσευχή, αλλά ας δεχόμαστε πρόθυμα την εξεταστική ματιά του Θεού και τις συμβουλές του Λόγου του.

Ψαλμ 139:14-16 Στα μάτια του Θεού η ζωή οποιουδήποτε εμβρύου—περιλαμβανομένου και αυτού που συλλαμβάνεται έξω από τα δεσμά του γάμου—είναι πολύτιμη.

Ψαλμ 135:15-17 Άλλοι λατρεύουν προσωπικότητες του κόσμου της ψυχαγωγίας ή αστέρες του αθλητισμού, οι οποίοι δεν μπορούν να παράσχουν καμιά πραγματική ελπίδα για το μέλλον.

Ψαλμ 139:17,18 Πρέπει να αφήνουμε αυτές τις σκέψεις να τροφοδοτούν μέσα μας την επιθυμία να αγαπάμε βαθιά τον Ιεχωβά σε ανταπόδοση της στοργικής του φροντίδας για εμάς.

Ψαλμ 139:14 Πραγματικά, πώς είναι δυνατόν να μη βλέπουν οι άνθρωποι ότι η δημιουργία αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός ζωντανού Θεού;

Ψαλμ 139:23,24 Η ανεντιμότητα είναι ύπουλη αδυναμία, και χρειάζεται να τη θεωρούμε όπως τη θεωρεί και ο ουράνιος Πατέρας μας.

Ψαλμ 139:2,4 Εφόσον ο Ιεχωβά μάς γνωρίζει τόσο καλά, πώς μπορούμε να αμφιβάλλουμε για το ότι ξέρει τι είναι το καλύτερο για εμάς;

Ψαλμ 139:13,16 Τη στιγμή της σύλληψης ξεκινάει μια καινούρια ζωή, και ο Μωσαϊκός Νόμος δείχνει ότι θα μπορούσε κάποιος να θεωρηθεί υπόλογος για τον τραυματισμό ενός αγέννητου παιδιού.

Ψαλμ 138:2 Όταν ο Ιεχωβά συνδέει το όνομά του με μια υπόσχεση, η εκπλήρωση εκείνης της υπόσχεσης “μεγαλύνεται” με την έννοια ότι ξεπερνάει κάθε προσδοκία.

Ψαλμ 139:1,2 Και εσείς μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά σάς γνωρίζει προσωπικά.

Ψαλμ 138:6 Το έλεος, η υπομονή και η συμπόνια με τα οποία πολιτεύτηκε ο Ιεχωβά με τον Δαβίδ θα πρέπει να ενθαρρύνουν όλους όσους επιζητούν να πράττουν το θέλημα του Θεού

Ψαλμ 139:17, 18 Μολονότι η γνώση μας σήμερα αντιπροσωπεύει μικρό μόνο μέρος των αναρίθμητων σκέψεων που θα αποκαλύπτει ο Ιεχωβά σε όλη την αιωνιότητα, εκτιμούμε βαθιά “το συνολικό αριθμό” των πολύτιμων πνευματικών αληθειών που έχουν αποκαλυφτεί μέχρι τώρα και σκάβουμε ακόμη βαθύτερα στο σύνολο, ή αλλιώς στην ουσία, του Λόγου του Θεού.

Ψαλμ 141:2 Πόση ευχαρίστηση μας φέρνει το να γνωρίζουμε ότι ο Ιεχωβά Θεός ευαρεστείται πολύ με εμάς όταν τον πλησιάζουμε ταπεινά μέσω προσευχής!

Ψαλμ 139:16 Αυτή η άκρως αποτελεσματική, εύτακτη διευθέτηση παρέχει επιπλέον αποδείξεις ότι η δημιουργία είναι έργο του “δαχτύλου” του Θεού, δηλαδή του αγίου πνεύματός του.

Ψαλμ 139:14 Διαθέτοντας χρόνο για να στοχαζόμαστε το εκπληκτικό σχέδιο του δικού μας σώματος και άλλων ζωντανών πλασμάτων, γεμίζουμε δέος για τη σοφία του Πλάστη μας.

Ψαλμ 138:5 Καθώς κάνουμε μαθητές, και εμείς επίσης τηρούμε τους νόμους του Θεού, αλλά εκφράζουμε και την αγάπη μας για τον Ιεχωβά μιλώντας σε άλλους σχετικά με αυτόν και τους σκοπούς του.

Ψαλμ 139:14 Επομένως, το να ζούμε σύμφωνα με το σκοπό του Θεού σημαίνει να αγαπάμε τους άλλους ανιδιοτελώς όπως τους αγαπάει ο Θεός.

Ψαλμ 141:2 Συνεπώς, στη Χριστιανική διευθέτηση το ευωδιαστό θυμίαμα αντιπροσωπεύει κατάλληλα τις προσευχές και τον αίνο που είναι αποδεκτά ενώπιον του Ιεχωβά.

Ψαλμ 141:5 Συνεχίστε να ερευνάτε την καρδιά των παιδιών σας και των ατόμων με τα οποία μελετάτε τη Γραφή για να βρείτε αποδείξεις που να δείχνουν ότι η νέα Χριστιανική προσωπικότητα ριζώνει πράγματι μέσα τους.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: