ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 1 ΒΑΣΙΛΕΩΝ 1, 2

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 1 ΒΑΣΙΛΕΩΝ 1, 2

Μαθαίνετε Εσείς από τα Λάθη Σας;»

Αν και ο Αδωνίας ήταν φιλόδοξος και συνωμότησε για να γίνει βασιλιάς, του δείχτηκε έλεος (1Βα 1:5, 52, 53· it-2 984, 985)

Ακούγοντας τον ήχο μουσικής στη Γιών—όχι πολύ μακριά από εκεί που βρίσκονταν—και το λαό να φωνάζει: «Είθε να ζει ο Βασιλιάς Σολομών», ο Αδωνίας και οι άλλοι συνωμότες σκορπίστηκαν φοβισμένοι και σαστισμένοι. Ο Σολομών παρείχε μια προαναλαμπή της ειρήνης που θα χαρακτήριζε τη διακυβέρνησή του αρνούμενος να αμαυρώσει την άνοδό του στο θρόνο με εκδικητικές ενέργειες. Αν οι ρόλοι ήταν αντίστροφοι, το πιθανότερο είναι ότι ο Σολομών θα είχε χάσει τη ζωή του. Ο Αδωνίας ζήτησε άσυλο στο αγιαστήριο, και έτσι ο Σολομών έστειλε εκεί μήνυμα με την εντολή να τον φέρουν μπροστά του. Αφού πληροφόρησε τον Αδωνία ότι δεν θα έχανε τη ζωή του εκτός αν βρισκόταν κακό σε αυτόν, ο Σολομών τού είπε να πάει στο σπίτι του.—1Βα 1:41-53.

Ο Αδωνίας δεν έμαθε από το λάθος του και υπέστη τις συνέπειες (1Βα 2:15-17, 22, 23· it-1 99)

Ωστόσο, μετά το θάνατο του Δαβίδ, ο Αδωνίας πλησίασε τη Βηθ-σαβεέ και την έπεισε να μεσολαβήσει για λογαριασμό του στον Σολομώντα, ζητώντας τη νεαρή νοσοκόμα και σύντροφο του Δαβίδ, την Αβισάγ, για σύζυγό του. Η δήλωση του Αδωνία ότι “η βασιλεία θα γινόταν δική του και ότι σε εκείνον είχε προσηλώσει το πρόσωπό του όλος ο Ισραήλ για να γίνει βασιλιάς” δείχνει ότι πίστευε πως του είχαν στερήσει το δικαίωμά του, αν και προσποιητά αναγνώρισε πως το χέρι του Θεού κατηύθυνε αυτό το ζήτημα. (1Βα 2:13-21) Μολονότι το αίτημά του μπορεί να ξεκινούσε αποκλειστικά και μόνο από την επιθυμία του να αποζημιωθεί με κάποιον τρόπο για την απώλεια της βασιλείας, έδειχνε έντονα ότι η φλόγα της φιλοδοξίας παρέμενε μέσα του, δεδομένου ότι, σύμφωνα με ένα έθιμο της αρχαίας Ανατολής, οι σύζυγοι και οι παλλακίδες ενός βασιλιά περιέρχονταν μόνο στο νόμιμο διάδοχό του. (Παράβαλε 2Σα 3:7· 16:21.) Υπό αυτό το πρίσμα είδε ο Σολομών το αίτημα που υποβλήθηκε μέσω της μητέρας του και διέταξε το θάνατο του Αδωνία, διαταγή που εκτελέστηκε αμέσως από τον Βεναΐα.—1Βα 2:22-25.

Το σοφό άτομο μαθαίνει από τα λάθη του. Ακόμα καλύτερο όμως είναι να μαθαίνει από τα λάθη των άλλων.​—1Κο 10:11.

Αδελφή διαβάζει τη Γραφή της και στοχάζεται τις πράξεις του Αδωνία. Κολάζ: 1. Ο Αδωνίας κρατιέται από ένα κέρατο του θυσιαστηρίου. 2. Ο Αδωνίας κάνει έκκληση στη Βηθ-σαβεέ.

Πνευματικά Πετράδια

1 Βασ. 2:37, 41-46​—Τι μαθαίνουμε από το λάθος του Σιμεΐ; (w05 1/7 σ. 30 ¶1)

Πόσο επικίνδυνο είναι να σκέφτεται κάποιος ότι μπορεί να υπερβαίνει τα όρια ατιμωρητί! Όσοι παρεκκλίνουν εσκεμμένα από το “στενόχωρο δρόμο που οδηγεί στη ζωή” θα υποστούν τις συνέπειες αυτής της άσοφης απόφασης.—Ματθαίος 7:14.

1 Βασ. 1:5—Γιατί προσπάθησε ο Αδωνίας να αρπάξει το θρόνο ενόσω ο Δαβίδ ήταν ακόμη ζωντανός; Η Γραφή δεν λέει. Ωστόσο, είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι, εφόσον οι μεγαλύτεροι αδελφοί του Αδωνία, ο Αμνών και ο Αβεσσαλώμ, ήταν ήδη νεκροί, όπως ήταν πιθανότατα και ο γιος του Δαβίδ ο Χιλεάβ, ο Αδωνίας σκέφτηκε ότι δικαιούνταν το θρόνο ως ο μεγαλύτερος από τους εναπομείναντες γιους του Δαβίδ. (2 Σαμουήλ 3:2-4· 13:28, 29· 18:14-17) Έχοντας αποσπάσει την υποστήριξη του ισχυρού αρχηγού του στρατεύματος, του Ιωάβ, και του αρχιερέα Αβιάθαρ, ο οποίος ασκούσε μεγάλη επιρροή, ο Αδωνίας πιθανώς ήταν πεπεισμένος ότι η προσπάθειά του θα είχε επιτυχία. Η Αγία Γραφή δεν αναφέρει αν γνώριζε ότι σκοπός του Δαβίδ ήταν να κληρονομήσει ο Σολομών το θρόνο. Εντούτοις, ο Αδωνίας, όταν έκανε «θυσία», δεν προσκάλεσε τον Σολομώντα και άλλους που ήταν όσιοι στον Δαβίδ. (1 Βασιλέων 1:9, 10) Αυτό δείχνει ότι θεωρούσε τον Σολομώντα ανταγωνιστή.

1 Βασ. 1:49-53· 2:13-25—Γιατί θανάτωσε ο Σολομών τον Αδωνία αφού τον είχε συγχωρήσει; Παρότι η Βηθ-σαβεέ δεν το είχε καταλάβει, ο Σολομών διέκρινε τον πραγματικό σκοπό για τον οποίο ο Αδωνίας την παρακάλεσε να ζητήσει από το βασιλιά να του δώσει την Αβισάγ ως σύζυγο. Μολονότι ο Δαβίδ δεν είχε σχέσεις μαζί της, η όμορφη Αβισάγ θεωρούνταν παλλακίδα του Δαβίδ. Σύμφωνα με το έθιμο της εποχής, αυτή θα μπορούσε να γίνει ιδιοκτησία μόνο του νόμιμου κληρονόμου του Δαβίδ. Ο Αδωνίας ίσως σκέφτηκε ότι με το να πάρει την Αβισάγ ως σύζυγό του, θα μπορούσε να διεκδικήσει ξανά το θρόνο. Ερμηνεύοντας την παράκληση του Αδωνία ως εκδήλωση φιλοδοξίας για τη βασιλεία, ο Σολομών ανακάλεσε τη συγχώρηση.

1 Βασ. 2:26, 27, 35. Ό,τι προλέγει ο Ιεχωβά βγαίνει πάντοτε αληθινό. Όταν απομακρύνθηκε ο Αβιάθαρ, απόγονος του Ηλεί, εκπληρώθηκε «ο λόγος του Ιεχωβά τον οποίο είχε πει εναντίον του οίκου του Ηλεί». Η αντικατάσταση του Αβιάθαρ με τον Σαδώκ από τη γραμμή του Φινεές αποτέλεσε εκπλήρωση των εδαφίων Αριθμοί 25:10-13.—Έξοδος 6:25· 1 Σαμουήλ 2:31· 3:12· 1 Χρονικών 24:3.

1 Βασ. 2:37, 41-46. Πόσο επικίνδυνο είναι να σκέφτεται κάποιος ότι μπορεί να υπερβαίνει τα όρια ατιμωρητί! Όσοι παρεκκλίνουν εσκεμμένα από το “στενόχωρο δρόμο που οδηγεί στη ζωή” θα υποστούν τις συνέπειες αυτής της άσοφης απόφασης.—Ματθαίος 7:14.

1 Βασ. 2:1, 10 «Έχω Ελπίδα Προς τον Θεό» Μετά τον θάνατό του, «πλάγιασε με τους προπάτορές του και θάφτηκε στην Πόλη του Δαβίδ».

1 Βασ. 2:3 Ο Ιεχωβά Οδηγεί τον Λαό Του Η Γραφή αναφέρεται στον Νόμο που δόθηκε στον Ισραήλ ως τον «νόμο του Μωυσή».

1 Βασ. 2:1-3, 10 Να Τιμάτε τους Ηλικιωμένους Ανάμεσά Σας Εκείνος υπηρέτησε τον Θεό από τα νιάτα του μέχρι τα γεράματά του, και ο Ιεχωβά τον χρησιμοποίησε με δυναμικούς τρόπους.

1 Βασ. 2:2 Τι Σημαίνει Αληθινός Άντρας; Μπορείς να επιλέξεις να ακολουθήσεις τη συμβουλή που έδωσε ο Βασιλιάς Δαβίδ στο γιο του τον Σολομώντα: «Να είσαι ισχυρός και να αποδειχτείς άντρας».​

1 Βασ. 1:32-35· 2:1-3 Ποιος Μπορεί να Ελευθερώσει Αυτούς που Κραυγάζουν για Βοήθεια; Τι ζήτησε ο Σολομών, και τι του έδωσε ο Θεός; Αφού όρισε να γίνει βασιλιάς ο Σολομών, ο ηλικιωμένος Δαβίδ τού έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες τις οποίες εκείνος ακολούθησε πιστά.

1 Βασ. 2:5, 6, 29-35 Ισχυροί Παρά τις Αδυναμίες Όταν ο Βασιλιάς Δαβίδ πλησίαζε στο τέλος της ζωής του, έδωσε στο γιο του τον Σολομώντα την οδηγία να φροντίσει ώστε ο Ιωάβ να πληρώσει για την κακία του.

1 Βασ. 1:29 Να Απολαμβάνετε τη Ζωή με το Φόβο του Ιεχωβά Προς το τέλος της 40χρονης βασιλείας του, ο Βασιλιάς Δαβίδ είπε: «[Ο Θεός] λύτρωσε την ψυχή μου από όλες τις στενοχώριες».


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: