ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 1 ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ 4-6

«Λίγο Προζύμι Προκαλεί Ζύμωση σε Όλο το Ζυμάρι»

1 Κορ. 5:1, 2, 5-11, 13 Γιατί μπορούμε να πούμε ότι η αποκοπή είναι μια στοργική προμήθεια παρότι φέρνει τόσο πολύ πόνο;

Η αποκοπή φανερώνει αγάπη για . . .

  • τον Ιεχωβά τιμώντας το άγιο όνομά του.​—1Πε 1:15, 16
  • την εκκλησία προστατεύοντάς την από φθοροποιές επιρροές.​—1Κο 5:6
  • τον παραβάτη βοηθώντας τον να συνέλθει.​—Εβρ 12:11

Πώς μπορείτε να στηρίξετε τους Χριστιανούς συγγενείς ενός αποκομμένου;

1 Κορ. 5:1, 2​—Η εκκλησία στην Κόρινθο ανεχόταν έναν αμετανόητο παραβάτη

Ο Παύλος θεώρησε αναγκαίο να επιπλήξει μέσω επιστολής την εκκλησία για το γεγονός ότι ανάμεσά τους ανέκυψε μια υπόθεση “τέτοιας πορνείας που δεν υπάρχει ούτε ανάμεσα στα έθνη”, καθώς κάποιος άντρας είχε πάρει τη σύζυγο του πατέρα του. (1Κο 5:1-5)

1 Κορ. 5:5-8, 13​—Ο Παύλος είπε στην εκκλησία να απομακρύνει το «προζύμι» από το μέσο της και να παραδώσει τον παραβάτη στον Σατανά (it-2 769, 899, 900)

Τι σημαίνει η “παράδοση στον Σατανά για την καταστροφή της σάρκας”;

Δίνοντας οδηγίες στην εκκλησία της Κορίνθου για τις ενέργειες που έπρεπε να γίνουν στην περίπτωση ενός μέλους της εκκλησίας που με πονηρία είχε διαπράξει αιμομειξία με τη σύζυγο του πατέρα του, ο απόστολος Παύλος έγραψε: «Να παραδώσετε αυτόν τον άνθρωπο στον Σατανά για την καταστροφή της σάρκας». (1Κο 5:5) Σύμφωνα με αυτή την εντολή, έπρεπε να αποβάλουν αυτόν τον άνθρωπο από την εκκλησία κόβοντας κάθε επικοινωνία μαζί του. (1Κο 5:13) Παραδίδοντάς τον στον Σατανά θα τον έθεταν εκτός της εκκλησίας και εντός του κόσμου του οποίου θεός και άρχοντας είναι ο Σατανάς. Σαν «λίγο προζύμι» σε «όλο το ζυμάρι», αυτός ο αιμομείκτης ήταν η “σάρκα”, δηλαδή το σαρκικό στοιχείο μέσα στην εκκλησία. Απομακρύνοντάς τον, η εκκλησία η οποία είχε πνευματικό φρόνημα θα κατέστρεφε “τη σάρκα” που υπήρχε ανάμεσά της. (1Κο 5:6, 7) Παρόμοια, ο Παύλος παρέδωσε τον Υμέναιο και τον Αλέξανδρο στον Σατανά, επειδή είχαν παραμερίσει την πίστη και την αγαθή συνείδηση και είχαν ναυαγήσει σχετικά με την πίστη τους.—1Τι 1:20.

1 Κορ. 5:9-11​—Η εκκλησία δεν έπρεπε να συναναστρέφεται με αμετανόητους παραβάτες (lvs σ. 241, σημείωση «Αποκοπή»)

Όταν κάποιος κάνει μια σοβαρή αμαρτία και δεν μετανοεί ούτε θέλει να ακολουθεί τους κανόνες του Ιεχωβά, δεν μπορεί πλέον να είναι μέλος της εκκλησίας. Πρέπει να αποκοπεί. Όταν κάποιος αποκόπτεται, σταματάμε να τον συναναστρεφόμαστε και να του μιλάμε. (1 Κορινθίους 5:11· 2 Ιωάννη 9-11) Η διευθέτηση της αποκοπής προστατεύει το όνομα του Ιεχωβά και την εκκλησία. (1 Κορινθίους 5:6) Η αποκοπή είναι επίσης μια μορφή διαπαιδαγώγησης η οποία μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να μετανοήσει ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στον Ιεχωβά.​—Λουκάς 15:17.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

1 Κορ. 4:9​—Με ποια έννοια είναι οι ανθρώπινοι υπηρέτες του Θεού «θεατρικό θέαμα» σε αγγέλους; (w09 15/5 σ. 24 ¶16)

Οι Χριστιανοί που περνούν δοκιμασίες είναι “θεατρικό θέαμα σε αγγέλους”. (1 Κορ. 4:9) Οι άγγελοι παρατηρούν με μεγάλη ικανοποίηση τις πράξεις πιστότητας που κάνουμε και μάλιστα χαίρονται για τη μετάνοια ενός αμαρτωλού. (Λουκ. 15:10) Οι άγγελοι παρατηρούν τη θεοσεβή διαγωγή των Χριστιανών γυναικών. Η Γραφή δείχνει ότι «οφείλει η γυναίκα να έχει ένα σημείο εξουσίας πάνω στο κεφάλι της, λόγω των αγγέλων». (1 Κορ. 11:3, 10) Ναι, οι άγγελοι ευαρεστούνται όταν βλέπουν τις Χριστιανές γυναίκες και όλους τους άλλους επίγειους υπηρέτες του Θεού να συμμορφώνονται με τη θεοκρατική τάξη και ηγεσία. Αυτή η υπακοή αποτελεί κατάλληλη υπενθύμιση για αυτούς τους ουράνιους γιους του Θεού.

1 Κορ. 6:3​—Σε τι αναφερόταν προφανώς ο Παύλος όταν έγραψε: «Θα κρίνουμε αγγέλους»; (it-2 468)

Νόμος στους Αγγέλους. Οι άγγελοι, οι οποίοι είναι ανώτεροι από τον άνθρωπο, υπόκεινται στο νόμο και στις εντολές του Θεού. (Εβρ 1:7, 14· Ψλ 104:4) Ο Ιεχωβά διέταξε και περιόρισε ακόμη και τον αντίδικό του τον Σατανά. (Ιωβ 1:12· 2:6) Ο Μιχαήλ ο αρχάγγελος αναγνώρισε και σεβάστηκε τη θέση του Ιεχωβά ως Υπέρτατου Κριτή όταν είπε σε μια αντιλογία που είχε με τον Διάβολο: «Ο Ιεχωβά ας σε επιπλήξει». (Ιου 9· παράβαλε Ζαχ 3:2.) Ο Ιεχωβά Θεός έχει υποτάξει όλους τους αγγέλους στην εξουσία του δοξασμένου Ιησού Χριστού. (Εβρ 1:6· 1Πε 3:22· Ματ 13:41· 25:31· Φλπ 2:9-11) Έτσι λοιπόν, κατόπιν εντολής του Ιησού, ένας ουράνιος αγγελιοφόρος στάλθηκε στον Ιωάννη. (Απ 1:1) Επιπλέον, στο εδάφιο 1 Κορινθίους 6:3 ο απόστολος Παύλος λέει ότι οι πνευματικοί αδελφοί του Χριστού έχουν διοριστεί να κρίνουν αγγέλους, προφανώς επειδή πρόκειται να συμμετάσχουν με κάποιον τρόπο στην εκτέλεση κρίσης κατά των πονηρών πνευμάτων.

1 Κορ. 5:​5​—Με ποια έννοια “παραδίδεται ο [πονηρός] άνθρωπος στον Σατανά για την καταστροφή της σάρκας, προκειμένου να σωθεί το πνεύμα”; Όταν κάποιος ο οποίος διαπράττει αμετανόητα χονδροειδή αμαρτία αποκόπτεται από την εκκλησία, γίνεται ξανά μέρος του πονηρού κόσμου του Σατανά. (1 Ιωάν. 5:​19) Επομένως, λέγεται ότι παραδίδεται στον Σατανά. Η αποβολή αυτού του ατόμου οδηγεί στην καταστροφή, δηλαδή στην απομάκρυνση, του φθοροποιού στοιχείου από την εκκλησία καθώς και στη διατήρηση του πνεύματός της, ή αλλιώς της κυρίαρχης στάσης της.​—2 Τιμ. 4:22.

1 Κορ. 4:7. Το να καυχιόμαστε ταπεινά για τον Ιεχωβά, και όχι για τον εαυτό μας, προάγει την ενότητα στην εκκλησία.

1 Κορ. 4:​17. Πρέπει να αναλύουμε και να βελτιώνουμε την ικανότητά μας στη διδασκαλία και στη μαθήτευση. (Ματθ. 28:​19, 20) Αν δεν διδάσκουμε καλά, ο σπουδαστής μας ίσως να μην αντέξει στις δοκιμές της πίστης, και εμείς ίσως να υποστούμε μια απώλεια τόσο οδυνηρή ώστε η σωτηρία μας να είναι “σαν μέσα από φωτιά”.

1 Κορ. 6:​18. Το να “φεύγουμε από την πορνεία” σημαίνει να αποφεύγουμε, όχι μόνο τη διάπραξη πορνείας αυτή καθαυτή, αλλά επίσης την πορνογραφία, την ηθική ακαθαρσία, τις σεξουαλικές φαντασιώσεις, το φλερτ​—οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε πορνεία.​—Ματθ. 5:​28· Ιακ. 3:17.

1 Κορ. 6:9-11 Να Ανατρέπετε Κάθε Συλλογισμό που Είναι Εναντίον της Γνώσης του Θεού! Για πολλούς από εμάς, αυτό περιλάμβανε το να εγκαταλείψουμε κάποια μορφή εσφαλμένης διαγωγής.

1 Κορ. 5:11-13 Αγάπη και Δικαιοσύνη Παρά την Πονηρία Αν είναι αμετανόητος, αποβάλλεται, και γίνεται σχετική ανακοίνωση στην εκκλησία.

1 Κορ. 6:9, 10 Μην Ξεγελιέστε από τη «Σοφία Αυτού του Κόσμου» Η σεξουαλική ανηθικότητα, όχι μόνο αμαυρώνει το θαυμάσιο δώρο της αναπαραγωγής που μας έχει δώσει ο Ιεχωβά, αλλά μπορεί επίσης να εμποδίσει όσους τη διαπράττουν να κληρονομήσουν αιώνια ζωή.​

1 Κορ. 6:18, 19 Νεαροί, Μπορείτε να Έχετε μια Αληθινά Ικανοποιητική Ζωή Αλλά οι συνέπειες της αποκαλούμενης ηθικής ελευθερίας δεν έχουν αλλάξει πραγματικά από τους Βιβλικούς χρόνους.

1 Κορ. 6:9-11 Ποιος Διαπλάθει τον Τρόπο Σκέψης Σας; Από την άλλη πλευρά, οι Χριστιανοί που αποδέχονται την άποψη του Θεού απολαμβάνουν βελτιωμένες οικογενειακές σχέσεις, τα οφέλη της ηθικής καθαρότητας στην υγεία τους, καθώς και ειρήνη με τους ομοπίστους τους σε παγκόσμια κλίμακα.

1 Κορ. 6:9-11 «Αγόραζε την Αλήθεια και Μην την Πουλάς Ποτέ» Για τους ανθρώπους στην ηθικά διεφθαρμένη πόλη της Κορίνθου, το να αγοράσουν την αλήθεια ισοδυναμούσε με τεράστιες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.

1 Κορ. 4:17 Ηλικιωμένοι Χριστιανοί—Ο Ιεχωβά Εκτιμάει την Οσιότητά Σας Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι εκπαίδευσαν τους νεότερους, όπως ο Βαρζελαΐ πιθανότατα εκπαίδευσε τον γιο του και ο απόστολος Παύλος τον Τιμόθεο.

1 Κορ. 4:6 Πού Κοιτάζουν τα Μάτια Σας; Ταυτόχρονα, θα προσέχουμε να “μην προχωρούμε πέρα από όσα είναι γραμμένα”.

1 Κορ. 6:9, 10 Να Επιτρέπετε στους Νόμους και στις Αρχές του Θεού να Εκπαιδεύουν τη Συνείδησή Σας Ασφαλώς κανείς μας δεν θα ήθελε να συμβάλει στο να ξανακυλήσει ένας αδελφός σε μια πορεία που θα του έκανε μεγάλη ζημιά!

1 Κορ. 4:17 Διορισμένοι Άντρες—Μάθετε από τον Τιμόθεο Επειδή ο Τιμόθεος εφάρμοζε όσα μάθαινε, απέκτησε τα προσόντα για μεγαλύτερες ευθύνες.​

1 Κορ. 5:6, 7, 11 Διαπαιδαγώγηση—Απόδειξη της Αγάπης του Θεού Ακόμα και η αποκοπή αντανακλά την αγάπη του Ιεχωβά, διότι προστατεύει την εκκλησία από κακές επιρροές.

1 Κορ. 6:9, 10 Βάφτισμα—Απαίτηση για τους Χριστιανούς Είναι ευνόητο ότι ένα άτομο δεν μπορεί να κάνει έγκυρη αφιέρωση στον Θεό ενώ εμπλέκεται σε οποιαδήποτε διαγωγή θα τον απέκλειε από τη Βασιλεία.

1 Κορ. 4:7 Να Βλέπετε τη Διαφορά στους Ανθρώπους Ο Δαβίδ ήξερε πως οτιδήποτε καλό είχε προερχόταν από τον Ιεχωβά.​—Παράβαλε

1 Κορ. 4:12, 13 Η Αλήθεια Δεν Φέρνει Ειρήνη, Αλλά Σπαθί Ο Παύλος έγραψε: «Όταν μας προσβάλλουν, ευλογούμε· όταν μας διώκουν, εγκαρτερούμε υπομονετικά· όταν μας συκοφαντούν, απαντούμε με πραότητα».​

1 Κορ. 6:18 Μην Αφήσετε την Αγάπη σας να Ψυχρανθεί Όντως, εκείνοι που σπατάλησαν τη ζωή τους στην επιδίωξη υλικών πραγμάτων ή στην ικανοποίηση σεξουαλικών επιθυμιών έχουν καταλήξει απογοητευμένοι και βαθιά πληγωμένοι.​

1 Κορ. 6:9, 10 Ένα παράδειγμα είναι ότι ο σεβασμός για τον Λόγο του Θεού θα μας ωθεί να αποφεύγουμε ανθυγιεινές συνήθειες όπως η μέθη και η ανηθικότητα.

1 Κορ. 4:6 Γιατί η Μετριοφροσύνη Παραμένει Σημαντική Ή ίσως υποστηρίζουμε έντονα κάποιες απόψεις αποκλειστικά και μόνο με βάση τη θέση μας, τις διασυνδέσεις μας ή τον δικό μας τρόπο σκέψης.

1 Κορ. 5:1, 5-7, 12 Οργανωμένοι σε Αρμονία με το Βιβλίο του Θεού Για να διατηρήσουν την αγνότητα της εκκλησίας, οι πρεσβύτεροι χρειαζόταν να απομακρύνουν το «προζύμι».

1 Κορ. 5:1-5, 13 Θεωρείτε Εσείς Εξαιρετικά Πολύτιμο το Βιβλίο του Ιεχωβά; Το Βιβλίο του Θεού δίνει στους Χριστιανούς πρεσβυτέρους την κατεύθυνση να διατηρούν την οργάνωσή του καθαρή.

1 Κορ. 4:7 «Μην Ξεχνάτε την Καλοσύνη προς τους Ξένους» Γιατί λοιπόν να νιώθουμε ανώτεροι από οποιονδήποτε άλλον;

1 Κορ. 6:9, 10 Δοξάζει το Ντύσιμό σας τον Θεό; Αδελφοί και αδελφές που έχουν εγκαταλείψει έναν σεξουαλικά έκλυτο τρόπο ζωής μπορεί ακόμη να αγωνίζονται ενάντια σε αμαρτωλές τάσεις.

1 Κορ. 6:9-11 Ας Εκτιμούμε τον Ιεχωβά ως τον Αγγειοπλάστη Μας Κάποιοι άλλοι τους οποίους ο Θεός έβλεπε σαν πιθανά σκεύη «για αξιότιμη χρήση» περιλάμβαναν πρώην μέθυσους, ανήθικους και κλέφτες.

1 Κορ. 6:9, 10 Εξακολουθεί να Αλλάζει η Γραφή τη Ζωή Σας; Ποιες αλλαγές κάναμε πριν βαφτιστούμε, αλλά με ποιες αδυναμίες μπορεί να παλεύουμε ακόμα; Έχουμε αποβάλει αμαρτωλές συνήθειες που θα μας καθιστούσαν ακατάλληλους για μέλη της Χριστιανικής εκκλησίας.

1 Κορ. 6:9, 10 Πώς Επηρεάζει Εσάς η Ανεντιμότητα Ούτε κλέφτες ούτε άπληστοι ούτε μέθυσοι ούτε υβριστές ούτε άρπαγες θα κληρονομήσουν τη βασιλεία του Θεού».​

1 Κορ. 6:9-11 Τι Πιστεύουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά; Αποφεύγουμε επίσης συνήθειες που καταδικάζονται ρητά στη Γραφή, όπως η μέθη, η σεξουαλική ανηθικότητα και η κλοπή.​

1 Κορ. 4:17 Πώς Εκπαιδεύουν οι Πρεσβύτεροι Άλλους για να Αποκτήσουν τα Προσόντα Όπως ο Ελισαιέ με τις ενέργειές του κέρδισε την εμπιστοσύνη των άλλων προφητών και έδειξε σεβασμό για τον προκάτοχό του συνεχίζοντας να χρησιμοποιεί τις μεθόδους του, έτσι και εσείς μπορείτε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των ομοπίστων σας και να δείξετε σεβασμό προς τους έμπειρους πρεσβυτέρους συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε τις βασισμένες στη Γραφή μεθόδους τους.

1 Κορ. 5:11 Να Εμπιστεύεστε στον Ιεχωβά Πάντοτε! Από τη μελέτη της Αγίας Γραφής, ξέρετε πώς πρέπει να συμπεριφέρεστε στα αποκομμένα άτομα.

1 Κορ. 4:2 Διατηρήστε Ζωντανό το Ζήλο σας για τη Διακονία Αυτό που έχει σημασία είναι το να υπηρετούμε τον Ιεχωβά πιστά.​

1 Κορ. 5:11 Πρέπει να Είμαστε Άγιοι σε Όλη τη Διαγωγή Μας Αποδεικνύεστε εσείς άγιοι αποφεύγοντας τη συναναστροφή με μέλη της οικογένειάς σας ή άλλους που έχουν αποκοπεί;​

1 Κορ. 6:9-11 Είστε Πεπεισμένοι ότι Έχετε την Αλήθεια; Γιατί; Η συντριπτική πλειονότητα​—συμπεριλαμβανομένων μερικών οι οποίοι κάποτε ζούσαν με τρόπο που δεν επιδοκίμαζε ο Θεός αλλά έχουν αλλάξει—​κρατούν τη ζωή τους καθαρή και υποδειγματική.​

1 Κορ. 6:9, 10 Να Ακούτε τη Φωνή του Ιεχωβά Όπου και αν Είστε Για παράδειγμα, οι βιομηχανίες των ειδήσεων και της διασκέδασης παρουσιάζουν τους ομοφυλοφιλικούς γάμους ως κάτι αποδεκτό, και πολλοί πιστεύουν ότι η άποψη της Γραφής για την ομοφυλοφιλία είναι ακραία.​

1 Κορ. 6:9-11 Να Ακολουθείτε το Χρυσό Κανόνα στη Διακονία Σας Επομένως, δεν πρέπει ποτέ να υποθέτουμε ότι κάποιοι άνθρωποι είναι αδύνατον να δεχτούν το άγγελμα της Βασιλείας.

1 Κορ. 6:20 Ποιμένες, να Μιμείστε τους Μεγαλύτερους Ποιμένες Τα πρόβατα έχουν “αγοραστεί με κάποιο αντίτιμο” το οποίο κατέβαλε ο Ιησούς με το δικό του «πολύτιμο αίμα».

1 Κορ. 6:11 Πορνογραφία—Ακίνδυνη ή Δηλητηριώδης; Προσέξτε τι λέει η Γραφή για ορισμένους που υπερνίκησαν κακές συνήθειες: «Καθαριστήκατε, . . . αγιαστήκατε, . . . ανακηρυχτήκατε δίκαιοι στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και με το πνεύμα του Θεού μας».

1 Κορ. 5:6, 7, 11 Να Αφήνετε τη Διαπαιδαγώγηση του Ιεχωβά να σας Διαπλάθει Προστατεύει την εκκλησία από κακές επιρροές και μπορεί να συμβάλει στην ανάνηψη του αμαρτωλού.

1 Κορ. 6:9-11 Υποσχέθηκε ο Ιησούς στον Κακοποιό Ζωή στον Ουρανό; Μια άλλη προϋπόθεση είναι να συμμορφώνονται με τους ηθικούς κανόνες του Θεού και να εκδηλώνουν ιδιότητες όπως εντιμότητα, ακεραιότητα και συμπόνια.

1 Κορ. 5:6, 11 Μην Αφήνετε Τίποτα να σας Απομακρύνει από τον Ιεχωβά Ταυτόχρονα, όμως, να βρίσκεστε σε επιφυλακή για τυχόν επιβλαβείς επιρροές. (1 Κορ. 5:6) … Μην ψάχνετε δικαιολογίες για να συναναστρέφεστε με το αποκομμένο μέλος της οικογένειας, λόγου χάρη, μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. ()

1 Κορ. 6:9-11 Η Αγία Γραφή Αλλάζει Ζωές Ωστόσο, στοχαζόμουν περικοπές όπως τα εδάφια 1 Κορινθίους 6:9-11, τα οποία αποκαλύπτουν ότι τον πρώτο αιώνα Κ.Χ. ορισμένοι Χριστιανοί ήταν κλέφτες, μέθυσοι και άρπαγες προτού γίνουν υπηρέτες του Ιεχωβά.

1 Κορ. 6:10 Πώς μας Ωφελούν οι Νόμοι του Θεού; Ο Ιεχωβά μάς επιτρέπει να πίνουμε αλκοόλ, αλλά μόνο με μέτρο.​

1 Κορ. 6:9, 10 Είναι η Αναψυχή σας Ωφέλιμη; Σε αυτήν συγκαταλέγεται οτιδήποτε περιέχει στοιχεία σαδισμού, δαιμονισμού, ομοφυλοφιλίας, πορνογραφίας και βίας ή εκθειάζει άλλες κακοήθεις, ανήθικες πράξεις.

1 Κορ. 5:11-13 Μιμείστε Εσείς τον Φινεές Όταν Αντιμετωπίζετε Προκλήσεις; Παρόμοια, χρειάζεται οσιότητα για να διακόψει κανείς τη συναναστροφή του με έναν φίλο ή συγγενή που αποκόπηκε.​

1 Κορ. 6:9, 10 Η Ζωή στους Βιβλικούς Χρόνους—Χρήματα Σήμερα, όσοι πουλούν αγαθά θα κάνουν καλά να θυμούνται ότι τα αισθήματα του Ιεχωβά για την απληστία και την ανεντιμότητα δεν έχουν αλλάξει.​

1 Κορ. 6:9, 10 Γιατί Επιτρέπει ο Θεός το Κακό και τα Παθήματα; Αν ενεργούμε έτσι, αποδεικνύουμε ότι ο Σατανάς είπε ψέματα όταν ισχυρίστηκε πως κανένας δεν θα έκανε όσα λέει ο Θεός.​

1 Κορ. 4:6 Να Παίρνετε Αποφάσεις που Τιμούν τον Θεό Εντούτοις, φροντίζουν να “μην προχωρούν πέρα από όσα είναι γραμμένα” στο Λόγο του Θεού.

1 Κορ. 6:18 Νεαροί—Αντισταθείτε στην Πίεση των Συνομηλίκων Σκεφτείτε επίσης διάφορους λόγους για τους οποίους αναφέρεται ότι το άτομο που πορνεύει «αμαρτάνει ενάντια στο ίδιο του το σώμα».

1 Κορ. 6:9-11 Να Έχετε Πλήρη Συμμετοχή στο Μεγάλο Πνευματικό Θερισμό Πράγματι, πόσο παρηγορητικό είναι να γνωρίζουμε ότι, με τη βοήθεια του θεϊκού λόγου της αλήθειας, μπορούμε να “καθαριστούμε” ακόμη και από σοβαρή αμαρτία!​


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: