ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 1 ΣΑΜΟΥΗΛ 23, 24

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 1 ΣΑΜΟΥΗΛ 23, 24

«Να Περιμένετε Υπομονετικά τον Ιεχωβά»

Ο Δαβίδ είχε την ευκαιρία να δώσει ένα τέλος στη δοκιμασία του (1Σα 24:3-5)

Ο Δαβίδ έβλεπε την κατάστασή του από την οπτική γωνία του Ιεχωβά και άσκησε αυτοσυγκράτηση (1Σα 24:6, 7)

Ο Δαβίδ είχε πίστη ότι ο Ιεχωβά θα τακτοποιούσε τα ζητήματα (1Σα 24:12, 15· w04 1/4 σ. 16 ¶8)

Ο Δαβίδ αρνήθηκε να βλάψει τον Σαούλ. Ασκώντας πίστη και υπομονή, αρκέστηκε στο να αφήσει τα πράγματα στα χέρια του Ιεχωβά. Όταν ο βασιλιάς βγήκε από τη σπηλιά, ο Δαβίδ φώναξε προς το μέρος του και είπε: «Ας κρίνει ο Ιεχωβά ανάμεσα σε εμένα και σε εσένα· και ο Ιεχωβά θα πάρει για εμένα εκδίκηση από εσένα, αλλά το δικό μου χέρι δεν θα πέσει πάνω σου». (1 Σαμουήλ 24:12) Παρότι γνώριζε ότι ο Σαούλ είχε άδικο, ο Δαβίδ δεν πήρε εκδίκηση για τον εαυτό του ούτε μίλησε υβριστικά στον Σαούλ ή για τον Σαούλ. Σε αρκετές άλλες περιπτώσεις, ο Δαβίδ συγκρατήθηκε και δεν πήρε τα πράγματα στα χέρια του. Αντίθετα, βασιζόταν στον Ιεχωβά για την τακτοποίηση των ζητημάτων.​—1 Σαμουήλ 25:32-34· 26:10, 11.

Σαν τον Δαβίδ, πρέπει και εμείς να περιμένουμε υπομονετικά τον Ιεχωβά αντί να χρησιμοποιούμε αντιγραφικά μέσα για να δώσουμε ένα τέλος στις δοκιμασίες.​—Ιακ 1:4· w04 1/6 22, 23.

Το τρίτο μάθημα είναι ότι, αντί να χρησιμοποιούμε αντιγραφικές μεθόδους για να αλλάξουμε τις περιστάσεις μας, θα πρέπει να προσμένουμε τον Ιεχωβά. Ο μαθητής Ιάκωβος έγραψε: «Η . . . υπομονή ας έχει το έργο της πλήρες, για να είστε πλήρεις και υγιείς από όλες τις απόψεις, χωρίς να είστε ελλιπείς σε τίποτα». (Ιακώβου 1:4) Πρέπει να επιτρέπουμε στην υπομονή να έχει «το έργο της πλήρες» αφήνοντας μια δοκιμασία να ολοκληρωθεί χωρίς να καταφεύγουμε σε αντιγραφικά μέσα για να επισπεύσουμε τον τερματισμό της. Τότε η πίστη μας θα δοκιμαστεί και θα εξαγνιστεί, και η ενισχυτική της δύναμη θα αποκαλυφτεί. Ο Ιωσήφ και ο Δαβίδ είχαν αυτού του είδους την υπομονή. Δεν επιχείρησαν να επινοήσουν μια λύση που ίσως να επέσυρε τη δυσαρέσκεια του Ιεχωβά. Αντίθετα, κατέβαλαν προσπάθειες για να αξιοποιήσουν πλήρως την κατάστασή τους. Πρόσμεναν τον Ιεχωβά, και πόσες ευλογίες έλαβαν για αυτή τους την προσμονή! Ο Ιεχωβά τούς χρησιμοποίησε και τους δύο για να διασώσει και να καθοδηγήσει το λαό του.—Γένεση 41:39-41· 45:5· 2 Σαμουήλ 5:4, 5.

Ο Δαβίδ αρνήθηκε να βλάψει τον Σαούλ. Ασκώντας πίστη και υπομονή, αρκέστηκε στο να αφήσει τα πράγματα στα χέρια του Ιεχωβά. Όταν ο βασιλιάς βγήκε από τη σπηλιά, ο Δαβίδ φώναξε προς το μέρος του και είπε: «Ας κρίνει ο Ιεχωβά ανάμεσα σε εμένα και σε εσένα· και ο Ιεχωβά θα πάρει για εμένα εκδίκηση από εσένα, αλλά το δικό μου χέρι δεν θα πέσει πάνω σου». (1 Σαμουήλ 24:12) Παρότι γνώριζε ότι ο Σαούλ είχε άδικο, ο Δαβίδ δεν πήρε εκδίκηση για τον εαυτό του ούτε μίλησε υβριστικά στον Σαούλ ή για τον Σαούλ. Σε αρκετές άλλες περιπτώσεις, ο Δαβίδ συγκρατήθηκε και δεν πήρε τα πράγματα στα χέρια του. Αντίθετα, βασιζόταν στον Ιεχωβά για την τακτοποίηση των ζητημάτων.​—1 Σαμουήλ 25:32-34· 26:10, 11.

Ο Δαβίδ και ένας από τους άντρες του κρύβονται στο βάθος της σπηλιάς καθώς ο Σαούλ βγαίνει έξω. Ο Δαβίδ κάνει νόημα στον άντρα, που κρατάει σπαθί, να μη σκοτώσει τον Σαούλ.

Πνευματικά Πετράδια

1 Σαμ 23:16, 17​—Πώς μπορούμε να μιμούμαστε το παράδειγμα του Ιωνάθαν; (w17.11 σ. 27 ¶11)

Αν καλλιεργούμε στην καρδιά μας αγάπη και καλοσύνη, δεν θα νιώθουμε εύκολα ζήλια. Ο Λόγος του Θεού αναφέρει: «Η αγάπη είναι μακρόθυμη και δείχνει καλοσύνη. Η αγάπη δεν ζηλεύει». (1 Κορ. 13:4) Προκειμένου να μη ριζώσει η ζήλια στην καρδιά μας, πρέπει να αγωνιζόμαστε να συμμεριζόμαστε την άποψη του Θεού, θεωρώντας τους αδελφούς και τις αδελφές μας μέλη του ίδιου Χριστιανικού σώματος. Αυτό θα μας βοηθάει να ενεργούμε σε αρμονία με τη θεόπνευστη συμβουλή: «Αν ένα μέλος δοξάζεται, όλα τα άλλμέλη χαίρονται μαζί του». (1 Κορ. 12:16-18, 26) Έτσι λοιπόν, αντί να ζηλεύουμε, θα χαιρόμαστε όταν οι άλλοι λαβαίνουν ευλογίες. Σκεφτείτε το παράδειγμα του Ιωνάθαν, του γιου του βασιλιά Σαούλ. Ο Ιωνάθαν δεν ζήλεψε όταν ο Δαβίδ διορίστηκε διάδοχος του θρόνου. Ίσα ίσα, τον εμψύχωσε. (1 Σαμ. 23:16-18) Μπορούμε και εμείς να δείχνουμε τέτοια καλοσύνη και αγάπη όπως ο Ιωνάθαν;

1 Σαμ 24:6 Τι θαυμάσιο παράδειγμα παρέχει ο Δαβίδ όσον αφορά το γνήσιο σεβασμό για τους χρισμένους του Ιεχωβά!

1 Σαμ 23:16, 17 «Εκείνοι που Εκζητούν τον Ιεχωβά Δεν θα Στερηθούν Τίποτα Καλό» Ο Σαούλ ήξερε επίσης ότι, λόγω της ανυπακοής του, ο Ιεχωβά τον είχε απορρίψει ως βασιλιά του Ισραήλ και ότι είχε επιλέξει τον Δαβίδ για τον θρόνο.

1 Σαμ. 24:9-12, 18, 19 Υπηρετούμε τον Θεό που Είναι «Πλούσιος σε Έλεος» Παρότι ο Σαούλ ήθελε να τον σκοτώσει, ο Δαβίδ φέρθηκε με έλεος στον χρισμένο βασιλιά του Θεού, χωρίς ίχνος εκδικητικότητας ή μνησικακίας.​

1 Σαμ. 23:16-18 Με τον Ιεχωβά, Δεν Είστε Ποτέ Μόνοι Βοηθούσαν ο ένας τον άλλον να υπηρετούν τον Ιεχωβά παρά τις σοβαρές δυσκολίες.

1 Σαμ. 24:6 «Όταν Είμαι Αδύναμος, Τότε Είμαι Δυνατός» Παρά την άδικη μεταχείριση που υφίστατο από τον βασιλιά Σαούλ, ο Δαβίδ εξακολούθησε να δείχνει σεβασμό για τον βασιλιά που είχε διορίσει ο Ιεχωβά.

1 Σαμ. 23:16-18 Μην Αφήσετε Τίποτα να σας Στερήσει το Βραβείο Ίσα ίσα, τον εμψύχωσε.

1 Σαμ. 23:16 «Ας Μην Ατονήσουν τα Χέρια Σου» Το να ενισχύσει κάποιος τα χέρια του μπορεί να έχει την έννοια ότι ενθαρρύνεται, ενδυναμώνεται και ικανώνεται για δράση.

1 Σαμ. 23:16, 17 Αποδειχτείτε Όσιοι στον Ιεχωβά Του είπε: «Μη φοβάσαι . . . · εσύ θα γίνεις βασιλιάς του Ισραήλ, και εγώ θα είμαι δεύτερος μετά από εσένα».​

1 Σαμ 24:12, 15 Το Πρόβλημα: Αρνητικά Αισθήματα Ο Δαβίδ άφηνε τα ζητήματα στα χέρια του Θεού.

1 Σαμ. 24:4-7 “Επίστρεψε και Ενίσχυσε τους Αδελφούς Σου” Ο Δαβίδ δεν τον εκδικήθηκε, ακόμα και όταν του δόθηκαν ευκαιρίες.

1 Σαμ. 24:4-7 Τι Σημαίνει για Εσάς η Συγχωρητικότητα του Ιεχωβά; Ένας άλλος παράγοντας που ίσως συντέλεσε στη συγχώρηση του Ιεχωβά ήταν το γεγονός ότι ο ίδιος ο Δαβίδ είχε δείξει έλεος στον Σαούλ.

1 Σαμ. 24:2-7 Ο Ιεχωβά μάς Περιφρουρεί για Σωτηρία Τον καιρό που ο Δαβίδ ζούσε κυνηγημένος από τον Βασιλιά Σαούλ, έδειξε αξιοθαύμαστη αυτοσυγκράτηση αποφεύγοντας σε κάποια περίπτωση να φερθεί εκδικητικά στο ζηλόφθονο μονάρχη.

1 Σαμ 23:16-18 Πώς Μπορούμε να Επιλέγουμε Καλούς Φίλους; Για παράδειγμα, ήταν φίλος του Ιωνάθαν επειδή εκείνος τον παρότρυνε να εμπιστεύεται στον Ιεχωβά.​

1 Σαμ. 23:14-18 Να Επιλέγετε τους Φίλους σας Σοφά Αναγνώριζε ότι ο Θεός είχε διορίσει τον Δαβίδ να γίνει ο επόμενος βασιλιάς και ήταν ικανοποιημένος με το να υποστηρίζει το φίλο του.​

1 Σαμ. 24:3-7 “Να Νικάτε Το Κακό” Ελέγχοντας το Θυμό Τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά στην περίπτωση του Βασιλιά Δαβίδ, ο οποίος είχε πολλές ευκαιρίες να πάρει εκδίκηση, αλλά δεν το έκανε.

1 Σαμ. 23:16-18 Να Παραμένετε στην Εύνοια του Θεού Παρά τις Αλλαγές Παρότι ήταν πολύ μεγαλύτερος σε ηλικία και πιο έμπειρος, ο Ιωνάθαν υποστήριξε όσια τον Δαβίδ.

1 Σαμ. 23:16-18 «Κρατήστε τον Εαυτό σας στην Αγάπη του Θεού» Εξετάστε τη φιλία ανάμεσα στη Ρουθ και στην πεθερά της, τη Ναομί, ανάμεσα στον Δαβίδ και στον Ιωνάθαν ή ανάμεσα στον Τιμόθεο και στον Παύλο.

1 Σαμ. 24:2-7 Θα Κρατήσετε Εσείς την Ακεραιότητά Σας; Διατήρησε το μεγαλύτερο σεβασμό για τη θέση που κατείχε ο Σαούλ ως ο χρισμένος του Θεού, αρνούμενος να αντεπιτεθεί στον Σαούλ όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία.​

1 Σαμ. 23:16-18 Να Περπατάτε στις Οδούς του Ιεχωβά Στην τελευταία τους συνάντηση, ο Ιωνάθαν ενίσχυσε το χέρι του Δαβίδ «σε σχέση με τον Θεό».

1 Σαμ. 23:15-18 Ιωνάθαν—«Μαζί με τον Θεό Εργάστηκε» Τότε ήταν που ο Ιωνάθαν ενθάρρυνε τον Δαβίδ με τα λόγια: «Μη φοβάσαι· διότι δεν θα σε βρει το χέρι του Σαούλ του πατέρα μου· εσύ θα γίνεις βασιλιάς του Ισραήλ, και εγώ θα είμαι δεύτερος μετά από εσένα· και ο Σαούλ ο πατέρας μου επίσης το γνωρίζει αυτό».

1 Σαμ. 24:4-7 «Ο Πατέρας σας Είναι Ελεήμων» Αναμφίβολα, ένας από τους λόγους για τους οποίους δείχτηκε έλεος στον Δαβίδ για την αμαρτία του με τη Βηθ-σαβεέ ήταν το ότι και ο ίδιος υπήρξε ελεήμων.

1 Σαμ. 24:8-11 Να Απολαμβάνετε τη Ζωή με το Φόβο του Ιεχωβά Και στις δύο περιπτώσεις, απέφυγε να ασκήσει βία και αργότερα μίλησε με σεβασμό στο βασιλιά, ελπίζοντας να αποκαταστήσει την ειρήνη.

1 Σαμ. 24:2 Να Είστε Σοφοί—Να Φοβάστε τον Θεό! Ενόσω συνέβαιναν όλα αυτά, ο Δαβίδ έδειξε ότι φοβόταν τον αληθινό Θεό.

1 Σαμ. 24:3-15 “Στις Υπενθυμίσεις σου Εντρυφώ” Μου είναι αδιανόητο, από την άποψη του Ιεχωβά, να απλώσω το χέρι μου εναντίον του χρισμένου του Ιεχωβά!»

1 Σαμ. 24:2-7 “Να Διατηρείτε Πλήρως τη Διανοητική σας Διαύγεια” Μόνο όταν παρενέβη η Αβιγαία ανέκτησε τη διαύγειά του, αποφεύγοντας ένα ολέθριο λάθος την τελευταία στιγμή.

1 Σαμ. 24:3-6 Ελέγχουν οι Περιστάσεις σας τη Ζωή Σας; Όπως και ο Ιωσήφ, ο Δαβίδ δεν επέτρεψε στη μνησικακία να τον καταφάει.

1 Σαμ. 24:2-6 Να Βασίζεστε στο Πνεύμα του Θεού για να Αντιμετωπίζετε τις Αλλαγές της Ζωής Εγώ δίνω τον εχθρό σου στο χέρι σου, και εσύ να του κάνεις ό,τι φαίνεται καλό στα μάτια σου”».​

1 Σαμ. 23:9-13 Πού Μπορεί να Βρεθεί Αληθινή Παρηγοριά; Εκείνη την περίοδο, ο Ιεχωβά χρησιμοποίησε τον προφήτη Γαδ και τον ιερέα Αβιάθαρ για να παράσχει κατεύθυνση στον Δαβίδ, καθώς και τον Ιωνάθαν το γιο του Σαούλ για να ενισχύσει αυτόν το νεαρό.

1 Σαμ. 23:2 Εσείς Ρωτάτε «Πού Είναι ο Ιεχωβά»; Επανειλημμένα, στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Δαβίδ ρωτούσε τον Ιεχωβά όταν χρειαζόταν να πάρει αποφάσεις.

1 Σαμ. 23:15, 16 “Να Έχετε Αγάπη Μεταξύ Σας” Παραδείγματος χάρη, όταν ο Ιωνάθαν, ο γιος του Βασιλιά Σαούλ, αντιλήφθηκε ότι ο επιστήθιος φίλος του ο Δαβίδ είχε ανάγκη ενθάρρυνσης, ο Ιωνάθαν «σηκώθηκε και πήγε στον Δαβίδ στη Χορές για να ενισχύσει το χέρι του σε σχέση με τον Θεό».

1 Σαμ. 23:16 Ενισχύστε τα Χέρια Σας Και το να ενισχύσει κάποιος το χέρι του δείχνει ότι ενδυναμώνεται και ικανώνεται για δράση.​

1 Σαμ. 24:14, 15 Αντιμετώπισαν τα Αγκάθια της Σάρκας Τους Ωστόσο, χρόνια ολόκληρα ο Δαβίδ ήταν αναγκασμένος να ζει κυνηγημένος—όλα αυτά εξαιτίας της ζήλιας του Σαούλ.​

1 Σαμ. 24:3-6 Να Τιμάτε Εκείνους στους Οποίους Έχει Δοθεί Εξουσία Πάνω Σας Ο Βασιλιάς Σαούλ, υπό τον οποίο υπηρετούσε, άρχισε να ζηλεύει τα επιτεύγματα του Δαβίδ και επιζητούσε να τον σκοτώσει. (1 Σαμουήλ 18:8-12· 19:9-11· 23:26) … Ωστόσο, αν και του δόθηκαν ευκαιρίες να σκοτώσει τον Σαούλ, ο Δαβίδ είπε: «Μου είναι αδιανόητο, από την άποψη του Ιεχωβά, να απλώσω το χέρι μου εναντίον του χρισμένου του Ιεχωβά!»

1 Σαμ. 23:16-18 Πώς Βλέπετε τον Εαυτό Σας; Αν και ο Ιωνάθαν ήταν πολύ μεγαλύτερος και προφανώς πιο έμπειρος από τον Δαβίδ, δείχνοντας μετριοφροσύνη και ταπεινοφροσύνη συμμορφώθηκε με τη διευθέτηση του Ιεχωβά και υποστήριξε όσια τον Δαβίδ.

1 Σαμ. 24:1-21 Μην Αφήνετε το Θυμό να σας Γίνει Πρόσκομμα Τελικά, έχασε εντελώς την εύνοια του Ιεχωβά.

1 Σαμ. 23:16-18 Να Υπηρετείτε Όσια με την Οργάνωση του Ιεχωβά Αλλά ποτέ δεν θα πρέπει να θέτουμε την αφοσίωσή μας σε αυτούς πάνω από την οσιότητά μας στον Ιεχωβά!

1 Σαμ. 24:3 Τα Πρόβατα του Ιεχωβά Χρειάζονται Τρυφερή Φροντίδα Είναι σαν να βρισκόμασταν προφυλαγμένοι από τα κακόβουλα αρπακτικά μέσα σε μια μάντρα με ισχυρούς πέτρινους τοίχους.

1 Σαμ. 23:17 Πώς Βρίσκεται το Κλειδί για την Αδελφική Στοργή Ποτέ δεν αγανάκτησε ο Ιωνάθαν για το γεγονός ότι ο Ιεχωβά εξέλεξε τον Δαβίδ ως τον επόμενο βασιλιά του Ισραήλ.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: