ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΩΣΗΕ 8-14

«Να Προσφέρετε στον Ιεχωβά Ό,τι Καλύτερο Έχετε»

Ωσ 14:2, 4, 9 Όταν προσφέρετε στον Ιεχωβά ό,τι καλύτερο έχετε, εκείνος ευαρεστείται και εσείς ωφελείστε Όταν προσφέρουμε στον Ιεχωβά ό,τι καλύτερο έχουμε, εκείνος ευαρεστείται και εμείς ωφελούμαστε

Η ΣΧΕΣΗ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΕΧΩΒΑ Προσφέρετε στον Ιεχωβά θυσίες αίνου Ο Ιεχωβά σάς προσφέρει τη συγχώρηση, την επιδοκιμασία και τη φιλία του Γεύεστε τα οφέλη της υπακοής στις εντολές του Ιεχωβά, και θέλετε ακόμα περισσότερο να τον αινείτε

Ωσ 14:2—Ο Ιεχωβά εκτιμάει πάρα πολύ «τους νεαρούς ταύρους [ή αλλιώς, τον αίνο] των χειλιών μας» (w07 1/4 σ. 20 ¶1)

Επιπλέον, η Γραφή υποδηλώνει ότι οι εκφράσεις μας αίνου μπορούν να θεωρηθούν θυσίες που προσφέρονται στον Ιεχωβά. Ο προφήτης Ωσηέ χρησιμοποίησε τη φράση “οι νεαροί ταύροι των χειλιών μας”, δείχνοντας ότι ο Θεός θεωρεί τον αίνο των χειλιών μας μία από τις καλύτερες θυσίες. (Ωσηέ 14:2) Ο απόστολος Παύλος πρότρεψε τους Εβραίους Χριστιανούς: «Ας προσφέρουμε πάντοτε στον Θεό θυσία αίνου, δηλαδή τον καρπό των χειλιών που κάνουν δημόσια διακήρυξη για το όνομά του». (Εβραίους 13:15) Σήμερα, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά παραμένουν πολυάσχολοι στο κήρυγμα των καλών νέων και στη μαθήτευση ανθρώπων από όλα τα έθνη. (Ματθαίος 24:14· 28:19, 20) Προσφέρουν θυσίες αίνου στον Θεό ημέρα και νύχτα σε όλη τη γη.—Αποκάλυψη 7:15.

Ωσ 14:4—Ο Ιεχωβά προσφέρει τη συγχώρηση, την επιδοκιμασία και τη φιλία του σε εκείνους που του δίνουν ό,τι καλύτερο έχουν (w11 15/2 σ. 16 ¶15)

Ο ταύρος ήταν το ακριβότερο ζώο που θα μπορούσε να προσφέρει ένας Ισραηλίτης στον Ιεχωβά. Επομένως, η φράση “οι νεαροί ταύροι των χειλιών” σήμαινε τα ειλικρινή, καλοδιαλεγμένα λόγια που λέγονται προς αίνο του αληθινού Θεού. Πώς ανταποκρίθηκε ο Ιεχωβά σε εκείνους που έκαναν τέτοιες θυσίες; Είπε: «Θα τους αγαπήσω με τη θέλησή μου». (Ωσηέ 14:4) Σε όσους έκαναν τέτοιες θυσίες αίνου, ο Ιεχωβά πρόσφερε τη συγχώρηση, την επιδοκιμασία και τη φιλία του.

Ωσ 14:9—Είναι καλό για εμάς να περπατάμε στις οδούς του Ιεχωβά (jd σ. 87 ¶11)

Το εδάφιο Ωσηέ 14:9 στρέφει επίσης την προσοχή μας στα θετικά αποτελέσματα της ευθείας πορείας. Ευλογίες και οφέλη προκύπτουν όταν συμμορφωνόμαστε με τις απαιτήσεις του Θεού. Ως Δημιουργός, εκείνος γνωρίζει την κατασκευή μας. Τα όσα αναμένει από εμάς είναι για το καλό μας. Για να δούμε με παράδειγμα ποια σχέση υπάρχει ανάμεσα σε εμάς και στον Θεό, θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ένα αυτοκίνητο και τον κατασκευαστή του. Ο κατασκευαστής γνωρίζει πώς έχει σχεδιαστεί και συναρμολογηθεί το αυτοκίνητο. Ξέρει ότι το αυτοκίνητο χρειάζεται αλλαγή λαδιών κάθε τόσο. Τι θα συνέβαινε αν αγνοούσατε αυτόν τον κανόνα, κάνοντας ίσως το συλλογισμό ότι το αυτοκίνητο πηγαίνει καλά; Η μηχανή θα φθειρόταν και θα έπαυε να λειτουργεί, ίσως πολύ νωρίτερα από ό,τι σε διαφορετική περίπτωση. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους. Ο Δημιουργός μας μάς έχει δώσει εντολές. Η τήρησή τους είναι προς όφελός μας. (Ησαΐας 48:17, 18) Αν κατανοούμε ότι όντως ωφελούμαστε, έχουμε έναν ακόμη λόγο να συμμορφωνόμαστε με τους κανόνες του, δηλαδή να τηρούμε τις εντολές του.—Ψαλμός 112:1.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ωσ 10:12—Τι πρέπει να κάνουμε για να “θερίσουμε” όσια αγάπη από τον Ιεχωβά; (w05 15/11 σ. 28 ¶7)

Αν λατρεύουμε τον Ιεχωβά με ανυπόκριτο και ευθύ τρόπο, θα λάβουμε τη στοργική καλοσύνη του, δηλαδή την όσια αγάπη του. Στους παραστρατημένους Ισραηλίτες ειπώθηκε: «Σπείρετε με δικαιοσύνη· θερίστε σύμφωνα με στοργική καλοσύνη. Αροτριάστε καλλιεργήσιμη γη, όσο υπάρχει καιρός για αναζήτηση του Ιεχωβά, ώσπου να έρθει και να σας διδάξει δικαιοσύνη».—Ωσηέ 10:12.

Ωσ 11:1—Πώς εκπληρώθηκαν αυτά τα λόγια στον Ιησού; (w11 15/8 σ. 10 ¶10)

Όπως οι Ισραηλίτες, έτσι και ο Μεσσίας θα καλούνταν από την Αίγυπτο. (Ωσηέ 11:1) Πριν από το στυγερό διάταγμα του Ηρώδη, ένας άγγελος έδωσε στον Ιωσήφ την οδηγία να φύγει στην Αίγυπτο μαζί με τη Μαρία και τον Ιησού. Εκεί παρέμειναν «μέχρι το θάνατο του Ηρώδη, για να εκπληρωθεί αυτό που λέχθηκε από τον Ιεχωβά, ο οποίος είπε μέσω του προφήτη του [του Ωσηέ]: “Από την Αίγυπτο κάλεσα το γιο μου”». (Ματθ. 2:13-15) Ασφαλώς, ο ίδιος ο Ιησούς δεν θα μπορούσε να έχει προσχεδιάσει οποιοδήποτε από τα προειπωμένα γεγονότα που σχετίζονταν με τη γέννηση και τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Ωσ 8:7, 13· 10:13. Η αρχή «ό,τι σπέρνει ο άνθρωπος, αυτό και θα θερίσει» αποδείχτηκε αληθινή στην περίπτωση των ειδωλολατρών Ισραηλιτών.—Γαλάτες 6:7.

Ωσ 8:8· 9:17· 13:16. Οι προφητείες σχετικά με το βόρειο βασίλειο βγήκαν αληθινές όταν η πρωτεύουσά του, η Σαμάρεια, καταλήφθηκε από την Ασσυρία. (2 Βασιλέων 17:3-6) Μπορούμε να είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Θεός θα κάνει όσα έχει πει και θα εκτελέσει αυτά για τα οποία έχει μιλήσει.—Αριθμοί 23:19.

Ωσ 8:14. Ο Ιεχωβά έστειλε «φωτιά στις πόλεις του [Ιούδα]» το 607 Π.Κ.Χ. με το χέρι των Βαβυλωνίων, επιφέροντας την προειπωμένη ερήμωση στην Ιερουσαλήμ και στη γη του Ιούδα. (2 Χρονικών 36:19) Ο λόγος του Θεού δεν αποτυγχάνει ποτέ.—Ιησούς του Ναυή 23:14.

Ωσ 9:10. Παρότι ήταν αφιερωμένοι στον αληθινό Θεό, οι Ισραηλίτες «πήγαν στον Βάαλ του Φεγώρ και αφιέρωσαν τον εαυτό τους στο επαίσχυντο πράγμα». Είναι σοφό να βλέπουμε το κακό τους παράδειγμα ως προειδοποίηση και να φυλαγόμαστε ώστε να μην αθετήσουμε την αφιέρωσή μας στον Ιεχωβά.—1 Κορινθίους 10:11.

Ωσ 10:1, 2, 12. Πρέπει να λατρεύουμε τον Θεό με καρδιά που δεν είναι υποκριτική. Όταν “σπέρνουμε με δικαιοσύνη, θερίζουμε σύμφωνα με τη στοργική καλοσύνη του Θεού”.

Ωσ 10:5. Η Βαιθ-αβέν (που σημαίνει «Οίκος Βλαβερότητας») είναι ένα υποτιμητικό όνομα το οποίο δόθηκε στη Βαιθήλ (που σημαίνει «Οίκος του Θεού»). Όταν το είδωλο του μοσχαριού της Βαιθ-αβέν πάρθηκε στην εξορία, οι κάτοικοι της Σαμάρειας πένθησαν για την απώλεια του αντικειμένου της αφοσίωσής τους. Πόσο ασύνετο είναι να θέτουμε την εμπιστοσύνη μας σε κάποιο άψυχο είδωλο που δεν μπορεί ούτε καν να προστατέψει τον εαυτό του!—Ψαλμός 135:15-18· Ιερεμίας 10:3-5.

Ωσ 11:1-4. Ο Ιεχωβά πάντοτε πολιτεύεται στοργικά με το λαό του. Η υποταγή στον Θεό δεν είναι ποτέ καταπιεστική.

Ωσ 11:8-11· 13:14. Ο λόγος του Ιεχωβά σχετικά με την αποκατάσταση του λαού του στην αληθινή λατρεία “δεν επέστρεψε σε εκείνον χωρίς αποτελέσματα”. (Ησαΐας 55:11) Το 537 Π.Κ.Χ., η εξορία στη Βαβυλώνα τελείωσε και ένα υπόλοιπο επέστρεψε στην Ιερουσαλήμ. (Έσδρας 2:1· 3:1-3) Οτιδήποτε έχει πει ο Ιεχωβά μέσω των προφητών του είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα εκπληρωθεί.

Ωσ 12:6. Πρέπει να είμαστε σταθερά αποφασισμένοι να δείχνουμε στοργική καλοσύνη, να ασκούμε δικαιοσύνη και να ελπίζουμε στον Ιεχωβά διαρκώς.

Ωσ 13:6. Οι Ισραηλίτες “χόρτασαν και η καρδιά τους άρχισε να εξυψώνεται. Να γιατί ξέχασαν τον Ιεχωβά”. Εμείς χρειάζεται να φυλαγόμαστε από κάθε τάση αυτοεξύψωσης.

Ωσ 14:4 Ο Ιεχωβά Θέλει να Ζήσουν οι Άνθρωποι—Εσείς το Θέλετε; Ο Θεός δεν ήταν υποχρεωμένος να δείξει συγχωρητικότητα, αλλά ήταν πρόθυμος να το κάνει αυτό “με τη θέλησή του”.

Ωσ 13:1-3 Η Επιδοκιμασία του Θεού Οδηγεί σε Αιώνια Ζωή Εξετάστε για παράδειγμα ποια προτροπή έδωσε ο προφήτης Ωσηέ στους Ισραηλίτες που είχαν στραφεί στην ψεύτικη λατρεία και είχαν χάσει την εύνοια του Θεού.

Ωσ 13:14 Ενισχύστε την Πίστη σας στα Όσα Ελπίζετε Εντούτοις, χάρη στις ακλόνητες υποσχέσεις του Ιεχωβά, θα αναστηθούν σε τέλεια ανθρώπινη ζωή σε έναν επίγειο παράδεισο.

Ωσ 14:2 Προσφορά Θυσιών που Ευαρεστούν τον Θεό Ο προφήτης Ωσηέ χρησιμοποίησε τη φράση “οι νεαροί ταύροι των χειλιών μας”, δείχνοντας ότι ο Θεός θεωρεί τον αίνο των χειλιών μας μία από τις καλύτερες θυσίες.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: