ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 1 ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ 7-9

«Το Χάρισμα της Αγαμίας»

1 Κορ. 7:32, 35, 38 Στο διάβα των ετών, πολλοί Χριστιανοί έχουν καταλάβει ότι η αγαμία έχει μοναδικά πλεονεκτήματα τα οποία τους επιτρέπουν να επεκτείνουν τη διακονία τους, να πλατυνθούν όσον αφορά την αγάπη τους για τους άλλους και να πλησιάσουν περισσότερο τον Ιεχωβά.

Εικόνες

  • Τρεις άγαμοι αδελφοί σε περιοδεία κηρύγματος στην Αυστραλία το 1937· άγαμη αδελφή φτάνει στον ιεραποστολικό διορισμό της στο Μεξικό το 1947
  • Περιοδεία κηρύγματος στην Αυστραλία, 1937· απόφοιτος της Γαλαάδ φτάνει στον διορισμό της στο Μεξικό, 1947

Εικόνες

  • Άγαμος αδελφός κηρύττει στη Βραζιλία· άγαμοι σπουδαστές παρακολουθούν τη Σχολή για Ευαγγελιστές της Βασιλείας στη Μαλάουι
  • Κήρυγμα στη Βραζιλία· παρακολούθηση της Σχολής για Ευαγγελιστές της Βασιλείας στη Μαλάουι

ΓΙΑ ΣΤΟΧΑΣΜΟ: Αν είστε άγαμοι, πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε με τον καλύτερο τρόπο τις περιστάσεις σας; Πώς μπορούν οι άλλοι στην εκκλησία να ενθαρρύνουν και να υποστηρίζουν τους άγαμους;

1 Κορ. 7:32​—Οι άγαμοι Χριστιανοί μπορούν να υπηρετούν τον Ιεχωβά χωρίς τις ανησυχίες που έχουν οι παντρεμένοι (w11 15/1 σ. 17, 18 ¶3)

Συνήθως οι άγαμοι έχουν περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη προσωπική ελευθερία από ό,τι οι παντρεμένοι. (1 Κορ. 7:32-35) Αυτά είναι μοναδικά πλεονεκτήματα που ίσως τους δίνουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τη διακονία τους, να πλατυνθούν όσον αφορά την αγάπη τους για τους άλλους και να πλησιάσουν περισσότερο τον Ιεχωβά. Ως εκ τούτου, αρκετοί Χριστιανοί έχουν εκτιμήσει τα οφέλη της αγαμίας και έχουν αποφασίσει να “αφήσουν χώρο για αυτήν”, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα. Άλλοι ίσως να μην είχαν αρχικά την πρόθεση να μείνουν άγαμοι αλλά, όταν οι περιστάσεις τους άλλαξαν, σκέφτηκαν με προσευχή την κατάστασή τους και αντιλήφθηκαν ότι με τη βοήθεια του Ιεχωβά θα μπορούσαν και αυτοί να μείνουν “σταθεροί στην καρδιά τους”. Έτσι λοιπόν, αποδέχτηκαν την αλλαγή των περιστάσεών τους και άφησαν χώρο για την αγαμία.​—1 Κορ. 7:37, 38.

1 Κορ. 7:33, 34​—Οι παντρεμένοι Χριστιανοί “ανησυχούν για τα πράγματα του κόσμου” (w08 15/7 σ. 27 ¶1)

Ποια είναι «τα πράγματα του κόσμου» για τα οποία ανησυχούν οι παντρεμένοι, άντρες ή γυναίκες; Ο Παύλος αναφερόταν στα συνηθισμένα πράγματα της ζωής με τα οποία χρειάζεται να ασχολούνται οι παντρεμένοι Χριστιανοί. Σε αυτά περιλαμβάνονται η τροφή, τα ρούχα και η στέγη, αλλά αποκλείονται τα κακά πράγματα αυτού του κόσμου, τα οποία οι Χριστιανοί αποφεύγουν.​—1 Ιωάν. 2:​15-17.

1 Κορ. 7:37, 38​—Οι Χριστιανοί που παραμένουν άγαμοι για να επιδιώξουν πνευματικούς στόχους “θα κάνουν καλύτερα” από ό,τι οι παντρεμένοι Χριστιανοί (w96 15/10 σ. 12, 13 ¶14)

Ο άγαμος Χριστιανός που χρησιμοποιεί την κατάστασή του ως ανύπαντρου ατόμου για την επιδίωξη ιδιοτελών στόχων δεν κάνει «καλύτερα» από ό,τι οι παντρεμένοι Χριστιανοί. Παραμένει άγαμος, όχι «για χάρη της βασιλείας», αλλά για προσωπικούς λόγους. (Ματθαίος 19:12) Ο ανύπαντρος άντρας ή γυναίκα θα πρέπει να «ανησυχεί για τα πράγματα του Κυρίου», να ανησυχεί για το πώς να «κερδίσει την επιδοκιμασία του Κυρίου» και να βρίσκεται σε «συνεχή υπηρεσία προς τον Κύριο χωρίς περισπασμούς». Αυτό σημαίνει να αφιερώνει αμέριστη την προσοχή του στην υπηρεσία του Ιεχωβά και του Χριστού Ιησού. Μόνο έτσι θα κάνουν «καλύτερα» οι ανύπαντροι Χριστιανοί άντρες και γυναίκες από ό,τι οι παντρεμένοι Χριστιανοί.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

1 Κορ. 7:11​—Σε ποιες καταστάσεις θα μπορούσε ένας Χριστιανός να σκεφτεί τον χωρισμό; (lvs 251)

Μερικές φορές, κάποιοι Χριστιανοί αποφασίζουν να ζήσουν χωριστά από τον σύντροφό τους δίχως να υπάρχει ζήτημα ανηθικότητας. (1 Κορινθίους 7:11) Ένας Χριστιανός ίσως σκεφτεί τον χωρισμό στις ακόλουθες καταστάσεις:

Εσκεμμένη άρνηση παροχής των αναγκαίων: Ο σύζυγος αρνείται να προμηθεύει τα αναγκαία στην οικογένειά του μέχρι του σημείου να μην έχουν χρήματα ή φαγητό.​—1 Τιμόθεο 5:8.

Σοβαρή σωματική κακομεταχείριση: Σωματική κακομεταχείριση μέχρι του σημείου να φοβάται ένας από τους συζύγους ότι κινδυνεύει η υγεία ή η ζωή του.​—Γαλάτες 5:19-21.

Απόλυτος κίνδυνος για τη σχέση με τον Ιεχωβά: Ένα άτομο είναι αδύνατον να υπηρετεί τον Ιεχωβά εξαιτίας του συζύγου ή της συζύγου του.​—Πράξεις 5:29.

1 Κορ. 7:36​—Γιατί πρέπει οι Χριστιανοί να παντρεύονται μόνο αφού “περάσουν την ακμή της νεότητας”; (w00 15/7 σ. 31 ¶2)

Οι νεαροί, λοιπόν, δεν θα πρέπει να βιάζονται να παντρευτούν μόλις πρωτονιώσουν το ξύπνημα των σεξουαλικών τους ορμών. Ο γάμος απαιτεί δέσμευση, και το να ζούμε σε αρμονία με αυτή την ευθύνη προϋποθέτει ωριμότητα. (Γένεση 2:24) Είναι καλύτερα να περιμένει κάποιος ωσότου «περάσει την ακμή της νεότητας»​—την περίοδο κατά την οποία τα σεξουαλικά αισθήματα είναι ισχυρά και μπορούν να διαστρέψουν την κρίση του. (1 Κορινθίους 7:36) Επιπλέον, πόσο άσοφο και αμαρτωλό θα ήταν για έναν ενήλικο που επιθυμεί να παντρευτεί το να αναμειχθεί σε σεξουαλικές σχέσεις απλώς και μόνο επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμος κάποιος υποψήφιος γαμήλιος σύντροφος!

1 Κορ. 7:​33, 34​—Ποια είναι «τα πράγματα του κόσμου» για τα οποία ανησυχούν οι παντρεμένοι, άντρες ή γυναίκες; Ο Παύλος αναφερόταν στα συνηθισμένα πράγματα της ζωής με τα οποία χρειάζεται να ασχολούνται οι παντρεμένοι Χριστιανοί. Σε αυτά περιλαμβάνονται η τροφή, τα ρούχα και η στέγη, αλλά αποκλείονται τα κακά πράγματα αυτού του κόσμου, τα οποία οι Χριστιανοί αποφεύγουν.​—1 Ιωάν. 2:​15-17.

1 Κορ. 7:​29. Οι γαμήλιοι σύντροφοι πρέπει να προσέχουν να μην είναι τόσο απορροφημένοι από τη σχέση τους ώστε τα συμφέροντα της Βασιλείας να παίρνουν δεύτερη θέση στη ζωή τους.

1 Κορ. 9:27 Εγγυημένη Προστασία από μια Σατανική Παγίδα Να μιμείστε τον απόστολο Παύλο, ο οποίος ήταν διατεθειμένος “να γρονθοκοπάει το σώμα του και να το οδηγεί ως δούλο”.

1 Κορ. 8:5 «Προσέξτε να Μη σας Αιχμαλωτίσει Κανείς»! Αφαιρώντας το προσωπικό όνομα του Θεού και αντικαθιστώντας το με τη λέξη «Κύριος», κατέστησαν δύσκολο για τον αναγνώστη να αντιλαμβάνεται πώς διαφέρει ο Ιεχωβά από τους άλλους “κυρίους” που αναφέρονται στις Γραφές.

1 Κορ. 7:8, 9 Μην Ξεγελιέστε από τη «Σοφία Αυτού του Κόσμου» Επιπρόσθετα, ο Ιεχωβά έχει προμηθεύσει το δώρο του γάμου, μια διευθέτηση στην οποία οι κατάλληλες σεξουαλικές επιθυμίες μπορούν να ικανοποιούνται με αξιότιμο τρόπο.

1 Κορ. 9:20-23 Να Σκέφτεστε τους Άλλους με Καλοσύνη Όπως ο Ιεχωβά Είναι προτιμότερο να τελειώσετε μια συζήτηση νωρίτερα παρά να μείνετε πάρα πολύ.

1 Κορ. 9:23 Να Συνεργάζεστε με τον Ιεχωβά Κάθε Μέρα Θα ήσασταν πρόθυμοι να αξιοποιήσετε αυτή την ευκαιρία ώστε να επιδιώξετε μεγαλύτερα προνόμια υπηρεσίας;​

1 Κορ. 9:20-23 Να Καλλιεργείτε Συμπόνια για “Κάθε Είδους Ανθρώπους” Ο Παύλος προσάρμοζε τις μεθόδους κηρύγματός του στις περιστάσεις ανθρώπων διαφόρων ειδών για να σώσει «με κάθε τρόπο μερικούς».​

1 Κορ. 8:3 Τίνος την Αναγνώριση Επιδιώκετε; Χρειάζεται να αναπτύξουμε αγάπη για αυτόν και να του αφιερώσουμε τη ζωή μας.​

1 Κορ. 7:32-35 Να Μιμείστε τον Ιεχωβά—Τον Θεό που Παρέχει Ενθάρρυνση Οι ανύπαντροι Χριστιανοί που χρησιμοποιούν την αγαμία τους για να ασχολούνται περισσότερο με «τα πράγματα του Κυρίου» επίσης αξίζουν έπαινο και ενθάρρυνση.​

1 Κορ. 7:36-38 Ο Δρόμος για την Αληθινή Ελευθερία Αλλά γενικά, οι άνθρωποι παντρεύονται και κάνουν παιδιά παρά τις δυσκολίες που συνεπάγονται αυτές οι επιλογές.

1 Κορ. 7:39 Να Ενθαρρύνετε ο Ένας τον Άλλον Όλο και Περισσότερο Μια άλλη ομάδα που αξίζει ενθάρρυνση είναι οι αδελφοί και οι αδελφές που παραμένουν άγαμοι επειδή θέλουν να υπακούσουν στη νουθεσία να παντρευόμαστε «μόνο εν Κυρίω».

1 Κορ. 8:3 Νεαροί—“Να Αγωνίζεστε για να Λάβετε τη Σωτηρία Σας” Η Γραφή μάς διαβεβαιώνει: «Αν κανείς αγαπάει τον Θεό, Εκείνος τον γνωρίζει αυτόν».

1 Κορ. 9:24 Μην Αφήσετε Τίποτα να σας Στερήσει το Βραβείο Πράγματι, ο στοχασμός γύρω από τις ευλογίες που υπόσχεται ο Ιεχωβά στον λαό του βοηθάει όλους τους υπηρέτες του να προσηλώνουν τα μάτια τους στο βραβείο, είτε έχουν την ουράνια είτε την επίγεια ελπίδα.​

1 Κορ. 9:22, 23 «Ο Λόγος του Θεού . . . Ασκεί Δύναμη» Αντιμετωπίζουμε το κάθε άτομο ως ξεχωριστή προσωπικότητα και προσαρμόζουμε την παρουσίασή μας αναλόγως.​

1 Κορ. 9:23 Πώς Ντυνόμαστε τη Νέα Προσωπικότητα και τη Διατηρούμε Επειδή νιώθουν συμπόνια για τους μετανάστες, πολλοί Μάρτυρες προσπαθούν να μάθουν μια καινούρια γλώσσα.

1 Κορ. 7:39 «Ό,τι Ευχηθείς Εκπλήρωσέ Το» Στη συνέχεια, ανακηρύσσονται αντρόγυνο, και ο γάμος τους πρέπει να είναι ισόβιος δεσμός.

1 Κορ. 7:37, 38· 9:23 Αποτελεί η Αγαμία Απαίτηση για τους Χριστιανούς Διακόνους; Παρόμοια, ο απόστολος Παύλος έκανε λόγο για χριστιανούς που επιλέγουν να ακολουθήσουν το δικό του παράδειγμα αγαμίας «για χάρη των καλών νέων».

1 Κορ. 9:24 «Να Εμπιστεύεσαι στον Ιεχωβά και να Κάνεις το Καλό» Πράγματι, η συμμετοχή στο έργο κηρύγματος ενισχύει τη θετική μας άποψη για το μέλλον και την αποφασιστικότητά μας να μην παραιτηθούμε από τον αγώνα για ζωή.

1 Κορ. 9:20 Υπεράσπιση των Καλών Νέων Ενώπιον Ανώτερων Αξιωματούχων Ωστόσο, ο Παύλος και οι άλλοι Χριστιανοί δεν μιλούσαν με έλλειψη σεβασμού για τον Νόμο, και μπόρεσαν να δώσουν ανεμπόδιστα μαρτυρία σε πολλές Ιουδαϊκές κοινότητες.

1 Κορ. 8:11, 12 Είναι η Συνείδησή σας Αξιόπιστος Οδηγός; Ίσως η συνείδησή του να είναι ακόμα «αδύναμη» και να χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση, ή μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητη σε ορισμένα θέματα.

1 Κορ. 7:39 Να Προσέχετε τις Συναναστροφές σας σε Αυτές τις Τελευταίες Ημέρες Η Γραφή συμβουλεύει τους υπηρέτες του Θεού που αναζητούν γαμήλιο σύντροφο να παντρεύονται «μόνο εν Κυρίω», δηλαδή να παντρεύονται μόνο κάποιον αφιερωμένο, βαφτισμένο λάτρη του Ιεχωβά που ζει σύμφωνα με τις Γραφικές διδασκαλίες.

1 Κορ. 8:3 Πόσο Πραγματική Είναι η Σχέση σας με τον Ιεχωβά; Και όταν μεγαλώνει η αγάπη μας για τον Θεό, τότε αυξάνεται και η δική του αγάπη για εμάς, και έτσι ενισχύεται ο δεσμός που μας ενώνει μαζί του.​

1 Κορ. 7:39 Να Παντρεύεστε «Μόνο εν Κυρίω»—Παραμένει Ρεαλιστικό; Εντούτοις, γνωρίζουν καλά ότι ο απόστολος Παύλος μάς συμβουλεύει να παντρευόμαστε «μόνο εν Κυρίω»​—συμβουλή η οποία πρέπει να διέπει τη διαγωγή όλων των Χριστιανών.

1 Κορ. 7:3, 4 Αφήστε τον Ιεχωβά να Ενισχύσει και να Προστατέψει το Γάμο Σας Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες πρέπει να δείχνουν ευαισθησία για τις συναισθηματικές και τις σεξουαλικές ανάγκες του άλλου.​

1 Κορ. 9:11-15 Να Θυμάστε τους Ολοχρόνιους Υπηρέτες Κατά καιρούς, δέχονταν φιλοξενία και άλλου είδους βοήθεια από τους συγχριστιανούς τους, αν και δεν την απαιτούσαν ποτέ.

1 Κορ. 7:39 Πρόκειται για μια προσωπική απόφαση, και κανένας δεν πρέπει να επικρίνει αυτά τα άτομα επειδή ζητούν τη θαλπωρή ενός γαμήλιου συντρόφου.​

1 Κορ. 9:26, 27 Πώς να Διατηρούμε το Πνεύμα της Αυτοθυσίας Παρόμοια, αν και δεν μπορούμε προς το παρόν να ξεριζώσουμε την ατέλεια και τις ιδιοτελείς μας τάσεις, πρέπει να έχουμε συναίσθηση των κινδύνων που καραδοκούν και να πολεμάμε αυτές τις τάσεις.

1 Κορ. 9:26, 27 Θα Κάνετε Εσείς Θυσίες για τη Βασιλεία; Επιπλέον, χρειάζεται να διατηρούμε και τη δική μας πνευματικότητα.

1 Κορ. 7:39 Να Εκτιμάτε την Οσιότητα και τη Συγχωρητικότητα του Ιεχωβά Λόγου χάρη, μερικοί άγαμοι Χριστιανοί θα ήθελαν να παντρευτούν, αλλά δεν έχουν βρει ακόμα κάποιον κατάλληλο σύντροφο ανάμεσα στους λάτρεις του Ιεχωβά.

1 Κορ. 9:24-27 “Μην Αποκάμνετε” Αν ζούμε σε αρμονία με το σκοπό του Ιεχωβά, θα έχουμε μεγάλη ικανοποίηση καθώς και τη βεβαιότητα ότι η λατρεία μας δεν είναι μάταιη.​

1 Κορ. 7:39 Οι αληθινοί λάτρεις έχουν την εντολή να παντρεύονται «μόνο εν Κυρίω».

1 Κορ. 7:12-16, 39 Γιατί Απαιτούσε ο Θεός από τους Λάτρεις του να Παντρεύονται Μόνο Ομοπίστους; Σε όσους είναι ήδη παντρεμένοι με μη ομόπιστα άτομα, η Γραφή προσφέρει ωφέλιμες συμβουλές για το πώς να χειρίζονται όσο το δυνατόν καλύτερα μια δύσκολη κατάσταση.

1 Κορ. 7:35 Ήθελα να Μοιάσω στην Κόρη του Ιεφθάε Μένοντας ανύπαντρη και ακολουθώντας τις συμβουλές της Γραφής, έχω γευτεί πολλές εμπειρίες και χαρές στη ζωή μου, ενώ συγχρόνως αποδίδω «συνεχή υπηρεσία προς τον Κύριο χωρίς περισπασμούς».​

1 Κορ. 7:29-31 «Προσωρινοί Κάτοικοι» Μέσα σε έναν Πονηρό Κόσμο Στο εξής . . . αυτοί που αγοράζουν [ας είναι] σαν αυτούς που δεν κατέχουν, και αυτοί που χρησιμοποιούν τον κόσμο σαν αυτούς που δεν τον χρησιμοποιούν στο πλήρες· διότι το σκηνικό αυτού του κόσμου αλλάζει».

1 Κορ. 7:29-31 Είναι η Αναψυχή σας Ωφέλιμη; Από όλα όσα επιζητούμε, όμως, μόνο ένα έρχεται πρώτο​—τα συμφέροντα της Βασιλείας.

1 Κορ. 7:31 Να Εμπιστεύεστε στον Ιεχωβά Καθώς το Τέλος Πλησιάζει Από την άλλη μεριά, η θεϊκή σοφία βρίσκεται σε αρμονία με την εξής συμβουλή: «Αυτοί που χρησιμοποιούν τον κόσμο [ας είναι] σαν αυτούς που δεν τον χρησιμοποιούν στο πλήρες· διότι το σκηνικό αυτού του κόσμου αλλάζει».

1 Κορ. 7:7 Αξιοποιήστε Πλήρως την Αγαμία Σας Πράγματι, τόσο ο Ιησούς Χριστός όσο και ο απόστολος Παύλος αναφέρθηκαν στην αγαμία ως χάρισμα ή δώρο από τον Θεό, όπως είναι και ο γάμος.

1 Κορ. 7:32-35 Ποια πλεονεκτήματα απολαμβάνουν συνήθως οι άγαμοι Χριστιανοί; Συνήθως οι άγαμοι έχουν περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη προσωπική ελευθερία από ό,τι οι παντρεμένοι.

1 Κορ. 9:25 Να Απομακρύνετε τα Μάτια σας από Ό,τι Δεν Έχει Αξία! Γι’ αυτό, ο Λόγος του Θεού μάς προτρέπει να ασκούμε αυτοπειθαρχία όσον αφορά τα όσα βλέπουμε και λαχταρούμε.

1 Κορ. 7:39 «Μέχρι να μας Χωρίσει ο Θάνατος» Η Γραφή δείχνει ότι ο θάνατος τερματίζει το γαμήλιο δεσμό, δίνοντας έτσι στον εν ζωή γαμήλιο σύντροφο τη δυνατότητα να ξαναπαντρευτεί.

1 Κορ. 7:28 Να Καλλιεργείτε Αγάπη που Δεν Χάνεται Ποτέ Όταν υφίστανται «θλίψη στη σάρκα», οι παντρεμένοι Χριστιανοί πρέπει να υπενθυμίζουν στον εαυτό τους ότι ο Ιεχωβά είναι ζωτικός κρίκος στο γάμο τους.

1 Κορ. 7:39 Εμπλουτίστε τις Προσευχές σας Μέσω Μελέτης της Γραφής Αν αναζητάτε γαμήλιο σύντροφο, η μελέτη της προσευχής που υπάρχει στο 9ο κεφάλαιο του βιβλίου του Έσδρα, σε συνδυασμό με τις προσωπικές σας ικεσίες, είναι δυνατόν να σας κάνει πιο αποφασισμένους να υπακούσετε στον Θεό και “να παντρευτείτε μόνο εν Κυρίω”.​


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: