ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΨΑΛΜΟΙ 52-59

Ψαλμ 55:2, 4, 5, 16-18—Ο Δαβίδ έζησε περιόδους μεγάλης ανησυχίας στη ζωή του (w06 1/6 σ. 11 ¶3· w96 1/4 σ. 27 ¶2)

Η συνωμοσία του ίδιου του τού γιου, του Αβεσσαλώμ, και η προδοσία του έμπιστου συμβούλου του, του Αχιτόφελ, προκάλεσε έντονο συναισθηματικό πόνο στον Δαβίδ. Εντούτοις, αυτό δεν μείωσε την πεποίθηση του Δαβίδ στον Ιεχωβά. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο συναισθηματικό πόνο να εξασθενίσει την εμπιστοσύνη μας στον Θεό.

Κάποτε, ο Δαβίδ, ο βασιλιάς του Ισραήλ, αισθάνθηκε ότι η πίεση ήταν σχεδόν αβάσταχτη. Σύμφωνα με τον 55ο Ψαλμό, η αγωνία που ένιωθε εξαιτίας των πιέσεων και της μοχθηρίας των εχθρών του τον είχε φέρει στα όρια της παραφροσύνης. Ένιωθε μεγάλο πόνο και φόβο. Το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να αναστενάζει από θλίψη. (Ψαλμός 55:2, 5, 17, ΜΝΚ) Παρ’ όλες τις θλίψεις του, όμως, βρήκε έναν τρόπο για να τα βγάλει πέρα. Πώς; Απέβλεπε στον Θεό του για υποστήριξη. Ο ίδιος έδωσε την εξής συμβουλή σε άλλους οι οποίοι μπορεί να αισθάνονταν παρόμοια: ‘Ρίξε το βάρος σου στον Ιεχωβά’.—Ψαλμός 55:22, ΜΝΚ.

Ψαλμ 55:12-14—Ο γιος και ένας έμπιστος φίλος του Δαβίδ συνωμότησαν εναντίον του (w96 1/4 σ. 29 ¶6)

Αυτό το ζήτημα μας οδηγεί στο περιστατικό που παρακίνησε τον Δαβίδ να γράψει τον 55ο Ψαλμό. Ο ίδιος βρισκόταν κάτω από μεγάλη συναισθηματική ένταση. «Η καρδία μου καταθλίβεται εντός μου», έγραψε, «και φόβος θανάτου έπεσεν επ’ εμέ». (Ψαλμός 55:4) Τι του προξένησε τόσο πόνο; Ο Αβεσσαλώμ, ο γιος του Δαβίδ, είχε συνωμοτήσει για να σφετεριστεί τη βασιλεία, η οποία ανήκε στον Δαβίδ. (2 Σαμουήλ 15:1-6) Ήταν πολύ δύσκολο να αντέξει αυτή την προδοσία από τον ίδιο του το γιο, αλλά εκείνο που έκανε τα πράγματα χειρότερα ήταν το γεγονός ότι ο πιο έμπιστος σύμβουλος του Δαβίδ, κάποιος ονόματι Αχιτόφελ, συμμετείχε στη συνωμοσία εναντίον του Δαβίδ. Στον Αχιτόφελ αναφέρεται η περιγραφή που κάνει ο Δαβίδ στα εδάφια Ψαλμός 55:12-14. Εξαιτίας της συνωμοσίας και της προδοσίας, ο Δαβίδ έπρεπε να φύγει από την Ιερουσαλήμ. (2 Σαμουήλ 15:13, 14) Πόση οδύνη θα πρέπει να του έφερε αυτό!

Ψαλμ 55:22—Ο Δαβίδ εξέφρασε την πεποίθησή του στη βοήθεια του Ιεχωβά (w06 1/6 σ. 11 ¶4· w99 15/3 22, 23)

Πώς μπορούμε να ρίχνουμε στον Ιεχωβά το βάρος που σηκώνουμε; Το κάνουμε αυτό (1) θέτοντας τα ζητήματα που μας απασχολούν ενώπιόν του μέσω προσευχής, (2) στρεφόμενοι στο Λόγο του και στην οργάνωσή του για καθοδηγία και υποστήριξη και (3) κάνοντας ό,τι μπορούμε μέσα στα πλαίσια της λογικής για να βελτιώσουμε την κατάσταση.

Όταν ένα παιδί αντιμετωπίζει προβλήματα, μπορεί να πάει στο στοργικό πατέρα του για να πάρει κατεύθυνση και παρηγοριά. Παρόμοια και εμείς μπορούμε να φέρνουμε τα προβλήματά μας ενώπιον του ουράνιου Πατέρα μας, του Ιεχωβά. Στην πραγματικότητα, ο Ιεχωβά μάς προσκαλεί να ρίξουμε τα βάρη και τις ανησυχίες μας πάνω του. (Ψαλμός 55:22) Όπως ένα παιδί που δεν ανησυχεί πια για τα προβλήματά του αφού το καθησυχάσει ο πατέρας του, έτσι και εμείς θα πρέπει, όχι μόνο να ρίξουμε τα βάρη μας στον Ιεχωβά, αλλά και να τα αφήσουμε σε αυτόν.—Ιακώβου 1:6.

Πώς μπορούμε να ρίξουμε τις ανησυχίες μας στον Ιεχωβά; Τα εδάφια Φιλιππησίους 4:6, 7 απαντούν: «Μην ανησυχείτε για τίποτα, αλλά στο καθετί με προσευχή και δέηση μαζί με ευχαριστία ας γνωστοποιούνται τα αιτήματά σας στον Θεό· και η ειρήνη του Θεού η οποία υπερέχει από κάθε σκέψη θα περιφρουρήσει τις καρδιές σας και τις διανοητικές σας δυνάμεις μέσω του Χριστού Ιησού». Ναι, ανταποκρινόμενος στις συνεχείς προσευχές και δεήσεις μας, ο Ιεχωβά μπορεί να μας δώσει μια εσωτερική γαλήνη η οποία προστατεύει τη διάνοιά μας από την αναστάτωση που φέρνουν οι περιττές ανησυχίες.—Ιερεμίας 17:7, 8· Ματθαίος 6:25-34.

Για να εργαζόμαστε, όμως, σε αρμονία με τις προσευχές μας, δεν θα πρέπει να απομονώνουμε τον εαυτό μας ούτε από φυσική ούτε από διανοητική άποψη. (Παροιμίες 18:1) Αντίθετα, θα ήταν καλό να εξετάζουμε τις Γραφικές αρχές και κατευθύνσεις οι οποίες αφορούν το πρόβλημά μας, αποφεύγοντας έτσι να στηριζόμαστε στη δική μας κατανόηση. (Παροιμίες 3:5, 6) Νέοι και ηλικιωμένοι μπορούν να στρέφονται στην Αγία Γραφή και στις εκδόσεις της Σκοπιάς όπου θα βρουν έναν πλούτο πληροφοριών σχετικά με τη λήψη αποφάσεων και το χειρισμό προβλημάτων. Επιπρόσθετα, στη Χριστιανική εκκλησία έχουμε ευλογηθεί με σοφούς και έμπειρους πρεσβυτέρους και άλλους ώριμους Χριστιανούς οι οποίοι είναι πάντα πρόθυμοι να μιλήσουν μαζί μας. (Παροιμίες 11:14· 15:22) Συχνά, άτομα που δεν είναι συναισθηματικά αναμειγμένα σε κάποιο ζήτημα και έχουν τον τρόπο σκέψης του Θεού σε αυτό μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε τα προβλήματά μας από διαφορετική οπτική γωνία. Και ενώ δεν πρόκειται να πάρουν εκείνοι αποφάσεις αντί για εμάς, μπορούν να αποτελέσουν μεγάλη πηγή ενθάρρυνσης και υποστήριξης.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ψαλμ 56:8—Τι σημαίνει η έκφραση «βάλε τα δάκρυά μου στο ασκί σου»; (w09 1/6 σ. 28 ¶5· w08 1/10 σ. 26 ¶3)

Στο Γραφικό βιβλίο των Ψαλμών, βρίσκουμε πολλές συγκινητικές εκφράσεις από αρχαίους Εβραίους ψαλμωδούς, όπως ο Βασιλιάς Δαβίδ, οι οποίες περιγράφουν το στοργικό ενδιαφέρον του Ιεχωβά για τους υπηρέτες του. Στο εδάφιο Ψαλμός 56:8, ο Βασιλιάς Δαβίδ παρακαλεί τον Θεό: «Βάλε τα δάκρυά μου στο ασκί σου. Δεν είναι αυτά στο βιβλίο σου;» Όπως φαίνεται από αυτόν τον παραλληλισμό, ο Δαβίδ γνώριζε ότι ο Ιεχωβά δεν αντιλαμβανόταν μόνο τα παθήματά του αλλά και το συναισθηματικό τους αντίκτυπο. Ο Ιεχωβά γνώριζε τον πόνο του Δαβίδ και θυμόταν τα όσα πέρασε ο Δαβίδ από συναισθηματική άποψη που τον έκαναν να δακρύζει. Πράγματι, ο Δημιουργός μας παρατηρεί όλους εκείνους που προσπαθούν να κάνουν το θέλημά του, “εκείνους που έχουν την καρδιά πλήρη προς αυτόν”.

Τα συγκινητικά λόγια του Δαβίδ σχετικά με το ασκί μπορούν να έχουν νόημα και για εμάς. Πώς; Η Αγία Γραφή εξηγεί ότι ο Σατανάς ελέγχει αυτόν τον κόσμο και ότι έχει «μεγάλο θυμό» στις μέρες μας. Ως αποτέλεσμα, η γη υφίσταται τρομερά «αλίμονο». (Αποκάλυψη 12:12) Να γιατί υπάρχουν πολλοί οι οποίοι, σαν τον Δαβίδ, υποφέρουν από συναισθηματική, ψυχική ή σωματική άποψη—ιδιαίτερα όσοι προσπαθούν να ευαρεστούν τον Θεό. Μήπως ισχύει αυτό και για εσάς; Με θάρρος, «έστω και κλαίγοντας», τέτοιοι πιστοί άνθρωποι δεν σταματούν ποτέ να διάγουν ζωή ακεραιότητας. (Ψαλμός 126:6) Μπορούν να είναι βέβαιοι ότι ο ουράνιος Πατέρας τους δεν διακρίνει μόνο τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζουν, αλλά επίσης το συναισθηματικό αντίκτυπο αυτών των δοκιμασιών. Κατανοεί πραγματικά τον πόνο που ταλαιπωρεί τους υπηρέτες του και θυμάται με συμπόνια τα δάκρυά τους και τα παθήματά τους, αποθηκεύοντάς τα συμβολικά στο ασκί του.

Ψαλμ 59:1, 2—Τι μας διδάσκει η εμπειρία του Δαβίδ για την προσευχή; (w08 15/3 σ. 14 ¶13)

Μήπως, λοιπόν, είναι αρκετό να εκθέτουμε απλώς τα προβλήματά μας στον Ιεχωβά μέσω προσευχής; Όχι. Απαιτούνται περισσότερα. Χρειάζεται να ενεργούμε σε αρμονία με τις προσευχές μας. Όταν ο Βασιλιάς Σαούλ έστειλε ανθρώπους στο σπίτι του Δαβίδ για να τον θανατώσουν, ο Δαβίδ προσευχήθηκε: «Ελευθέρωσέ με από τους εχθρούς μου, Θεέ μου· από εκείνους που εγείρονται εναντίον μου προστάτεψέ με. Ελευθέρωσέ με από εκείνους που πράττουν βλαβερά πράγματα, και από ενόχους αίματος σώσε με». (Ψαλμ. 59:1, 2) Εκτός του ότι προσευχήθηκε, ο Δαβίδ άκουσε τη σύζυγό του και έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο για να διαφύγει. (1 Σαμ. 19:11, 12) Παρόμοια, εμείς μπορούμε να προσευχόμαστε για πρακτική σοφία η οποία θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε, ίσως δε και να βελτιώσουμε, τις καταστάσεις που μας φέρνουν στενοχώρια.—Ιακ. 1:5.

Στους Ψαλμούς 52-59 ο Δαβίδ εκφράζει τα αισθήματά του στη διάρκεια δύσκολων περιόδων της ζωής του.

Ψαλμ 55:22 Το εδάφιο Ψαλμός 55:22 εμπεριέχει την παρότρυνση να εμπιστευόμαστε στον Ιεχωβά και να αποθέτουμε όλα τα προσωπικά μας βάρη πάνω Του.

Ψαλμ 56 Η πεποίθηση που είχε ο Βασιλιάς Δαβίδ ότι ο Ιεχωβά ενδιαφερόταν για αυτόν και τον συμπονούσε φαίνεται στον 56ο Ψαλμό, τον οποίο συνέθεσε ο Δαβίδ όταν προσπαθούσε να ξεφύγει από τον Βασιλιά Σαούλ που διακατεχόταν από φονικό μίσος.

Ψαλμ 55:22 Ναι, ο Ιεχωβά γνωρίζει πόσο υποφέρεις.

Ψαλμ 56:8 Με αυτόν τον τρόπο εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Ιεχωβά δεν θα ξεχνούσε τη θλίψη του αλλά θα φρόντιζε για αυτόν στοργικά και θα τον προστάτευε.

Ψαλμ 57:1-11 Ο Δαβίδ παρέμεινε όσιος στον Ιεχωβά παρά το ότι ο Σαούλ συνέχισε να ενεργεί με άδικο τρόπο επί χρόνια.

Ψαλμ 54:7 Τι είδους βάρος χρειάστηκε να ρίξει ο Δαβίδ στον Ιεχωβά; 9 Θυμηθείτε τα λόγια του Δαβίδ που είναι καταγραμμένα στο εδάφιο Ψαλμός 55:22: «Ρίξε στον Ιεχωβά το βάρος που σηκώνεις, και αυτός θα σε στηρίξει.

Ψαλμ 56:1-4, 11-13 Αν και χρειάστηκε να προσποιηθεί ότι ήταν παράφρονας για να γλιτώσει, ο Δαβίδ ήξερε ότι στην πραγματικότητα ο Ιεχωβά ήταν εκείνος που τον είχε απελευθερώσει ευλογώντας τις προσπάθειές του.

Ψαλμ 52:1-5 Επίσης, ο Θεός παρέχει την αξιόπιστη ελπίδα ότι σύντομα θα αντιστρέψει τις κακές συνέπειες της πονηρίας για εκείνους που τον αγαπούν

Ψαλμ 59:5-8 Ο Ιεχωβά γελάει με την καύχηση και τη σύγχυση των εθνών που ακολουθούν την ανόητη πορεία τους εναντίον του.

Ψαλμ 55:16, 22 Ναι, ο Ιεχωβά ακούει «όποια προσευχή, όποιο αίτημα για εύνοια και αν απευθύνει κάποιος άνθρωπος ή όλος ο λαός [του

Ψαλμ 55:17 Και εμείς επίσης έχουμε κάθε λόγο να είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Ιεχωβά είναι κοντά μας, έτοιμος να ακούσει κάθε σκέψη και έγνοια μας.

Ψαλμ 55:22 Αν αμφιβάλλετε ποτέ ότι ο Ιεχωβά ενδιαφέρεται για εσάς, κάντε στοχασμούς γύρω από Γραφικές περικοπές όπως τα εδάφια Ψαλμός 55:22

Ψαλμ 55:22 Αν επιλέξετε να συγχωρήσετε τον σύντροφό σας και να συνεχίσετε τον γάμο σας, θα χρειαστεί να εργαστείτε και οι δυο σας σκληρά για να ξαναχτίσετε τον γαμήλιο δεσμό σας.

Ψαλμ 56:8 Ναι, ο Ιεχωβά φυλάει σαν θησαυρό και θυμάται όλα τα δάκρυα και τα παθήματα που υπομένουμε ενώ διακρατούμε την οσιότητά μας σε Αυτόν.

Ψαλμ 55:22 Υπάρχει μήπως κάποιο πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να επωμιστεί εκείνος;

Ψαλμ 55:22 Αντί να βασιζόμαστε στη μεσιτεία αγίων ή οποιουδήποτε άλλου, πρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα τον Ιεχωβά Θεό.

Ψαλμ 57:7 Οι ύμνοι που χρησιμοποιούνται στις Χριστιανικές συναθροίσεις αποτελούν θαυμάσια ευκαιρία για να “ψάλλουμε και να αναπέμπουμε μελωδία” στον Ιεχωβά με σταθερή καρδιά.

Ψαλμ 55:22 Με αυτόν τον τρόπο, θα νιώθετε την «ειρήνη του Θεού η οποία υπερέχει από κάθε σκέψη».

Ψαλμ 55:22 Πράγματι, ο Ιεχωβά θα είναι πάντα στο πλευρό μας για να μας παρηγορεί και να μας στηρίζει ως όσιους υπηρέτες του.

Ψαλμ 55:22 Τώρα έχετε την ευκαιρία να συμμετέχετε στο πιο συναρπαστικό και σημαντικό έργο της ανθρώπινης ιστορίας, την εκστρατεία κηρύγματος και διδασκαλίας που γίνεται σε όλο τον κόσμο.

Ψαλμ 55:22 Είθε να αισθάνονται τέτοια ενθάρρυνση και παρηγοριά όλοι όσοι παρευρίσκονται στις συναθροίσεις μας.

Ψαλμ 55:22 Κάποιοι διαπίστωσαν ότι, για να διατηρήσουν τη Βασιλεία του Θεού στην πρώτη θέση, έπρεπε να αναζητήσουν διαφορετική εργασία.

Ψαλμ 55:22 Δεν εποικοδομούν αυτές οι συγκινητικές υποσχέσεις την πίστη σας στον Ιεχωβά και στις δίκαιες απαιτήσεις του;

Ψαλμ 55:22 Ο Ιεχωβά είναι σε θέση να σε ενδυναμώνει με ειρήνη η οποία «υπερέχει από κάθε σκέψη».

Ψαλμ 55:22 Αν πλησιάζουμε τον Θεό σε καιρούς στενοχώριας, θα μπορούμε να βλέπουμε τα πράγματα από τη σωστή οπτική γωνία και να εναντιωνόμαστε με επιτυχία στον Διάβολο.

Ψαλμ 55:22 Γι’ αυτό, αν υπηρετείτε τον Ιεχωβά με πλήρη καρδιά, μπορείτε να έχετε την πεποίθηση που είχε ο ψαλμωδός, ο οποίος είπε: «Έχω θέσει μόνιμα τον Ιεχωβά μπροστά μου.

Ψαλμ 55:22 Αν το να συζητάτε διεξοδικά τα αισθήματά σας με ένα συμπονετικό φίλο μπορεί να σας βοηθήσει, πόσο περισσότερο θα σας βοηθήσει το να ανοίξετε την καρδιά σας στον ‘Θεό κάθε παρηγοριάς’!

Ψαλμ 56:11 Με τη βοήθεια του Ιεχωβά, είθε να συνεχίζουμε να αντεπεξερχόμαστε σε όλες τις προκλήσεις καθώς εκπληρώνουμε τη θεόδοτη αποστολή που έχουμε να κηρύττουμε τα καλά νέα της Βασιλείας σε ανθρώπους όλων των εθνών.

Ψαλμ 57:1 Η εμπιστοσύνη που έθεσε στον Ιεχωβά δεν αποδείχτηκε μάταιη.

Ψαλμ 55:22 Αυτοί που βρίσκονται στην ολοχρόνια υπηρεσία, είτε είναι σκαπανείς, περιοδεύοντες επίσκοποι, ιεραπόστολοι είτε εθελοντές που υπηρετούν στο Μπέθελ, μπορούν όλοι να επιβεβαιώσουν την αξιοπιστία της φροντίδας του Ιεχωβά.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: