ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 1 ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ 1-3

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 1 ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ 1-3

«Είστε Σαρκικός ή Πνευματικός Άνθρωπος;»

1 Κορ. 2:14-16 Ο καθένας μας χρειάζεται να καλλιεργεί πνευματικότητα και να γίνεται όλο και πιο πνευματικό άτομο. (Εφ 4:23, 24) Για να κάνετε πρόοδο, πρέπει να τρέφεστε πνευματικά, να βάζετε πνευματικούς στόχους και να καλλιεργείτε τον καρπό του πνεύματος. Πώς είναι η πνευματικότητά σας σήμερα σε σύγκριση με την πνευματικότητά σας πριν από έναν χρόνο, πριν από δέκα χρόνια ή όταν βαφτιστήκατε;

εικόνα Η ψυχαγωγία, οι στόχοι και η συμπεριφορά ενός σαρκικού και ενός πνευματικού ανθρώπου

1 Κορ. 2:14​—Τι σημαίνει να είναι κάποιος «σαρκικός άνθρωπος»; (w18.02 σ. 19 ¶4, 5)

Ας εξετάσουμε πρώτα τη νοοτροπία του σαρκικού ατόμου. Η επικρατούσα νοοτροπία του κόσμου επικεντρώνεται στη σάρκα. Ο Παύλος την περιγράφει ως “το πνεύμα που τώρα επενεργεί στους γιους της ανυπακοής”. (Εφεσ. 2:2) Αυτό το πνεύμα ωθεί τους περισσότερους ανθρώπους να υιοθετούν μια κοινή νοοτροπία​—απλώς να ακολουθούν το πλήθος. Είναι προσηλωμένοι στη σάρκα. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι πράττουν ό,τι φαίνεται σωστό στους ίδιους και δεν κάνουν καμιά προσπάθεια να τηρήσουν τους κανόνες του Θεού. Το σαρκικό άτομο, ή αλλιώς το άτομο που έχει σαρκικό φρόνημα, συνήθως ανησυχεί υπερβολικά για την εικόνα του και για τις υλικές επιδιώξεις ή για την προάσπιση των δικαιωμάτων που θεωρεί ότι έχει.

Τι άλλο μπορεί να χαρακτηρίζει έναν σαρκικό άνθρωπο; Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν εκείνοι που επιδίδονται σε οποιοδήποτε από «τα έργα της σάρκας». (Γαλ. 5:19-21) Η πρώτη επιστολή του Παύλου προς την εκκλησία της Κορίνθου αναφέρει μερικά ακόμα χαρακτηριστικά όσων έχουν σαρκική νοοτροπία. Αυτά τα άτομα προωθούν τις διαιρέσεις, μεροληπτούν, προάγουν τις διενέξεις, πηγαίνουν ο ένας τον άλλον στο δικαστήριο, δείχνουν έλλειψη εκτίμησης για την ηγεσία και κάνουν υπερβολές στο φαγητό και στο ποτό. Μπροστά στον πειρασμό, το σαρκικό άτομο λυγίζει και ενδίδει. (Παρ. 7:21, 22) Ο Ιούδας είπε ότι κάποιοι θα έφταναν μάλιστα στο σημείο να “μην έχουν πνευματικότητα”.​—Ιούδα 18, 19.

1 Κορ. 2:15, 16​—Τι σημαίνει να είναι κάποιος «πνευματικός άνθρωπος»; (w18.02 σ. 19 ¶6· σ. 22 ¶15)

Τι θα πούμε για τον “πνευματικό άνθρωπο”; Σε αντίθεση με τον σαρκικό άνθρωπο, εκείνος ενδιαφέρεται βαθιά για τη σχέση του με τον Θεό. Τα άτομα που έχουν πνευματικό φρόνημα αγωνίζονται να “γίνονται μιμητές του Θεού”. (Εφεσ. 5:1) Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούν να έχουν τον τρόπο σκέψης του Ιεχωβά στα διάφορα ζητήματα και να βλέπουν τα πράγματα από τη δική του άποψη. Ο Θεός είναι πολύ πραγματικός για εκείνους. Σε αντίθεση με τα σαρκικά άτομα, προσπαθούν να εναρμονίζουν κάθε τομέα της ζωής τους με τους κανόνες του Ιεχωβά. (Ψαλμ. 119:33· 143:10) Αντί να επικεντρώνεται σε σαρκικά έργα, το άτομο που έχει πνευματικό φρόνημα αγωνίζεται να εκδηλώνει “τον καρπό του πνεύματος”. (Γαλ. 5:22, 23) Για να διασαφηνίσουμε περαιτέρω τη φράση «πνευματικό φρόνημα», ας σκεφτούμε τον εξής παραλληλισμό: Αν κάποιος είναι επιδέξιος σε εμπορικά ζητήματα, λέμε ότι έχει επιχειρηματικό μυαλό. Παρόμοια, αν κάποιος εκτιμάει πολύ τα πνευματικά ή τα θρησκευτικά ενδιαφέροντα, αποκαλείται άτομο με πνευματικό φρόνημα.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

1 Κορ. 1:20​—Με ποια έννοια «κατέστησε ο Θεός ανόητη τη σοφία του κόσμου»; (it-2 σ. 997 ¶4)

Έτσι λοιπόν, ο κόσμος με τη σοφία του απέρριψε την προμήθεια του Θεού μέσω του Χριστού ως ανοησία. Οι άρχοντές του, μολονότι μπορεί να ήταν ικανοί και συνετοί διοικητές, έφτασαν στο σημείο να “κρεμάσουν στο ξύλο τον ένδοξο Κύριο”. (1Κο 1:18· 2:7, 8) Τώρα όμως, ο Θεός αποδείκνυε με τη σειρά του ότι η σοφία των κατά κόσμον σοφών ήταν ανοησία, ντροπιάζοντας τους σοφούς του κόσμου με το να χρησιμοποιεί ό,τι εκείνοι θεωρούσαν ότι ήταν «το ανόητο του Θεού», καθώς επίσης και άτομα που εκείνοι έκριναν ως “ανόητα, αδύναμα και μη ευγενούς καταγωγής”, προκειμένου να φέρει σε πέρας τον ακατανίκητο σκοπό Του. (1Κο 1:19-28) Ο Παύλος υπενθύμισε στους Κορίνθιους Χριστιανούς ότι η «σοφία αυτού του συστήματος πραγμάτων [και η] σοφία των αρχόντων αυτού του συστήματος πραγμάτων» θα εκμηδενίζονταν. Ως εκ τούτου, αυτού του είδους η σοφία δεν αποτελούσε μέρος του πνευματικού αγγέλματος του αποστόλου. (1Κο 2:6, 13) Ο ίδιος προειδοποίησε τους Χριστιανούς στις Κολοσσές να μην παγιδευτούν «μέσω της φιλοσοφίας [κατά κυριολεξία, αγάπης για τη σοφία] και της κενής απάτης σύμφωνα με την παράδοση των ανθρώπων».—Κολ 2:8· παράβαλε εδ. 20-23.

1 Κορ. 2:3-5​—Πώς μπορεί να μας βοηθήσει το παράδειγμα του Παύλου; (w08 15/7 σ. 27 ¶6)

Ενόσω έδινε μαρτυρία στην Κόρινθο, η οποία ήταν κέντρο της ελληνικής φιλοσοφίας και παιδείας, ο Παύλος ίσως ανησυχούσε για το αν θα κατάφερνε να πείσει τους ακροατές του. Ωστόσο, δεν επέτρεψε σε καμία αδυναμία ή φόβο που μπορεί να είχε να τον εμποδίσει να επιτελέσει τη θεόδοτη διακονία του. Παρόμοια, εμείς δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε ασυνήθιστες καταστάσεις να μας κάνουν να διστάζουμε να διακηρύξουμε τα καλά νέα της Βασιλείας του Θεού. Μπορούμε να αποβλέπουμε με πεποίθηση στον Ιεχωβά για βοήθεια, όπως έκανε και ο Παύλος.

1 Κορ. 1:​21​—Χρησιμοποιεί πράγματι ο Ιεχωβά την “ανοησία” για να σώσει εκείνους που πιστεύουν; Όχι. Εντούτοις, εφόσον «ο κόσμος μέσω της σοφίας του δεν γνώρισε τον Θεό», ό,τι χρησιμοποιεί εκείνος για να σώσει τους ανθρώπους φαίνεται ανόητο για τον κόσμο.​—Ιωάν. 17:25.

1 Κορ. 1:26-31· 3:3-9· Το να καυχιόμαστε ταπεινά για τον Ιεχωβά, και όχι για τον εαυτό μας, προάγει την ενότητα στην εκκλησία.

1 Κορ. 2:3-5 Ενόσω έδινε μαρτυρία στην Κόρινθο, η οποία ήταν κέντρο της ελληνικής φιλοσοφίας και παιδείας, ο Παύλος ίσως ανησυχούσε για το αν θα κατάφερνε να πείσει τους ακροατές του. Ωστόσο, δεν επέτρεψε σε καμία αδυναμία ή φόβο που μπορεί να είχε να τον εμποδίσει να επιτελέσει τη θεόδοτη διακονία του. Παρόμοια, εμείς δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε ασυνήθιστες καταστάσεις να μας κάνουν να διστάζουμε να διακηρύξουμε τα καλά νέα της Βασιλείας του Θεού. Μπορούμε να αποβλέπουμε με πεποίθηση στον Ιεχωβά για βοήθεια, όπως έκανε και ο Παύλος.

1 Κορ. 2:​15, 16​—Πώς είμαστε «ευωδιά του Χριστού»; Αυτό συμβαίνει επειδή προσκολλούμαστε στη Γραφή και συμμετέχουμε στη μετάδοση του αγγέλματός της. Αν και ένα τέτοιο «άρωμα» μπορεί να είναι αηδιαστικό για άδικα άτομα, είναι ευωδιαστό για τον Ιεχωβά και για όσους έχουν ειλικρινή καρδιά.

1 Κορ. 2:16 Το να έχουμε «το νου του Χριστού» σημαίνει να γνωρίζουμε τον τρόπο σκέψης του, να σκεφτόμαστε όπως εκείνος, να κατανοούμε πλήρως την προσωπικότητά του και να μιμούμαστε το παράδειγμά του. (1 Πέτρ. 2:​21· 4:1) Πόσο σημαντικό είναι να μελετάμε προσεκτικά τη ζωή και τη διακονία του Ιησού!

1 Κορ. 3:5. Ουσιαστικά, αυτό το εδάφιο μας λέει ότι ο Ιεχωβά δίνει στους Χριστιανούς επαρκή προσόντα για τη διακονία μέσω του Λόγου του, του αγίου του πνεύματος και του επίγειου τμήματος της οργάνωσής του. (Ιωάν. 16:7· 2 Τιμ. 3:​16, 17) Είναι καλό να μελετάμε τη Γραφή και τα Γραφικά έντυπα επιμελώς, να προσευχόμαστε επίμονα για άγιο πνεύμα, καθώς και να παρευρισκόμαστε και να συμμετέχουμε σε τακτική βάση στις Χριστιανικές συναθροίσεις.​—Ψαλμ. 1:​1-3· Λουκ. 11:​10-13· Εβρ. 10:​24, 25.

1 Κορ. 3:​10-​15 Πρέπει να αναλύουμε και να βελτιώνουμε την ικανότητά μας στη διδασκαλία και στη μαθήτευση. (Ματθ. 28:​19, 20) Αν δεν διδάσκουμε καλά, ο σπουδαστής μας ίσως να μην αντέξει στις δοκιμές της πίστης, και εμείς ίσως να υποστούμε μια απώλεια τόσο οδυνηρή ώστε η σωτηρία μας να είναι “σαν μέσα από φωτιά”.

1 Κορ. 1:19-21· 3:18-20 «Προσέξτε να Μη σας Αιχμαλωτίσει Κανείς»! Τέτοιες διδασκαλίες αντίκεινται στη «σοφία του Θεού».​

1 Κορ. 3:19 Μην Ξεγελιέστε από τη «Σοφία Αυτού του Κόσμου» «Η σοφία αυτού του κόσμου είναι ανοησία για τον Θεό».​—1 ΚΟΡ. 3:19. … Όταν ζούμε σύμφωνα με τις διδασκαλίες της Γραφής, γινόμαστε σοφότεροι από εκείνους που προωθούν τη «σοφία αυτού του κόσμου».​

1 Κορ. 2:16 Αγάπη και Δικαιοσύνη στη Χριστιανική Εκκλησία Τα υπόλοιπα βιβλία των Χριστιανικών Ελληνικών Γραφών μάς βοηθούν περαιτέρω να κατανοήσουμε τον τρόπο σκέψης του Ιησού επειδή τα έγραψαν άντρες που εμπνεύστηκαν από το άγιο πνεύμα και είχαν «τον νου του Χριστού».​

1 Κορ. 3:9 Επιτελείτε Εσείς Πλήρως τη Διακονία Σας; Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αν επιτελείτε πλήρως τη διακονία σας; Τι μεγάλο προνόμιο έχουμε να μας επιτρέπει ο Ιεχωβά να είμαστε «συνεργάτες» του!

1 Κορ. 3:6, 7 Να Δείχνετε Κατανόηση για τους Άλλους στη Διακονία Σας Μπορούμε να παίξουμε έναν σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσουμε τους άλλους να μάθουν για τον Θεό, αλλά δεν παίζουμε τον πιο σημαντικό.

1 Κορ. 2:12 Καλοσύνη—Μια Ιδιότητα που Εκδηλώνεται με Λόγια και Πράξεις Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να υπερνικήσουμε τέτοιες δυσκολίες βασιζόμενοι στο άγιο πνεύμα και μιμούμενοι το υπόδειγμα καλοσύνης του Ιεχωβά.​

1 Κορ. 3:6, 7, 9 Να Σκέφτεστε τους Άλλους με Καλοσύνη Όπως ο Ιεχωβά Μπορεί μάλιστα να αποτελέσουμε το μέσο με το οποίο ο Ιεχωβά θα ελκύσει κάποιον στην αλήθεια.​

1 Κορ. 3:5-9 Να Συνεργάζεστε με τον Ιεχωβά Κάθε Μέρα «Είμαστε συνεργάτες του Θεού».​—1 ΚΟΡ. 3:9. … Για παράδειγμα, γινόμαστε «συνεργάτες του Θεού» κηρύττοντας τα καλά νέα της Βασιλείας του και κάνοντας μαθητές.

1 Κορ. 2:12 Ανήκουμε στον Ιεχωβά Πώς έχουν συσκοτίσει μερικοί την ταυτότητά τους ως Μαρτύρων του Ιεχωβά; Δυστυχώς, μερικοί έχουν συσκοτίσει “τη διαφορά ανάμεσα σε αυτόν που υπηρετεί τον Θεό και σε αυτόν που δεν τον υπηρετεί” μιμούμενοι «το πνεύμα του κόσμου».

1 Κορ. 3:8 Ο Ιεχωβά Αγαπάει Εκείνους που «Καρποφορούν με Υπομονή» Ο Παύλος ανέφερε την ίδια αλήθεια όταν είπε: «Ο καθένας θα λάβει την ανταμοιβή του σύμφωνα με τον κόπο του».

1 Κορ. 2:14-16 Τι Σημαίνει να Είναι Κάποιος Πνευματικό Άτομο; Πώς αντιπαραβάλλει η Γραφή τον σαρκικό άνθρωπο με τον πνευματικό άνθρωπο; Ο απόστολος Παύλος μάς βοηθάει να κατανοήσουμε τι εστί πνευματικό άτομο αντιπαραβάλλοντας τον “πνευματικό άνθρωπο” με τον “σαρκικό άνθρωπο”.

1 Κορ. 2:14-16· 3:1-3 Να Προοδεύετε ως Πνευματικό Άτομο! Από την άλλη πλευρά, το πνευματικό άτομο κατανοεί την άποψη του Θεού καθώς και την εσφαλμένη πορεία του σαρκικού ανθρώπου.

1 Κορ. 2:9, 10 Χαρά—Μια Ιδιότητα που μας Χορηγεί ο Θεός Διότι σε εμάς τα έχει αποκαλύψει ο Θεός μέσω του πνεύματός του».

1 Κορ. 3:9 «Ας Στέψει με Επιτυχία Όλα σου τα Σχέδια» Μαθαίνετε επίσης πώς να συνεργάζεστε στενά με τον Ιεχωβά.​

1 Κορ. 2:13 Ποιος Οδηγεί τον Λαό του Θεού Σήμερα; Σίγουρα, κανένας άνθρωπος δεν αξίζει να λάβει την τιμή για το ότι ανακαλύφτηκαν και εξηγήθηκαν αυτά «τα βαθιά πράγματα του Θεού»! (Διαβάστε 1 Κορινθίους 2:10) … Το Κυβερνών Σώμα απηχεί τα λόγια του αποστόλου Παύλου, ο οποίος έγραψε: «Για αυτά τα πράγματα μιλάμε επίσης με λόγια, όχι διδαγμένα από ανθρώπινη σοφία, αλλά διδαγμένα από το πνεύμα».

1 Κορ. 1:1, 2 Οργανωμένοι σε Αρμονία με το Βιβλίο του Θεού Ο Παύλος είχε αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στο κήρυγμα σε αυτή την πόλη, και είχε αγαπήσει τους άλλους “αγίους” εκεί.

1 Κορ. 1:10 Θεωρείτε Εσείς Εξαιρετικά Πολύτιμο το Βιβλίο του Ιεχωβά; Μας προτρέπει να προάγουμε τη δογματική ενότητα.

1 Κορ. 2:10 Να Διατηρείτε την Πνευματική σας Υγεία Ενόσω Υπηρετείτε σε Ξένο Αγρό Εκτός από την εκμάθηση μιας καινούριας γλώσσας, εκείνοι που υπηρετούν σε ξένο αγρό χρειάζεται επίσης να διασφαλίζουν ότι τρέφουν τακτικά την καρδιά τους με στερεή πνευματική τροφή.

1 Κορ. 3:6 Γονείς, Βοηθήστε τα Παιδιά σας να Οικοδομήσουν Πίστη Μόνο ο Θεός μπορεί να το κάνει να αυξάνει.

1 Κορ. 1:10, 11 Τι Λέει η Αγία Γραφή; Εκείνοι που λατρεύουν μαζί τον Θεό πρέπει να είναι ενωμένοι ως προς τις πεποιθήσεις.​

1 Κορ. 2:12 Γιατί Πρέπει “να Είμαστε σε Εγρήγορση”; Ποια προειδοποίηση βρίσκουμε στα εδάφια Λουκάς 21:34, 35; Αντί για το πνεύμα του κόσμου, εμείς καλοδεχόμαστε στη ζωή μας την επιρροή του πνεύματος του Θεού μέσω του οποίου ο Ιεχωβά μάς έχει δώσει ξεκάθαρη κατανόηση των γεγονότων που βρίσκονται μπροστά μας.

1 Κορ. 2:9-12 Πρέπει να Ασκούν οι Χριστιανοί Λατρεία σε Ιερά; Όταν ο Ιησούς είπε να λατρεύουμε με πνεύμα, εννοούσε να καθοδηγούμαστε από το άγιο πνεύμα του Θεού, το οποίο μεταξύ άλλων καθοδηγεί την κατανόησή μας για τις Γραφές.

1 Κορ. 3:9 Εργαζόμαστε Μαζί με τον Θεό—Αιτία για Χαρά Παρ’ όλα αυτά, ο Ιεχωβά μάς επιτρέπει να είμαστε «συνεργάτες του».

1 Κορ. 2:10 Το Πνεύμα Δίνει Μαρτυρία Μαζί με το Πνεύμα Μας Είστε ενθουσιώδης μελετητής του Λόγου του Θεού, άτομο το οποίο απολαμβάνει την επισταμένη έρευνα στα «βαθιά πράγματα του Θεού»;

1 Κορ. 3:6 «Μην Αφήσετε Κανέναν και Τίποτα να σας Σταματήσει!» Τα λόγια αυτά είναι συναρπαστικά για εμάς που είχαμε την ευκαιρία να βοηθήσουμε σε αυτόν τον τομέα πριν από τόσο πολλά χρόνια».​

1 Κορ. 2:4 Να Στοχάζεστε Πνευματικά Πράγματα Όλη αυτή η προετοιμασία θα μας υποκινήσει να δώσουμε αποτελεσματική μαρτυρία «με εκδήλωση πνεύματος και δύναμης» από τον Λόγο του Θεού.​

1 Κορ. 1:10-13 Να Παραμένετε Όσιοι στη Βασιλεία του Θεού Ούτε και σήμερα πρέπει να υπάρχουν οποιεσδήποτε διαιρέσεις μέσα στη Χριστιανική εκκλησία.​

1 Κορ. 3:9 Να Εμπιστεύεστε στον Ιεχωβά Πάντοτε! Ως κήρυκες της Βασιλείας που είμαστε, «μας είναι εμπιστευμένα τα καλά νέα», και ο Ιεχωβά μάς θεωρεί «συνεργάτες» του.

1 Κορ. 2:10 «Αυτός Είναι ο Τρόπος Ενέργειας που Έχεις Επιδοκιμάσει» Αυτή η ίδια δύναμη βοηθάει τους αληθινούς Χριστιανούς σήμερα να κατανοούν θεϊκές αλήθειες, κάνοντας «ακόμη και τα βαθιά πράγματα του Θεού» πιο κατανοητά και ξεκάθαρα για την περιορισμένη διάνοιά μας.​

1 Κορ. 1:23 Ας Υποστηρίζουμε Όσια τους Αδελφούς του Χριστού Το λύτρο κατέχει κεντρικό ρόλο στο άγγελμα που κηρύττουμε, και οι χρισμένοι ηγούνται βοηθώντας τους ανθρώπους να μάθουν και να ωφεληθούν από αυτό.

1 Κορ. 3:9 Να Μιμείστε το Θάρρος και τη Διάκριση του Ιησού Αναγνωρίζουμε ότι «είμαστε συνεργάτες του Θεού» και ότι έχουμε την υποστήριξη του αγίου πνεύματος.

1 Κορ. 3:9 Ο Ιεχωβά Κατευθύνει το Παγκόσμιο Έργο Διδασκαλίας Μας Ωστόσο, ο στοργικός ουράνιος Πατέρας μας μάς επιτρέπει να είμαστε «συνεργάτες» του, δίνοντάς μας έτσι την ευκαιρία να δείξουμε την αγάπη μας για εκείνον και για το συνάνθρωπό μας.

1 Κορινθίους 3:7,8 Εσείς “Συλλαμβάνετε το Νόημα”; Ο Ιησούς μάς βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Ιεχωβά είναι αυτός ο οποίος κάνει την αλήθεια να αναπτύσσεται στην καρδιά των ανθρώπων που “έχουν τη σωστή διάθεση”. (Πράξ. 13:48· 1 Κορ. 3:7) … Αντίθετα, ο Ιεχωβά θεωρεί πολύτιμες τις πιστές μας προσπάθειες ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα.​

1 Κορ. 2:12 Εκτιμάτε Αυτά που σας Έχουν Δοθεί; «Λάβαμε . . . το πνεύμα που είναι από τον Θεό, ώστε να γνωρίσουμε τα πράγματα που μας έχουν δοθεί με καλοσύνη από τον Θεό».​—1 ΚΟΡ. 2:12. … Δεν πρέπει να μας κάνει αυτό όλους χαρούμενους, ανεξάρτητα από το πώς μάθαμε την αλήθεια;

1 Κορ. 3:11 «Ο Ιεχωβά Γνωρίζει Εκείνους που Ανήκουν σε Αυτόν» Ο ρόλος που παίζει ο Ιησούς στο σκοπό του Ιεχωβά παραβάλλεται επίσης με θεμέλιο.

1 Κορ. 3:9 Ιεχωβά—Ο Καλύτερος Φίλος Μας Όλοι όσοι είναι αφιερωμένοι στον Ιεχωβά έχουν το προνόμιο να θεωρούνται και φίλοι του και «συνεργάτες» του.

1 Κορ. 2:12 Η Αλήθεια Μπορεί να σας Ελευθερώσει Είναι ο Λόγος του και μας βοηθάει «να γνωρίσουμε τα πράγματα που μας έχουν δοθεί με καλοσύνη από τον Θεό».

1 Κορ. 3:5-7 Να Ενεργείτε σε Αρμονία με τη Στοργική Προσευχή του Ιησού Όλη η τιμή για αυτό το επίτευγμα ανήκει στον Ιεχωβά, ο οποίος το κατέστησε εφικτό μέσω του πανίσχυρου αγίου του πνεύματος.​

1 Κορ. 3:6, 7 Τρέφονται Πολλοί Μέσω των Χεριών των Λίγων Ας θυμόμαστε ότι η πνευματική ευημερία είναι εφικτή μόνο με την πλούσια ευλογία του Ιεχωβά.

1 Κορ. 3:6-9 Να Εκπληρώνετε το Ρόλο σας ως Ευαγγελιστές Όταν συνοδεύετε κάποιον συγχριστιανό σας στη διακονία, πώς μπορείτε να συνεργάζεστε ως ομάδα;

1 Κορ. 3:9 Είστε “Ζηλωτές για Καλά Έργα”; Ως συνεργάτες του Θεού, λοιπόν, είμαστε εμείς αποφασισμένοι να συμμετέχουμε στο κήρυγμα των καλών νέων όσο περισσότερο το επιτρέπουν οι περιστάσεις μας;​

1 Κορ. 2:11, 12 Ενδιαφέρεται Πραγματικά ο Ιεχωβά για Εσάς; Όταν ο Ιεχωβά διακρίνει μια καρδιά δεκτική στη Γραφική αλήθεια, βοηθάει με το πνεύμα του εκείνο το άτομο να συλλάβει και να εφαρμόσει αυτή την αλήθεια στη ζωή του.

1 Κορ. 1:19-21 «Τα Έχεις Αποκαλύψει σε Νήπια» Κρύβει την αλήθεια από «τους σοφούς και τους διανοουμένους»​—κατά κόσμον σοφούς και πολυμαθείς οι οποίοι, λόγω της υπερηφάνειας και της εμπιστοσύνης στον εαυτό τους, νομίζουν ότι δεν χρειάζονται τη βοήθειά του.

1 Κορ. 2:11, 12 Ο Ιεχωβά μάς Περιφρουρεί για Σωτηρία Όταν αρχίσατε να ακούτε τα καλά νέα, ο Ιεχωβά σάς βοήθησε να τα κατανοήσετε παρέχοντάς σας το άγιο πνεύμα.

1 Κορ. 2:12, 13 Πώς Δίνετε Εσείς Συμβουλές; Ρωτήστε τον εαυτό σας: “Μήπως ο τρόπος σκέψης μου είναι επηρεασμένος από «το πνεύμα του κόσμου» και τον τρόπο σκέψης του;”

1 Κορ. 3:9 Να Περιφρουρείτε το Θετικό Πνεύμα της Εκκλησίας Όταν εμείς ως άτομα καλλιεργούμε θετικό πνεύμα, συμβάλλουμε στην ενότητα της εκκλησίας και στη γενικότερη πνευματική της πρόοδο. (1 Κορ. 1:10) … Όσο μεγαλύτερο ζήλο εκδηλώνουμε για τη διακονία, τόσο πιο ενωμένοι θα είμαστε ως «συνεργάτες του Θεού».

1 Κορ. 2:10, 16 Γιατί Πρέπει να Καθοδηγούμαστε από το Πνεύμα του Θεού; Καθώς μελετάμε τακτικά και με προσευχή το Λόγο του Θεού, ο οποίος περιλαμβάνει και όλα τα λόγια του Χριστού, το άγιο πνεύμα θα αυξάνει την κατανόησή μας για τη βαθιά σοφία του Ιεχωβά, έτσι ώστε να μπορούμε να εκτελούμε πιστά το θέλημά του. (1 Κορ. 2:10) … Επειδή αυτό μπορεί να μεταμορφώσει τον τρόπο σκέψης μας ώστε να μοιάζει με το νου του Χριστού.

1 Κορ. 1:10 Έχει ο Θεός Οργάνωση; Τουναντίον, είναι όλοι “ομόφωνοι σε αυτά που λένε”.

1 Κορ. 3:6, 7 Να Αναζητάτε Ένθερμα την Ευλογία του Ιεχωβά Το δικό μας καθήκον είναι να κηρύττουμε, με την πεποίθηση ότι ο Ιεχωβά θα μας παρέχει την ευλογία του.

1 Κορ. 2:13 Ενσταλάξτε στα Παιδιά σας Αγάπη για το Διάβασμα και τη Μελέτη Όταν διαβάζετε τέτοια έντυπα με τα παιδιά σας, τα φέρνετε σε επαφή όχι μόνο με τη γλώσσα αλλά και με «πνευματικά ζητήματα» και «πνευματικά λόγια».​

1 Κορ. 2:12 “Να Νικάτε Το Κακό” Ελέγχοντας το Θυμό Αυτή η προπαγάνδα δεν προάγει τις οδούς του Θεού, αλλά «το πνεύμα του κόσμου» και του θυμωμένου άρχοντά του, του Σατανά.

1 Κορ. 2:16 Ακολουθείτε Εσείς Πλήρως τον Χριστό; Ως ακόλουθοι του Χριστού, θέλουμε επίσης να εναρμονίζουμε την άποψή μας με τη δική του.

1 Κορ. 3:6, 9 «Το Πνεύμα και η Νύφη Λένε: “Έλα!”» Δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό ακόμη θα συνεχίσει να μεταδίδεται η στοργική πρόσκληση του Ιεχωβά, αλλά το ότι έχουμε ανταποκριθεί σε αυτήν λέγοντας και εμείς «Έλα!» μας καθιστά συνεργάτες του Θεού.

1 Κορ. 2:10 “Να Αναγγέλλετε το Λόγο του Θεού με Τόλμη” Όταν αφιερώνουμε χρόνο για ουσιαστική προσωπική μελέτη της Γραφής, η διάνοιά μας γεμίζει με το άγγελμα που είναι εμπνευσμένο από το άγιο πνεύμα.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: