ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 1 ΣΑΜΟΥΗΛ 1, 2

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 1 ΣΑΜΟΥΗΛ 1, 2

«Ανοίξτε την Καρδιά σας στον Ιεχωβά Μέσω Προσευχής»

Η Άννα προσευχόταν πολλή ώρα στον Ιεχωβά (1Σα 1:10, 12, 15· ia σ. 55 ¶12)

Με αυτόν τον τρόπο, η Άννα αποτέλεσε παράδειγμα για όλους τους υπηρέτες του Θεού όσον αφορά την προσευχή. Ο Ιεχωβά παροτρύνει με καλοσύνη το λαό του να Του μιλάει ανοιχτά, ανεπιφύλακτα, να εκφράζει ελεύθερα ενώπιόν Του τις έγνοιες του, όπως θα έκανε ένα παιδί με το στοργικό γονέα του τον οποίο εμπιστεύεται. (Διαβάστε Ψαλμός 62:8· 1 Θεσσαλονικείς 5:17) Ο απόστολος Πέτρος έγραψε υπό θεϊκή έμπνευση τα εξής παρηγορητικά λόγια σχετικά με την προσευχή προς τον Ιεχωβά: “Να ρίχνετε κάθε ανησυχία σας πάνω του, επειδή αυτός ενδιαφέρεται για εσάς”.​—1 Πέτρ. 5:7.

Η Άννα άφησε τα προβλήματά της στα χέρια του Ιεχωβά (1Σα 1:18· w07 15/3 σ. 16 ¶4)

Τι μαθαίνουμε εμείς από όλα αυτά; Όταν προσευχόμαστε στον Ιεχωβά για τις ανησυχίες μας, μπορούμε να του γνωστοποιούμε πώς νιώθουμε και να υποβάλλουμε εγκάρδια αιτήματα. Αν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο για να λύσουμε το πρόβλημα, πρέπει να αφήνουμε το ζήτημα στα χέρια του. Δεν υπάρχει καλύτερη πορεία για να ακολουθήσουμε.—Παροιμίες 3:5, 6.

Όταν ανοίγουμε την καρδιά μας στον Ιεχωβά, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα μας ενισχύει και θα μας στηρίζει.​—Ψλ 55:22· 62:8.

Η Άννα προσεύχεται στον Ιεχωβά.

Πνευματικά Πετράδια

1 Σαμ. 2:10​—Γιατί προσευχήθηκε η Άννα στον Ιεχωβά να «δώσει ισχύ στον βασιλιά του» ενώ δεν υπήρχε ανθρώπινος βασιλιάς στον Ισραήλ; (w05 15/3 σ. 21 ¶5)

Γιατί προσευχήθηκε η Άννα στον Ιεχωβά «να δώσει ισχύ στο βασιλιά του» ενώ δεν υπήρχε ανθρώπινος βασιλιάς στον Ισραήλ; Το ότι οι Ισραηλίτες θα αποκτούσαν ανθρώπινο βασιλιά είχε προειπωθεί στο Μωσαϊκό Νόμο. (Δευτερονόμιο 17:14-18) Στην επιθανάτια προφητεία του, ο Ιακώβ είπε: «Το σκήπτρο [σύμβολο βασιλικής εξουσίας] δεν θα απομακρυνθεί από τον Ιούδα». (Γένεση 49:10) Επιπλέον, όσον αφορά τη Σάρρα—την πρόγονο των Ισραηλιτών—ο Ιεχωβά είπε: «Βασιλιάδες λαών θα βγουν από αυτήν». (Γένεση 17:16) Επομένως, η Άννα προσευχόταν για κάποιον μελλοντικό βασιλιά.

1 Σαμ. 1:11, 12, 21-23· 2:19. Η ευλαβική στάση της Άννας, η ταπεινοφροσύνη της, η εκτίμησή της για την καλοσύνη του Ιεχωβά και η διαρκής μητρική της στοργή είναι υποδειγματικές ιδιότητες για όλες τις θεοφοβούμενες γυναίκες.

1 Σαμ. 1:8. Τι θαυμάσιο παράδειγμα έθεσε ο Ελκανά ενισχύοντας με λόγια τους άλλους! (Ιώβ 16:5) Πρώτα από όλα, χωρίς επικριτική διάθεση ρώτησε την καταθλιμμένη Άννα: «Γιατί νιώθει άσχημα η καρδιά σου;» Αυτό την παρακίνησε να μιλήσει για τα αισθήματά της. Κατόπιν ο Ελκανά τη διαβεβαίωσε για τη στοργή του, λέγοντας: «Δεν είμαι εγώ για εσένα καλύτερος από δέκα γιους;»

1 Σαμ. 2:26· 3:5-8, 15, 19. Αν προσκολλούμαστε στο θεόδοτο έργο μας, επωφελούμαστε από την πνευματική εκπαίδευση και εκδηλώνουμε ευγένεια και σεβασμό, γινόμαστε “πιο αρεστοί” τόσο στον Θεό όσο και στους ανθρώπους.

1 Σαμ. 2:8 Να Δείχνετε Όσια Αγάπη ο Ένας στον Άλλον Πώς τη βοήθησε ο Θεός;

1 Σαμ. 2:12-17, 22 Πότε Είναι η Κατάλληλη Στιγμή να Μιλάμε; Αλλά έκαναν κατάχρηση της εξουσίας τους, έδειχναν κατάφωρη ασέβεια για τις προσφορές που δίνονταν στον Ιεχωβά και διέπρατταν ξεδιάντροπα σεξουαλική ανηθικότητα.

1 Σαμ. 1:2,7 Να Αφήνετε τον Ιεχωβά να σας Καθησυχάζει Ωστόσο, την κατέβαλλε η ανησυχία καθώς υφίστατο άσχημη μεταχείριση από ένα μέλος του σπιτικού της. (1 Σαμ. 1:7) … Επί πολλά χρόνια, δεν μπορούσε να κάνει παιδί.

1 Σαμ. 1:2, 6,15 Να Στηρίζεστε στον Ιεχωβά Όταν Περνάτε Στενοχώριες «Είμαι καταστενοχωρημένη».​ Για παράδειγμα, η Άννα υπέμεινε το στίγμα της στειρότητας καθώς και άκαρδο χλευασμό από την αντίζηλή της σύζυγο.

1 Σαμ. 1:10-20 Να Δείχνετε Ενδιαφέρον για τα Αισθήματα των Άλλων Σκεφτείτε τις αφηγήσεις για την Άννα

1 Σαμ. 1:12, 15 Το Προνόμιο της Προσευχής Για παράδειγμα, ίσως κάνουμε μια σύντομη προσευχή προτού φάμε αλλά μια μεγαλύτερη για να ευχαριστήσουμε τον Ιεχωβά ή να του μιλήσουμε για τις ανησυχίες μας.

1 Σαμ. 2:30 Να Τιμάτε «Αυτό που ο Θεός Συνέζευξε» Εκείνος αξίζει να τον τιμάτε και υπόσχεται να σας τιμάει και αυτός.

1 Σαμ. 2:27-36 Είναι Παντοδύναμος Αλλά Σκέφτεται τους Άλλους Ήταν παρόμοιο με το άγγελμα που του είχε μεταφέρει παλιότερα κάποιος «άνθρωπος του Θεού» ο οποίος δεν κατονομάζεται.

1 Σαμ. 1:28 Να Συνεργάζεστε με τον Ιεχωβά Κάθε Μέρα Δεν θα ήθελαν να είναι αλλιώς τα πράγματα.​

1 Σαμ. 2:1-10 Τι Σημαίνει να Είναι Κάποιος Πνευματικό Άτομο; Τα λόγια της φανερώνουν ότι είχε βαθιά αγάπη για τον Λόγο του Θεού και ήταν καλά εξοικειωμένη με τις Εβραϊκές Γραφές.

1 Σαμ. 1:10, 11 «Το Γενναιόδωρο Άτομο θα Ευλογηθεί» Προσευχήθηκε στον Ιεχωβά κάνοντας την ευχή ότι, αν αποκτούσε γιο, θα “τον έδινε στον Ιεχωβά όλες τις ημέρες της ζωής του”.

1 Σαμ. 1:27, 28 «Να Είσαι Θαρραλέος . . . και να Αναλάβεις Δράση» Ένας επιπρόσθετος τρόπος με τον οποίο δείχνετε θάρρος και εμπιστοσύνη στον Ιεχωβά είναι το να βοηθάτε το παιδί σας να κάνει το ίδιο.​

1 Σαμ. 1:4-7 Ο Ιεχωβά Παρέχει Παρηγοριά σε Κάθε μας Δοκιμασία Παρέμενε στείρα ενώ η άλλη σύζυγος του Ελκανά, η Φενίννα, γεννούσε παιδιά.

1 Σαμ. 1:4-7, 10, 16 «Ό,τι Ευχηθείς Εκπλήρωσέ Το» Έδωσε την υπόσχεσή της ενώ ένιωθε μεγάλη οδύνη και στενοχώρια επειδή ήταν στείρα και δεχόταν συνέχεια προσβολές.

1 Σαμ. 1:5-7, 12-16· 2:1-10 Μπορείτε να Παραμένετε Μετριόφρονες υπό Δοκιμασία Είναι γεμάτη με εκφράσεις πίστης, αίνου και εκτίμησης.

1 Σαμ. 1:9-11 «Να Εμπιστεύεσαι στον Ιεχωβά και να Κάνεις το Καλό» Αλλά είχε την πεποίθηση ότι ο Ιεχωβά θα την παρηγορούσε, γι’ αυτό συνέχισε να αποδίδει λατρεία στη σκηνή της μαρτυρίας και να ανοίγει την καρδιά της μέσω προσευχής.

1 Σαμ. 2:12 Μην Αφήνετε τα Λάθη των Άλλων να σας Κάνουν να Προσκόψετε Διαβάζουμε: «Οι γιοι του Ηλεί . . . ήταν άχρηστοι άνθρωποι· δεν αναγνώριζαν τον Ιεχωβά».

1 Σαμ. 1:20-28· 2:26 Η Πιστότητα Οδηγεί στην Επιδοκιμασία του Θεού Παρ’ όλα αυτά, η Αγία Γραφή αποκαλύπτει ότι υπήρχαν πιστοί άνθρωποι, όπως ο Ιεφθάε με την κόρη του καθώς και ο Ελκανά, η Άννα και ο Σαμουήλ, οι οποίοι ήταν αποφασισμένοι να κερδίσουν την επιδοκιμασία του Θεού.​

1 Σαμ. 1:5, 8 Μπορείτε να Συμβάλλετε στην Ενίσχυση της Χριστιανικής μας Ενότητας—Πώς; Και εμείς πρέπει να προσπαθούμε συνειδητά να κάνουμε το ίδιο.

1 Σαμ. 2:1-10 Να Μιμείστε τους Στενούς Φίλους του Ιεχωβά Τα λόγια της φαίνεται να απηχούν κάποια από τα λόγια της προσευχής της Άννας, της μητέρας του προφήτη Σαμουήλ.

1 Σαμ. 1:13-17 Αποδειχτείτε Όσιοι στον Ιεχωβά Ωστόσο, αυτοί που αναλαμβάνουν την ηγεσία ανάμεσά μας είναι ατελείς και θα μπορούσαν να παρερμηνεύσουν τις ενέργειές μας.

1 Σαμ. 1:6, 8 Πώς να Ξεπερνάτε τα Αισθήματα Ανασφάλειας Το αποτέλεσμα ήταν να μην τρώει και πολλές φορές να κλαίει.

1 Σαμ. 1:22 «Είδαν» τις Υποσχέσεις Βασιζόταν σε κάτι που η Άννα ήταν αποφασισμένη να κάνει, και αυτό τη βοηθούσε να παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της.

1 Σαμ. 2:1-10 Αποδώστε Ευχαριστίες στον Ιεχωβά και θα Ευλογηθείτε Η Γραφή περιέχει πολλές συγκινητικές ευχαριστήριες προσευχές, όπως εκείνες που έκαναν η Άννα και ο Εζεκίας.

1 Σαμ. 1:10, 11 Ας Είναι οι Υπενθυμίσεις του Ιεχωβά η Αγαλλίαση της Καρδιάς Σας Μπορούμε να μάθουμε πολλά εξετάζοντας τα λόγια πιστών αντρών και γυναικών των οποίων οι προσευχές έχουν συμπεριληφθεί στη Γραφή.

1 Σαμ. 1:9-11, 20 Πρεσβύτεροι—Θα Αναζωογονήσετε «την Κουρασμένη Ψυχή»; Ένα αποκαρδιωμένο άτομο πιθανότατα θα ταυτιζόταν με πρόσωπα όπως η Άννα, που κατά περιόδους ένιωθε καταθλιμμένοι αλλά παρέμεναν πολύτιμοι στα μάτια του Θεού.

1 Σαμ. 2:30 Ας Μη σας Εμποδίζει Τίποτα να Απολαμβάνετε Δόξα Σε όσους χρησιμοποιούν αυτό το προνόμιο υπηρεσίας προς αίνο του και προς όφελος των άλλων, υπόσχεται: «Εκείνους που με τιμούν θα τους τιμήσω».

1 Σαμ. 1:1-7 Ο Ιεχωβά Συγκεντρώνει το Χαρούμενο Λαό Του Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη πνευματική αξία αυτών των γιορτών, πολλοί οικογενειάρχες πήγαιναν με ολόκληρη την οικογένειά τους.​

1 Σαμ. 1:11, 24-28 Ενδιαφέρεται Πραγματικά ο Θεός για τις Γυναίκες; Η Γραφή αναφέρει την Άννα, η οποία προσευχήθηκε στον Θεό για ένα προσωπικό ζήτημα και έκανε κρυφά μια ευχή.

1 Σαμ. 1:4-8 Ο Ιεχωβά μάς Περιφρουρεί για Σωτηρία Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ίσως σας βοηθήσει το παράδειγμα της Άννας.

1 Σαμ. 2:1 Διατηρήστε την Καρδιά σας Πλήρη Απέναντι στον Ιεχωβά Είναι αυτό για το οποίο μίλησε η πιστή Άννα στην προσευχή της: «Η καρδιά μου αγάλλεται σε σχέση με τον Ιεχωβά».

1 Σαμ. 1:6-8 Τι να Κάνω για να Μη Νιώθω Τόση Στενοχώρια; Αυτό συνέβαινε ακόμα και σε πιστούς άντρες και γυναίκες στους Βιβλικούς χρόνους.​

1 Σαμ. 1:9-11, 18 «Μη Στηρίζεσαι στη Δική σου Κατανόηση» Ποια παρηγοριά μπορούμε να αντλήσουμε από τις προσευχές της Άννας και του Ιωνά; Η Άννα, η σύζυγος του Λευίτη Ελκανά, στηρίχτηκε και αυτή στον Ιεχωβά όταν στενοχωριόταν επειδή δεν μπορούσε να κάνει παιδί.

1 Σαμ. 1:8, 17, 18 Να Εμπιστεύεστε στον Ιεχωβά, “τον Θεό Κάθε Παρηγοριάς” Αυτό την παρηγόρησε, «και το πρόσωπό της δεν έδειχνε πια ανησυχία».

1 Σαμ. 1:12, 13 Πώς Μπορείτε να Πλησιάσετε τον Θεό; Ο Δημιουργός μας ακούει ακόμη και σιωπηλές προσευχές.

1 Σαμ. 1:24-28· 2:18-20 Πρέπει να Βαφτίζονται τα Νεαρά Άτομα; Θυμηθείτε τον Ιωσήφ, τον Σαμουήλ, τον Ιωσία και τον Ιησού.

1 Σαμ. 2:26,28 Διδάξτε τα Παιδιά σας να Δείχνουν Σεβασμό Όταν πήγε τον Σαμουήλ στη σκηνή της μαρτυρίας, εκείνος ήταν προφανώς μόνο τριών ή τεσσάρων ετών. Σαν τον μικρό Σαμουήλ, μπορούν και τα δικά σας παιδιά να είναι “αρεστά τόσο από την άποψη του Ιεχωβά όσο και από την άποψη των ανθρώπων”.​

1 Σαμ. 1:2, 6, 10 Να Σέβεστε το Γάμο ως Δώρο από τον Θεό Στον αρχαίο Ισραήλ, έτρεφαν μεγάλη εκτίμηση για την τεκνοποίηση, και συνήθως οι οικογένειες ήταν αρκετά μεγάλες.

1 Σαμ. 2:30 Παίρνετε την Πρωτοβουλία να Τιμάτε τους Ομοπίστους Σας; Όπως λέει ο ίδιος: «Εκείνους που με τιμούν θα τους τιμήσω».

1 Σαμ. 2:26 Τι Είδους Άτομο Θέλετε να Είστε; Αν καταβάλλουμε συνειδητή προσπάθεια για να καλλιεργούμε αυτές τις ιδιότητες, θα βοηθηθούμε να είμαστε “πιο αρεστοί τόσο από την άποψη του Ιεχωβά όσο και από την άποψη των ανθρώπων”.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: