ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΨΑΛΜΟΙ 19-25

Ψαλμ 22:1—Θα φαινόταν ότι ο Θεός είχε εγκαταλείψει τον Μεσσία (w11 15/8 σ. 15 ¶16)
Εξηγήστε πώς εκπληρώθηκαν τα προφητικά λόγια του εδαφίου Ψαλμός 22:1.

Θα φαινόταν ότι ο Θεός είχε εγκαταλείψει τον Μεσσία. (Διαβάστε Ψαλμός 22:1) Σε αρμονία με την προφητεία, «την ένατη ώρα [περίπου τρεις το απόγευμα] ο Ιησούς φώναξε με δυνατή φωνή: “Ηλί, Ηλί, λαμά σαβαχθανί;” το οποίο όταν μεταφράζεται σημαίνει: “Θεέ μου, Θεέ μου, γιατί με εγκατέλειψες;”» (Μάρκ. 15:34) Ο Ιησούς δεν είχε χάσει την πίστη του στον ουράνιο Πατέρα του. Ο Θεός εγκατέλειψε τον Ιησού στους εχθρούς του αποσύροντας την προστασία Του ώστε η ακεραιότητα του Χριστού να δοκιμαστεί πλήρως. Και με τα λόγια που φώναξε, ο Ιησούς εκπλήρωσε το εδάφιο Ψαλμός 22:1.

Ψαλμ 22:7, 8—Θα εξύβριζαν τον Μεσσία (w11 15/8 σ. 15 ¶13)
Με ποιον τρόπο εκπληρώθηκαν στον Ιησού τα εδάφια Ψαλμός 22:7, 8;

Ο Δαβίδ είχε προφητεύσει ότι θα εξύβριζαν τον Μεσσία. (Διαβάστε Ψαλμός 22:7, 8) Ο Ιησούς εξυβρίστηκε ενώ υπέφερε στο ξύλο του βασανισμού, διότι ο Ματθαίος αναφέρει: «Οι περαστικοί . . . άρχισαν να μιλούν υβριστικά για αυτόν, κουνώντας το κεφάλι τους και λέγοντας: “Εσύ που θα γκρέμιζες το ναό και θα τον έχτιζες μέσα σε τρεις ημέρες, σώσε τον εαυτό σου! Αν είσαι γιος του Θεού, κατέβα από το ξύλο του βασανισμού!”» Παρόμοια, οι πρωθιερείς, οι γραμματείς και οι πρεσβύτεροι τον περιέπαιζαν και έλεγαν: «Άλλους έσωσε· τον εαυτό του δεν μπορεί να σώσει! Είναι Βασιλιάς του Ισραήλ· ας κατεβεί τώρα από το ξύλο του βασανισμού και θα πιστέψουμε σε αυτόν. Αυτός έχει θέσει την εμπιστοσύνη του στον Θεό· ας τον σώσει τώρα Εκείνος αν τον θέλει, γιατί αυτός είπε: “Είμαι Γιος του Θεού”». (Ματθ. 27:39-43) Εντούτοις, ο Ιησούς τα υπέμεινε όλα αυτά με αξιοπρέπεια. Τι εξαίρετο παράδειγμα για εμάς!

Ψαλμ 22:18—Επρόκειτο να ριχτεί κλήρος για τα ρούχα του Μεσσία (w11 15/8 σ. 15 ¶14)
Δείξτε πώς εκπληρώθηκαν συγκεκριμένες προφητείες σχετικά με τα ρούχα του Μεσσία και το ξίδι που θα του έδιναν.

Επρόκειτο να ριχτεί κλήρος για τα ρούχα του Μεσσία. «Διαμοιράζουν τα ενδύματά μου μεταξύ τους», έγραψε ο ψαλμωδός, «και για τα ρούχα μου ρίχνουν κλήρο». (Ψαλμ. 22:18) Και αυτό ακριβώς συνέβη, διότι αφού οι Ρωμαίοι στρατιώτες «κρέμασαν [τον Ιησού] στο ξύλο, μοίρασαν τα εξωτερικά του ενδύματα ρίχνοντας κλήρο».—

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια: (8 λεπτά)

Ψαλμ 19:14—Ποιο πρακτικό μάθημα μπορούμε να αντλήσουμε από αυτό το εδάφιο; (w06 15/5 σ. 19 ¶7)
Πρέπει να μας απασχολεί, όχι μόνο το τι κάνουμε, αλλά και το τι λέμε και σκεφτόμαστε.

Ψαλμ 23:1, 2—Πώς είναι ο Ιεχωβά στοργικός Ποιμένας; (w02 15/9 σ. 32 ¶1, 2)
ΣΤΟ ζεστό κλίμα των Βιβλικών χωρών τα πρόβατα χρειάζονται νερό κάθε μέρα. Επομένως, ένα ζωτικό μέρος της εργασίας του ποιμένα είναι να προμηθεύει νερό για το ποίμνιό του. Μερικές φορές οι ποιμένες ποτίζουν τα ποίμνιά τους από κάποιο πηγάδι, αδειάζοντας το νερό σε ποτίστρες για να μπορούν τα πρόβατα να πίνουν. (Γένεση 29:1-3) Ωστόσο, ιδιαίτερα την περίοδο των βροχών, η περιοχή που είναι κοντά σε ρυάκια και ποτάμια παρέχει ήσυχους «τόπους ανάπαυσης με άφθονα νερά».—Ψαλμός 23:2.

Ο καλός ποιμένας πρέπει να γνωρίζει πού να βρει νερό καθώς και κάποιον κατάλληλο βοσκότοπο για το ποίμνιό του. Η πολύ καλή γνώση που έχει για μια περιοχή εγγυάται την επιβίωση των προβάτων του. Ο Δαβίδ, ο οποίος δαπάνησε πολλά χρόνια ποιμαίνοντας πρόβατα στους λόφους της Ιουδαίας, σύγκρινε την πνευματική καθοδήγηση του Θεού με αυτήν του ποιμένα που καθοδηγεί τα πρόβατά του σε καλά βοσκοτόπια και σε ζωογόνο νερό. «Με πάει σε νερά δροσιστικά», είπε ο Δαβίδ σύμφωνα με κάποια άλλη απόδοση.—Ψαλμός 23:1-3, Η Αγία Γραφή, Μετάφραση από τα Πρωτότυπα Κείμενα.

23ο Ψαλμ χρησιμοποιεί τη μεταφορική εικόνα ενός ποιμένα και των προβάτων του για να δείξει παραστατικά την τρυφερή φροντίδα που παρέχει ο Ιεχωβά στους λάτρεις του.

Ψαλμ. 19:14 Ενεργώντας στοργικά, δεν εστιάζει την προσοχή του στα πταίσματα

Ψαλμ 19:7-14 Πώς ένιωθε ο Δαβίδ για το “νόμο του Ιεχωβά”, και πόσο πολύτιμοι πρέπει να είναι για εμάς οι νόμοι του Θεού;

Ψαλμ 19:1 Είναι μόνο ένα από τα αμέτρητα ουράνια σώματα που μας διδάσκουν για την τεράστια δημιουργική δύναμη του Ιεχωβά.

Ψαλμ 19:1-6 Τι μπορεί να μας υποκινήσει να κάνουμε η δημιουργική δύναμη του Ιεχωβά, και γιατί;

Ψαλμ 23:1-6 Ως ο Μεγάλος Ποιμένας, πώς προστατεύει και φροντίζει ο Ιεχωβά τον προβατοειδή λαό του;

Ψαλμ 25:14 Αυτή την πολύτιμη, προσωπική σχέση με τον Ιεχωβά θα την απολαμβάνουμε και εμείς αν εκείνος είναι πραγματικός για εμάς και αν τον αγαπάμε τόσο πολύ ώστε να φοβόμαστε να μην τον δυσαρεστήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο.

23ος Ψαλμός αποτελεί πάντοτε πηγή μεγάλης παρηγοριάς

Ψαλμ 19:7-11 Η αγάπη για τον Ιεχωβά Θεό θα σας υποκινεί να στρέφεστε συχνά σε αυτόν μέσω εγκάρδιας προσευχής.

Ψαλμ 20:6,7 “Τα μάτια του περιτρέχουν όλη τη γη για να δείξει την ισχύ του υπέρ εκείνων που έχουν την καρδιά πλήρη προς αυτόν”.

Ψαλμ. 23:3 Γι’ αυτόν το λόγο, τα μάτια της πίστης μας πρέπει να είναι προσηλωμένα στις ασύγκριτες πνευματικές ανταμοιβές που λαβαίνουμε όταν υπηρετούμε τον Ιεχωβά.

Ψαλμ 23:1-6 Και ο Ιησούς, επίσης, κατά τη διάρκεια της επίγειας διακονίας του έδειχνε τρυφερό ενδιαφέρον για τους μαθητές του και για τους ανθρώπους γενικά.

Ψαλμ 19:7-11 Παρότι η εντολή “να απέχουμε από αίμα” δεν δόθηκε ως ιατρική οδηγία, όντως μας προστατεύει από επιπλοκές που σχετίζονται με τις μεταγγίσεις αίματος.

Ψαλμ 19:7-11 Πάνω από όλα, έχουμε μάθει πώς θα καθαρίσει ο Δημιουργός μας το όνομά του από όλο το όνειδος που έχουν επιφέρει σε αυτό τα ψέματα του Σατανά.

Ψαλμ 19:7-11 Πολλοί άνθρωποι ωφελούνται ήδη ζώντας σύμφωνα με τις δίκαιες απαιτήσεις του Ιεχωβά.

Ψαλμ 19:7-11 Σχετικά με τη σοφία που φανερώνεται στο Λόγο του Θεού, ο Σολομών έγραψε: «Μην την εγκαταλείπεις, και θα σε προστατεύει.

Ψαλμ 19:7-11 Καμιά υλική απολαβή ή φευγαλέα αισθησιακή απόλαυση δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ευλογίες που επιφυλάσσει ο Ιεχωβά για εκείνους που τον αγαπούν.

Ψαλμ 21:1-5 Παρόμοια, όταν εμείς αντιμετωπίζουμε μεγάλες πιέσεις ή όταν τα προβλήματά μας φαίνονται αξεπέραστα, είναι ιδιαίτερα παρήγορο να στρεφόμαστε στον Ιεχωβά με προσευχή και να ανοίγουμε την καρδιά μας σε αυτόν.

Ψαλμ. 19:1 Εκείνος του οποίου οι νόμοι διέπουν αυτά τα ουράνια σώματα έχει επίσης δώσει πολύ χρήσιμες οδηγίες για εμάς

Ψαλμ 19:12,13 Φυσικά, αν το σφάλμα είναι εκούσιο, έχει πολύ σοβαρότερες συνέπειες από ό,τι αν γίνει κατά λάθος.

Ψαλμ 19:7-10 Αν έχετε ακόμη και την ελάχιστη αμφιβολία, πάρτε τα μέτρα σας.

Ψαλμ 19:1-4 Για την προσωποποιημένη σοφία λέγεται ότι «εκπέμπει τη φωνή της» στις πλατείες, όντας διαθέσιμη σε όλους όσους την αναζητούν, ο δε Θεός έχει κάνει να διακηρυχτεί η σοφία ενώπιον όλων, ώστε να μην υπάρχει καμιά δικαιολογία για όποιον δεν ακούει.

Ψαλμ 19:1-4 Είναι αλήθεια ότι πολλοί αγνοούν τον Δημιουργό τους και ακολουθούν έκλυτο τρόπο ζωής.

Ψαλμ 23:1-4 Μολονότι οι καιροί μπορεί να γίνουν ακόμη πιο φοβεροί, είναι βέβαιο ότι πλησιάζει ένας κόσμος χωρίς φόβο.

Ψαλμ 19:7-10 Πράγματι, ο ίδιος ο Ιησούς είπε: «Ο άνθρωπος πρέπει να ζει, όχι μόνο με ψωμί, αλλά με κάθε λόγο που βγαίνει από το στόμα του Ιεχωβά».

Ψαλμ 23:1,4 Ναι, ο Ιεχωβά είναι πηγή αστείρευτης υποστήριξης.

Ψαλμ 25:4,5 Καθώς κάνετε στοχασμούς γύρω από μια Γραφική περικοπή, θα μπορούσατε να εξετάσετε ερωτήσεις όπως οι ακόλουθες: “Πώς μπορώ να εφαρμόσω αυτή την πληροφορία στην οικογένειά μου;

Ψαλμ 23:1-3 Έχει αποδειχτεί “το καταφύγιο και η ισχύς μας”—ειδικά σε καιρούς στενοχώριας!

Ψαλμ 25:4,5 Θα διαπιστώσετε ότι ο Θεός «δεν είναι μακριά από τον καθένα μας

Ψαλμ 19:7-9 Μπορεί να εξοπλίσει απόλυτα ένα άτομο για κάθε καλό έργο και να το καταστήσει ικανό να νικήσει τον πονηρό.

Ψαλμ 19:1,2 Ο Πέτρος είχε μόλις αναφερθεί στους συμβολικούς “ουρανούς”—τις ανθρώπινες κυβερνήσεις που εξυψώνονται πάνω από τους υπηκόους τους.

Ψαλμ 25:4,5 Τι εξαίρετο παράδειγμα για να το ακολουθούμε!

Ψαλμ 19:7,8 Να καταβάλλετε ειδική προσπάθεια για να διαβάζετε τη Γραφή τακτικά.

Ψαλμ 23:1-3 Ο δίκαιος κατευθύνει ή οδηγεί τους άλλους στην οδό της δικαιοσύνης και η ομιλία του τρέφει όσους τον ακούν.

Ψαλμ 19:14 Όταν συλλογιζόμαστε με εκτίμηση τα όσα μαθαίνουμε για τον Θεό, οι πληροφορίες διεισδύουν σταδιακά στη συμβολική μας καρδιά, όπου επηρεάζουν τις σκέψεις μας, διεγείρουν τα αισθήματά μας και τελικά μας υποκινούν σε δράση.

Ψαλμ 19:1, 2 Τι μεγάλο προνόμιο έχουμε να δίνουμε στον Ιεχωβά, τον Δημιουργό των πάντων, την τιμή και τη δόξα που τόσο αξίζει!


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: