ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΨΑΛΜΟΙ 74-78

Να Θυμάστε τα Έργα του Ιεχωβά

Ψαλμ 74:16· 77:6, 11, 12 Είναι σημαντικό να στοχαζόμαστε τα καλά πράγματα που έχει κάνει ο Ιεχωβά

Ο στοχασμός μάς βοηθάει να αφομοιώνουμε αυτά που διαβάζουμε στον Λόγο του Θεού και να αναπτύσσουμε εγκάρδια εκτίμηση για την πνευματική τροφή

Οι βαθιές σκέψεις για τον Ιεχωβά μάς βοηθούν να θυμόμαστε τα υπέροχα έργα του και την ελπίδα που έχει θέσει μπροστά μας

Ψαλμ 74:16, 17· 75:6, 7· 78:11-17 Στα έργα του Ιεχωβά περιλαμβάνονται:

Η δημιουργία Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για τη δημιουργία, τόσο περισσότερο βαθαίνει το δέος μας για τον Ιεχωβά

Οι διορισμένοι άντρες στην εκκλησία Πρέπει να είμαστε υποτακτικοί σε αυτούς που έχει διορίσει ο Ιεχωβά να αναλαμβάνουν την ηγεσία

Οι πράξεις σωτηρίας Το να θυμόμαστε τις πράξεις σωτηρίας του Ιεχωβά ενισχύει την πίστη μας ότι εκείνος θέλει και έχει την ικανότητα να φροντίζει τους υπηρέτες του

Ψαλμ 74:16· 77:6, 11, 12—Να στοχάζεστε τα έργα του Ιεχωβά (w15 15/8 σ. 10 ¶3, 4· w04 1/3 19, 20· w03 1/7 σ. 10, 11 ¶6, 7)

Τι θα μας κάνει πιο πεπεισμένους ότι η αγάπη του Ιεχωβά για εμάς είναι ανεξάντλητη; Τα άτομα που αναφέρθηκαν στην αρχή είχαν τη βεβαιότητα ότι ο Θεός ήταν μαζί τους σε δύσκολες περιόδους. Μπορούμε να έχουμε και εμείς την πεποίθηση ότι είναι στο πλευρό μας. (Ψαλμ. 118:6, 7) Αυτό το άρθρο εξηγεί πώς γίνεται φανερή η αγάπη του Ιεχωβά (1) στα δημιουργικά του έργα, (2) στον Λόγο του, (3) στην προσευχή και (4) στο λύτρο. Ο στοχασμός γύρω από τα καλά πράγματα που έχει κάνει ο Ιεχωβά πιθανότατα θα αυξήσει την ευγνωμοσύνη μας για την ανεξάντλητη αγάπη του.—Διαβάστε Ψαλμός 77:11, 12.

ΝΑ ΣΤΟΧΑΖΕΣΤΕ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ

Τι αποκαλύπτει ο στοχασμός γύρω από τα δημιουργικά έργα του Ιεχωβά; Μπορούμε να διακρίνουμε την ανεξάντλητη αγάπη του Ιεχωβά για εμάς σε αυτά που έχει δημιουργήσει; Ναι, μπορούμε, επειδή αυτή καθαυτή η πράξη της δημιουργίας αποτελούσε έκφραση της αγάπης του. (Ρωμ. 1:20) Ο Θεός σχεδίασε τη γη με ένα οικοσύστημα στο οποίο μπορούμε να ζούμε με ασφάλεια και να ευημερούμε. Ωστόσο, δεν θέλει απλώς να ζούμε. Για να μείνουμε ζωντανοί χρειάζεται να τρώμε. Ο Ιεχωβά φρόντισε να παράγει η γη μια ουσιαστικά ατελείωτη ποικιλία φυτών τα οποία μπορούν να γίνονται θρεπτικά γεύματα. Έκανε μάλιστα το φαγητό μια υπέροχη και ικανοποιητική εμπειρία! (Εκκλ. 9:7) Μια αδελφή, η Κάθριν, χαίρεται να παρατηρεί τη δημιουργία, ιδιαίτερα την εποχή της άνοιξης στον Καναδά, όταν τα πάντα στη φύση ξυπνούν. Όπως λέει: «Είναι εκπληκτικό το πώς όλα παίρνουν ζωή—λουλούδια που είναι προγραμματισμένα να ξεπροβάλλουν από το έδαφος και πουλιά που επιστρέφουν από μακρινά μέρη, όπως το μικροσκοπικό κολίβριο που ξαναβρίσκει την ταΐστρα έξω από το παράθυρο της κουζίνας μου. Ο Ιεχωβά πρέπει να μας αγαπάει για να μας δίνει τέτοιες στιγμές απόλαυσης». Ο στοργικός ουράνιος Πατέρας μας βρίσκει ευχαρίστηση στα δημιουργικά του έργα, και θέλει να τα απολαμβάνουμε και εμείς.—Πράξ. 14:16, 17.

Πώς Δείχνουμε την Αγάπη μας για τον Θεό

Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ αγάπης για τον Θεό δεν είναι ακαδημαϊκό ζήτημα. Όπως μπορούν να πιστοποιήσουν οι υπηρέτες του Θεού ανά τον κόσμο, η αληθινή αγάπη για τον Θεό αναπτύσσεται καθώς κάποιος γνωρίζει την προσωπικότητά του, και γίνεται ακόμη ισχυρότερη καθώς αυτός εξοικειώνεται με ό,τι αγαπάει ο Θεός, με ό,τι μισεί και με τις προτιμήσεις του και τις απαιτήσεις του.

Ο Ιεχωβά μάς έχει δώσει στοργικά το Λόγο του, την Αγία Γραφή, μέσα στον οποίο αποκαλύπτει τον εαυτό του. Από αυτόν, μαθαίνουμε πώς χειρίστηκε ο Ιεχωβά διάφορες καταστάσεις. Όπως ένα γράμμα από κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο μας δίνει μεγάλη χαρά, έτσι και η Αγία Γραφή μάς φέρνει ευχαρίστηση καθώς βλέπουμε να αποκαλύπτονται νέες πτυχές της προσωπικότητας του Ιεχωβά.

Ωστόσο, όπως παρατηρούμε μερικές φορές στη δημόσια διακονία μας, η απόκτηση γνώσης για τον Θεό δεν κάνει πάντα κάποιον να τον αγαπήσει. Ο Ιησούς είπε σε ορισμένους αγνώμονες Ιουδαίους των ημερών του: «Εσείς ερευνάτε τις Γραφές, επειδή νομίζετε ότι μέσω αυτών θα έχετε αιώνια ζωή· . . . αλλά γνωρίζω καλά ότι δεν έχετε την αγάπη του Θεού μέσα σας». (Ιωάννης 5:39, 42) Μερικοί δαπανούν χρόνια μαθαίνοντας για τις πράξεις αγάπης του Ιεχωβά και εντούτοις έχουν ελάχιστη αγάπη για αυτόν. Γιατί; Δεν κάνουν συλλογισμούς γύρω από τη σημασία αυτών που μαθαίνουν. Αντίθετα, εκατομμύρια ειλικρινείς άνθρωποι με τους οποίους μελετούμε τη Γραφή διαπιστώνουν ότι η αγάπη τους για τον Θεό συνεχίζει να μεγαλώνει. Γιατί; Επειδή, όπως και εμείς, ακολουθούν το παράδειγμα του Ασάφ. Με ποιον τρόπο;

Να Στοχάζεστε με Εκτίμηση

Ο Ασάφ ήταν αποφασισμένος να καλλιεργεί στην καρδιά του αγάπη για τον Ιεχωβά και έγραψε: «Με την καρδιά μου θα το κάνω αυτό μέλημά μου . . . Θα θυμάμαι τις πράξεις του Γιαχ· διότι θα θυμάμαι τα θαυμαστά σου έργα της αρχαιότητας. Και θα στοχάζομαι όλες σου τις ενέργειες, και την πολιτεία σου θα κάνω μέλημά μου». (Ψαλμός 77:6, 11, 12) Η αγάπη για τον Θεό θα μεγαλώνει στην καρδιά εκείνου που στοχάζεται τις οδούς του Ιεχωβά, όπως έκανε και ο ψαλμωδός.

Επιπρόσθετα, αν αναλογιζόμαστε τις εμπειρίες που έχουμε απολαύσει ενόσω υπηρετούμε τον Ιεχωβά, ισχυροποιείται η σχέση μας μαζί του. Ο απόστολος Παύλος είπε ότι είμαστε «συνεργάτες» του Θεού, και η φιλία που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ συνεργατών είναι πολύ ξεχωριστή. (1 Κορινθίους 3:9) Όταν εκφράζουμε την αγάπη μας για τον Ιεχωβά, εκείνος το εκτιμάει και η καρδιά του χαίρεται. (Παροιμίες 27:11) Στη συνέχεια, όταν ζητάμε τη βοήθεια του Ιεχωβά και αυτός μας καθοδηγεί στις δυσκολίες μας, γνωρίζουμε ότι είναι μαζί μας και η αγάπη μας για αυτόν γίνεται βαθύτερη.

Η φιλία μεταξύ δύο ανθρώπων αναπτύσσεται καθώς ο ένας εκφράζει τα αισθήματά του στον άλλον. Παρόμοια, όταν λέμε στον Ιεχωβά γιατί είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτόν, ενισχύουμε την αγάπη μας για εκείνον. Αυτό σημαίνει ότι θα στοχαζόμαστε τα λόγια του Ιησού: «Πρέπει να αγαπάς τον Ιεχωβά τον Θεό σου με όλη σου την καρδιά και με όλη σου την ψυχή και με όλη σου τη διάνοια και με όλη σου τη δύναμη». (Μάρκος 12:30) Τι μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγαπάμε τον Ιεχωβά με όλη μας την καρδιά, όλη μας την ψυχή, όλη μας τη διάνοια και όλη μας τη δύναμη;

Αγαπάμε τον Ιεχωβά με Όλη μας την Καρδιά

Οι Γραφές αναφέρονται στη συμβολική καρδιά, η οποία αποτελεί τον εσωτερικό μας άνθρωπο—τις επιθυμίες, τη νοοτροπία και τα αισθήματά μας. Συνεπώς, το να αγαπάμε τον Ιεχωβά με όλη μας την καρδιά σημαίνει ότι, περισσότερο από καθετί άλλο, επιθυμούμε να ευαρεστούμε τον Θεό. (Ψαλμός 86:11) Δείχνουμε ότι έχουμε τέτοια αγάπη όταν κάνουμε την προσωπικότητά μας αρεστή σε αυτόν. Αγωνιζόμαστε να μιμούμαστε τον Θεό “αποστρεφόμενοι ό,τι είναι πονηρό και προσκολλούμενοι σε ό,τι είναι καλό”.—Ρωμαίους 12:9.

Η αγάπη μας για τον Θεό επηρεάζει τα αισθήματά μας σε όλους τους τομείς. Παραδείγματος χάρη, η εργασία μας ίσως να μας συναρπάζει ή να μας απορροφά, αλλά μήπως βρίσκεται εκεί η καρδιά μας; Όχι. Εφόσον αγαπάμε τον Ιεχωβά με όλη μας την καρδιά, είμαστε πρωτίστως διάκονοι του Θεού. Παρόμοια, θέλουμε να ευαρεστούμε τους γονείς μας, το γαμήλιο σύντροφό μας, τον εργοδότη μας, αλλά αποδεικνύουμε την ολόκαρδη αγάπη μας για τον Ιεχωβά επιζητώντας πάνω από όλα να ευαρεστούμε εκείνον. Άλλωστε, ο Ιεχωβά αξίζει την πρώτη θέση στην καρδιά μας.—Ματθαίος 6:24· 10:37.

Αγαπάμε τον Ιεχωβά με Όλη μας την Ψυχή

Στις Γραφές η λέξη «ψυχή» αναφέρεται βασικά σε ολόκληρο το άτομο καθώς και στη ζωή την οποία κατέχει. Άρα λοιπόν, το να αγαπάμε τον Ιεχωβά με όλη μας

Πόσο ισχυρός είναι ο ήλιος, και ποια σπουδαία αλήθεια πιστοποιεί αυτό; Όταν στέκεστε έξω μια ηλιόλουστη καλοκαιρινή ημέρα, τι νιώθετε στο δέρμα σας; Τη ζεστασιά του ήλιου. Στην πραγματικότητα, όμως, νιώθετε τα αποτελέσματα της δημιουργικής δύναμης του Ιεχωβά. Πόσο ισχυρός είναι ο ήλιος; Στον πυρήνα του, η θερμοκρασία του φτάνει τους 15.000.000 βαθμούς Κελσίου περίπου. Αν μπορούσατε να πάρετε ένα κομμάτι σε μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας από τον πυρήνα του ήλιου και να το βάλετε εδώ στη γη, δεν θα μπορούσατε να σταθείτε με ασφάλεια σε ακτίνα 140 χιλιομέτρων από αυτή τη μικροσκοπική πηγή θερμότητας! Κάθε δευτερόλεπτο, ο ήλιος εκλύει ενέργεια ισοδύναμη με την έκρηξη πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων πυρηνικών βομβών. Εντούτοις, η γη διαγράφει τροχιά ακριβώς στη σωστή απόσταση γύρω από αυτό το φοβερό θερμοπυρηνικό καμίνι. Αν ήταν πιο κοντά, το νερό της γης θα εξατμιζόταν, ενώ αν ήταν πιο μακριά, όλο το νερό θα πάγωνε. Και οι δύο ακραίες καταστάσεις θα άφηναν τον πλανήτη μας χωρίς ζωή.

Μολονότι η ίδια τους η ζωή εξαρτάται από τον ήλιο, πολλοί άνθρωποι τον λαβαίνουν ως δεδομένο. Ως αποτέλεσμα, τους διαφεύγουν αυτά που μπορεί να μας διδάξει ο ήλιος. Το εδάφιο Ψαλμός 74:16 λέει για τον Ιεχωβά: «Εσύ ετοίμασες το φωτοδότη, τον ήλιο». Ναι, ο ήλιος δοξάζει τον Ιεχωβά, «τον Δημιουργό του ουρανού και της γης». (Ψαλμός 146:6) Ωστόσο, δεν είναι παρά ένα μόνο από τα πολυάριθμα δημιουργήματα που μας διδάσκουν για την απέραντη δύναμη του Ιεχωβά. Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για τη δημιουργική δύναμη του Ιεχωβά, τόσο πιο βαθύ γίνεται το δέος μας.

Ψαλμ 75:4-7—Στα έργα του Ιεχωβά περιλαμβάνεται ο διορισμός ταπεινών αντρών για τη φροντίδα της εκκλησίας του (w06 15/7 σ. 11 ¶3· it-2 σ. 1099 ¶5)

Τι σημαίνει ο όρος «κέρας»; Τα κέρατα ενός ζώου είναι ισχυρό όπλο. Επομένως, ο όρος «κέρας» υποδηλώνει μεταφορικά ισχύ, ή αλλιώς δύναμη. Ο Ιεχωβά σηκώνει το κέρας του λαού του, κάνοντάς τον να εξυψωθεί, ενώ “κόβει το κέρας του πονηρού”. Μας δίνεται η προειδοποίηση να μην “εξυψώνουμε ψηλά το κέρας μας” με την έννοια ότι δεν πρέπει να διακρατούμε υπερήφανη ή αλαζονική στάση. Εφόσον ο Ιεχωβά φέρνει την εξύψωση, οι διορισμοί ευθύνης στην εκκλησία πρέπει να θεωρούνται ως κάτι που προέρχεται από εκείνον.

Ταπεινοφροσύνη Όλοι, άντρες και γυναίκες, θα πρέπει να είναι υποτακτικοί σε εκείνους που αναλαμβάνουν την ηγεσία και θα πρέπει να προσμένουν τον Ιεχωβά για οποιονδήποτε διορισμό ή ανάθεση ευθύνης, επειδή από αυτόν έρχεται ο προβιβασμός. (Ψλ 75:6, 7) Όπως είπαν μερικοί από τους Λευίτες γιους του Κορέ: «Προτίμησα να στέκομαι στο κατώφλι του οίκου του Θεού μου παρά να περιφέρομαι στις σκηνές της πονηρίας». (Ψλ 84:10) Για να αναπτύξει κάποιος τέτοια γνήσια ταπεινοφροσύνη χρειάζεται χρόνος. Οι Γραφές, εκθέτοντας τα προσόντα τα οποία πρέπει να διαθέτει κάποιος που θα διοριστεί σε θέση επισκόπου, διευκρινίζουν ότι δεν πρέπει να διορίζεται ένας άντρας που είναι νεοπροσήλυτος, «για να μη φουσκώσει από υπερηφάνεια και πέσει στην κρίση η οποία έχει απαγγελθεί εναντίον του Διαβόλου».—1Τι 3:6.

Ψαλμ 78:11-17—Να θυμάστε πώς έχει ενεργήσει ο Ιεχωβά για χάρη του λαού του (w04 1/4 21, 22)

Η γνώση τού πώς αισθάνεται ο Ιεχωβά για το λαό του μας δίνει ελπίδα—μια ιδιότητα εξίσου σημαντική με την πίστη. (1 Κορινθίους 13:13) Η λέξη ἐλπίς του πρωτότυπου κειμένου μεταφέρει την ιδέα της ένθερμης «προσδοκίας του καλού». Έχοντας στο νου αυτή την ελπίδα, ο απόστολος Παύλος έγραψε: «Θέλουμε . . . ο καθένας σας να δείχνει την ίδια φιλοπονία, ώστε να έχει την πλήρη βεβαιότητα της ελπίδας μέχρι το τέλος, για να μη γίνετε οκνηροί, αλλά να είστε μιμητές εκείνων οι οποίοι μέσω πίστης και υπομονής κληρονομούν τις υποσχέσεις». (Εβραίους 6:11, 12) Παρατηρήστε ότι, αν συνεχίσουμε να υπηρετούμε τον Ιεχωβά πιστά, θα μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για την πραγματοποίηση της ελπίδας μας. Ανόμοια με πολλές κοσμικές φιλοδοξίες, αυτή η ελπίδα «δεν οδηγεί σε απογοήτευση». (Ρωμαίους 5:5) Άρα λοιπόν, πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την ελπίδα μας λαμπρή και να παραμένουμε έντονα προσηλωμένοι σε αυτήν;

Πώς να Εντείνουμε την Πνευματική μας Προσήλωση

Τα φυσικά μας μάτια δεν μπορούν να προσηλώνονται σε δύο διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα. Το ίδιο αληθεύει και για την πνευματική μας όραση. Η προσήλωση σε πράγματα του παρόντος συστήματος σίγουρα θα θολώσει σε κάποιον βαθμό στη διάνοιά μας την εικόνα του υποσχεμένου νέου κόσμου του Θεού. Με τον καιρό, αυτή η θολή, περιφερική εικόνα ίσως πάψει να είναι ελκυστική και μπορεί απλώς να χαθεί από το οπτικό μας πεδίο. Τι τραγωδία θα ήταν αυτό! (Λουκάς 21:34) Πόσο σημαντικό είναι, λοιπόν, το να κρατάμε “το μάτι μας απλό”—δηλαδή προσηλωμένο στη Βασιλεία του Θεού και στην ανταμοιβή της αιώνιας ζωής!—Ματθαίος 6:22.

Δεν είναι πάντοτε εύκολο να κρατάμε το μάτι μας απλό. Καθημερινά προβλήματα απαιτούν την προσοχή μας και περισπασμοί—ακόμη και πειρασμοί—ίσως εμφανίζονται στο δρόμο μας. Κάτω από αυτές τις περιστάσεις, πώς μπορούμε να παραμένουμε προσηλωμένοι στη Βασιλεία και στον υποσχεμένο νέο κόσμο του Θεού χωρίς να παραμελούμε άλλες απαραίτητες δραστηριότητες; Ας εξετάσουμε τρεις τρόπους.

Να μελετάτε το Λόγο του Θεού καθημερινά. Η τακτική ανάγνωση της Γραφής και η μελέτη των Βιβλικών εντύπων μάς βοηθούν να κρατάμε τη διάνοιά μας επικεντρωμένη σε πνευματικά ζητήματα. Είναι αλήθεια ότι μπορεί να μελετάμε χρόνια το Λόγο του Θεού, αλλά πρέπει να εξακολουθήσουμε να το κάνουμε αυτό, ακριβώς όπως χρειάζεται να συνεχίσουμε να τρώμε υλική τροφή ώστε να συντηρούμαστε στη ζωή. Δεν σταματάμε να τρώμε απλώς και μόνο επειδή έχουμε φάει χιλιάδες γεύματα στο παρελθόν. Άρα λοιπόν, άσχετα με το πόσο εξοικειωμένοι είμαστε με την Αγία Γραφή, είναι ανάγκη να λαβαίνουμε συνεχώς και τακτικά πνευματική τροφή από αυτήν για να διατηρήσουμε την ελπίδα μας λαμπρή και την πίστη και την αγάπη μας ισχυρές.—Ψαλμός 1:1-3.

Να κάνετε στοχασμούς με εκτίμηση γύρω από το Λόγο του Θεού. Γιατί είναι απαραίτητος ο στοχασμός; Για δύο λόγους. Πρώτον, ο στοχασμός μάς καθιστά ικανούς να αφομοιώνουμε ό,τι διαβάζουμε και να αναπτύσσουμε εγκάρδια εκτίμηση για αυτό. Δεύτερον, ο στοχασμός δεν μας αφήνει να ξεχάσουμε τον Ιεχωβά, τα υπέροχα έργα του και την ελπίδα την οποία έχει θέσει ενώπιόν μας. Παραδείγματος χάρη: Οι Ισραηλίτες που έφυγαν από την Αίγυπτο με τον Μωυσή είδαν με τα ίδια τους τα μάτια εκδηλώσεις της φοβερής δύναμης του Ιεχωβά. Ένιωσαν επίσης τη στοργική του προστασία καθώς εκείνος τους οδηγούσε προς την κληρονομιά τους. Ωστόσο, όταν έφτασαν οι Ισραηλίτες στην έρημο καθ’ οδόν προς την Υποσχεμένη Γη δεν άργησαν να αρχίσουν να παραπονιούνται, δείχνοντας σοβαρή έλλειψη πίστης. (Ψαλμός 78:11-17) Ποιο ήταν το πρόβλημά τους;

Έστρεψαν την προσήλωσή τους από τον Ιεχωβά και την υπέροχη ελπίδα που έθεσε ενώπιόν τους στις άμεσες ανέσεις και στις σαρκικές ανησυχίες τους. Παρά τα θαυματουργικά σημεία που είχαν δει με τα μάτια τους, πολλοί Ισραηλίτες έγιναν άπιστοι γογγυστές. «Γρήγορα ξέχασαν τα έργα [του Ιεχωβά]», λέει το εδάφιο Ψαλμός 106:13. Τέτοια αδικαιολόγητη αμέλεια στοίχισε σε εκείνη τη γενιά την είσοδο στην Υποσχεμένη Γη.

Επομένως, όταν διαβάζετε τις Γραφές ή τα βοηθήματα μελέτης της Γραφής, να αφιερώνετε χρόνο για να κάνετε στοχασμούς γύρω από τα όσα διαβάζετε. Τέτοιοι συλλογισμοί είναι απαραίτητοι για την πνευματική σας υγεία και ανάπτυξη. Παραδείγματος χάρη, όταν διαβάζετε τον 106ο Ψαλμό, μέρος του οποίου παρατίθεται παραπάνω, να στοχάζεστε τις ιδιότητες του Ιεχωβά. Παρατηρήστε πόσο υπομονετικός και ελεήμων ήταν με τους Ισραηλίτες. Δείτε πώς έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να τους βοηθήσει να φτάσουν στην Υποσχεμένη Γη. Εξετάστε πώς εκείνοι στασίαζαν συνεχώς εναντίον του. Νιώστε την οδύνη και τον πόνο του Ιεχωβά καθώς το έλεος και η υπομονή του έφταναν στα όριά τους εξαιτίας ενός πωρωμένου και αγνώμονα λαού. Επιπλέον, κάνοντας στοχασμούς γύρω από τα εδάφια 30 και 31, τα οποία περιγράφουν τη σταθερή και θαρραλέα στάση του Φινεές υπέρ της δικαιοσύνης, λαβαίνουμε τη διαβεβαίωση ότι ο Ιεχωβά δεν ξεχνάει τους οσίους του και ότι τους ανταμείβει άφθονα.

Να εφαρμόζετε τις Γραφικές αρχές στη ζωή σας. Καθώς ακολουθούμε τις Γραφικές αρχές, διαπιστώνουμε οι ίδιοι ότι οι συμβουλές του Ιεχωβά είναι αποτελεσματικές. Τα εδάφια Παροιμίες 3:5, 6 αναφέρουν: «Να εμπιστεύεσαι στον Ιεχωβά με όλη σου την καρδιά και να μη στηρίζεσαι στη δική σου κατανόηση. Σε όλες σου τις οδούς αυτόν να λαβαίνεις υπόψη, και αυτός θα κάνει ευθείς τους δρόμους σου». Σκεφτείτε πώς ο ανήθικος τρόπος ζωής πολλών ανθρώπων έχει ως επιπτώσεις διανοητικά, συναισθηματικά και σωματικά προβλήματα. Εντρυφώντας σε στιγμιαίες απολαύσεις, αυτοί οι άνθρωποι θερίζουν επί χρόνια—ακόμη και μια ολόκληρη ζωή—δυστυχία. Σε οξεία αντίθεση, όσοι βαδίζουν στο “στενόχωρο δρόμο” παίρνουν μια πρόγευση της ζωής στο νέο σύστημα, και αυτό τους παρακινεί να παραμένουν στο δρόμο προς τη ζωή.—Ματθαίος 7:13, 14· Ψαλμός 34:8.

Η εφαρμογή των Γραφικών αρχών μπορεί να αποτελεί πρόκληση. Μερικές φορές, μια αντιγραφική λύση ίσως φαίνεται να υπόσχεται άμεση ανακούφιση από κάποια οδυνηρή κατάσταση. Όταν αντιμετωπίζουμε οικονομικές δυσκολίες, παραδείγματος χάρη, μπορεί να μπούμε στον πειρασμό να υποβιβάσουμε τα συμφέροντα της

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ψαλμ 78:2—Πώς εφαρμόζεται προφητικά αυτό το εδάφιο στον Μεσσία; (w11 15/8 σ. 11 ¶14)

Με ποιον τρόπο εκπλήρωσε ο Ιησούς το εδάφιο Ψαλμός 78:2; Ο Μεσσίας θα μιλούσε με παραβολές. Ο ψαλμωδός Ασάφ έψαλε: «Με παροιμιώδεις φράσεις θα ανοίξω το στόμα μου». (Ψαλμ. 78:2) Πώς γνωρίζουμε ότι αυτά τα λόγια εφαρμόστηκαν προφητικά στον Ιησού; Μας το λέει ο Ματθαίος. Αφού αναφέρει τις παραβολές στις οποίες ο Ιησούς παρομοίασε τη Βασιλεία με αναπτυσσόμενο κόκκο σιναπιού και με προζύμι, ο Ματθαίος δηλώνει: «Χωρίς παραβολή [ο Ιησούς] δεν τους μιλούσε· για να εκπληρωθεί αυτό που λέχθηκε μέσω του προφήτη, ο οποίος είπε: “Θα ανοίξω το στόμα μου με παραβολές, θα διαγγείλω πράγματα αποκρυμμένα από τον καιρό της θεμελίωσης του κόσμου”». (Ματθ. 13:31-35) Τα παροιμιώδη λόγια, ή αλλιώς οι παραβολές, ήταν ένα από τα αποτελεσματικά μέσα με τα οποία δίδασκε ο Ιησούς.

Ψαλμ 78:40, 41—Σύμφωνα με αυτά τα εδάφια, πώς μπορούν οι πράξεις μας να επηρεάσουν τον Ιεχωβά; (w12 1/11 σ. 14 ¶5· w11 1/7 10)

Μελετώντας τη Γραφή, άλλαξα εντελώς άποψη για τον Θεό. Έμαθα ότι δεν ευθύνεται εκείνος για την πονηρία και τα παθήματα. Απεναντίας, λυπάται όταν οι άνθρωποι κάνουν κακά πράγματα. (Γένεση 6:6· Ψαλμός 78:40, 41) Πήρα την οριστική απόφαση να αγωνιστώ για να μη λυπήσω ποτέ τον Ιεχωβά. Ήθελα να κάνω την καρδιά του να χαίρεται. (Παροιμίες 27:11) Έκοψα το ποτό και το κάπνισμα, και έπαψα να ζω ανήθικα. Το Μάρτιο του 1994, βαφτίστηκα ως Μάρτυρας του Ιεχωβά.

Έχει Αισθήματα ο Ιεχωβά; ΑΝ Η απάντηση είναι ναι, τότε προκύπτει ένα άλλο ερώτημα: Επηρεάζει η διαγωγή μας τα αισθήματα του Θεού; Με άλλα λόγια, είναι δυνατόν να κάνουμε τον Θεό ευτυχισμένο ή να τον πληγώσουμε με τις πράξεις μας; Κάποιοι αρχαίοι φιλόσοφοι έλεγαν ότι αυτό δεν είναι δυνατόν. Ισχυρίζονταν ότι κανείς δεν μπορεί να επηρεάσει τον Θεό και ότι ως εκ τούτου ο Θεός δεν έχει αισθήματα. Αλλά η Αγία Γραφή παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα, δηλαδή ότι ο Ιεχωβά έχει τρυφερά αισθήματα και ενδιαφέρεται βαθιά για ό,τι κάνουμε. Εξετάστε τι λένε τα εδάφια Ψαλμός 78:40, 41.

Ο 78ος Ψαλμός περιγράφει την πολιτεία του Θεού με τον αρχαίο Ισραήλ. Ο Ιεχωβά, αφού ελευθέρωσε αυτό το έθνος από τη δουλεία στην Αίγυπτο, προσφέρθηκε να συνάψει μια ειδική σχέση μαζί τους. Τους υποσχέθηκε ότι, αν παρέμεναν υπάκουοι στους νόμους του, θα γίνονταν «ειδική ιδιοκτησία» του και θα χρησιμοποιούνταν με πολύ ιδιαίτερο τρόπο στην εκπλήρωση του σκοπού του. Ο λαός συμφώνησε και σύναψε τη διαθήκη του Νόμου. Τήρησαν τη συμφωνία από την πλευρά τους;—Έξοδος 19:3-8.

Ό,τι πιο πολύτιμο μπορούμε να δώσουμε στον Ιεχωβά είναι το να ζούμε με τρόπο που χαροποιεί την καρδιά του

Ο ψαλμωδός λέει: «Πόσο συχνά στασίασαν εναντίον του στην ερημιά!» (Εδάφιο 40) Το επόμενο εδάφιο προσθέτει: «Επανειλημμένα υπέβαλαν τον Θεό σε δοκιμή». (Εδάφιο 41) Προσέξτε ότι ο συγγραφέας περιγράφει ένα στερεότυπο στασιαστικής συμπεριφοράς. Αυτό το άσχημο πνεύμα έγινε έκδηλο από νωρίς—ενόσω αυτοί ήταν στην έρημο λίγο μετά την απελευθέρωσή τους από την Αίγυπτο. Ο λαός άρχισε να γογγύζει εναντίον του Θεού, αμφισβητώντας το αν εκείνος μπορούσε και ήθελε να τους φροντίζει. (Αριθμοί 14:1-4) Ένα εγχειρίδιο για μεταφραστές της Γραφής λέει ότι η φράση «στασίασαν εναντίον του» μπορεί να «αποδοθεί ιδιωματικά “σκλήρυναν την καρδιά τους εναντίον του Θεού” ή “είπαν «Όχι» στον Θεό”». Εντούτοις, ο Ιεχωβά, δείχνοντας έλεος, συγχωρούσε το λαό του όταν εκδήλωναν μετάνοια. Αλλά κατόπιν αυτοί επέστρεφαν στην παλιά τους πορεία και στασίαζαν ξανά, συνεχίζοντας το ίδιο στερεότυπο συμπεριφοράς.—Ψαλμός 78:10-19, 38.

Πώς ένιωθε ο Ιεχωβά κάθε φορά που ο άστατος λαός του στασίαζε; “Τον λυπούσαν”, λέει το εδάφιο 40. Κάποια άλλη μετάφραση αναφέρει ότι «του προκαλούσαν θλίψη». Ένα σύγγραμμα διευκρινίζει: «Το νόημα εδώ είναι ότι η διαγωγή των Εβραίων προκαλούσε πόνο—κατ’ αναλογία με τη διαγωγή ενός ανυπάκουου και στασιαστικού παιδιού». Όπως ένα ανυπότακτο παιδί είναι δυνατόν να φέρει μεγάλο πόνο στην καρδιά των γονέων του, έτσι και οι στασιαστικοί Ισραηλίτες «πόνεσαν τον Άγιο του Ισραήλ».—Εδάφιο 41.

Τι μαθαίνουμε από αυτόν τον ψαλμό; Αφενός, νιώθουμε ασφαλείς βλέποντας ότι ο Ιεχωβά προσκολλάται ισχυρά στους λάτρεις του και δεν σπεύδει να τους απορρίψει. Αφετέρου, υποκινούμαστε σε σοβαρές σκέψεις διαπιστώνοντας ότι ο Ιεχωβά έχει αισθήματα και ότι η διαγωγή μας μπορεί να τα επηρεάσει. Πώς επηρεάζεστε γνωρίζοντας κάτι τέτοιο; Σας δημιουργείται η επιθυμία να κάνετε το σωστό;

Αντί να εμμένουμε σε αμαρτωλή πορεία φέρνοντας πόνο στην καρδιά του Ιεχωβά, μπορούμε να επιλέξουμε την ορθή πορεία κάνοντας την καρδιά του χαρούμενη. Αυτό ακριβώς ζητάει και εκείνος από τους λάτρεις του: «Γίνε σοφός, γιε μου, και κάνε την καρδιά μου να χαίρεται». (Παροιμίες 27:11) Ό,τι πιο πολύτιμο μπορούμε να δώσουμε στον Ιεχωβά είναι το να ζούμε με τρόπο που χαροποιεί την καρδιά του.

Ψαλμ 78:38-41 Μολονότι οι στασιαστικοί Ισραηλίτες υφίσταντο δικαιολογημένα τις συνέπειες της δικής τους αμαρτωλότητας, η Γραφή μάς λέει ότι «σε όλες τις στενοχώριες τους [ο Θεός] στενοχωριόταν».

Ψαλμ 78:5-8 Σημαίνει να πιστεύουμε με όλη μας την καρδιά ότι η υπακοή στους νόμους και στις αρχές του Θεού είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για εμάς.

Ψαλμ 78:5-7 Η εκτίμησή μας για τη γενναιοδωρία του Ιεχωβά σε αυτό το ζήτημα φαίνεται καθαρά από τον τρόπο με τον οποίο επιδιδόμαστε στην ανάγνωση του ζωογόνου Λόγου του.

Ψαλμ 77:6,11,12 Η αγάπη για τον Θεό θα μεγαλώνει στην καρδιά εκείνου που στοχάζεται τις οδούς του Ιεχωβά, όπως έκανε και ο ψαλμωδός.

Ψαλμ 78:5-7 Παρόμοια, οι σύγχρονοι Μάρτυρες του Ιεχωβά έχουν το προνόμιο να διακηρύττουν το όνομα του Ιεχωβά σε όλη τη γη.

Ψαλμ 78:5-7 Κατόπιν, ο Θεός παρακολουθούσε το έθνος με άγρυπνο μάτι, έτοιμος να σπεύσει για να τους σώσει όταν ο λαός του αντιμετώπιζε προβλήματα.

Ψαλμ 77:12, 13 Αυτό με τη σειρά του θα ενισχύει τη σχέση σας με τον Ιεχωβά, κάνοντάς την όλο και πιο πραγματική.

Ψαλμ 78:40, 41 Ωστόσο, είναι σαφές ότι ο Θεός, «του οποίου το όνομα είναι Ζηλότυπος», δεν θα άφηνε για πάντα το όνομά του συνδεδεμένο με έναν λαό που τον είχε απαρνηθεί και τον οποίο είχε απαρνηθεί και ο ίδιος.

Ψαλμ 78:40, 41 Ο πόνος που νιώθει ο Ιεχωβά όταν τον απορρίπτει ο λαός του είναι ασφαλώς μεγάλος.

Ψαλμ 78:40, 41 Από την άλλη μεριά, εφόσον «ο Ιεχωβά ευαρεστείται σε εκείνους που τον φοβούνται», η υπακοή και η πιστότητά μας κάνουν την καρδιά του να χαίρεται.

Ψαλμ 78:41 Αλλά όταν εμείς ενεργούμε σοφά σύμφωνα με το Λόγο του, κάνουμε την “καρδιά του να χαίρεται”.

Ψαλμ 78:40 Ωστόσο, γίνεται μεγάλη «χαρά στον ουρανό» όποτε ένα άτομο αλλάζει ειλικρινά τον εσφαλμένο τρόπο ενέργειάς του.

Ψαλμ 78:8 Υπάρχουν τουλάχιστον δύο βήματα που θα μας θωρακίσουν ενάντια στον πειρασμό και θα μας βοηθήσουν να κάνουμε σοφές επιλογές αργότερα.

Ψαλμ 77:12 Όταν αφιερώνουμε χρόνο για στοχασμό, αυξάνουμε τη γνώση και την κατανόησή μας γύρω από το θέλημα του Θεού.

Ψαλμ 78:8 Έχουμε πολλά Γραφικά παραδείγματα ατόμων που τα κατάφεραν επειδή ετοίμασαν όντως την καρδιά τους.

Ψαλμ 78:41 Πόσο θα πρέπει να πονάει ο Ιεχωβά σήμερα όταν νεαροί που έχουν ανατραφεί «με τη διαπαιδαγώγηση και τη νουθεσία του» κάνουν εσφαλμένα πράγματα στα κρυφά!

Ψαλμ 76:10 Ο Ιεχωβά μπορεί να επιτρέπει στους εχθρούς του να εκδηλώνουν την οργή τους στους υπηρέτες του—αλλά μόνο όσο χρειάζεται για να διαπαιδαγωγεί το λαό του και έτσι να τον εκπαιδεύει.

Ψαλμ 78:5 Μολονότι μπορεί τώρα να διανύεις τα χρόνια της εφηβείας σου, οι γονείς σου εξακολουθούν να έχουν την ευθύνη της καθοδήγησής σου, και εσύ έχεις την υποχρέωση να δίνεις προσοχή σε αυτά που λένε.

Ψαλμ 77:12 Πρέπει να προσπαθούν να καλλιεργούν τόσο ισχυρή πίστη και ελπίδα όσο και του Μωυσή.

Ψαλμ 78:37 Αντί να είμαστε σαν εκείνους, είθε να είμαστε σταθεροί, υπηρετώντας τον Θεό με το αίσθημα του επείγοντος σε αυτές τις τελευταίες ημέρες.

Ψαλμ 77:12 Λόγου χάρη, καθώς εξετάζουμε τη διακονία του Ιησού, μας εντυπωσιάζει η τόλμη που επέδειξε όταν πειράστηκε από τον Σατανά και όταν αντιμετώπισε σφοδρή εναντίωση από τους Ιουδαίους ηγέτες.

Ψαλμ 77:12 Ο ίδιος ο εορτασμός μάς υπενθυμίζει την αγάπη που έδειξε ο Θεός και ο Χριστός σε σχέση με τη λυτρωτική θυσία του Ιησού.

Ψαλμ 78:41 Δεν επιθυμούμε να ενεργούμε με τρόπο που θα έχει ως αποτέλεσμα να ακούγονται υβριστικά λόγια για την άγια και δίκαιη οδό της λατρείας του.

Ψαλμ 77:12 Εφόσον ο Θεός είναι αόρατος, είναι ζωτικό να στοχαζόμαστε τις μεγαλειώδεις πράξεις του και την πολιτεία του με το λαό του προκειμένου να καλλιεργήσουμε στενή σχέση μαζί του.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: