ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΨΑΛΜΟΙ 60-68

Να κάνετε θέμα προσευχής τις υποσχέσεις σας προς τον Ιεχωβά

Ψαλμ 61:1, 8 Το να προσευχόμαστε για τις υποσχέσεις μας θα ενισχύει τη θέλησή μας να τις τηρούμε Η αφιέρωσή μας στον Θεό είναι η πιο σημαντική υπόσχεση που μπορούμε να δώσουμε Να δείχνετε εμπιστοσύνη στον Ιεχωβά ανοίγοντας την καρδιά σας σε εκείνον μέσω προσευχής

Ψαλμ 62:8 Μια ουσιαστική προσευχή περιλαμβάνει τα ενδόμυχα αισθήματά μας Όταν οι προσευχές μας είναι συγκεκριμένες, αντιλαμβανόμαστε πιο εύκολα την απάντηση του Ιεχωβά Ο Ιεχωβά είναι Αυτός που ακούει τις προσευχές όλων όσων έχουν δίκαιη καρδιά

Ψαλμ 65:1, 2 Ο Ιεχωβά ακούει «κάθε σάρκα» που επιθυμεί ειλικρινά να τον γνωρίσει και να κάνει το θέλημά του Μπορούμε να πλησιάζουμε τον Ιεχωβά μέσω προσευχής οποιαδήποτε στιγμή

Ψαλμ 61:1, 8—Να κάνετε θέμα προσευχής τις υποσχέσεις σας προς τον Ιεχωβά (w99 15/9 σ. 9 ¶1-4)

Οι ειλικρινείς υποσχέσεις πηγάζουν από την καρδιά καθώς και από τη διάνοια. Επομένως, ας δείχνουμε ότι εννοούμε τις υποσχέσεις που δίνουμε στον Ιεχωβά με το να ανοίγουμε την καρδιά μας σε αυτόν με προσευχή, εκφράζοντας με ειλικρίνεια τους φόβους μας, τις επιθυμίες μας και τις αδυναμίες μας. Το να προσευχόμαστε για κάποια υπόσχεση θα ενισχύσει τη θέλησή μας να την τηρήσουμε. Θα μπορούσαμε να εξομοιώσουμε τις υποσχέσεις μας προς τον Θεό με τα χρέη. Όταν τα χρέη είναι μεγάλα, η πληρωμή πρέπει να γίνει σταδιακά. Παρόμοια, πολλές υποσχέσεις που δίνουμε στον Ιεχωβά απαιτούν χρόνο για να εκπληρωθούν. Αλλά με το να του δίνουμε τακτικά αυτό που μπορούμε, δείχνουμε πως εννοούμε ό,τι λέμε, και εκείνος θα μας ευλογεί ανάλογα.

Μπορούμε να καταδεικνύουμε ότι παίρνουμε τις υποσχέσεις μας στα σοβαρά με το να προσευχόμαστε συχνά σε σχέση με αυτές, ίσως καθημερινά. Αυτό θα δείχνει στον ουράνιο Πατέρα μας ότι είμαστε ειλικρινείς. Θα χρησιμεύει επίσης ως τακτική υπενθύμιση. Ο Δαβίδ μάς άφησε ένα εξαιρετικό παράδειγμα σε αυτόν τον τομέα. Δεήθηκε ψάλλοντας προς τον Ιεχωβά: «Άκουσε, Θεέ, την ικετευτική κραυγή μου. Πρόσεξε την προσευχή μου. . . . Εγώ θα αναπέμπω μελωδία στο όνομά σου πάντοτε, ώστε να εκπληρώνω τις ευχές μου κάθε ημέρα».

Ψαλμ 62:8—Να δείχνετε εμπιστοσύνη στον Ιεχωβά ανοίγοντας την καρδιά σας σε εκείνον μέσω προσευχής (w15 15/4 σ. 25, 26 ¶6-9)

Μπορείτε άραγε να προσευχηθείτε στον Ιεχωβά για ένα ζήτημα που σας βασανίζει και έπειτα να νιώθετε ήρεμοι, γνωρίζοντας πως έχετε κάνει ό,τι καλύτερο μπορείτε και πως εκείνος θα κάνει τα υπόλοιπα; Ασφαλώς και μπορείτε! (Διαβάστε Ψαλμός 62:8· 1 Πέτρου 5:7) Για να αναπτύξετε στενή σχέση με τον Ιεχωβά, είναι σημαντικό να μάθετε να το κάνετε αυτό. Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να έχετε την πεποίθηση ότι ο Ιεχωβά θα προμηθεύσει αυτό που χρειάζεστε. Γιατί; Ένας λόγος ίσως είναι ότι ο Ιεχωβά δεν απαντάει πάντοτε ευθύς αμέσως.—Ψαλμ. 13:1, 2· 74:10· 89:46· 90:13· Αββακ. 1:2.

Γιατί μερικές φορές ο Ιεχωβά δεν απαντάει αμέσως στις προσευχές μας; Γιατί δεν ανταποκρίνεται ο Ιεχωβά αμέσως σε κάθε μας αίτημα; Θυμηθείτε ότι ο ίδιος παρομοιάζει τη σχέση μας μαζί του με τη σχέση που έχουν τα παιδιά με τον πατέρα τους. (Ψαλμ. 103:13) Ένα παιδί δεν μπορεί δικαιολογημένα να αναμένει ότι ο γονέας του θα του δώσει ό,τι ζητήσει ή ότι θα το κάνει αυτό ευθύς αμέσως. Μερικά από τα πράγματα που ζητάει ένα παιδί είναι απλώς περαστικές επιθυμίες. Άλλα θα του δοθούν στον κατάλληλο καιρό. Και άλλα πάλι μπορεί να μην είναι για το καλό του ή για το καλό άλλων ατόμων που περιλαμβάνονται. Επιπρόσθετα, αν ο γονέας έκανε αμέσως ό,τι ζητούσε το παιδί, τότε η σχέση τους θα έμοιαζε περισσότερο με τη σχέση ενός κυρίου με έναν δούλο—με το παιδί στη θέση του κυρίου. Παρόμοια, για το δικό μας καλό, μπορεί και ο Ιεχωβά να αφήνει να περάσει χρόνος μέχρις ότου γίνει φανερή η απάντησή του στις προσευχές μας. Ως ο σοφός Δημιουργός, ο στοργικός Κύριος και ο ουράνιος Πατέρας μας, έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να το κάνει αυτό. Αν ικανοποιούσε όλα μας τα αιτήματα ευθύς αμέσως, αυτό θα διαστρέβλωνε τη σχέση που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα σε εμάς και σε εκείνον.—Παράβαλε Ησαΐας 29:16· 45:9.

Τι υπόσχεται ο Ιεχωβά όσον αφορά τους προσωπικούς μας περιορισμούς; Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι ο Ιεχωβά γνωρίζει πλήρως τους περιορισμούς μας. (Ψαλμ. 103:14) Επομένως, δεν αναμένει ότι θα υπομείνουμε με τη δική μας δύναμη αλλά μας προσφέρει πατρική βοήθεια. Υπάρχουν βέβαια στιγμές που ίσως νιώθουμε ότι δεν αντέχουμε άλλο πια. Ωστόσο, ο Ιεχωβά μάς διαβεβαιώνει ότι δεν θα αφήσει ποτέ τους υπηρέτες του να υποφέρουν πέρα από τα όρια της αντοχής τους. Ναι, “θα προμηθεύσει τη διέξοδο”. (Διαβάστε 1 Κορινθίους 10:13) Επομένως, έχουμε βάσιμους λόγους να είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Ιεχωβά ξέρει πόσο μπορούμε να αντέξουμε.

Τι πρέπει να κάνουμε όταν προσευχόμαστε για βοήθεια αλλά δεν έρχεται αμέσως ανακούφιση; Όταν προσευχόμαστε για βοήθεια αλλά δεν έρχεται αμέσως ανακούφιση, ας περιμένουμε Εκείνον που γνωρίζει πότε ακριβώς να ενεργήσει για χάρη μας. Να θυμάστε ότι και ο ίδιος κάνει υπομονή, διότι λαχταράει να σπεύσει σε βοήθειά μας. «Ο Ιεχωβά θα προσμένει για να σας δείξει εύνοια, και γι’ αυτό θα εγερθεί για να σας δείξει έλεος. Διότι ο Ιεχωβά είναι Θεός κρίσης. Ευτυχισμένοι είναι όλοι εκείνοι που τον προσμένουν».—Ησ. 30:18.

Ψαλμ 65:1, 2—Ο Ιεχωβά είναι Αυτός που ακούει τις προσευχές όλων όσων έχουν δίκαιη καρδιά (w15 15/4 σ. 22 ¶13, 14· w10 15/4 σ. 5 ¶10· it-2 σ. 779 ¶3)

Σκεφτείτε το εξής: Από την προανθρώπινη ύπαρξή του, ο Ιησούς παρατηρούσε από πρώτο χέρι την ανταπόκριση του Ιεχωβά στις προσευχές των ανθρώπινων υπηρετών του. Έπειτα, στη διάρκεια της επίγειας διακονίας του, χρησιμοποιούσε την προσευχή ως το μέσο με το οποίο εξέφραζε τα αισθήματά του στον ουράνιο Πατέρα του. Θα το είχε κάνει αυτό—θα αφιέρωνε μάλιστα μία ολόκληρη νύχτα στην προσευχή—αν πίστευε ότι ο Ιεχωβά στην πραγματικότητα δεν άκουγε; (Λουκ. 6:12· 22:40-46) Θα είχε διδάξει τους μαθητές του να προσεύχονται αν πίστευε ότι η προσευχή δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα ψυχολογικό δεκανίκι; Είναι ολοφάνερο ότι ο Ιησούς γνώριζε πως η προσευχή είναι πραγματικός τρόπος επικοινωνίας με τον Ιεχωβά. Σε κάποια περίπτωση, είπε: «Πατέρα, σε ευχαριστώ που με άκουσες. Εγώ ήξερα ότι πάντοτε με ακούς». Και εμείς επίσης μπορούμε να έχουμε την πεποίθηση ότι ο Ιεχωβά είναι Αυτός “που ακούει προσευχή”.—Ιωάν. 11:41, 42· Ψαλμ. 65:2.

Πώς ωφελούμαστε όταν είμαστε συγκεκριμένοι στις προσευχές μας; Πώς βοήθησαν οι προσευχές μια αδελφή να ενισχύσει τη σχέση της με τον Ιεχωβά; Όταν είστε συγκεκριμένοι στις προσευχές σας, μπορείτε να αντιληφθείτε πιο εύκολα τις απαντήσεις του Ιεχωβά, ακόμα και αν δεν είναι τόσο ξεκάθαρες. Οι απαντήσεις που θα λαβαίνετε στις προσευχές σας θα κάνουν τον Ιεχωβά πιο πραγματικό για εσάς. Επιπλέον, όσο περισσότερο εκφράζετε τις ενδόμυχες ανησυχίες σας σε εκείνον, τόσο περισσότερο θα έρχεται κοντά σας.

Πώς σας βοηθάει η προσευχή να ενισχύσετε την επιθυμία σας να υπηρετείτε τον Θεό; Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να ενισχύσετε την επιθυμία σας να υπηρετείτε τον Ιεχωβά ολόκαρδα είναι μέσω των προσευχών σας. Στο εδάφιο Ψαλμός 65:2 διαβάζουμε: «Ω! Εσύ που ακούς προσευχή, σε εσένα θα έρχεται κάθε σάρκα». Ακόμη και τότε που ο Ισραήλ ήταν ο λαός με τον οποίο είχε συνάψει διαθήκη ο Θεός, οι αλλοεθνείς που έρχονταν στο ναό του Ιεχωβά μπορούσαν να τον πλησιάσουν μέσω προσευχής. (1 Βασ. 8:41, 42) Ο Θεός δεν είναι προσωπολήπτης. Όσοι τηρούν τις εντολές του έχουν τη διαβεβαίωση ότι θα τους ακούσει. (Παρ. 15:8) Δίχως αμφιβολία, η φράση «κάθε σάρκα» περιλαμβάνει και εσάς τους νεαρούς.

Ποιους Εισακούει ο Θεός. «Κάθε σάρκα» μπορεί να πλησιάσει “Εκείνον που Ακούει προσευχή”, τον Ιεχωβά Θεό. (Ψλ 65:2· Πρ 15:17) Ακόμη και ενόσω ο Ισραήλ ήταν «η ατομική ιδιοκτησία» του Θεού—ο λαός με τον οποίο είχε συνάψει διαθήκη ο Θεός—οι αλλοεθνείς μπορούσαν να πλησιάζουν τον Ιεχωβά μέσω προσευχής, αναγνωρίζοντας τον Ισραήλ ως το διορισμένο όργανο του Θεού και το ναό στην Ιερουσαλήμ ως τον τόπο που είχε εκλέξει Εκείνος για να προσφέρονται θυσίες. (Δευ 9:29· 2Χρ 6:32, 33· παράβαλε Ησ 19:22.) Αργότερα, με το θάνατο του Χριστού, η διάκριση μεταξύ Ιουδαίων και Εθνικών καταργήθηκε διαπαντός. (Εφ 2:11-16) Στο σπίτι του Ιταλού Κορνήλιου, ο Πέτρος αναγνώρισε ότι «ο Θεός δεν είναι προσωπολήπτης, αλλά σε κάθε έθνος όποιος τον φοβάται και εργάζεται δικαιοσύνη είναι ευπρόσδεκτος σε αυτόν». (Πρ 10:34, 35) Επομένως, ο καθοριστικός παράγοντας είναι η καρδιά του κάθε ατόμου, καθώς και το τι τον υποκινεί η καρδιά του να κάνει. (Ψλ 119:145· Θρ 3:41) Εκείνοι που τηρούν τις εντολές του Θεού και κάνουν «αυτά που είναι αρεστά στα μάτια του» έχουν τη διαβεβαίωση ότι και τα «αφτιά» του είναι ανοιχτά για αυτούς.—1Ιω 3:22· Ψλ 10:17· Παρ 15:8· 1Πε 3:12.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ψαλμ 63:3—Γιατί είναι η στοργική καλοσύνη του Ιεχωβά καλύτερη από τη ζωή; (w06 1/6 σ. 11 ¶7)

Η στοργική καλοσύνη [του Θεού] είναι καλύτερη από τη ζωή” επειδή, χωρίς αυτήν, η ζωή δεν έχει νόημα και σκοπό. Είναι σοφό να καλλιεργούμε φιλία με τον Ιεχωβά.

Ψαλμ 68:18—Ποιοι ήταν τα «δώρα σε μορφή ανθρώπων»; (w06 1/6 σ. 10 ¶4)

Ποιοι ήταν τα «δώρα σε μορφή ανθρώπων»; Αυτοί ήταν άντρες ανάμεσα από εκείνους που πάρθηκαν αιχμάλωτοι στη διάρκεια της κατάκτησης της Υποσχεμένης Γης. Τέτοιοι άντρες διορίστηκαν αργότερα να βοηθούν τους Λευίτες στο έργο τους.

Ψαλμ 42 ως 72 μας δείχνουν ότι, αν θέλουμε να υπομένουμε δοκιμασίες με επιτυχία, πρέπει να εμπιστευόμαστε απόλυτα στον Ιεχωβά και να μάθουμε να τον προσμένουμε για απελευθέρωση.

Ψαλμ 63:1-8 Ναι, μελέτη σημαίνει εργασία, αλλά πρόκειται για απολαυστική και ανταμειφτική εργασία.

Ψαλμ 65:9-13 Αυτό περιλαμβάνει και τις θάλασσες καθώς και όλα όσα βρίσκονται σε αυτές επειδή, ως ο Δημιουργός, ο Ιεχωβά Θεός εξουσιάζει τις θάλασσες.

Ψαλμ 64:1-4 με έκαναν να συνειδητοποιήσω ότι δεν ήθελα να είμαι ένα άτομο από το οποίο οι άλλοι προσεύχονται να διαφυλαχτούν!

Ψαλμ. 65:2 Οι προσευχές του Δαβίδ απαντήθηκαν επειδή ήταν όσιος λάτρης του Ιεχωβά.

Ψαλμ 63:1-3 Ασφαλώς, δεν χρειάζεται να περιμένουμε τον νέο κόσμο για να απολαύσουμε τις πνευματικές ευλογίες που φέρνει η ολόψυχη υπηρεσία στον Ιεχωβά—μπορούμε να τις γευτούμε από τώρα!

Ψαλμ 65:2 Γι’ αυτό ο Ιησούς δίδαξε τους ακολούθους του «να προσεύχονται πάντοτε και να μην παραιτούνται».

Ψαλμ 67:1 Είναι αλήθεια ότι δεν μας περιβάλλουν στην κυριολεξία πύρινα άρματα και άλογα.

Ψαλμ 68:11 Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά σήμερα, άντρες και γυναίκες, με τη δημόσια διακονία που επιτελούν, έχουν βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να φτάσουν σε μετάνοια προκειμένου να σωθούν.

Ψαλμ 64:2-4 Από την άλλη πλευρά, για να διατηρούμε την ομιλία μας θετική απαιτείται επιδεξιότητα.

Ψαλμ 64:2-4 Επιπρόσθετα, σκεφτείτε τη βλάβη που μπορεί να προξενήσει «ο ψευδομάρτυρας [που] ξεστομίζει ψέματα».

Ψαλμ 62:8 Είναι κατάλληλο να ζητάμε άγιο πνεύμα, διότι αυτό θα μας βοηθάει να κάνουμε το σωστό.

Ψαλμ 66:19,20 Μάλιστα μας καλεί να “ρίχνουμε κάθε ανησυχία μας πάνω του, επειδή αυτός ενδιαφέρεται για εμάς”.

Ψαλμ 68:29-31 Σήμερα, εκατομμύρια σύγχρονοι «Αιθίοπες» που φοβούνται τον Ιεχωβά φέρνουν «δώρο» με τη μορφή λατρείας.

Ψαλμ 62:8 Για να αναπτύξετε στενή σχέση με τον Ιεχωβά, είναι σημαντικό να μάθετε να το κάνετε αυτό.

Ψαλμ 65:2, 4 Ας εξετάσουμε τη Γραφική αφήγηση σχετικά με τον Βασιλιά Ασά του Ιούδα για να δούμε πώς αυτός ο άνθρωπος πλησίασε τον Θεό και πώς ανταποκρίθηκε Εκείνος.*

Ψαλμ 65:2 Αν το κάνουμε αυτό με πίστη, ίσως διαπιστώσουμε και εμείς ότι η λύπη μας θα αντικατασταθεί από την «ειρήνη του Θεού η οποία υπερέχει από κάθε σκέψη».

Ψαλμ 62:7, 8 Μην ψάχνετε δικαιολογίες για να συναναστρέφεστε με το αποκομμένο μέλος της οικογένειας, λόγου χάρη, μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ψαλμ 63:3, 4 Ακόμη και όταν αντιμετωπίζουμε αντιξοότητες, ο χαρωπός αίνος προς τον Θεό πλημμυρίζει την καρδιά μας.

Ψαλμ 65:2 Αν το κάνουμε αυτό με πίστη, ίσως διαπιστώσουμε και εμείς ότι η λύπη μας θα αντικατασταθεί από την «ειρήνη του Θεού η οποία υπερέχει από κάθε σκέψη».

Ψαλμ 63:6 Ο τέλειος άνθρωπος Ιησούς κατέβαλλε επισταμένες προσπάθειες για να ικανοποιεί την ανάγκη που είχε να μένει μόνος του και να στοχάζεται, φεύγοντας μακριά από την οχλοβοή, στην απομόνωση που παρείχαν τα βουνά, οι έρημοι και άλλοι μοναχικοί τόποι.

Ψαλμ 67:6 Έτσι λοιπόν, οι άνθρωποι που αποτελούν τη νέα γη θα ζουν εδώ σε αυτή τη γη. … Μπορούμε να διαβάσουμε για αυτά τα υπέροχα πράγματα στα εδάφια Ψαλμός 67:6·

Ψαλμ 65:2 Όταν μπαίνετε στον πειρασμό να κάνετε κάτι εσφαλμένο ή αντιμετωπίζετε κάποια σοβαρή δοκιμασία, να επιζητείτε την κατεύθυνση και τη βοήθεια του Θεού για να την ακολουθείτε.

Ψαλμ 63:3, 4 Στ’ αλήθεια, υπάρχει τίποτε που έχει να προσφέρει η ζωή σε αυτόν τον κόσμο το οποίο να είναι καλύτερο από το να απολαμβάνουμε την αγάπη και την όσια φιλία του Θεού;

Ψαλμ 63:6 Μπορούμε να μελετάμε το Λόγο του Θεού και να κάνουμε στοχασμούς γύρω από αυτόν το πρωί, το βράδυ ή τη νύχτα—πράγματι, οποιαδήποτε ώρα.

Ψαλμ 65:2 Ακόμη και αν ένα άτομο προσεύχεται επί ώρες για μια βαθιά του έγνοια, ο Ιεχωβά δεν κάθεται να υπολογίζει τον χρόνο.

Ψαλμ 62:8 Στην πραγματικότητα, ο Θεός μάς καλεί να ρίχνουμε σε εκείνον το βάρος που σηκώνουμε.

Ψαλμ 64:3 Ο Χριστιανός χρειάζεται να αποφεύγει αυτή την επιβλαβή συνήθεια.

Ψαλμ 63:6 Ο Ιησούς, που διέθετε τέλειες διανοητικές δυνάμεις, ήξερε πόσο ωφέλιμο ήταν να πηγαίνει σε ήσυχα μέρη για να στοχάζεται και να προσεύχεται.

Ψαλμ 62:8 Οι προσευχές σας μπορούν να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερο νόημα καθώς τον ικετεύετε ένθερμα και ακατάπαυστα.

Ψαλμ 65:2 Όταν οι πιέσεις της ζωής φαίνονται αβάσταχτες, το να του ανοίγουμε την καρδιά μας μπορεί να μας φέρνει μεγάλη ανακούφιση.

Ψαλμ 65:2 Δεν έχει αναθέσει αυτό το καθήκον σε κανέναν άλλον, ούτε καν στον ίδιο του τον Γιο.

Ψαλμ 65:2 Αυτό το πνεύμα μπορεί να μας γεμίσει «δύναμη που ξεπερνάει το φυσιολογικό» προκειμένου να υπομείνουμε ώσπου η Βασιλεία του Θεού να απομακρύνει όλα τα προβλήματα που δημιουργούν ένταση.

Ψαλμ 65:2 Όταν βλέπουμε ότι ο Θεός απαντάει στις προσευχές μας, η αγάπη μας για αυτόν αυξάνεται.

Ψαλμ 65:2 Ωστόσο, πρέπει να στρέφουμε την προσοχή μας και σε άλλες μορφές προσευχής—τον αίνο, την ευχαριστία και τη δέηση.

Ψαλμ 68:19 Δεν κάνει τη ζωή μου απλώς υποφερτή—την κάνει πραγματικά απολαυστική!


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: