ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΨΑΛΜΟΙ 142-150

«Μεγάλος Είναι ο Ιεχωβά και Πάρα Πολύ Αξιύμνητος»

Ψαλμ 145:1-5 Καθώς παρατηρούσε την απεριόριστη μεγαλοσύνη του Ιεχωβά, ο Δαβίδ υποκινήθηκε να τον αινεί για πάντα

Ψαλμ 145:10-12 Οι όσιοι υπηρέτες του Ιεχωβά, όπως ο Δαβίδ, υποκινούνται να περιλαμβάνουν τακτικά στις συζητήσεις τους τις κραταιές Του πράξεις

Ψαλμ 145:14 Ο Δαβίδ ήταν πεπεισμένος ότι ο Ιεχωβά θέλει και έχει την ικανότητα να φροντίζει όλους τους υπηρέτες Του

Ψαλμ 145:1-9—Η μεγαλοσύνη του Ιεχωβά είναι απεριόριστη (w04 15/1 σ. 10 ¶3, 4· σ. 11 ¶7, 8· σ. 14 ¶20, 21· σ. 15 ¶2)

Η Μεγαλοσύνη του Ιεχωβά Είναι Ανεξερεύνητη

3. (α) Ποια άποψη είχε ο Δαβίδ για τη βασιλεία του Ισραήλ; (β) Πόσο επιθυμούσε ο Δαβίδ να αινεί τον Ιεχωβά;

3 Μολονότι ο Δαβίδ ήταν ο διορισμένος βασιλιάς του Θεού, έβλεπε τον Ιεχωβά ως τον πραγματικό Βασιλιά του Ισραήλ και είπε: «Δική σου είναι η βασιλεία, Ιεχωβά, που μάλιστα υψώνεις τον εαυτό σου ως κεφαλή πάνω από όλους». (1 Χρονικών 29:11) Και πόσο εκτιμούσε ο Δαβίδ τον Θεό ως Άρχοντα! «Θα σε εξυψώνω, Θεέ μου Βασιλιά», έψαλε, «και θα ευλογώ το όνομά σου στον αιώνα, και μάλιστα για πάντα. Όλη την ημέρα θα σε ευλογώ, και θα αινώ το όνομά σου στον αιώνα, και μάλιστα για πάντα». (Ψαλμός 145:1, 2) Η επιθυμία του Δαβίδ ήταν να αινεί τον Ιεχωβά Θεό όλη την ημέρα και σε ολόκληρη την αιωνιότητα.

4. Ποιους ψευδείς ισχυρισμούς ξεσκεπάζει ο 145ος Ψαλμός;

4 Ο 145ος Ψαλμός αποτελεί δυναμική απάντηση στον ισχυρισμό του Σατανά ότι ο Θεός ασκεί ιδιοτελή διακυβέρνηση στερώντας την ελευθερία από τα πλάσματά του. (Γένεση 3:1-5) Αυτός ο ψαλμός ξεσκεπάζει επίσης το ψέμα του Σατανά σύμφωνα με το οποίο εκείνοι που υπακούν στον Θεό υποκινούνται μόνο από τα οφέλη που θα αποκομίσουν και όχι από αγάπη για τον Θεό. (Ιώβ 1:9-11· 2:4, 5) Όπως ο Δαβίδ, έτσι και οι αληθινοί Χριστιανοί σήμερα παρέχουν απάντηση στις ψευδείς κατηγορίες του Διαβόλου. Θεωρούν πολύτιμη την ελπίδα τους για αιώνια ζωή υπό τη διακυβέρνηση της Βασιλείας επειδή επιθυμούν να αινούν τον Ιεχωβά σε ολόκληρη την αιωνιότητα. Εκατομμύρια άτομα έχουν ήδη αρχίσει να το κάνουν αυτό ασκώντας πίστη στη λυτρωτική θυσία του Ιησού και υπηρετώντας τον Ιεχωβά υπάκουα από αγάπη ως αφιερωμένοι, βαφτισμένοι λάτρεις του.—Ρωμαίους 5:8· 1 Ιωάννη 5:3.

Η Μεγαλοσύνη του Ιεχωβά Είναι Ανεξερεύνητη

7. Αναφέρετε έναν σημαντικό λόγο για να αινούμε τον Ιεχωβά.

7 Το εδάφιο Ψαλμός 145:3 δίνει έναν σημαντικό λόγο για να αινούμε τον Ιεχωβά. Ο Δαβίδ ψάλλει: «Μεγάλος είναι ο Ιεχωβά και πάρα πολύ αξιύμνητος, και η μεγαλοσύνη του είναι ανεξερεύνητη». Η μεγαλοσύνη του Ιεχωβά δεν έχει όρια. Δεν μπορεί να διερευνηθεί, να κατανοηθεί ή να μετρηθεί σε πλήρη βαθμό από ανθρώπους. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα ωφεληθούμε αν εξετάσουμε τώρα ορισμένα παραδείγματα της ανεξερεύνητης μεγαλοσύνης του Ιεχωβά.

8. Τι αποκαλύπτει το σύμπαν για τη μεγαλοσύνη και τη δύναμη του Ιεχωβά;

8 Προσπαθήστε να θυμηθείτε κάποια νύχτα που ήσασταν μακριά από τα λαμπερά φώτα της πόλης και ατενίζατε τον ανέφελο ουρανό. Δεν νιώσατε θαυμασμό βλέποντας το πλήθος των άστρων που είναι ορατά στο μαύρο φόντο του διαστήματος; Δεν υποκινηθήκατε να αινέσετε τον Ιεχωβά για τη μεγαλοσύνη του που γίνεται έκδηλη μέσω της δημιουργίας όλων αυτών των ουράνιων σωμάτων; Αυτά που είδατε, όμως, δεν ήταν παρά ένα μικροσκοπικό τμήμα του αριθμού των άστρων που υπάρχουν στο γαλαξία του οποίου μέρος αποτελεί η γη. Εκτός από αυτόν, υπολογίζεται ότι υπάρχουν εκατό δισεκατομμύρια και πλέον γαλαξίες, από τους οποίους μόνο τρεις είναι ορατοί χωρίς τηλεσκόπιο. Πράγματι, τα αναρίθμητα άστρα και γαλαξίες που αποτελούν το αχανές σύμπαν μαρτυρούν τη δημιουργική δύναμη του Ιεχωβά και την ανεξερεύνητη μεγαλοσύνη του.—Ησαΐας 40:26.

Η Μεγαλοσύνη του Ιεχωβά Είναι Ανεξερεύνητη

20, 21. (α) Αναφορικά με ποιες ιδιότητες εξυψώνουν τη μεγαλοσύνη του Ιεχωβά τα εδάφια Ψαλμός 145:7-9; (β) Πώς επηρεάζουν οι ιδιότητες του Θεού που αναφέρονται εδώ όλους όσους τον αγαπούν;

20 Όπως έχουμε επισημάνει, τα πρώτα έξι εδάφια του 145ου Ψαλμού μάς δίνουν βάσιμους λόγους για να αινούμε τον Ιεχωβά για πράγματα που συνδέονται με την ανεξερεύνητη μεγαλοσύνη του. Τα εδάφια 7 έως 9 εξυψώνουν τη μεγαλοσύνη του Θεού αναφερόμενα στις ηθικές ιδιότητές του. Ο Δαβίδ ψάλλει: «Θα ξεχειλίζουν από τη μνεία της άφθονης αγαθότητάς σου, και λόγω της δικαιοσύνης σου θα κραυγάζουν χαρούμενα. Ο Ιεχωβά είναι φιλεύσπλαχνος και ελεήμων, μακρόθυμος και μεγάλος σε στοργική καλοσύνη. Ο Ιεχωβά είναι αγαθός απέναντι σε όλους και τα ελέη του είναι πάνω σε όλα τα έργα του».

21 Εδώ ο Δαβίδ τονίζει πρώτα την αγαθότητα και τη δικαιοσύνη του Ιεχωβά—ιδιότητες τις οποίες αμφισβήτησε ο Σατανάς ο Διάβολος. Πώς επηρεάζουν αυτές οι ιδιότητες όλους όσους αγαπούν τον Θεό και υποτάσσονται στη διακυβέρνησή του; Η αγαθότητα του Ιεχωβά και ο δικός του δίκαιος τρόπος διακυβέρνησης φέρνουν τόση χαρά στους λάτρεις του ώστε εκείνοι δεν μπορούν να σταματήσουν να ξεχειλίζουν από τον αίνο του. Επιπλέον, η αγαθότητα του Ιεχωβά απευθύνεται «σε όλους». Ευελπιστούμε ότι αυτό θα βοηθήσει πολύ περισσότερα άτομα να μετανοήσουν και να γίνουν λάτρεις του αληθινού Θεού πριν να είναι πολύ αργά.—Πράξεις 14:15-17.

Ο Ιεχωβά Είναι Μεγάλος σε Όσια Αγάπη

2. Ποια ιδιαίτερη πτυχή της αγάπης δείχνει ο Ιεχωβά για όσους έχουν σχέση αφιέρωσης μαζί του;

2 Ο Ιεχωβά δείχνει αγάπη για τους αληθινούς λάτρεις του με πολύτιμο, διαρκή τρόπο. Τέτοιου είδους αγάπη υποδηλώνεται από μια εβραϊκή λέξη που αποδίδεται «στοργική καλοσύνη», ή αλλιώς «όσια αγάπη». Ο Βασιλιάς Δαβίδ του αρχαίου Ισραήλ εκτιμούσε βαθιά τη στοργική καλοσύνη του Θεού. Λόγω της προσωπικής του πείρας και επειδή στοχαζόταν γύρω από την πολιτεία του Θεού με άλλους, ο Δαβίδ μπορούσε να ψάλλει με πεποίθηση: «Ο Ιεχωβά είναι . . . μεγάλος σε στοργική καλοσύνη [ή αλλιώς «όσια αγάπη»]».—Ψαλμός 145:8.

Ψαλμ 145:10-13—Οι όσιοι του Ιεχωβά τον αινούν (w04 15/1 σ. 16 ¶3-6)

Ο Ιεχωβά Είναι Μεγάλος σε Όσια Αγάπη

3, 4. (α) Πώς μας βοηθάει ο 145ος Ψαλμός να προσδιορίσουμε τους οσίους του Ιεχωβά; (β) Πώς «ευλογούν» τον Θεό οι όσιοί του;

3 Η μητέρα του προφήτη Σαμουήλ η Άννα είπε αναφορικά με τον Ιεχωβά Θεό: «Τα πόδια των οσίων του τα φυλάει». (1 Σαμουήλ 2:9) Ποιοι είναι αυτοί οι “όσιοι”; Ο Βασιλιάς Δαβίδ δίνει την απάντηση. Αφού πρώτα εγκωμιάζει τις θαυμαστές ιδιότητες του Ιεχωβά, δηλώνει: «Οι όσιοί σου θα σε ευλογούν». (Ψαλμός 145:10) Ίσως αναρωτιέστε πώς μπορούν άνθρωποι να ευλογούν τον Θεό. Τον ευλογούν πρωτίστως με το να τον αινούν ή να λένε καλά πράγματα για εκείνον.

4 Ως όσιοι του Ιεχωβά μπορούν να προσδιοριστούν αυτοί που χρησιμοποιούν το στόμα τους προκειμένου να λένε καλά πράγματα για εκείνον. Στις κοινωνικές συγκεντρώσεις τους και στις Χριστιανικές συναθροίσεις τους, τι αποτελεί κοινό θέμα των συζητήσεών τους; Μα, βεβαίως, η Βασιλεία του Ιεχωβά! Οι όσιοι υπηρέτες του Θεού συμμερίζονται τα αισθήματα του Δαβίδ, ο οποίος έψαλε: «Για τη δόξα της βασιλείας σου [του Ιεχωβά] θα μιλούν και την κραταιότητά σου θα διηγούνται».—Ψαλμός 145:11.

5. Πώς γνωρίζουμε ότι ο Ιεχωβά το παρατηρεί όταν οι όσιοί του λένε καλά πράγματα για αυτόν;

5 Το παρατηρεί ο Ιεχωβά όταν οι όσιοί του τον αινούν; Ναι, δίνει προσοχή στα όσα λένε. Σε μια προφητεία που αναφέρεται στην αληθινή λατρεία στις ημέρες μας, ο Μαλαχίας έγραψε: «Εκείνον τον καιρό αυτοί που φοβούνταν τον Ιεχωβά μιλούσαν μεταξύ τους, ο καθένας με το σύντροφό του, και ο Ιεχωβά πρόσεχε συνεχώς και άκουγε. Και βιβλίο ενθύμησης άρχισε να γράφεται ενώπιόν του για εκείνους που φοβούνταν τον Ιεχωβά και για εκείνους που έκαναν σκέψεις γύρω από το όνομά του». (Μαλαχίας 3:16) Ο Ιεχωβά ευαρεστείται πάρα πολύ όταν οι όσιοί του λένε καλά πράγματα για αυτόν και τους θυμάται.

6. Ποια δραστηριότητα μας βοηθάει να προσδιορίσουμε τους οσίους του Θεού;

6 Οι όσιοι υπηρέτες του Ιεχωβά μπορούν επίσης να προσδιοριστούν από το θάρρος που δείχνουν καθώς παίρνουν την πρωτοβουλία να μιλούν σε ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι λάτρεις του αληθινού Θεού. Πράγματι, οι όσιοι του Θεού «κάνουν γνωστές στους γιους των ανθρώπων τις κραταιές του πράξεις και τη δόξα της λαμπρότητας της βασιλείας του». (Ψαλμός 145:12) Αναζητάτε εσείς ευκαιρίες για να μιλάτε σε αγνώστους σχετικά με τη Βασιλεία του Ιεχωβά επωφελούμενοι πλήρως από αυτές; Ανόμοια με τις ανθρώπινες κυβερνήσεις, οι οποίες θα παρέλθουν σύντομα, η δική του Βασιλεία είναι αιώνια. (1 Τιμόθεο 1:17) Είναι επιτακτικό να μάθουν οι άνθρωποι για την παντοτινή Βασιλεία του Ιεχωβά και να πάρουν τη στάση τους ως υποστηρικτές της. «Η βασιλεία σου είναι βασιλεία για όλους τους αιώνες», έψαλε ο Δαβίδ «και η εξουσία σου είναι σε όλες τις διαδοχικές γενιές».—Ψαλμός 145:13.

Ψαλμ 145:14-16—Ο Ιεχωβά ενισχύει και στηρίζει τους οσίους του (w04 15/1 σ. 17, 18 ¶10-14)

Ο Ιεχωβά Είναι Μεγάλος σε Όσια Αγάπη

10 Φυσικά, μερικοί ανθρώπινοι κυβερνήτες ενδιαφέρονται ειλικρινά για την ευημερία των υπηκόων τους. Αλλά ακόμη και εκείνοι που έχουν τις ευγενέστερες προθέσεις δεν έχουν στενή γνωριμία με τους υπηκόους τους. Πράγματι, μπορούμε να ρωτήσουμε: Υπάρχει κάποιος κυβερνήτης ο οποίος να ενδιαφέρεται για όλους τους υπηκόους του τόσο πολύ ώστε να προστρέχει σε βοήθεια του καθενός από αυτούς σε καιρούς δυσκολιών; Ναι, υπάρχει. Ο Δαβίδ έγραψε: «Ο Ιεχωβά παρέχει υποστήριξη σε όλους όσους πέφτουν και ανορθώνει όλους τους κυρτωμένους».—Ψαλμός 145:14.

11. Ποιες δοκιμασίες πλήττουν τους οσίους του Θεού, και ποια βοήθεια έχουν;

11 Πολλές δοκιμασίες και συμφορές πλήττουν τους οσίους του Ιεχωβά Θεού εξαιτίας της ατέλειάς τους και του γεγονότος ότι ζουν σε έναν κόσμο ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία του Σατανά, «του πονηρού». (1 Ιωάννη 5:19· Ψαλμός 34:19) Κάποιοι Χριστιανοί αντιμετωπίζουν διωγμό. Μερικοί υποφέρουν από χρόνιες αρρώστιες ή εξαιτίας της απώλειας προσφιλών τους. Κατά καιρούς, τα λάθη των οσίων του Ιεχωβά μπορεί να τους κάνουν να “κυρτωθούν” από την αποθάρρυνση. Αλλά όποιες δοκιμασίες και αν τους πλήττουν, ο Ιεχωβά είναι πάντοτε έτοιμος να παρέχει παρηγοριά και πνευματική δύναμη στον καθένα τους. Ο Βασιλιάς Ιησούς Χριστός έχει το ίδιο στοργικό ενδιαφέρον για τους όσιους υπηκόους του.—Ψαλμός 72:12-14.

Χορταστική Τροφή στον Κατάλληλο Καιρό

12, 13. Πόσο καλά καλύπτει ο Ιεχωβά τις ανάγκες «κάθε ζωντανού πλάσματος»;

12 Λόγω της μεγάλης του στοργικής καλοσύνης, ο Ιεχωβά καλύπτει όλες τις ανάγκες των υπηρετών του. Σε αυτό περιλαμβάνεται και η παροχή χορταστικής και θρεπτικής τροφής. Ο Βασιλιάς Δαβίδ έγραψε: «Εσένα [Ιεχωβά] κοιτάζουν με ελπίδα τα μάτια όλων, και εσύ τους δίνεις την τροφή τους στον κατάλληλο καιρό. Ανοίγεις το χέρι σου και χορταίνεις την επιθυμία κάθε ζωντανού πλάσματος». (Ψαλμός 145:15, 16) Ακόμη και σε καιρούς συμφοράς, ο Ιεχωβά μπορεί να χειριστεί τα ζητήματα έτσι ώστε οι όσιοί του να έχουν «ψωμί . . . για την ημέρα».—Λουκάς 11:3· 12:29, 30.

13 Ο Δαβίδ ανέφερε ότι “κάθε ζωντανό πλάσμα” χορταίνει. Αυτό περιλαμβάνει και τα ζώα. Αν δεν υπήρχε στη γη άφθονη βλάστηση στην ξηρά και φυτική ζωή στη θάλασσα, τα υδρόβια πλάσματα, τα πουλιά και τα ζώα της ξηράς δεν θα είχαν οξυγόνο να αναπνέουν ούτε τροφή να τρώνε. (Ψαλμός 104:14) Εντούτοις, ο Ιεχωβά φροντίζει ώστε να ικανοποιούνται όλες οι ανάγκες τους.

14, 15. Πώς παρέχεται η πνευματική τροφή σήμερα;

14 Ανόμοια με τα ζώα, οι άνθρωποι έχουν πνευματική ανάγκη. (Ματθαίος 5:3) Με πόσο θαυμαστό τρόπο ικανοποιεί ο Ιεχωβά τις πνευματικές ανάγκες των οσίων του! Πριν από το θάνατό του, ο Ιησούς υποσχέθηκε ότι «ο πιστός και φρόνιμος δούλος» θα παρείχε στους ακολούθους του Ιησού πνευματική «τροφή . . . στον κατάλληλο καιρό». (Ματθαίος 24:45) Το υπόλοιπο των 144.000 χρισμένων απαρτίζει αυτή την τάξη του δούλου σήμερα. Μέσω αυτών, ο Ιεχωβά πράγματι παρέχει πνευματική τροφή σε αφθονία.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ψαλμ 143:8—Πώς μας βοηθάει αυτό το εδάφιο να ζούμε κάθε μέρα με τρόπο που δοξάζει τον Θεό; (w10 15/1 σ. 21 ¶1, 2)

«ΤΟ ΠΡΩΙ κάνε με να ακούσω τη στοργική σου καλοσύνη», προσευχήθηκε ο ψαλμωδός Δαβίδ στον Ιεχωβά. «Μάθε μου την οδό στην οποία πρέπει να περπατώ». (Ψαλμ. 143:8) Όταν ξυπνάτε και ευχαριστείτε τον Ιεχωβά για την καινούρια μέρα που ανοίγεται μπροστά σας, τον παρακαλάτε και εσείς, όπως ο Δαβίδ, να σας βοηθήσει να πάρετε σωστές αποφάσεις και να ακολουθήσετε την καλύτερη πορεία ενέργειας; Χωρίς αμφιβολία, το κάνετε αυτό.

Ως αφιερωμένοι υπηρέτες του Ιεχωβά, “είτε τρώμε είτε πίνουμε είτε κάνουμε οτιδήποτε άλλο”, αγωνιζόμαστε “να κάνουμε τα πάντα για τη δόξα του Θεού”. (1 Κορ. 10:31) Κατανοούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο ζούμε καθημερινά είτε τιμάει τον Ιεχωβά είτε τον ατιμάζει. Θυμόμαστε επίσης πως ο Λόγος του Θεού αναφέρει ότι ο Σατανάς κατηγορεί τους αδελφούς του Χριστού—και στην πραγματικότητα όλους τους υπηρέτες του Θεού στη γη—«ημέρα και νύχτα». (Αποκ. 12:10) Γι’ αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε απάντηση στις ψευδείς κατηγορίες του Σατανά και να κάνουμε την καρδιά του Ιεχωβά να χαίρεται αποδίδοντας ιερή υπηρεσία στον ουράνιο Πατέρα μας «ημέρα και νύχτα».—Αποκ. 7:15· Παρ. 27:11.

Ψαλμ 150:6—Σε ποια υποχρέωση δίνει έμφαση το τελευταίο εδάφιο του βιβλίου των Ψαλμών; (it-2 1034)

Στόμα: Όργανο που σχεδιάστηκε από τον Θεό για να δέχεται και να προετοιμάζει την τροφή για το στομάχι. Επίσης, στους ανθρώπους είναι όργανο ομιλίας. Κάθε ομιλία πρέπει να καταλήγει σε αίνο του Θεού. (Ψλ 34:1· 51:15· 71:8· 145:21) Ο ψαλμωδός διακήρυξε ότι καθετί που έχει πνοή θα αινεί τον Ιεχωβά. Επομένως, οι άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιούν με αυτόν τον τρόπο το στόμα τους αν θέλουν να ζήσουν. Ο απόστολος Παύλος εξηγεί ότι η πίστη στον Θεό και στον Γιο του, ακόμη και αν κάποιος πιστεύει με την καρδιά του, δεν αρκεί. Πρέπει να συνοδεύεται από δημόσια διακήρυξη για να φέρει σωτηρία.—Ψλ 150:6· Ρω 10:10.

Σε αρμονία με το σκοπό του και με το δικαίωμα και τη δύναμη που έχει ως Δημιουργός, ο Ιεχωβά μπορεί να βάλει τα κατάλληλα λόγια στο στόμα του υπηρέτη του. Στην περίπτωση των προφητών του, το έκανε αυτό θαυματουργικά, μέσω θεοπνευστίας. (Εξ 4:11, 12, 15· Ιερ 1:9) Σε κάποια περίπτωση έκανε να μιλήσει ακόμη και ένα άλαλο ζώο, ένα γαϊδούρι. (Αρ 22:28, 30· 2Πε 2:15, 16) Σήμερα, οι υπηρέτες του Θεού μπορούν να έχουν τα λόγια του στο στόμα τους, όχι μέσω θεοπνευστίας, αλλά μέσω του θεόπνευστου γραπτού του Λόγου, ο οποίος τους εξοπλίζει απόλυτα για κάθε καλό έργο. (2Τι 3:16, 17) Δεν είναι αναγκασμένοι πλέον να περιμένουν να έρθει ο Χριστός για να προμηθεύσει τα καλά νέα ούτε χρειάζεται να ανατρέξουν σε κάποια άλλη πηγή για αυτά που κηρύττουν. Τα έχουν ακριβώς μπροστά τους, έτοιμα προς μετάδοση, καθώς τους λέγεται: «Ο λόγος είναι κοντά σου, στο στόμα σου και στην καρδιά σου».—Ρω 10:6-9· Δευ 30:11-14.

Μπορεί να Φέρει Ζωή ή Θάνατο. Εξυπακούεται ότι η κατάλληλη χρήση του στόματος είναι ζωτική, και αυτό ακριβώς διακηρύττει ο Ιεχωβά. Ο Λόγος του λέει: «Το στόμα του δικαίου είναι πηγή ζωής». (Παρ 10:11) Επομένως, το στόμα πρέπει να φυλάσσεται πάρα πολύ προσεκτικά (Ψλ 141:3· Παρ 13:3· 21:23), διότι αν κανείς το χρησιμοποιεί με αφροσύνη, μπορεί να οδηγηθεί στην καταστροφή. (Παρ 10:14· 18:7) Ο Θεός θεωρεί ένα άτομο υπόλογο για το τι βγάζει από το στόμα του. (Ματ 12:36, 37) Κάποιος μπορεί να μιλήσει βιαστικά, κάνοντας μια επιπόλαιη ευχή. (Εκ 5:4-6) Μπορεί να κολακεύσει κάποιον άλλον, προς καταστροφή εκείνου του ατόμου και δική του καταδίκη. (Παρ 26:28) Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φυλάει κανείς το στόμα του όταν βρίσκεται μπροστά στους πονηρούς, διότι μια ελάχιστη απόκλιση από αυτά που η σοφία του Θεού κατευθύνει τον υπηρέτη του να πει μπορεί να φέρει όνειδος στο όνομα του Θεού και ίσως προκαλέσει το θάνατο του ατόμου. (Ψλ 39:1) Ο Ιησούς έθεσε θαυμάσιο παράδειγμα υποταγής στο θέλημα του Θεού χωρίς να παραπονεθεί ούτε να εξυβρίσει τους πονηρούς εναντίους του.—Ησ 53:7· Πρ 8:32· 1Πε 2:23.

Ο Χριστιανός πρέπει να είναι συνεχώς σε εγρήγορση, διότι είναι ατελής και επομένως χρειάζεται να προσέχει την καρδιά του. Ο Ιησούς είπε ότι δεν μολύνει τον άνθρωπο αυτό που μπαίνει στο στόμα, αλλά αυτό που βγαίνει από το στόμα, διότι «από την αφθονία της καρδιάς μιλάει το στόμα». (Ματ 12:34· 15:11) Πρέπει, λοιπόν, κανείς να προσέχει ώστε να μην αφήνει τίποτα να βγαίνει από το στόμα του χωρίς πρώτα να το σκεφτεί, χωρίς να υπολογίσει τις συνέπειες. Αυτό προϋποθέτει να χρησιμοποιεί τη διάνοιά του για να εφαρμόζει τα καλά πράγματα που έχει μάθει από το Λόγο του Θεού.—Παρ 13:3· 21:23.

Ψαλμ 143:4-7. Πώς μπορούμε να υπομένουμε ακόμη και σφοδρές κακουχίες; Ο ψαλμωδός μάς δίνει το κλειδί: Να στοχαζόμαστε τις ενέργειες του Ιεχωβά, να κάνουμε μέλημά μας τα έργα του και να προσευχόμαστε σε αυτόν για βοήθεια.

Ψαλμ 148-150 και παρατηρήστε πόσο συχνά μας παροτρύνουν αυτοί οι τρεις ψαλμοί να αινούμε τον Ιεχωβά.

Ψαλμ 148ος απαριθμεί άλλους τρόπους με τους οποίους η δημιουργία διακηρύττει τη δόξα του Θεού.

Ψαλμ 143 Επιπλέον, όταν ο σπουδαστής σας ακούει εσάς να προσεύχεστε στην αρχή και στο τέλος της μελέτης, θα αντιλαμβάνεται τα αισθήματά σας για τον Ιεχωβά.

Ψαλμ 145:11-13 Εξυμνώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον Ιεχωβά, τα αυξανόμενα μέλη των “άλλων προβάτων” του Ιησού έχουν και αυτά ευλογημένο και αξιοπρεπή ρόλο.

Ψαλμ 145:7-12 Νιώθουμε την ώθηση να εξαγγέλλουμε τον αίνο του και να μιλάμε για τις «αρετές» του σε όσους θέλουν να ακούσουν.

Ψαλμ 146:3-6 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθηθούν τέτοια άτομα να θέσουν την ελπίδα τους σε κάτι πιο αξιόπιστο από τη μετανάστευση.

Ψαλμ 143:5-7,10 Σε τέτοιες στιγμές, δώστε στον ουράνιο Πατέρα σας χρόνο για να σας δείξει ποιο είναι το θέλημά του για εσάς.

Ψαλμ 145:18-20 Ναι, ο Ιεχωβά είναι κοντά σε όσους τον αγαπούν και επομένως μπορεί να ανταποκρίνεται γρήγορα στις κραυγές που υψώνουν για βοήθεια.

Ψαλμ 143:5,8,10 Αντί να βασίζεται στις δικές του απόψεις ή να παρασύρεται από τις προτροπές των άλλων, ο Δαβίδ επιθυμούσε να διδάσκεται από τον Θεό.

Ψαλμ 148:12,13 Οι Χριστιανοί γονείς, λοιπόν, δεν αρκούνται μόνο στο να διδάσκουν τις Γραφικές αλήθειες και τους ηθικούς νόμους του Θεού στα παιδιά τους.

Ψαλμ 145:7,10-12 Το γνήσιο ενδιαφέρον για τον πλησίον μας μάς υποκινεί να επωφελούμαστε από κάθε κατάλληλη ευκαιρία για να μεταδίδουμε τα καλά νέα ενόσω υπάρχει ακόμη καιρός.

Ψαλμ 145:10-13 Δείχνουν οι δικές σας προσευχές ότι εκτιμάτε το προνόμιο που έχετε να αναγγέλλετε τη Βασιλεία του Ιεχωβά;

Ψαλμ 145:10-13 Ναι, τα λόγια μας και οι πράξεις μας είναι δυνατόν να κάνουν πολλά για να αναζωπυρώσουν ή να ενισχύσουν την πρώτη αγάπη της εκκλησίας.

Ψαλμ 145:10-13 Να γιατί συμμετέχουμε με ζήλο στο έργο κηρύγματος της Βασιλείας και στη μαθήτευση.

Ψαλμ 145:10-12 Αυτά τα λόγια σίγουρα εκφράζουν τα αισθήματα όλων των όσιων Μαρτύρων του Ιεχωβά

Ψαλμ 143:3-5 Παρά τις δοκιμασίες του, ο Δαβίδ ένιωθε εκτίμηση και συνέχισε να είναι ικανοποιημένος.

Ψαλμ 145:18 Ναι, ο Ιεχωβά θα σας πλησιάσει, δίνοντάς σας τη δύναμη να εναντιωθείτε στον Διάβολο και να κάνετε σωστές επιλογές στη ζωή σας.

Ψαλμ 145:15,16 Οι άνθρωποι μπορούν να φυτεύουν και να καλλιεργούν, αλλά μόνο ο Θεός μπορεί να κάνει οτιδήποτε να αυξάνει, από πνευματική και από φυσική άποψη.

Ψαλμ 145:18-20 Αυτός ο ψαλμός δείχνει ότι ο Ιεχωβά μπορεί να μας σώσει όταν δοκιμαζόμαστε ως άτομα και ότι θα σώσει το λαό του ως σύνολο τον καιρό της “μεγάλης θλίψης”.

Ψαλμ 145:10-12 Ναι, κηρύττουμε για να αινούμε δημόσια τον Ιεχωβά και να αγιάζουμε το όνομά του ενώπιον όλων των ανθρώπων.

Ψαλμ 145:18 Όσο πιο πολύ προσευχόμαστε στον Θεό τόσο περισσότερο θα αναπτύσσεται η φιλία μας μαζί του

Ψαλμ 143:10 Και εμείς επίσης πρέπει να έχουμε την ίδια επιθυμία και προθυμία να καθοδηγούμαστε από το πνεύμα του Θεού.

Ψαλμ 143:10 Καθώς αφήνουμε το πνεύμα να επενεργεί ανεμπόδιστα στη ζωή μας, θα παράγει μέσα μας καρπό που φέρνει αναζωογόνηση στους άλλους και δίνει αίνο στον Θεό.

Ψαλμ 146:9 Είναι συγκινητικό να γνωρίζουμε ότι η Γραφή, όχι μόνο παρουσιάζει τον Ιεχωβά ως “Πατέρα του τρυφερού ελέους και Θεό κάθε παρηγοριάς”, αλλά λέει επίσης για αυτόν: «Ανοίγεις το χέρι σου και χορταίνεις την επιθυμία κάθε ζωντανού πλάσματος».

Ψαλμ 145:20 Μέσω της Βασιλείας, θα δικαιώσει την κυριαρχία του, θα αγιάσει το ιερό όνομά του και θα εκπληρώσει το μεγαλειώδη σκοπό του για τη γη.

Ψαλμ 144:3 4 Αλλά σκοπός του Θεού δεν ήταν να περνάμε μερικές δεκαετίες μεγαλώνοντας και αποκτώντας κάποια σοφία και πείρα, μόνο και μόνο για να περάσουμε τις επόμενες λίγες δεκαετίες καταρρέοντας και κατρακυλώντας στην αρρώστια και στο θάνατο.

Ψαλμ 146:3,5 Επιπλέον, το να θέτουμε την εμπιστοσύνη μας στον Ιεχωβά μάς βοηθάει να υπερνικούμε το φόβο και την ανησυχία.

Ψαλμ 146:3,4 Εκείνοι που δίνουν προσοχή σε αυτή τη σοφή συμβουλή δεν απογοητεύονται όταν οι κυβερνήσεις δεν εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τους ή όταν κάποιοι χαρισματικοί ηγέτες χάνουν την αίγλη τους.

Ψαλμ 147:7 Αν προσεγγίζουμε το ζήτημα της μελέτης με προσευχή, αποκτούμε μια εγκάρδια σχέση με τον Ιεχωβά, εφόσον θα μας δοθεί η δυνατότητα να του αποκρινόμαστε καθώς εκείνος μας μιλάει μέσω του Λόγου του.

Ψαλμ 147:11 Η αγάπη του Θεού μάς υποκινεί να τον ευαρεστούμε, και ο φόβος του Θεού μάς εμποδίζει να τον λυπούμε

Ψαλμ 145:17 Ασφαλώς, για να καλλιεργούμε εμπιστοσύνη σε αυτόν, χρειάζεται να “γευόμαστε και να βλέπουμε ότι ο Ιεχωβά είναι αγαθός” εφαρμόζοντας τα όσα μαθαίνουμε από τη Γραφή στην προσωπική μας ζωή και συλλογιζόμενοι το καλό που παράγει αυτό.

Ψαλμ 145:20 Στην πραγματικότητα, «ένα μεγάλο πλήθος» ανθρώπων «από όλα τα έθνη και τις φυλές και τους λαούς και τις γλώσσες» θα επιζήσει «από τη μεγάλη θλίψη», η οποία θα καταστρέψει τον παρόντα πονηρό κόσμο.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: