ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΨΑΛΜΟΙ 87-91

«Παραμείνετε στον Μυστικό Τόπο του Υψίστου»

Ψαλμ 91:1, 2, 9-14 Ο “μυστικός τόπος” του Ιεχωβά προσφέρει πνευματική ασφάλεια Σήμερα, η αφιέρωση και το βάφτισμα αποτελούν προϋπόθεση για να κατοικούμε στον μυστικό τόπο του Ιεχωβά Αυτό το μέρος είναι άγνωστο σε όσους δεν εμπιστεύονται στον Θεό Κανένας και τίποτα δεν μπορεί να επηρεάσει όσους βρίσκονται στον μυστικό τόπο του Ιεχωβά με το να απειλήσει την πίστη τους και την αγάπη τους για τον Θεό

Ψαλμ 91:3 Ο “κυνηγός πουλιών” προσπαθεί να μας παγιδέψει Τα πουλιά είναι προσεκτικά και δύσκολα παγιδεύονται Οι κυνηγοί πουλιών εξετάζουν προσεκτικά τις συνήθειες των πουλιών και επινοούν τρόπους για να τα παγιδέψουν Ο Σατανάς, ο “κυνηγός πουλιών”, εξετάζει προσεκτικά όσους ανήκουν στον λαό του Ιεχωβά και στήνει παγίδες σχεδιασμένες να τους οδηγήσουν σε πνευματική καταστροφή

Ψαλμ 91:1, 2—Ο “μυστικός τόπος” του Ιεχωβά προσφέρει πνευματική ασφάλεια (w10 15/2 σ. 26, 27 ¶10, 11)

Ποιος είναι “ο μυστικός τόπος του Υψίστου”, και πώς αποκτούμε πρόσβαση σε αυτόν; Η αφιέρωση και το βάφτισμα οδηγούν σε μια άλλη μεγάλη ευλογία—το προνόμιο του να κατοικούμε «στο μυστικό τόπο του Υψίστου». (Διαβάστε Ψαλμός 91:1) Πρόκειται για έναν συμβολικό τόπο ασφάλειας και σιγουριάς, μια κατάσταση προστασίας από πνευματική βλάβη. Είναι “μυστικός τόπος” επειδή είναι άγνωστος στους ανθρώπους που στερούνται πνευματικής όρασης και δεν εμπιστεύονται στον Θεό. Ζώντας σε αρμονία με την αφιέρωσή μας και έχοντας πλήρη πεποίθηση στον Ιεχωβά, στην ουσία τού λέμε: «Εσύ είσαι το καταφύγιό μου και το οχυρό μου, ο Θεός μου, στον οποίο θα εμπιστεύομαι». (Ψαλμ. 91:2) Ο Ιεχωβά Θεός γίνεται για εμάς ασφαλής κατοικία. (Ψαλμ. 91:9) Ποιος θα μπορούσε να ζητήσει κάτι καλύτερο; Η απόκτηση πρόσβασης στο «μυστικό τόπο» του Ιεχωβά υποδηλώνει επίσης ότι απολαμβάνουμε το ευλογητό προνόμιο μιας προσωπικής σχέσης μαζί του. Αποκτούμε αυτή την πρόσβαση όταν κάνουμε το βήμα της αφιέρωσης και του βαφτίσματος. Στη συνέχεια, ενισχύουμε τη σχέση μας με τον Θεό πλησιάζοντας κοντά του μέσω μελέτης της Γραφής, εγκάρδιας προσευχής και ανεπιφύλακτης υπακοής. (Ιακ. 4:8) Κανείς δεν έχει πλησιάσει πιο κοντά στον Ιεχωβά από ό,τι ο Ιησούς, του οποίου η πεποίθηση στον Δημιουργό ποτέ δεν κλονίστηκε. (Ιωάν. 8:29) Έτσι και εμείς, ας μην αμφιβάλλουμε ποτέ για τον Ιεχωβά ή για την επιθυμία και την ικανότητα που έχει να μας βοηθάει να εκπληρώνουμε την ευχή της αφιέρωσής μας. (Εκκλ. 5:4) Οι πνευματικές προμήθειες που έχει δώσει ο Θεός στο λαό του αποτελούν αδιάψευστη απόδειξη ότι μας αγαπάει αληθινά και θέλει να μπορούμε να τον υπηρετούμε με επιτυχία.

Ψαλμ 91:3—Όπως ένας κυνηγός πουλιών, ο Σατανάς προσπαθεί να μας παγιδέψει (w07 1/10 σ. 26-30 ¶1-18)

1. Ποιος είναι “ο κυνηγός πουλιών”, και γιατί είναι επικίνδυνος;

1 ΟΛΟΙ οι αληθινοί Χριστιανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν θηρευτή ο οποίος διαθέτει υπερανθρώπινη νοημοσύνη και πανουργία. Στο εδάφιο Ψαλμός 91:3 αναφέρεται ως “ο κυνηγός πουλιών”. Ποιος είναι αυτός ο εχθρός; Από το τεύχος 1 Ιουνίου 1883 (στην αγγλική), τούτο το περιοδικό έχει δείξει ότι δεν είναι άλλος από τον Σατανά τον Διάβολο. Αυτός ο ισχυρός εχθρός προσπαθεί ύπουλα να παροδηγήσει και να παγιδέψει το λαό του Ιεχωβά όπως ένας κυνηγός πουλιών προσπαθεί να παγιδέψει κάποιο πουλί.

2. Γιατί παρομοιάζεται ο Σατανάς με κυνηγό πουλιών;

2 Στους αρχαίους καιρούς, τα πουλιά τα έπιαναν για το όμορφο κελάηδημά τους, για το πολύχρωμο φτέρωμά τους, καθώς και για τροφή και για θυσίες. Ωστόσο, τα πουλιά είναι από τη φύση τους προσεκτικά πλάσματα, τρομάζουν εύκολα και είναι δύσκολο να παγιδευτούν. Γι’ αυτό, ο κυνηγός πουλιών στους Βιβλικούς χρόνους μελετούσε πρώτα προσεκτικά τις ιδιαιτερότητες και τις συνήθειες των πουλιών του είδους που ήθελε να πιάσει. Κατόπιν επινοούσε πανούργες μεθόδους για να τα παγιδέψει. Παρομοιάζοντας τον Σατανά με κυνηγό πουλιών, η Γραφή μάς βοηθάει να καταλάβουμε τις μεθόδους του. Ο Διάβολος μας μελετάει ως άτομα. Παρατηρεί τις συνήθειες και τα χαρακτηριστικά μας και στήνει κρυμμένες παγίδες προσπαθώντας να μας πιάσει ζωντανούς. (2 Τιμόθεο 2:26) Αν μας πιάσει, αυτό θα σημάνει την πνευματική μας καταστροφή και μπορεί να οδηγήσει στον τελικό μας όλεθρο. Συνεπώς, για την προστασία μας, πρέπει να αναγνωρίζουμε τις ποικίλες δολοπλοκίες «του κυνηγού πουλιών».

3, 4. Πότε μοιάζει η τακτική του Σατανά με την τακτική του λιονταριού, και πότε με την τακτική της κόμπρας;

3 Χρησιμοποιώντας παραστατικές εικόνες, ο ψαλμωδός παρομοιάζει επίσης την τακτική του Σατανά με την τακτική είτε ενός νεαρού λιονταριού είτε μιας κόμπρας. (Ψαλμός 91:13) Όπως ένα λιοντάρι, έτσι και ο Σατανάς μερικές φορές κάνει απροκάλυπτες, κατά μέτωπο επιθέσεις μέσω διωγμού ή νομικής δράσης κατά του λαού του Ιεχωβά. (Ψαλμός 94:20) Αυτές οι επιθέσεις που μοιάζουν με του λιονταριού μπορεί να κάνουν μερικούς να προσκόψουν. Τις περισσότερες φορές, όμως, αυτές οι ανοιχτές επιθέσεις φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα και ενώνουν το λαό του Θεού. Αλλά τι γίνεται με τις πιο ύπουλες επιθέσεις του Σατανά, αυτές που μοιάζουν με τις επιθέσεις της κόμπρας;

4 Ο Διάβολος χρησιμοποιεί την υπερανθρώπινη νοημοσύνη του για να επιφέρει δολερά και θανατηφόρα πλήγματα σαν αυτά που επιφέρει ένα δηλητηριώδες φίδι από κρυφό μέρος. Με αυτόν τον τρόπο, έχει καταφέρει να δηλητηριάσει τη διάνοια μερικών μελών του λαού του Θεού, εξαπατώντας τους ώστε να κάνουν το δικό του θέλημα αντί για το θέλημα του Ιεχωβά, με τραγικά αποτελέσματα. Ευτυχώς, δεν έχουμε άγνοια για τα σχέδια του Σατανά. (2 Κορινθίους 2:11) Ας εξετάσουμε τώρα τέσσερις από τις θανατηφόρες παγίδες που χρησιμοποιεί “ο κυνηγός πουλιών”.

Ο Φόβος του Ανθρώπου

5. Γιατί είναι τόσο αποτελεσματική η παγίδα τού «να τρέμει κάποιος ανθρώπους»;

5 “Ο κυνηγός πουλιών” καταλαβαίνει τη φυσιολογική ανθρώπινη επιθυμία για την αποδοχή και την επιδοκιμασία των άλλων. Οι Χριστιανοί δεν είναι παγερά αδιάφοροι για τις σκέψεις και τα αισθήματα των ανθρώπων που τους περιβάλλουν. Ο Διάβολος το γνωρίζει αυτό και θέλει να εκμεταλλευτεί το ενδιαφέρον τους για τη γνώμη των άλλων. Για παράδειγμα, κάνει μερικά μέλη του λαού του Θεού να χάσουν την ισορροπία τους χρησιμοποιώντας την παγίδα τού «να τρέμει κάποιος ανθρώπους». (Παροιμίες 29:25) Αν εξαιτίας του φόβου του ανθρώπου οι υπηρέτες του Θεού ακολουθούν άλλους κάνοντας πράγματα τα οποία ο Ιεχωβά απαγορεύει ή δεν κάνουν αυτά που ο Λόγος του Θεού τούς προστάζει να κάνουν, έχουν παγιδευτεί από “τον κυνηγό πουλιών”.—Ιεζεκιήλ 33:8· Ιακώβου 4:17.

6. Ποιο παράδειγμα δείχνει πώς μπορεί ένα νεαρό άτομο να παγιδευτεί από “τον κυνηγό πουλιών”;

6 Για παράδειγμα, κάποιο νεαρό άτομο μπορεί να ενδώσει στην πίεση των συμμαθητών του και να καπνίσει ένα τσιγάρο. Το να καπνίσει ίσως να ήταν το τελευταίο πράγμα που είχε στο μυαλό του όταν ξεκίνησε για το σχολείο εκείνη την ημέρα. Λίγο αργότερα, όμως, κάνει κάτι που βλάπτει την υγεία του αλλά και δυσαρεστεί τον Θεό. (2 Κορινθίους 7:1) Πώς δελεάστηκε; Ίσως έμπλεξε με λάθος άτομα και φοβήθηκε μήπως τον αποδοκιμάσουν. Νεαροί, μην αφήνετε “τον κυνηγό πουλιών” να σας δελεάσει και να σας παγιδέψει! Για να μην πιαστείτε ζωντανοί, να φυλάγεστε ακόμη και από τους μικρούς συμβιβασμούς. Να δίνετε προσοχή στην προειδοποίηση της Γραφής να αποφεύγετε τις κακές συναναστροφές.—1 Κορινθίους 15:33.

7. Πώς μπορεί ο Σατανάς να κάνει μερικούς γονείς να χάσουν την πνευματική τους ισορροπία;

7 Οι ευσυνείδητοι Χριστιανοί γονείς παίρνουν στα σοβαρά τη Γραφική ευθύνη που έχουν να προμηθεύουν από υλική άποψη για τις οικογένειές τους. (1 Τιμόθεο 5:8) Ωστόσο, στόχος του Σατανά είναι να κάνει τους Χριστιανούς να χάσουν την ισορροπία τους σε αυτόν τον τομέα. Ίσως λείπουν κατά συνήθεια από τις συναθροίσεις επειδή ενδίδουν στην πίεση από τους εργοδότες τους να εργαστούν περισσότερο. Ίσως φοβούνται να ζητήσουν άδεια για να παρακολουθήσουν ολόκληρη τη συνέλευση περιφερείας και να λατρέψουν τον Ιεχωβά με τους αδελφούς τους. Η προστασία από αυτή την παγίδα είναι το να “εμπιστευόμαστε στον Ιεχωβά”. (Παροιμίες 3:5, 6) Επιπρόσθετα, αν θυμόμαστε ότι είμαστε όλοι μέλη του σπιτικού του Ιεχωβά και ότι εκείνος έχει δεσμευτεί να μας φροντίζει, αυτό θα μας βοηθάει να διατηρούμε την ισορροπία μας. Γονείς, έχετε πίστη ότι ο Ιεχωβά με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα φροντίζει εσάς και την οικογένειά σας όταν κάνετε το θέλημά του; Ή μήπως θα σας πιάσει ζωντανούς ο Διάβολος και θα σας βάλει να κάνετε το δικό του θέλημα εξαιτίας του φόβου του ανθρώπου; Σας παρακαλούμε να εξετάσετε αυτές τις ερωτήσεις με προσευχή.

Το Δόκανο του Υλισμού

8. Με ποιον τρόπο χρησιμοποιεί ο Σατανάς το δέλεαρ του υλισμού;

8 Ο Σατανάς χρησιμοποιεί επίσης το δέλεαρ του υλισμού για να μας παγιδέψει. Το εμπορικό σύστημα αυτού του κόσμου προάγει πολλές φορές σχέδια γρήγορου πλουτισμού τα οποία μπορεί να εξαπατήσουν ακόμη και μερικούς από το λαό του Θεού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως δίνεται σε κάποιους η παρότρυνση: «Δούλεψε σκληρά. Όταν αποκτήσεις οικονομική άνεση, θα μπορέσεις να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τη ζωή. Θα μπορείς μάλιστα να κάνεις σκαπανικό». Αυτά τα λόγια ίσως είναι η μη ισορροπημένη λογίκευση μερικών ατόμων που εκμεταλλεύονται οικονομικά τους συντρόφους τους στη Χριστιανική εκκλησία. Σκεφτείτε προσεκτικά αυτή την παρότρυνση. Δεν είναι αλήθεια ότι αντικατοπτρίζει τον τρόπο σκέψης του “παράλογου” πλουσίου στην παραβολή του Ιησού;—Λουκάς 12:16-21.

9. Γιατί μπορεί μερικοί Χριστιανοί να παγιδευτούν από την επιθυμία να έχουν διάφορα πράγματα;

9 Ο Σατανάς χειρίζεται το πονηρό του σύστημα με τέτοιον τρόπο ώστε να ωθεί τους ανθρώπους να επιθυμούν πράγματα. Αυτή η επιθυμία μπορεί τελικά να εισβάλει στη ζωή του Χριστιανού, πνίγοντας το λόγο και κάνοντάς τον “άκαρπο”. (Μάρκος 4:19) Η Γραφή μάς παροτρύνει να είμαστε ικανοποιημένοι με διατροφή, ενδύματα και στέγη. (1 Τιμόθεο 6:8) Ωστόσο, πολλοί παγιδεύονται από “τον κυνηγό πουλιών” επειδή δεν εφαρμόζουν αυτή τη συμβουλή στον εαυτό τους. Μήπως η υπερηφάνεια τους κάνει να νιώθουν ότι πρέπει να διατηρήσουν έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής; Τι γίνεται με εμάς προσωπικά; Μήπως η επιθυμία μας να έχουμε διάφορα πράγματα μας κάνει να βάζουμε τα συμφέροντα της αληθινής λατρείας στη δεύτερη θέση; (Αγγαίος 1:2-8) Δυστυχώς, σε περιόδους οικονομικών δυσκολιών, μερικοί θυσίασαν την πνευματικότητά τους προκειμένου να διατηρήσουν το βιοτικό επίπεδο που είχαν συνηθίσει. Μια τέτοια υλιστική στάση χαροποιεί ιδιαίτερα “τον κυνηγό πουλιών”!

Η Παγίδα της Επιβλαβούς Ψυχαγωγίας

10. Τι είδους αυτοεξέταση πρέπει να κάνει κάθε Χριστιανός;

10 Μια άλλη τακτική «του κυνηγού πουλιών» είναι το να υπονομεύει τη φυσική αίσθηση των ανθρώπων για το τι είναι καλό και τι κακό. Μια νοοτροπία παρόμοια με αυτήν που επικρατούσε στα Σόδομα και στα Γόμορρα ελέγχει πλέον μεγάλο μέρος της βιομηχανίας της διασκέδασης. Ακόμη και οι ειδήσεις στην τηλεόραση και στα περιοδικά προβάλλουν τη βία και ικανοποιούν ένα νοσηρό ενδιαφέρον για το σεξ. Πολλά από τα πράγματα που εμφανίζονται ως ψυχαγωγία στα μέσα επικοινωνίας αμβλύνουν την ικανότητα των ανθρώπων «να διακρίνουν και το ορθό και το εσφαλμένο». (Εβραίους 5:14) Θυμηθείτε, όμως, τα λόγια που είπε ο Ιεχωβά μέσω του προφήτη Ησαΐα: «Αλίμονο σε εκείνους που λένε ότι το καλό είναι κακό και το κακό είναι καλό!» (Ησαΐας 5:20) Μήπως “ο κυνηγός πουλιών” έχει επηρεάσει ύπουλα τον τρόπο σκέψης σας με τέτοια επιβλαβή ψυχαγωγία; Η αυτοεξέταση είναι ουσιώδης.—2 Κορινθίους 13:5.

11. Ποια προειδοποίηση έδωσε αυτό το περιοδικό σχετικά με τις τηλεοπτικές σαπουνόπερες;

11 Πριν από 25 σχεδόν χρόνια, Η Σκοπιά προειδοποίησε στοργικά το σπιτικό της πίστης για τις τηλεοπτικές σειρές.* Όσον αφορά την ύπουλη επιρροή που ασκούν οι δημοφιλείς σαπουνόπερες, έγινε το σχόλιο ότι σε αυτές η αναζήτηση για αγάπη χρησιμοποιείται προκειμένου να δικαιολογηθεί οποιαδήποτε διαγωγή. Για παράδειγμα, το περιοδικό περιέγραφε μια σκηνή από κάποια σαπουνόπερα όπου μια ανύπαντρη έγκυος νεαρή λέει σε μια φίλη της ότι αγαπάει το φίλο της τόσο πολύ ώστε δεν τη νοιάζουν οι συνέπειες. Το να αποκτήσει το μωρό του άξιζε τα πάντα για αυτήν. Το άρθρο σχολίαζε ότι η απαλή μουσική που συνόδευε εκείνα τα λόγια δεν αφήνει τους θεατές να θεωρήσουν την πορεία της τόσο κακή. Οι θεατές συμπαθούν το φίλο της κοπέλας και νιώθουν συμπόνια για την ίδια. «Την καταλαβαίνουν». Μια τηλεθεάτρια που αργότερα συνήλθε δήλωσε ότι είναι εκπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο καταφεύγει κάποιος σε εκλογικεύσεις και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι η ανηθικότητα είναι κακή . . . αλλά συνειδητοποιούσα ότι διανοητικά συμμετείχα».

12. Ποια στοιχεία δείχνουν ότι είναι επίκαιρη η προειδοποίηση σχετικά με ορισμένα τηλεοπτικά προγράμματα;

12 Από τότε που δημοσιεύτηκαν εκείνα τα άρθρα, αυτού του είδους τα προγράμματα που διαφθείρουν την καρδιά έχουν γίνει ολοένα και πιο διαδεδομένα. Σε πολλά μέρη, τέτοια έργα μεταδίδονται 24 ώρες το 24ωρο. Άντρες, γυναίκες και πολλοί έφηβοι τρέφουν τακτικά τη διάνοια και την καρδιά τους με τέτοια ψυχαγωγία. Εμείς, όμως, δεν πρέπει να εξαπατούμε τον εαυτό μας με εσφαλμένη λογίκευση. Θα ήταν λάθος να κάνουμε το συλλογισμό ότι η εξαχρειωμένη διασκέδαση δεν παρουσιάζει κάτι χειρότερο από αυτά που βλέπουμε στην πραγματική ζωή. Μπορεί ένας Χριστιανός να δικαιολογήσει πραγματικά το ότι επιλέγει να ψυχαγωγείται από ανθρώπους που ούτε κατά διάνοια δεν θα προσκαλούσε στο σπίτι του;

13, 14. Πώς εκφράστηκαν μερικά άτομα σχετικά με το πώς ωφελήθηκαν από τις προειδοποιήσεις για την τηλεόραση;

13 Πολλοί ωφελήθηκαν όταν πήραν στα σοβαρά την προειδοποίηση που έδωσε «ο πιστός και φρόνιμος δούλος». (Ματθαίος 24:45-47) Αφού διάβασαν τις ξεκάθαρες Γραφικές συμβουλές, μερικοί έγραψαν για να πουν πώς τους είχαν επηρεάσει προσωπικά τα άρθρα.* Μια γυναίκα ομολόγησε ότι επί 13 χρόνια ήταν εθισμένη στις σαπουνόπερες και νόμιζε ότι ήταν ασφαλής απλώς με το να παρακολουθεί Χριστιανικές συναθροίσεις και να είναι «μισοτακτική» στην υπηρεσία αγρού. Αλλά υιοθέτησε την κοσμική στάση που προάγουν οι σαπουνόπερες, ότι αν ο σύζυγός σου σε κακομεταχειρίζεται ή αν αισθάνεσαι ότι δεν σε αγαπάει, η μοιχεία δικαιολογείται—διότι εκείνος έφταιγε για αυτό. Έτσι λοιπόν, όταν αισθάνθηκε ότι ήταν «δικαιολογημένη», ακολούθησε αυτή την κακή πορεία και αμάρτησε ενάντια στον Ιεχωβά και στο σύντροφό της. Εκείνη η γυναίκα αποκόπηκε. Τελικά, συνήλθε, μετανόησε και επανεντάχθηκε. Τα άρθρα που προειδοποιούσαν για τις τηλεοπτικές σαπουνόπερες της έδωσαν τη δύναμη να αρνείται να ψυχαγωγηθεί με πράγματα που μισεί ο Ιεχωβά.—Αμώς 5:14, 15.

14 Μια άλλη αναγνώστρια της οποίας η ζωή επηρεάστηκε είπε ότι έκλαψε όταν διάβασε τα άρθρα, γιατί ανακάλυψε ότι η καρδιά της δεν ήταν πια πλήρης προς τον Ιεχωβά. Υποσχέθηκε στον Θεό ότι δεν θα ήταν πια υποδουλωμένη σε αυτές τις τηλεοπτικές σειρές. Αφού εξέφρασε εκτίμηση για τα ίδια άρθρα, μια Χριστιανή παραδέχτηκε τον εθισμό της και έγραψε ότι αναρωτιόταν αν η σχέση της με τον Ιεχωβά μπορούσε να έχει επηρεαστεί. Αντιλήφθηκε ότι δεν μπορούσε να έχει φίλους τους χαρακτήρες των τηλεοπτικών σειρών και παράλληλα να είναι φίλη με τον Ιεχωβά. Αν τέτοια προγράμματα διέφθειραν καρδιές πριν από 25 χρόνια, τι επίδραση έχουν σήμερα; (2 Τιμόθεο 3:13) Πρέπει να είμαστε ενήμεροι για την παγίδα της επιβλαβούς ψυχαγωγίας που χρησιμοποιεί ο Σατανάς σε όλες τις μορφές της, είτε πρόκειται για τηλεοπτικές σαπουνόπερες είτε για βίαια βιντεοπαιχνίδια είτε για ανήθικα βιντεοκλίπ.

Η Παγίδα των Προσωπικών Διαφορών

15. Πώς πιάνονται μερικοί ζωντανοί από τον Διάβολο;

15 Ο Σατανάς χρησιμοποιεί τις προσωπικές διαφορές ως παγίδα για να προξενεί διαιρέσεις στο λαό του Ιεχωβά. Είναι δυνατόν να παγιδευτούμε με αυτόν τον τρόπο ανεξάρτητα από τα προνόμια υπηρεσίας που έχουμε. Μερικοί πιάνονται ζωντανοί από τον Διάβολο επειδή επιτρέπουν στις προσωπικές διαφορές να διαταράξουν την ειρήνη, την ενότητα και την όμορφη πνευματική ευημερία που έχει φέρει σε ύπαρξη ο Ιεχωβά.—Ψαλμός 133:1-3.

16. Πώς προσπαθεί ύπουλα ο Σατανάς να διασπάσει την ενότητά μας;

16 Στη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ο Σατανάς προσπάθησε να καταστρέψει το επίγειο μέρος της οργάνωσης του Ιεχωβά με κατά μέτωπο επίθεση, αλλά απέτυχε. (Αποκάλυψη 11:7-13) Έκτοτε, προσπαθεί ύπουλα να διασπάσει την ενότητά μας. Όταν επιτρέπουμε στις προσωπικές διαφορές να προκαλούν διχόνοια, δίνουμε τόπο “στον κυνηγό πουλιών”. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να εμποδίσουμε την ελεύθερη ροή του αγίου πνεύματος στην προσωπική μας ζωή καθώς και στην εκκλησία. Αν συνέβαινε αυτό, ο Σατανάς θα ευχαριστιόταν επειδή κάθε διαταραχή της ειρήνης και της ενότητας στην εκκλησία επηρεάζει το έργο κηρύγματος.—Εφεσίους 4:27, 30-32.

17. Τι μπορεί να βοηθήσει εκείνους που έχουν προσωπικές διαφορές να τις λύσουν;

17 Τι μπορείτε να κάνετε αν έχετε προσωπικές διαφορές με κάποιον συγχριστιανό σας; Ομολογουμένως, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Εντούτοις, ενώ μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δημιουργούνται προβλήματα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μένουν άλυτες οι προσωπικές διαφορές. (Ματθαίος 5:23, 24· 18:15-17) Οι συμβουλές του Λόγου του Θεού είναι θεόπνευστες, τέλειες. Όταν εφαρμόζονται, οι Γραφικές αρχές δεν αποτυχαίνουν ποτέ. Είναι πάντοτε αποτελεσματικές!

18. Γιατί το να μιμούμαστε τον Ιεχωβά μάς βοηθάει να λύνουμε τις προσωπικές διαφορές;

18 Ο Ιεχωβά είναι “πρόθυμος να συγχωρεί” και δίνει «αληθινή συγχώρηση». (Ψαλμός 86:5· 130:4) Εμείς δείχνουμε ότι είμαστε αγαπητά παιδιά του Ιεχωβά όταν τον μιμούμαστε. (Εφεσίους 5:1) Όλοι είμαστε αμαρτωλοί και έχουμε απελπιστική ανάγκη της συγχώρησης του Ιεχωβά. Γι’ αυτό, πρέπει να προσέχουμε αν νιώθουμε την τάση να μη συγχωρήσουμε κάποιον. Θα μπορούσαμε να γίνουμε σαν το δούλο στην παραβολή του Ιησού που αρνήθηκε να χαρίσει στο σύνδουλό του ένα χρέος το οποίο ήταν ελάχιστο σε σύγκριση με το χρέος που είχε ήδη χαρίσει στον ίδιο ο κύριός του. Όταν ενημερώθηκε ο κύριος, πρόσταξε να ρίξουν το δούλο που δεν συγχωρούσε στη φυλακή. Ο Ιησούς ολοκλήρωσε την παραβολή λέγοντας: «Με όμοιο τρόπο θα σας φερθεί και ο ουράνιος Πατέρας μου αν δεν συγχωρήσετε ο καθένας τον αδελφό του από την καρδιά σας». (Ματθαίος 18:21-35) Αν στοχαζόμαστε αυτή την παραβολή και συλλογιζόμαστε πόσες φορές μας έχει συγχωρήσει ο Ιεχωβά ανεπιφύλακτα, αυτό ασφαλώς θα μας βοηθάει όταν προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε προσωπικές διαφορές με τον αδελφό μας!—Ψαλμός 19:14.

Ψαλμ 91:9-14—Ο Ιεχωβά είναι το καταφύγιό μας (w10 15/1 σ. 10 ¶13, 14· w01 15/11 σ. 19, 20 ¶13-19)

Πώς μας προστατεύει ο Ιεχωβά από κινδύνους που απειλούν την πνευματική μας ευημερία; Πώς προστατεύει ο Ιεχωβά το λαό του από αυτούς τους πνευματικούς κινδύνους; Ο ψαλμός λέει: «Θα δώσει στους αγγέλους του εντολή σχετικά με εσένα, να σε φυλάνε σε όλες τις οδούς σου». (Ψαλμ. 91:11) Οι ουράνιοι άγγελοι μας καθοδηγούν και μας προστατεύουν για να μπορούμε να κηρύττουμε τα καλά νέα. (Αποκ. 14:6) Εκτός από τους αγγέλους, έχουμε και τους Χριστιανούς πρεσβυτέρους οι οποίοι, μένοντας προσκολλημένοι στις Γραφές όταν διδάσκουν, μας προστατεύουν ώστε να μην εξαπατηθούμε από εσφαλμένη λογίκευση. Μπορούν να δώσουν προσωπική βοήθεια σε οποιονδήποτε παλεύει να ξεπεράσει τις κοσμικές τάσεις. (Τίτο 1:9· 1 Πέτρ. 5:2) Επιπλέον, «ο πιστός και φρόνιμος δούλος» παρέχει πνευματική τροφή για να μας προστατεύει από τη διδασκαλία της εξέλιξης, το δέλεαρ των ανήθικων επιθυμιών, την επιδίωξη πλούτου και εξοχότητας, καθώς και από πολλές άλλες επιβλαβείς επιθυμίες και επιρροές. (Ματθ. 24:45) Τι έχει βοηθήσει εσάς να αντισταθείτε σε κάποιους από αυτούς τους κινδύνους;

Πώς μπορούμε να επωφελούμαστε από την προστασία που παρέχει ο Θεός; Τι πρέπει να κάνουμε για να παραμείνουμε σε αυτόν το “μυστικό τόπο” όπου ο Θεός παρέχει προστασία; Όπως χρειάζεται να προστατευόμαστε διαρκώς από κινδύνους που απειλούν τη σωματική μας ακεραιότητα, λόγου χάρη από ατυχήματα, εγκληματικές ενέργειες ή μολυσματικές ασθένειες, έτσι πρέπει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση για να προστατευόμαστε και από πνευματικούς κινδύνους. Γι’ αυτό, πρέπει να επωφελούμαστε τακτικά από την καθοδήγηση που μας παρέχει ο Ιεχωβά στα έντυπά μας καθώς και στις συναθροίσεις και στις συνελεύσεις. Ζητάμε επίσης τη συμβουλή των πρεσβυτέρων. Και αναμφίβολα, ωφελούμαστε από τη μεγάλη ποικιλία ιδιοτήτων που εκδηλώνουν οι Χριστιανοί αδελφοί και αδελφές μας. Πράγματι, η συναναστροφή μας με την εκκλησία μάς βοηθάει να γίνουμε σοφοί.—Παρ. 13:20· διαβάστε 1 Πέτρου 4:10.

13. Ποιες συμφορές δεν μας βρίσκουν, και γιατί;

13 Μολονότι η ασφάλεια αυτού του κόσμου καταρρέει, εμείς θέτουμε τον Θεό στην πρώτη θέση και παίρνουμε θάρρος από τα λόγια του ψαλμωδού: «Επειδή είπες: “Ο Ιεχωβά είναι το καταφύγιό μου”, έκανες κατοικία σου τον Ύψιστο· δεν θα σε βρει συμφορά, ούτε και πληγή θα πλησιάσει στη σκηνή σου». (Ψαλμός 91:9, 10) Ναι, ο Ιεχωβά είναι το καταφύγιό μας. Ωστόσο, κάνουμε επίσης τον Ύψιστο Θεό “κατοικία μας”, όπου βρίσκουμε ασφάλεια. Εξυμνούμε τον Ιεχωβά ως τον Υπέρτατο Κυρίαρχο, “κατοικούμε” σε αυτόν ως την Πηγή της ασφάλειάς μας και διακηρύττουμε τα καλά νέα της Βασιλείας του. (Ματθαίος 24:14) Ως εκ τούτου, “δεν θα μας βρει συμφορά”—καμία από τις συμφορές που περιγράφονται πιο πάνω σε αυτόν τον ψαλμό. Ακόμη και όταν αντιμετωπίζουμε μαζί με άλλους συμφορές όπως είναι οι σεισμοί, οι τυφώνες, οι πλημμύρες, οι πείνες και οι ολέθριες συνέπειες του πολέμου, αυτές δεν καταστρέφουν την πίστη μας ούτε την πνευματική μας ασφάλεια.

14. Ως υπηρέτες του Ιεχωβά, γιατί δεν μολυνόμαστε από θανατηφόρες πληγές;

14 Οι χρισμένοι Χριστιανοί μοιάζουν με πάροικους που ζουν σε σκηνές χωρισμένοι από αυτό το σύστημα πραγμάτων. (1 Πέτρου 2:11) “Ούτε και πληγή πλησιάζει στη σκηνή τους”. Είτε η ελπίδα μας είναι ουράνια είτε επίγεια, δεν είμαστε μέρος του κόσμου και δεν μολυνόμαστε από πνευματικά θανατηφόρες πληγές όπως είναι η ανηθικότητα, ο υλισμός, η ψεύτικη θρησκεία και η λατρεία του «θηρίου» και της “εικόνας” του, των Ηνωμένων Εθνών.—Αποκάλυψη 9:20, 21· 13:1-18· Ιωάννης 17:16.

15. Από ποιες απόψεις απολαμβάνουμε αγγελική βοήθεια;

15 Αναφορικά με την προστασία που απολαμβάνουμε, ο ψαλμωδός προσθέτει: «[Ο Ιεχωβά] θα δώσει στους αγγέλους του εντολή σχετικά με εσένα, να σε φυλάνε σε όλες τις οδούς σου. Στα χέρια τους θα σε σηκώνουν για να μη χτυπήσεις το πόδι σου σε πέτρα». (Ψαλμός 91:11, 12) Οι άγγελοι έχουν λάβει εξουσία για να μας προστατεύουν. (2 Βασιλέων 6:17· Ψαλμός 34:7-9· 104:4· Ματθαίος 26:53· Λουκάς 1:19) Μας φυλάνε “σε όλες τις οδούς μας”. (Ματθαίος 18:10) Απολαμβάνουμε αγγελική κατεύθυνση και προστασία ως διαγγελείς της Βασιλείας και δεν σκοντάφτουμε πνευματικά. (Αποκάλυψη 14:6, 7) Ακόμη και “πέτρες” όπως είναι οι απαγορεύσεις εναντίον του έργου μας δεν μας έχουν κάνει να σκοντάψουμε και να χάσουμε τη θεϊκή εύνοια.

16. Πώς διαφέρουν οι επιθέσεις που εξαπολύονται από ένα «νεαρό λιοντάρι» και μια «κόμπρα», και πώς αντιδρούμε εμείς σε αυτές;

16 Ο ψαλμωδός λέει στη συνέχεια: «Πάνω στο νεαρό λιοντάρι και στην κόμπρα θα πατήσεις· θα ποδοπατήσεις το χαιτοφόρο νεαρό λιοντάρι και το μεγάλο φίδι». (Ψαλμός 91:13) Όπως ένα νεαρό λιοντάρι κάνει απροκάλυπτη, κατά μέτωπο επίθεση, μερικοί εχθροί μας δείχνουν απροκάλυπτα την εναντίωσή τους θεσπίζοντας νόμους που αποσκοπούν στο να σταματήσουν το έργο μας κηρύγματος. Εντούτοις, γίνονται εναντίον μας και απρόσμενες επιθέσεις όπως αυτές της κόμπρας που χτυπάει από κάποια κρυψώνα. Κρυμμένοι στο παρασκήνιο, οι κληρικοί μάς επιτίθενται μερικές φορές μέσω νομοθετών, δικαστών και άλλων. Ωστόσο, με την υποστήριξη του Ιεχωβά, εμείς επιζητούμε με ειρηνικό τρόπο δικαίωση στα δικαστήρια, “υπερασπιζόμενοι έτσι και εδραιώνοντας νομικά τα καλά νέα”.—Φιλιππησίους 1:7· Ψαλμός 94:14, 20-22.

17. Πώς ποδοπατούμε εμείς «το χαιτοφόρο νεαρό λιοντάρι»;

17 Ο ψαλμωδός μιλάει για την ποδοπάτηση “του χαιτοφόρου νεαρού λιονταριού και του μεγάλου φιδιού”. Το χαιτοφόρο νεαρό λιοντάρι μπορεί να είναι πολύ άγριο και το μεγάλο φίδι μπορεί να είναι ένα ευμέγεθες ερπετό. (Ησαΐας 31:4) Άσχετα όμως με το πόσο άγριο μπορεί να είναι το χαιτοφόρο νεαρό λιοντάρι όταν κάνει κατά μέτωπο επίθεση, εμείς το ποδοπατούμε συμβολικά υπακούοντας στον Θεό μάλλον παρά σε όμοιους με λιοντάρια ανθρώπους ή οργανώσεις. (Πράξεις 5:29) Επομένως, το «λιοντάρι» που μας απειλεί δεν μας προξενεί πνευματική βλάβη.

18. Ποιον μπορεί να μας θυμίζει «το μεγάλο φίδι», και τι χρειάζεται να κάνουμε αν δεχτούμε επίθεση;

18 Στη Μετάφραση των Εβδομήκοντα, «το μεγάλο φίδι» αποκαλείται “δράκων”. Αυτό μπορεί κάλλιστα να μας θυμίζει “το μεγάλο δράκοντα, το αρχικό φίδι, εκείνον που αποκαλείται Διάβολος και Σατανάς”. (Αποκάλυψη 12:7-9· Γένεση 3:15) Αυτός μοιάζει με τερατώδες ερπετό, ικανό να συνθλίψει και να καταπιεί τη λεία του. (Ιερεμίας 51:34) Όταν ο Σατανάς προσπαθεί να τυλιχτεί γύρω μας, να μας συνθλίψει με τις πιέσεις αυτού του κόσμου και να μας καταπιεί, εμείς ας ξεγλιστράμε και ας ποδοπατούμε αυτό το «μεγάλο φίδι». (1 Πέτρου 5:8) Τα μέλη του χρισμένου υπολοίπου πρέπει να το κάνουν αυτό αν θέλουν να συμμετάσχουν στην εκπλήρωση του εδαφίου Ρωμαίους 16:20.

Ιεχωβά—Η Πηγή της Σωτηρίας Μας

19. Γιατί βρίσκουμε καταφύγιο στον Ιεχωβά;

19 Αναφορικά με τον αληθινό λάτρη, ο ψαλμωδός παρουσιάζει τον Θεό να λέει: «Επειδή σε εμένα έθεσε τη στοργή του, γι’ αυτό θα του προμηθεύσω διαφυγή. Θα τον προστατέψω επειδή γνώρισε το όνομά μου». (Ψαλμός 91:14) Η φράση «θα τον προστατέψω» κατά γράμμα σημαίνει «θα τον θέσω ψηλά», δηλαδή σε απρόσιτο μέρος. Εμείς βρίσκουμε καταφύγιο στον Ιεχωβά ως λάτρεις του ιδίως επειδή “έχουμε θέσει τη στοργή μας σε αυτόν”. (Μάρκος 12:29, 30· 1 Ιωάννη 4:19) Στη συνέχεια, ο Θεός “μάς προμηθεύει διαφυγή” από τους εχθρούς μας. Ποτέ δεν θα εξαλειφθούμε από τη γη. Απεναντίας, θα σωθούμε επειδή γνωρίζουμε το θεϊκό όνομα και το επικαλούμαστε με πίστη. (Ρωμαίους 10:11-13) Είμαστε δε αποφασισμένοι να “περπατάμε σύμφωνα με το όνομα του Ιεχωβά για πάντα”.—Μιχαίας 4:5· Ησαΐας 43:10-12.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ψαλμ 89:34-37—Ποια διαθήκη αναφέρεται σε αυτά τα εδάφια, και πώς έδειξε ο Ιεχωβά με παράδειγμα την αξιοπιστία της; (w14 15/10 σ. 10 ¶14· w07 15/7 σ. 32 ¶3, 4)

Σκεφτείτε τι υποσχέθηκε ο Ιεχωβά στον Βασιλιά Δαβίδ του αρχαίου Ισραήλ μέσω της Δαβιδικής διαθήκης. (Διαβάστε 2 Σαμουήλ 7:12, 16) Έκανε αυτή τη διαθήκη με τον Δαβίδ όταν εκείνος βασίλευε στην Ιερουσαλήμ, δίνοντάς του την υπόσχεση ότι ο Μεσσίας θα ήταν απόγονός του. (Λουκ. 1:30-33) Έτσι λοιπόν, ο Ιεχωβά έκανε ακόμη πιο συγκεκριμένη τη γενεαλογική γραμμή του σπέρματος και καθόρισε ότι «το νόμιμο δικαίωμα» στο θρόνο της Μεσσιανικής Βασιλείας θα ανήκε σε κάποιον κληρονόμο του Δαβίδ. (Ιεζ. 21:25-27) Μέσω του Ιησού, η βασιλεία του Δαβίδ «θα εδραιωθεί στον αιώνα». Ναι, το σπέρμα του Δαβίδ «θα παραμένει στον αιώνα και ο θρόνος του σαν τον ήλιο». (Ψαλμ. 89:34-37) Σαφώς, η διακυβέρνηση του Μεσσία δεν θα διαφθαρεί ποτέ και τα επιτεύγματά της θα διαρκέσουν για πάντα!

Πριν από 3.000 και πλέον χρόνια, ο Ιεχωβά Θεός σύναψε τη διαθήκη για Βασιλεία με τον Βασιλιά Δαβίδ του αρχαίου Ισραήλ. (2 Σαμουήλ 7:12-16) Ο σκοπός εκείνης της διαθήκης ήταν να παρασχεθεί νομική βάση ώστε ο Ιησούς Χριστός, ως κληρονόμος του Δαβίδ, να κατέχει το θρόνο για πάντα. (Ησαΐας 9:7· Λουκάς 1:32, 33) Αναφερόμενος στο θρόνο του “σπέρματος” του Δαβίδ, ο ψαλμωδός έψαλε: «Σαν τη σελήνη θα εδραιωθεί στον αιώνα και σαν πιστός μάρτυρας στους αιθέρες».—Ψαλμός 89:36, 37.

Ο “φωτοδότης που εξουσιάζει τη νύχτα”—η σελήνη—μας υπενθυμίζει εύστοχα τη μονιμότητα της διακυβέρνησης του Χριστού. (Γένεση 1:16) Σχετικά με τη Βασιλεία του, το εδάφιο Δανιήλ 7:14 δηλώνει: «Η εξουσία του για διακυβέρνηση είναι εξουσία που θα διαρκέσει στον αιώνα και δεν θα παρέλθει, και η βασιλεία του είναι βασιλεία που δεν θα καταστραφεί». Η σελήνη είναι ένας μάρτυρας ο οποίος μας φέρνει στο νου εκείνη τη Βασιλεία και τις ευλογίες που θα χορηγήσει αυτή στην ανθρωπότητα.

Ψαλμ 90:10, 12—“Πώς μετράμε τις ημέρες μας έτσι ώστε να αποκτήσουμε καρδιά σοφίας”; (w06 15/7 σ. 13 ¶4· w01 15/11 σ. 13 ¶19)

Εφόσον η ζωή είναι σύντομη, πρέπει να «μετράμε τις ημέρες μας». Πώς; Αποκτώντας «καρδιά σοφίας», δηλαδή ενεργώντας με σοφία, ώστε να μη σπαταλήσουμε τις υπόλοιπες ημέρες της ζωής μας αλλά να τις δαπανήσουμε με τρόπο που ευαρεστεί τον Ιεχωβά. Αυτό απαιτεί να θέτουμε πνευματικές προτεραιότητες και να χρησιμοποιούμε το χρόνο μας σοφά.—Εφεσίους 5:15, 16· Φιλιππησίους 1:10.

Τα λόγια του ψαλμωδού είναι μια προσευχή να διδάξει ο Ιεχωβά τα μέλη του λαού του πώς να ενεργούν με σοφία καθώς αξιολογούν και χρησιμοποιούν τις ημέρες που τους απομένουν με τρόπο αποδεκτό στον Θεό. Μια αναμενόμενη διάρκεια ζωής 70 χρόνων δίνει στο άτομο την ελπίδα να ζήσει περίπου 25.500 ημέρες. Άσχετα με την ηλικία μας, όμως, “δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η ζωή μας αύριο, διότι είμαστε ομίχλη που εμφανίζεται για λίγο και κατόπιν εξαφανίζεται”. (Ιακώβου 4:13-15) Εφόσον “καιρός και απρόβλεπτη περίσταση μας βρίσκουν όλους”, δεν μπορούμε να πούμε πόσο θα ζήσουμε ακόμη. Ας προσευχόμαστε λοιπόν για σοφία ώστε να τα βγάζουμε πέρα με τις δοκιμασίες, να συμπεριφερόμαστε στους άλλους κατάλληλα και να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε στην υπηρεσία του Ιεχωβά τώρα—σήμερα! (Εκκλησιαστής 9:11· Ιακώβου 1:5-8) Ο Ιεχωβά μάς καθοδηγεί μέσω του Λόγου του, του πνεύματός του και της οργάνωσής του. (Ματθαίος 24:45-47· 1 Κορινθίους 2:10· 2 Τιμόθεο 3:16, 17) Το να ενεργούμε με σοφία μάς υποκινεί να “επιζητούμε πρώτα τη Βασιλεία του Θεού” και να χρησιμοποιούμε τις ημέρες μας με τρόπο που φέρνει δόξα στον Ιεχωβά και κάνει την καρδιά του να χαίρεται. (Ματθαίος 6:25-33· Παροιμίες 27:11) Το να τον υπηρετούμε ολόκαρδα δεν θα απομακρύνει βεβαίως όλα μας τα προβλήματα, αλλά οδηγεί οπωσδήποτε σε μεγάλη ευφροσύνη.

Ψαλμ 87:5, 6. Θα μάθουν ποτέ αυτοί που θα λάβουν ζωή στον επίγειο Παράδεισο τα ονόματα εκείνων που αναστήθηκαν σε ουράνια ζωή; Τα συγκεκριμένα εδάφια δείχνουν ότι αυτό είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο.

Ψαλμ 88:13, 14. Όταν καθυστερεί να έρθει απάντηση στις προσευχές μας σχετικά με ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, αυτό μπορεί κάλλιστα να σημαίνει ότι ο Ιεχωβά θέλει να αποδείξουμε τη γνησιότητα της αφοσίωσής μας σε εκείνον.

Ψαλμ 91:1, 2—Ποιος είναι “ο μυστικός τόπος του Υψίστου”, και πώς μπορούμε να “κατοικούμε” εκεί; Αυτός είναι ένας συμβολικός τόπος πνευματικής ασφάλειας—μια κατάσταση προστασίας από πνευματική βλάβη. Ο τόπος είναι μυστικός επειδή είναι άγνωστος σε όσους δεν εμπιστεύονται στον Θεό. Κάνουμε τον Ιεχωβά κατοικία μας αποβλέποντας σε αυτόν ως καταφύγιο και οχυρό μας, εξυμνώντας τον ως τον Υπέρτατο Κυρίαρχο του σύμπαντος και κηρύττοντας τα καλά νέα της Βασιλείας. Νιώθουμε πνευματικά ασφαλείς επειδή γνωρίζουμε ότι ο Ιεχωβά είναι πάντοτε πρόθυμος να μας βοηθήσει.—Ψαλμός 90:1.

Ψαλμ 90:7, 8, 13, 14. Οποτεδήποτε αδικοπραγούμε βλάπτουμε τη σχέση μας με τον αληθινό Θεό. Επίσης, οι κρυφές αμαρτίες δεν μπορούν να κρυφτούν από εκείνον. Ωστόσο, αν μετανοούμε αληθινά και εγκαταλείπουμε την εσφαλμένη μας πορεία, ο Ιεχωβά θα μας αποκαθιστά στην εύνοιά του “χορταίνοντάς μας με τη στοργική του καλοσύνη”.

Ψαλμ 90:10, 12. Εφόσον η ζωή είναι σύντομη, πρέπει να «μετράμε τις ημέρες μας». Πώς; Αποκτώντας «καρδιά σοφίας», δηλαδή ενεργώντας με σοφία, ώστε να μη σπαταλήσουμε τις υπόλοιπες ημέρες της ζωής μας αλλά να τις δαπανήσουμε με τρόπο που ευαρεστεί τον Ιεχωβά. Αυτό απαιτεί να θέτουμε πνευματικές προτεραιότητες και να χρησιμοποιούμε το χρόνο μας σοφά.—Εφεσίους 5:15, 16· Φιλιππησίους 1:10.

Ψαλμ 90:17. Είναι κατάλληλο να προσευχόμαστε να “στερεώνει ο Ιεχωβά . . . το έργο των χεριών μας” και να ευλογεί τις προσπάθειες που καταβάλλουμε στη διακονία.

Ψαλμ 91:1-4 «Να αποκτάτε δύναμη αναφορικά με τον Κύριο και την κραταιότητα της ισχύος του», λέει ο απόστολος Παύλος.

Ψαλμ 91:1-4 Το κάνει αυτό πρωτίστως παρέχοντάς μας επίκαιρες προειδοποιήσεις μέσω του Λόγου του και “του πιστού και φρόνιμου δούλου”.

Ψαλμ 90:10 Ως παιδιά του Θεού, εμείς νιώθουμε ότι μας αγαπάει πραγματικά επειδή μας έχει υποσχεθεί ένα υπέροχο μέλλον.

Ψαλμ 91:14 Ναι, ο Ιεχωβά Θεός μάς διασώζει με αγάπη από τους εχθρούς μας και μας προστατεύει ως λαό του, ώστε να μην αφανιστούμε.

Ψαλμ 91:1 Πρόκειται για έναν συμβολικό τόπο ασφάλειας και σιγουριάς, μια κατάσταση προστασίας από πνευματική βλάβη.

Ψαλμ 90:2 Εδώ περιλαμβάνονται επίσης «τα εφτά πνεύματα», έκφραση που δείχνει πλήρη λειτουργία της ενεργού δύναμης του Θεού, δηλαδή του αγίου πνεύματος, καθώς αυτό φέρνει κατανόηση και ευλογία σε όλους όσους δίνουν προσοχή στην προφητεία.

Ψαλμ 90:10-12 Καρδιά σοφίας θα μπορούσε κάποιος να αποκτήσει μόνο αν μάθαινε τους νόμους και τις αρχές του Ιεχωβά και ζούσε σύμφωνα με αυτά.

Ψαλμ 91:1-3 Χρειαζόμαστε όλη την προστασία που παρέχει ο Θεός μέσω του Λόγου του, του πνεύματός του και της οργάνωσής του ώστε να “μπορέσουμε να μείνουμε σταθεροί ενάντια στις μηχανορραφίες του Διαβόλου”.

Ψαλμ 87:5,6 υποδηλώνουν ότι πιθανότατα στο μέλλον θα αποκαλυφτούν τα ονόματα όλων όσων θα έχουν εγερθεί για να κυβερνήσουν με τον Ιησού στον ουρανό.

Ψαλμ 91:14,15 Αν θέλουμε να απολαμβάνουμε στενή σχέση με τον Ιεχωβά, έχει όντως σημασία το να γνωρίζουμε και να χρησιμοποιούμε το όνομά του.

Ψαλμ 91:10,11 Σήμερα, οι άγγελοι βοηθούν τους ανθρώπους να ωφεληθούν από τα καλά νέα που κηρύττουν οι ακόλουθοι του Ιησού.

Ψαλμ 89:8,13 Σε αρμονία με αυτό το χαρακτηριστικό του, ο Ιεχωβά εκτιμάει και ευλογεί την προσπάθεια που καταβάλλουμε για να προάγουμε τα συμφέροντα της Βασιλείας.

Ψαλμ 91:1,2 Όταν ακολουθούμε την καθοδηγία του Ιεχωβά, κάνουμε καταφύγιό μας τον Θεό ο οποίος είναι αδύνατον να αποτύχει.

Ψαλμ 91:1,2 Η ανασκόπηση αξιοσημείωτων γεγονότων από τη σύγχρονη ιστορία της οργάνωσης του Ιεχωβά μπορεί να μας εντυπώσει το γεγονός ότι κανένας και τίποτα δεν μπορεί να εξαλείψει το λαό του Ιεχωβά από προσώπου γης.

Ψαλμ 90:1,2 Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να το κατανοήσει.

Ψαλμ 91:1,2 Έχουν, λοιπόν, μπροστά τους μια θαυμάσια προοπτική: Αν εγκαταλείψουν τις ακάθαρτες θρησκευτικές πεποιθήσεις και συνήθειες της Βαβυλώνας, αν υποταχθούν στον καθαρισμό της κρίσης του Ιεχωβά και αν προσπαθήσουν να παραμείνουν άγιοι, τότε θα είναι ασφαλείς, σαν να βρίσκονται σε «μια σκηνή» θεϊκής προστασίας.

Ψαλμ 90:10 Φαντάζονται τον εαυτό τους να ζει χωρίς ανησυχίες κάτω από μια ανθρώπινη κυβέρνηση, ενώ η Αγία Γραφή δείχνει ότι η μόνη αληθινή ελπίδα της ανθρωπότητας είναι η Βασιλεία του Θεού.

Ψαλμ 91:15 Ως φίλοι του Θεού, μπορούμε να γνωρίσουμε τον τρόπο σκέψης του σε πολλά ζητήματα

Ψαλμ 90:17 Καθώς επιτελούμε με ζήλο τη διακονία μας, ο Ιεχωβά ευλογεί το έργο μας.

Ψαλμ 90:2 Ο Θεός θέλει να τον εκζητούμε και να γνωρίζουμε την αλήθεια για αυτόν.

Ψαλμ 90:2 Μόνο οι Γραφές μάς γνωστοποιούν τις ενέργειες του Θεού στο παρελθόν και στο παρόν και μας αποκαλύπτουν τι θα κάνει στο μέλλον.

Ψαλμ 89:15 Επομένως, όταν ο Δαβίδ προσεύχεται: «Σήκωσε πάνω μας το φως του προσώπου σου», εννοεί “δείξε μας εύνοια”.

Ψαλμ 91:1 Μέσω “του πιστού και φρόνιμου δούλου” και των πρεσβυτέρων της εκκλησίας, αφυπνιζόμαστε ως προς τις κοσμικές τάσεις που θα μπορούσαν να απειλήσουν αυτή την ασφάλεια.

Ψαλμ 91:14 Είναι ξεκάθαρο ότι η γνώση του ονόματος του Θεού πρέπει να σημαίνει πολλά πράγματα, εφόσον αποτελεί βασικό παράγοντα για να λάβει κανείς την προστασία Του.

Ψαλμ 90:10 Γι’ αυτόν το λόγο, οι άνθρωποι που δεν έχουν καλλιεργήσει καλή σχέση με τον Θεό πολλές φορές υιοθετούν τη νοοτροπία του «ας φάμε και ας πιούμε, γιατί αύριο θα πεθάνουμε», στην οποία αναφέρθηκε ο απόστολος Παύλος.

Ψαλμ 90:10 Εντούτοις, ο Μωυσής ποτέ δεν θεώρησε ότι ήταν τόσο ηλικιωμένος ώστε να μην μπορεί να μάθει.

Ψαλμ 91:11 Επιπλέον, έχουμε τη διαβεβαίωση πως «ό,τι και αν είναι αυτό που ζητάμε σύμφωνα με το θέλημά του αυτός [ο Θεός] μας ακούει».

Ψαλμ 91:1 Όταν μας αναστατώνει η αύξηση της ανομίας σε αυτό το σύστημα πραγμάτων, χρειάζεται ακόμη περισσότερο να στηριζόμαστε στον Ιεχωβά.

Ψαλμ 89:26 Αν ασκούμε πίστη στον Ιεχωβά και στον εμπνευσμένο Λόγο του, μπορούμε και εμείς επίσης να τον θεωρούμε “Βράχο της σωτηρίας μας”.

Ψαλμ 89:7 Περιλαμβάνει τη συναίσθηση του γεγονότος ότι ο Ιεχωβά είναι ο υπέρτατος Κριτής και ότι οι προοπτικές μας για μελλοντική ζωή εξαρτώνται από την επιδοκιμασία του.

Ψαλμ 90:10 Αλλά ο Χριστός γνώριζε ότι ο άνθρωπος θα απολαμβάνει αιώνια ζωή υπό τη διακυβέρνηση της Βασιλείας, για την οποία δίδαξε τους ακολούθους του να προσεύχονται.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: