ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 1 ΣΑΜΟΥΗΛ 25, 26

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 1 ΣΑΜΟΥΗΛ 25, 26

«Μήπως Ενεργείτε Παρορμητικά;»

Ο Δαβίδ έκανε ένα λογικό αίτημα, αλλά το μόνο που πήρε ήταν προσβολές (1Σα 25:7-11· ia σ. 78 ¶10-12)

Πώς τους φέρονταν εκείνοι οι σκληραγωγημένοι στρατιώτες; Θα μπορούσαν εύκολα να αρπάζουν κανένα πρόβατο πότε πότε, αλλά δεν έκαναν τίποτα τέτοιο. Αντίθετα, ήταν σαν προστατευτικό τείχος γύρω από τα ποίμνια και τους υπηρέτες του Νάβαλ. (Διαβάστε 1 Σαμουήλ 25:15, 16) Τα πρόβατα και οι ποιμένες αντιμετώπιζαν πολλούς κινδύνους. Τα αρπακτικά αφθονούσαν και τα νότια σύνορα του Ισραήλ ήταν τόσο κοντά ώστε σημειώνονταν συχνά επιθέσεις από ξένους ληστές και κλέφτες που δρούσαν κατά ομάδες.*

Η εξεύρεση τροφής για όλους αυτούς τους άντρες στην έρημο πρέπει να ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση. Μια μέρα, λοιπόν, ο Δαβίδ έστειλε δέκα αγγελιοφόρους στον Νάβαλ ζητώντας βοήθεια. Ο Δαβίδ διάλεξε σοφά τη στιγμή που το έκανε αυτό. Ήταν η εορταστική περίοδος της κουράς των προβάτων, όταν συνηθίζονταν οι γενναιόδωρες προσφορές και τα συμπόσια. Διάλεξε επίσης προσεκτικά τα λόγια του χρησιμοποιώντας ευγενικές εκφράσεις και τρόπους προσφώνησης. Αποκάλεσε, μάλιστα, τον εαυτό του “ο γιος σου ο Δαβίδ”, αναγνωρίζοντας ίσως με σεβασμό ότι ο Νάβαλ ήταν μεγαλύτερος σε ηλικία. Πώς αντέδρασε ο Νάβαλ;​—1 Σαμ. 25:5-8.

Έγινε έξαλλος! «Τους επέπληξε με φωνές», είπε ο νεαρός που αναφέρθηκε στην αρχή, περιγράφοντας τη σκηνή στην Αβιγαία. Ο τσιγκούνης Νάβαλ αντέδρασε μεμψίμοιρα για το πολύτιμο ψωμί του, το νερό του και τα σφαχτά του. Χλεύασε τον Δαβίδ χαρακτηρίζοντάς τον ασήμαντο και τον σύγκρινε με υπηρέτη που είχε δραπετεύσει. Η άποψή του μπορεί να έμοιαζε με την άποψη του Σαούλ ο οποίος μισούσε τον Δαβίδ. Κανείς από αυτούς τους δύο δεν είχε την άποψη του Ιεχωβά. Ο Θεός αγαπούσε τον Δαβίδ και τον έβλεπε, όχι ως στασιαστικό δούλο, αλλά ως μελλοντικό βασιλιά του Ισραήλ.​—1 Σαμ. 25:10, 11, 14.

Αντιδρώντας παρορμητικά, ο Δαβίδ ήθελε να σκοτώσει τους άντρες από το σπιτικό του Νάβαλ (1Σα 25:13, 21, 22)

Η Αβιγαία βοήθησε τον Δαβίδ να αποφύγει την ενοχή αίματος (1Σα 25:25, 26, 32, 33· ia σ. 80 ¶18)

Πήρε πάνω της την ευθύνη για το πρόβλημα και ζήτησε από τον Δαβίδ να συγχωρήσει εκείνη προσωπικά. Παραδέχτηκε ότι ο σύζυγός της ήταν όντως τόσο ασύνετος όσο υποδήλωνε το όνομά του, αφήνοντας ίσως να εννοηθεί ότι θα ήταν υποτιμητικό για τον Δαβίδ να τιμωρήσει έναν τέτοιον άνθρωπο. Εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στον Δαβίδ ως τον εκπρόσωπο του Ιεχωβά, αναγνωρίζοντας ότι αυτός διεξήγε «τους πολέμους του Ιεχωβά». Έδειξε επίσης ότι ήξερε την υπόσχεσή Του σχετικά με τον Δαβίδ και τη βασιλεία, διότι είπε: «Ο Ιεχωβά . . . ασφαλώς θα σε διορίσει ηγέτη του Ισραήλ». Επιπλέον, παρότρυνε τον Δαβίδ να μην κάνει κάτι που θα του επέφερε ενοχή αίματος ή θα αποτελούσε αργότερα “αιτία να κλονιστεί” εκείνος​—εννοώντας προφανώς ότι θα τον ενοχλούσε η συνείδησή του. (Διαβάστε 1 Σαμουήλ 25:24-31) Τι καλοσυνάτα, συγκινητικά λόγια!

ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ: “Μήπως έχω την τάση να ενεργώ παρορμητικά όταν είμαι θυμωμένος, όταν κάνω ψώνια ή όταν είμαι αποθαρρυμένος; Ή σταματώ για να σκεφτώ τις συνέπειες πριν ενεργήσω;”​—Παρ 15:28· 22:3.

Κολάζ: 1. Ο Δαβίδ σταματάει τους οπλισμένους άντρες του όταν συναντούν την Αβιγαία και τους υπηρέτες της με προμήθειες τροφίμων. 2. Η Αβιγαία γονατίζει ταπεινά μπροστά στον Δαβίδ και τον εκλιπαρεί.

Πνευματικά Πετράδια:

1 Σαμ. 25:18, 19​—Γιατί μπορούμε να πούμε ότι η Αβιγαία δεν στασίασε εναντίον της δικαιωματικής ηγεσίας του συζύγου της; (ia σ. 80 ¶16)

Μήπως αυτό σημαίνει ότι η Αβιγαία στασίασε εναντίον της δικαιωματικής ηγεσίας του συζύγου της; Όχι. Θυμηθείτε ότι ο Νάβαλ είχε ενεργήσει με πονηρία εναντίον ενός χρισμένου υπηρέτη του Ιεχωβά, πράξη που θα μπορούσε κάλλιστα να καταλήξει στο θάνατο πολλών αθώων μελών του σπιτικού του Νάβαλ. Μήπως η Αβιγαία θα γινόταν συνένοχη, αν δεν αναλάμβανε δράση; Σε αυτή την περίπτωση, όφειλε να θέσει την υποταγή στον Θεό της πάνω από την υποταγή στο σύζυγό της.

1 Σαμ. 26:11. Τι θαυμάσιο παράδειγμα παρέχει ο Δαβίδ όσον αφορά το γνήσιο σεβασμό για τους χρισμένους του Ιεχωβά!

1 Σαμ. 25:23-33. Η σύνεση της Αβιγαίας είναι υποδειγματική.

1 Σαμ. 25:3,10-12,22 Γυναίκες της Αγίας Γραφής—Τι Μαθαίνουμε από Αυτές; Η Αβιγαία όμως ήταν συνετή και ταπεινή, και διέθετε σωματική και πνευματική ομορφιά. Ξεκίνησε λοιπόν με τους άντρες του να πάει να σκοτώσει τον Νάβαλ και όλους τους άντρες του σπιτικού του.

1 Σαμ. 25:32,33 Επιπρόσθετα, ήταν τόσο ταπεινός ώστε δεχόταν σωστές συμβουλές, όχι μόνο από άντρες, αλλά και από γυναίκες.

1 Σαμ 25:7-11 Μήπως Ενεργείτε Παρορμητικά; Ο Δαβίδ έκανε ένα λογικό αίτημα, αλλά το μόνο που πήρε ήταν προσβολές

1 Σαμ. 25:9-22 Υπηρετούμε τον Θεό που Είναι «Πλούσιος σε Έλεος» Χάρη στη γρήγορη αντίδραση της Αβιγαίας, της μακρόθυμης συζύγου του Νάβαλ, ο Δαβίδ δεν έγινε ένοχος αίματος.​

1 Σαμ. 25:3, 23-28 «Η Κεφαλή της Γυναίκας Είναι ο Άντρας» Ήταν μάλιστα πρόθυμη να πάρει πάνω της το φταίξιμο για τις ενέργειες του άντρα της.

1 Σαμ. 25:5-8,10-12,14 Πότε Είναι η Κατάλληλη Στιγμή να Μιλάμε; Όταν του ζήτησε ο Δαβίδ λίγα τρόφιμα και νερό για τους άντρες του, εκείνος έβαλε τις φωνές και άρχισε να τους εξυβρίζει.

1 Σαμ. 25:3-13, 22 Τι θα σας Κάνει ο Ιεχωβά να Γίνετε; Ο Δαβίδ εξοργίστηκε και αποφάσισε να σκοτώσει τόσο εκείνον όσο και όλους τους άντρες του σπιτικού του.

1 Σαμ. 25:32, 33 Να Υποτάσσεστε Πρόθυμα στον Ιεχωβά—Γιατί και Πώς; Επιπρόσθετα, ήταν τόσο ταπεινός ώστε δεχόταν σωστές συμβουλές, όχι μόνο από άντρες, αλλά και από γυναίκες.

1 Σαμ. 25:9-14, 32, 33 «Θα Ανάψει ο Φοβερός Θυμός Μου» Ευτυχώς, η γυναίκα του Νάβαλ, η Αβιγαία, κατάφερε να τους πείσει να μην πάρουν εκδίκηση.

1 Σαμ. 26:9-11 Να Καλλιεργείτε Εγκράτεια Παρά την κραταιότητά του, δεν χρησιμοποίησε τη δύναμή του με θυμό όταν δέχτηκε προκλήσεις από τον Σαούλ και τον Σιμεΐ.

1 Σαμ. 25:8, 15, 16 «Ευλογημένη να Είναι η Σύνεσή Σου»! Αργότερα, ο Δαβίδ έστειλε αγγελιοφόρους στον Νάβαλ, ζητώντας του “οτιδήποτε έβρισκε το χέρι του” σε τρόφιμα.

1 Σαμ. 26:8-12 Μάθετε από τους Όσιους Υπηρέτες του Ιεχωβά Μου είναι αδιανόητο, από την άποψη του Ιεχωβά, να απλώσω το χέρι μου εναντίον του χρισμένου του Ιεχωβά!»​

1 Σαμ. 25:4-13 «Η Ενόραση του Ανθρώπου Ασφαλώς Καταστέλλει το Θυμό Του» Όταν ο Δαβίδ άκουσε αυτά τα λόγια, ξεκίνησε με 400 άντρες του για να αφανίσει τον Νάβαλ και το σπιτικό του.​

1 Σαμ. 25:2, 3, 25 Ποιος Είναι ο Ρόλος των Γυναικών στο Σκοπό του Ιεχωβά; Τη διέκρινε η φρόνηση, ενώ ο σύζυγός της, ο Νάβαλ, ήταν σκληρός, άχρηστος και ασύνετος.

1 Σαμ. 26:8-12 “Επίστρεψε και Ενίσχυσε τους Αδελφούς Σου” Ο Δαβίδ δεν τον εκδικήθηκε, ακόμα και όταν του δόθηκαν ευκαιρίες.

1 Σαμ. 25:5-13, 32, 33 Για Εκείνους που Αγαπούν τον Ιεχωβά, «Δεν Υπάρχει Πρόσκομμα» Με τη βοήθεια άλλων, μπόρεσε να ανακτήσει την πνευματική ισορροπία του.​

1 Σαμ. 26:8-11 «Δίδαξέ με να Κάνω το Θέλημά Σου» Αν και ο Αβισαί συμπέρανε ότι ο Θεός είχε παραδώσει τον εχθρό στα χέρια του Δαβίδ και πρότεινε να τον καρφώσει στη γη με το δόρυ, εκείνος δεν το επέτρεψε.

1 Σαμ. 26:23 Τι Είδους Πνεύμα Δείχνετε Εσείς; Παρ’ όλες τις αδικίες που υπέστη, ο νεαρός Δαβίδ διατήρησε το σεβασμό του για τη θεόδοτη εξουσία.​

1 Σαμ. 25:23-41 Διδάξτε τα Παιδιά σας να Δείχνουν Σεβασμό Ο Δαβίδ εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από αυτό που έκανε η Αβιγαία ώστε μετά το θάνατο του Νάβαλ την επέλεξε ως σύζυγό του.​

1 Σαμ. 25:2-35 “Να Νικάτε Το Κακό” Ελέγχοντας το Θυμό Ο Δαβίδ λογικεύτηκε και είπε: «Ευλογημένη να είσαι εσύ, η οποία με εμπόδισες την ημέρα αυτή να αναμειχθώ σε ενοχή αίματος».​

1 Σαμ. 26:6-9 Να Παραμένετε στην Εύνοια του Θεού Παρά τις Αλλαγές Έτσι λοιπόν, ο Δαβίδ δεν θέλησε να σκοτώσει τον Σαούλ ούτε και όταν διακυβευόταν η ίδια του η ζωή, και μάλιστα εμπόδισε έναν σύντροφό του, τον Αβισαί, να το κάνει αυτό.​

1 Σαμ. 26:10 Ο Ιεχωβά—“Προμήθευε Διαφυγή” στους Βιβλικούς Χρόνους Αντίθετα, ήταν βέβαιος ότι ο Ιεχωβά θα τακτοποιούσε τους εναντίους του στο δικό του καιρό και με το δικό του τρόπο.

1 Σαμ. 26:17-20 Να Απολαμβάνετε τη Ζωή με το Φόβο του Ιεχωβά Και στις δύο περιπτώσεις, απέφυγε να ασκήσει βία και αργότερα μίλησε με σεβασμό στο βασιλιά, ελπίζοντας να αποκαταστήσει την ειρήνη.

1 Σαμ. 25:2-33 Γυναίκες—Να Σέβεστε Βαθιά τους Συζύγους Σας «Ευλογημένος να είναι ο Ιεχωβά, ο Θεός του Ισραήλ, ο οποίος σε έστειλε την ημέρα αυτή να με συναντήσεις!» είπε, «και ευλογημένη να είναι η σύνεσή σου».—

1 Σαμ. 25:1 Ο Σαμουήλ Προωθεί την Αληθινή Λατρεία Όταν ο Σαμουήλ πέθανε, ο Ισραήλ πένθησε για αυτόν τον ταπεινό και θαρραλέο προφήτη που άγγιξε τη ζωή πολλών.

1 Σαμ. 25:24 Γιατί να Υπάρχουν Τόσο Πολλοί Κανόνες; Είναι κατάλληλο να ζητήσεις συγνώμη για την ανησυχία, την απογοήτευση ή την επιπλέον εργασία που προκάλεσες και αυτό ίσως να μειώσει την αυστηρότητα της τιμωρίας σου.

1 Σαμ. 26:7-20 “Στις Υπενθυμίσεις σου Εντρυφώ” Μου είναι αδιανόητο, από την άποψη του Ιεχωβά, να απλώσω το χέρι μου εναντίον του χρισμένου του Ιεχωβά!»

1 Σαμ. 26:20 Τι Σημαίνει η Ταπεινοφροσύνη του Ιεχωβά για Εμάς Τρεις φορές προσπάθησε ο Σαούλ να σκοτώσει τον Δαβίδ με ένα δόρυ και επί χρόνια τον κυνηγούσε αδιάκοπα, αναγκάζοντάς τον να γίνει φυγάς.

1 Σαμ. 25:41 Να Καλλιεργείτε Χριστοειδή Άποψη για τη Μεγαλοσύνη Ποτέ μη δυσανασχετείτε αν σας ζητούν να κάνετε πράγματα που ίσως φαίνονται ταπεινά.

1 Σαμ. 25:32-34· 26:10, 11 Να Βασίζεστε στο Πνεύμα του Θεού για να Αντιμετωπίζετε τις Αλλαγές της Ζωής Αντίθετα, βασιζόταν στον Ιεχωβά για την τακτοποίηση των ζητημάτων.​

1 Σαμ. 26:11 Η Τακτική Παρακολούθηση των Συναθροίσεων Αποτελεί Προτεραιότητα Το να βλέπουμε τα πράγματα από την πλευρά του Ιεχωβά θα μας βοηθήσει να διατηρούμε τις προτεραιότητές μας.

1 Σαμ. 25:32-35 Να Ακούτε Συμβουλή, να Δέχεστε Διαπαιδαγώγηση Σε κάποιες περιπτώσεις, ευχαρίστησε τον Θεό για το άτομο μέσω του οποίου του δόθηκε η συμβουλή.

1 Σαμ. 25:3, 33 Σπείρετε Δικαιοσύνη, Θερίστε τη Στοργική Καλοσύνη του Θεού Εκείνη είχε «καλή φρόνηση και ωραία διάπλαση», και ο Βασιλιάς Δαβίδ την επαίνεσε για τη «σύνεσή» της.​

1 Σαμ. 26:7-13 Να Τιμάτε Εκείνους στους Οποίους Έχει Δοθεί Εξουσία Πάνω Σας Ωστόσο, αν και του δόθηκαν ευκαιρίες να σκοτώσει τον Σαούλ, ο Δαβίδ είπε: «Μου είναι αδιανόητο, από την άποψη του Ιεχωβά, να απλώσω το χέρι μου εναντίον του χρισμένου του Ιεχωβά!»

1 Σαμ. 25:29 Να Χαίρεστε σε Σχέση με τον Ιεχωβά και να Ευφραίνεστε Μάλιστα, ακόμη και αν συμβεί συμφορά σε εκείνους που έχουν βρει εύνοια από τον Θεό, θα “είναι τυλιγμένοι στο σάκο της ζωής κοντά στον Ιεχωβά”.

1 Σαμ. 25:40-42 Ο Μεγαλύτερος Άνθρωπος Εκτελεί μια Ταπεινή Υπηρεσία Στα πλουσιότερα σπίτια, κάποιος δούλος αναλάμβανε να πλύνει τα πόδια.

1 Σαμ. 25:3, 23-25 Τι Χρειάζεται για έναν Επιτυχημένο Γάμο; Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη τού πώς τελικά θα τον θεωρείτε εσείς, ως σύντροφός του.

1 Σαμ. 25:24-28, 32-35 Χρειάζεται Πράγματι να Ζητάτε Συγνώμη; Ο Δαβίδ ανταποκρίθηκε συμπεριφερόμενος προς αυτήν με στοχαστικότητα, αναγνωρίζοντας ταπεινά ότι αν δεν ήταν εκείνη, θα είχε χύσει αθώο αίμα.

1 Σαμ. 25:32-35 Ο Αξιοπρεπής Ρόλος των Γυναικών Ανάμεσα στους Αρχαίους Υπηρέτες του Θεού Αργότερα, ο βασιλιάς Δαβίδ απέφυγε την ενοχή αίματος επειδή άκουσε την έκκληση της Αβιγαίας.

1 Σαμ. 25:32-35· 26:7-11 Ο Ιεχωβά Είναι Λογικός! Τα γεγονότα που επηρέασαν τη γεμάτη έλεος απόφαση του Ιεχωβά πιθανώς περιλάμβαναν την ειλικρινή μετάνοια των ατόμων που είχαν αδικοπραγήσει και το έλεος που ο ίδιος ο Δαβίδ είχε δείξει στο παρελθόν για χάρη άλλων.

1 Σαμ. 25:9-35 Γιατί Πρέπει να Παραδεχόμαστε Κάποιο Λάθος; Ο Δαβίδ ήταν ευγνώμων που ο Θεός χρησιμοποίησε την Αβιγαία για να τον αποτρέψει από το να κάνει ένα σοβαρό λάθος.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: