ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΨΑΛΜΟΙ 79-86

«Ποιο Είναι το Σημαντικότερο Πρόσωπο στη Ζωή Σας;» Ο συνθέτης του 83ου Ψαλμού ήταν πιθανότατα απόγονος του Λευίτη Ασάφ, συγχρόνου του Δαβίδ. Αυτός ο ψαλμός γράφτηκε την περίοδο κατά την οποία εχθρικά έθνη απειλούσαν τον λαό του Ιεχωβά.

Ψαλμ 83:1-5, 16 Στην προσευχή του, ο ψαλμωδός επικεντρώθηκε στο όνομα και στην κυριαρχία του Ιεχωβά μάλλον παρά στη δική του ασφάλεια Σήμερα οι υπηρέτες του Θεού συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τη μια επίθεση μετά την άλλη. Η πιστή μας υπομονή φέρνει τιμή στον Ιεχωβά

Ψαλμ 83:18 Ο Ιεχωβά θέλει να γνωρίζουμε το όνομά του Πρέπει να δείχνουμε με τις πράξεις μας ότι ο Ιεχωβά είναι το σημαντικότερο Πρόσωπο στη ζωή μας

Ψαλμ 83:1-5—Πρώτιστο μέλημά μας πρέπει να είναι το όνομα και η κυριαρχία του Ιεχωβά (w08 15/10 σ. 13 ¶7, 8)

Ποιο ήταν το πρώτιστο μέλημα του ψαλμωδού; Ασφαλώς ο ψαλμωδός θα ανησυχούσε πολύ για την προσωπική του ασφάλεια καθώς και για την ασφάλεια της οικογένειάς του. Εντούτοις, θέμα της προσευχής του ήταν το όνειδος που συσσωρευόταν στο όνομα του Ιεχωβά και οι απειλές εναντίον του έθνους που είχε πάνω του αυτό το όνομα. Είθε να διατηρούμε όλοι μια παρόμοια, ισορροπημένη άποψη καθώς υπομένουμε τις δύσκολες τελευταίες ημέρες αυτού του παλιού κόσμου.—Διαβάστε Ματθαίος 6:9, 10.

Ποιος ήταν ο αντικειμενικός σκοπός της συνωμοσίας των εθνών κατά του Ισραήλ; Ο ψαλμωδός αναφέρει ότι οι εχθροί του Ισραήλ έλεγαν: «Ελάτε να τους εξαλείψουμε ώστε να μην είναι έθνος και να μην έρχεται πια σε θύμηση το όνομα του Ισραήλ». (Ψαλμ. 83:4) Τι μίσος έτρεφαν αυτά τα έθνη για τον εκλεκτό λαό του Θεού! Αλλά είχαν και άλλο κίνητρο για τη συνωμοσία τους. Εποφθαλμιούσαν τη γη του Ισραήλ και κόμπαζαν: «Ας πάρουμε στην κατοχή μας τους τόπους κατοίκησης που ανήκουν στον Θεό». (Ψαλμ. 83:12) Έχει συμβεί κάτι παρόμοιο στην εποχή μας; Ναι!

Ψαλμ 83:16—Η σταθερότητα και η υπομονή μας φέρνουν τιμή στον Ιεχωβά (w08 15/10 σ. 15 ¶16)

Πώς έχουν “γεμίσει ατίμωση” τα πρόσωπα των εναντιουμένων σήμερα; Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των “τελευταίων ημερών”, ο Ιεχωβά έχει ανατρέψει όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει για να εξοντωθεί ο λαός του. (2 Τιμ. 3:1) Ως αποτέλεσμα, οι εναντιούμενοι έχουν ντροπιαστεί. Το εδάφιο Ψαλμός 83:16 το προείπε αυτό με τα λόγια: «Γέμισε τα πρόσωπά τους ατίμωση, για να αναζητήσουν οι άνθρωποι το όνομά σου, Ιεχωβά». Στη μια χώρα μετά την άλλη, οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι εναντιούμενοι για να κατασιωπήσουν τους Μάρτυρες του Ιεχωβά έχουν αποτύχει παταγωδώς. Σε εκείνες τις χώρες, η σταθερότητα και η υπομονή των λάτρεων του μόνου αληθινού Θεού έχουν αποτελέσει μαρτυρία για τα άτομα που διαθέτουν δίκαιη καρδιά, και πολλά από αυτά έχουν “αναζητήσει το όνομα του Ιεχωβά”. Σε αρκετές χώρες όπου οι Μάρτυρες του Ιεχωβά αντιμετώπιζαν άλλοτε βάναυσο διωγμό, υπάρχουν τώρα δεκάδες χιλιάδες, ακόμα και εκατοντάδες χιλιάδες, χαρούμενοι υμνητές του Ιεχωβά. Τι θρίαμβος για τον Ιεχωβά! Και τι ντροπή για τους εχθρούς του!—

Ψαλμ 83:17, 18—Ο Ιεχωβά είναι το σημαντικότερο Πρόσωπο σε ολόκληρο το σύμπαν (w11 15/5 σ. 16 ¶1, 2· w08 15/10 σ. 15, 16 ¶17, 18)

Όσον αφορά την προσωπική μας σωτηρία, γιατί δεν είναι αρκετό να γνωρίζουμε απλώς το όνομα του Ιεχωβά;

ΙΣΩΣ είδατε για πρώτη φορά το όνομα του Ιεχωβά όταν σας έδειξαν το εδάφιο Ψαλμός 83:18. Μπορεί να νιώσατε έκπληξη διαβάζοντας τα λόγια: «Για να γνωρίσουν οι άνθρωποι ότι εσύ, του οποίου το όνομα είναι Ιεχωβά, είσαι ο μόνος Ύψιστος όλης της γης». Έκτοτε, έχετε σίγουρα χρησιμοποιήσει και εσείς αυτό το εδάφιο για να βοηθήσετε άλλους να γνωρίσουν τον στοργικό Θεό μας, τον Ιεχωβά.—Ρωμ. 10:12, 13.

Αν και είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι άνθρωποι το όνομα του Ιεχωβά, αυτή η γνώση από μόνη της δεν είναι αρκετή. Προσέξτε πώς τονίζει ο ψαλμωδός και μια άλλη αλήθεια που είναι ουσιώδης για τη σωτηρία μας, λέγοντας: «Είσαι ο μόνος Ύψιστος όλης της γης». Πράγματι, ο Ιεχωβά είναι το σημαντικότερο Πρόσωπο σε ολόκληρο το σύμπαν. Ως ο Δημιουργός των πάντων, έχει το δικαίωμα να αναμένει πλήρη υποταγή από όλα τα πλάσματά του. (Αποκ. 4:11) Υπάρχει, λοιπόν, επιτακτικός λόγος να αναρωτηθούμε: “Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόσωπο στη δική μου ζωή;” Είναι ζωτικό να εξετάσουμε προσεκτικά πώς θα απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα!

Με ποια κρίσιμη κατάσταση είναι αντιμέτωπη η ανθρωπότητα, και ποια λόγια θα θυμηθούμε σύντομα; Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι η μάχη δεν έχει τελειώσει. Και συνεχίζουμε να κηρύττουμε τα καλά νέα—ακόμα και στους εναντιουμένους. (Ματθ. 24:14, 21) Ωστόσο, η ευκαιρία που είναι τώρα διαθέσιμη στους εναντιουμένους, ώστε να μετανοήσουν και να λάβουν σωτηρία, σύντομα θα τερματιστεί. Ο αγιασμός του ονόματος του Ιεχωβά είναι πολύ πιο σημαντικός από την ανθρώπινη σωτηρία. (Διαβάστε Ιεζεκιήλ 38:23.) Όταν τα έθνη συνασπιστούν για να κάνουν την προειπωμένη παγγήινη προσπάθεια να καταστρέψουν το λαό του Θεού, εμείς θα θυμηθούμε τα ακόλουθα λόγια από την προσευχή του ψαλμωδού: «Ας ντραπούν και ας αναστατωθούν για πάντα και ας καταισχυνθούν και ας αφανιστούν».—Ψαλμ. 83:17.

Τι περιμένει όσους εναντιώνονται ανυποχώρητα στην κυριαρχία του Ιεχωβά; (β) Πώς επηρεάζει εσάς η επερχόμενη οριστική δικαίωση της κυριαρχίας του Ιεχωβά; Αυτούς που εναντιώνονται ανυποχώρητα στην κυριαρχία του Ιεχωβά τούς περιμένει ταπεινωτικό τέλος. Ο Λόγος του Θεού αποκαλύπτει ότι εκείνοι που «δεν υπακούν στα καλά νέα»—και ως εκ τούτου θα εκτελεστούν στον Αρμαγεδδώνα—θα υποστούν “αιώνια καταστροφή”. (2 Θεσ. 1:7-9) Η δική τους καταστροφή και η επιβίωση εκείνων που λατρεύουν τον Ιεχωβά με αλήθεια θα αποτελέσουν πειστικές αποδείξεις για το ότι ο Ιεχωβά είναι ο μόνος αληθινός Θεός. Στο νέο κόσμο, αυτή η μεγάλη νίκη δεν θα ξεχαστεί. Εκείνοι που θα επιστρέψουν στα πλαίσια της “ανάστασης δικαίων και αδίκων” θα μάθουν για τη μεγαλειώδη πράξη του Ιεχωβά. (Πράξ. 24:15) Στο νέο κόσμο, θα δουν πειστικές αποδείξεις για το πόσο σοφό είναι να ζει κάποιος υπό την κυριαρχία του Ιεχωβά. Οι πράοι ανάμεσά τους θα πειστούν γρήγορα ότι ο Ιεχωβά είναι ο μόνος αληθινός Θεός.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ψαλμ 79:9—Τι μας διδάσκει αυτό το εδάφιο για τις προσευχές μας; (w06 15/7 σ. 12 ¶5)

Ο Ιεχωβά ακούει τις προσευχές μας, ιδιαίτερα όταν αυτές σχετίζονται με τον αγιασμό του ονόματός του.

Ψαλμ 86:5—Με ποιον τρόπο είναι ο Ιεχωβά “πρόθυμος να συγχωρεί”; (w06 15/7 σ. 12 ¶9)

Πόσο ευγνώμονες μπορούμε να είμαστε για το ότι ο Ιεχωβά είναι “πρόθυμος να συγχωρεί”! Αυτός αναζητάει οποιαδήποτε ένδειξη που θα του παρείχε βάση για να δείξει έλεος σε έναν μετανοημένο παραβάτη.

Ψαλμ 82:1, 6—Ποιοι αποκαλούνται «θεοί» και «γιοι του Υψίστου»; Και οι δύο εκφράσεις αναφέρονται σε ανθρώπινους κριτές του Ισραήλ. Αυτό είναι κατάλληλο εφόσον εκείνοι υπηρετούσαν ως εκπρόσωποι του Θεού.—Ιωάννης 10:33-36.

Ψαλμ 83:2—Τι υποδηλώνει το ότι κάποιος “σηκώνει κεφάλι”; Η κίνηση αυτή δείχνει ετοιμότητα για άσκηση εξουσίας ή ανάληψη δράσης, συνήθως για αντιπαράθεση, μάχη ή καταδυνάστευση.

Ψαλμ 79:9. Ο Ιεχωβά ακούει τις προσευχές μας, ιδιαίτερα όταν αυτές σχετίζονται με τον αγιασμό του ονόματός του.

Ψαλμ 81:13, 16. Το να ακούμε τη φωνή του Ιεχωβά και να περπατάμε στις οδούς του οδηγεί σε πλούσιες ευλογίες.—Παροιμίες 10:22.

Ψαλμ 82:2, 5. Οι αδικίες κάνουν «τα θεμέλια της γης» να κλονίζονται. Οι άδικες πράξεις διαταράσσουν τη σταθερότητα της ανθρώπινης κοινωνίας.

Ψαλμ 84:1-4, 10-12. Η εκτίμηση των ψαλμωδών για τον τόπο λατρείας του Ιεχωβά και το αίσθημα ικανοποίησης που ένιωθαν για τα προνόμια υπηρεσίας τους θέτουν παράδειγμα για εμάς.

Ψαλμ 86:5. Πόσο ευγνώμονες μπορούμε να είμαστε για το ότι ο Ιεχωβά είναι “πρόθυμος να συγχωρεί”! Αυτός αναζητάει οποιαδήποτε ένδειξη που θα του παρείχε βάση για να δείξει έλεος σε έναν μετανοημένο παραβάτη.

Ψαλμ 83:18. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα άτομα πρωτοείδαν το όνομα του Ιεχωβά όταν διάβασαν το εδάφιο

Ψαλμ 86 Επιπλέον, όταν ο σπουδαστής σας ακούει εσάς να προσεύχεστε στην αρχή και στο τέλος της μελέτης, θα αντιλαμβάνεται τα αισθήματά σας για τον Ιεχωβά.

Ψαλμ 83:13-18 Η ανταπόδοσή του δικαιώνει, επίσης, τους υπηρέτες του αποδεικνύοντας ότι αυτοί είναι οι αληθινοί εκπρόσωποί του και τους απελευθερώνει από ανεπιθύμητες περιστάσεις.

Ψαλμ 85:10-13 Εκείνοι που μαθαίνουν δικαιοσύνη θα εκπαιδευτούν προοδευτικά ως προς το ποιο είναι το θέλημα του Θεού για αυτούς.

Ψαλμ 79:12 Εφόσον ο Ιεχωβά δεν αλλάζει, μπορούμε να είμαστε πεπεισμένοι ότι στον ορισμένο του καιρό θα μετρήσει με παρόμοιο τρόπο την τιμωρία αυτού του πονηρού συστήματος πραγμάτων

Ψαλμ 79:13 Συγχρόνως, είναι καλό να εξετάζουμε την ιστορία μας, να μαθαίνουμε από αυτήν και να σχεδιάζουμε το μέλλον.

Ψαλμ 83:18 Έχοντας αυτή την ελπίδα σαν άγκυρα, ο Ιερεμίας βρίσκει πραγματική παρηγοριά για την πονεμένη του καρδιά

Ψαλμ 86:12 Πόσο λαχταρούμε να έρθει η ημέρα που θα αντανακλούμε τέλεια τη δόξα του Ιεχωβά και θα μπορούμε να τον αινούμε για πάντα!

Ψαλμ 83:18 Γνωρίζουμε επίσης ότι το ύψιστης σημασίας ζήτημα της παγκόσμιας κυριαρχίας του Θεού πρόκειται να τακτοποιηθεί και ότι, διακρατώντας την ακεραιότητά μας σε αυτόν, ο καθένας μας περιλαμβάνεται προσωπικά σε αυτό το ζήτημα

Ψαλμ 82:1, 2 Έτσι λοιπόν, οι Χριστιανοί πρεσβύτεροι αποφεύγουν έστω και την ελάχιστη μεροληψία όταν εξετάζονται ζητήματα που περιλαμβάνουν κάποιον φίλο ή συγγενή.

Ψαλμ 84:5,7 Αν και μερικές φορές χρειάζεται να βαδίζουμε σε δύσβατο έδαφος, με τη βοήθεια του Ιεχωβά μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Ψαλμ 83:18 Παρόμοια και σήμερα, η σωτηρία ανθρώπων είναι δευτερεύουσα σε σχέση με τον αγιασμό του ονόματος του Ιεχωβά και τη δικαίωση της κυριαρχίας του.

Ψαλμ 84:11 Όπως η πίστη μας, η φιλαλήθεια του Θεού είναι μια μεγάλη προστατευτική ασπίδα η οποία αναχαιτίζει όλα τα πυρωμένα βέλη του Σατανά και αποκρούει τα εχθρικά χτυπήματα.

Ψαλμ 86:5 Αν έχουμε μετανιώσει για τις παλιές μας αμαρτίες και τώρα κάνουμε ευθείς δρόμους για τα πόδια μας, μας δίνεται η διαβεβαίωση ότι θα έρθουν «καιροί αναζωογόνησης» από τον Ιεχωβά.

Ψαλμ 86:5 Αν εκτιμούμε αυτό που έχει κάνει ο Ιεχωβά για εμάς διαγράφοντας το τεράστιο χρέος μας, τότε θα θέλουμε να συγχωρούμε τους άλλους από καρδιάς.

Ψαλμ 83:18 Συνεπώς, λατρεύουμε μόνο τον Ιεχωβά Θεό και ως Μάρτυρές του προσπαθούμε να γνωστοποιούμε το προσωπικό του όνομα.

Ψαλμ 84:11 Αν οι δοκιμασίες μας γίνουν πολύ έντονες, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο Θεός γνωρίζει τι περνάμε και θα μας βοηθήσει, επειδή είμαστε πολύτιμοι για αυτόν.

Ψαλμ 86:5 Ανόμοια με μερικούς ανασφαλείς ανθρώπους, ο Ιεχωβά δεν παρέχει δυσμενή κρίση απλώς και μόνο για να κάνει επίδειξη της δύναμής του, ούτε διστάζει να εκδηλώσει συμπόνια φοβούμενος ότι θα θεωρηθεί αδύναμος.

Ψαλμ 83:18 Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η Βασιλεία του Θεού είναι η μόνη ελπίδα της ανθρωπότητας.

Ψαλμ 79:13 Επιπλέον, η αγάπη του Θεού για εμάς θα γίνει φανερή και από τα όσα θα κάνει προς όφελός μας μέσω της Μεσσιανικής Βασιλείας.

Ψαλμ 86:11 Μπορείτε επίσης να επιδιώξετε στόχους που δεν στρέφουν τον προβολέα πάνω σας.

Ψαλμ 83:18 Συνήθειες όπως η αστρολογία, η μαγεία, η μαγγανεία και η πρόγνωση του μέλλοντος είναι μόνο ορισμένα τεχνάσματα με τα οποία οι δαίμονες εξαπατούν και ελέγχουν τους ανθρώπους.

Ψαλμ 83:18 Επιπλέον, διάβασε στην Αγία Γραφή ότι ο Θεός σύντομα θα εξαλείψει εντελώς τη φτώχεια μέσω της κυβέρνησης της Βασιλείας του με Βασιλιά τον Ιησού Χριστό.

Ψαλμ 86:11 Ας είμαστε αποφασισμένοι να αντιστεκόμαστε στις προσπάθειες που κάνει ο Διάβολος για να μας απομακρύνει από τον στοργικό μας Πατέρα και από εκείνους τους οποίους επιδοκιμάζει.

Ψαλμ 86:5 Δεν θα απορρίψει ποτέ όσους έρχονται σε αυτόν με μετανοημένη καρδιά.

Ψαλμ 86:11 Για να καθορίσετε αν αυτό αληθεύει αναφορικά με κάποιο είδος αναψυχής που ίσως σας αρέσει, μπορείτε να το υποβάλετε σε έναν απλό έλεγχο.

Ψαλμ 83:18 Το πρόγραμμα Βιβλικής εκπαίδευσης που παρέχουν οι Μάρτυρες βοηθάει αμέτρητα άτομα και οικογένειες να αντικαταστήσουν επιβλαβείς τρόπους ζωής με καθαρή διαγωγή και ειρηνική συμπεριφορά που συνάδουν με τους κανόνες του Θεού.

Ψαλμ 86:5 Η έντονη αγάπη την οποία παράγει το άγιο πνεύμα μπορεί να μας βοηθήσει να παραβλέπουμε τα μικροπαραπτώματα, συγχωρώντας ανεπιφύλακτα τους άλλους “όπως ο Ιεχωβά συγχώρησε ανεπιφύλακτα” εμάς.

Ψαλμ 86:5 Αυτό που έχει σημασία για εκείνον δεν είναι η αμαρτία, αλλά η κατάσταση της καρδιάς του αμαρτωλού.

Ψαλμ 86:7 Απεναντίας, ο Λόγος του Θεού μάς προτρέπει ένθερμα: «Μην ανησυχείτε για τίποτα, αλλά στο καθετί με προσευχή και δέηση μαζί με ευχαριστία ας γνωστοποιούνται τα αιτήματά σας στον Θεό».

Ψαλμ 86:5 Παλιά σφάλματα που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα μπορούν να δημιουργήσουν συσσωρευμένη αγανάκτηση σε βαθμό που η συγχώρηση να φαίνεται πλέον αδύνατη.

Ψαλμ 83:18 Αλλά αν εμείς θέλουμε να ευαρεστούμε τον Ιεχωβά Θεό όπως έκανε ο Ιησούς, χρειάζεται να αποφεύγουμε οποιαδήποτε πράξη υποταγής στον Σατανά ή στους δαίμονές του.

Ψαλμ 79:13 Αυτά τα αγαπητά πρόβατα χρειάζονται τρυφερή φροντίδα, πράγμα που σημαίνει ότι οι στοργικοί ποιμένες πρέπει να δείχνουν προσωπικό ενδιαφέρον για αυτά.

Ψαλμ 86:5 Η γνώση αυτού του γεγονότος βοηθάει εμάς τους νέους να “φεύγουμε από τις επιθυμίες που χαρακτηρίζουν τη νεότητα”.

Ψαλμ 86:5 Όταν οι σύντροφοι εκδηλώνουν αυτό το είδος αγάπης ο ένας για τον άλλον, θα απολαμβάνουν ευτυχισμένο γάμο.

Ψαλμ 83:18 Το να γνωρίζουμε τον Ιεχωβά είναι ζωτικό, όπως αποκάλυψε ο αγαπητός Του Γιος όταν προσευχήθηκε: «Αυτό σημαίνει αιώνια ζωή, το να αποκτούν γνώση για εσένα, τον μόνο αληθινό Θεό, και για αυτόν που απέστειλες, τον Ιησού Χριστό».

Ψαλμ 83:18 Ωστόσο, ο Ιερεμίας γνώριζε καλά ότι ο Παντοδύναμος είναι πρόθυμος να σκύβει πάνω από το λαό, δηλαδή να κατεβαίνει στο επίπεδό του για να τον ενθαρρύνει.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: