ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΨΑΛΜΟΙ 34-37

Ψαλμ 37:7-11—Να προσμένετε υπομονετικά τον Ιεχωβά μέχρι να εξαλείψει τους πονηρούς (w03 1/12 σ. 13, 14 ¶16-20)

Σε αρμονία με το εδάφιο Ψαλμός 37:7, για ποιο πράγμα είναι τώρα ο καιρός, και γιατί;

Τα επόμενα λόγια του ψαλμωδού είναι: «Μένε σιωπηλός ενώπιον του Ιεχωβά και πρόσμενέ τον με λαχτάρα. Μην εξάπτεσαι με εκείνον που έχει επιτυχία στην οδό του, με τον άνθρωπο που υλοποιεί τις σκέψεις του». (Ψαλμός 37:7) Εδώ ο Δαβίδ τονίζει ότι είναι ανάγκη να προσμένουμε υπομονετικά τον Ιεχωβά να ενεργήσει. Μολονότι το τέλος αυτού του συστήματος δεν έχει έρθει ακόμη, αυτός δεν είναι λόγος να παραπονιόμαστε. Δεν έχουμε δει ότι το έλεος και η υπομονή του Ιεχωβά είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι νομίζαμε στην αρχή; Μπορούμε άραγε να δείξουμε τώρα ότι προσμένουμε και εμείς υπομονετικά καθώς παραμένουμε πολυάσχολοι στο κήρυγμα των καλών νέων προτού έρθει το τέλος; (Μάρκος 13:10) Τώρα είναι ο καιρός να αποφεύγουμε τις βιαστικές ενέργειες που μπορούν να μας στερήσουν τη χαρά και την πνευματική μας ασφάλεια. Τώρα είναι ο καιρός να αντιστεκόμαστε όλο και πιο σθεναρά στη φθοροποιά επιρροή του κόσμου του Σατανά. Και τώρα είναι ο καιρός να διατηρούμε ηθική αγνότητα και να μη θέτουμε ποτέ σε κίνδυνο τη δίκαιη υπόστασή μας ενώπιον του Ιεχωβά. Ας εξακολουθούμε να διώχνουμε τις ανήθικες σκέψεις και να αποφεύγουμε την ανάρμοστη συμπεριφορά προς το αντίθετο ή ακόμη και προς το ίδιο φύλο.—Κολοσσαείς 3:5.

«Άφησε το θυμό και απομακρύνσου από την οργή», μας συμβουλεύει ο Δαβίδ. «Μην εξάπτεσαι και κάνεις κάτι κακό. Διότι όσοι πράττουν το κακό θα εκκοπούν, αλλά όσοι ελπίζουν στον Ιεχωβά, αυτοί θα γίνουν κάτοχοι της γης». (Ψαλμός 37:8, 9) Ναι, μπορούμε να αποβλέπουμε με πεποίθηση στον καιρό—που είναι τώρα τόσο κοντά—κατά τον οποίο ο Ιεχωβά θα ξεριζώσει από τη γη κάθε διαφθορά καθώς και όσους είναι υπεύθυνοι για αυτήν.

«Λίγο Ακόμη»

Ποια ενθάρρυνση αντλούμε από το εδάφιο Ψαλμός 37:10;

«Λίγο ακόμη και ο πονηρός δεν θα υπάρχει πια· και θα παρατηρήσεις τον τόπο του, και εκείνος δεν θα υπάρχει». (Ψαλμός 37:10) Πόσο μας ενθαρρύνουν τα παραπάνω λόγια καθώς πλησιάζουμε στο τέλος αυτού του συστήματος και στο αποκορύφωμα της καταστροφικής ανεξαρτησίας από τον Ιεχωβά! Κάθε είδος διακυβέρνησης ή εξουσίας που έχει επινοήσει ο άνθρωπος έχει αποτύχει οικτρά. Τώρα πλησιάζουμε στον καιρό της επιστροφής στη διακυβέρνηση από τον Θεό, στην αληθινή θεοκρατία, τη Βασιλεία του Ιεχωβά στα χέρια του Ιησού Χριστού. Αυτή θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο των υποθέσεων του κόσμου και θα εξαλείψει όλους τους εναντιουμένους της.—Δανιήλ 2:44.

Στο νέο κόσμο υπό τη Βασιλεία του Θεού, ακόμη και αν ψάξετε δεν θα μπορείτε να βρείτε κάποιον “πονηρό”. Πράγματι, οποιοσδήποτε στασιάζει τότε εναντίον του Ιεχωβά θα εξαλείφεται ταχέως. Κανένας που επιτίθεται στην κυριαρχία του ή αρνείται να υποταχθεί στη θεϊκή εξουσία δεν θα βρίσκεται εκεί. Όλοι οι συνάνθρωποί σας θα έχουν το ίδιο φρόνημα—την επιθυμία να ευαρεστούν τον Ιεχωβά. Τι ασφάλεια θα φέρει αυτό—δεν θα υπάρχουν κλειδαριές ούτε κάγκελα ούτε τίποτε που να αμαυρώνει την απόλυτη εμπιστοσύνη και ευτυχία!—Ησαΐας 65:20· Μιχαίας 4:4· 2 Πέτρου 3:13.

Ποιοι είναι «οι πράοι» του εδαφίου Ψαλμός 37:11, και πού βρίσκουν «αφθονία . . . ειρήνης»; (β) Ποιες ευλογίες θα απολαύσουμε αν μιμούμαστε τον Μεγαλύτερο Δαβίδ;

Τότε «οι πράοι . . . θα γίνουν κάτοχοι της γης». (Ψαλμός 37:11α) Ποιοι είναι όμως αυτοί οι «πράοι»; Η λέξη που αποδίδεται «πράοι» προέρχεται από μια ρίζα που σημαίνει «ταλαιπωρώ, ταπεινώνω». Ναι, «οι πράοι» είναι εκείνοι που προσμένουν ταπεινά τον Ιεχωβά να διορθώσει όλες τις αδικίες τις οποίες έχουν υποστεί. «Θα βρίσκουν εξαιρετική ευχαρίστηση στην αφθονία της ειρήνης». (Ψαλμός 37:11β) Ακόμη και τώρα βρίσκουμε άφθονη ειρήνη στον πνευματικό παράδεισο που συνδέεται με την αληθινή Χριστιανική εκκλησία.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια:

Ψαλμ 34:18—Πώς φέρεται ο Ιεχωβά σε όσους έχουν «συντετριμμένη καρδιά» και «καταθλιμμένο πνεύμα»; (w11 1/6 19)

Παρηγοριά για Όσους Έχουν Συντετριμμένη Καρδιά

«Ο ΙΕΧΩΒΑ δεν θα μπορούσε να με αγαπήσει ποτέ». Έτσι εκφράστηκε κάποια Χριστιανή η οποία παλεύει με την κατάθλιψη πολλά χρόνια, έχοντας πείσει τον εαυτό της ότι ο Ιεχωβά την κρατάει σε απόσταση. Είναι όντως ο Ιεχωβά μακριά από τους λάτρεις του που ίσως έχουν κατάθλιψη; Η παρηγορητική απάντηση βρίσκεται στα θεόπνευστα λόγια του ψαλμωδού Δαβίδ, όπως καταγράφηκαν στο εδάφιο Ψαλμός 34:18.

Ο Δαβίδ ήξερε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η υπερβολική στενοχώρια σε έναν πιστό λάτρη του Ιεχωβά. Στα νιάτα του, ζούσε ως φυγάς, καταδιωκόμενος ανελέητα από τον Σαούλ, έναν ζηλόφθονο βασιλιά που ήταν αποφασισμένος να τον σκοτώσει. Ο Δαβίδ αναζήτησε καταφύγιο στο τελευταίο, όπως ίσως πίστευε, μέρος όπου θα τον έψαχνε ο Σαούλ—στην εχθρική πόλη Γαθ, σε φιλισταϊκό έδαφος. Αλλά όταν τον αναγνώρισαν, γλίτωσε την τελευταία στιγμή προσποιούμενος τον παράφρονα. Ο Δαβίδ απέδωσε στον Θεό την απελευθέρωσή του, και με βάση αυτή την εμπειρία, έγραψε τον 34ο Ψαλμό.

Πίστευε ο Δαβίδ ότι ο Θεός είναι μακριά από όσους, λόγω της στενοχώριας τους, νιώθουν αποκαρδιωμένοι ή ανάξιοι της προσοχής Του; Ο Δαβίδ γράφει: «Ο Ιεχωβά είναι κοντά σε εκείνους που έχουν συντετριμμένη καρδιά· και σώζει εκείνους που έχουν καταθλιμμένο πνεύμα». (Εδάφιο 18) Ας δούμε πώς αυτά τα λόγια αποπνέουν παρηγοριά και ελπίδα.

«Ο Ιεχωβά είναι κοντά». Σύμφωνα με κάποιο σύγγραμμα, αυτή η φράση «δηλώνει παραστατικά ότι ο Κύριος προσέχει και επαγρυπνεί, πάντα έτοιμος να βοηθήσει και να σώσει το λαό του». Είναι καθησυχαστικό να ξέρουμε ότι ο Ιεχωβά φυλάει το λαό του. Βλέπει τι περνούν σε αυτούς τους “κρίσιμους καιρούς” και γνωρίζει τα ενδόμυχα συναισθήματά τους.—2 Τιμόθεο 3:1· Πράξεις 17:27.

“Εκείνοι που έχουν συντετριμμένη καρδιά”. Σε μερικούς πολιτισμούς, η «συντετριμμένη καρδιά» παραπέμπει στην αγάπη που δεν βρίσκει ανταπόκριση. Αλλά τα λεγόμενα του ψαλμωδού αναφέρονται «γενικότερα στη θλίψη και στη στενοχώρια», λέει κάποιος λόγιος. Ναι, ακόμη και πιστοί λάτρεις του Θεού ίσως αντιμετωπίζουν κατά καιρούς ακραίες αντιξοότητες που συντρίβουν την καρδιά τους.

“Εκείνοι που έχουν καταθλιμμένο πνεύμα”. Όσοι είναι αποθαρρυμένοι ίσως θεωρούν τον εαυτό τους τόσο μηδαμινό ώστε προς στιγμήν απελπίζονται εντελώς. Κάποιο εγχειρίδιο για μεταφραστές της Αγίας Γραφής αναφέρει ότι αυτή η έκφραση μπορεί να αποδοθεί «εκείνοι που δεν έχουν τίποτα καλό να περιμένουν».

Πώς φέρεται ο Ιεχωβά σε όσους έχουν «συντετριμμένη καρδιά» και «καταθλιμμένο πνεύμα»; Μήπως τους κρατάει σε απόσταση, πιστεύοντας ότι είναι ανάξιοι της αγάπης και της προσοχής του; Κάθε άλλο! Όπως ένας στοργικός γονέας κρατάει στην αγκαλιά του και παρηγορεί το στενοχωρημένο παιδί του, έτσι και ο Ιεχωβά είναι κοντά στους λάτρεις του που εκλιπαρούν τη βοήθειά του. Λαχταράει να παρηγορήσει και να απαλύνει τη συντετριμμένη τους καρδιά και το καταθλιμμένο τους πνεύμα. Είναι σε θέση να τους δώσει την απαραίτητη σοφία και δύναμη για να αντεπεξέλθουν σε όποιες δοκιμασίες και αν αντιμετωπίζουν.—2 Κορινθίους 4:7· Ιακώβου 1:5.

Αξίζει να μάθετε πώς μπορείτε να πλησιάσετε περισσότερο τον Ιεχωβά, τον συμπονετικό Θεό που υπόσχεται: «Κατοικώ . . . με αυτόν που έχει συντετριμμένο και ταπεινό πνεύμα, για να αναζωογονήσω το πνεύμα των ταπεινών και να αναζωογονήσω την καρδιά εκείνων που συντρίβονται».—Ησαΐας 57:15.

Ψαλμ 34:20—Πώς εκπληρώθηκε αυτή η προφητεία στον Ιησού; (w13 15/12 σ. 21 ¶19)

Πώς ενισχύει την εμπιστοσύνη μας στις προφητείες αυτό που γινόταν στην περίπτωση του πασχαλινού αρνιού. Οι Ισραηλίτες έλαβαν την εντολή να μη σπάσουν κανένα από τα κόκαλα του αρνιού που θα έσφαζαν για το πασχαλινό γεύμα. (Έξοδ. 12:46· Αριθ. 9:11, 12) Τι θα λεχθεί για «το Αρνί του Θεού» που ήρθε για να προμηθεύσει το λύτρο; (Ιωάν. 1:29) Κρεμάστηκε στο ξύλο ανάμεσα σε δύο εγκληματίες. Οι Ιουδαίοι ζήτησαν από τον Πιλάτο να βάλει τους στρατιώτες του να σπάσουν τα κόκαλα των τριών αντρών. Αυτό θα επιτάχυνε το θάνατό τους ώστε να μην παραμείνουν στο ξύλο τη 15η Νισάν, που ήταν διπλό Σάββατο. Οι στρατιώτες έσπασαν τα πόδια των δύο κρεμασμένων εγκληματιών, «αλλά όταν ήρθαν στον Ιησού, καθώς είδαν ότι ήταν ήδη νεκρός, δεν του έσπασαν τα πόδια». (Ιωάν. 19:31-34) Αυτό ταίριαζε με ό,τι γινόταν στην περίπτωση του αρνιού του Πάσχα, οπότε με αυτή την έννοια το αρνί ήταν «σκιά» εκείνου που θα συνέβαινε τη 14η Νισάν του 33 Κ.Χ. (Εβρ. 10:1) Επιπλέον, αυτή η εξέλιξη εκπλήρωσε τα λόγια του εδαφίου Ψαλμός 34:20, κάτι που πρέπει να ενισχύει την εμπιστοσύνη μας στις προφητείες.

Στον 37ο Ψαλμό διαβάζουμε ότι οι πονηροί θα εξαλειφθούν, ενώ οι δίκαιοι θα ζουν στη γη για πάντα, απολαμβάνοντας παγγήινη ειρήνη και αρμονία.

Ψαλμ 34:18 Η παρηγορητική απάντηση βρίσκεται στα θεόπνευστα λόγια του ψαλμωδού Δαβίδ, όπως καταγράφηκαν στο εδάφιο Ψαλμός 34:18. … Ο Δαβίδ απέδωσε στον Θεό την απελευθέρωσή του, και με βάση αυτή την εμπειρία, έγραψε τον 34ο Ψαλμό.

Να Εμπιστεύεσαι στον Ιεχωβά και να Κάνεις το Καλό

Ψαλμ 37:1, 2 «Μη φθονείς εκείνους που πράττουν την αδικία» Μην επιτρέπετε στην προσωρινή επιτυχία των πονηρών να αποσπά την προσοχή σας από την υπηρεσία του Ιεχωβά. Να παραμένετε προσηλωμένοι σε πνευματικές ευλογίες και πνευματικούς στόχους

Όπως καταγράφεται στο εδάφιο Ψαλμός 37:1, ποια συμβουλή δίνει ο Δαβίδ, και γιατί είναι κατάλληλη η τήρησή της σήμερα;

Ζούμε σε “κρίσιμους καιρούς, δύσκολους στην αντιμετώπισή τους”, και η πονηρία αφθονεί. Έχουμε δει την εκπλήρωση των λόγων του αποστόλου Παύλου: «Πονηροί άνθρωποι και απατεώνες θα προχωρούν από το κακό στο χειρότερο, παροδηγώντας και παροδηγούμενοι». (2 Τιμόθεο 3:1, 13) Πόσο εύκολο είναι να επηρεαστούμε από τη φαινομενική επιτυχία και ευημερία των πονηρών! Όλα αυτά μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή μας, θολώνοντας την πνευματική μας όραση. Προσέξτε πώς μας προειδοποιούν τα εναρκτήρια λόγια του 37ου Ψαλμού για αυτόν τον πιθανό κίνδυνο: «Μην εξάπτεσαι εξαιτίας εκείνων που πράττουν το κακό. Μη φθονείς εκείνους που πράττουν την αδικία».

Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας του κόσμου μάς βομβαρδίζουν καθημερινά παρουσιάζοντάς μας πολυάριθμες αδικίες. Ανέντιμοι επιχειρηματίες εξαπατούν χωρίς να υφίστανται τις συνέπειες. Εγκληματίες εκμεταλλεύονται τα ευάλωτα άτομα. Δολοφόνοι παραμένουν ασύλληπτοι ή ατιμώρητοι. Όλα αυτά τα παραδείγματα διαστροφής της δικαιοσύνης είναι δυνατόν να μας εξοργίζουν και να διαταράσσουν τη διανοητική μας ειρήνη. Η φαινομενική επιτυχία εκείνων που πράττουν το κακό μπορεί μάλιστα να μας δημιουργήσει αισθήματα φθόνου. Αλλά θα βελτιωθεί η κατάσταση αν είμαστε αναστατωμένοι; Μήπως ο φθόνος για τα φαινομενικά πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν οι πονηροί αλλάζει την κατάληξη που τους περιμένει; Και βέβαια όχι! Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να “εξαπτόμαστε”. Γιατί;

Γιατί μοιάζουν με χόρτο όσοι πράττουν το κακό;

Ο ψαλμωδός απαντάει: «Διότι σαν χόρτο θα ξεραθούν γοργά και σαν χλωρό χορτάρι θα μαραθούν». (Ψαλμός 37:2) Το χλωρό χορτάρι μπορεί να φαίνεται όμορφο, αλλά τα φύλλα σύντομα μαραίνονται και πεθαίνουν. Παρόμοια είναι η κατάσταση και με όσους πράττουν το κακό. Η φαινομενική τους ευημερία δεν είναι μόνιμη. Όταν πεθαίνουν, αυτά που έχουν αποκτήσει με αθέμιτο τρόπο δεν τους βοηθούν πια. Η δικαιοσύνη τελικά καταφθάνει τους πάντες. «Ο μισθός που πληρώνει η αμαρτία είναι θάνατος», έγραψε ο Παύλος. (Ρωμαίους 6:23) Όσοι πράττουν το κακό καθώς και όλοι οι άδικοι θα λάβουν τελικά το “μισθό” τους και τίποτε παραπάνω. Τι ανώφελος τρόπος ζωής!—Ψαλμός 37:35, 36· 49:16, 17.

Ποιο μάθημα μπορούμε να αντλήσουμε από τα εδάφια Ψαλμός 37:1, 2;

Πρέπει, λοιπόν, να επιτρέπουμε στην πρόσκαιρη ευημερία όσων πράττουν το κακό να μας ταράζει; Το μάθημα από τα πρώτα δύο εδάφια του 37ου Ψαλμού είναι το εξής: Μην επιτρέπετε στην επιτυχία τους να σας κάνει να παρεκκλίνετε από την πορεία που έχετε επιλέξει—το να υπηρετείτε τον Ιεχωβά. Απεναντίας, να είστε προσηλωμένοι στις πνευματικές ευλογίες και στόχους.—Παροιμίες 23:17.

Ψαλμ 37:3 «Να εμπιστεύεσαι στον Ιεχωβά και να κάνεις το καλό» Να εμπιστεύεστε στον Ιεχωβά βέβαιοι ότι θα σας στηρίζει απέναντι σε οποιαδήποτε αμφιβολία ή ανησυχία. Εκείνος θα σας βοηθάει να παραμένετε πιστοί Να παραμένετε δραστήριοι στη μετάδοση των καλών νέων της Βασιλείας του Θεού

Ψαλμ 37:4 «Να βρίσκεις εξαιρετική ευχαρίστηση στον Ιεχωβά» Να προγραμματίζετε χρόνο για να διαβάζετε και να στοχάζεστε τον Λόγο του Θεού ώστε να γνωρίσετε καλύτερα τον Ιεχωβά

Ψαλμ 37:5, 6 «Εναπόθεσε στον Ιεχωβά την οδό σου» Να εμπιστεύεστε πλήρως στον Ιεχωβά βέβαιοι ότι θα σας βοηθάει να χειρίζεστε οποιοδήποτε πρόβλημα Να διατηρείτε καλή διαγωγή παρά την εναντίωση, τον διωγμό ή την κακοπαράσταση

Ψαλμ 37:7-9 «Μείνε σιωπηλός ενώπιον του Ιεχωβά και πρόσμενέ τον με λαχτάρα» Να αποφεύγετε βιαστικές ενέργειες που μπορούν να σας στερήσουν τη χαρά και την πνευματική σας ασφάλεια

Ψαλμ 37:10, 11 «Οι πράοι θα γίνουν κάτοχοι της γης» Να εκζητείτε πραότητα, και να προσμένετε ταπεινά μέχρι να εξαλείψει ο Ιεχωβά οποιαδήποτε αδικία αντιμετωπίζετε Να υποστηρίζετε τους ομοπίστους σας και να παρηγορείτε τους καταθλιμμένους με την υπόσχεση του Θεού για έναν νέο κόσμο που είναι πολύ κοντά

Ψαλμ 37:1, 2—Να παραμένετε προσηλωμένοι στην υπηρεσία του Ιεχωβά, όχι στη φαινομενική επιτυχία εκείνων που πράττουν την αδικία (w03 1/12 σ. 9, 10 ¶3-6)

Ψαλμ 37:3-6—Να εμπιστεύεστε στον Ιεχωβά, να κάνετε το καλό και θα ευλογηθείτε (w03 1/12 σ. 10-12 ¶7-15)

Γιατί πρέπει να εμπιστευόμαστε στον Ιεχωβά;

«Να εμπιστεύεσαι στον Ιεχωβά και να κάνεις το καλό», μας προτρέπει ο ψαλμωδός. (Ψαλμός 37:3α) Όταν μας πολιορκούν ανησυχίες ή ακόμη και αμφιβολίες, η πεποίθησή μας χρειάζεται να είναι εδραιωμένη στον Ιεχωβά. Ο Ιεχωβά είναι Εκείνος που προσφέρει πλήρη πνευματική ασφάλεια. «Όποιος κατοικεί στο μυστικό τόπο του Υψίστου», έγραψε ο Μωυσής, «θα εξασφαλίσει διαμονή κάτω από τη σκιά του Παντοδυνάμου». (Ψαλμός 91:1) Όταν μας αναστατώνει η αύξηση της ανομίας σε αυτό το σύστημα πραγμάτων, χρειάζεται ακόμη περισσότερο να στηριζόμαστε στον Ιεχωβά. Σε περίπτωση που στραμπουλίξουμε τον αστράγαλό μας, χαιρόμαστε αν έχουμε το μπράτσο ενός φίλου για να στηριχτούμε. Παρόμοια, όταν προσπαθούμε να περπατάμε με πιστότητα, χρειαζόμαστε την υποστήριξη του Ιεχωβά.—Ησαΐας 50:10.

Πώς μπορεί η συμμετοχή στη Χριστιανική διακονία να μας βοηθήσει να μην ταραζόμαστε υπερβολικά από την ευημερία των πονηρών;

Ενα αντίδοτο κατά της ταραχής που προκαλεί η ευημερία των πονηρών είναι το να είμαστε πολυάσχολοι αναζητώντας και βοηθώντας τα προβατοειδή άτομα να αποκτήσουν ακριβή γνώση για το σκοπό του Ιεχωβά. Καθώς η πονηρία αυξάνεται, χρειάζεται να ενασχολούμαστε πλήρως με την υποβοήθηση άλλων. «Μην ξεχνάτε να κάνετε το καλό και να μοιράζεστε πράγματα με άλλους», είπε ο απόστολος Παύλος, «γιατί με τέτοιες θυσίες ευαρεστείται ο Θεός». Το μεγαλύτερο «καλό» που μπορούμε να κάνουμε είναι να μεταδίδουμε σε άλλους τα ένδοξα καλά νέα της Βασιλείας του Θεού. Το δημόσιο κήρυγμά μας αποτελεί πράγματι «θυσία αίνου».—Εβραίους 13:15, 16· Γαλάτες 6:10.

Εξηγήστε την προτροπή του Δαβίδ να “κατοικούμε στη γη”.

«Να κατοικείς στη γη», λέει κατόπιν ο Δαβίδ, «και να φέρεσαι με πιστότητα». (Ψαλμός 37:3β) “Η γη” των ημερών του Δαβίδ ήταν η επικράτεια που είχε δώσει ο Ιεχωβά στον Ισραήλ, η Υποσχεμένη Γη. Στη διάρκεια της βασιλείας του Σολομώντα, τα όριά της έφταναν από τη Δαν στα βόρεια μέχρι τη Βηρ-σαβεέ στα νότια. Αυτή ήταν η κατοικία του Ισραήλ. (1 Βασιλέων 4:25) Σήμερα, όπου και αν ζούμε στη γη, αποβλέπουμε στον καιρό κατά τον οποίο ολόκληρος ο πλανήτης θα γίνει παράδεισος στο νέο κόσμο δικαιοσύνης. Στο μεταξύ, απολαμβάνουμε πνευματική ασφάλεια.—Ησαΐας 65:13, 14.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα όταν “φερόμαστε με πιστότητα”;

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα όταν “φερόμαστε με πιστότητα”; Η θεόπνευστη παροιμία μάς υπενθυμίζει: «Ο άνθρωπος των πιστών πράξεων θα λάβει πολλές ευλογίες». (Παροιμίες 28:20) Η πιστή μας εγκαρτέρηση στη διακήρυξη των καλών νέων όπου και αν ζούμε και σε οποιονδήποτε μπορούμε φέρνει σίγουρα ανταμοιβές από τον Ιεχωβά. Παραδείγματος χάρη, ο Φρανκ και η σύζυγός του, η Ρόουζ, δέχτηκαν έναν διορισμό σκαπανέα πριν από 40 χρόνια σε κάποια κωμόπολη στη βόρεια Σκωτία. Τα λίγα άτομα που είχαν δείξει ενδιαφέρον για την αλήθεια εκεί είχαν απομακρυνθεί. Απτόητο, αυτό το ζευγάρι σκαπανέων ξεκίνησε το έργο κηρύγματος και μαθήτευσης. Τώρα υπάρχει μια ακμάζουσα εκκλησία σε αυτή την κωμόπολη. Η πιστότητα αυτού του ζευγαριού είχε πραγματικά την ευλογία του Ιεχωβά. «Η μεγαλύτερη ευλογία», εξηγεί με ταπεινοφροσύνη ο Φρανκ, «είναι το ότι παραμένουμε στην αλήθεια και είμαστε χρήσιμοι στον Ιεχωβά». Ναι, όταν “φερόμαστε με πιστότητα”, λαβαίνουμε πολλές ευλογίες, τις οποίες και εκτιμούμε.

“Να Βρίσκετε Εξαιρετική Ευχαρίστηση στον Ιεχωβά”

Πώς μπορούμε “να βρίσκουμε εξαιρετική ευχαρίστηση στον Ιεχωβά”; (β) Ποιο στόχο μπορείτε να θέσετε όσον αφορά την προσωπική μελέτη, και με ποιο πιθανό αποτέλεσμα;

Για να ενισχύουμε τη σχέση μας με τον Ιεχωβά και να διατηρούμε την εμπιστοσύνη μας σε αυτόν, πρέπει “να βρίσκουμε εξαιρετική ευχαρίστηση στον Ιεχωβά”. (Ψαλμός 37:4α) Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Αντί να μας απασχολεί υπερβολικά η δική μας κατάσταση, όσο δύσκολη και αν είναι, κάνουμε τον Ιεχωβά μέλημά μας. Ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι το να αφιερώνουμε χρόνο για να διαβάζουμε το Λόγο του. (Ψαλμός 1:1, 2) Σας φέρνει απόλαυση η ανάγνωση της Γραφής; Θα σας φέρνει αν τη διαβάζετε με στόχο να μάθετε περισσότερα για τον Ιεχωβά. Γιατί να μη σταματάτε μετά την ανάγνωση κάποιου τμήματος και να αναρωτιέστε: “Τι με δίδαξε αυτή η περικοπή για τον Ιεχωβά;” Ίσως το βρείτε υποβοηθητικό να έχετε πρόχειρο κάποιο σημειωματάριο ή ένα χαρτί όταν διαβάζετε τη Γραφή. Κάθε φορά που σταματάτε για να συλλογιστείτε το νόημα των όσων έχετε διαβάσει, να σημειώνετε κάποια φράση που σας θυμίζει μια από τις ελκυστικές ιδιότητες του Θεού. Σε έναν άλλον ψαλμό, ο Δαβίδ έψαλε: «Τα λόγια του στόματός μου και ο στοχασμός της καρδιάς μου ας είναι ευάρεστα ενώπιόν σου, Ιεχωβά, Βράχε μου και Λυτρωτή μου». (Ψαλμός 19:14) Αυτή η προσήλωσή μας στο Λόγο του Θεού είναι “ευάρεστη” στον Ιεχωβά και απολαυστική για εμάς.

Πώς μπορούμε να αντλούμε χαρά από τη μελέτη και το στοχασμό μας; Μπορούμε να το θέσουμε στόχο μας να μαθαίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για τον Ιεχωβά και τις οδούς του. Έντυπα όπως τα βιβλία Ο Μεγαλύτερος Άνθρωπος που Έζησε Ποτέ και Πλησιάστε τον Ιεχωβά* μάς παρέχουν πολλές πληροφορίες τις οποίες μπορούμε να συλλογιζόμαστε με εκτίμηση. Στη συνέχεια, όπως διαβεβαιώνει ο Δαβίδ τους δικαίους, ο Ιεχωβά “θα σας δώσει τα αιτήματα της καρδιάς σας”. (Ψαλμός 37:4β) Αυτού του είδους η πεποίθηση πρέπει να υποκίνησε τον απόστολο Ιωάννη να γράψει: «Αυτή είναι η πεποίθηση την οποία έχουμε προς αυτόν, πως ό,τι και αν είναι αυτό που ζητάμε σύμφωνα με το θέλημά του αυτός μας ακούει. Και αν γνωρίζουμε ότι μας ακούει σχετικά με οτιδήποτε ζητάμε, γνωρίζουμε ότι θα έχουμε αυτά που ζητήθηκαν, εφόσον τα έχουμε ζητήσει από αυτόν».—1 Ιωάννη 5:14, 15.

Τα πρόσφατα χρόνια, ποια επέκταση του έργου κηρύγματος της Βασιλείας έχει παρατηρηθεί σε πολλές χώρες;

Ως τηρητές ακεραιότητας, η μεγαλύτερη ευχαρίστησή μας είναι να δούμε τη δικαίωση της κυριαρχίας του Ιεχωβά. (Παροιμίες 27:11) Δεν ξεχειλίζει η καρδιά μας από χαρά όταν μαθαίνουμε για το τεράστιο έργο κηρύγματος που επιτελούν οι αδελφοί μας σε χώρες οι οποίες βρίσκονταν κάποτε υπό ολοκληρωτική ή δικτατορική διακυβέρνηση; Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε ποια περαιτέρω ελευθερία μπορεί να υπάρξει πριν από το τέλος αυτού του συστήματος. Πολλοί υπηρέτες του Ιεχωβά που ζουν σε δυτικές χώρες κηρύττουν δυναμικά σε φοιτητές, σε πρόσφυγες και σε άλλους που είναι προσωρινοί κάτοικοι στη δύση και απολαμβάνουν ελευθερία λατρείας. Καθώς αυτά τα άτομα επιστρέφουν στην πατρίδα τους, η διακαής μας επιθυμία είναι να συνεχίσουν να αφήνουν το φως της αλήθειας να λάμπει ακόμη και σε φαινομενικά αδιαπέραστο σκοτάδι.—Ματθαίος 5:14-16.

«Εναπόθεσε στον Ιεχωβά την Οδό Σου»

Ποιες αποδείξεις πιστοποιούν ότι μπορούμε να βασιζόμαστε στον Ιεχωβά;

Τι ανακούφιση είναι να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να απαλλαχτούμε από τις ανησυχίες μας και από οτιδήποτε ίσως μας φαίνεται καταπιεστικό βάρος! Πώς; «Εναπόθεσε στον Ιεχωβά την οδό σου και βασίσου σε αυτόν», λέει ο Δαβίδ, προσθέτοντας: «Και αυτός θα ενεργήσει». (Ψαλμός 37:5) Στις εκκλησίες μας έχουμε άφθονες αποδείξεις που πιστοποιούν ότι ο Ιεχωβά είναι αξιόπιστο στήριγμα. (Ψαλμός 55:22) Αυτοί που βρίσκονται στην ολοχρόνια υπηρεσία, είτε είναι σκαπανείς, περιοδεύοντες επίσκοποι, ιεραπόστολοι είτε εθελοντές που υπηρετούν στο Μπέθελ, μπορούν όλοι να επιβεβαιώσουν την αξιοπιστία της φροντίδας του Ιεχωβά. Γιατί να μη μιλήσετε σε τέτοια άτομα τα οποία γνωρίζετε και να τα ρωτήσετε πώς τα έχει βοηθήσει ο Ιεχωβά; Αναμφίβολα θα ακούσετε πολλές εμπειρίες που δείχνουν ότι ακόμη και σε δύσκολους καιρούς το χέρι του Ιεχωβά ποτέ δεν σμικρύνεται. Αυτός παρέχει πάντοτε τα αναγκαία για τη ζωή.—Ψαλμός 37:25· Ματθαίος 6:25-34.

Πώς λάμπει η δικαιοσύνη του λαού του Θεού;

Όταν κάνουμε τον Ιεχωβά πεποίθησή μας και εμπιστευόμαστε σε αυτόν ανεπιφύλακτα, μπορούμε να δούμε την εκπλήρωση των όσων λέει στη συνέχεια ο ψαλμωδός: «Θα κάνει τη δικαιοσύνη σου να φανεί σαν το φως και την κρίση σου σαν το μεσημέρι». (Ψαλμός 37:6) Ως Μάρτυρες του Ιεχωβά, πολλές φορές διαπιστώνουμε ότι μας κακοπαριστάνουν. Ωστόσο, ο Ιεχωβά ανοίγει τα μάτια των ειλικρινών ατόμων ώστε να βοηθηθούν να αντιληφθούν ότι η δημόσια διακονία μας υποκινείται από αγάπη για τον Ιεχωβά και τον πλησίον. Συγχρόνως, η καλή διαγωγή μας, αν και κακοπαριστάνεται από πολλούς, δεν μπορεί να κρυφτεί. Ο Ιεχωβά μάς στηρίζει απέναντι σε κάθε είδους εναντίωση και διωγμό. Ως αποτέλεσμα, η δικαιοσύνη του λαού του Θεού λάμπει όπως ο ήλιος το μεσημέρι.—1 Πέτρου 2:12.

Ψαλμ 34:1-18 Σε ποιους είναι κοντά ο Ιεχωβά, και ποια πεποίθηση σε εκείνον μπορούν να έχουν αυτά τα άτομα;

Ψαλμ 37:1-4 για να τονίσουν την προτροπή που δίνει ο Θεός να μην προβαίνουμε οι ίδιοι σε ανταπόδοση, αλλά να εμπιστευόμαστε στον Θεό.

Ψαλμ 37:3-9, 22 μας δίνεται η συμβουλή να προσμένουμε τον Ιεχωβά, εφόσον «όσοι ευλογούνται από αυτόν θα γίνουν κάτοχοι της γης, αλλά εκείνοι τους οποίους αυτός καταριέται θα εκκοπούν».

Ψαλμ 37:28 Σκοπός του είναι να ζουν όλοι οι άνθρωποι ευτυχισμένοι και απαλλαγμένοι από την αδικία.

Ψαλμ. 37:25 Δεν αποτελεί αυτό εκδήλωση του ενδιαφέροντός του;

Ψαλμ. 37:24 Ο Ιεχωβά “στηρίζει τους υπηρέτες του” με διάφορους τρόπους.

Ψαλμ 37:7 Όταν τα έθνη δεν περιμένουν τον Θεό να ενεργήσει αλλά αντίθετα καταφεύγουν στον πόλεμο, εκείνος θεωρεί τέτοιους πολέμους αυθαίρετες επιθετικές ενέργειες οι οποίες τον δυσαρεστούν. .

Ψαλμ 37:9,10,14,15 Δεν είναι άξιο απορίας που οι ακόλουθοι του Ιησού αποβλέπουν με ανυπομονησία στις ευλογίες της Βασιλείας του Θεού.

Ψαλμ 37:8-11 Τέτοιου είδους άτομα δεν απογοητεύονται, διότι εκείνος τον οποίο έχει διορίσει ο Ιεχωβά, το «κλαδάκι από το υπόλειμμα του κορμού του Ιεσσαί», θα παρέχει έλεγχο με ευθύτητα «προς όφελος των πράων της γης».

Ψαλμ 37:9,10 Ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων, από όλα τα έθνη, θα επιζήσουν από το αποκορύφωμα της θεϊκής κρίσης στον Αρμαγεδδώνα.

Ψαλμ 37:9,22,29,34 Επιπρόσθετα, οι Γραφές περιγράφουν όσους είναι ευλογημένοι από τον Ιεχωβά ως άτομα που κατοικούν με ασφάλεια, που ο καθένας τους κάθεται «κάτω από το κλήμα του και κάτω από τη συκιά του», χωρίς «κανείς . . .

Ψαλμ 37:9-11,29 Είθε να συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για “να περπατάμε με αγάπη”.

Ψαλμ 37:28 Παρότι δεν μπορούσε να παραβλέψει την εσκεμμένη παράβαση του πρώτου ανθρώπου, δεν τους καταδίκασε όλους να υποφέρουν και να πεθαίνουν επ’ άπειρον εξαιτίας της ανυπακοής ενός

Ψαλμ 37:8-11 Υπό τη διακυβέρνηση αυτής της Βασιλείας, «θα βλαστάνει ο δίκαιος», και θα υπάρχει «αφθονία ειρήνης μέχρι που να μην υπάρχει η σελήνη».

Ψαλμ 37:9-11,29 Ο Ιησούς Χριστός «θα ελευθερώσει τον φτωχό που κραυγάζει για βοήθεια, καθώς και τον ταλαιπωρημένο».

Ψαλμ. 37:9,11,29: «Όσοι πράττουν το κακό θα εκκοπούν, αλλά όσοι ελπίζουν στον Ιεχωβά, αυτοί θα γίνουν κάτοχοι της γης.

Ψαλμ 34:18 Νιώθουμε μεγάλη παρηγοριά ξέροντας ότι ο παντοδύναμος Κυρίαρχος είναι κοντά μας στις στενοχώριες!

Ψαλμ 36:1-4 Δεν θα ξεφύγουν, όμως, από τον τρόμο της συμφοράς που θα επέλθει εναντίον τους εξαιτίας τού ότι αγνοούν τη θεϊκή σοφία.

Ψαλμ 37:16 Αυτοί είναι σαν τον παράλογο πλούσιο που ανέφερε ο Ιησούς σε μια παραβολή όταν του ζήτησαν να ενεργήσει ως κριτής σε κάποιο κληρονομικό ζήτημα.

Ψαλμ 37:9-11,29 Το να προσκολλάσαι σε αυτή την ελπίδα θα σε βοηθάει να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις τραγωδίες.

Ψαλμ 37:10,11 Το αποτέλεσμα θα είναι ένας παράδεισος που θα καλύπτει όλη τη γη, όπου θα κατοικούν άνθρωποι οι οποίοι θα υπηρετούν τον Θεό.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: