ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 1 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ 1-5

«Να Ενθαρρύνετε ο Ένας τον Άλλον και να Εποικοδομείτε ο Ένας τον Άλλον»

1 Θεσ. 5:11-14 Κάθε Χριστιανός έχει τη δυνατότητα να ενθαρρύνει άλλους. Για παράδειγμα, ενθαρρύνουμε τους συγχριστιανούς μας όταν παρακολουθούμε πιστά τις συναθροίσεις και συμμετέχουμε στη διακονία, ίσως «με μεγάλο αγώνα» εξαιτίας κακής υγείας ή άλλων δυσκολιών. (1Θε 2:2, υποσ.) Επίσης, αν κάνουμε σκέψεις εκ των προτέρων και ίσως λίγη έρευνα, θα μπορούμε να μιλάμε παρηγορητικά στους αδελφούς μας που χρειάζονται ενθάρρυνση.

  • Πού μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για να ενθαρρύνετε κάποιον ο οποίος περνάει μια συγκεκριμένη δυσκολία;
  • Ποιο άτομο στην εκκλησία σας θέλετε να ενθαρρύνετε;

Εικόνα: Μεγαλύτερη αδελφή σερβίρει καφέ σε δύο νεότερες

1 Θεσ. 5:11-13​—Να δείχνετε «εξαιρετικά μεγάλη εκτίμηση» σε όσους προΐστανται σε εσάς (w11 15/6 σ. 26 ¶12· σ. 28 ¶19)

Το να «προΐστανται» οι πρεσβύτεροι στην εκκλησία δεν περιλαμβάνει μόνο τη διδασκαλία. Το ίδιο ρήμα χρησιμοποιείται και στο εδάφιο 1 Τιμόθεο 3:4. Ο Παύλος είπε ότι ο επίσκοπος πρέπει να «προΐσταται στο σπιτικό του με καλό τρόπο, έχοντας παιδιά σε υποταγή με κάθε σοβαρότητα». Εδώ, το να «προΐσταται» σημαίνει προφανώς, όχι μόνο να διδάσκει τα παιδιά του, αλλά και να ηγείται στην οικογένεια καθώς και να “έχει παιδιά σε υποταγή”. Ναι, οι πρεσβύτεροι ηγούνται στην εκκλησία, βοηθώντας όλους να υποτάσσονται στον Ιεχωβά.​—1 Τιμ. 3:5.

Τι θα κάνατε αν λαβαίνατε ένα δώρο ειδικά φτιαγμένο για εσάς; Θα δείχνατε την εκτίμησή σας χρησιμοποιώντας το; Τα «δώρα σε μορφή ανθρώπων» είναι προμήθεια που έχει κάνει ο Ιεχωβά για εσάς μέσω του Ιησού Χριστού. Ένας τρόπος για να δείχνετε την ευγνωμοσύνη σας για αυτά τα δώρα είναι το να ακούτε προσεκτικά τις ομιλίες των πρεσβυτέρων και να προσπαθείτε να εφαρμόζετε τα σημεία που τονίζουν. Μπορείτε επίσης να δείχνετε την εκτίμησή σας κάνοντας ουσιαστικά σχόλια στις συναθροίσεις. Να υποστηρίζετε το έργο στο οποίο οι πρεσβύτεροι αναλαμβάνουν την ηγεσία, όπως είναι η διακονία αγρού. Αν έχετε ωφεληθεί από μια συμβουλή που σας έδωσε κάποιος πρεσβύτερος, γιατί να μην του το πείτε; Επιπλέον, γιατί να μη δείξετε την εκτίμησή σας για τις οικογένειες των πρεσβυτέρων; Να θυμάστε ότι, για να μπορεί ένας πρεσβύτερος να εργάζεται σκληρά στην εκκλησία, η οικογένειά του θυσιάζει χρόνο που θα τον περνούσε μαζί του.

1 Θεσ. 5:14​—Να μιλάτε παρηγορητικά στους καταθλιμμένους και να υποστηρίζετε τους αδύναμους (w17.10 σ. 10 ¶13· w15 15/2 σ. 9 ¶16)

Να υποστηρίζετε τους αδύναμους. Η γνησιότητα της αγάπης μας μπορεί να δοκιμαστεί από την εντολή της Γραφής “να υποστηρίζουμε τους αδύναμους, να είμαστε μακρόθυμοι προς όλους”. (1 Θεσ. 5:14) Αν και πολλοί που είναι αδύναμοι γίνονται αργότερα ισχυροί στην πίστη, άλλοι χρειάζονται διαρκώς την υπομονετική μας υποστήριξη. Αυτό ίσως περιλαμβάνει το να συζητάμε μαζί τους εποικοδομητικές Γραφικές σκέψεις, να τους προτείνουμε να συνεργαστούμε στη διακονία ή απλώς να αφιερώνουμε χρόνο για να τους ακούσουμε. Επιπρόσθετα, αντί απλώς να θεωρούμε ότι μια αδελφή ή ένας αδελφός είναι είτε «ισχυρός» είτε «αδύναμος», οφείλουμε να αναγνωρίζουμε ότι όλοι έχουμε δυνατά και αδύνατα σημεία. Ακόμα και ο απόστολος Παύλος παραδεχόταν τις αδυναμίες του. (2 Κορ. 12:9, 10) Συνεπώς, όλοι ωφελούμαστε από την υποστήριξη των συγχριστιανών μας.

Τα τρυφερά λόγια μας. Η τρυφερή μας στοργή μάς υποκινεί να “μιλάμε παρηγορητικά στις καταθλιμμένες ψυχές”. (1 Θεσ. 5:14) Τι μπορούμε να πούμε για να ενθαρρύνουμε τέτοια άτομα; Μπορούμε να αναπτερώσουμε το ηθικό τους εκφράζοντας γνήσιο ενδιαφέρον και στοργή για αυτούς. Μπορούμε να δώσουμε ειλικρινή έπαινο για να τους βοηθήσουμε να διακρίνουν τις καλές ιδιότητες και τις ικανότητές τους. Μπορούμε να τους υπενθυμίσουμε ότι, εφόσον ο Ιεχωβά τούς έλκυσε στον Γιο του, ασφαλώς είναι πολύτιμοι στα μάτια του. (Ιωάν. 6:44) Μπορούμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι Εκείνος ενδιαφέρεται βαθιά για τους υπηρέτες του που «έχουν συντετριμμένη καρδιά» και «καταθλιμμένο πνεύμα». (Ψαλμ. 34:18) Τα τρυφερά λόγια μας μπορούν να έχουν θεραπευτική επίδραση σε εκείνους που χρειάζονται παρηγοριά.​—Παρ. 16:24.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

1 Θεσ. 4:3-6​—Πώς «εκμεταλλεύεται τον αδελφό του» αυτός που διαπράττει σεξουαλική ανηθικότητα; (it-2 716, 717)

Η πορνεία αποτελεί αδίκημα για το οποίο μπορεί να αποβληθεί (να αποκοπεί) κάποιος από τη Χριστιανική εκκλησία. (1Κο 5:9-13· Εβρ 12:15, 16) Ο απόστολος εξηγεί ότι ο Χριστιανός που διαπράττει πορνεία αμαρτάνει ενάντια στο ίδιο του το σώμα, χρησιμοποιώντας τα αναπαραγωγικά του μέλη για διεστραμμένο σκοπό. Ένα τέτοιο άτομο επηρεάζεται δυσμενώς από πνευματική άποψη σε μεγάλο βαθμό, μολύνει την εκκλησία του Θεού και εκθέτει τον εαυτό του στον κίνδυνο θανατηφόρων σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών. (1Κο 6:18, 19) Καταπατεί τα δικαιώματα των Χριστιανών αδελφών του (1Θε 4:3-7) (1) επιφέροντας ακαθαρσία και προσάπτοντας επαίσχυντη ανοησία και όνειδος στην εκκλησία (Εβρ 12:15, 16), (2) στερώντας από το άτομο με το οποίο διαπράττει πορνεία την καθαρή ηθική του υπόσταση και, αν αυτό το άτομο είναι άγαμο, τη δυνατότητα να είναι καθαρό όταν συνάψει γάμο, (3) στερώντας από τη δική του οικογένεια ένα καθαρό ηθικό υπόμνημα και (4) αδικώντας τους γονείς, το σύζυγο ή το μνηστήρα του ατόμου με το οποίο διαπράττει πορνεία. Δείχνει αδιαφορία όχι προς κάποιον άνθρωπο, του οποίου οι νόμοι μπορεί να κάνουν ανεκτή ή όχι την πορνεία, αλλά προς τον Θεό, ο οποίος θα επιβάλει τιμωρία για την αμαρτία του.—1Θε 4:8.

1 Θεσ. 4:15-17​—Ποιοι “θα αρπαχθούν μέσα σε σύννεφα για να συναντήσουν τον Κύριο στον αέρα”, και πώς θα γίνει αυτό; (w15 15/7 σ. 18, 19 ¶14, 15)

Τι θα συμβεί αφού αρχίσει ο Γωγ του Μαγώγ την επίθεση ενάντια στον λαό του Θεού; Τόσο ο Ματθαίος όσο και ο Μάρκος καταγράφουν το ίδιο γεγονός: «[Ο Γιος του ανθρώπου] θα αποστείλει τους αγγέλους και θα συγκεντρώσει τους εκλεγμένους του από τους τέσσερις ανέμους, από την άκρη της γης ως την άκρη του ουρανού». (Μάρκ. 13:27· Ματθ. 24:31) Αυτό το έργο συγκέντρωσης δεν αναφέρεται στην αρχική σύναξη των χρισμένων ούτε και στο τελικό σφράγισμα όσων απομένουν από τους χρισμένους. (Ματθ. 13:37, 38) Αυτό το σφράγισμα λαβαίνει χώρα πριν από το ξέσπασμα της μεγάλης θλίψης. (Αποκ. 7:1-4) Τι είναι λοιπόν το έργο συγκέντρωσης στο οποίο αναφέρεται ο Ιησούς; Είναι ο καιρός κατά τον οποίο εκείνοι που απομένουν από τους 144.000 θα λάβουν την ουράνια ανταμοιβή τους. (1 Θεσ. 4:15-17· Αποκ. 14:1) Αυτό το γεγονός θα συμβεί κάποια στιγμή μετά την έναρξη της επίθεσης του Γωγ του Μαγώγ. (Ιεζ. 38:11) Τότε θα εκπληρωθούν τα λόγια του Ιησού: «Εκείνον τον καιρό οι δίκαιοι θα λάμψουν τόσο φωτεινά όσο ο ήλιος στη βασιλεία του Πατέρα τους».​—Ματθ. 13:43.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι θα γίνει «αρπαγή» των χρισμένων στον ουρανό; Πολλοί στον Χριστιανικό κόσμο πιστεύουν, σύμφωνα με αυτή τη διδασκαλία, ότι οι Χριστιανοί θα αναληφθούν με τα σώματά τους από τη γη. Έπειτα, περιμένουν ότι ο Ιησούς θα επιστρέψει με ορατό τρόπο για να κυβερνήσει τη γη. Εντούτοις, η Γραφή δείχνει καθαρά ότι «το σημείο του Γιου του ανθρώπου» θα εμφανιστεί στον ουρανό και ότι ο Ιησούς θα έρθει «πάνω στα σύννεφα του ουρανού». (Ματθ. 24:30) Και οι δύο αυτές εκφράσεις υποδηλώνουν αόρατη επάνοδο. Επιπλέον, «σάρκα και αίμα δεν μπορούν να κληρονομήσουν τη βασιλεία του Θεού». Συνεπώς, εκείνοι που θα παρθούν στον ουρανό θα χρειαστεί πρώτα να “μεταβληθούν, σε μια στιγμή, εν ριπή οφθαλμού, στη διάρκεια της τελευταίας σάλπιγγας”.* (Διαβάστε 1 Κορινθίους 15:50-53) Έτσι λοιπόν, ενώ δεν χρησιμοποιούμε εδώ τον όρο «αρπαγή» λόγω των εσφαλμένων συνειρμών που μπορεί να δημιουργεί, εκείνοι που απομένουν από τους πιστούς χρισμένους θα συγκεντρωθούν στιγμιαία.

1 Θεσ. 4:15-​17​—Ποιοι “αρπάζονται μέσα σε σύννεφα για να συναντήσουν τον Κύριο στον αέρα”, και πώς συμβαίνει αυτό; Αυτοί είναι οι χρισμένοι Χριστιανοί που ζουν κατά την παρουσία του Χριστού με Βασιλική εξουσία. “Συναντούν τον Κύριο” Ιησού στο αόρατο ουράνιο βασίλειο. Για να συμβεί αυτό, όμως, χρειάζεται πρώτα να πεθάνουν και να αναστηθούν ως πνευματικά πλάσματα. (Ρωμ. 6:3-5· 1 Κορ. 15:35, 44) Η παρουσία του Χριστού έχει ήδη αρχίσει, και γι’ αυτό οι χρισμένοι Χριστιανοί που πεθαίνουν σήμερα δεν παραμένουν νεκροί. “Αρπάζονται”, δηλαδή εγείρονται αυτοστιγμεί.​—1 Κορ. 15:51, 52.

1 Θεσ. 5:23​—Τι εννοούσε ο Παύλος όταν προσευχήθηκε “να διαφυλαχτούν το πνεύμα και η ψυχή και το σώμα σας”; Ο Παύλος αναφερόταν στο πνεύμα, στην ψυχή και στο σώμα της σύνθετης Χριστιανικής εκκλησίας, η οποία αποτελούνταν από χρισμένους με το πνεύμα Χριστιανούς στη Θεσσαλονίκη. Αντί να προσευχηθεί απλώς να διαφυλαχτεί η εκκλησία, προσευχήθηκε να διαφυλαχτεί το «πνεύμα» της, δηλαδή η διανοητική της διάθεση. Προσευχήθηκε επίσης να διαφυλαχτεί η «ψυχή» της, δηλαδή η ζωή της, ή αλλιώς η ύπαρξή της, καθώς και το «σώμα» της​—το σύνθετο σώμα των χρισμένων Χριστιανών. (1 Κορ. 12:12, 13) Επομένως, η προσευχή του Παύλου τονίζει το ζωηρό του ενδιαφέρον για την εκκλησία.

1 Θεσ. 1:3, 7· 2:13· 4:1-​12· 5:15. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να δίνουμε συμβουλή είναι να συνδυάζουμε τον κατάλληλο έπαινο με την παρότρυνση για βελτίωση.

1 Θεσ. 4:1, 9, 10. Οι λάτρεις του Ιεχωβά πρέπει να σημειώνουν συνεχώς πνευματική πρόοδο.

1 Θεσ. 5:1-3, 8, 20, 21. Καθώς πλησιάζει η ημέρα του Ιεχωβά, πρέπει να “διατηρούμε τη διανοητική μας διαύγεια και να φοράμε το θώρακα της πίστης και της αγάπης και ως περικεφαλαία την ελπίδα της σωτηρίας”. Επιπλέον, πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή στον προφητικό Λόγο του Θεού, την Αγία Γραφή.

1 Θεσ. 5:1-6 Ο Αρμαγεδδών Είναι Καλά Νέα! Σύμφωνα με τα εδάφια 1 Θεσσαλονικείς 5:1-6, ποια ασυνήθιστη διακήρυξη θα κάνουν οι ηγέτες του κόσμου; Η διακήρυξη για «ειρήνη και ασφάλεια» θα λάβει χώρα πριν από την «ημέρα του Ιεχωβά». (Διαβάστε 1 Θεσσαλονικείς 5:1-6)

1 Θεσ. 2:7, 8 Να Υποτάσσεστε Πρόθυμα στον Ιεχωβά—Γιατί και Πώς; Αντιθέτως, μεταχειρίζονται την εκκλησία με τρυφερότητα.

1 Θεσ. 5:11 «Ελάτε σε Εμένα, . . . και Εγώ θα σας Αναζωογονήσω» Μπορούμε επίσης να αναμένουμε ότι ο Ιεχωβά θα μας προμηθεύει τα αναγκαία, ότι ο Ιησούς θα μας ποιμαίνει και ότι οι αδελφοί και οι αδελφές μας θα μας ενθαρρύνουν.

1 Θεσ. 5:17 Πίστη—Μια Ενισχυτική Ιδιότητα Επομένως, «να προσεύχεστε διαρκώς» στον Ιεχωβά, βέβαιοι ότι «αυτός ενδιαφέρεται για εσάς».

1 Θεσ. 2:1, 2 Προετοιμαστείτε από Τώρα για τον Διωγμό Αν καλλιεργούμε τώρα θάρρος για να κηρύττουμε, θα είμαστε καλά προετοιμασμένοι για να συνεχίσουμε να κηρύττουμε ακόμα και αν το έργο μας απαγορευτεί.​

1 Θεσ. 4:4-8 Εγγυημένη Προστασία από μια Σατανική Παγίδα Περικοπές όπως τα εδάφια θα σας βοηθήσουν να ευθυγραμμίσετε τον τρόπο σκέψης σας με την άποψη του Ιεχωβά για την πορνογραφία καθώς και με τις απαιτήσεις του.

1 Θεσ. 5:14 Να Βοηθάτε Άλλους να Υπομένουν τις Στενοχώριες Ίσως χρειαστεί να προσφερθούμε να τον πιάσουμε από το χέρι, με μεταφορική έννοια, και να τον βοηθήσουμε να εφαρμόσει τις καλές συμβουλές που λαβαίνει.​

1 Θεσ. 4:18 Παρηγοριά για Θύματα Κακοποίησης Προσέξτε πώς περιέγραψε κάποτε ο Παύλος το έργο που επιτελούσε ως πρεσβύτερος: «Σας φερθήκαμε με γλυκύτητα, όπως όταν φροντίζει τρυφερά τα παιδιά της η μητέρα που θηλάζει». (1 Θεσ. 2:7) … Όλοι έχουμε την ευθύνη “να παρηγορούμε ο ένας τον άλλον”.

1 Θεσ. 2:7, 8 Αγάπη και Δικαιοσύνη στη Χριστιανική Εκκλησία Εκείνος θέλει να έχουν τα πρόβατά του στοργική και τρυφερή μεταχείριση.

1 Θεσ. 4:4, 5 Μην Ξεγελιέστε από τη «Σοφία Αυτού του Κόσμου» Ωστόσο, λέει: «Ο καθένας σας πρέπει να γνωρίζει πώς να κρατάει το σώμα του υπό έλεγχο σε κατάσταση αγιότητας και τιμής και να μην κυριεύεται από άπληστο, αχαλίνωτο σεξουαλικό πάθος όπως τα έθνη που δεν γνωρίζουν τον Θεό».​

1 Θεσ. 5:14 Αγάπη και Δικαιοσύνη Παρά την Πονηρία Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από μια τέτοια πονηρή πράξη, και τα θύματα χρειάζονται παρηγοριά και βοήθεια.​

1 Θεσ. 5:17 Να Μιμείστε τον Ιησού και θα Έχετε Ειρήνη Έχοντας υπόψη το εδάφιο 1 Θεσσαλονικείς 5:17, δώστε παραδείγματα που δείχνουν ότι ο Ιησούς προσευχήθηκε αρκετές φορές την τελευταία ημέρα της επίγειας ζωής του.

1 Θεσ. 4:11 Να Δείχνετε Ενδιαφέρον για τα Αισθήματα των Άλλων Παρότι λοιπόν θέλουμε να βοηθήσουμε, πρέπει να αποφεύγουμε τις πολύ προσωπικές ερωτήσεις.

1 Θεσ. 5:8, 9 Κρατήστε την Ακεραιότητά Σας! Αν θυμόμαστε ότι εκτιμάει την ακεραιότητά μας, θα μπορούμε να κρατάμε την ελπίδα μας για ένα λαμπρό μέλλον ζωντανή στην καρδιά μας.​

1 Θεσ. 5:8-11 Τι Φανερώνει για Εμάς η Παρουσία μας στις Συναθροίσεις Καθώς το τέλος αυτού του συστήματος πλησιάζει, χρειαζόμαστε τις συναθροίσεις μας για να μας βοηθούν να εκδηλώνουμε ταπεινοφροσύνη, θάρρος και αγάπη.

1 Θεσ. 2:2 Να Αινείτε τον Ιεχωβά στην Εκκλησία Και καμαρώνουμε όσους “βρήκαν το θάρρος” να δώσουν μια απάντηση παρότι είναι ντροπαλοί ή μόλις τώρα άρχισαν να μαθαίνουν τη γλώσσα μας.

1 Θεσ. 5:1-4 Να Λέτε την Αλήθεια Η αλήθεια είναι πως εμείς γνωρίζουμε «πολύ καλά ότι η ημέρα του Ιεχωβά έρχεται ακριβώς όπως ένας κλέφτης τη νύχτα».​

1 Θεσ. 2:13 Να Διδάσκετε την Αλήθεια Έχει επίσης στόχο να βοηθήσει τον αναγνώστη να πιστέψει ότι η Γραφή “είναι αληθινά . . . ο λόγος του Θεού”.

1 Θεσ. 5:14 Να Εκδηλώνετε Αγάπη, μια Ιδιότητα που Εποικοδομεί Ο απόστολος Παύλος πρότρεψε τους Χριστιανούς: «Να ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλον και να εποικοδομείτε ο ένας τον άλλον, όπως και κάνετε». (1 Θεσ. 5:11) … Ωστόσο, μπορούν να παίξουν έναν ζωτικό ρόλο​—να “μιλούν παρηγορητικά στους καταθλιμμένους, να υποστηρίζουν τους αδύναμους, να είναι μακρόθυμοι με όλους”.

1 Θεσ. 5:12, 13 Να Σκέφτεστε τους Άλλους με Καλοσύνη Όπως ο Ιεχωβά Οι πνευματικοί ποιμένες που εργάζονται σκληρά στην εκκλησία και ηγούνται με ζήλο στη διακονία αξίζουν και οι ίδιοι ιδιαίτερη εκτίμηση.

1 Θεσ. 5:14 Ευτυχισμένοι Είναι Όσοι Υπηρετούν “τον Ευτυχισμένο Θεό” Μπορώ να παίρνω την πρωτοβουλία να μιλάω «παρηγορητικά στους καταθλιμμένους»;”​

1 Θεσ. 5:19 Να Καλλιεργείτε Συμπόνια για “Κάθε Είδους Ανθρώπους” Από την άλλη, όταν καλλιεργούμε συμπόνια, είναι σαν να τροφοδοτούμε μια φωτιά με οξυγόνο​—κρατάμε τη φλόγα του ζήλου μας για τη διακονία άσβεστη!​

1 Θεσ. 5:15 Ανήκουμε στον Ιεχωβά Αν δεν το ξεχνάμε ποτέ αυτό, θα φερόμαστε πάντα στους αδελφούς και στις αδελφές μας με καλοσύνη και αγάπη.

1 Θεσ. 5:8 Νεαροί—Μείνετε Σταθεροί Ενάντια στον Διάβολο Όπως η περικεφαλαία προστάτευε τον εγκέφαλο του στρατιώτη, έτσι και η «ελπίδα της σωτηρίας» προστατεύει τη διάνοιά μας, την ικανότητα σκέψης μας.

1 Θεσ. 5:11 Να Ενθαρρύνετε ο Ένας τον Άλλον Όλο και Περισσότερο Έγραψε στους διωκόμενους Χριστιανούς στη Θεσσαλονίκη: «Νιώθοντας λοιπόν τρυφερή στοργή για εσάς, ήμασταν αποφασισμένοι να σας προσφέρουμε, όχι μόνο τα καλά νέα του Θεού, αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό, επειδή σας αγαπήσαμε πολύ».​—1 Θεσ. 2:8. … Όπως είπε ο Παύλος στους Χριστιανούς της εποχής του, «να ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλον και να εποικοδομείτε ο ένας τον άλλον, όπως και κάνετε».​

1 Θεσ. 5:16-18 Χαρά—Μια Ιδιότητα που μας Χορηγεί ο Θεός Είναι μια κατάσταση ευτυχίας ή αγαλλίασης που παραμένει είτε οι συνθήκες γύρω μας είναι ευχάριστες είτε όχι. (1 Θεσ. 1:6) … Για παράδειγμα, θα ευαρεστούμε ακόμα περισσότερο τον ουράνιο Πατέρα μας καθώς θα τον υπηρετούμε με χαρά παρά τα όποια προβλήματά μας.

1 Θεσ. 2:13 Διδασκαλίες της Αγίας Γραφής—Διαχρονική Σοφία «Να μιλάτε παρηγορητικά στους καταθλιμμένους, να υποστηρίζετε τους αδύναμους, να είστε μακρόθυμοι με όλους». (1 Θεσσαλονικείς 5:14) … Μήπως τελικά περιέχει τις σκέψεις του Θεού​—και όχι ανθρώπων;​

1 Θεσ. 4:3-8 Να Απορρίπτετε τον Κοσμικό Τρόπο Σκέψης Επειδή ο Λόγος του Θεού απαγορεύει τη σεξουαλική ανηθικότητα.

1 Θεσ. 5:14 «Ας Αγαπάμε . . . με Έργα και Αλήθεια» Κάθε άλλο! (1 Θεσ. 4:18) … Η γνησιότητα της αγάπης μας μπορεί να δοκιμαστεί από την εντολή της Γραφής “να υποστηρίζουμε τους αδύναμους, να είμαστε μακρόθυμοι προς όλους”.

1 Θεσ. 4:16 Η Αλήθεια για τους Αγγέλους Οι Γραφές δείχνουν ξεκάθαρα ότι Μιχαήλ είναι ένα άλλο όνομα του Ιησού Χριστού.​

1 Θεσ. 2:13 «Ο Λόγος του Θεού Ασκεί Δύναμη» Ένα καλοδιαλεγμένο εδάφιο έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη από οτιδήποτε ίσως πούμε εμείς.

1 Θεσ. 5:17-19 Είστε Πρόθυμοι να Περιμένετε Υπομονετικά; Να θυμάστε ότι η υπομονή προέρχεται από το άγιο πνεύμα του Θεού.

1 Θεσ. 5:17 Πώς Βγάζουμε από Πάνω μας την Παλιά Προσωπικότητα και την Κρατάμε Μακριά Μας Για να ωφεληθούμε και εμείς από αυτή τη δύναμη, πρέπει να διαβάζουμε τη Γραφή καθημερινά, να κάνουμε στοχασμούς γύρω από αυτήν, καθώς και να προσευχόμαστε συνεχώς για σοφία και δύναμη ώστε να εφαρμόζουμε τις Γραφικές συμβουλές.

1 Θεσ. 5:11 «Να Κλαίτε με Όσους Κλαίνε» «Να παρηγορείτε ο ένας τον άλλον και να εποικοδομείτε ο ένας τον άλλον».. Ποιος είναι ένας σημαντικός τρόπος με τον οποίο μπορούμε να είμαστε πηγή παρηγοριάς για τους άλλους; 12 Μια άλλη πηγή παρηγοριάς για τους πενθούντες είναι η Χριστιανική εκκλησία.

1 Θεσ. 5:12, 13 Η Μάχη για τη Διάνοιά Σας—Πώς να την Κερδίσετε Να είστε αποφασισμένοι να προσκολλάστε στην οργάνωση του Ιεχωβά και να υποστηρίζετε όσια την ηγεσία που προμηθεύει εκείνος​—όποιες ατέλειες και αν έρθουν στην επιφάνεια.

1 Θεσ. 5:11 Πώς Βοηθούσε ο Γάιος τους Αδελφούς Του Παρόμοια, οι πρεσβύτεροι σήμερα πρέπει να ακολουθούν το παράδειγμα του Ιωάννη ενθαρρύνοντας τους αδελφούς και τις αδελφές τους ώστε να μην «αποκάμουν».​

1 Θεσ. 5:21 Να Ασκείτε Πίστη—Να Παίρνετε Σοφές Αποφάσεις! Όταν αφιερώνουμε χρόνο για να ζυγίσουμε προσεκτικά όλες τις πτυχές ή τα δεδομένα που σχετίζονται με κάποια απόφαση, πιθανότατα θα είμαστε πιο επιτυχημένοι.

1 Θεσ. 5:12,13,14 Να Ενθαρρύνετε ο Ένας τον Άλλον Κάθε Μέρα Επίσης, δίνουμε ενθάρρυνση διαβεβαιώνοντας τους άλλους για τις καλές τους ιδιότητες ή μιλώντας «παρηγορητικά στις καταθλιμμένες ψυχές». (1 Θεσ. 5:14) … Ας ενθαρρύνουμε, λοιπόν, και εμείς προσωπικά τους πρεσβυτέρους, περιλαμβανομένων και των επισκόπων περιοχής, που εργάζονται σκληρά για να φροντίζουν το ποίμνιο του Θεού.

1 Θεσ. 2:13 Θεωρείτε Εσείς Εξαιρετικά Πολύτιμο το Βιβλίο του Ιεχωβά; «Όταν λάβατε το λόγο του Θεού, . . . τον δεχτήκατε . . . όπως είναι αληθινά, ως το λόγο του Θεού».—1 ΘΕΣ. 2:13. … Όπως το κυβερνών σώμα του πρώτου αιώνα, έτσι και αυτός ο δούλος δέχεται τον θεόπνευστο λόγο, ή άγγελμα, του Θεού και τον θεωρεί εξαιρετικά πολύτιμο.

1 Θεσ. 3:1-3,5:11,14 «Ας Μην Ατονήσουν τα Χέρια Σου» Μπορούμε επίσης να ενισχύουμε τους νεαρούς που υφίστανται πίεση για να αναμειχθούν σε αδικοπραγία ή για να επιδιώξουν την «επιτυχία» σε αυτό το σύστημα πραγμάτων, είτε ακαδημαϊκή είτε οικονομική είτε επαγγελματική.

1 Θεσ. 5:21 Συνεχίστε να Αγωνίζεστε για την Ευλογία του Ιεχωβά Να είστε αποφασισμένοι να «κρατάτε γερά ό,τι είναι καλό».

1 Θεσ. 2:13 Γιατί Έχει Επιζήσει η Αγία Γραφή Αλλά πώς μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι η Γραφή είναι πράγματι “ο λόγος του Θεού”, και όχι μια συλλογή μύθων και θρύλων;

1 Θεσ. 5:14, 15 Ας Εκτιμούμε τον Ιεχωβά ως τον Αγγειοπλάστη Μας Μάλιστα, μπορούμε να συνεργαζόμαστε με τον Αγγειοπλάστη μας στηρίζοντας τους αδελφούς και τις αδελφές μας καθώς αγωνίζονται να κάνουν πνευματική πρόοδο.

1 Θεσ. 5:17 Ο Ιεχωβά «Ενδιαφέρεται για Εσάς» Γι’ αυτό, η Γραφή μάς παρακινεί “να εγκαρτερούμε στην προσευχή”, και μάλιστα “να προσευχόμαστε ακατάπαυστα”.​

1 Θεσ. 5:12 Να Ωφελείστε Πλήρως από τις Προμήθειες του Ιεχωβά Εμείς βλέπουμε τη Γραφή, όχι σαν μια συλλογή ανθρώπινων ιδεών, αλλά «όπως είναι αληθινά, ως το λόγο του Θεού».​—1 Θεσ. 2:13. … Ο στοχασμός γύρω από το πώς δαπανούν τον εαυτό τους θα κάνει πιο βαθιά την «εκτίμησή [μας] για εκείνους που εργάζονται σκληρά» μεταξύ μας.

1 Θεσ. 4:13 Οι Νεκροί θα Ξαναζήσουν! Κάνοντας όμως στοχασμούς γύρω από τις υποσχέσεις του Θεού που υπάρχουν στη Γραφή, θα βρείτε πραγματική ελπίδα καθώς και τη δύναμη να συνεχίσετε.​

1 Θεσ. 5:17 Πώς να Αντιμετωπίσετε τη Θλίψη Ο Θεός ακούει υπομονετικά τις προσευχές των υπηρετών του.​

1 Θεσ. 4:9, 10 Γιατί Πρέπει να Συναθροιζόμαστε για Λατρεία; Πώς σας έχουν βοηθήσει οι συναθροίσεις να χρησιμοποιήσετε αυτά που μάθατε από τη Γραφή και να βελτιώνετε τον τρόπο με τον οποίο κηρύττετε; Οι συναθροίσεις μάς διδάσκουν να εφαρμόζουμε Γραφικές αρχές σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.

1 Θεσ. 2:8 Ο Ιεχωβά Καθοδηγεί τον Λαό του στην Οδό της Ζωής Για χάρη των συγχριστιανών μας, ίσως χρειαστεί να βαδίσουμε σε ένα μονοπάτι που θα μας φέρει πόνο, ίσως ακόμα και θάνατο.​

1 Θεσ. 2:10, 11 Αποδειχτείτε Όσιοι στον Ιεχωβά Εμείς οι ίδιοι είμαστε όσιοι στα μέλη της οικογένειάς μας, στους φίλους μας και στους συλλάτρεις μας.

1 Θεσ. 4:3-9 Να Είστε Αποφασισμένοι να “Παραμένει η Αδελφική σας Αγάπη”! Ως αδελφοί, έχουμε διδαχτεί από τον Ιεχωβά να νιώθουμε αδελφική στοργή ο ένας για τον άλλον. (1 Θεσ. 4:9) … Αν κάποιος “έφτανε μέχρι του σημείου να βλάψει και να καταπατήσει τα δικαιώματα” ενός αδελφού ή μιας αδελφής διαπράττοντας σεξουαλική ανηθικότητα μαζί του ή μαζί της ή με κάποιο μέλος της οικογένειας αυτού του ατόμου, θα κατέστρεφε την εμπιστοσύνη πάνω στην οποία βασίζεται η αδελφική αγάπη.

1 Θεσ. 2:12 Το Πνεύμα Δίνει Μαρτυρία Μαζί με το Πνεύμα Μας Για να το πούμε απλά, μέσω του αγίου του πνεύματος, ο Θεός καθιστά σαφές σε αυτό το άτομο ότι έχει προσκληθεί να γίνει μελλοντικός κληρονόμος στη διευθέτηση της Βασιλείας.​

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: