ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΨΑΛΜΟΙ 92-101

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΨΑΛΜΟΙ 92-101

«Ακμάζουν Πνευματικά στον Καιρό των Γκρίζων Μαλλιών»:

Ψαλμ 92:13-15 Οι ηλικιωμένοι καρποφορούν πνευματικά όταν . . .

προσεύχονται για άλλους

μελετούν την Αγία Γραφή

παρακολουθούν τις συναθροίσεις και συμμετέχουν σε αυτές

μοιράζονται την πείρα τους με άλλους

κηρύττουν ολόκαρδα

Ψαλμ 92:12—Οι δίκαιοι καρποφορούν πνευματικά (w07 15/9 32· w06 15/7 σ. 13 ¶2)

Ακμάζουν στον Καιρό των Γκρίζων Μαλλιών” ΠΟΛΛΟΙ άνθρωποι στις μεσογειακές χώρες φυτεύουν χουρμαδιές (ένα είδος φοίνικα) στην αυλή τους. Αυτά τα δέντρα είναι γνωστά για την ομορφιά τους και τους γευστικούς καρπούς τους. Επιπλέον, καρποφορούν επί εκατό και πλέον χρόνια.

Ο Βασιλιάς Σολομών του αρχαίου Ισραήλ, χρησιμοποιώντας ποιητική γλώσσα, παρομοίασε το ανάστημα μιας όμορφης Σουλαμίτισσας με φοίνικα. (Άσμα Ασμάτων 7:7) Το βιβλίο Φυτά της Βίβλου (Plants of the Bible) δηλώνει: «Η εβραϊκή λέξη που αποδίδεται φοίνικας είναι η λέξη “ταμάρ”. . . . Ο φοίνικας έγινε σύμβολο χάρης και κομψότητας για τους Ιουδαίους και η συγκεκριμένη λέξη χρησιμοποιούνταν συχνά ως γυναικείο όνομα». Για παράδειγμα, η όμορφη ετεροθαλής αδελφή του Σολομώντα ονομαζόταν Θάμαρ (από αυτή την εβραϊκή λέξη). (2 Σαμουήλ 13:1) Μερικοί γονείς δίνουν ακόμη αυτό το όνομα στις κόρες τους.

Οι όμορφες γυναίκες δεν είναι οι μόνες που παρομοιάζονται με φοίνικες. Ο ψαλμωδός έψαλε: «Ο δίκαιος θα ανθίσει σαν το φοίνικα· σαν τον κέδρο του Λιβάνου θα μεγαλώσει. Αυτοί που έχουν φυτευτεί στον οίκο του Ιεχωβά, στις αυλές του Θεού μας, θα ανθίσουν. Θα ακμάζουν ακόμη και στον καιρό των γκρίζων μαλλιών, παχείς και φρέσκοι θα συνεχίσουν να είναι».—Ψαλμός 92:12-14.

Με μεταφορική έννοια, όσοι υπηρετούν τον Θεό πιστά στη διάρκεια των γηρατειών τους έχουν πολλά κοινά με το λυγερό φοίνικα. «Τα γκρίζα μαλλιά είναι στεφάνι ωραιότητας όταν βρίσκονται στην οδό της δικαιοσύνης», λέει η Αγία Γραφή. (Παροιμίες 16:31) Μολονότι η σωματική τους δύναμη ίσως να εξασθενεί λόγω προχωρημένης ηλικίας, οι ηλικιωμένοι μπορούν να διατηρήσουν το πνευματικό τους σθένος ενισχυόμενοι μέσω τακτικής μελέτης του Λόγου του Θεού, της Αγίας Γραφής. (Ψαλμός 1:1-3· Ιερεμίας 17:7, 8) Χάρη στα ευχάριστα λόγια τους και στο καλό τους παράδειγμα, τα πιστά ηλικιωμένα άτομα αποτελούν τεράστια πηγή ενθάρρυνσης για τους άλλους και συνεχίζουν να καρποφορούν τον έναν χρόνο μετά τον άλλον. (Τίτο 2:2-5· Εβραίους 13:15, 16) Όπως η χουρμαδιά, έτσι και οι ηλικιωμένοι μπορούν να ακμάζουν στα γηρατειά τους.

Με ποιον τρόπο ο δίκαιος “ανθεί σαν το φοίνικα”; Ο φοίνικας ξεχωρίζει για την παραγωγικότητά του. Το δίκαιο άτομο είναι σαν φοίνικας με την έννοια ότι ενεργεί με ευθύτητα στα μάτια του Ιεχωβά και παράγει «καλούς καρπούς», στους οποίους περιλαμβάνονται ωφέλιμα έργα.—Ματθαίος 7:17-20.

Ψαλμ 92:13, 14—Οι ηλικιωμένοι μπορούν να ακμάζουν πνευματικά παρά τους σωματικούς περιορισμούς τους (w14 15/1 σ. 26 ¶17· w04 15/5 σ. 12 ¶9, 10)

Πώς μπορούμε να βοηθάμε τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους Χριστιανούς να συμμετέχουν στην αληθινή λατρεία; Σήμερα, πρέπει να αναζητούμε τρόπους για να βοηθάμε τους ηλικιωμένους ή ανήμπορους Χριστιανούς. Μερικοί ίσως μπορούν να παρευρίσκονται σπάνια στις συναθροίσεις και στις συνελεύσεις, αν και θα το ήθελαν πολύ. Σε ορισμένα μέρη, οι εκκλησίες κάνουν στοργικές διευθετήσεις ώστε τέτοια άτομα να ακούν τις συναθροίσεις μέσω τηλεφώνου. Αλλού, ίσως αυτό να μην είναι εφικτό. Ακόμα και οι Χριστιανοί που δεν μπορούν να παρακολουθούν τις συναθροίσεις, όμως, μπορούν να υποστηρίζουν την αληθινή λατρεία. Για παράδειγμα, οι προσευχές τους συμβάλλουν στην επιτυχία της Χριστιανικής εκκλησίας.—Διαβάστε Ψαλμός 92:13, 14.

Πώς παραμένουν οι ηλικιωμένοι Χριστιανοί υγιείς στην πίστη και διατηρούν το πνευματικό τους σθένος; Στρέφοντας την προσοχή στην παραγωγικότητα των ηλικιωμένων υπηρετών του Ιεχωβά, ο ψαλμωδός έψαλε: «Ο δίκαιος θα ανθίσει σαν το φοίνικα· σαν τον κέδρο του Λιβάνου θα μεγαλώσει. Θα ακμάζουν ακόμη και στον καιρό των γκρίζων μαλλιών, παχείς και φρέσκοι θα συνεχίσουν να είναι».

Ψαλμ 92:12, 14 Πώς μπορείτε να μη χάσετε το πνευματικό σας σθένος παρά την προχωρημένη ηλικία; Το μυστικό της αειθαλούς ομορφιάς του φοίνικα έγκειται στην ύπαρξη μιας αστείρευτης πηγής με φρέσκο νερό. Παρόμοια, εσείς μπορείτε να αντλείτε ενίσχυση από τα νερά της Γραφικής αλήθειας μέσω μελέτης του Λόγου του Θεού και συναναστροφής με την οργάνωσή του. (Ψαλμός 1:1-3· Ιερεμίας 17:7, 8) Η πνευματική σας ζωντάνια σάς κάνει πολύτιμο κεφάλαιο για τους ομοπίστους σας. Εξετάστε πώς αποδείχτηκε αυτό αληθινό στην περίπτωση του ηλικιωμένου Αρχιερέα Ιωδαέ.

Ψαλμ 92:15—Οι ηλικιωμένοι μπορούν να χρησιμοποιούν την πείρα τους για να ενθαρρύνουν άλλους (w04 15/5 σ. 12-14 ¶13-18)

13. Πώς μπορούν οι ηλικιωμένοι Χριστιανοί να “κάνουν καλό σε σχέση με τον αληθινό Θεό και τον οίκο του”;

13 Ίσως η κακή υγεία ή άλλες περιστάσεις περιορίζουν αυτά που μπορείτε να κάνετε για την προώθηση της αληθινής λατρείας. Ακόμα και αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, έχετε τη δυνατότητα να “κάνετε καλό σε σχέση με τον αληθινό Θεό και τον οίκο του”. Μπορείτε να εκδηλώνετε ζήλο για τον πνευματικό οίκο του Ιεχωβά παρακολουθώντας τις συναθροίσεις και συμμετέχοντας σε αυτές καθώς και ενασχολούμενοι με τη διακονία αγρού όποτε αυτό είναι δυνατόν. Το να αποδέχεστε πρόθυμα τις συμβουλές της Αγίας Γραφής και να υποστηρίζετε όσια τον “πιστό και φρόνιμο δούλο” και την εκκλησία θα ασκεί ενισχυτική επίδραση στη Χριστιανική αδελφότητα. (Ματθαίος 24:45-47) Μπορείτε επίσης να παρακινείτε τους συλλάτρεις σας «σε αγάπη και καλά έργα». (Εβραίους 10:24, 25· Φιλήμονα 8, 9) Θα αποτελείτε δε ευλογία για τους άλλους αν ενεργείτε σε αρμονία με τη συμβουλή του αποστόλου Παύλου: «Οι ηλικιωμένοι άντρες ας είναι μετριοπαθείς στις συνήθειες, σοβαροί, σώφρονες, υγιείς [«ρωμαλέοι», Απόδοση Ι. Θ. Κολιτσάρα] στην πίστη, στην αγάπη, στην υπομονή. Παρόμοια, οι ηλικιωμένες γυναίκες ας είναι ευλαβείς στη συμπεριφορά, όχι συκοφάντριες ούτε υποδουλωμένες σε πολύ κρασί, άτομα που διδάσκουν το καλό».—Τίτο 2:2-4.

14. Τι μπορούν να κάνουν οι παλαίμαχοι Χριστιανοί επίσκοποι για την προώθηση της αληθινής λατρείας;

14 Μήπως υπηρετείτε ως πρεσβύτερος επί πολλά χρόνια; «Να χρησιμοποιείτε ανιδιοτελώς τη σοφία που συνοδεύει την προχωρημένη ηλικία», συμβουλεύει ένας παλαίμαχος πρεσβύτερος. «Να αναθέτετε ευθύνες σε άλλους και να μοιράζεστε την πείρα σας με άτομα που έχουν πρόθυμο πνεύμα . . . Να διακρίνετε τις ικανότητες των άλλων. Να τους βοηθάτε να τις αναπτύσσουν και να τις καλλιεργούν. Να οικοδομείτε για το μέλλον». (Δευτερονόμιο 3:27, 28) Το γνήσιο ενδιαφέρον σας για το διαρκώς επεκτεινόμενο έργο της Βασιλείας θα αποφέρει πολλές ευλογίες σε άλλους στη Χριστιανική μας αδελφότητα.

Να Λέτε ότι ο Ιεχωβά Είναι Ευθύς”

15. Με ποιον τρόπο οι ηλικιωμένοι Χριστιανοί «λένε ότι ο Ιεχωβά είναι ευθύς»;

15 Οι ηλικιωμένοι υπηρέτες του Θεού εκπληρώνουν με χαρά την ευθύνη που έχουν «να λένε ότι ο Ιεχωβά είναι ευθύς». Αν είστε ηλικιωμένος Χριστιανός, τα λόγια και οι πράξεις σας μπορούν να δείχνουν στους άλλους ότι “ο Ιεχωβά είναι ο Βράχος σας, στον οποίο δεν υπάρχει αδικία”. (Ψαλμός 92:15) Ο φοίνικας δίνει σιωπηλή μαρτυρία για τις υπερέχουσες ιδιότητες του Δημιουργού του. Αλλά ο Ιεχωβά έχει χορηγήσει σε εσάς το προνόμιο να προσφέρετε την προσωπική σας μαρτυρία για αυτόν σε εκείνους που ενστερνίζονται τώρα την αληθινή λατρεία. (Δευτερονόμιο 32:7· Ψαλμός 71:17, 18· Ιωήλ 1:2, 3) Γιατί είναι σημαντικό αυτό;

16. Ποιο Γραφικό παράδειγμα δείχνει παραστατικά πόσο σημαντικό είναι “να λέμε ότι ο Ιεχωβά είναι ευθύς”;

16 Όταν ο Ισραηλίτης ηγέτης Ιησούς του Ναυή ήταν «γέρος και προχωρημένης ηλικίας», κάλεσε «όλο τον Ισραήλ, τους πρεσβυτέρους του και τις κεφαλές του και τους κριτές του και τους επόπτες του», και τους υπενθύμισε με πόσο ευθύ τρόπο πολιτεύτηκε μαζί τους ο Θεός. Είπε τα εξής: «Ούτε ένας λόγος δεν απέτυχε από όλους τους καλούς λόγους που σας είπε ο Ιεχωβά ο Θεός σας. Όλοι βγήκαν αληθινοί για εσάς». (Ιησούς του Ναυή 23:1, 2, 14) Για κάποιο διάστημα, αυτά τα λόγια ενίσχυαν την αποφασιστικότητα του λαού να μείνει πιστός. Ωστόσο, μετά το θάνατο του Ιησού του Ναυή, «άλλη γενιά εγέρθηκε . . . η οποία δεν γνώριζε τον Ιεχωβά ούτε το έργο που είχε κάνει αυτός για τον Ισραήλ. Και οι γιοι του Ισραήλ άρχισαν να πράττουν το κακό στα μάτια του Ιεχωβά και να υπηρετούν τους Βάαλ».—Κριτές 2:8-11.

17. Πώς έχει πολιτευτεί ο Ιεχωβά με το λαό του στους σύγχρονους καιρούς;

17 Η ακεραιότητα της σημερινής Χριστιανικής εκκλησίας δεν εξαρτάται από την προφορική μαρτυρία ηλικιωμένων υπηρετών του Θεού. Εντούτοις, η πίστη μας στον Ιεχωβά και στις υποσχέσεις του ενισχύεται όταν ακούμε προσωπικές αφηγήσεις για το «μεγάλο έργο» που έχει επιτελέσει Αυτός για το λαό του σε αυτές τις τελευταίες ημέρες. (Κριτές 2:7· 2 Πέτρου 1:16-19) Αν είστε συνταυτισμένοι με την οργάνωση του Ιεχωβά εδώ και πολλά χρόνια, ίσως θυμάστε την εποχή κατά την οποία υπήρχαν πολύ λίγοι διαγγελείς της Βασιλείας στην περιοχή ή στη χώρα σας ή τον καιρό που το έργο κηρύγματος αντιμετώπιζε έντονη εναντίωση. Με το πέρασμα του χρόνου, είδατε τον Ιεχωβά να απομακρύνει ορισμένα εμπόδια και να “επιταχύνει” την αύξηση της Βασιλείας. (Ησαΐας 54:17· 60:22) Είδατε να διασαφηνίζονται Γραφικές αλήθειες και γίνατε μάρτυρες της προοδευτικής εκλέπτυνσης του ορατού μέρους της οργάνωσης του Θεού. (Παροιμίες 4:18· Ησαΐας 60:17) Επιδιώκετε να εποικοδομείτε άλλους με το να μοιράζεστε μαζί τους την προσωπική σας πείρα αναφορικά με την ευθύτητα με την οποία πολιτεύεται ο Ιεχωβά; Πόσο θετική και ενισχυτική επίδραση μπορεί να έχει αυτό στη Χριστιανική αδελφότητα!

18. (α) Δείξτε με παράδειγμα τη μακροπρόθεσμη επίδραση που έχει το “να λέμε σε άλλους ότι ο Ιεχωβά είναι ευθύς”. (β) Πώς έχετε δει εσείς προσωπικά την ευθύτητα του Ιεχωβά;

18 Τι θα πούμε για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες είδατε τη στοργική φροντίδα και την καθοδηγία του Ιεχωβά στην προσωπική σας ζωή; (Ψαλμός 37:25· Ματθαίος 6:33· 1 Πέτρου 5:7) Μια ηλικιωμένη αδελφή ονόματι Μάρθα συνήθιζε να ενθαρρύνει τους άλλους λέγοντας: «Ό,τι και αν συμβεί, ποτέ μην εγκαταλείψετε τον Ιεχωβά. Εκείνος θα σας στηρίξει». Αυτή η συμβουλή επηρέασε βαθιά την Τολμίνα, ένα από τα άτομα με τα οποία η Μάρθα έκανε Γραφική μελέτη και η οποία βαφτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960. «Όταν πέθανε ο σύζυγός μου», θυμάται η Τολμίνα, «ένιωσα μεγάλη αποθάρρυνση, αλλά χάρη σε εκείνα τα λόγια ήμουν αποφασισμένη να μη χάσω ούτε μία συνάθροιση. Ο Ιεχωβά πραγματικά με ενίσχυσε για να συνεχίσω». Η Τολμίνα έδωσε την ίδια συμβουλή σε πολλά άτομα με τα οποία μελέτησε την Αγία Γραφή στο διάβα των ετών. Πράγματι, όταν προσφέρετε ενθάρρυνση και διηγείστε με πόσο ευθύ τρόπο πολιτεύεται ο Ιεχωβά, συμβάλλετε πολύ στην εποικοδόμηση της πίστης των συλλάτρεών σας.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ψαλμ 99:6, 7—Γιατί είναι ο Μωυσής, ο Ααρών και ο Σαμουήλ καλά παραδείγματα; (w15 15/7 σ. 8 ¶5)

Ενεργώντας έτσι, ακολουθούμε το παράδειγμα των πιστών υπηρετών του Ιεχωβά που περιγράφεται στα εδάφια Ψαλμός 99:1-3, 5. (Διαβάστε) Όπως δείχνει αυτός ο ψαλμός, ο Μωυσής, ο Ααρών και ο Σαμουήλ υποστήριξαν πλήρως τη διευθέτηση για αληθινή λατρεία που υπήρχε στην εποχή τους. (Ψαλμ. 99:6, 7) Σήμερα, προτού αρχίσουν να υπηρετούν ως ιερείς με τον Ιησού στον ουρανό, εκείνοι που απομένουν από τους χρισμένους αδελφούς του υπηρετούν πιστά στην επίγεια αυλή του πνευματικού ναού. Εκατομμύρια «άλλα πρόβατα» τους υποστηρίζουν όσια. (Ιωάν. 10:16) Αν και οι δύο αυτές ομάδες έχουν διαφορετική ελπίδα, λατρεύουν όλοι μαζί ενωμένα τον Ιεχωβά εδώ στο υποπόδιό του. Ως άτομα, όμως, είναι καλό να αναρωτηθούμε: “Υποστηρίζω εγώ πλήρως τη διευθέτηση του Ιεχωβά για αγνή λατρεία;”

Ψαλμ 101:2—Τι σημαίνει να “περπατάμε σύμφωνα με την ακεραιότητα της καρδιάς μας” μέσα στο σπίτι μας; (w05 1/11 σ. 24 ¶14)

Αν ο Ιεχωβά είναι αληθινός για εμάς, πώς θα αντανακλάται αυτό στις προσωπικές αποφάσεις που παίρνουμε; Για να περπατάμε με τον Ιεχωβά, αυτός πρέπει να είναι πραγματικός για εμάς. Θυμηθείτε ότι ο Ιεχωβά διαβεβαίωσε τα πιστά άτομα στον αρχαίο Ισραήλ πως δεν κρυβόταν από αυτούς. Σήμερα αποκαλύπτεται παρόμοια στο λαό του ως ο Μεγάλος Εκπαιδευτής. Είναι ο Ιεχωβά τόσο πραγματικός για εσάς, σαν να στεκόταν μπροστά σας για να σας εκπαιδεύσει; Αυτό είναι το είδος πίστης που χρειαζόμαστε προκειμένου να περπατάμε με τον Θεό. Ο Μωυσής είχε τέτοια πίστη, «γιατί παρέμεινε σταθερός σαν να έβλεπε τον Αόρατο». (Εβραίους 11:27) Αν ο Ιεχωβά είναι πραγματικός για εμάς, τότε θα λαβαίνουμε υπόψη μας τα αισθήματά του όταν παίρνουμε αποφάσεις. Για παράδειγμα, δεν θα σκεφτούμε καν να διαπράξουμε αδικοπραγία και κατόπιν να προσπαθήσουμε να κρύψουμε τις αμαρτίες μας από τους Χριστιανούς πρεσβυτέρους ή από τα μέλη της οικογένειάς μας. Απεναντίας, προσπαθούμε να περπατάμε με τον Θεό ακόμα και όταν δεν μπορεί να μας δει κανένας συνάνθρωπός μας. Όπως ο Βασιλιάς Δαβίδ των αρχαίων χρόνων, λέμε με αποφασιστικότητα: «Θα περπατώ σύμφωνα με την ακεραιότητα της καρδιάς μου μέσα στο σπίτι μου».—Ψαλμός 101:2.

Ψαλμ 97:10 Αν θέλεις να έχεις τη φιλία του Θεού, χρειάζεται να ακολουθείς τη συμβουλή που είναι γραμμένη στο εδάφιο Ψαλμός 97:10

Ψαλμ 93:1,2 Ωστόσο, ο Ιεχωβά με τη σοφία του επέτρεψε να υπάρχουν στη γη και άλλες κυριαρχίες.

Ψαλμ 95:2 Αυτό θα μας βοηθάει να εκτιμούμε τις προσπάθειες των αδελφών μας οι οποίοι, αν και ατελείς, προσφέρουν πρόθυμα τον εαυτό τους για να τους χρησιμοποιεί ο Ιεχωβά στη διδασκαλία του λαού του.

Ψαλμ 99:4 Ως αποτέλεσμα, σήμερα όλος ο λαός του Ιεχωβά παγκόσμια χαίρεται καθώς περπατάμε «με το ίδιο πνεύμα», ακολουθούμε τα «ίδια ίχνη» και υπηρετούμε τον “Θεό της ειρήνης” «ώμο προς ώμο».

Ψαλμ 93:5 Καθώς εναρμονίζουμε τη ζωή μας με αυτήν και καθώς τη μοιραζόμαστε με άλλους, είναι φυσικό να πλησιάζουμε τον πάνσοφο Θεό μας.

Ψαλμ 97:10 Αυτό μπορεί να γίνει με το να ανασκοπείτε τα γεγονότα που παρουσιάζονται σε αυτό το τμήμα του βιβλίου και να στοχάζεστε, όχι την τωρινή, παροδική ευχαρίστηση που μπορεί να προκύψει από αυτές τις συνήθειες, αλλά ό,τι ευαρεστεί τον Θεό, καθώς και πόσο αηδιαστικά είναι τα αποτελέσματα αυτών των κακών συνηθειών.

Ψαλμ 97:10 Διακρίνουμε σταδιακά τη νοοτροπία και τις πράξεις που εκτιμάει.

Ψαλμ 97:10 Οι επιλογές σας στον τομέα της ψυχαγωγίας χρειάζεται να δείχνουν πως μισείτε αληθινά ό,τι μισεί ο Ιεχωβά.

Ψαλμ 97:10 Πόσο καλύτερο είναι να μιμούμαστε τη στάση του ψαλμωδού ο οποίος προσευχήθηκε: «Κάνε τα μάτια μου να προσπερνούν και να μη βλέπουν ό,τι δεν έχει αξία»!

Ψαλμ 97:10 Ποτέ δεν πρέπει να νομίζουμε ότι ο ζήλος στην υπηρεσία του Θεού και η ακεραιότητα υπό διωγμό μάς δίνουν το ελεύθερο να αναμειχθούμε σε αξιόμεμπτη σεξουαλική διαγωγή.

Ψαλμ 97:10 Ακάθαρτες συνήθειες όπως η σεξουαλική ανηθικότητα, η ειδωλολατρία, η κλοπή και η μέθη μπορούν να διαφθείρουν τη Χριστιανική εκκλησία.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: